Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto 50-75tys.zł rodzina 2+2 dylematy

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, goden napisał(a):

Zawsze jak czytam o niskim spalaniu turbo benzyn np 1.0 TSI Volkswagena w mały miejskim aucie to wstawiam zrzut z aplikacji auta mojej żony emoji16.png
222b9f6ab3dea9ce2be6da022fc88020.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Miałem we flocie 20 Octavii 3 kombi z 2019 roku 1.0TSI i rozliczałem spalanie kierowców. Wszystkie paliły po Warszawie i okolicach poniżej 7 litrów. Co ci kierowcy robili nie tak?

Moja żona i teściowa mają spalanie po 12/100 w dwulitrowych dieselach, ale mają do pracy po 3-5 km. Normalnie te diesele spalają średnio po 7-7,5l. Może na tym polega problem auta żony?

Napisano
W dniu 12.11.2025 o 21:20, michal_9004 napisał(a):

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Auto do maksymalnie 4.70-4.75m dlugosci. 
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  
I tak biorę pod uwagę. 
1. Sedan
1.1. Octavia model 3 badz 4 silniki 1.0 tsi 115km
1.4 tsi 150km badz 1.5 tsi 150km
2. Kombi 
2.1 Octavia modele i silniki jak wyżej. 
2.2 VW golf VII silniki jak wyżej. 
2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna
2.4 renault megane 1.3 140km
2.5 honda civic tourer 1.8 142km
2.6 hyundai i30 1.5 110km, 1.4 140km badz 1.5 160k
2.7 kia ceed 1.4 140km 1.5 160km
3. Minivan
3.1 VW touran 1.4 150km 1.5 150km
4. Suv
4.1 honda crv 2.0 155km 
4.2 mazda cx5 I badz cx5 II 2.0 160 czy 165km. 
4.3 mitsubishi outlander 2.0 mivec. 
4.4 VW tiguan 1.4 150km, 1.5 150km
Wiem, ze rozrzut duzy ale może uda mi się kilkoma modelami pojeździć i zobaczyc co mi lepiej siedzi. Najstarsze będą suvy, najmłodsze to octavia 1.0 tsi badz renault megane.  Aktualnie jeżdżę 9 lat ford c-max 1.6 109km z 2007 i auto ostatnio po wymianie rozrządu, serwis olejowy. Tylko juz trochę stary i opatrzył się. Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

Na Giełdzie masz Joggera za 56 000 zł z małym przebiegiem. Auto totalnie bezproblemowe. Przy Twoich przebiegach to nawet nie zdążysz nacieszyć się różnicą w jakości Mazdy w porównaniu do Dacii.

Napisano
To już spalanie z klimą i z DSG [emoji6]

Ile pali inna powiedzmy 2.0 bez doładowania?
12-14 w tych warunkach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Ja osobiście wybrałbym Focus lub skalę Po przeczytaniu artukułu.Choc Mazda może przekonywac wolnossacym silnikiem mozliwe że mniej awaryjnym. Choc zniechęca niższe nadwozie ,.Moze ciut wizulanie gorsze materiały.

Napisano
  • Autor

Czekam na jazdę mazda cx5. Moze byc nawet cx5 I generacji.  Może będzie hejt, ale Dacia nie przejdzie. Znajomy kupil 2.0 tsi chyba 190km. Super jezdzi, ale dla mnie do miasta to jak jeździłem 1.0 tsi to nie bylo źle, a na drodze ekspresowej też dawał rade. Co prawda bylem z drugim dorosłym mezczyzna w aucie i bez bagażu. Ale tak to z dwójką dzieci i żoną i bagaż to myślę, ze raz do roku na morze da radę. Tylko słyszałem ,ze octzvia 4 miała problem z multimediami, ze sie zacinało. Moze juz z roczników 2022 sa poprawione.  Jeszcze tucson/ sportage chcialbym przejechać sie 1.6 132km, podobno w mieście nie pali duzo. Może byc, ze po jazdach tsi z turbo wolnossak nie podejdzie, ale zobaczymy.  Tylko kwestia chyba od 2018 roku jest filtr gpf. 

