Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakość paliwa - jak to oni robią

Featured Replies

Napisano

no właśnie - było parę razy , że niemieckie lepsze i ogólnie na zachodzie to lepiej mają

ale ostatnio trochę pojeździłem u południowych braci , i bardziej południowych też

bak 80 litrów w Polsce starcza na 800 km

Czechy, Słowacja -900-950 km

węgry i rumunia - spokojnie 1000 (czasem 1100) yikes.gif

styl jazdy taki sam , warunki podobne, prędkości również

w prywatnym samochodzie obserwacje podobne - większy zasięg , chociaż bez konkretnych danych bo nie notuję

jako ciekawostkę dam , przywiozłem 100l paliwka i w polskich warunkach zasięg wyszedł taki jak w Rumunii (czyli ponad 1000 km)

dlaczego musimy lać takie g00wno za ciężkie pieniądze frown.gif

Napisano

Orlen produkuje paliwa z rosyjskiej ropy, która jest trochę gorszej jakości, ale Orlen płaci 10USD mniej za baryłkę w stosunku do kursu referencyjnego.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A jakie spalanie pokazywał komputer ?

Chodzi o to czy takie same

Napisano

> dlaczego musimy lać takie g00wno za ciężkie pieniądze

bo jest dziura w budżecie, którą musimy zalać (podatkiem zawartym w goownianym paliwie)... screwy.gif

ale postaw się na miejscu producenta/dostawcy paliw: nie chciał byś zarobić więcej, sprzedając więcej gorszego paliwa, którego zużywa się więcej, w sytuacji, gdy klient nie ma wyboru?

Napisano

> Orlen produkuje paliwa z rosyjskiej ropy, która jest trochę gorszej jakości,

Nie jestem mocny z chemii, ale jeśli nawet jakość surowca jest gorsza, to czy produkt finalny nie powinien trzymać określonych norm?

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić różnicy w przejechanych km 800 do 1100. Toż to 1/3 dystansu!

W zeszłym roku jeździłem na paliwie polskim, austriackim, czeskim i chorwackim (razem ok. 5kkm). Nie zauważyłem różnicy. hmm.gif

Napisano

> styl jazdy taki sam , warunki podobne, prędkości również

Niestety - tak Ci się tylko WYDAJE.

Napisano

Ja nie zauwazylem zadnej roznicy w spalaniu miedzy paliwem z Irlandii, Francji, Niemiec albo Polski.

Na wszystkim wychodzilo tak samo.

Napisano
  • Autor

> A jakie spalanie pokazywał komputer ?

> Chodzi o to czy takie same

komputera brak a wskaźnik paliwa zachowuje się zgodnie z rzeczywistym przebiegiem i rzeczywistym spalaniem - na chwilę obecną mam pół baku/600km za sobą i teoretycznie 550 m km zasięgu - w praktyce pewnie koło 400-450 bo wskaźnik nie jest idealnie liniowy)

Napisano

Ja tak samo. Tankowałem w zeszłym roku w Szwecji i LPG i npPb i spalanie, osiągi, wszystko tak samo jak w PL.

Napisano
  • Autor

> Niestety - tak Ci się tylko WYDAJE.

to wyjaśnij moje WYDAWNIE się na tym przykładzie co powyżej - na rumuńskiej ropie mam w polsce dużo większy zasięg niż na naszych szczochach

Napisano

> Niestety - tak Ci się tylko WYDAJE.

Dokładnie! Jeżdżę do pracy ok. 40km. Niby to trasa i zawsze ta sama ale wystarczy kilka ciężarówek do wyprzedzenia (jak jeszcze wypadnie lekko pod górkę)i spalanie zbliża się do poziomu "miasto" innym razem jest 1,5l mniej na 100km. panic.gif

Napisano

Z moich doświadczeń wynika że różnica bierze się tylko z tego że drogi są lepsze i za granicą jadę w 99% po tzw. "trasie" (autostrada lub ekspresówka).

Napisano
  • Autor

> Z moich doświadczeń wynika że różnica bierze się tylko z tego że drogi są lepsze i za granicą jadę

> w 99% po tzw. "trasie" (autostrada lub ekspresówka).

rumunia i ekspresówka rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

poza tym sporo poruszam się w terenie i ekspresówki widuję równie często co w polsce cool.gif

Napisano

jeżdżę sporo po świecie ( głownie EU i tankuję tam również ) i nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy w przebiegu na baku czy też, ilości paliwa potrzebnej do przejechania na 100km, na naszym czy też obcym paliwie, więc nazywanie naszego paliwa g00wnem uważam za conajmniej niestosowne .... no.gif

URBAN LEGEND zlosnik.gif

Napisano

> to wyjaśnij moje WYDAWNIE się na tym przykładzie co powyżej - na rumuńskiej ropie mam w polsce dużo

> większy zasięg niż na naszych szczochach

Kupujeż oną'ż rumuńską ropę, przywozisz w kanistrze do PL, zalewasz i jeździsz?

