Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A5 czy Q3?

Featured Replies

Napisano

Już raz podobny temat zakładałem, wtedy było A4 i Q3 - to drugiej poprzedniej generacji. Teraz czeka mnie wymiana auta i pytanie identyczne, choć będzie trudniej bo auta dopiero się pojawiły. A5 jest już chwilę na rynku, Q3 dopiero wjechało. 

Q3 35TFSI S tronic Sline

image.png.5d5bf3f8f5549096b53cb91af29013c2.png

A5 Avant 35TFSI S tronic

image.png.dbc1204dcf9587b9a3494a89d654d3b5.png

Obie wersje flotowe z podstawowym wyposażeniem. Główna różnica to Q3 w pakiecie Sline, A5 bazowa, ale za to Avant. Oba czarne. 

Bardziej podoba mi się Q3 i ma normalne klamki, ale ma też silnik 1.5 który nie zachwyca kulturą pracy. Jest też blisko sekundę szybszy od A5, co samo w sobie do niczego się nie przydaje, ale pewnie elastyczność też będzie lepsza. 

A5 ma klamki z dupy, jest cięższe od obecnej A4 i już katalogowo ma 9.8 do setki. Za to zakładam że jest ciszej i chyba bardziej komfortowo. Miałem okazję przejechać się A5, nie mam i nie będę miał okazji przed odebraniem przejechać się Q3. 

A5 ponoć się często psuje i wymaga lawety - to też nie napawa optymizmem. 

Macie jakieś doświadczenia? Ostatnio trochę pomogliście i wziąłem A4, z którego jestem bardzo zadowolony - zrobiłem w 8 miesięcy 55 tyś km bez żadnych problemów, w ciszy, spokoju i ze średnim spalaniem poniżej 7 litrów. 

Ktoś coś podpowie?

Napisano

Wybór jak Tiguan vs Paseratii 🤪 tam chyba była odpowiedź? 

Napisano

Zmieniasz tak często, to weź co Ci się bardziej podoba. 

Napisano

@bizz akurat niedawno ogladalem test Q3 na YT.

Kokpit i sterowanie jest dosc "awangardowe:, wiec moze sprawdz czy nie bedzie Cie irytowac.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Już raz podobny temat zakładałem, wtedy było A4 i Q3 - to drugiej poprzedniej generacji. Teraz czeka mnie wymiana auta i pytanie identyczne, choć będzie trudniej bo auta dopiero się pojawiły. A5 jest już chwilę na rynku, Q3 dopiero wjechało. 

Q3 35TFSI S tronic Sline

A5 Avant 35TFSI S tronic

Obie wersje flotowe z podstawowym wyposażeniem. Główna różnica to Q3 w pakiecie Sline, A5 bazowa, ale za to Avant. Oba czarne. 

Bardziej podoba mi się Q3 i ma normalne klamki, ale ma też silnik 1.5 który nie zachwyca kulturą pracy. Jest też blisko sekundę szybszy od A5, co samo w sobie do niczego się nie przydaje, ale pewnie elastyczność też będzie lepsza. 

A5 ma klamki z dupy, jest cięższe od obecnej A4 i już katalogowo ma 9.8 do setki. Za to zakładam że jest ciszej i chyba bardziej komfortowo. Miałem okazję przejechać się A5, nie mam i nie będę miał okazji przed odebraniem przejechać się Q3. 

Macie jakieś doświadczenia? Ostatnio trochę pomogliście i wziąłem A4, z którego jestem bardzo zadowolony - zrobiłem w 8 miesięcy 55 tyś km bez żadnych problemów, w ciszy, spokoju i ze średnim spalaniem poniżej 7 litrów. 

Ktoś coś podpowie?

Bym bral a5

Q3 jest dla kobiet 

Napisano
10 godzin temu, bizz napisał(a):

Q3 35TFSI S tronic Sline

A5 Avant 35TFSI S tronic

Ktoś coś podpowie?

Q3 wydaje się trochę małe, nie wiem jakie te A5 im teraz wyszło. Brałbym Q5 ale zakładam, że nie ma takiej opcji. Mając do wyboru te dwa jednak Q3 bo z opisu wynika, że ma wszystko lepsze. Do tego dostaniesz trochę więcej prześwitu, który zawsze się przyda.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Zmieniasz tak często, to weź co Ci się bardziej podoba. 

Teraz już na pełne dwa lata (lub krócej jak robotę zmienię:))

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

@bizz akurat niedawno ogladalem test Q3 na YT.

Kokpit i sterowanie jest dosc "awangardowe:, wiec moze sprawdz czy nie bedzie Cie irytowac.

