Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zegary - rozmieszczenie: czy ma znaczenie?

Featured Replies

Napisano

Chciałem poruszyć błachy, ale - myślę - ciekawy temat rozmieszczenia zegarów. W przypadku klasycznych zegarów, gdzie mamy prędkościomierz i obrotomierz równej wielkości rozłożone symetrycznie w większości przypadków po lewej stronie jest wskaźnik RPM, a po prawej KMH.

Są oczywiście wyjątki jak Corolla E11, BMW, Volvo czy Giulietta...

Volvo-V50-11-1600x1200.jpg

A teraz do sedna. Wg mnie umieszczenie obrotomierza po lewej stronie jest złe. Dlaczego? Trzymając ręce "za dziesięć druga" bywa, że lewą ręką zasłaniamy sobie część obrotomierza, a zmieniając bieg, lewa ręka pozostaje na kierownicy czyli nie wiemy przy jakich obrotach zmieniamy przełożenie. Natomiast czytelność "prawych" obrotomierzy jest doskonała.

Zwracaliście na to uwagę?

logan12.jpg

Pozdrawiam!

Napisano

patrzysz na obrotomierz zmieniając biegi? - ja nie, na tyle osłuchałem się z silnikiem, że wiem kiedy trzeba wrzucić kolejny ok.gif

oczywiście inna sprawa gdy jadę nowym dla mnie samochodem - tutaj często sprawdzam jakie mam obroty, ale nie zauważyłem problemu związanego z brakiem widoczności obrotomierza, no chyba że trafi się egzemplarz bez tego wynalazku zlosnik.gif

Napisano

w Civicu VII mam obrotomierz po lewej stronie i nie mam zastrzeżeń co do jego lokalizacji.

biegu zmieniam przeważnie na czuja, tylko czasami zmianę biegu uzależniam od wskazań obrotomierza wink.gif

Napisano

w Bravo obrotomierz też jest po prawej i dla mnie tak jest faktycznie wygodniej. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Na obrotomierz patrzę często, na prędkościomierz rzadko.

Napisano

> Zwracaliście na to uwagę?

> Pozdrawiam!

mam automata.... wink.gif

a tak na poważnie, to ważniejsza jak dla mnie jest widoczność prędkościomierza niż obrotów, zmianiam biegi bo "czuje" samochód i mniej wiecej wiem kiedy muszę to zrobić, obojętnie czy samochód mam 3 lata czy 1dzień.

Napisano

> A teraz do sedna. Wg mnie umieszczenie obrotomierza po lewej stronie jest złe. Dlaczego? Trzymając

> ręce "za dziesięć druga" bywa, że lewą ręką zasłaniamy sobie część obrotomierza,

> Natomiast czytelność "prawych" obrotomierzy jest doskonała.

może wystarczy trzymać "za piętnaście trzecia"? hmm.gif

a w ogóle to "przy prawym" obrotku nie obawiasz się, że ręką w sposób ciągły zasłaniasz istotną część prędkościomierza? niewiem.gifhahaha.gif

Napisano

> Chciałem poruszyć błachy, ale - myślę - ciekawy temat rozmieszczenia zegarów.

wiesz, nawet nie wiem jak mam obrotomierze hmm.gif

inna sprawa że praktycznie nie patrze na obrotomierz

Napisano
  • Autor

> patrzysz na obrotomierz zmieniając biegi?

Tak. Nawet w automacie. smile.gif Takie przyzwyczajenie i często jeżdżę różnymi samochodami więc nie potrafię dobrze jechać "na czuja".

> ale nie zauważyłem problemu związanego z brakiem widoczności obrotomierza, no chyba że

> trafi się egzemplarz bez tego wynalazku

Na pewno jest tak, że jeśli ciągniesz do czerwonego pola to widoczność jest ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> może wystarczy trzymać "za piętnaście trzecia"?

