Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ceny paliw....

Featured Replies

Napisano

czytałem na stronie http://www.tvn24.pl/1,1657988,druk.html to jakaś kpina!!! 4.70 za litr!!! gdy ceny na światowych rynkach to ok 55dol... ceny 95 była taka jak baryłka kosztowala cos koło 120dol

zganiane jest to na słabą złotówke hmm ok 3zl za dolara... no dobra złotówke wiecej.. czyli jak licze to ok 35% wzrostu ceny paliwa słaby zloty ale cena na światowym rynku spadła ok 50% no to analogicznie mówiac ceny nie powinny rosnać a rosna! albo państwo znów zdziera z biednych kierowców albo orlen,lotos ew stacjie... ktoś zarabia krocie...cena w hurcie 95- 3.55 NO 3.34 BioNO 2.95 + państwo darmozjadów z wiejskiej ..... a co płacimy na stacjach wiemy...

Napisano

Barylka dziś była po $74 a dolar po 3.35 PLN. Jak wezmiesz to ppd uwagę to benzyna jest relatywnie tania.

Napisano

> Barylka dziś była po $74 a dolar po 3.35 PLN. Jak wezmiesz to ppd uwagę to benzyna jest relatywnie

> tania.

No nie do końca, przeważnie cena hurtowa od detalicznej różni się około 10gorszy za litr, od jakiegoś czasu nie wiedzieć czemu około 40 groszy.

pzdr.

Napisano

> No nie do końca, przeważnie cena hurtowa od detalicznej różni się około 10gorszy za litr, od

> jakiegoś czasu nie wiedzieć czemu około 40 groszy.

> pzdr.

ktoś musi zarabiać w kryzysie pad.gif

Napisano

> No nie do końca, przeważnie cena hurtowa od detalicznej różni się około 10gorszy za litr, od

> pzdr.

Mali politycy z wielkiej partii chcieli mieć wielki koncern naftowy ale nie wyszło...

Teraz wszyscy za to płacimy. no.gif

Napisano

napisz ze to ceny netto bo nie wszyscy wiedza i wychodzi ze ponad 1 zł na litrze zarabiają 270751858-jezyk.gif

Napisano

ludzie podnoszą raban od zawsze jak cena paliwa drożeje i sie ie dziwie bo mi też nie uśmiecha sie płacić wiecej. Ale tak czy inaczej nawet jeśli litr paliwa bedzie kosztował 7 PLN to i tak ludzie bedą kupowac i lać i tak. Tym całym gadaniem "oj jaka to benzyna droga" można skoczyc odpowiedzialnym ze cene paliwa

Nie wiem czy pamietacie kiedy cena paliwa była już bardzo wysoka jakiś rząd, nie pamiętam czy Tusk czy ktoś inny obniżył lekko akcyze na paliwo. Dziś tej obniżki już kompletnie nie widać.

Napisano

> Nie wiem czy pamietacie kiedy cena paliwa była już bardzo wysoka jakiś rząd, nie pamiętam czy Tusk

Chyba Belka... hmm.gif

> czy ktoś inny obniżył lekko akcyze na paliwo. Dziś tej obniżki już kompletnie nie widać.

Bo obniżka była czasowa, jakiś czas potem akcyza wróciła do pierwotnej wysokości.

Napisano

> pzdr.

Tylko dziwne że mój znajomy na stacje i przycina 20% a i tak ma taniej niż stacje sieciowe hmm.gif

Napisano

Wlasnie za 4 tygodnie wybieram sie na objazdowke po Europie i sledze ceny paliw w poszczegolnych panstwach.

Ceny w funtach za litr (bo przykladowo tylko takie mnie interesuja) i lokalnej walucie

Styczen

Luty

Marzec

Kwiecien

Maj

Napisano

Śmieszą mnie te regularnie pojawiające się posty o drogiej benzynie. Przede wszystkim uświadomcie sobie, że ponad połowa ceny benzyny to podatki, które są stałe. Jakby ropa była za darmo i rafinerie pracowały za darmo to benzyna kosztowała by jakieś 2.50 PLN zlosnik.gif

