Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki TFSI I TSI. Jeżeli tak, to który?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi po głowie Seat Leon III lub Audi A3 8V. Najlepiej benzyna, najlepiej mocna czyli minimum 150 KM. Na krótkie odcinki go bym kupił i pozbył się Forda. Na długie trasy mam A6 C7. Podobają mi się te auta ale silnik są podobno problematyczne i stąd pytania:

Które silniki, o jakiej pojemności, od którego roku można brać bez obaw? 1.0 3 cylindry odpada, 1.2 za słaby więc od 1.4 do 2.0 wchodzą w grę.

No chyba że brać Diesla i raz w miesiącu go przegonić z 50km żeby się DPF wypalił :hmm: :nie_wiem:

Napisano

1.4 bez kompresora. 2.0 tsi gen 3b

Napisano

Generalnie z małych (do 1.5), to EA211 czyli z paskiem rozrządu.

Większe podobno po 2011(lub 2013 w zależności od marki i modelu) maja już poprawki i nie pija oleju nadmiernie.

To tylko zgrubne informacje. Jak zwykle w grupie VAG wskazany doktorat z konkretnych oznaczeń i kodów silników.

Napisano
11 minut temu, electrofinger napisał(a):

Chodzi mi po głowie Seat Leon III lub Audi A3 8V. Najlepiej benzyna, najlepiej mocna czyli minimum 150 KM. Na krótkie odcinki go bym kupił i pozbył się Forda. Na długie trasy mam A6 C7. Podobają mi się te auta ale silnik są podobno problematyczne i stąd pytania:

Które silniki, o jakiej pojemności, od którego roku można brać bez obaw? 1.0 3 cylindry odpada, 1.2 za słaby więc od 1.4 do 2.0 wchodzą w grę.

No chyba że brać Diesla i raz w miesiącu go przegonić z 50km żeby się DPF wypalił :hmm: :nie_wiem:

Najbezpieczniejsza i najlepsza opcja to 1,4TSI w wersji 140 lub 150KM.

Napisano

Było tyle razy pisane. Sam podawałem modele silników i kodów, które są dobre, a które mogą mieć problemy.

@electrofinger Może chcesz mojego Golfa VII, jest na giełdzie AK.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Było tyle razy pisane. Sam podawałem modele silników i kodów, które są dobre, a które mogą mieć problemy.

@electrofinger Może chcesz mojego Golfa VII, jest na giełdzie AK.

Ja tu nie przebywam często więc może jakiś link dasz do tego co pisałeś :hmm:

Golf mi się nie podoba jak i Skoda. Chcę auto które będzie mi się podobało. Poza tym jeżeli już, to muszę kupić w Austrii...

Napisano
21 minut temu, electrofinger napisał(a):

Ja tu nie przebywam często więc może jakiś link dasz do tego co pisałeś :hmm:

Golf mi się nie podoba jak i Skoda. Chcę auto które będzie mi się podobało. Poza tym jeżeli już, to muszę kupić w Austrii...

Mogę do Austrii podjechać. Nie żartuję.

Napisano

1.4 TSI po 2015r chyba każdy jest już na pasku i takiego Leona szukaj lub 1.6TDI CXMA, jeżdżę takim dieslem 3 rok w koło komina bez problemu.

1.0 TSI będzie miał mniejszą moc ale to udana konstrukcja, która znosi duże przebiegi.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mogę do Austrii podjechać. Nie żartuję.

Pytałem o Twoje wpisy czy tematy w których były poruszane silniki TFSI, TSI - tu na MK.

Napisałem co mnie interesuje i przede wszystkim co mi się podoba. Nic innego w grę nie wchodzi.

Zakup ma być w Austrii auta z austriackimi papierami - import mnie nie interesuje, chyba że perełki z Niemiec...

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

1.4 TSI po 2015r chyba każdy jest już na pasku i takiego Leona szukaj lub 1.6TDI CXMA, jeżdżę takim dieslem 3 rok w koło komina bez problemu.

1.0 TSI będzie miał mniejszą moc ale to udana konstrukcja, która znosi duże przebiegi.

Napisałem że 1.0 odpada - nie chcę 3 cylindrów i moc za mała, choćby to złota jednostka była...

Napisano
11 godzin temu, electrofinger napisał(a):

Kupując Leon'a III generacji brał bym już pod uwagę tylko wersję po 2017 roku, czyli polif.