Zgadza się. Ale przy zmianie biegu czyli gdy kierujemy jedną ręką, lepiej jest rękę mieć wyżej. smile.gif

> a w ogóle to "przy prawym" obrotku nie obawiasz się, że ręką w sposób ciągły zasłaniasz istotną

> część prędkościomierza?

Nie...bo w "czerwonej opcji" prawa ręka czeka już na dźwigni biegów. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam obrotomierz po lewej, inaczej sobie nie wyobrażam

+1

Mysle, ze po jakims czasie moglbym sie przyzwyczaic gdyby byl po prawej stronie, ale stanowczo wole go z lewej strony ok.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz, nawet nie wiem jak mam obrotomierze

W Fordzie po lewej. no.gif

W Suzuki po japońsku czyli ok.gif po prawej.

> inna sprawa że praktycznie nie patrze na obrotomierz

A na jakiej podstawie zmieniasz biegi?

Napisano

> A teraz do sedna. Wg mnie umieszczenie obrotomierza po lewej stronie jest złe. Dlaczego? Trzymając

> ręce "za dziesięć druga" bywa, że lewą ręką zasłaniamy sobie część obrotomierza, a zmieniając

> bieg, lewa ręka pozostaje na kierownicy czyli nie wiemy przy jakich obrotach zmieniamy

> przełożenie.

Trzymaj na "za piętnaście trzecia" to nie będzie Ci nic zasłaniało - to raz. A dwa...Jak pojedziesz autem bez obrotomierza, skoro go potrzebujesz do zmiany biegu?

Napisano

mam obrotomierz po lewej. Wsiadam do samochodu z obrotomierzem po prawej stronie i przez pewien czas dziwnie sie tym czuje.

Napisano

Owszem, ale nie tylko na obrotomierz, a raczej ogólnie na rozmieszczenie i wygląd wskaźników: w niektórych przypadkach da się zauważyć, że ergonomia ustepuje na rzecz estetyki (np. wyskalowanie i opsanie wartościami analogowego prędkościomierza w taki sposób, że "na pierwszy rzut oka" nie widać, z jaką prędkością się jedzie i trzeba się zastanowić, co to znaczy, że np. wskazówka jest w 3/4 odległości między jakimiś dwoma wartościami typu 50 i 80 km/h).

Jeśli idzie o obrotomierz, to IMO bardzo fajnie jest on ulokowany w Civicu VIII - ma się go na środku przed nosem, prędkość wyświetlana jest wyżej ok.gif - i to jest chyba z resztą jedyna fajna rzecz w tym aucie. Z drugiej strony pamiętam np. Tipo z cyfrowymi wskaźnikami, gdzie obroty były wskazywane przez pionowe paseczki pojawiające się ponad skalą - mimo, że we wczesnych latach 90-tych robiło to duże wrażenie zlosnik.gif, to wskaźnik z okrągłą tarczą i wskazówką wydaje się być jakoś bardziej intuicyjny. hmm.gif

Napisano

> A na jakiej podstawie zmieniasz biegi?

To się czuje.

Przed każdą zmianą biegów gapisz się na obrotomierz zamiast na drogę?

Napisano

> W Fordzie po lewej.

> W Suzuki po japońsku czyli po prawej.

o widzisz, i nawet mi to nie przeszkadza, bo inaczej bym zapamietał wink.gif

słuch, połowę życia przejeździłem autami bez obrotomierza wink.gif

bawiło mnie to na początku jak wsiadałem do vitary czy forda

teraz mogło by nie być, czasem zerknę ale głównie do celów eknomicznych - żeby nie kręcić za wysoko

w sumie w astrze miałem obrotek na wyświetlaczu, taki domowej roboty, tam to było dopiero niewygodnie patrzeć wink.gif

Napisano

ja mam obrotomierz po prawej a predkosciomierz na srodku i dla mnie jest to najlepsze rozwiazanie, ale moze tak jak wszyscy mowia jest to kwestia przyzwyczajenia ok.gif

Napisano

Odgłosu silnika, przyzwyczajenia, potrzeby... Obrotomierz jest

pomocnym instrumentem, ale tak naprawdę do niczego niepotrzebnym zlosnik.gif

Napisano

> Chciałem poruszyć błachy, ale - myślę - ciekawy temat rozmieszczenia zegarów. W przypadku

> klasycznych zegarów, gdzie mamy prędkościomierz i obrotomierz równej wielkości rozłożone

> symetrycznie w większości przypadków po lewej stronie jest wskaźnik RPM, a po prawej KMH.

