Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe przepisy dotyczące oświetlenia dziennego

Featured Replies

Napisano

Wreszcie urzędnicy wymyślili cos mądrego. Nie będzie cichociemnych w nocy tylko na światłach dziennych z przodu.

Pojazdy homologowane po 22 września 2024 r. muszą spełniać bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące działania świateł w ciągu dnia. Paragraf 6.19.7.5 zaktualizowanego regulaminu nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) wprowadził obowiązek włączania tylnych świateł pozycyjnych razem ze światłami do jazdy dziennej, chyba że natężenie światła w otoczeniu przekracza 7000 luksów.

Napisano
11 minut temu, MarcG napisał(a):

Nie będzie cichociemnych w nocy

Ale to za jakieś 17 lat ;]

Napisano
43 minuty temu, MarcG napisał(a):

Wreszcie urzędnicy wymyślili cos mądrego. Nie będzie cichociemnych w nocy tylko na światłach dziennych z przodu.

Pojazdy homologowane po 22 września 2024 r. muszą spełniać bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące działania świateł w ciągu dnia. Paragraf 6.19.7.5 zaktualizowanego regulaminu nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) wprowadził obowiązek włączania tylnych świateł pozycyjnych razem ze światłami do jazdy dziennej, chyba że natężenie światła w otoczeniu przekracza 7000 luksów.

Fajnie. Niektóre premiumy już dziś tak robią.

:ok:

Napisano
55 minut temu, MarcG napisał(a):

chyba że natężenie światła w otoczeniu przekracza 7000 luksów.

będą lepsze czujniki luksów w autach? 😄

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał(a):

Jeszcze by się przydało, aby automaty świateł przełączały się na mijania, gdy zacznie padać deszcz bądź śnieg.

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał(a):

chyba że natężenie światła w otoczeniu przekracza 7000 luksów.

To dla aut z czujnikami, a co ze starszymi pojazdami?

Kierowca będzie musiał mieć luksomierz w oczach, czy mają jeździć z zawsze włączonymi, a może ich to wcale nie dotyczy?

Dobra, źle zrozumiałem, w starszych mają się świecić zawsze i tyle.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Kierowca będzie musiał mieć luksomierz w oczach, czy mają jeździć z zawsze włączonymi, a może ich to wcale nie dotyczy?

Ich to nie dotyczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Fajnie. Niektóre premiumy już dziś tak robią.

Pytanie, czy na pewno przy 7000 luksów i kto te luksy zweryfikuje na drodze? ;l

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Ale co tu weryfikować?

Napisano
11 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ale co tu weryfikować?

To czy natężenie światła ma już te 7000 luksów, czy jeszcze nie i auto ma świecić czy nie musi.

Coś jak z mgłą. Niby wszystko proste, a na AK batalia czy widać na 50 czy 51m. ;]

Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście nie wiem ile to luksów. Wiem tylko, że np. BMW potrafią świecić dziennymi i tylnymi naraz. Moje Jagi też.

Napisano

Oczywiście nie wiem ile to luksów. Wiem tylko, że np. BMW potrafią świecić dziennymi i tylnymi naraz. Moje Jagi też.

Moja skoda tez . I to od kilku lat

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Nikt nie będzie modyfikował starych pojazdów przecież. 

Napisano
1 godzinę temu, Bartłomiej napisał(a):

Jeszcze by się przydało, aby automaty świateł przełączały się na mijania, gdy zacznie padać deszcz bądź śnieg.

W BMW, Audi i Fordzie tak mam/miałem.

Napisano
15 minut temu, ccLot napisał(a):

W BMW, Audi i Fordzie tak mam/miałem.

Skośnookie marki bardzo źle sobie z tym radzą. Widać to szczególnie u Toyot/Leksusów jak i w Kia'ch - sam mam Kijankę i obserwuję jej zachowanie

Napisano
6 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Toyot/Leksusów

Faktycznie "rzucaja sie w oczy" w deszczu

Napisano

Jak dla mnie to jest po prostu absurdalne, jak teraz to dziala.

Po to mam auto i dzienne, zeby sie nie zastanawiac. jest ciemno? niech zapala mijania. wycieraczki dzialaja? niech zapala mijania.

A tyl, szczegolnie ledowy, to nie wiem po co w ogole gasi. niech sie pali non stop i tyle.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

I dobrze. Bo obecne automatyczne światła zwalniają niektórych z myślenia.

Auto szare, śnieżyca, zlewa się z asfaltem, ale świateł nie włączy ;]

Mam taką obserwacją ostatnio po lecie, że jak jest już - albo jeszcze - ciemno i sobie jadę krajówką (odcinek 30km), to czasami jeden, a czasami nawet dwóch czy trzech jedzie na światłach drogowych, przy czym jest to barwa albo H4, albo LED.