Auto jest na rynku już od 2013r. więc będzie to taka "odświeżona" wersja, na pewno ładniejszy niż Golf chodź sami takiego posiadamy z 1.0 TSI i spełnia wszystkie oczekiwania ale jako drugie auto w domu. Jest tanio, ekonomicznie a sama dynamika jest w zupełności wystarczająca.

Co do silników:

1.4 TSI - 140 - 150 KM, bezproblemowe jadnostki

1.8 TSI - mało tego na rynku ale ludzie nie narzekają, podatny na modyfikacje

2.0 TSI - 190 KM w ostatnich produkowanych latach 19/20, mało tego na rynku a przez to ceny czasem chore, mało awaryjny, mało pali jak na tą moc i podatny na modyfikację jak komuś mało, często jest już jakiś "bonus" w serii a samym programem da się osoągnąć bardzo fajne wyniki (oczywiśćie silnik + skrzynia).

1.6 TDI jak kolega wyżej pisał - CXMA, pali grosze 

2.0 TDI - hmm... niby legendarny ale ciężko znaleść z sensowną przeszłośćią i udoumentowaną historią przebiegu.

Sam osobiśćie całe życie jeździłem dieslami i to często nie seryjnymi ale jako następne auto diesla już bym nie kupił.

Napisano

Jeżdżę Leonem 3 1.4 125km i złego słowa nie powiem.

Nic się nie dzieje, oleju nie bierze.

Napisano
4 godziny temu, grzes_knw napisał(a):

2.0 TSI - 190 KM w ostatnich produkowanych latach 19/20, mało tego na rynku a przez to ceny czasem chore, mało awaryjny, mało pali jak na tą moc i podatny na modyfikację jak komuś mało, często jest już jakiś "bonus" w serii a samym programem da się osoągnąć bardzo fajne wyniki (oczywiśćie silnik + skrzynia).

IMHO dużo pali jak na taką moc. Kolegi żona ma Formentora z tych lat 2.0 190KM, przy jeździe miejskiej, delikatnej trudno zejść poniżej 11l. W trasie trochę lepiej, ale ma się to nijak to oszczędnych jednostek VAG. Jeździłem też sporo A4 z tym silnikiem i poniżej 10l to tam raczej się nie zeszło.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

IMHO dużo pali jak na taką moc. Kolegi żona ma Formentora z tych lat 2.0 190KM, przy jeździe miejskiej, delikatnej trudno zejść poniżej 11l. W trasie trochę lepiej, ale ma się to nijak to oszczędnych jednostek VAG. Jeździłem też sporo A4 z tym silnikiem i poniżej 10l to tam raczej się nie zeszło.

Formentor może mięć większy opór powietrza niż Leon, a Audi cięższe od Leona.. nie wiem, tak gdybam.

Kuzyna dobry znajomy takowy posiada i wygląda to następująco:

- jazda mieszana około 8,5 L

- spokojna podmiejskimi drogami do 100 km/h - nawet 7 L

- bardziej agresywnie - 11 L

Napisano
6 minut temu, grzes_knw napisał(a):

Formentor może mięć większy opór powietrza niż Leon, a Audi cięższe od Leona.. nie wiem, tak gdybam.

Tylko, że przy jeździe po mieście opór powietrza nie ma większego znaczenia. Szczególnie jak ktoś jeździ bardzo spokojnie. IMHO jest to kwestia starszej generacji bez mild hybrid, która w mieście pomaga ograniczyć zużycie. 

A4 nie jest ciężkie, ale tu już styl jazdy był zgoła inny :).

Napisano
W dniu 2.10.2025 o 13:07, grzes_knw napisał(a):

Takie same wartości mam w trocu 2.0tsi też z 4 motion. Moim zdaniem to za dużo i następny to będzie jakis mhev.

IMO jeśli do miasta i nie potrzebny napęd na obie osie to najsensowniejszy wybór 1.4tsi zarówno w Audi jak i Leonie.

Napisano
W dniu 1.10.2025 o 20:30, electrofinger napisał(a):

Napisałem że 1.0 odpada - nie chcę 3 cylindrów i moc za mała, choćby to złota jednostka była...

Idź gdzieś w At do autohandlu i przejedź się 1.0, 1,.2, 1,4 1,8 i 2.0 TSI i sam oceń, który na dojazdy do roboty i w koło komina ci wystarczy. Przecież w takim cyklu jazdy nie rozwiniesz zawrotnych prędkości, szczególnie w takim kraju policyjnym jakim jest Austria.

