Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe przepisy dotyczące oświetlenia dziennego

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Pół roku będą debatować czy powinien tam być różaniec i św. Krzysztof i czy gumowe rękawiczki nie obrażą czyjejś godności.

Po czym spora grupa im przyklaśnie i będzie pietnowac tych, ktorzy sa za normalnoscią. Wystarczy AK poczytać :palacz:

Napisano
11 godzin temu, Pipper napisał(a):

W małym VW mam na stałe mijania włączone, bo dzienne tylko przód. Produkcja listopad/grudzień 24 rok.

Raczej można przekodować żeby z dziennymi paliły się też tylne pozycje.

Napisano
Teraz, ccLot napisał(a):

Raczej można przekodować żeby z dziennymi paliły się też tylne pozycje.

Czyli możliwe, że ASO przy okazji przeglądu zrobi. Bo niestety, albo stety, przedłużona gwarancja i nie będę sam robił... 

Napisano
Teraz, Pipper napisał(a):

Czyli możliwe, że ASO przy okazji przeglądu zrobi

IMO jak ładnie pogadasz z majstrem to pewnie tak:oki:

Napisano
15 minut temu, ccLot napisał(a):

IMO jak ładnie pogadasz z majstrem to pewnie tak:oki:

Da radę, przed serwisem pierwszym będę u nich jeszcze na 2-3 wymianach oleju w silniku... ;)

Napisano
22 minuty temu, Pipper napisał(a):

Czyli możliwe, że ASO przy okazji przeglądu zrobi. Bo niestety, albo stety, przedłużona gwarancja i nie będę sam robił...

Jak czytam jak serwis VW dzielnie walczy z oprogramowaniem z CARIADa, to nie byłbym tego taki pewien :phi: 

Napisano
29 minut temu, kiziuk napisał(a):

Jak czytam jak serwis VW dzielnie walczy z oprogramowaniem z CARIADa, to nie byłbym tego taki pewien :phi: 

Może do wakacji ogarną? :ooniee:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze by się przydało, aby automaty świateł przełączały się na mijania, gdy zacznie padać deszcz bądź śnieg.
U mnie się przełącza - auto 11 letnie klasy kompakt marka popularna (nie premium)

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 08:15, Pipper napisał(a):

To się chyba światła skandynawskie nazywa i raczej nie zrobią sami z siebie, chyba, że trafi się jakiś dobry człowiek i jak poprosisz, to włączą. ASO generalnie nie robi odstępstw od tego, co jest w homologacji danego modelu. W grupie VAG, np. Seat/Cupra Ateca z jakiegoś powodu przy liftingu, tj. chyba od 2021 roku dali do homologacji świecenie się właśnie tylnych świateł razem z przednimi dziennymi i jak ktoś chciał żeby mu ASO wyłączyło, to odmawiali zasłaniając się homologacją. Część osób wyłączało to samodzielnie przez OBD11 lub VCDSa.

Edytowane przez klaudio

Napisano

Ale po co dokodowywac światła skandynawskie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Nie wiem czy to ja jestem ślepy czy co? 

Naprawdę nikt nie widzi samochodu za dnia, który nie ma włączonych świateł z tyłu?

Przecież taki samochód jedzie w tym samym kierunku i na dodatek, nawet za dnia, podczas deszczu czy śniegu, z daleka widać pojazd jadący przed nami.

I nie ma tu znaczenia czy ma włączone te światła czy nie ma.

Zresztą i tak tylne pozycyjne, za dnia są słabo widoczne, tym bardziej z dalszej odległości. A jak dojeżdżamy do pojazdu poprzedzającego to chyba tylko skończony ślepiec by go nie widział.

No i na dodatek wszyscy tu się bulwersują tym, że ktoś jedzie bez włączonych świateł.

Toż przecież, skoro jest dzień i mimo, że pada deszcz lub śnieg, widzi pojazd bez włączonych świateł pozycyjnych z tyłu to w końcu go widzi czy nie? Naprawdę potrzebne mu są wtedy włączone światła? Przecież twierdzi, że go widzi.

A dodajmy jeszcze do tego gęsty ruch, gdzie samochody jadą jeden za drugim.

Też tych samochodów nie widać? Mają plandekę niewidkę na sobie?

Dopiero gdy włączy światła to nagle jest olśnienie "o samochód jedzie przede mną"?

Rozumiał bym ulewę, gęstą śnieżycę, mgłę, ale i tak wtedy dopiero włączone tylne przeciwmgłowe dają efekt.