Po drugie pozostałe koszty to właśnie cena surowca, koszt wytworzenia z niego paliwa i marża sprzedawcy. Cena surowca jest wyrażona w dolarach, rafinerie kupują paliwo w dolarach i wahania kursu tej waluty praktycznie od razu przekładają się na ceny paliwa. A surowiec to baryłka ropy, której cena też się waha, ale to już przekłada się na cenę na stacjach z opóźnieniem, bo rafinerie kontraktują zakupy z wyprzedzeniem po cenach w momencie zakontraktowania. Więc praktycznie nie da się dokładnie wyliczyć patrząc na ceny walut i ropy, czy jutro powinna benzyna stanieć czy zdrożeć. Ogólnie można przyjąć, że od dłuższego czasu cena ropy jest mniej więcej stała w przedziale 70-80 USD za baryłkę. Ostatnio trochę spadła, ale tego na pewno jeszcze nie powinno być widać na stacjach. Za to dolar masakrycznie idzie w górę, więc i benzyna drożeje.

Kolejna rzecz to marża sprzedawców, która wynosi średnio około 30gr. na litrze. I niech nawet ci wielcy złodzieje i oszuści doją nas i w wakacje zarabiają więcej i podnoszą sobie marże do 50gr (bo tak to mniej więcej wygląda). Czy te 20groszy robi większą różnicę?

Oczywiście, zamiast zastanowić się nad tym całym procesem i zależnościami, lepiej pisać posty w stylu: "znowu benzyna droga, bo złodzieje nas okradają".

A gdy patrzę na mega korki na ulicach, ilość samochód i styl jazdy większości kierowców dochodzę do wniosku, że benzyna jest jeszcze za tania.

Napisano

> pzdr.

no i co że cena hurtowa. A rabat od tej ceny?

Bo ci podpowiem jest negocjowalny i w przypadku stacji jest spory

Napisano

to załóż LPG, różnicy w jeździe nie widać a w kieszeni zostaje ponad połowa 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czytałem na stronie http://www.tvn24.pl/1,1657988,druk.html to jakaś kpina!!! 4.70 za litr!!! gdy

> ceny na światowych rynkach to ok 55dol... ceny 95 była taka jak baryłka kosztowala cos koło

> 120dol

> zganiane jest to na słabą złotówke hmm ok 3zl za dolara... no dobra złotówke wiecej.. czyli jak

> licze to ok 35% wzrostu ceny paliwa słaby zloty ale cena na światowym rynku spadła ok 50% no

> to analogicznie mówiac ceny nie powinny rosnać a rosna! albo państwo znów zdziera z biednych

> kierowców albo orlen,lotos ew stacjie... ktoś zarabia krocie...cena w hurcie 95- 3.55 NO 3.34

> BioNO 2.95 + państwo darmozjadów z wiejskiej ..... a co płacimy na stacjach wiemy...

przesadzasz... uwzgledniles, ze interwencyjnie byla tez obnizana akcyza jak paliwo szybowalo pod 5 zeta, jak baryla bla po 140 USD a dolar po 2,20? nie dzieje sie nic "nienormalnego" - wakacje ida.

Napisano

> Mnie nie interesuje cena paliwa, bo zawsze leję za stówkę.

a ja do pełna i nigdy mi jeszcze stówa nie wyszła grinser006.gif

tak w temacie cen, to LPG jest dość drogie, w zeszłym roku było sporo poniżej 2zł (nawet 1.60 można było nalać)

teraz ledwo 2zł przełamało i to tylko na małych stacjach frown.gif

a wakacje już tuż tuż, więc taniej pewnie nie będzie beksa.gifgrinser006.gif

Napisano

> Maj

W moim regionie, NW, zauwazylem spadek cen paliwa - okolo 3-4p na litrze noPb95. Malo, a cieszy biglaugh.gif

Napisano

Eee tam....

Wczoraj tankowałem i płaciłem 5,15 zal itr.

V-pover 95 na stacji Shell.

zlosnik.gif

Zawsze tankuje tylko na stacjach Shell i zawsze tylko to paliwo.

biglaugh.gif

Tak wiem.