TSI na pasku są już dopracowane, dobierz sobie opakowanie jakie tam ci się podoba - VW, Audi, Skoda, Seat 

Napisano
W dniu 1.10.2025 o 19:15, electrofinger napisał(a):

1,5 TSI 150 kucy gdzie jak jedziesz na hamownie to często gęsto jest 170 kucy, to jest chyba najlepszy motor łączący dynamikę z małym apetytem na paliwo a i w opinii mechaników też jest na topie, za takim bym się rozglądał do małego auta jakim jest A3...:ok:

Napisano
6 godzin temu, tommy__ napisał(a):

1,5 TSI 150 kucy gdzie jak jedziesz na hamownie to często gęsto jest 170 kucy

Nieeee, gifty od fabryki były w 1.4 TSI 150KM.

Te 1.5 jako-tako trzymają serię i jeśli kupować to z DSG, bo manual strasznie muli ten silnik.

Napisano
W dniu 2.10.2025 o 06:34, grzes_knw napisał(a):

1.6 TDI jak kolega wyżej pisał - CXMA, pali grosze 

Ten silnik nie ma sensu. Średnio spali moooooże mniej o 1 litr od 1.4 TSI, a reszta kart po stronie benzyny. 

Nie brałbym go pod uwagę kompletnie. 

Napisano

1.4TSI 150KM + DSG, miałem taki zestaw w Atece, 6lat, 100kkm, zero problemów. Jak na 150KM całkiem żwawo się zbierał a do tego w miarę oszczędny (srednia z całości miałem 7.5l)

Napisano
14 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Nieeee, gifty od fabryki były w 1.4 TSI 150KM.

Te 1.5 jako-tako trzymają serię i jeśli kupować to z DSG, bo manual strasznie muli ten silnik.

Dsg to dq200? Z suchym sprzęgłem?

Napisano
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Dsg to dq200? Z suchym sprzęgłem?

Tak.

Napisano
ile kosztuje wymiana tarcz sprzegłowych? 4 k?

Pewnie tak około. A czemu pytasz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

ile kosztuje wymiana tarcz sprzegłowych? 4 k?

Części około 2000zl plus wymiana drugie tyle. Eksploatacja. 

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Notatnik musi uzupełnić 🙂

Napisano

Notatnik musi uzupełnić [emoji846]

Ta. Albo stwierdzić że drogo

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Części około 2000zl plus wymiana drugie tyle. Eksploatacja. 

Oryginał LUK około 1500, wymiana pewnie drugie tyle jak piszesz. Tylko w mokrych sprzęgłach zmieniasz olej co 60 a tu zautomatyzowany manual - czyli przy okazji wymiany sprzęgieł. Ja w gwieździe wymiana oleju w skrzynia na 120, nie zrobiłem pierwszej bo sprzedałem przed 120 ;) koszt 2 lata temu około 2300 ;) Czyli obsługa DQ200 wyjdzie i tak taniej :)

Napisano

Napisze tylko że pisząc o 1.0TSI „nie bo nie”, to tak jakbyś pisał że może i inni twierdzą że Ziemia krąży w okół słońca, ale Ty się w XIV wieku uczyłeś w szkole że jest płaska i Słońce krąży wokół Ziemi i zdania nie zmienisz.

Ta jednostka lepiej się zachowuje niż 1.5, nigdy nic nie kangurowalo i nigdy żadna jej wersja nie miała żadnych wad znanych z niektórych 1.4

A momentu ma tyle, a nawet więcej niż staromodne wolnossące 2.0

Ja takim silnikiem w Golfie jeździłem zaraz po Lancerze z 240KM i nic mocy nie brakowało.

Bardzo poprawny silnik.

Napisano
42 minuty temu, Camel napisał(a):

Oryginał LUK około 1500, wymiana pewnie drugie tyle jak piszesz. Tylko w mokrych sprzęgłach zmieniasz olej co 60 a tu zautomatyzowany manual - czyli przy okazji wymiany sprzęgieł. Ja w gwieździe wymiana oleju w skrzynia na 120, nie zrobiłem pierwszej bo sprzedałem przed 120 ;) koszt 2 lata temu około 2300 ;) Czyli obsługa DQ200 wyjdzie i tak taniej :)

Wymiana oleju to koło 1200zl. Vag to nie merc trochę taniej jest 🤪

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Napisze tylko że pisząc o 1.0TSI „nie bo nie”, to tak jakbyś pisał że może i inni twierdzą że Ziemia krąży w okół słońca, ale Ty się w XIV wieku uczyłeś w szkole że jest płaska i Słońce krąży wokół Ziemi i zdania nie zmienisz.