Ja rozumiem, że jak sobie jeden z drugim włącza Auto, to się DRL same zmieniają w mijania, a potem w drogowe, ale jeśli jednak się nie zmieniają, to coś jest nie tak pomiędzy kierownicą i fotelem. Przecież jak się jedzie, to widać, czy się jedzie na mijania (czy w ogóle na DRL) czy na drogowych. Ludzie nie zwracają na takie rzeczy uwagi więc nie powinienem nawet wymagać, żeby widzieli, czy mijania są w miarę poprawnie ustawione czy nie. Kiedyś to była podstawowa wiedza, a dziś koleś szuka batmanów i nawet o tym nie wie albo, co gorsza, ma to głęboko, bo on widzi.

Wczoraj takiemu z super hiper LEDem zaświeciłem, to mi odmrugnął długimi. Wiem stąd, że na reflektorze z boku zaświeciło się coś w lekko innym kolorze, więc zostało uruchomione kolejne źródło światła, które nie spowodowało już większego oślepienia.

Napisano
2 minuty temu, fosfor napisał(a):

Po to mam auto i dzienne, zeby sie nie zastanawiac. jest ciemno? niech zapala mijania. wycieraczki dzialaja? niech zapala mijania.

A tyl, szczegolnie ledowy, to nie wiem po co w ogole gasi. niech sie pali non stop i tyle.

Przepisy nie nadążyły za LEDami ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

te 2-4 x 5W w pozycjach to chyba nawet na żarówkach zielony ład mógł przeżyć 😄

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

To czy natężenie światła ma już te 7000 luksów, czy jeszcze nie i auto ma świecić czy nie musi.nie chodzi czy Coś jak z mgłą. Niby wszystko proste, a na AK batalia czy widać na 50 czy 51m. ;]

nie chodzi o to czy 50 czy 51 tylko nikt ma w dupę nie wjechać. Zapalasz nawet jak jedziesz o 12:00 w bezchmurne niebo w czerwcu. 

Napisano
14 minut temu, fosfor napisał(a):

No dokładnie. Auto automatycznie włącza światła mijania jak się robi ciemno, czyli jest jakiś tam próg natężenia światła. Auto posiada polską homologację, a więc powinno być zgodne z tutejszym rozumieniem "ciemno" zgodnie z jakąś tam ustawą, rozporządzeniem czy jak mu tam. Pretensje należy kierować do producenta i urzędu który to homologował, a nie do użytkownika, który ustawił na auto i ma pełne prawo zaufać temu rozwiązaniu.

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

nie chodzi o to czy 50 czy 51 tylko nikt ma w dupę nie wjechać. Zapalasz nawet jak jedziesz o 12:00 w bezchmurne niebo w czerwcu. 

Powiedz to tym co niedawno bili pianę jak rozpoznać czy jest < czy > niż 50m.

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

Pretensje należy kierować do producenta i urzędu który to homologował, a nie do użytkownika, który ustawił na auto i ma pełne prawo zaufać temu rozwiązaniu.

Przepisy radzą sobie z tym inaczej - odpowiedzialność spoczywa nadal wyłącznie na kierowcy. I nie ma miejsca na tłumaczenie się "automatem"

Napisano
19 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Przepisy radzą sobie z tym inaczej - odpowiedzialność spoczywa nadal wyłącznie na kierowcy. I nie ma miejsca na tłumaczenie się "automatem"

Przepisy sobie radzą, ale bezpieczeństwa to nie poprawia.

Zdecydowanie lepszy skutek miałoby, gdyby przepisy wymagały po pierwsze zapalania świateł pozycyjnych tylnych zawsze po drugie zapalania mijania zawsze kiedy jest ciemno lub pada deszcz (włączone są wycieraczki).

I niepotrzebne żadne kapanie, żadne viralowe posty, po prostu auta beda oswietlone.

Napisano
41 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Powiedz to tym co niedawno bili pianę jak rozpoznać czy jest < czy > niż 50m.

ja to im serwuje długie ew. jeszcze halogeny bo moje oczy mają pewną tolerancję oślepiania w normalnych warunkach użytkowania pojazdu :] Z reguły to działa. 

Napisano
Godzinę temu, Bartłomiej napisał(a):

Odpowiednia emisja spalin też spoczywa na kierowcy (stan techniczny auta), ale potem jednak był dieselgate i okazało się, że producent potrafi kłamać. 

Napisano
Godzinę temu, fosfor napisał(a):

gdyby przepisy wymagały ... po drugie zapalania mijania zawsze kiedy jest ciemno lub pada deszcz

A nie wymagają tego przepisy obecnie? 8]

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

A nie wymagają tego przepisy obecnie? 8]

od kierowcy tak, od systemu 'auto' nie.

przeciez to jest do ogrania samym softem w wiekszosci aut.