Burżuj jestem.

palacz.gif

Napisano

> ludzie podnoszą raban od zawsze jak cena paliwa drożeje i sie ie dziwie bo mi też nie uśmiecha sie

> płacić wiecej. Ale tak czy inaczej nawet jeśli litr paliwa bedzie kosztował 7 PLN to i tak

> ludzie bedą kupowac i lać i tak. Tym całym gadaniem "oj jaka to benzyna droga" można skoczyc

> odpowiedzialnym ze cene paliwa

> Nie wiem czy pamietacie kiedy cena paliwa była już bardzo wysoka jakiś rząd, nie pamiętam czy Tusk

> czy ktoś inny obniżył lekko akcyze na paliwo. Dziś tej obniżki już kompletnie nie widać.

no nie wszyscy,ja zdecydowanie zmiejszylem przebieg roczny.Do tego przestalem uzywac auta w miescie.Cena ON teraz zabija

Napisano

> czytałem na stronie http://www.tvn24.pl/1,1657988,druk.html to jakaś kpina!!! 4.70 za litr!!! gdy

> ceny na światowych rynkach to ok 55dol... ceny 95 była taka jak baryłka kosztowala cos koło

> 120dol

Ja nie wiem co w Polsce wyrabiają z tymi cenami...

W Szwecji cena spadła przez ostatni tydzien w przeliczeniu o około 20 polskich groszy.

Napisano

> Ja nie wiem co w Polsce wyrabiają z tymi cenami...

> W Szwecji cena spadła przez ostatni tydzien w przeliczeniu o około 20 polskich groszy.

pewnie dlatego ze w szwecji nie obowiazuje kurs PLN smile.gif

Napisano

> pewnie dlatego ze w szwecji nie obowiazuje kurs PLN

USD umocnił się względem SEK o ok. 10% w ciągu ostatnich 3 mies.

Osłabienie EUR wpływa na wszystkie europejskie waluty...

Napisano

> USD umocnił się względem SEK o ok. 10% w ciągu ostatnich 3 mies.

a ile wzgl PLN skoroś taki skrupulatny?

> Osłabienie EUR wpływa na wszystkie europejskie waluty...

Napisano

> a ile wzgl PLN skoroś taki skrupulatny?

Ok. 13%, więc podobnie

Napisano

> Ok. 13%, więc podobnie

no niby marginalna roznica... wniosek taki: w szwecji paliwo tanieje na wakacje - bo pewnie wszyscy wylatuja stamtad do cieplych krajow i popyt spada smile.gif

Napisano

> ludzie podnoszą raban od zawsze jak cena paliwa drożeje i sie ie dziwie bo mi też nie uśmiecha sie

> płacić wiecej. Ale tak czy inaczej nawet jeśli litr paliwa bedzie kosztował 7 PLN to i tak

> ludzie bedą kupowac i lać i tak.

Owszem, ale czy nadal w tych samych ilościach? Gdzieś musi być granica opłacalności jazdy samochodem... Nawet największe przyzwyczajenia do wożenia czterech liter własnym autem w końcu przestanie być opłacalne a jazda samochodem stanie się luksusem... Budżet domowy nie jest z gumy... Dlatego znowu rozkwit przeżywają instalacje gazowe, bo na chwilę obecną jazda autem na LPG kosztuje mniej od jazdy dieslem w tych samych warunkach. Sprawdzone empirycznie...

Napisano

> , bo na chwilę obecną jazda autem na

> LPG kosztuje mniej od jazdy dieslem w tych samych warunkach. Sprawdzone empirycznie...

Praktycznie zawsze tak było.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Praktycznie zawsze tak było.

> pozdrawiam,

> bromsky

Z tym, że teraz prawda oczywista jest widoczna okiem nieuzbrojonym...

Napisano

> a ja do pełna i nigdy mi jeszcze stówa nie wyszła

> tak w temacie cen, to LPG jest dość drogie, w zeszłym roku było sporo poniżej 2zł (nawet 1.60 można

> było nalać)

> teraz ledwo 2zł przełamało i to tylko na małych stacjach

> a wakacje już tuż tuż, więc taniej pewnie nie będzie

Tanio tam masz...

Ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz tankowałem poniżej dwóch złotych... Na pewno nie w ciągu ostatniego roku...

