Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanka do skrzyni biegow

Featured Replies

Napisano

witam, czy ktoś stosował płukankę do manualnej skrzyni biegów?

chce na dniach wymienić olej w skrzyni, bo ostatnio zmieniałem przy 60tys aktualnie 120tys

zastanawiam się nad płukaniem skrzyni dedykowanym środkiem od Liqui moly zalanie świeżym olejem oraz dodaniem molibdenu.

czy takie coś ma sens?

Napisano
4 minuty temu, _jedrek_ napisał(a):

chce na dniach wymienić olej w skrzyni, bo ostatnio zmieniałem przy 60tys aktualnie 120tys

zastanawiam się nad płukaniem skrzyni dedykowanym środkiem od Liqui moly zalanie świeżym olejem oraz dodaniem molibdenu.

czy takie coś ma sens?

A co sie dzieje ze skrzynia, ze chcesz lac plukanke?

IMHO wymiana oleju co 60kkm w manualu to juz spora nadgorliwosc i w zupelnpsci wystarczy...

No chyba, ze producent z jakiegos wzgledu zaleca taka czesta wymiane lub skrzynia znana z awaryjnosci.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

IMHO wymiana oleju co 60kkm w manualu to juz spora nadgorliwosc i w zupelnpsci wystarczy...

No chyba, ze producent z jakiegos wzgledu zaleca taka czesta wymiane lub skrzynia znana z awaryjnosci.

nic sie nie dzieje 

Napisano

Ale który producent? Skrzyni czy auta?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Ale który producent? Skrzyni czy auta?

W manualu to raczej bez znaczenia...

Napisano

A bo tam się przecież nic nie zużywa. No tak.

Napisano
38 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ale co 60 kkm? To już przesada. 120 byłoby w sam raz. Chyba, ze producent zalał jakiś kiepski olej i skrzynia zaczyna ciężko chodzić zimą, to można trochę wcześniej.

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Cos tam sie pewnie zuzywa, ale jak skrzynia nie jest z gownolitu, to nawet bez wymiany oleju przezyje auto...

Napisano

Wymieniłem w manualu olej w skrzyni przy przebiegu 200k. Olej był czysty. Nie odczułem poprawy pracy po wymianie. 

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Cos tam sie pewnie zuzywa, ale jak skrzynia nie jest z gownolitu, to nawet bez wymiany oleju przezyje auto...

Skrzynia manualna w Aveo 1.2 16V wymagała wymiany oleju co 15 tys. km. lub co rok. Nie wymienianie oleju powodowało jej uszkodzenie dość szybko.

Napisano

My w manualu na "L" wymieniamy co zmianę sprzęgła bo półosie są tak nisko osadzone, że olej sam spiiip :)

Pi razy oko na 80kkm zwykle starcza ;) 

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale co 60 kkm? To już przesada. 120 byłoby w sam raz. Chyba, ze producent zalał jakiś kiepski olej i skrzynia zaczyna ciężko chodzić zimą, to można trochę wcześniej.

W Patrolu mam wymianę 6 lat/90kkm,  auto projektowane do orania pola.

Ja również uważam że w normalnie eksploatowanej osobówce, o ile producent nie ma jakiegoś wymogu, wymiana po 60kkm to przesada, ale jak ktoś chce się lepiej poczuć to czemu nie, branża automotive lubi to :oki:

Napisano

Czyli przesada to jedyne przeciwwskazanie?
Płyn hamulcowy też pewnie bez sensu wymieniać?
A silnikowy long life jest jak najbardziej ok?

Napisano
5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

A czy ktokolwiek tu pisał o przeciwwskazaniach? 

Napisano
5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Nie ten adres kolego.

Napisano

A czy ktokolwiek tu pisał o przeciwwskazaniach? 

Można domniemać że @_jedrek_ chce se zadbać.
Nawet nie wiadomo jaki wiek jest po tym przebiegu. Ale w/g Ciebie to bez sensu / przesada wymieniać i lać przy tym płukankę.
A imo nie zaszkodzi to w niczym.

Napisano

…to w manualu jest olej? ;]

Napisano
15 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

czy takie coś ma sens?