Napisano
2 godziny temu, michal_9004 napisał(a):

Czekam na jazdę mazda cx5. Moze byc nawet cx5 I generacji.  Może będzie hejt, ale Dacia nie przejdzie. Znajomy kupil 2.0 tsi chyba 190km. Super jezdzi, ale dla mnie do miasta to jak jeździłem 1.0 tsi to nie bylo źle, a na drodze ekspresowej też dawał rade. Co prawda bylem z drugim dorosłym mezczyzna w aucie i bez bagażu. Ale tak to z dwójką dzieci i żoną i bagaż to myślę, ze raz do roku na morze da radę. Tylko słyszałem ,ze octzvia 4 miała problem z multimediami, ze sie zacinało. Moze juz z roczników 2022 sa poprawione.  Jeszcze tucson/ sportage chcialbym przejechać sie 1.6 132km, podobno w mieście nie pali duzo. Może byc, ze po jazdach tsi z turbo wolnossak nie podejdzie, ale zobaczymy.  Tylko kwestia chyba od 2018 roku jest filtr gpf. 

Sportage 132 ma dynamikę cegłówki. Ja mam 150 t-GDi i jest okej. Ale ten słabszy to jest taki no ... do miasta 😄 
Mam 1.0 TSi Scalę i jest zdecydowanie bardziej dynamiczna od KS IV 132 KM. 

Napisano
Miałem we flocie 20 Octavii 3 kombi z 2019 roku 1.0TSI i rozliczałem spalanie kierowców. Wszystkie paliły po Warszawie i okolicach poniżej 7 litrów. Co ci kierowcy robili nie tak?
Moja żona i teściowa mają spalanie po 12/100 w dwulitrowych dieselach, ale mają do pracy po 3-5 km. Normalnie te diesele spalają średnio po 7-7,5l. Może na tym polega problem auta żony?
Ja nie wiem [emoji16] moja ma do pracy chyba 8km, więc dniówka wychodzi tak [emoji16]f591427cf7526c11bcadb36933dde59e.jpg

Napisano

Ile pali inna powiedzmy 2.0 bez doładowania?
12-14 w tych warunkach?

Wcześniej mieliśmy swifta 1.2, i on palił jednak odczuwalnie mniej, ale nie miał aplikacji więc cholera wie ile.

Napisano

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Auto do maksymalnie 4.70-4.75m dlugosci. 
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  
I tak biorę pod uwagę. 
1. Sedan
1.1. Octavia model 3 badz 4 silniki 1.0 tsi 115km
1.4 tsi 150km badz 1.5 tsi 150km
2. Kombi 
2.1 Octavia modele i silniki jak wyżej. 
2.2 VW golf VII silniki jak wyżej. 
2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna
2.4 renault megane 1.3 140km
2.5 honda civic tourer 1.8 142km
2.6 hyundai i30 1.5 110km, 1.4 140km badz 1.5 160k
2.7 kia ceed 1.4 140km 1.5 160km
3. Minivan
3.1 VW touran 1.4 150km 1.5 150km
4. Suv
4.1 honda crv 2.0 155km 
4.2 mazda cx5 I badz cx5 II 2.0 160 czy 165km. 
4.3 mitsubishi outlander 2.0 mivec. 
4.4 VW tiguan 1.4 150km, 1.5 150km
Wiem, ze rozrzut duzy ale może uda mi się kilkoma modelami pojeździć i zobaczyc co mi lepiej siedzi. Najstarsze będą suvy, najmłodsze to octavia 1.0 tsi badz renault megane.  Aktualnie jeżdżę 9 lat ford c-max 1.6 109km z 2007 i auto ostatnio po wymianie rozrządu, serwis olejowy. Tylko juz trochę stary i opatrzył się. Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

Patrząc na listę i wymagania toczy nie lepiej zainwestować te 75000 zł w nowy samochód?

Napisano
12 minut temu, fred77 napisał(a):

Patrząc na listę i wymagania toczy nie lepiej zainwestować te 75000 zł w nowy samochód?

pewnie piszesz o elektryku z doplata 30 000 zl ?

Napisano
Wcześniej mieliśmy swifta 1.2, i on palił jednak odczuwalnie mniej, ale nie miał aplikacji więc cholera wie ile.

