Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

max 8l/100km LPG

Featured Replies

Napisano

Są aktualnie wałkowane dwa czy trzy podobne tematy, jednak nie do końca znajduję w nich odpowiedź.

Temat: jakiego autka szukać, propozycje. Wymagania w miarę sprecyzowane:

1. Spalanie LPG max 8l/100km przy zamontowaniu przyzwoitej instalacji sekwencyjnej. Cykl 20/80 (miasto/trasa).

Prędkość przelotowa do 110km/h, butowanie z rozsądkiem - raczej płynna jazda.

2. Większe od Matiza który aktualnie jest użytkowany.

3. Tanie części eksloatacyjne (wiem, że cokolwiek nie wybiorę to będzie droższe niż eksploatacja matiza)

4. Im mniej obsługi silnika tym lepiej.

5. Cena najchętniej do 10kPLN.

6. Najlepiej nie mające problemów z korozją

7. Moje typy:

Fiat Punto 2 8V / 16V

Skoda Fabia najchętniej wersja kombi, tylko w takim przypadku czy któryś z silników zmieści się w 8l gazu? 1.2, 1.4? Jak one znoszą zagazowanie?

Corsa - trochę niechętnie.

Czy istnieją jeszcze jakieś inne opcje, bo ja nie potrafię znaleźć.

Napisano

-Punto 2 1.2 8v zmiesci sie leciutko ok.gif

-Fabia zarowno 1.2 i 1.4 tez w 8 ltr gazu sie zmiesci, gorzej z drugim kryterium tj. cena, do 10 tys bedzie ciezko cos sensownego wyczaic

Napisano

Ja mam pytanko żeby nie robić nowego wątku itp. Czy tak naprawdę widze ważne jest dla ludzi teraz spalanie? Czy on spali 7 czy 10 litrów? Ja się przejmowałem tym ale każdy z znajomych zaczął mówić że to nie ważne czy pali tyle czy tyle bo wiadomo to miasto. Więc już nie wiem jak to jest z tym spalaniem. Czy przejmować się czy nie? Mi panda 1,2 8v pali w mieście koło 7 litrów benzyny na trasie około 5. Czy to dużo czy mało nie wiem.

Napisano

Zależy co się rozumie przez "miasto". W Krakowie nawet Matiz jest w stanie spalić 15/100 zimą w korkach...

Napisano

> Zależy co się rozumie przez "miasto". W Krakowie nawet Matiz jest w stanie spalić 15/100 zimą w

> korkach...

Miasto np dojazd do pracy codziennie po 10-15km w 1 stronę. około 5 km w korkach stać czasami a czasami nie. Max prędkość to 80-90km/h lecz większość to 50-60km/h. światła co 500-800 metrów.

Napisano

> Czy istnieją jeszcze jakieś inne opcje, bo ja nie potrafię znaleźć.

może astra II z silnikiem 1.6 8V (X16SZR). Myslę że przy jeździe 80% trasa spokojnie powinieneś się zmieścić w swoich wymaganiach, tylko nie wiem czy kupisz w tej cenie co zakładasz. Pozdrawiam

Napisano

> Miasto np dojazd do pracy codziennie po 10-15km w 1 stronę. około 5 km w korkach stać czasami a

> czasami nie. Max prędkość to 80-90km/h lecz większość to 50-60km/h. światła co 500-800 metrów.

Jak z punktu A do punktu B - niezależnie od odległości -wypuścisz jednocześnie rowerzystę i kogoś w samochodzie , i rowerzysta będzie w czasie o połowę krótszym na mecie - to jest miasto.

Jak zrobisz to samo zamieniając rowerzystę na pieszego i wynik będzie ten sam - to są korki.

Napisano

> Ja mam pytanko żeby nie robić nowego wątku itp. Czy tak naprawdę widze ważne jest dla ludzi teraz

> spalanie? Czy on spali 7 czy 10 litrów? Ja się przejmowałem tym ale każdy z znajomych zaczął

> mówić że to nie ważne czy pali tyle czy tyle bo wiadomo to miasto. Więc już nie wiem jak to

> jest z tym spalaniem. Czy przejmować się czy nie? Mi panda 1,2 8v pali w mieście koło 7 litrów

> benzyny na trasie około 5. Czy to dużo czy mało nie wiem.

zmian na cos co pali np. 12 to zrozumiesz szybko wink.gif

Napisano

Megane 1FL

Napisano

Jak mam być szczery to Stilo 1.8 paliło mi średnio 9l lpg w mieście, ale wciągnęło w ciągu pół roku jakieś 5 klocków na naprawy. więc moim zdaniem wybieranie samochodu pod względem spalania to słaba opcja.