Ta jednostka lepiej się zachowuje niż 1.5, nigdy nic nie kangurowalo i nigdy żadna jej wersja nie miała żadnych wad znanych z niektórych 1.4

A momentu ma tyle, a nawet więcej niż staromodne wolnossące 2.0

Ja takim silnikiem w Golfie jeździłem zaraz po Lancerze z 240KM i nic mocy nie brakowało.

Bardzo poprawny silnik.

To ile miałeś koni i momentu w tym 1.0 TSI, że Lancer 240 konny wypadał prawie tak samo?

Napisano
11 minut temu, pij napisał(a):

To ile miałeś koni i momentu w tym 1.0 TSI, że Lancer 240 konny wypadał prawie tak samo?

Ja mam w 1.0 TSI 115KM i chyba 200momentu. Do sprawnego przemieszczenia po mieście silnik jest idealny, a na autostradzie też jakiegoś wstydu nie ma. Pewien mechanik, specjalista od TSI, napisał ostatnio na swoim profilu: gdyby auta miały tylko silniki 1.0 TSI to bym zbankrutował z braku pracy 🙂

Edytowane przez pejus1982

Napisano
16 minut temu, pij napisał(a):

Nie, Lancer był dużo słabszy, jak już idziemy w takie absurdy. 1.0TSI miał 1000KM.

Szanujmy się.

Napisano
2 godziny temu, Camel napisał(a):

Co masz na mysli?

Napisano
Oryginał LUK około 1500, wymiana pewnie drugie tyle jak piszesz. Tylko w mokrych sprzęgłach zmieniasz olej co 60 a tu zautomatyzowany manual - czyli przy okazji wymiany sprzęgieł. Ja w gwieździe wymiana oleju w skrzynia na 120, nie zrobiłem pierwszej bo sprzedałem przed 120 [emoji6] koszt 2 lata temu około 2300 [emoji6] Czyli obsługa DQ200 wyjdzie i tak taniej [emoji4]

Wszystkie dsg to zrobotyzowany manual

Napisano
Co masz na mysli?

To że dwusprzeglowki to nic innego jak zrobotyzowane manuale.
Nie automat stricte.
Czyni ani hudrokinetyk ani Cvt.

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

To że dwusprzeglowki to nic innego jak zrobotyzowane manuale.
Nie automat stricte.
Czyni ani hudrokinetyk ani Cvt.

Czym w takim razie jest eCVT?

Napisano
12 minut temu, wlad napisał(a):

Właściwie to nie jest skrzynią biegów. To przekładnia planetarna o nieskończonej liczbie przełożeń. Ograniczeniem przełożeń są obroty silnika.

Napisano

To planetarna przekładnia.

976da9b8d53c6a572eb32d06002d4018.jpg

7f5727203cdb52be5005d691dbd0c2bd.jpg

Napisano
10 godzin temu, sdss napisał(a):

Wymiana oleju to koło 1200zl. Vag to nie merc trochę taniej jest 🤪

w VAG-u chyba co 60kkm a w mercu co 120kkm - jeżeli tak to ta sama cena wychodzi :)

Napisano
W dniu 3.10.2025 o 21:19, pr0mil napisał(a):

Takie same wartości mam w trocu 2.0tsi też z 4 motion. Moim zdaniem to za dużo i następny to będzie jakis mhev.

IMO jeśli do miasta i nie potrzebny napęd na obie osie to najsensowniejszy wybór 1.4tsi zarówno w Audi jak i Leonie.

Powoli przymierzam się do wymiany samochodu, prawdopodobanie będzie to VAG i tak sobie analizuję:

2.0 TSI - 190KM - chciałbym ale tak samo uważam, że spalanie jest trochę za wysokie zwłaszcza, że mieszkam w mieśćie około 200 tysięcznym więc stanie w korkach jest nieodłącznym elementem, każdego dnia, wiec po co przepłacać i przepalać więcej paliwa w korku?

- na plus, dynamika, bardzo fajnie współpracuje z DSG, mało awaryjny i rozwojowy ale przy dzisiejszym taryfikatorze można szybko odchudzić portfel

1.4 TSI - 150 KM, wystarczająco dynamiczny, tak samo mało awaryjny, na pewno średnie spalanie mniejsze i koszty eksploatacji też

Tak jak pisałem wcześniej, mamy w domu 1.0 TSI i złego słowa nie powiem, ale na prawdę ciężko ludzi przekonać do tego slinika, ktoś słyszy... 3 cylindry i mówi od razu NIE!!