Ale, na litość, lekki deszczyk, lekka szarówka, to nie jakiś kataklizm. To jest popadanie w jakąś paranoję.

Edytowane przez fred77

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Rozumiał bym ulewę, gęstą śnieżycę, mgłę, ale i tak wtedy dopiero włączone tylne przeciwmgłowe dają efekt.

Może to będzie nadinterpretacja z mojej strony, ale wg Ciebie tylne światła pozycyjne są (de facto) zbędne? 

Napisano
5 minut temu, ochkarol napisał(a):

Może to będzie nadinterpretacja z mojej strony, ale wg Ciebie tylne światła pozycyjne są (de facto) zbędne? 

Za dnia zupełnie zbędne. A przy ekstremalnych warunkach pogodowych - również za dnia - nawet bez sensu, bo dopiero tylne przeciwmgłowe (o czym wspomniałem) przynoszą oczekiwaną skuteczność.

Napisano
8 minut temu, fred77 napisał(a):

Za dnia zupełnie zbędne. A przy ekstremalnych warunkach pogodowych - również za dnia - nawet bez sensu, bo dopiero tylne przeciwmgłowe (o czym wspomniałem) przynoszą oczekiwaną skuteczność.

Jeździsz Ty czasem w gęstym ruchu miejskim :hmm: 

W okolicach wschodu/zachodu słońca i przy złej pogodzie, szare/ciemne auto, potrafi się zlać z otoczeniem i te światła pozycyjne jednak dają znać że coś się przemieszcza. A tylne przeciwmgielne żeby coś pomagały, to faktycznie musi być mocno ograniczona widoczność, a nie byle mżawka.

Napisano
9 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jeździsz Ty czasem w gęstym ruchu miejskim :hmm: 

W okolicach wschodu/zachodu słońca i przy złej pogodzie, szare/ciemne auto, potrafi się zlać z otoczeniem i te światła pozycyjne jednak dają znać że coś się przemieszcza. A tylne przeciwmgielne żeby coś pomagały, to faktycznie musi być mocno ograniczona widoczność, a nie byle mżawka.

Oczywiście, że jeżdżę. I jakoś widzę te samochody, tym bardziej w gęstym ruchu. I o wiele bardziej widać sam samochód niż te jego małe światełka z tyłu.

Napisano
W dniu 26.12.2025 o 19:13, fred77 napisał(a):
Nie wiem czy to ja jestem ślepy czy co? 
Naprawdę nikt nie widzi samochodu za dnia, który nie ma włączonych świateł z tyłu?
Przecież taki samochód jedzie w tym samym kierunku i na dodatek, nawet za dnia, podczas deszczu czy śniegu, z daleka widać pojazd jadący przed nami.
I nie ma tu znaczenia czy ma włączone te światła czy nie ma.

Zresztą i tak tylne pozycyjne, za dnia są słabo widoczne, tym bardziej z dalszej odległości. A jak dojeżdżamy do pojazdu poprzedzającego to chyba tylko skończony ślepiec by go nie widział.

No i na dodatek wszyscy tu się bulwersują tym, że ktoś jedzie bez włączonych świateł.
Toż przecież, skoro jest dzień i mimo, że pada deszcz lub śnieg, widzi pojazd bez włączonych świateł pozycyjnych z tyłu to w końcu go widzi czy nie? Naprawdę potrzebne mu są wtedy włączone światła? Przecież twierdzi, że go widzi.

A dodajmy jeszcze do tego gęsty ruch, gdzie samochody jadą jeden za drugim.
Też tych samochodów nie widać? Mają plandekę niewidkę na sobie?
Dopiero gdy włączy światła to nagle jest olśnienie "o samochód jedzie przede mną"?

Ale, na litość, lekki deszczyk, lekka szarówka, to nie jakiś kataklizm. To jest popadanie w jakąś paranoję.

Ty nie rozumiesz jednego. Ty nie masz wypatrywać przeszkód, one mają być oświetlone.
A podczas opadów, mgły i ogólnie ograniczonej przejrzystości i tak masz obowiązek włączenia świateł mijania więc te z tyłu świecą z automatu. W każdym dopuszczonym do ruchu pojeździe.

Edytowane przez WaWeR

Napisano

To jak sobie odklikam tę opcje w diagboxie żeby mój pug mógł świecić w dzień tylnymi światłami, to będzie złamanie przepisów czy nie, bo auto 14 letnie 

Napisano
47 minut temu, 4thelement napisał(a):

To jak sobie odklikam tę opcje w diagboxie żeby mój pug mógł świecić w dzień tylnymi światłami, to będzie złamanie przepisów czy nie, bo auto 14 letnie 

ZTCW nie jest zabronione używanie tylnych świateł pozycyjnych w każdych warunkach. 