Napisano
1 minutę temu, fosfor napisał(a):

od kierowcy tak, od systemu 'auto' nie.

Pewnie nie opłaca im się zmieniać softu specjalnie na rynek polski. 

Napisano
1 minutę temu, fosfor napisał(a):

Wiem, bo w moim 16-letnim struclu to właśnie tak działa.

Ale nie ma automatu idealnego i zdarzają się sytuacje, gdzie wymuszam ręcznie włączenie świateł mijania.

Napisano

Tymczasem w Niemczech bez obowiązku jazdy na światłach w dzień a jest mniej wypadków.

Brak świateł to sie zgodzę bo nawet w pl jak wprowadzili ten obowiązek to liczba wypadków i stłuczek nie zmalała tylko wzrosła ilość mandatów.

Za to brak obowiązku np.gasnicy w de troche dziwi.

Edytowane przez vanice77

Napisano
4 godziny temu, Bartłomiej napisał(a):

W Fordzie, jak wycieraczka wykona 5 ruchów pod rząd aktywowana z czujnika deszczu, to automat przełącza światła dzienne  na mijania. I mam to w Mondeo prod. 2012, a Toyota nadal nie potrafi tego ogarnąć.

Edytowane przez shapyr

Napisano
21 minut temu, vanice77 napisał(a):

Za to brak obowiązku np.gasnicy w de troche dziwi.

A na cholerę ci gaśnica w aucie, co z nią zrobisz? Samochodowa gaśnica 1 kg działa przez 5 sekund. To nie ma sensu, więc w większości krajów nie jest obowiązkowa. 

Napisano
9 minut temu, shapyr napisał(a):

W Fordzie, jak wycieraczka wykona 5 ruchów pod rząd aktywowana z czujnika deszczu, to automat przełącza światła dzienne  na mijania. I mam to w Mondeo prod. 2012, a Toyota nadal nie potrafi tego ogarnąć.

Toyota z pewnoscia potrafi, tylko z jakiegos powodu nie chce ;] Wiekszosc aut z KR/JP ma podobnie.

Ja w okresie jesienno/zimowym przelaczam na mijania, bo automat rozleniwia i sie czesto zapominalem.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Toyota z pewnoscia potrafi, tylko z jakiegos powodu nie chce ;] Wiekszosc aut z KR/JP ma podobnie.

Ja w okresie jesienno/zimowym przelaczam na mijania, bo automat rozleniwia i sie czesto zapominalem.

U mnie podobnie 👍

Ale jak to uzmysłowić innym

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

To nie ma nic do rzeczy. Do pewnego momentu były też pozycyjne zapalane z dziennymi i jakoś tak w okolicach 2010 wyszły przepisy w EU, że nie, bo nie. Znaczy moga być opcjonalne. W wielu samochodach zależy to od konfiguracji i można kompem decydować o tym, co będzie włączone. 

Napisano
6 godzin temu, kanu napisał(a):

będą lepsze czujniki luksów w autach? 😄

Od dawna są czujniki i to rozwiązanie jedynie zmienia fakt, że moga pozycje z tyłu zgasnąć przy silnym (cokolwiek to znaczy) oświetleniu. Nowa regulacja zapewnia to, że będą się zawsze świeciły po "ciemaku", we mgle czy innych podobnych. Jazda na dziennych w nocy czy we mgle pozostanie. 

Napisano
30 minut temu, wladmar napisał(a):

A na cholerę ci gaśnica w aucie, co z nią zrobisz? Samochodowa gaśnica 1 kg działa przez 5 sekund. To nie ma sensu, więc w większości krajów nie jest obowiązkowa. 

To nawet nie jest gaśnica, bo nie podpada pod pzepisy ppoż (chyba, że coś się zmieniło). ~30% jest niesprawnych w momencie montażu itd. Ludzie nie mają pojęcia jak tego użyć (co innego z halonowymi, które kiedyś były dostępne i bardzo skuteczne) i mogą sobie tylko dodatkowo krzywdę zrobić. Mamy, obowiązkową gaśnicę, a rzeczy przydatnych jak kamizelki czy apteczkę nie. Długo by można o absurdach w PL. 

Napisano
34 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie podobnie 👍

Ale jak to uzmysłowić innym

A ja prywatnie głównie francami jeżdżę i te jakoś nie mają problemów z automatycznym przełączaniem itd. Tak, rozleniwia, ale jakie to miłe ;]

Napisano
11 minut temu, futrzak napisał(a):

To nawet nie jest gaśnica, bo nie podpada pod pzepisy ppoż (chyba, że coś się zmieniło). ~30% jest niesprawnych w momencie montażu itd. Ludzie nie mają pojęcia jak tego użyć (co innego z halonowymi, które kiedyś były dostępne i bardzo skuteczne) i mogą sobie tylko dodatkowo krzywdę zrobić. Mamy, obowiązkową gaśnicę, a rzeczy przydatnych jak kamizelki czy apteczkę nie. Długo by można o absurdach w PL. 