No to sterowanie kierunkowskazami mnie lekko przystopowało. Wajcha biegów w kierownicy ok, ale kierunkowskaz to jednak coś czego używasz non stop, szczególnie na A i S. I ten ekran jakiś dziwny, myślałem że będzie identyczny a on jest dwa razy węższy jak w A5. 

Dzięki za tego linka!

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Ryb napisał(a):

Q3 wydaje się trochę małe, nie wiem jakie te A5 im teraz wyszło. Brałbym Q5 ale zakładam, że nie ma takiej opcji. Mając do wyboru te dwa jednak Q3 bo z opisu wynika, że ma wszystko lepsze. Do tego dostaniesz trochę więcej prześwitu, który zawsze się przyda.

Nie ma opcji na Q5, niestety. Flota sztywna, żadne łażenie i marudzenie nie działa;]

Też się skłaniałem ku Q3 bo jednak jakoś lepiej wygląda, ale mnie ten link od @Maciej__ ostudził. Mam krótkie palce, boję się tego kierunkowskazu trochę. Spróbuję jeszcze wyciągnąć info czy to A5 to jest czysta baza czy jest jakikolwiek pakiet.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Bym bral a5

Q3 jest dla kobiet 

Kiedyś tak było, ale to auto jest fajnych rozmiarów. Nie podpada:)

Napisano
22 minuty temu, bizz napisał(a):

Kiedyś tak było, ale to auto jest fajnych rozmiarów. Nie podpada:)

Widziałem test . Brałbym   a5 .

Napisano

te 35TFSI oklepane, slabe i z lagiem przy wciskaniu gazu. Tylko dlatego kiedys nie wzialem q3. Doplata za lepszy silnik byla ogromna a lag i tak by zostal bo to wina skrzyni

Edytowane przez Truecolor

Napisano
10 minut temu, Truecolor napisał(a):

te 35TFSI oklepane, slabe i z lagiem przy wciskaniu gazu. Tylko dlatego kiedys nie wzialem q3. Doplata za lepszy silnik byla ogromna a lag i tak by zostal bo to wina skrzyni

Lag to wina oprogroamowania, ktore pewnie od tego czasu zostalo juz kilka razy zmienione.

Napisano

nawet w tym filmie z nowki sztuki gośc narzeka na laga :)
spoko autko ale w kasie do 200k a w tej cenie bedzie totalny golas, sam pakiet komfort to chyba kilkanascie klockow a to must have. No i ten biedny okrojony wyswietlacz dla kierowcy. Masakrycznie to wyglada. Chyba kiedys do sportage takie dawali w totalnych golasach. Wystarczylo wziąć wersje L w góre zeby byl juz normalny. A w premium Audi nie można nawet za to doplacic (jak zrozumiałem z testu). 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał(a):

Ktoś coś podpowie?

Aut Ci nie porównam, ale z tego co czaję kulasz sporo kilometrów i kręgosłup masz zdrowy, więc tylko plaskacz.

Napisano
5 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Czyżby dalej tej skrzyni nie ogarnęli ?

Tak było u kolegi w Octavii 1.8 TFSI z 6lat temu. Kolega w ASO dowiedział się tyle, że TTTM :). Wkurzające to było.

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał(a):

Ktoś coś podpowie?

a zmieszczą Ci się dzieciaki do A5? Ja abym brał A5, ale trzeba z tyłu przymierzyć, tam jest mało miejsca.

Napisano
17 godzin temu, sdss napisał(a):

Wybór jak Tiguan vs Paseratii 🤪 tam chyba była odpowiedź? 

ale Q3 to jest chyba klasa nizej niz A5
wiec ja bym bral A5

Napisano
17 godzin temu, bizz napisał(a):

Już raz podobny temat zakładałem, wtedy było A4 i Q3 - to drugiej poprzedniej generacji.

Ja tylko wrzucę od siebie, że zazdro za pracę w takiej fajnej firmie ;]

Mam wrażenie że ostatnie auto wymieniałeś z pół roku temu :)

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

55tys przebiegu w 8 miesiecy to IMHO nic fajnego ;]

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Jakieś chińskie jest to Audi

Napisano
52 minuty temu, sherif napisał(a):

Czyżby dalej tej skrzyni nie ogarnęli ?

Tak było u kolegi w Octavii 1.8 TFSI z 6lat temu. Kolega w ASO dowiedział się tyle, że TTTM :). Wkurzające to było.

Tryb Sport i można jeździć 👍

Napisano

Jak 50% to prywatny "za free" przebiegu to czemu nie [emoji6]

Ja mam ok 35km.z czego ponad 20kkm to prywatne...

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Truecolor napisał(a):

W Q3 z 2023 roku rzeczywiście dziwnie późno reagował, w A3 z 2024 ten sam silnik i skrzynia a auto wymiata. Fajny miejski gokart.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bergerac napisał(a):

a zmieszczą Ci się dzieciaki do A5? Ja abym brał A5, ale trzeba z tyłu przymierzyć, tam jest mało miejsca.