Tylko, czy po tej operacji nie zmienią Ci się dzienne na mijania z przodu? 

Napisano
W dniu 24.11.2025 o 14:58, Bartłomiej napisał(a):

Skośnookie marki bardzo źle sobie z tym radzą. Widać to szczególnie u Toyot/Leksusów jak i w Kia'ch - sam mam Kijankę i obserwuję jej zachowanie

W Toyocie jest możliwość wybrania poziomu natężenia światła, przy jakich przełącza się z dziennych na mijania.

Napisano
11 minut temu, pfikusny napisał(a):

W Toyocie jest możliwość wybrania poziomu natężenia światła, przy jakich przełącza się z dziennych na mijania.

A jest możliwością włączenia funkcji automatycznego włączenia świateł mijania, gdy pracują wycieraczki? 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

ZTCW nie jest zabronione używanie tylnych świateł pozycyjnych w każdych warunkach. 

Tylko, czy po tej operacji nie zmienią Ci się dzienne na mijania z przodu? 

Nie, jest opcja włączania pozycyjnych z tyłu wraz z drl z przodu, natomiast dotychczas przy drl było zabronione świecenie pozycjami z tyłu 

Edytowane przez 4thelement

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał(a):

Nie, jest opcja włączania pozycyjnych z tyłu wraz z drl z przodu, natomiast dotychczas przy drl było zabronione świecenie pozycjami z tyłu 

Który przepis tego zabraniał? 

Napisano
1 godzinę temu, 4thelement napisał(a):

natomiast dotychczas przy drl było zabronione świecenie pozycjami z tyłu 

A nie pomyliło Ci się z przednimi pozycyjnymi? 

Bo taki przepis kojarzę (ale też mogę się mylić). 

Napisano

Ten przepis powinien być wdrożony od dawna, jak widzę nie które sieroty jak jada na dziennych w kiepkisch warunkach jazdy. Mój plebsowóz Fiat Tipo ma na stałe załączone przednie dzienne z tylnymi pozyjnymi, za ponad 220tkm z tyłu nadal org żarówki i alternator.

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

A nie pomyliło Ci się z przednimi pozycyjnymi? 

Bo taki przepis kojarzę (ale też mogę się mylić). 

Być może tak jest, szukałem przepisu lecz natknąłem się również na zapis iż dopuszczalne jest świecenie drl wraz z pozycjami przód /tył 

Napisano
Ten przepis powinien być wdrożony od dawna, jak widzę nie które sieroty jak jada na dziennych w kiepkisch warunkach jazdy. Mój plebsowóz Fiat Tipo ma na stałe załączone przednie dzienne z tylnymi pozyjnymi, za ponad 220tkm z tyłu nadal org żarówki i alternator.

Jest od dawien dawna przepis nakazujący jazdy na światłach MIJANIA w jak to nazwałeś kiepskich warunkach

• 1 miesiąc później...
Napisano
3 godziny temu, Andrew71 napisał:

Co do tych 7 tys. luxów. Pewnie policja dostanie luksomierze z homologacją. I ktoś znowu zarobi phi Przykładowy link (swoją droga nazwa sklepu....zlosnik) https://alko-maty.pl/luksomierze/312-luksomierz-z-certyfikatem-1301-1300-certyfikat-swiadectwo.html

Będzie to równie często stosowane przez policję na drodze jak pomiar hałasu. rotfl2

Napisano
31 minut temu, ZUBERTO napisał:

Będzie to równie często stosowane przez policję na drodze jak pomiar hałasu. rotfl2

A to już inna sprawa, ważne że kasę ktoś zarobizlosnik

Napisano
W dniu 29.12.2025 o 16:07, steyr napisał:

Ten przepis powinien być wdrożony od dawna

Jeśli dobrze kojarzę, to UE miała taki pomysł, żeby wdrożyć DRL, bo eko czy tam lepiej widać, ale żeby świeciły się bez tylnych pozycyjnych, bo eko.

Potem z testów wyszło, że ludzie nie tylko mają kontrolę nad automatem w pupie, ale ogólny tumiwisizm spowodował, że niektórzy nawet nie mają podstawowej wiedzy na temat tego, że ten automat domyślnie jest wyłączony, więc po jeżdżą na DRL całą dobę chyba, że już nic nie widzą hehe

Więc w nowej iteracji stwierdzono, że może lepiej jest mniej eko, ale anty-debilnie.