Ludzie - nie wiedzieć czemu - wierzą w jakąś magię paliwa poza granicami Polski i porównują spalanie w PL ze spalaniem poza granicami Polski.

To są ZUPEŁNIE inne warunki, ZUPEŁNIE inna płynność jazdy, więc w ogóle nie da się porównywać tego.

Przykład pierwszy z brzegu (wzięty z życia).

TEN SAM samochód,

TEN SAM kierowca

TEN SAM cel podróży (Warszawa -> Wrocław).

Spalanie na przejeździe nr 1 = 5,1

Spalanie na przejeździe nr 2 = 5,8

Spalanie na przejeździe nr 3 = 6,2

Tyle, że...

Przejazd 1 = DK8, DK1, A4

Przejazd 2 = DK8

Przejazd 3 = przejazd 2 ale po rozpoczęciu robót na DK8 = z przejazdem ok 2 godziny na odcinku Nadarzyn - Huta Żabiowolska.

Jak widzisz - rozrzut jest wbrew pozorom całkiem spory.

Wiesz - mi Corolla w CRO paliła 4,2 (benzyna, 4 osoby + graty na pokładzie, klima opór). Normalnie pali 6,5 oszczędnie jeżdżona.

Wina paliwa?

Nie - inna trasa, inny styl jazdy, choć POZORNIE "taki sam".

Napisano

> to wyjaśnij moje WYDAWNIE się na tym przykładzie co powyżej - na rumuńskiej ropie mam w polsce dużo

> większy zasięg niż na naszych szczochach

Zawsze jezdzisz identycznie? W identycznych warunkach pogodowych, w identycznym ruchu, zawsze stajesz na tych samych czerwonych? Tak samo zawsze ruszasz na zielonych, zawsze takie samo otwarcie przepustnicy, zmiana biegu przy tych samych rpm? Wiatr zawsze wieje z tego samego kierunku i z ta sama predkoscia? Opony zawsze maja identyczne cisnienie?

Nawet jesli czesc zmiennych w miare kontrolujesz to wiekszosci nijak nie. Ten sam samochod, ten sam kierowca, ta sama trasa do pracy i z powrotem a wyniki roznia mi sie czasem na komputerze o litr na setke. Przy czym WYDAJE MI SIE, ze jezdze zawsze tak samo.

Napisano

> Dokładnie! Jeżdżę do pracy ok. 40km. Niby to trasa i zawsze ta sama ale wystarczy kilka ciężarówek

> do wyprzedzenia (jak jeszcze wypadnie lekko pod górkę)i spalanie zbliża się do poziomu

> "miasto" innym razem jest 1,5l mniej na 100km.

Heh, wiesz, ale ja kiedyś zrobiłem eksploatację obserwowaną samochodu jeżdżonego WYŁĄCZNIE na trasie dom-praca (tylko tam i z powrotem, ZAWSZE tą samą trasą co do deka, o tej samej porze na dokładkę).

Rozrzuty przekraczały 20% - to BARDZO dużo.

Samochód jechany (czy może raczej "sterowany") tak samo. Warunki - zmienne i bez wpływu kierowcy, bo raz idzie lux-płynnie, a raz idzie jak dziwce w deszcz.

Napisano

> Nie spieram sie nawet z teza, ze paliwo np. niemieckie jest lepsze bo sam zauwazam roznice...ale

> nie tak, ze na polskim jedziesz 800km, a na niemieckim 25% dalej. To jest co najmniej

> nierealne. A przy tym niepowazne.

To ja mam ciekawą tezę.

Mi na polskim paliwie samochód ciągnął niecałe 7.

Na niemieckim tak z 12 (DWANAŚCIE)+...

Ale tam syf mają, nie?

Napisano

> rumunia i ekspresówka

> poza tym sporo poruszam się w terenie i ekspresówki widuję równie często co w polsce

Nie jakość drogi decyduje o płynności jazdy.

Napisano

potwierdzam!!!!!!

na SK Paliwie - ale już w PL mam około litra mniejsze zużycie na 100 km

Może dlatego że droższe zlosnik.gif

trasa do sprawdzania Barwinek - Łódź

Napisano

> To ja mam ciekawą tezę.