Reguła jest taka, że jak auto się pali, to masz razem z pasażerami jak najszybciej opuścić pojazd, udać się w bezpieczne miejsce, wezwać straż pożarną i tyle. Można nagrać filmik jak się nudzisz. Nie wolno samemu gasić, zwłaszcza coś pod maską, bo jak się otworzy maskę, to ogień dostanie dodatkowy tlen i walnie prosto w twarz. A w trakcie "gaszenia" może wybuchnąć zbiornik, można zatruć się dymem. Nie wspominając o absurdzie, że u nas gaśnica może być niesprawna i to jest zgodne z przepisami. I słusznie wspomniałeś o kamizelkach, dziwne że u nas do tej pory nie są obowiązkowe. Apteczka to dyskusyjny temat.  

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Reguła jest taka, że jak auto się pali, to masz razem z pasażerami jak najszybciej opuścić pojazd, udać się w bezpieczne miejsce, wezwać straż pożarną i tyle. Można nagrać filmik jak się nudzisz. Nie wolno samemu gasić, zwłaszcza coś pod maską, bo jak się otworzy maskę, to ogień dostanie dodatkowy tlen i walnie prosto w twarz. A w trakcie "gaszenia" może wybuchnąć zbiornik, można zatruć się dymem. Nie wspominając o absurdzie, że u nas gaśnica może być niesprawna i to jest zgodne z przepisami.

Weź to ludziom tłumacz. Osobiście "bawiłem" sie w ratownictwo drogowe, wiem co to znaczy. 

I słusznie wspomniałeś o kamizelkach, dziwne że u nas do tej pory nie są obowiązkowe.

A komu to potrzebne? 

Apteczka to dyskusyjny temat.  

Dla mnie nie. Może sie przydać na wyjeździe itd., a przy wypadku spore szanse, że znajdzie się ktoś, kto ma troche pojęcia z pierwszej pomocy i z tego skorzysta. Nie darmo te apteczki mają swoje normy i wyposażenie. Zreszta w krajach cywilizowanych więcej się przykłada do szkoleń z takiej pomocy i zachowania w trakcie wypadków na kursach. 

Napisano
14 minut temu, futrzak napisał(a):

Dla mnie nie. Może sie przydać na wyjeździe itd., a przy wypadku spore szanse, że znajdzie się ktoś, kto ma troche pojęcia z pierwszej pomocy i z tego skorzysta. Nie darmo te apteczki mają swoje normy i wyposażenie. Zreszta w krajach cywilizowanych więcej się przykłada do szkoleń z takiej pomocy i zachowania w trakcie wypadków na kursach. 

Mi się samochodowa apteczka wiele razy w życiu przydała. I ani jedna z tych sytuacji nie była związana z ruchem drogowym. 

Napisano
26 minut temu, futrzak napisał(a):

No właśnie to jest dyskusyjne, sam wożę apteczkę dobrze wyposażoną, ale już widzę u nas te dyskusje... 

Napisano
9 godzin temu, MarcG napisał(a):

Ale to co, dokodują jakoś VIA the Internet?

W małym VW mam na stałe mijania włączone, bo dzienne tylko przód. Produkcja listopad/grudzień 24 rok. 

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

I dobrze. Bo obecne automatyczne światła zwalniają niektórych z myślenia.

Auto szare, śnieżyca, zlewa się z asfaltem, ale świateł nie włączy ;]

Ale ważne, że jedzie o 10 mniej niż ograniczenie, najlepiej lewym pasem. Bo on jedzie bezpiecznie i ma prawo!

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

No właśnie to jest dyskusyjne, sam wożę apteczkę dobrze wyposażoną, ale już widzę u nas te dyskusje... 

Wiesz, w EU generalnie obowiązują zgodne z DIN 13164(o ile nie pomyliłem), to o czym tu deliberować? Chociaz znając lokalne pomysły :facepalm:

Edytowane przez futrzak

Napisano
8 godzin temu, Bartłomiej napisał(a):

Tego to daleko-wschodni producenci nie ogarniają. Wszystkie europejskie auta, którymi jezdziłem, to robiły.

Napisano
6 minut temu, futrzak napisał(a):

Wiesz, w EU generalnie obowiązują zgodne z DIN 13164(o ile nie pomyliłem), to o czym tu deliberować? Chociaz znając lokalne pomysły :facepalm:

Pół roku będą debatować czy powinien tam być różaniec i św. Krzysztof i czy gumowe rękawiczki nie obrażą czyjejś godności.