Ma w tej chwili 3 auta
1.2
2.0
1.0 turbo
Robiąc podobne „trasy” skoda pali 4,5-6 (średnie z tankowań mam 5,2)
Scenic teraz pod 10,+ a jak nim na codzień jeździłem to średnia 7,5
Twingo z ostatnich kilku tankowań 6,4 a minimalnie jakkes5,2
Nie muszę chyba pisać które auto jest najżwawsze.

Napisano
  • Autor

Taki jest budzet maksymalny, ale równie dobrze moze byc auto za 50-60tys. Tak jak pisalem mały przebieg, głównie miasto, raz na miesiac 120km lacznie w obie strony, raz na rok wakacje. 

Napisano
Taki jest budzet maksymalny, ale równie dobrze moze byc auto za 50-60tys. Tak jak pisalem mały przebieg, głównie miasto, raz na miesiac 120km lacznie w obie strony, raz na rok wakacje. 

Czyli szukasz jak najmłodszego kompakta. Silniki z tych mniejszych.

Napisano
W dniu 15.11.2025 o 01:01, Citric napisał(a):

16 lat i nic nie padło:lol:. Baju baju głupi w raju

16 lat i nie wymiałem ani nie naprawiałem turbosprężarki. W wielu autach, przez wiele tysięcy kilometrów. Jaśniej? Rozumiem, że z Twojego doświadczenia powinno się je wymieniać co kilka lat??

Napisano
9 minut temu, komor napisał(a):

16 lat i nie wymiałem ani nie naprawiałem turbosprężarki. W wielu autach, przez wiele tysięcy kilometrów. Jaśniej? Rozumiem, że z Twojego doświadczenia powinno się je wymieniać co kilka lat??

Teraz jest jasno. Napisałeś wcześniej tak jakbyś jednym autem przejeździł 16 lat i nie wymieniał sprężarki ani innych rzeczy. Co kilka lat to przesada chyba, że wymienia się na używkę lub regeneruje. 

Napisano

dołóż do nowego i nie dziaduj 

https://www.dacia.pl/katalog-nci/szczegoly.html?productId=VEH_UU1DJF01975934714

do miasta jak i na wypady wystarczy , ma LPG w fabryce więc po kilku / nastu miesiącach zaoszczędzisz te 5kzł 

Nowe to nowe i na +10lat spokój z głowy , a nie kupując już 5-9 letnie auto nie wiesz co będzie z kolejne 5 lat

Napisano
16 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

dołóż do nowego i nie dziaduj 

https://www.dacia.pl/katalog-nci/szczegoly.html?productId=VEH_UU1DJF01975934714

do miasta jak i na wypady wystarczy , ma LPG w fabryce więc po kilku / nastu miesiącach zaoszczędzisz te 5kzł 

Nowe to nowe i na +10lat spokój z głowy , a nie kupując już 5-9 letnie auto nie wiesz co będzie z kolejne 5 lat

W tej cenie, to rzeczywiście szkoda sobie zawracać głowę używkami. 

Napisano
Może taki?
Skoda Karoq

200 tysięcy na blacie?

Napisano
17 minut temu, WaWeR napisał(a):

200 tysięcy na blacie?

To dla obecnych samochodów dużo? 

Ten silnik jest taki goowniany? 

Zakładając roczne przebiegi 8 tys powinno na kilka lat wystarczyć? 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Tak i nie.
Ale bezpieczniej jest kupic mniejsze auto z mniejszym nalotem.
No chyba ze na 2-3 lata chce auto ale i tak ryzyko fackupu jednak będzie większe niż mniejsze

Napisano

Tak i nie.
Ale bezpieczniej jest kupic mniejsze auto z mniejszym nalotem.
No chyba ze na 2-3 lata chce auto ale i tak ryzyko fackupu jednak będzie większe niż mniejsze

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

W tej cenie, to rzeczywiście szkoda sobie zawracać głowę używkami. 