Bo to, że nasze krajowe przepisy nigdy nie nadążały, jest raczej normalne rotfl2

Napisano
2 godziny temu, kiziuk napisał:

Potem z testów wyszło, że ludzie nie tylko mają kontrolę nad automatem w pupie, ale ogólny tumiwisizm spowodował, że niektórzy nawet nie mają podstawowej wiedzy na temat tego, że ten automat domyślnie jest wyłączony, więc po jeżdżą na DRL całą dobę chyba, że już nic nie widzą hehe

Więc w nowej iteracji stwierdzono, że może lepiej jest mniej eko, ale anty-debilnie.

Przy okazji mogliby zmniejszyć czułość włączania mijania - bo to trochę irytujące, gdy się co chwila w byle cień wjeżdża i przez to ekran nawigacji przełącza się wielokrotnie pomiędzy trybami dzień-noc.

Napisano
56 minut temu, Polarny napisał:

Przy okazji mogliby zmniejszyć czułość włączania mijania - bo to trochę irytujące, gdy się co chwila w byle cień wjeżdża i przez to ekran nawigacji przełącza się wielokrotnie pomiędzy trybami dzień-noc.

Może masz coś zepsute? U mnie płynnie dostosowuje jasność wyświetlaczy a dopiero gdy jest naprawdę ciemno przełącza w tryb nocny. Przy tym nie robi tego w tunelach (chyba że długi tunel i jest w nim naprawdę ciemno) i pod wiaduktami bo rozpoznaje tunele i wiadukty.

zlosnik

Napisano
19 godzin temu, Ryb napisał:

Może masz coś zepsute? U mnie płynnie dostosowuje jasność wyświetlaczy a dopiero gdy jest naprawdę ciemno przełącza w tryb nocny. Przy tym nie robi tego w tunelach (chyba że długi tunel i jest w nim naprawdę ciemno) i pod wiaduktami bo rozpoznaje tunele i wiadukty.

zlosnik

To nie jest kwestia jasności wyświetlaczy (co działa nawet dobrze), tylko trybów aplikacji w Android Auto. Jak włącza mijania to uznaje, że aplikacje powinny działać w trybie nocnym.

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał:

To nie jest kwestia jasności wyświetlaczy (co działa nawet dobrze), tylko trybów aplikacji w Android Auto. Jak włącza mijania to uznaje, że aplikacje powinny działać w trybie nocnym.

No ale to dalej jest błąd w sofcie po stronie samochodu, bo AA nie wie kiedy są włączone światła więc to auto steruje wyświetlaczami. Ja AA nie używam, wolę fabryczne rozwiązania bo są o niebo lepsze.

ok

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

No ale to dalej jest błąd w sofcie po stronie samochodu, bo AA nie wie kiedy są włączone światła więc to auto steruje wyświetlaczami. Ja AA nie używam, wolę fabryczne rozwiązania bo są o niebo lepsze.

ok

AA nie wie kiedy są włączone światła, ale wie to telefon. Nawigacja w telefonie, w standardowych ustawieniach w tunelach przełącza się na tryb nocny, bo tak jej każe czujnik światła ( zapewne da się to przestawić w ustawieniach). Więc dwa czujniki ( w samochodzie i w telefonie) robią swoją robotę, stąd wrażenie, że nawigacja przełącza się po włączeniu świateł mijania, a jedno działa niezależnie od drugiego, choć w tym samym czasie. Tak to może być.

Napisano
8 minut temu, Gambit napisał:

AA nie wie kiedy są włączone światła, ale wie to telefon. Nawigacja w telefonie, w standardowych ustawieniach w tunelach przełącza się na tryb nocny, bo tak jej każe czujnik światła ( zapewne da się to przestawić w ustawieniach). Więc dwa czujniki ( w samochodzie i w telefonie) robią swoją robotę, stąd wrażenie, że nawigacja przełącza się po włączeniu świateł mijania, a jedno działa niezależnie od drugiego, choć w tym samym czasie. Tak to może być.

Może, chociaż nie musi bo telefon może leżeć w schowku lub być w kieszeni. Ale zgoda, jest to też prawdopodobne.

ok

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

ok

AA dostaje informację, że ma się przełączyć na tryb nocny - to nie jest po prostu pociemnienie ekranu, lecz paleta nocnych kolorów. A informację tę dostaje, gdy są włączone mijania w trybie auto.

Który to tryb ma czułość, jak by ją kalibrowali polscy urzędnicy decydujący o ograniczeniach prędkości.