> Są oczywiście wyjątki jak Corolla E11, BMW, Volvo czy Giulietta...

> ręce "za dziesięć druga" bywa, że lewą ręką zasłaniamy sobie część obrotomierza, a zmieniając

> bieg, lewa ręka pozostaje na kierownicy czyli nie wiemy przy jakich obrotach zmieniamy

> przełożenie. Natomiast czytelność "prawych" obrotomierzy jest doskonała.

> Pozdrawiam!

Nie mam obrotomierza, i nie widzę większej potrzeby posiadania. Może w przypadku jazdy rajdowej, gdy jedzie się prawie na maksymalnych obrotach ma to znaczenie.

Nawet prędkościomierz nie jest mi potrzebny do zmiany biegów - zmieniam biegi na wyczucie.

Napisano

> Odgłosu silnika, przyzwyczajenia, potrzeby... Obrotomierz jest

> pomocnym instrumentem, ale tak naprawdę do niczego niepotrzebnym

Jak dla mnie obrotomierz potrzebny jest do:

- sprawdzenia czy silnik jest włączony smile.gif

- sprawdzenia czy nie jadę na zbyt niskich obrotach (staram się, utrzymywać zawsze ponad 2 tyś w czasie jazdy)

- przy ostrzejszej jeździe, gdzie nie zwracam uwagi na prędkość, patrzę na obrotomierz, żeby zmienić bieg tuż przed wejściem na czerwone pole.

W każdym z tych przypadków położenie z lewej czy z prawej jest mało istotne. W moim samochodzie jest zresztą pośrodku zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Trzymaj na "za piętnaście trzecia" to nie będzie Ci nic zasłaniało - to raz.

Potrafię sobie z tym radzić. Nawet wpół do szóstej jest OK. wink.gif Chodzi tylko o to czy ktoś myśli o tym czy umieszcza jak mu wyjdzie. Nawet taka logika mi pasuje. Czytam zegary jak książkę - od lewej do prawej. Nr 1 prędkość, nr 2 obroty bo taka kolejność przyświeca producentom.

> A dwa...Jak pojedziesz

> autem bez obrotomierza, skoro go potrzebujesz do zmiany biegu?

Szukam jednego słowa jako odpowiedzi...

Pojadę...nieefektywnie.

Napisano
  • Autor

> To się czuje.

Rozumiem Twoje, romantyczne podejście, ale samochody są coraz mniej romantyczne i izolują kierowcę od wszelkiego czucia.

> Przed każdą zmianą biegów gapisz się na obrotomierz zamiast na drogę?

Tak. Te cyferki na obrotomierzu pokazują ile złotówek samochód ssie z portfela, a ja jestem z Krakowa. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Obrotomierz jest

> pomocnym instrumentem, ale tak naprawdę do niczego niepotrzebnym

Podobnie jak wskaźnik paliwa, temperatury, prędkościomierz i zegarek. Ale widzisz. Skoro jest zbędny to czy będzie przeszkadzał jeśli będzie po prawej czy na środku?

Napisano

Nigdy nie mialem problemu z obrotomierzem po lewej stronie...nawet gdy wskazowka zblizala sie do 9000 i trzeba bylo szybko lapac nastepny bieg.

Napisano

Ja sobie w punto II czasem zaslaniam, ale dotyczy to tylko "kapelusz mode" kiedy zmieniam biegi przy 3 tys. obr 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> (staram się, utrzymywać zawsze ponad 2 tyś w

> czasie jazdy)

shocked.gif A ja się staram utrzymywać zawsze poniżej 2000...chyba, że chcę jechać szybciej, a jestem na najwyższym biegu.