ciekawe ile w tym będzie prawdy 

https://motofilm.pl/2025/11/kompaktowy-suv-z-europy-za-76-400-zl-zaboli-baica-3-oferuje-duzy-ekran-dotykowy-kamere-cofania-i-17-calowe-felgi/?fbclid=IwY2xjawOG-2dleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBNWTB3QWZxRzV0eTRRVU90c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MghjYWxsc2l0ZQEyAAEem0ObRHRkOt6gsKkRn9U40oc2I6MGr_P6JT2WxzM9Z0jssBajJtQ1Gc7Q_-c_aem_nEu9bKHoDBdYSH97H-w3VA

jeśli tak to całkiem niezła opcja za dość "ładne" auto 

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
6 minut temu, michal_9004 napisał(a):

A gdyby tak dołożyć to czy to jest dobra oferta? Jak myślicie? 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ceed-ID6HLkyS.html

spoko cena , nie wiem dokładnie jak jest w tym modelu , ale światłą mijania ma raczej z tradycyjnych H7 , osobiście nie kupił bym już auta na normalnych żarówkach bo świecą dramatycznie ( mam to w hyundai I30 i zmieniłem na H7 LED - jest mega dużo lepiej ale nie przepisowo , choć przeglądy przechodzi ) 

Napisano
W dniu 15.11.2025 o 01:01, Citric napisał(a):

Akurat byłem nawet na forum VW Golfa jak była afera z rozrządami na łańcuchu. Wnioski samych właścicieli: trzymać do prawie końca gwarancji i do ludzi bo strach co potem. :hehe: 

I jaki to ma związek z rzekomo sypiącymi się turbo? 

BTW. Tez mam rozrząd na łańcuchu w superbie, przebieg 200 tys. km i jakoś nic się nie dzieje. Ale wiadomo - najlepiej wejść na forum danej marki, na pewno w dziale "usterki i problemy" będzie pusto, ew. ktoś czasami wrzuci post typu "u was też nic się nie sypie?"

Napisano
BTW. Tez mam rozrząd na łańcuchu w superbie, przebieg 200 tys. km i jakoś nic się nie dzieje. Ale wiadomo - najlepiej wejść na forum danej marki, na pewno w dziale "usterki i problemy" będzie pusto, ew. ktoś czasami wrzuci post typu "u was też nic się nie sypie?"

Przestań. Naczytał się o ea111 lub i może ea888 ale sprzed lat 10-15 i wnioski wyciągnął. A że błędne…
Kupując auto za 50-70 klocków głównie do miasta to proste że nie ma co patrzeć na jakieś premium z dużym silnikiem. Niby można ale po co potem płakać?
Ewentualnie hybrydę ale tu wiek może już generować problemy z akumulatorem trakcyjnym

Napisano
W dniu 15.11.2025 o 07:07, goden napisał(a):

Zawsze jak czytam o niskim spalaniu turbo benzyn np 1.0 TSI Volkswagena w mały miejskim aucie to wstawiam zrzut z aplikacji auta mojej żony emoji16.png
222b9f6ab3dea9ce2be6da022fc88020.jpg

ale przecież to bardzo dobre spalanie w jeździe typowo miejskiej?

Napisano
12 godzin temu, michal_9004 napisał(a):

A gdyby tak dołożyć to czy to jest dobra oferta? Jak myślicie? 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ceed-ID6HLkyS.html

Cena dobra, jak nowy to brać i cieszyć z gwarancji. Po prostu jeździć.

15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Może taki?

Skoda Karoq

Może, jak ktoś lubi randomowe historię od handlarza :oki:

Napisano
13 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Jest dużo prawdy w tym ogłoszeniu ale z jednym nie mogę się zgodzić, spalanie które podaje Renault jest zaniżone i to bardzo, ja wprawdzie mam wersję z gazem i mam gdzieś czy mi pali 7 czy 9 ale podawanie wartości poniżej 6 jest żałosne.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

ale przecież to bardzo dobre spalanie w jeździe typowo miejskiej?

Oczywiście. Ale podobno niektórym pali 4 i mniej. Wcześniej TDI produkowało paliwo. Teraz to robi 1.0 TSI.

Napisano
36 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście. Ale podobno niektórym pali 4 i mniej. Wcześniej TDI produkowało paliwo. Teraz to robi 1.0 TSI.

Ja podałem średnie z iluś tam kilometrów. A że po mieście nie mam potrzeby ?...co najwyżej muszę wjechać/wyjechać.