Nie stosowałem, wymieniłam olej i już było lepiej. Raz wymieniłem ;] po 220 kkm.

10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja bardzo źle traktowałem zawsze manualne skrzynie, nieraz nie do końca wysprzęglałem cisnąc skrzynie i doprowadzając do tarcia i i przemiłych dźwięków mechanicznych.

Każde ze skrzyń przejeździła, ok. 200 kkm bez wymian oleju i nie było czuć żadnego pogorszenia względem nowego auta. Ale to dobre skrzynie były.

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nigdy w życiu nie wymieniałem oleju w manualnych skrzyniach. A trochę tych aut miałem. W automacie to oczywiste, zgodnie z interwałem producenta skrzyni. 

Napisano

ja bym tylko wymienił, a jakbym chciał wypłukać to zalałbym świeżym i pojeździł trochę i znowu wymienił...z resztą tak u mnie się stało i w przeciągu ok 4k km zmieniałem olej w skrzyni kilka razy, za każdym razem na świeży...trochę przypadek a trochę chciałem tak zrobić bo przy pierwszym zlaniu zleciał czorny jak smoła ;) 

ale u mnie przebieg 200k km i pewnie nie zmieniany od nowości...

Napisano
3 godziny temu, camel00 napisał(a):

…to w manualu jest olej? ;]

Jest i jakbyś czytał instrukcje do Subaru to byś się dowiedział że masz wymieniać co 90 kkm. Razem z olejem w dyfrach :) 

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

Jest i jakbyś czytał instrukcje do Subaru to byś się dowiedział że masz wymieniać co 90 kkm. Razem z olejem w dyfrach :) 

Nie czytałem, bo w obu miałem automat :)…jak zresztą w prawie każdym samochodzie od -nastu lat.

Manual mam w TT'ce, ale robię tym autem 50-500km w roku, więc kwestia skrzyni to temat pomijalny.

W automatach olej zmieniałem chyba wszystkich; w manualnu kilka razy sprzęgło, ale olej nigdy :hmm:

Edytowane przez camel00

Napisano
3 godziny temu, camel00 napisał(a):

Nie czytałem, bo w obu miałem automat

Instrukcja jest ta sama :) . Zresztą w Kii też było napisane że w przypadku jazdy głównie po mieście wymiana co 90 kkm.

Napisano
4 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Subaru było czułe na olej. Jakiś mechanik wlał mi inny niż OEM i skrzynia ciężko chodziła. Dopiero dedykowany serwis zmienił na OEM. Nie wierzyłem, że olej może mieć taką powodować taką różnicę. Zresztą podobnie miałem ostatnio w Corvette. Tam pewnie od nowego (85') nikt nie zmieniał. Serwis od aut US już mi liczyć doszczelnianie skrzyni, synchronizatory, itd. Wystarczyło olej zmienić, biegi do dziś chodzą super :).

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Jakiś mechanik wlał mi inny niż OEM i skrzynia ciężko chodziła.

No ja sobie w tem sposób uszkodziłem skrzynie. Bo na forum pisało źe inny olej będzie lepszy :facepalm:

Cóż - człowiek się uczy całę życie. Tylko OEM.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

No ja sobie w tem sposób uszkodziłem skrzynie. Bo na forum pisało źe inny olej będzie lepszy :facepalm:

Cóż - człowiek się uczy całę życie. Tylko OEM.

Ja na szczęście miałem kilka inny rzeczy do ogarnięcia, wiec z jednego serwisu pojechałem prosto do drugiego :phi:.

Z drugiej strony olejem skrzynie uszkodzić .. może na dłuższym dystansie ?

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Ja na szczęście miałem kilka inny rzeczy do ogarnięcia, wiec z jednego serwisu pojechałem prosto do drugiego :phi:.

Z drugiej strony olejem skrzynie uszkodzić .. może na dłuższym dystansie ?

Tak. Po jakiś 10 kkm przestały wchodzić nieparzyste biegi.