110 - 115 KM i 200 NM w zupełności wystarcza do sprawnego przemieszczania się a na drogach ekspresowych czy autostradach nie ma wstydu.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

w VAG-u chyba co 60kkm a w mercu co 120kkm - jeżeli tak to ta sama cena wychodzi :)

Też co 120 , zaleca się częściej. 

Napisano
12 godzin temu, Camel napisał(a):

Ja w gwieździe wymiana oleju w skrzynia na 120, nie zrobiłem pierwszej bo sprzedałem przed 120 ;) koszt 2 lata temu około 2300 ;) 

Bo np. w 9G-Tronic wchodzi ~10 litrów oleju i cały dekiel z filtrami jest do wymiany.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.10.2025 o 19:26, Maciej__ napisał(a):

Najbezpieczniejsza i najlepsza opcja to 1,4TSI w wersji 140 lub 150KM.

No to teraz rzecz niemożliwa czyli Spróbuję poszukać Leona z tym silnikiem w wersji X-perience. Jeżeli już uda się znaleźć za pół roku albo za rok to albo cena będzie z kosmosu albo przebieg gigantyczny A wtedy to już mi przejdzie ochota na to auto rotfl

Napisano
11 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Ja mam w 1.0 TSI 115KM i chyba 200momentu. Do sprawnego przemieszczenia po mieście silnik jest idealny, a na autostradzie też jakiegoś wstydu nie ma. Pewien mechanik, specjalista od TSI, napisał ostatnio na swoim profilu: gdyby auta miały tylko silniki 1.0 TSI to bym zbankrutował z braku pracy 🙂

Pewien user na FB grupie Skody Rapid przejechał 1.0TSI 95KM  +LPG ponad 600 000 km. W sumie ma już nalotu 860 000km.

Oryginalny silnik ktoś zajechał przez 200 000km, co nie jest trudnym do wykonania przez nierozgarniętego pH 

Napisano
7 minut temu, electrofinger napisał(a):

No to teraz rzecz niemożliwa czyli Spróbuję poszukać Leona z tym silnikiem w wersji X-perience. Jeżeli już uda się znaleźć za pół roku albo za rok to albo cena będzie z kosmosu albo przebieg gigantyczny A wtedy to już mi przejdzie ochota na to auto rotfl

Nie chce zniechęcać ale X-perience była mniej popularna na rynku niż FR, FR jako "usportowiona - do hiszpańskiego temperamentu sprzedawałą się dużo lepiej.

Prawda jest też taka, że jak coś jest dobre i mało awaryjne to po co wymienieć?

Dlatego aut z tym silnikiem i mały przebiegiem jest mało a jak już są i z pewną historią to cena jak za "prawie" nowy w tamtych latach.

Śledzę ostatnio trochę tych ofert bo sam się rozglądam i wygląda to tak a nie inaczej.

Jak Golf jest dla Ciebie za nudny, to może zerknij na takiego w pakiecie R-line, wygląda dużo bardziej atrakcyjnie niż zwykły.

Zdarzają się też w pakiecie R-line zewnętrznym i wewnętrznym.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-ID6HwkrE.html

Misja nie łatwa ale też nie jest tak, że niemożliwa.

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Bo np. w 9G-Tronic wchodzi ~10 litrów oleju i cały dekiel z filtrami jest do wymiany.

To ja wiem, że miska jest z filtrem, jeżeli już zmieniać to na oryginał bo zamienniki są pomijanie tańsze, ale właśnie ilość oleju jest "niezła".

Na trasie E i tryb żeglowania i benzyna paliła jak diesel :) Jeszcze silnik w ECO ustawiałem ;) 

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, WaWeR napisał(a):

To dobrze że pyta Bo prawdopodobieństwo że padnie manual jest znikome A te skrzynie DQ 200 to do najtrwalszych nie należą z tego co słyszałem...

Napisano
5 minut temu, electrofinger napisał(a):

To dobrze że pyta Bo prawdopodobieństwo że padnie manual jest znikome A te skrzynie DQ 200 to do najtrwalszych nie należą z tego co słyszałem...

Skrzynie nie padają. Nie częściej niż manuale.

Padają sprzęgła, czasami mechatronika.

A i tak najwięcej zależy od sposobu eksploatacji.