Poza tym, jak w mieście takie 1.0 pali 9 to taka 1,6-2,0 będzie paliła i tak 10-14

Jak ktoś chce mieć ekomiczne auto do miasta to jedynie hybryda.

Napisano
16 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ale ja się z tym zgadzam. Tylko czytałem tu że niektórym spalanie w 1.0 TSI nie przekracza 5 litrów mimo jazdy w korkach po mieście :) 

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale ja się z tym zgadzam. Tylko czytałem tu że niektórym spalanie w 1.0 TSI nie przekracza 5 litrów mimo jazdy w korkach po mieście :) 

Komu :O

Napisano
9 minut temu, WaWeR napisał(a):

Komu :O

Są tacy. Albo się odezwą albo nie :) 

Napisano
W dniu 15.11.2025 o 10:52, OPAL napisał(a):

Wszystkie paliły po Warszawie i okolicach poniżej 7 litrów.

Więcej w tym było warszawskich korków czy jednak okolicy? Bo to dosyć istotne :) 

Napisano
35 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Są tacy. Albo się odezwą albo nie :) 

Wiesz. Zasadniczo, biorąc pod uwagę że SS gasi silnik jeszcze przed zatrzymaniem..ruszasz podgrzanym w garażu autem ...

Moje spalanie z dzisiaj 4,8/100 na odcinku 35km który pokonałem ze średnią jakieś 55. Bywa że na tym samym odcinku mam 4,4, ale bywa że i 5,5.

btw. Mam przeskalowany "licznik" i podaje wartości takie jak wychodzą z dystrybutora.

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Poza tym, jak w mieście takie 1.0 pali 9 to taka 1,6-2,0 będzie paliła i tak 10-14

Z reguły tak powinno być (jeżeli jeden i drugi będzie użytkowany w trybie emerytalnym), ale moje cherlawe silniki w zupelnie innych budach niekoniecznie to potwierdzają i palą praktycznie tyle samo.

1,4T w Insigni pali w mieście 10,5-11,5l LPG/100km, a 1.0T w Capturze 10,5-12l LPG/100km.

Przy czym Capturem staram się raczej nie deptać (16 nie jest problemem), a Oplem różnie to już wygląda (13 to max jaki miałem).

Kwestia buta, bo 2.0 zadowoli dynamiką bez ciśnięcia, a 1.0 trzeba gnieść by podobnie jechać, a wtedy pali jak większy, a mniej wysilony.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
19 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Nawet w hybrydzie można mieć ten samochód za okolice 110tys i biorąc pod uwagę ze gwarancja 7 lat jak u chińczyka to w końcu jest europejski samochód który nie ma powodów by sie chińczyków bać. Ma nawet zalety których nie maja chińczyki jak wyłaczanie asystentów jednym przyciskiem, nie ma też chińskich wad typu ze nie da sie tam dostac podgrzewanych foteli z tapicerka materiałową. 

Napisano
19 godzin temu, Polarny napisał(a):

Dotyczyło właśnie silnika TSI 

18 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Przestań. Naczytał się o ea111 lub i może ea888 ale sprzed lat 10-15 i wnioski wyciągnął. A że błędne…

A jakie są prawidłowe? Takie, że to normalna eksploatacja i szczyt niezawodności silnika: hałasujący rozrząd po niecałych 20 tys. km, spalanie oleju ponad 0,5l na 1000 km, padające uszczelki pod głowicą czy zawory turbosprężarki oraz konieczność czyszczenia nagaru ?  :lol:

Edytowane przez Citric

Napisano
53 minuty temu, Citric napisał(a):

A jakie są prawidłowe? Takie, że to normalna eksploatacja i szczyt niezawodności silnika: hałasujący rozrząd po niecałych 20 tys. km, spalanie oleju ponad 0,5l na 1000 km, padające uszczelki pod głowicą czy zawory turbosprężarki oraz konieczność czyszczenia nagaru ?  :lol:

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Więcej w tym było warszawskich korków czy jednak okolicy? Bo to dosyć istotne :) 

Najniższe było w okolicach 5,5 i ci latają też w trasy. Ci co w większości po Warszawie jeździli mieli w granicach 7. Nie widziałem nigdy więcej niż 7, ale to handlowcy z elastycznym czasem pracy, więc zakładam, że w największe korki to się do centrum nie pchają.