> Mi na polskim paliwie samochód ciągnął niecałe 7.

> Na niemieckim tak z 12 (DWANAŚCIE)+...

> Ale tam syf mają, nie?

Hahahahaha, nooo, masakryczny grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kupujeż oną'ż rumuńską ropę, przywozisz w kanistrze do PL, zalewasz i jeździsz?

parę razy chciało mi sie i przywiozłem bańkę ropy i ją u nas wyjeździłem - i niestety wyniki były inne niż na naszej

Napisano

> Hahahahaha, nooo, masakryczny

No bo przecież fakt jazdy z butem w podłodze od Słubic do Hannoveru to jest bez wpływu na to, nie?

Napisano

> No bo przecież fakt jazdy z butem w podłodze od Słubic do Hannoveru to jest bez wpływu na to, nie?

No moim zdaniem nie ma zadnego wplywu grinser006.gifgrinser006.gif Swoja droga ekonomiczne auto jak na pelny but - Corolla 1.4 D4D ciagnela 15 na komputerze podczas autostradowego przelotu z gazem w podlodze smile.gif

Napisano
  • Autor

> No bo przecież fakt jazdy z butem w podłodze od Słubic do Hannoveru to jest bez wpływu na to, nie?

i oczywiście to jest w/g ciebie porównywalny styl jazdy alien.gif

tak samo mogę powiedzieć, że spalanie tego samego samochodu w polskich warunkach waha się od 6 do 18 l/100 270751858-jezyk.gif

lubię twoje rozumowanie i argumenty wink.gif

Napisano
  • Autor

> potwierdzam!!!!!!

> na SK Paliwie - ale już w PL mam około litra mniejsze zużycie na 100 km

> Może dlatego że droższe

> trasa do sprawdzania Barwinek - Łódź

i tak w00jek Sibuj podważy każdy twój argument tuk.gif

Napisano

> i oczywiście to jest w/g ciebie porównywalny styl jazdy

ja mam styl jazdy ciągle taki sam. Trasę do pracy identyczną (55km w obie strony). A jak rano zresetuję komputer to wieczorem po tej samej trasie czasem pokaże spalanie 6.6/100, czasem 8.5. Wszytko zależy od pory roku, temperatury, warunków (leżący śnieg, mokra droga czy wiatr mają ogromny wpływ na spalanie), natężenia ruchu, używanie lub nie klimatyzacji, czy szczęścia (czy akurat trafię na czerwone czy zielone na którymś z czterech skrzyżowań ze światłami). A styl jazdy ciągle ten sam.

BTW: w aucie z benzynowym 1.4 nie zauważyłem żadnej różnicy w spalaniu, zasięgu czy dynamice w innych krajach

Napisano

> no właśnie - było parę razy , że niemieckie lepsze i ogólnie na zachodzie to lepiej mają

> ale ostatnio trochę pojeździłem u południowych braci , i bardziej południowych też

> bak 80 litrów w Polsce starcza na 800 km

> Czechy, Słowacja -900-950 km

> węgry i rumunia - spokojnie 1000 (czasem 1100)

> w prywatnym samochodzie obserwacje podobne - większy zasięg , chociaż bez konkretnych danych bo nie

> notuję

> jako ciekawostkę dam , przywiozłem 100l paliwka i w polskich warunkach zasięg wyszedł taki jak w

> Rumunii (czyli ponad 1000 km)

W poprzednim Stilo JTD różnice w spalaniu miedzy paliwem polskim a innym były odczuwalne w dwóch przypadkach, na Węgrzech i w Austrii. W obecnej Cromie zauważyłem duży spadek spalania po zatankowaniu na nowej Stacji 123 pod Poznaniem.

Zmień stację / sieć, na których tankujesz. Przy takich różnicach, które obserwujesz to najprawdopodobniej tankujesz jakieś guano w Polsce.

Pozdrawiam

Napisano

Ja zawsze mierze spalanie do pierwszego wybica .Ostatnio zrobiłem trase 380km i 180km(krótkie odcinki(3-5km) po Poznaniu .Wyszło 7,1 ok.gif teraz bede sprawdzał na tym samym dystrybutorze.Z tym że jezdze wolno 85-100km/h.