Napisano

> Z tym, że teraz prawda oczywista jest widoczna okiem nieuzbrojonym...

nieuzbrojonym okiem to ja widze z okna firmę instalujacą lpg. mają ruch jak w ulu, a facet już chciał 2 lata temu zamknąć interes

Napisano

> nieuzbrojonym okiem to ja widze z okna firmę instalujacą lpg. mają ruch jak w ulu, a facet już

> chciał 2 lata temu zamknąć interes

to dlatego gaz nie staniał zona.gif

a poważnie, instalacje potaniały - zwłaszcza te sekwencyjne, relacja gazu/noPB jest dość korzystna

plus brak spekulacji n/t zrównania akcyzy ...

i rynek się odbił icon_rolleyes.gif

Napisano

> to dlatego gaz nie staniał

> a poważnie, instalacje potaniały - zwłaszcza te sekwencyjne, relacja gazu/noPB jest dość korzystna

> plus brak spekulacji n/t zrównania akcyzy ...

> i rynek się odbił

ceny tak nie rosną bo konkurencja większa

Napisano

> Praktycznie zawsze tak było.

> pozdrawiam,

> bromsky

no niekoniecznie nieraz ON kosztowal np 3,5 LPG 2,10 i wychozilo rowno lub taniej jezdzac dieslem.Ale faktycznie teraz to tylko LPG

Napisano

.

> V-pover 95 na stacji Shell.

> Zawsze tankuje tylko na stacjach Shell i zawsze tylko to paliwo.

do skodziny? icon_eek.gifzlosnik.gif

ja jakiś czas kupowałem ON premium ale ostatnio przeszedłem na zwykły ON i też jeździ palacz.gif

Napisano

> no niby marginalna roznica... wniosek taki: w szwecji paliwo tanieje na wakacje - bo pewnie wszyscy

> wylatuja stamtad do cieplych krajow i popyt spada

Ja Ci powiem jaki z tego wniosek, nie musisz wymyślać własnego 270751858-jezyk.gif

W Szwecji ceny zawsze szybko podążają za cenami surowca, w tym również w dół, co w PL zdaje się nie zdarza się zbyt często.

Napisano

> Ja Ci powiem jaki z tego wniosek, nie musisz wymyślać własnego

> W Szwecji ceny zawsze szybko podążają za cenami surowca, w tym również w dół, co w PL zdaje się nie

> zdarza się zbyt często.

Tutaj wykres Wasza waluta vs ceny surowca. Takze wniosek moj tak samo sluszny jak Twoj smile.gif

Napisano

> Tutaj wykres Wasza waluta vs ceny surowca. Takze wniosek moj tak samo sluszny jak Twoj

A wyciągaj sobie jakie wnioski chcesz.

Ale ja z tego wykresu widzę, że paliwo w krótkim czasie trochę podrożeje.

Ceny na stacjach nie odzwierciedlają przecież cen surowca natychmiast...

Napisano

...

Ostatnio miałem okazję tankować w okolicach Szczecina, na stacji 1,2,3 firmowanej przez Statoil podobno icon_eek.gif 95-ka za 4,26 podczas gdy wszędzie dookoła 4,50 do nawet 4,85.

W Wawie na najtańszych stacjach Auchan - 4,50 tego dnia icon_rolleyes.gif

Generalnie to i zbieranie punktów lojalnościowych kosztuje zlosnik.gif

Napisano

> .

> do skodziny?

> ja jakiś czas kupowałem ON premium ale ostatnio przeszedłem na zwykły ON i też jeździ

Do Skodziny i do Uno. skromny.gif

Napisano

> Tylko dziwne że mój znajomy na stacje i przycina 20% a i tak ma taniej niż stacje sieciowe

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Ceny na stacjach nie odzwierciedlają przecież cen surowca natychmiast...

to dziala u nas tylko w dół smile.gif

Napisano

przykład z wczoraj z woj. śląskiego...

Będzin/Czeladź - Gaz na Bliskiej 2.03, ON 4.36-39, inne Shele itd ON 4,45

Zawiercie- Gaz na Bliskiej 1.93, ON 4.14 a na jakiejś stacji Intermarche (chyba ci od małych marketów) ON 4.07 yikes.gif (nawet na BP gaz i olej były tańsze w Zawierciu) niż w pobliżu Katowic...

czyli można mieć niższe ceny na stacjach...ale po co... sick.gif

Napisano

Wytłumaczcie mi coś bo nie rozumiem. Jest w Warszawie niedaleko ul.Radiowej (chyba tak się ta ulica nazywa) rozlewnia paliw, do której podjeżdżają m.in. cysterny rafinerii gdańskiej. Obok rozlewni paliw stoi sobie stacja benzynowa rafinerii gdańskiej.