Napisano

Tak czytam..To jaki złoty środek jest na 10 tyś rocznie i 90% to miasto i srednią 28km/h ze zbiornika. W cenie do 120K.

Napisano
1 godzinę temu, OPAL napisał(a):

Najniższe było w okolicach 5,5 i ci latają też w trasy. Ci co w większości po Warszawie jeździli mieli w granicach 7. Nie widziałem nigdy więcej niż 7, ale to handlowcy z elastycznym czasem pracy, więc zakładam, że w największe korki to się do centrum nie pchają.

Skoro to handlowcy to pewnie większość przejazdów w mieście dotyczy jednak rozgrzanego silnika. Jest jednak różnica pomiędzy zapaleniem zimnego silnika, przejazd 10-15 km w ciągu 30-45 minut w korku i po 8 godzinach droga powrotna. 

Napisano

A jakie są prawidłowe? Takie, że to normalna eksploatacja i szczyt niezawodności silnika: hałasujący rozrząd po niecałych 20 tys. km, spalanie oleju ponad 0,5l na 1000 km, padające uszczelki pod głowicą czy zawory turbosprężarki oraz konieczność czyszczenia nagaru ?  default_hahaha.gif

Ja tylko przypomnę że pytanie było o auto za 50-70 tysięcy.
I tak od tyłu. Każde auto ze wtryskiem bezpośrednim brudzi dolot.
Upg we współczesnych autach? Nie bardzo słychać. Zawory wg? Też nie bardzo. Branie oleju? Zerknij w instrukcje do swojego auto i napisz ile dopuszcza producent. U mnie nie wziął np nic przez 12kkm
Rozrząd? No po 200-250 bywa że łańcuch już rozciągnięty. Tyle że w starym silniku już 2x wymieniłeś pasek. Nowe z paskiem mają kontrole po 200kkm.

Musisz więc wziąć pod uwagę że praktycznie nikt nie produkuje już prostych silników. Normy emisji są jakie są i się nie da ich przeskoczyć.
Można oczywiście tkwić w jakimś aucie sprzed nastu lat. Sam zostałem z niesprzedawanym scenic. Tylko on został jako trzecie auto, używane raz w tygodniu na dojazd 50km w dwie strony gdzie zbiorkom nie jest rozwiązaniem.

Napisano
26 minut temu, GoldFinger napisał(a):

Skoro to handlowcy to pewnie większość przejazdów w mieście dotyczy jednak rozgrzanego silnika. Jest jednak różnica pomiędzy zapaleniem zimnego silnika, przejazd 10-15 km w ciągu 30-45 minut w korku i po 8 godzinach droga powrotna. 

Przecież to właśnie napisałem w swoim pierwszym poście.

Napisano
Tak czytam..To jaki złoty środek jest na 10 tyś rocznie i 90% to miasto i srednią 28km/h ze zbiornika. W cenie do 120K.

Pisałem. Hybryda. Jakaś corolla/yaris

Napisano
2 godziny temu, arek_m napisał(a):

W tym wątku jest temat na 75 koła maks a nie na 120. :oslabiony:

Napisano
  • Autor

No wlaśnie. 75tys.zł. to duzo i niedużo. Mozna wlasnie dopłacić i mieć za 90tys. Kia ceed nowa z 7 letnia gwarancja. W tej cenie to 6 letni bedzie tiguan,z 1.5 tsi. Mazda cx5 z 2018-2019r. Octacia 4 z 2021 - 2022 1.5 tsi z  kilkadziesiąt tysięcy przebiegu .

Żona ma verso toyotę i monza powiedzieć, ze 1.6 132km to zero dynamiki i zero awarii. Tylko taka plastikowa trochę. Też myślę, ze może kupić vw golf vii, seat Leon czy octavia 3 z silnikami tsi

z lat 2018-2020 gdzie te auta były

z końcówki produkcji tych modeli i powinno też byc dobrze. Może jutro uda mi się przejechać tucsonem bądź sportage i ewentualnie odrzucić, jesli nie  podejdzie ten silnik 1.6 gdi 132km.