Napisano
38 minut temu, sherif napisał(a):

Subaru było czułe na olej. Jakiś mechanik wlał mi inny niż OEM i skrzynia ciężko chodziła. Dopiero dedykowany serwis zmienił na OEM. Nie wierzyłem, że olej może mieć taką powodować taką różnicę. Zresztą podobnie miałem ostatnio w Corvette. Tam pewnie od nowego (85') nikt nie zmieniał. Serwis od aut US już mi liczyć doszczelnianie skrzyni, synchronizatory, itd. Wystarczyło olej zmienić, biegi do dziś chodzą super :).

Kiedyś w Chevrolecie z Korei zmiana oleju z fabrycznego, na o podobnych parametrach, ale firmowy dawała poprawę szczególnie zimą :ok:

Napisano
W dniu 22.12.2025 o 17:03, Maciej__ napisał(a):

IMHO wymiana oleju co 60kkm w manualu to juz spora nadgorliwosc

Jeszcze niedawno w manualach toyoty tak się zmieniało olej. Nie wiem jak jest teraz ale IMHO tak samo. 

Napisano
W dniu 22.12.2025 o 17:03, Maciej__ napisał(a):

W M32 wymieniłem przy prawie 100 i przy 155kkm.

Kosztowało mnie to grosze (u mechanika).

Po wymianie z fabrycznego mialem wrażenie, że lżej skrzynia chodzi.

Żeby bawić sie w płukanki to nie.

Jak kupowałem używki to zawsze od razu zmieniałem po zakupie, w nowych po 90kkm.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

W M32 wymieniłem przy prawie 100 i przy 155kkm

Tylko wymieniłeś czy dolałeś też ciut więcej jak piszą w internetach? 

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Tylko wymieniłeś czy dolałeś też ciut więcej jak piszą w internetach? 

Za 1 razem zlał 1,8 i wlał 2 litry (kazałem chyba 2,5 bo tak w internetach pisali, ale mechanik dzwonił do kumpla z ASO i jego posłuchał).

Za drugim zalał 2,5 litra.

Napisano
W dniu 22.12.2025 o 20:27, Maciej__ napisał(a):

olej w skrzyni też wieczny nie jest. Przypadki ze starszych opli czy du wskazują, że po wymianie oleju już na lewarku czuć było różnicę w zmianie biegów na +. Sam tego doświadczyłem.

Napisano
8 godzin temu, Mike_wwl napisał(a):

Jeszcze niedawno w manualach toyoty tak się zmieniało olej. Nie wiem jak jest teraz ale IMHO tak samo. 

Tak

U mnie w RAV olej w skrzynce rozdzielczej (tam gdzie jest sprzęgło na tylną oś) wymiana co 30kkm

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 16:15, rwIcIk napisał(a):

Kiedyś w Chevrolecie z Korei zmiana oleju z fabrycznego, na o podobnych parametrach, ale firmowy dawała poprawę szczególnie zimą :ok:

W lanosach też.

Kazdy kto czytał forum lanosa (pozdrawiam :) )zaraz po zakupie wymieniał olej w skrzyni bo inaczej w zimie był zonk z biegami (ja też)

Napisano
12 godzin temu, jarodebesciak napisał(a):

W lanosach też.

W Matizie też była poprawa.

Napisano

jeżdżę używanymi autami, raczej już nie pierwszej młodości i w pakietach startowych jest między innymi wymiana olei w skrzyni i mostach. Nie są to czynności robione od razu ale w perspektywie kwartału. I możecie pisać sobie co tam chcecie, że to wymysł, niepotrzebne etc. ale po wymianie jest poprawa. A były, auta francuskie, niemieckie, japoński, koreańskie...

Napisano
23 godziny temu, jarodebesciak napisał(a):

W lanosach też.

Kazdy kto czytał forum lanosa (pozdrawiam :) )zaraz po zakupie wymieniał olej w skrzyni bo inaczej w zimie był zonk z biegami (ja też)

Zmieniam w każdym używanym aucie, ale tylko w Lanosie czuć było na mrozie, że rzeczywiście coś to dało.

W Aveo T300 po zmianie wciąż pociła sie skrzynia, mimo tego, że 3 razy była uszczelniana.

Edytowane przez OPAL

Napisano

Wymieniam olej w automatach i w manualach, ale płukanka to wg mnie juz chyba przesada, co tam płukać ? Przecież, tam nie ma nagarów, czy jakoś wielce przegrzanego oleju...