Napisano

Jakość paliwa robi swoje. Moi kierowcy jeżdżą na naszym paliwie oraz duńskim. Spalanie na naszym zawsze +10%. A robią po 10.000/12.000 km na miesiąc. Najłatwiej w osobówce sprawdzić jakość paliwa na prędkości maxymalnej (jeżeli oczywiście jest blisko do DE smile.gif )

Napisano

> i oczywiście to jest w/g ciebie porównywalny styl jazdy

> tak samo mogę powiedzieć, że spalanie tego samego samochodu w polskich warunkach waha się od 6 do

> 18 l/100

> lubię twoje rozumowanie i argumenty

Według Ciebie BARDZO specyficzne drogi* w Polsce są porównywalne z drogami poza naszymi granicami, więc tak, jest to porównywalny styl jazdy :->

* w sensie stylu jazdy

Napisano

> No moim zdaniem nie ma zadnego wplywu Swoja droga ekonomiczne auto jak na pelny but - Corolla 1.4

> D4D ciagnela 15 na komputerze podczas autostradowego przelotu z gazem w podlodze

Rolka E11 1,4 benzyna, ta mniej ekonomiczna (97KM).

Wiesz, mnie rozczulają dyskusje i pewniki "ten samochód to pali x".

Nie ma dwóch takich samych kierowców, nie ma dwóch takich samych dróg, nie ma dwóch takich samych tankowań.

Dlatego ja zawsze podaję spalanie przedziałami od-do.

w/w pojazd palił od 4 do 12 - i to jest PRAWIDŁOWO podane spalanie, bo - patrz wyżej.

Napisano

> no właśnie - było parę razy , że niemieckie lepsze i ogólnie na zachodzie to lepiej mają

> ale ostatnio trochę pojeździłem u południowych braci , i bardziej południowych też

w te wakacje zrobiłem 4tyś km na południe i nie zauważyłem różnic, co prawda chodzi o LPG ale też słyszy się o różnicach w jakości

najwięcej spaliłem na Węgrzech, gaz słowacki, ale tu sparwa jasna, jechałem dość szybko po A

najmniejsze spalanie miałem na gazie PL, jadąc przez Słowacje - jechałem najwolniej

różnica w spalaniu to 12L na SK, 16L na Węgrzech, normalnie pali koło 13-14L

(ford z podpisu z przyczepą)

Napisano

> Wiesz, mnie rozczulają dyskusje i pewniki "ten samochód to pali x".

> Nie ma dwóch takich samych kierowców, nie ma dwóch takich samych dróg, nie ma dwóch takich samych

> tankowań.

Zgadza sie ale jakiestam srednie mozna sobie wyciagac jesli sie dysponuje wystarczajaca iloscia probek. A na takim spritmonitor to w zasadzie 99% modeli jest.

> Dlatego ja zawsze podaję spalanie przedziałami od-do.

> w/w pojazd palił od 4 do 12 - i to jest PRAWIDŁOWO podane spalanie, bo - patrz wyżej.

Evo IX na seryjnych wtryskach pali wiec od 8 do 50 smile.gif

Tyle, ze jeszcze wypada zaznaczyc, ze przedzial 15-20 byl przedzialem najczesciej wystepujacym.

Napisano

> rumunia i ekspresówka

> poza tym sporo poruszam się w terenie i ekspresówki widuję równie często co w polsce

W Rumuni teren jest dużo bardziej górzysty niż w Polsce, nie ma też tras gdzie można przycisnąć. To sprawia, że średnia prędkość jest mniejsza niż np. w Polsce. A to ma bardzo duży wpływ na spalanie.

pozdrawiam,

brosmky

Napisano

> Evo IX na seryjnych wtryskach pali wiec od 8 do 50

> Tyle, ze jeszcze wypada zaznaczyc, ze przedzial 15-20 byl przedzialem najczesciej wystepujacym.

Ogólnie chodzi o ten przedział "najczęściej występujący".

U mnie to będzie 5-25l, a najczęściej 7-8l ok.gif

Średnia z ostatnich 32kkm to ok. 7,4l

Różnic w spalaniu na paliwach zachodniej Europy nie zauważyłem i dlatego ta różnica powyżej 20% wydaje mi się niewiarygodna niewiem.gif

Napisano

wiekszosc ludzi co podruzuje po europie potwierdza ze auto na zachodnim paliwie przejezdza wiecej km.Nie wiem jak benzyna,ale diesel kilkukrotnie potwierdzilem to w stilo jtd czy tez coroli 1.4d4d.Sa to roznice 100km na baku czyl inawet 0,5l mniej auto palilo