Napisano

3 minuty temu, Polarny napisał:

AA dostaje informację, że ma się przełączyć na tryb nocny - to nie jest po prostu pociemnienie ekranu, lecz paleta nocnych kolorów. A informację tę dostaje, gdy są włączone mijania w trybie auto.

Który to tryb ma czułość, jak by ją kalibrowali polscy urzędnicy decydujący o ograniczeniach prędkości.

Info do AA idzie raczej z telefonu, a nie czujnikow samochodu.

Jak wlaczysz mijania na stale, to tez bedzie zmieniac palete kolorow w tunelach.

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak wlaczysz mijania na stale, to tez bedzie zmieniac palete kolorow w tunelach.

W tunelach będzie zmieniać nawet, gdy będę jechał na dziennych. Przy AA zmienia dodatkowo, gdy automatycznie włączą się mijania - oczywiście nie w samym telefonie, tylko na tablecie z aktualną nawigacją.

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ale jak z telefonu odczyt poziomu jasności? Telefon wrzucisz do kieszeni spodni, odwrócisz ekranem do dołu i będzie nocna grafika?

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

Pewnie zależy od systemu, ale u mnie ewidentnie korzysta z czujnika oświetlenia samochodu. Jak włączam ręcznie światła mijania, to zawsze przechodzi w tryb nocny, ale jak automatycznie samochód włącza światła mijania, to niekoniecznie, zależy od oświetlenia, przyciemnia ekran kiedy robi się zdecydowanie ciemniej, czyli w trybie automatycznym dosyć długo ma jasny ekran pomimo świateł mijania.

Napisano
20 godzin temu, GoldFinger napisał:

Ale jak z telefonu odczyt poziomu jasności? Telefon wrzucisz do kieszeni spodni, odwrócisz ekranem do dołu i będzie nocna grafika?

Dokładnie tak było jeszcze jakieś pół roku temu, jeśli dobrze kojarzę. Po którejś z aktualizacji Android Auto sterowaniem trybem dzień/noc przejął samochód (przynajmniej dla Google Maps). U mnie powoduje to w obecnych warunkach ciagłą jazdę w trybie nocnym, muszę ręcznie przełączać.

Napisano
21 godzin temu, GoldFinger napisał:

Chodizlo mi o to, ze nawigacja wie, ze wjezdzasz do tunelu i przyciemnia ekran. Podobnie z info, wschod/zachod slonca.

U siebie nie obserwuje jakiesgos przelaczania bez powodu z trybu nocnego na dzienny czy to w Hyundaiu czy Citroenie.

Aczkowliek bardzo mozliwe, ze cos wyklikalem gdzies w opcjach telefonu/auta i nie pamietam ;)

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Chodizlo mi o to, ze nawigacja wie, ze wjezdzasz do tunelu i przyciemnia ekran. Podobnie z info, wschod/zachod slonca.

U siebie nie obserwuje jakiesgos przelaczania bez powodu z trybu nocnego na dzienny czy to w Hyundaiu czy Citroenie.

Aczkowliek bardzo mozliwe, ze cos wyklikalem gdzies w opcjach telefonu/auta i nie pamietam ;)

Bo odczyt jest z czujnika oświetlenia. Nie z żadnego telefonu.

Napisano

25 minut temu, WaWeR napisał:

Bo odczyt jest z czujnika oświetlenia. Nie z żadnego telefonu.

Wczesniej nie mialem AA/CP w aucie i telefon w uchwycie tez sie przelaczal na tryb nocny, niezaleznie od czujnika oswietlenia w aucie...

Byc moze przy AA jest tak jak mowisz, ze kopiuje ustawienia ekranu centralnego w oparciu o czujnik oswietlenia, ale w takim razie czujnik nie jest nadgorliwy i nie ma z tym problemu.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Wczesniej nie mialem AA/CP w aucie i telefon w uchwycie tez sie przelaczal na tryb nocny, niezaleznie od czujnika oswietlenia w aucie...

Byc moze przy AA jest tak jak mowisz, ze kopiuje ustawienia ekranu centralnego w oparciu o czujnik oswietlenia, ale w takim razie czujnik nie jest nadgorliwy i nie ma z tym problemu.

Bo telefon też ma czujnik światła ;)

Ale w nowszych autach, działa to niezależnie od telefonu. Zresztą, wszystkie moje telefony są w trybie ciemnym zawsze, 24/24 przez 356 i1/4 dnia w roku.

A AA/CP działa tak jak go ustawię, albo zawsze w trybie ciemnym, albo w automacie zależnym od oświetlenia.