> W każdym z tych przypadków położenie z lewej czy z prawej jest mało istotne. W moim samochodzie

> jest zresztą pośrodku

Pośrodku to ideał. ok.gif

Napisano

Dla mnie największym przegięciem jest brak wskaźnika temp. cieczy chłodzącej. Kiedyś było to domeną małych, tanich aut (np. seicento). Teraz zdziwił mnie brak tego wskaźnika w Astrze III. Czy montowanie wskaźnika temp. to aż tak duży koszt dla producenta... niewiem.gif Dla mnie to b. ważny parametr i w każdym kolejnym samochodzie muszę go mieć

Napisano

> Dla mnie największym przegięciem jest brak wskaźnika temp. cieczy chłodzącej. Kiedyś było to domeną

> małych, tanich aut (np. seicento). Teraz zdziwił mnie brak tego wskaźnika w Astrze III. Czy

> montowanie wskaźnika temp. to aż tak duży koszt dla producenta... Dla mnie to b. ważny

> parametr i w każdym kolejnym samochodzie muszę go mieć

A tego tez by mi brakowalo, dlatego w seicento, jak nie mialem, to byl zamontowany dodatkowy zegar z temp silnika ok.gif

Napisano

>W moim samochodzie jest zresztą pośrodku

wg mnie najlepsze ułożenie zegarów:

Porsche-Carrera-911-4S-3-1-Custom.JPG

Napisano

> Tak. Te cyferki na obrotomierzu pokazują ile złotówek samochód ssie z portfela, a ja jestem z

> Krakowa.

wrzuć sobie ekonomizer, najlepiej na środku jak obrotek w rajdówkach grinser006.gif

http://allegro.pl/trabant-601-ekonomizer-i1893224661.html nawet fajny diodowy hehe.gif

hmm.gif akurat okolice 2-3tyś obr u mnie są chyba dobrze widoczne hmm.gif

też jestem z krk i pilnuje żeby nie przekraczać 3krpm grinser006.gif

Napisano

Mam obrotomierz po lewej, ale podczas zmiany biegow to prawa reka zastaje na kierownicy.

Wiec u mnie wszystko OK.

285455286-obr2.JPG

post-9230-14352514496945_thumb.jpg

Napisano

> A ja się staram utrzymywać zawsze poniżej 2000...chyba, że chcę jechać szybciej, a jestem na

> najwyższym biegu.

Hmm, mówimy o benzynie? Ja staram się utrzymywać obroty pomiędzy 2 a 3 tyś.

> Pośrodku to ideał.

Nie zawsze zlosnik.gif

C4_IN_01.jpg

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

lewa czy prawa to bez różnicy, ważny jest shift light zlosnik.gif

Napisano

> W Fordzie po lewej.

> W Suzuki po japońsku czyli po prawej.

ojapier.... hehe.gif człowiek potrzebuje obrotomierza do zmiany biegów rotfl.gif

Napisano

najwygodniej ejst w C4 wersja II:) mam inie moge się nadziwić jakie to wygodne

Napisano

> Hmm, mówimy o benzynie? Ja staram się utrzymywać obroty pomiędzy 2 a 3 tyś.

> Nie zawsze

> pozdrawiam,

> bromsky

no właśnie. niech ktoś odmówi urku temu wnętrzu. niepowtarzalne i zapomnieć się tego nie da:) po kilku kilometrach superwygodne:)

Napisano

> Nie zawsze

Projektantów aut z zegarami gdzieś w podszybiu prawie daleko i na środku,

powinni sądzić. Jadąc takim autem non stop uwaga jest rozproszona facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Projektantów aut z zegarami gdzieś w podszybiu prawie daleko i na środku,