Napisano

a gdy pieszy jest ok 3min przed samochodem to jak to nazwiemy ?

Samochód - 25min

Rower - 12-14min

Pieszy - 20-30min

zlosnik.gif

Napisano

> a gdy pieszy jest ok 3min przed samochodem to jak to nazwiemy ?

skrót zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Miesięcznie wskakuje do 3500km, całość to prywatny użytek pokrywany z prywatnej kieszeni.

Więc rower odpada, a spalanie ma istotne znaczenie.

Inne kryteria (w tym dodatkowe koszty eksploatacji również są nie mniej ważne).

W tej chwili ciekawą propozycją wydaje się być Skoda Fabia I kombi.

Tylko totalnie nie wiem który silnik z 1.4 jest wart polecenia, jeśli już to celowałbym w 1.4 75 z uwagi na w miarę rozsądną moc, a całkowicie nie znając go od strony awaryjności i kosztów obsługi.

1.2 wydaje się jednak za słaby... ale nigdy tym nie jeździłem :/ .

Inna sprawa - kupić coś niezajechanego gdy na rynku grubo ponad połowa to poflotowce ze znacznym przebiegiem.

Budżet 10k jest dla mnie optymalny, jednak przy pewnej i ładnej Fabii mógłby zostać powiększony.

W tym momencie Matiz pali równo 7l/100km gazu przy tym trybie jazdy. W kapeluszu nie jeżdżę, jednak też nie kręcę bez opamiętania.

Chciałbym autko które zamknęłoby się ze spalaniem w podanych granicach, było większe od Matiza i nadawało się raz do roku na zabranie 3 osobowej rodziny na wakacje - bo utrzymywanie Punta tylko do wakacyjnych i weekendowych wyjazdów przestaje się kalkulować.

Zaś różnica w kosztach eksploatacji (tych realnych i tych hipotetycznych, w razie jak coś walnie) przemawia za LPG.

Napisano

> Chciałbym autko które zamknęłoby się ze spalaniem w podanych granicach, było większe od Matiza i

> nadawało się raz do roku na zabranie 3 osobowej rodziny na wakacje - bo utrzymywanie Punta

> tylko do wakacyjnych i weekendowych wyjazdów przestaje się kalkulować.

> Zaś różnica w kosztach eksploatacji (tych realnych i tych hipotetycznych, w razie jak coś walnie)

> przemawia za LPG.

W sumie to teraz za bardzo Cię nie rozumiem bo PII jest jedno z najtańszych w utrzymaniu samochodów.

Napisano

> Silnik 1,3 powinien spalic troszkę mniej.

CJ0 z 1.3 12v (czyli 75KM) na klimatyzacji w upalne dni spala ok 7-7,5 litrów noPB. Ruch w mieście jak wyżej wpisałem. Jedno jest pewne, spala mniej niż Punto mkI.

Napisano
  • Autor

> W sumie to teraz za bardzo Cię nie rozumiem bo PII jest jedno z najtańszych w utrzymaniu

> samochodów.

Punto jest w JTD, a do tego 3D (co powoli staje sie coraz mniej praktyczne). Tanie, ale i tak gaz wychodzi dużo taniej - tak koszty paliwa jak i ewentualnych napraw eksploatacyjnych.

(Rocznie różnica na samym paliwie to kwoty rzędu 2500-3000zł)

Napisano

> Punto jest w JTD. Tanie, ale i tak gaz wychodzi dużo taniej - tak koszty paliwa jak i ewentualnych

> napraw eksploatacyjnych.

> (Rocznie różnica na samym paliwie to kwoty rzędu 2500-3000zł)

Jle pali Twoje punto ??

Napisano

> Srednio trzeba liczyc 5l/100km

To gdzie Ty tu widzisz jakąkolwiek oszczędnośc, przy srednim spalaniu 8l LPG. Ja nie widzę żadnej.