W A4 się mieszczą, ba!, w Yarisie się mieszczą jak trzeba;]

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Lag to wina oprogroamowania, ktore pewnie od tego czasu zostalo juz kilka razy zmienione.

No właśnie już wyżej koledze odpisałem, ten sam silnik i skrzynia, rok różnicy między autami i to młodsze świetnie zestrojone.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, komandos80 napisał(a):

ale Q3 to jest chyba klasa nizej niz A5
wiec ja bym bral A5

Tak zrobię. Dopytałem, A5 ma pakiet business, nie ma się co zastanawiać, szczególnie po tym teście powyżej.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

W marcu. Ale to kwestia kończących się leasingów, przyszedłem do nowej pracy, dostałem nowe A4 z najmu na chwilę, później to obecne żeby dojeździć do końca umowy, kolejna wymiana już normalnie co dwa lata. O ile nadal tu będę, a nie w Afryce na przykład;]

Firma jak firma, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma;]

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Lubię jeździć;]

Choć ostatnio coraz częściej zostaję gdzieś po trasie zamiast wracać. Dzisiaj wracając z Olsztyna zostałem w Warszawie, bo jutro mam tu spotkanie po południu. Jeszcze pół roku temu pojechałbym do domu wyspać się w łóżku i wrócił jutro, ale już nie mam siły...

Napisano
18 godzin temu, bizz napisał(a):

Jeszcze pół roku temu pojechałbym do domu wyspać się w łóżku i wrócił jutro, ale już nie mam siły...

Czyli w samochodzie spanie?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Polarny napisał(a):

Czyli w samochodzie spanie?

Nie no, błagam:facepalm: Hotel, trzecia noc z rzędu poza domem. Czasem mam dość, ale już od godziny w domku więc powoli przechodzi niechęć do świata.

Napisano
21 minut temu, bizz napisał(a):

Nie no, błagam:facepalm: Hotel, trzecia noc z rzędu poza domem. Czasem mam dość, ale już od godziny w domku więc powoli przechodzi niechęć do świata.

Ileż ja dni spędziłem w delegacjach ;]

Szkoda, że nie masz towarzystwa. wtedy czas milej upływa :ok:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ileż ja dni spędziłem w delegacjach ;]

Szkoda, że nie masz towarzystwa. wtedy czas milej upływa :ok:

Szczerze - nie. Wracam tak wypruty, że nie chciałbym żeby ktoś mnie ciągnął na pogawędki, piwko czy cokolwiek innego. Zacząłem nadrabiać Netflixa, muszę jakoś uzasadnić wydatek 80 PLN miesięcznie, a oprócz mnie już nikt tego w domu nie ogląda. 

Kiedyś jeszcze sobie hotele różne zwiedzałem, teraz jak nie ma "ulubionego" to tylko się człowiek wkurza. Bo zaś parkingu szukać, śniadanie nie takie...:)

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Szczerze - nie. Wracam tak wypruty, że nie chciałbym żeby ktoś mnie ciągnął na pogawędki, piwko czy cokolwiek innego. Zacząłem nadrabiać Netflixa, muszę jakoś uzasadnić wydatek 80 PLN miesięcznie, a oprócz mnie już nikt tego w domu nie ogląda. 

Kiedyś jeszcze sobie hotele różne zwiedzałem, teraz jak nie ma "ulubionego" to tylko się człowiek wkurza. Bo zaś parkingu szukać, śniadanie nie takie...:)

No to my wieczorami odwiedzaliśmy coraz to inne ciekawsze knajpy :)

Choć czasem zdarzało się pracować do północy i trzeba było zadowolić się McD :no:

Napisano
12 godzin temu, bizz napisał(a):

Nie no, błagam:facepalm: Hotel, trzecia noc z rzędu poza domem.

Mnie się zdarza czasami na 2 tygodnie wyjechać i jakoś nie widzę problemu.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Polarny napisał(a):

Mnie się zdarza czasami na 2 tygodnie wyjechać i jakoś nie widzę problemu.

Co innego czasami wyjechać na dwa tygodnie, a spędzać 2 czy trzy noce regularnie co tydzień poza domem. 

Poza tym każdy ma inną sytuację - gdybym musiał na dwa tygodnie wyjeżdżać regularnie, nie wiem - co dwa miesiące - to bym zmienił robotę, bo to już byłoby przegięcie. Każdy inaczej postrzega.

Napisano
  • Autor

Dobra, dzięki wszystkim, w sumie @Maciej__ chyba najbardziej za ten link. 