Napisano

> wiekszosc ludzi co podruzuje po europie potwierdza ze auto na zachodnim paliwie przejezdza wiecej

gdzie ty tą większość widzisz icon_eek.gif

bo bynajmniej w tym wątku jest odwrotnie zlosnik.gif

Napisano

nie widziałem różnicy specjalnej nigdy, ani w D ani UK ani na południu Europy

różnice zauważam i to znaczne w spalaniu po stylu jazdy i warunkach bo trasę dom- rodzice od kilku lat robię tą samą drogą i tym samym autem a spalanie na kompie zaczyna się od 4.6 a kończy na ponad 6 mimo, że praktycznie za każdym razem czas przejazdu jest praktycznie identyczny

Napisano

> gdzie ty tą większość widzisz

> bo bynajmniej w tym wątku jest odwrotnie

autokacik nie jest dla mnie miara rzeczywistosci,mowie ludziach ktorych znam

Napisano

> W poprzednim Stilo JTD różnice w spalaniu miedzy paliwem polskim a innym były odczuwalne w dwóch

> przypadkach, na Węgrzech i w Austrii.

Coś w tej Austrii jest!! Mi też Vectra połyka na ich ropie więcej kilometrów ok.gif. Tak nawet jak popatrzysz na ich ropę z Shella to jest ciemno żółta i tłusta, a nasza idzie w biel i szybciej potrafi odparować z np ubrania.

Napisano

> bak 80 litrów w Polsce starcza na 800 km

> Czechy, Słowacja -900-950 km

> węgry i rumunia - spokojnie 1000 (czasem 1100)

> w prywatnym samochodzie obserwacje podobne - większy zasięg , chociaż bez konkretnych danych bo nie

> notuję

> jako ciekawostkę dam , przywiozłem 100l paliwka i w polskich warunkach zasięg wyszedł taki jak w

> Rumunii (czyli ponad 1000 km)

Kierowcy zestawów zwanych popularnie TIR'ami nie potwierdzają Twoich obserwacji.

Napisano

> W Rumuni teren jest dużo bardziej górzysty niż w Polsce, nie ma też tras gdzie można przycisnąć. To

> sprawia, że średnia prędkość jest mniejsza niż np. w Polsce. A to ma bardzo duży wpływ na

> spalanie.

Teren gorzysty nie ma wplywu na spalanie ?

Napisano

Brat pomyka na ON z Rosji i twierdzi, że tamta jest lepsza zlosnik.gif

Więc ci ze wschodu mają lepiej

Napisano

Ostatnio leje z Neste. Ponoc Neste dostaje paliwa z Lotosu, a Lotos robi je z ropy "arabskiej". Dziwnym zbiegiem okolicznosci, zarowno C4 (diesel) jak i Stilo (benzyna) zaczely na tej ropie mniej palic (w Stilo to jakies 0.7), a w C4 nawet do 0.5l - dodtakowo C4 rzadziej dopala FAP'a. Moze przypadek, moze cud, moze zludzenie optyczne, ale fakty sa takie jakie sa, a trasa na jakiej badalem pojazdy jest do bolu schematyczna (zawsze wyjazd o tej samej porze, zawsze ten sam korek, zawsze ten sam styl jazdy).

Napisano

> Teren gorzysty nie ma wplywu na spalanie ?

Takie są moje doświadczenia, że w górach spalanie wychodzi mi mniejsze smile.gifhmm.gif

A tak trochę z przymrużeniem oka to tylko w jednym miejscu udało mi się zwiększyć (prognozowany) zasięg na jednym baku do 1000 km wink.gif

285781411-zasieg.jpg

pozdrawiam,

bromsky

post-6742-14352515640967_thumb.jpg

Napisano

> Ostatnio leje z Neste. Ponoc Neste dostaje paliwa z Lotosu, a Lotos robi je z ropy "arabskiej".

> Dziwnym zbiegiem okolicznosci, zarowno C4 (diesel) jak i Stilo (benzyna) zaczely na tej ropie

> mniej palic

no to dziwne, ja teraz testowo przesiadłem się na Shellowe paliwo i pali mniej niż na Nestowej...

cuda? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no to dziwne, ja teraz testowo przesiadłem się na Shellowe paliwo i pali mniej niż na Nestowej...

> cuda?

Nie to nie cuda....

Już dawno stwierdziłem na podstawie wielu tankowań, ze paliwo z Shella a już premim V-povery na maksa "oszukują" komputery pokładowe aut... zlosnik.gif

To znaczy, że wskazują mniejsze spalanie nawet o - 0,7 litra a pod dystrybutorem i tak trzeba swoje nalać... zlosnik.gif w efekcie jest to samo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.