Podobno silniki JTD nie należą do awaryjnych, eksploatacja Punto chyba też.

Napisano

> Srednio trzeba liczyc 5l/100km

i wolisz to zamienic na gazolota?w ogolnej kalkulacji eksploatacja diesla bedzie podobna jak nie tansza...

Napisano

kupuj punto 5d. Ale dla ekonomi 8v ten slnik pojdzie na najgorszym gazie i na mieszalniku za 1000 zl a nie wtrysk.

Tanie w utrzymaniu, w końcu to car of the year więc i nienajbrzydsze.

Spalanie w twojej konfiguracji to realnie 7 litrów gazu na sto w mieście.

Napisano
  • Autor

> i wolisz to zamienic na gazolota?w ogolnej kalkulacji eksploatacja diesla bedzie podobna jak nie

> tansza...

Srednio na 100km roznica miedzy obecnym spalaniem Matiza 7l/100km to 6-7zł. Przemnóż przez 35 wychodzi Ci miesięcznie pod 250zł, które ląduje w powietrzu. Dla jednego to koszt pomijalny, ja wole po 3 latach zaoszczędzoną kasę wsadzić w motocykl.

Do tego dochodzi droższa wymiana rozrządu, sprzęgła i innych elementów eksploatacyjnych które prędzej czy później przy takich przebiegach skończą się.

Diesel to nie tylko koszty paliwa.

Ogólnie zamysł jest mieć jedno autko do dojazdów do pracy (2x55km dziennie) i do codziennego użytku. Przydałoby się więc coś bardziej funkcjonalnego niż Punto 3D i kosztowo niewiele droższe od Matiza.

Jak życie pokazało Małżonka praktycznie w ogóle drugiego autka nie używa.

Napisano

> Ogólnie zamysł jest mieć jedno autko do dojazdów do pracy (2x55km dziennie) i do codziennego

> użytku.

miałem podobny problem z tym że bez codziennego użytku. Auto u mnie miało być tylko do dojazdów do prac. Diesel odpadł na początku z powodów przez Ciebie wymienionych. Pozostały tak naprawdę (dla mnie) tylko dwie opcje: Swift i Twingo.

Ja wybrałem Twingo, pali mi 6.5l gazu więc śmieszne pieniądze.

Swift z silnikiem 1.3 lub 1.6 w sedanie mógłby być czymś dla Ciebie. Za 10tys znajdziesz auto w dość dobrym stanie ok.gif

Napisano

> -Fabia zarowno 1.2 i 1.4 tez w 8 ltr gazu sie zmiesci, gorzej z drugim kryterium tj. cena, do 10

> tys bedzie ciezko cos sensownego wyczaic

Moja sie nie miesci nono.gif, przynajmniej w trakcie przyzwoitej trasy deko powyzej zlopie (regularnie serwisowana sekwencja Staga).

Da sie zejsc ponizej, ale tego jazda w trasie juz bym nie nazwal rotfl.gif

Napisano

> Srednio na 100km roznica miedzy obecnym spalaniem Matiza 7l/100km to 6-7zł.

> Jak życie pokazało Małżonka praktycznie w ogóle drugiego autka nie używa.

Zostaw Matiza, sprzedaj Punto.

Na wyjazd wakacyjny kup trumnę na dach i zabierzesz to co chcesz ze sobą ok.gif

Napisano

> Miasto np dojazd do pracy codziennie po 10-15km w 1 stronę. około 5 km w korkach stać czasami a

> czasami nie. Max prędkość to 80-90km/h lecz większość to 50-60km/h. światła co 500-800 metrów.

Nie obraź się, ale to g... a nie miasto...

Napisano

> Moja sie nie miesci , przynajmniej w trakcie przyzwoitej trasy deko powyzej zlopie (regularnie

> serwisowana sekwencja Staga).

> Da sie zejsc ponizej, ale tego jazda w trasie juz bym nie nazwal

hmmm to ja powiem tak, przy jezdzie eko na trasie spalanie wg. kompa 5.2 a potwierdzone na stacji ok 6 lpg.

Zaznaczam jazda eko ale nie zawalidroga-srednia licznikowa ok 90km/h, odcinek testowy ok 30% miasto 70% trasa.

jazda nad morze z bagazami srednia spalania 6,5-7ltr gazu-jazda nie eko ale dosc zwawa

Napisano

> Inna sprawa - kupić coś niezajechanego gdy na rynku grubo ponad połowa to poflotowce ze znacznym

> przebiegiem.

Najłatwiej szkodexa z rąk prywatnych wyjmiesz 1,2 bądź 1,4 skodowskiego.

1,4 75 KM też się często zdarzały.

Diesle i mocniejsze silniki z rąk prywatnych to rzadkość.

Napisano

> Punto jest w JTD, a do tego 3D (co powoli staje sie coraz mniej praktyczne). Tanie, ale i tak gaz

> wychodzi dużo taniej - tak koszty paliwa jak i ewentualnych napraw eksploatacyjnych.

> (Rocznie różnica na samym paliwie to kwoty rzędu 2500-3000zł)

Podziwiam optymizm Twoich wyliczeń.

Niestety rzeczywistość będzie dla Ciebie znacznie bardziej brutalna, ale o tym to przekonasz się na własnej skórze...

Napisano
  • Autor

> Podziwiam optymizm Twoich wyliczeń.

> Niestety rzeczywistość będzie dla Ciebie znacznie bardziej brutalna, ale o tym to przekonasz się na

> własnej skórze...

Akurat tą rzeczywistość aktualnie testuję. Wychodzi tak jak piszę.

Napisano

> Megane 1FL

Choć obawiam się że 8 l będzie trochę za mało... Dodaj 1 litr a się zmieści...

Napisano

> hmmm to ja powiem tak, przy jezdzie eko na trasie spalanie wg. kompa 5.2 a potwierdzone na stacji

> ok 6 lpg.

> Zaznaczam jazda eko ale nie zawalidroga-srednia licznikowa ok 90km/h, odcinek testowy ok 30% miasto

> 70% trasa.

> jazda nad morze z bagazami srednia spalania 6,5-7ltr gazu-jazda nie eko ale dosc zwawa

Masz kompa wskazujacego spalanie LPG?

Ile w takim razie lyka Twoje autko na benzynce?

Nigdy zadnym samochodem na LPG nie udalo mi sie takiego spalania osiagnac (no moze poza firmowym SC, ktore kolo 7 lykalo).

Pewnie jezdzic nie umiem hmm.gif

Napisano

a Panda? Co prawda ciężko bedzie znaleźć w tej kasie, ale mnie panda w trasie z 3osobami spaliła 6,6l gazu i to była nawet dość zrywna jazda...

Po mieście przy dość szybszej jeździe spaliła mi 9l- max 10l ale na kołach 195/50/15 wiec bardzo szerokie jak na pande grinser006.gif

Napisano

> ZUBERTO - a jak wyglada spalanie w przypadku Twojej Fabii?

Zawsze mi mowiono, ze nogi lekkiej nie mam.

Miasto - Bialystok - ok 9,5-10l.

Trasa - ok. 9-10l w zaleznosci od stopnia pospiechu (przy jezdzie typu (pusta droga, tempo 90, brak zbednych hamowan i przyspieszen delikatnie ponad 8 potrafie wyjsc).

Pacjent Fabia 1 w kombi 1,4 75KM 2004r sekwencja STAG 200 (moze w tym tkwi szkopul) ponoc sprawna w 100%, z nalotem ok 156kkm, w tym 80kkm na LPG.

Tankowana co 2 dzien do pelna, czesto na tej samej stacji.

Napisano

> Masz kompa wskazujacego spalanie LPG?

nie pokazuje benzyne i pokazywał 5.2, ale jak mowie po wyliczeniu wyszło 6 lpg.

od pełnego tankowania do pełnego tankowania po trasie ok.gif

> Ile w takim razie lyka Twoje autko na benzynce?

> Nigdy zadnym samochodem na LPG nie udalo mi sie takiego spalania osiagnac (no moze poza firmowym

> SC, ktore kolo 7 lykalo).

> Pewnie jezdzic nie umiem

zbiornik w kole ok 30 ltr. wchodzi ok 33, 34 ltr.

na trasie jak jade do rodzinki w rejony Chojnic robie zaleznie od stylu jazdy, ruchu na drodze itp. 450 do 500 km czyli do przełaczenia na PB, po czym na miejscu znowu tankuje ok 33 ltr.

zaznaczam normalna jazda.

9-10 na trasie to bardzo duzo Lpg Ci złopie frown.gif

Napisano

Bierz moją Brave 1,2 z instalacja sekwencyjną Landi Renzo. Bedziesz zadowolony. W budżecie się zmieścisz.

Boa

Napisano

> Choć obawiam się że 8 l będzie trochę za mało... Dodaj 1 litr a się zmieści...

w 8 spokojnie się zmieści, mam takie w domu i w trasie pali tyle co sej ok.gif

Napisano

> Są aktualnie wałkowane dwa czy trzy podobne tematy, jednak nie do końca znajduję w nich odpowiedź.

Moze "dorzuc" te 0,5l, mialem Astre 2 1.4 X14XE, palila wlasnie ok. 8,5l, w cyklu 60% miasto, 40% trasa tyle ze ja lekkiej nogi nie mam, a z tym silniczkiem trzeba bylo mocno cisnac.

Jednak przy duzych predkosciach w trasie (150-180) wziela 11 czy 12l.

Mysle ze jest wygodniejszym wyborem niz Corsa czy Punto wink.gif

EDIT:

PS. Fabia 1 1.4 16V hatchback przy mojej jezdzie pali 8-9l noPB, a srednia od nowosci z 75.000 to jakies 7.8l, jednak ktos inny tym na codzien jezdzi.

Napisano

Civic 1.4 pali mi między 7,5 a 9 litrów LPG w zależności od warunków jazdy i tego czy klima jest włączona. Wersja 1.5 pewnie jeszcze mniej by spaliła.

Napisano

> normalka, mowimy o gazie

> zbiornik w kole ok 30 ltr. wchodzi ok 33, 34 ltr

jeśli zbiornik 40 ltr to normalka, jeśli nie to coś jest nie w porządku grinser006.gif

Napisano

> Srednio na 100km roznica miedzy obecnym spalaniem Matiza 7l/100km to 6-7zł. Przemnóż przez 35

> wychodzi Ci miesięcznie pod 250zł, które ląduje w powietrzu. Dla jednego to koszt pomijalny,

> ja wole po 3 latach zaoszczędzoną kasę wsadzić w motocykl.

> Do tego dochodzi droższa wymiana rozrządu, sprzęgła i innych elementów eksploatacyjnych które

> prędzej czy później przy takich przebiegach skończą się.

> Diesel to nie tylko koszty paliwa.

dlatego szukaj auta które weźmie IIgen, już masz 1kzł do przodu

a serwis takiego auta też tańszy

pamiętaj żeby silnik nie był za słaby, mnie 60KM (1.4) astra po krk spalała więcej jak ford 120KM (1.8)

na trasie mniej więcej tyle samo

ale serwis to już inna półka, choć plusem forda jest łańcuch, w astrze co 60kkm trza było rozrząd za 200-300zł zrobić grinser006.gif

Napisano

> Zawsze mi mowiono, ze nogi lekkiej nie mam.

> Miasto - Bialystok - ok 9,5-10l.

> Trasa - ok. 9-10l w zaleznosci od stopnia pospiechu (przy jezdzie typu (pusta droga, tempo 90, brak

> zbednych hamowan i przyspieszen delikatnie ponad 8 potrafie wyjsc).

> Pacjent Fabia 1 w kombi 1,4 75KM 2004r sekwencja STAG 200 (moze w tym tkwi szkopul) ponoc sprawna w

> 100%, z nalotem ok 156kkm, w tym 80kkm na LPG.

> Tankowana co 2 dzien do pelna, czesto na tej samej stacji.

10l LPG (370km na 36l gazu w baku) to mi spala 136konna 307 w trasie na autostradzie. Na normalnej drodze sporo mniej. Dużo Ci ta fabia pali ... Ale żeby nie było w miejście 14 na luzaku.

Napisano

Punto II 8v ok.gif.

Zrobilem takim ok 100kkm, z czego ok 90kkm na LPG, spalanie max bylo do ok 8l. Auto proste, dobrze znoszace gaz, nawet 2 gen. Czesci tanie i prawie kazdy mechanik powinien z autem sobie poradzic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.