Powiedzcie mi jakim cudem ceny ON czy Pb, na tej stacji są zawsze o kilka do kilkunastu groszy wyższe niż na BP, Shell, w centrum W-wy? Odległość od rozlewni do stacji jest ok. 1km. Transport kosztuje, ok to rozumiem, ale żeby aż tak walić ceny za paliwo, mając pod bokiem magazyn? pad.gif

Napisano

> Wytłumaczcie mi coś bo nie rozumiem. Jest w Warszawie niedaleko ul.Radiowej (chyba tak się ta ulica

> nazywa) rozlewnia paliw, do której podjeżdżają m.in. cysterny rafinerii gdańskiej. Obok

> rozlewni paliw stoi sobie stacja benzynowa rafinerii gdańskiej.

> Powiedzcie mi jakim cudem ceny ON czy Pb, na tej stacji są zawsze o kilka do kilkunastu groszy

> wyższe niż na BP, Shell, w centrum W-wy? Odległość od rozlewni do stacji jest ok. 1km.

> Transport kosztuje, ok to rozumiem, ale żeby aż tak walić ceny za paliwo, mając pod bokiem

> magazyn?

a jak myślisz, gdzie jest najdroższe paliwo w kraju? W Płocku i w Trójmieście sick.gif

Napisano

> Wytłumaczcie mi coś bo nie rozumiem. Jest w Warszawie niedaleko ul.Radiowej (chyba tak się ta ulica

> nazywa) rozlewnia paliw, do której podjeżdżają m.in. cysterny rafinerii gdańskiej. Obok

> rozlewni paliw stoi sobie stacja benzynowa rafinerii gdańskiej.

> Powiedzcie mi jakim cudem ceny ON czy Pb, na tej stacji są zawsze o kilka do kilkunastu groszy

> wyższe niż na BP, Shell, w centrum W-wy? Odległość od rozlewni do stacji jest ok. 1km.

> Transport kosztuje, ok to rozumiem, ale żeby aż tak walić ceny za paliwo, mając pod bokiem

> magazyn?

A gdzie jest najdroższe paliwo w kraju? Odp. Płock, stacja niedaleko petrochemii.

Napisano

> a jak myślisz, gdzie jest najdroższe paliwo w kraju? W Płocku i w Trójmieście

Od lat nieprzerwanie pod tym wzgledem królowało Opole i Warszawa, nie wiem czy coś się zmieniło ... No może to że obecnie to chyba Opole jest najdroższe.

Dzisiejsze ceny:

ON: 4,47-4,49

PB95: 4,79-4,83

Napisano

> Od lat nieprzerwanie pod tym wzgledem królowało Opole i Warszawa, nie wiem czy coś się zmieniło ...

> No może to że obecnie to chyba Opole jest najdroższe.

> Dzisiejsze ceny:

> ON: 4,47-4,49

> PB95: 4,79-4,83

Stolica od dluzszego czasu ma chyba najnizsze w Polsce ceny paliw

Napisano

> Od lat nieprzerwanie pod tym wzgledem królowało Opole i Warszawa, nie wiem czy coś się zmieniło ...

> No może to że obecnie to chyba Opole jest najdroższe.

> Dzisiejsze ceny:

> ON: 4,47-4,49

> PB95: 4,79-4,83

a jest na to jakas racjonalna odpowiedz (dlaczego opolszczyzna jest droga?)? bo bardzo dziwnie to wyglada w porownaniu z gornym slaskiem - gdzie wg mnie ceny paliw sa jedne z najnizszych w kraju hmm.gif.

Napisano

> a jest na to jakas racjonalna odpowiedz (dlaczego opolszczyzna jest droga?)

Kiedyś wypowiadał się jakiś "ważniejszy" z Orlenu i twierdził, że muszą sobie odrobić niższe marże właśnie w woj. śląskim (spowodowane większą konkurencją).

Napisano

> a jest na to jakas racjonalna odpowiedz (dlaczego opolszczyzna jest droga?)? bo bardzo dziwnie to

> wyglada w porownaniu z gornym slaskiem - gdzie wg mnie ceny paliw sa jedne z najnizszych w

> kraju .

Brak konkurencji stancji bezobsługowych.

W samym Opolu nie ma ani jednej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.