> powinni sądzić. Jadąc takim autem non stop uwaga jest rozproszona

Chyba żartujesz. Jest wręcz odwrotnie. O ile położony blisko obrotomierz w C4 jest beznadziejny (czytelność paska jest bardzo słaba) to prędkość wyświetlana dużymi cyframi tuż pod szybą jest świetna. Wg mnie to jest lepsze rozwiązanie niż tradycyjne liczniki.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> ojapier.... człowiek potrzebuje obrotomierza do zmiany biegów

Nie mozna przeklinać! czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> Dla mnie największym przegięciem jest brak wskaźnika temp. cieczy chłodzącej. Kiedyś było to domeną

> małych, tanich aut (np. seicento). Teraz zdziwił mnie brak tego wskaźnika w Astrze III. Czy

> montowanie wskaźnika temp. to aż tak duży koszt dla producenta... Dla mnie to b. ważny

> parametr i w każdym kolejnym samochodzie muszę go mieć

No w Oplach benzynowych termostaty padają jak muchy, więc faktycznie to jest spora wada. Może komputer potrafi wyświetlić tą temperaturę na wyświetlaczu wielofunkcyjnym?

Napisano

> No w Oplach benzynowych termostaty padają jak muchy, więc faktycznie to jest spora wada. Może

> komputer potrafi wyświetlić tą temperaturę na wyświetlaczu wielofunkcyjnym?

może, ale nie pamiętam jak się to robi...

Napisano

> Chyba żartujesz. Jest wręcz odwrotnie. O ile położony blisko obrotomierz w C4 jest beznadziejny

> (czytelność paska jest bardzo słaba) to prędkość wyświetlana dużymi cyframi tuż pod szybą jest

> świetna. Wg mnie to jest lepsze rozwiązanie niż tradycyjne liczniki.

Mam to samo zdanie - o ile obrotomierz w Yarisie 1FL to tragedia (mi i tak nie potrzebny, bo nie używam - u siebie nie mam), o tyle prędkość wyświetlana na środku powodowała, że lepiej obserwowało mi się drogę i na krótszy czas musiałem odrywać wzrok, gdy chciałem sprawdzić np. prędkość. Przestawienie się z zegarów po lewej na te na środku zajęło mi jakąś sekundę - zlokalizowałem je na środku i stwierdziłem, że jest ok.

> pozdrawiam,

> bromsky

Napisano

Ty patrz, a ja czesto jeżdżę volvo, na zmianę z innymi autami i w życiu nie zauwazyłem że tam obrotek jest z drugiej strony biglaugh.gif widać takie to okrutnie istotne jest, że hej wink.gif

Napisano

Tak mi się skojarzyło w tym temacie, że Poldek miał specyficzny rozkład zegarów - naprawdę zeza rozbieżnego można było dostać hehe.gif

c157e3d981e503f4m.jpg

Napisano

> Tak mi się skojarzyło w tym temacie, że Poldek miał specyficzny rozkład zegarów - naprawdę zeza

> rozbieżnego można było dostać

były wzorowane na najlepszych z poprzedniej epoki:

3540370708_c7324f5a94.jpg

Napisano

> były wzorowane na najlepszych z poprzedniej epoki:

Mówcie co chcecie ale tamte "budziki" mają coś w sobie.

osobiście we wszystkich samochodach miałem układ prędkościomierz po prawej, obrotomierz po lewej stronie. Gdy patrzyłem na drugą fotkę było mi trochę dziwnie - na odwrót ale to pewnie kwestia kilkunastu minut spędzonych w samochodzie.

PS. pamiętam czasy gdy obrotomierz był za dopłatą smile.gif

Napisano

> Gdy patrzyłem na drugą fotkę było mi trochę dziwnie - na odwrót ale to pewnie

> kwestia kilkunastu minut spędzonych w samochodzie.

Nawet do obrotka w postaci segmentowej falki i prędkościomierza cyfrowego na kosoli środkowej można się przyzywczaić smile.gif

> PS. pamiętam czasy gdy obrotomierz był za dopłatą

i jeździło się na prędkości max na poszczególnych biegach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.