Najśmieszniejsze, że kolega z pracy zdecydował się na Q3, zapomnieli nam jednak powiedzieć że ten ostatni rzut był jeszcze starego modelu, więc zamienił Q3 Sportback na identyczne Q3 Sportback;] w tej samej starej budzie. 

Odebrane A5, pierwsze koty za płoty. Póki co wydaje mi się gorzej wyciszona, ale może to kwestia sedan/kombi po prostu. Albo wczoraj jakoś mocniej wiało. Pojeżdżę trochę to coś napiszę. 

Napisano
7 godzin temu, bizz napisał(a):

Dobra, dzięki wszystkim, w sumie @Maciej__ chyba najbardziej za ten link. 

Najśmieszniejsze, że kolega z pracy zdecydował się na Q3, zapomnieli nam jednak powiedzieć że ten ostatni rzut był jeszcze starego modelu, więc zamienił Q3 Sportback na identyczne Q3 Sportback;] w tej samej starej budzie. 

Odebrane A5, pierwsze koty za płoty. Póki co wydaje mi się gorzej wyciszona, ale może to kwestia sedan/kombi po prostu. Albo wczoraj jakoś mocniej wiało. Pojeżdżę trochę to coś napiszę. 

Kolejek zwycięstwo nie popularnego kombi nad SUV 🤪

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, sdss napisał(a):

Kolejek zwycięstwo nie popularnego kombi nad SUV 🤪

Ciekawe jaka będzie ta przygoda, opinię mają okrutną jeśli chodzi o awaryjność. Zresztą - drugi kolega nie odebrał, bo auto waliło usterkami i przez pięć godzin ponad nie udało się ich usunąć. Dostał zastępcze;]

U mnie nie działa keyless (chyba że nie ma, nie wiem w sumie) i cały system MMI działa jak chce, ale to akurat nic nowego w Audi. 

Napisano

Mamy w firmie od pół roku 5 sztuk A5, wszystkie psują się na potęg. Mam nadzieję, że będziesz miał wiecej szczęścia

Napisano
8 godzin temu, Kysior napisał(a):

Mamy w firmie od pół roku 5 sztuk A5, wszystkie psują się na potęg. Mam nadzieję, że będziesz miał wiecej szczęścia

Ale przynajmniej części do nich są, a nie jak do chińczyków prawda @Ryb? Wspierajmy europejska motoryzację, może jest droga i się psuje bardziej od chińczyków, ale jest "nasza", to się na pewno uda ;]

Napisano
8 minut temu, janusz napisał(a):

Ale przynajmniej części do nich są, a nie jak do chińczyków prawda @Ryb? Wspierajmy europejska motoryzację, może jest droga i się psuje bardziej od chińczyków, ale jest "nasza", to się na pewno uda ;]

Prawda, chińskie się nie psują. One są tylko projektowane na NASCAR, tam też się z kierownicą wysiada.

;l

520606593220-omoda-5-zaczal-szarpac-i-wy

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Prawda, chińskie się nie psują. One są tylko projektowane na NASCAR, tam też się z kierownicą wysiada.

;l

520606593220-omoda-5-zaczal-szarpac-i-wy

To też skopiowali od europejczyków, bo zdaje się że autorem prototypu był pewien "francuski żandarm" :smirk:

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

To też skopiowali od europejczyków, bo zdaje się że autorem prototypu był pewien "francuski żandarm" :smirk:

Oni nawet pandemię od nas skopiowali bo my mieliśmy już takie wcześniej.

:facepalm:

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 22:22, bizz napisał(a):

Q3 35TFSI S tronic Sline

A5 Avant 35TFSI S tronic

Ktoś coś podpowie?

Q3. Jest wyższy, wygodniejszy, ładniejszy.

Napisano
53 minuty temu, fred77 napisał(a):

Iloma q3 i a5 jeździłeś że twierdzisz że jest wygodniejszy?

Napisano
  • Autor
W dniu 1.11.2025 o 00:07, Kysior napisał(a):

U nas zaczęły się odbiory, samych A5 będzie kilkadziesiąt, blisko setki. Póki co z dwóch pierwszych jeden nie wyjechał z salonu, bo się zepsuł, drugi (mój) jeździ dzielnie czwarty dzień:)

Ale też słyszałem że psują się na potęgę, nasza flota przed samymi odbiorami renegocjowała umowę, za psi pieniądz to kupione jest.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

Iloma q3 i a5 jeździłeś że twierdzisz że jest wygodniejszy?

Masz tyle czasu i nerwów? :)

Napisano
7 minut temu, bizz napisał(a):

Masz tyle czasu i nerwów? :)

Jestem pier*oloną oazą spokoju 😁 

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Jest odpowiedź w tempo - autor już odebrał swoje auto :phi: