Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna porada, wykresy z hamowni

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj po 4 latach od ostatniego odwiedzienia hamowni mam nowy wykres. Dla porównania

wykres 2008 seria+ koncowy KM Malon

eb6c19cdbc289f1fm.jpg

111,6 HP 145,9 Nm

wykres 2012 ze zrobionym dolotem i wydechem przelotowym 2"

0783ee5c0e60ee81m.jpg

112,3 HP 148,8 Nm

jak widac do 6 tys jest lepiej powyzej gorzej, chcialem sie dowiedziec co mozna zrobic zeby poprawic gore ? Wydech jest zalozony 2", kolektor wydechowy seria, strumienica zamiast kata, i dalej rura az do koncowego KM Malon. Dolot airbox z doprowadzonym zimnym powietrzem ze zderzaka. Co radzicie ?

Napisano

> . Co radzicie ?

Big_turbo.jpg

imo bez tego to tylko wyrzucanie kasy w bloto

Napisano
  • Autor

Po pierwsze - to może być np. błąd pomiaru (zakładam że to ta sama hamownia i ten sam diagnosta). Po drugie, odstęp kilku lat pomiędzy pomiarami, oraz różnice takie jak ciśnienie powietrza. Nawet opory toczenia masz zupełnie inne na wykresach.

A po trzecie, ostatnie, wyrzuć to całe tjuninkowe badziewie, wolnossący silnik łatwo "popsuć".

Napisano

> Co radzicie ?

Moja rada jest taka, żeby porzucić pomysł tuningowania Sieny.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Moja rada jest taka, żeby porzucić pomysł tuningowania Sieny.

> mar00ha

najlepiej tuningowac calibre albo golfa no.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze - to może być np. błąd pomiaru (zakładam że to ta sama hamownia i ten sam diagnosta).

> Po drugie, odstęp kilku lat pomiędzy pomiarami, oraz różnice takie jak ciśnienie powietrza.

> Nawet opory toczenia masz zupełnie inne na wykresach.

> A po trzecie, ostatnie, wyrzuć to całe tjuninkowe badziewie, wolnossący silnik łatwo "popsuć".

hamownia i diagnosta ten sam, tylko dziwi mnie wlasnie ze po tych "modach" dol sie poprawil a od 6 tys jest gorzej

Napisano

> hamownia i diagnosta ten sam, tylko dziwi mnie wlasnie ze po tych "modach" dol sie poprawil a od 6

> tys jest gorzej

Wziąłeś pod uwagę naturalne zużycie silnika i związane z tym gorsze parametry? Ile kkm zrobiłeś w tym czasie?

Napisano

Generalnie żeby był jakiś zauważalny efekt to musiałbyś rozebrać silnik, zrobić głowicę, zawory, wymienić wałek, dostroić do tego paliwo i zapłon oraz dobrać dolot i wydech. Bo jakiekolwiek modzenie tylko z dolotem i wydechem nic nie da, poprawa może się mieścić w granicach błędu pomiaru na hamowni, łatwo również pogorszyć osiągi... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Wziąłeś pod uwagę naturalne zużycie silnika i związane z tym gorsze parametry? Ile kkm zrobiłeś w

> tym czasie?

tez prawda ze pare kucykow moglo w tym czasie zdechnac smile.gif robie ok 10 tys rocznie wiec pewnie z 35-40 tys w tym czasie przybylo. Jeszcze sie zastanawiam czy nie wywalic tej strumienicy i wstawic tlumik przelotowy zamiast niej, no i jakis kolektor wydechowy 4-2-1 na wiekszej srednicy zamiast serii

Napisano

> tez prawda ze pare kucykow moglo w tym czasie zdechnac robie ok 10 tys rocznie wiec pewnie z 35-40

> tys w tym czasie przybylo. Jeszcze sie zastanawiam czy nie wywalic tej strumienicy i wstawic

> tlumik przelotowy zamiast niej, no i jakis kolektor wydechowy 4-2-1 na wiekszej srednicy

> zamiast serii

szczerze? Nie ma raczej sensu Kolego tego robic. Przybedzie Ci kucy niewiele a wydasz sporo $$. Wrzucaj turbo albo tak jak Kolega wyzej napisal rozbieraj silnik i wtedy sie baw. Doskonale rozumiem Twoją chęć do tuningu tego silnika ale niestety nie ma sensu. Zreszta i tak widze, ze calkiem porzadnie sie to odpycha. W kazdym razie zycze powodzenia

Napisano

> Dzisiaj po 4 latach od ostatniego odwiedzienia hamowni mam nowy wykres. Dla porównania

> wykres 2008 seria+ koncowy KM Malon

> 111,6 HP 145,9 Nm

> wykres 2012 ze zrobionym dolotem i wydechem przelotowym 2"

> 112,3 HP 148,8 Nm

> jak widac do 6 tys jest lepiej powyzej gorzej, chcialem sie dowiedziec co mozna zrobic zeby

> poprawic gore ?

Radzimy nie brac powaznie porownania miedzy tymi dwoma wykresami - minely 4 lata.

Napisano

różnica w pomiarach biorąc pod uwage moc maksymalną to około 0,5%

Zadzwoń do diagnosty i zapytaj jaki ma błąd pomiaru ta maszyna według specyfikacji i pomyśl o tym, że takie różnice może spowodować kilka stopni niższa temperatura powietrza albo szerzej otworzone okno w warsztacie przy robieniu pomiaru.

Ile to miało w serii? bo jeśli tyle co myślę (100 koni) to po zmianie końcowego wydechu przybyło niby 10 kucy? Bardzo optymistyczna ta hamownia grinser006.gif Oj bardzo...

Napisano

> Ile to miało w serii? bo jeśli tyle co myślę (100 koni) to po zmianie końcowego wydechu przybyło

> niby 10 kucy? Bardzo optymistyczna ta hamownia Oj bardzo...

Bez przesady, we wielu autach moc na papierze nie równa się mocy w rzeczywistości, w górę i w dół. Gdzieś czytałem kiedyś, że nawet wymiana zużytego filtra powietrza sprawiła, że auto "dostało" 5KM.

Napisano

> Ile to miało w serii? bo jeśli tyle co myślę (100 koni) to po zmianie końcowego wydechu przybyło

> niby 10 kucy? Bardzo optymistyczna ta hamownia Oj bardzo...

Seria w Sienie ma 106 KM na papierze. Ten sam silnik w Marei (inny dolot) ma 103 KM na papierze, jednak mój na hamowni pokazał 107 KM, także wynika, że koledze po zmianie wydechu mogło nic nie przybyć.

Napisano
  • Autor

czy ja wiem czy bardzo optymistyczne ? wink.gif siena ma 101/103 seryjnie, hamownia na ktorej byl pomiar to maha, poza tym seria sieny dostaje piekne becki od mojej ok.gif moja jezdzi na 1/4 mili rowno np z primera p10 2,0 gt, do 130 km/h lepiej od mondeo 2,5 V6 ok.gif

Napisano

Wybrałeś sobie baze do tuningu niema co.

Juz pomijając błędy pomiaru i zuzycie silnika.

Kto robił wydech? Co było konkretnie robione. To samo pytanie odnośnie dolotu.

Napisano

A jak wygląda kwestia swapu silnika w Sienie? Są jakieś większe jednostki które w miarę bezboleśnie wejdą, czy wymaga to większej rzeźby?

Napisano

jesli chcesz modzic przy wydechu to zacznij od kolektora a nie koncowego tłumika.

co do "odpychania sie" to proponuje dopasowac jakąś krótsza skrzynię,wyjdzie najtaniej a efekt będzie dużo lepszy niz pseudo tuning mało podatnego silnika. przy okazji wymiany skrzyni polecam kuracje odchudzającą koła zamachowego.

Napisano

> A jak wygląda kwestia swapu silnika w Sienie? Są jakieś większe jednostki które w miarę bezboleśnie

> wejdą, czy wymaga to większej rzeźby?

Mechanicznie bez rzeźby do sieny wejdzie T-Jet więc wolałbym w to inwestować $$ niż rzeźbić z wolnossącym 1,6. Albo jak ktoś lubi oldschoolowe silniki to można wrzucić 1,4 turbo z Punto GT.

Napisano

łatwym modem mozesz dojsc do 130km

wymieniasz wałki,kolektor, inaczej wydech bym zrobił, i troszke zmian w układzie ssacym + program i powinno wyjsc koło tego.... tylko czy jest sens jak te zmiany beda kosztowniejsze niz całe auto...

tak z ciekawosci jaki masz czas na 1/4 m z foto ?

Napisano

> jesli chcesz modzic przy wydechu to zacznij od kolektora a nie koncowego tłumika.

> co do "odpychania sie" to proponuje dopasowac jakąś krótsza skrzynię,wyjdzie najtaniej a efekt

> będzie dużo lepszy niz pseudo tuning mało podatnego silnika. przy okazji wymiany skrzyni

> polecam kuracje odchudzającą koła zamachowego.

Po czym wnosisz, że silnik jest mało podatny?

To jest 86.4 mm x 67.4 - chyba nie trzeba tłumaczyć co można robić w silniku z takim skokiem tłoka...

Łatwym modem można z niego zrobić 1838cm3, zakładając do swojego bloku wał z korbami z nowszego 1.6 16v (80.5 x 78.4).

Ostrzejsze wałki, lżejszy zamach i z kręceniem do 7200-7400 będzie miał nad wyraz przyzwoity wynik ok.gif

Opcji nie brakuje, nawet w tym "mało podatnym" silniku...

Napisano

> Po czym wnosisz, że silnik jest mało podatny?

> To jest 86.4 mm x 67.4 - chyba nie trzeba tłumaczyć co można robić w silniku z takim skokiem

> tłoka...

> Łatwym modem można z niego zrobić 1838cm3, zakładając do swojego bloku wał z korbami z nowszego 1.6

> 16v (80.5 x 78.4).

> Ostrzejsze wałki, lżejszy zamach i z kręceniem do 7200-7400 będzie miał nad wyraz przyzwoity wynik

> Opcji nie brakuje, nawet w tym "mało podatnym" silniku...

Opcji nie brakuje, co nie zmienia faktu, że łyknie Cie byle ibiza na gnojówke po chipsie wink.gif

Napisano

> najlepiej tuningowac calibre albo golfa

one przynajmniej wyglądają troche bardziej sportowo niż auto dla dziadka... crazy.gif

Napisano

> aaaale ci musi ta siena zapp****alać

Na prostej moze i jedzie ale przed zakrętami to musi chyba łokcie wystawiać. Przecież siena jest na płycie z uno. A skoku zawieszenia to by sie wspólczesny SUV nie powstydził. wink.gif

Napisano

> mar00ha

Ale tylko wizualnie, zaopatrując się w TESCO! old.gif

Napisano

> Opcji nie brakuje, co nie zmienia faktu, że łyknie Cie byle ibiza na gnojówke po chipsie

Stąd też trzeba sobie zawsze postawić kilka fundamentalnych pytań odnośnie zastosowania samochodu, ewentualnego zakresu modyfikacji i tego co zamierzamy osiągnąć.

Co innego budowanie auta do kjsów i poruszanie się w obrębie klas, co innego 1/4 mili i proste ściganki, a co innego auto uliczne dające więcej frajdy właścicielowi.

Pomijając fakt, że ta "byle ibiza" przy 150-160km w sienie musiała by być dość szybka wink.gif

Napisano

Wulgarność jest niewskazana i piętnowana. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> Stąd też trzeba sobie zawsze postawić kilka fundamentalnych pytań odnośnie zastosowania samochodu,

> ewentualnego zakresu modyfikacji i tego co zamierzamy osiągnąć.

> Co innego budowanie auta do kjsów i poruszanie się w obrębie klas, co innego 1/4 mili i proste

> ściganki, a co innego auto uliczne dające więcej frajdy właścicielowi.

> Pomijając fakt, że ta "byle ibiza" przy 150-160km w sienie musiała by być dość szybka

Kiedyś mi się marzył taki dziadkowozo - sleeper na bazie sieny. Jakby tak T-jeta wrzucić i podkręcić do 200HP to niejeden pewniak z gnojowozu by się zdziwił zlosnik.gif Szkoda tylko że te budy takie gnijące :/

Napisano

> Kiedyś mi się marzył taki dziadkowozo - sleeper na bazie sieny. Jakby tak T-jeta wrzucić i

> podkręcić do 200HP to niejeden pewniak z gnojowozu by się zdziwił Szkoda tylko że te budy

> takie gnijące :/

Takie zadanie równie dobrze może spełnić Marea Weekend z 2.0 20v turbo wink.gif

W zeszłym roku robilem remap właścicielowi Xsary kombi, która miała 2.0 8v turbo (RGX), do tego duże wtryski, T28, duży, ale dobrze ukryty IC oraz przelot 2 cale.

To były ostatnie poprawki przy 0,95 bar doładowania na drodze - wyobraź sobie miny kierowców teoretycznie mocniejszych pojazdów, w szczególności szybkich i wściekłych kierowców tidiaj, których na Opolszczyźnie jest wyjątkowo dużo... wink.gif

Najlepszy był młodzieniec w 1.8T. Gonił nas jak najęty, nie mógł dojść, każdorazowo zostawał mocno z tyłu.

W końcu podjechał do nas na stacji i zapytał jaki tu jest silnik w Xsarze - odpowiedziałem, że seryjne 1.6, tylko robię diagnozę laptopem podczas jazdy, no i widać że nie ma błędów hahaha.gif

Wracając do tematu, przypuszczalnie pod koniec wakacji, jako że mam jedno 1.6 16v wolne zbuduję 1838, w zasadzie wszystkie części mam, pozostaje tylko kwestia wygospodarowania czasu i późniejszego shamowania.

Napisano

> Takie zadanie równie dobrze może spełnić Marea Weekend z 2.0 20v turbo

> W zeszłym roku robilem remap właścicielowi Xsary kombi, która miała 2.0 8v turbo (RGX), do tego

> duże wtryski, T28, duży, ale dobrze ukryty IC oraz przelot 2 cale.

> To były ostatnie poprawki przy 0,95 bar doładowania na drodze - wyobraź sobie miny kierowców

> teoretycznie mocniejszych pojazdów, w szczególności szybkich i wściekłych kierowców tidiaj,

> których na Opolszczyźnie jest wyjątkowo dużo...

> Najlepszy był młodzieniec w 1.8T. Gonił nas jak najęty, nie mógł dojść, każdorazowo zostawał mocno

> z tyłu.

> W końcu podjechał do nas na stacji i zapytał jaki tu jest silnik w Xsarze - odpowiedziałem, że

> seryjne 1.6, tylko robię diagnozę laptopem podczas jazdy, no i widać że nie ma błędów

> Wracając do tematu, przypuszczalnie pod koniec wakacji, jako że mam jedno 1.6 16v wolne zbuduję

> 1838, w zasadzie wszystkie części mam, pozostaje tylko kwestia wygospodarowania czasu i

> późniejszego shamowania.

Będziesz robił na bazie bloku 182A4000?

Napisano

> Na prostej moze i jedzie ale przed zakrętami to musi chyba łokcie wystawiać. Przecież siena jest na

> płycie z uno. A skoku zawieszenia to by sie wspólczesny SUV nie powstydził.

Zawieszenie w Sienie autora nie jest seryjne ok.gif Po za tym do Sieny tak jak i do większości aut można kupić zawieszenie gwintowane lub same sportowe amortyzatory/sprężyny. W handlu są również dostępne tuleje poliuretanowe. Firma Hel Performance produkuje teflonowe przewody hamulcowe w stalowym oplocie dedykowane Sienie. Auto jak auto....każde da się w mniejszym lub większym stopniu zmodyfikować ok.gif

> mar00ha

Może szanowny moderator podzieli się swoimi doświadczeniami w modyfikowaniu Fiata Sieny? Chętnie posłucham merytorycznego wykładu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na prostej moze i jedzie ale przed zakrętami to musi chyba łokcie wystawiać. Przecież siena jest na

> płycie z uno. A skoku zawieszenia to by sie wspólczesny SUV nie powstydził.

faktycznie skok zawieszenia i podpieranie lusterek w zakretach niczym w suvie rotfl.gifrotfl.gif

http://imageshack.us/photo/my-images/406/20120312944.jpg/

Napisano
  • Autor

> one przynajmniej wyglądają troche bardziej sportowo niż auto dla dziadka...

a ja wole bardziej niepozorne smile.gif poza tym golfow i calibr jezdzi pelno takich samych, a ja pomimo ze mam popularna siene mam pewnosc za na 100% drugiej takiej jak moja nie ma hmm.gif

Napisano
  • Autor

jak na 1,6 daje rade

Napisano
  • Autor

> Wybrałeś sobie baze do tuningu niema co.

> Juz pomijając błędy pomiaru i zuzycie silnika.

> Kto robił wydech? Co było konkretnie robione. To samo pytanie odnośnie dolotu.

przynajmniej pewne auto odkupione od rodzicow a nie spawany przystanek smile.gif wydech robil tlumikarz,nie zadna profi firma zajmujaca sie tylko robieniem wydechow pod wymiar wink.gif kolektor seryjny( jest w planach robiony na zamowienie u dj_o) strumienica zamiast kata ( wiem wiem zlo i bedzie wymieniona na przelotowy tlumik) dalej rura 2" do koncowego tlumika KM Malon. Dolot na razie bez fajerwerkow, zachowana oryginalna dlugosc dolotu, zamiast puchy jest wstawiony airbox i doprowadzone powietrze rura sprio ze zderzaka

Napisano

> przynajmniej pewne auto odkupione od rodzicow a nie spawany przystanek wydech robil tlumikarz,nie

> zadna profi firma zajmujaca sie tylko robieniem wydechow pod wymiar kolektor seryjny( jest w

> planach robiony na zamowienie u dj_o) strumienica zamiast kata ( wiem wiem zlo i bedzie

> wymieniona na przelotowy tlumik) dalej rura 2" do koncowego tlumika KM Malon. Dolot na razie

> bez fajerwerkow, zachowana oryginalna dlugosc dolotu, zamiast puchy jest wstawiony airbox i

> doprowadzone powietrze rura sprio ze zderzaka

Nie wiem jaki budżet masz przeznaczony na Sienę ale idź w doładowany motor. W tą budę wchodzą SOHCe, T-Jety także masz w czym wybierać a stosunek uzyskanej mocy do wydanych PLNów będzie najkorzystniejszy. 1,6 NA zawsze zbierze baty nawet od stareńkiego 1,4 turbo.

Napisano

Na mocniejszą górę w N/A za powiedzmy normalne pieniądze ostrzejsze wałki+strojenie.

Z wydechem to loteria,możesz zrobić 20 pomiarów i raz będzie ciut lepiej ciut gorzej-piszę o wydechach ,,robionych samemu''.

Strumienicę bym wywalił i wydaję mi się,że ciut za luźno. wink.gif

Napisano

> jak na 1,6 daje rade

sorki ale np. b16a2 daje rade... a tego w sienie raczej nie uswiadczysz...

Napisano

No trakcja widzę musi być extra zwłaszcza na oponkach 175/65/14 wink.gif

Napisano
  • Autor

> No trakcja widzę musi być extra zwłaszcza na oponkach 175/65/14

wez pod uwage ze to setup zimowy, letni jest 195/45/16 smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki budżet masz przeznaczony na Sienę ale idź w doładowany motor. W tą budę wchodzą

> SOHCe, T-Jety także masz w czym wybierać a stosunek uzyskanej mocy do wydanych PLNów będzie

> najkorzystniejszy. 1,6 NA zawsze zbierze baty nawet od stareńkiego 1,4 turbo.

jest odlegly plan zeby albo turbic 1,6 albo wlasnie wlozyc t-jeta. Mamy w klubie abartha 500 esseesse i juz gania fajnie ok.gif

Napisano

> Ostrzejsze wałki, lżejszy zamach i z kręceniem do 7200-7400 będzie miał nad wyraz przyzwoity wynik

> Opcji nie brakuje, nawet w tym "mało podatnym" silniku...

Mój seryjny kręci się na 7100. Powyżej 7500 będzie problem z kasowaniem luzu zaworowego.

Napisano

> Mój seryjny kręci się na 7100. Powyżej 7500 będzie problem z kasowaniem luzu zaworowego.

Właśnie to jest największą barierą w wykorzystaniu krótkiego skoku tej konstrukcji bez ingerencji mechanicznej.

Co innego po wyeliminowaniu kasatorów hydraulicznych lub odpowiedniej modyfikacji pompy oleju wink.gif

Napisano

2.0 16vt z fiata coupe - chyba najkorzystniejsza opcja wzgledem cena/moc - wyjdzie podobnie co uturbianie 1.6 16v

Silnik bardzo modowalny - mozna robic z nim cuda wianki

Napisano

> 2.0 16vt z fiata coupe - chyba najkorzystniejsza opcja wzgledem cena/moc - wyjdzie podobnie co

> uturbianie 1.6 16v

> Silnik bardzo modowalny - mozna robic z nim cuda wianki

to jeszcze zależy w jakiej budzie. Poza tym te cuda wianki wymagają pewnego drobnego szczegółu: zdrowego silnika. A, i trzeba pamiętać, że od 330 koni robi się drogo i upierdliwie.

Napisano

Widziałeś/słyszałeś kiedyś o takim swapie w sienie?

Ile keszu zachodu,przeróbek i ewentualnego ,,druciarstwa by to wymagało''? Kto by się tego podjął i skończył?

Z T do 1.6.16v też szlaki nie przetarte-silniki z serii Torque nie są tak pancerne jak FIRE.

Szkoda żeby skończył jak kiedyś słynny Lanos 16v made by Grabowski po dołożeniu T czy fabia 1.4.16v grinser006.gif

Szybko ale krótko wink.gif

Napisano

> Z T do 1.6.16v też szlaki nie przetarte-silniki z serii Torque nie są tak pancerne jak FIRE.

Silniki z rodziny fiat sohc (modular), a do nich się zalicza jedyny wyjątek dohc czyli 1.6 16v , są naprawdę solidne...

Porównaj sobie korby z t-jeta, z korbami Uno Turbo lub Punto GT.

Sprawdź różnicę pomiędzy silnikami n/a z obu rodzin.

Porównaj wagę zespołu napędowego 1.4T z Punto GT z 1.4 16v turbo z Abartha/Grande/500/Bravo/Mito.

Zrobiłem swapa w Punto GT ze starego 1.4T 8v nie względu, na to że ten silnik jest gorszy, czy mniej pancerny od T-jeta (a jest mocniejszy), ale ze względu na wagę zespołu napędowego. T-jet ma jeden spory minus - duży skok tłoka, natomiast w Punto GT spokojnie kręciłem do 8000-9000 rpm.

Jeżdżących dobrze zbudowanych aut po modach jest tyle, ilu właścicieli stać na prawdziwą przebudowę. 1.6 16vT trochę jeździ....

> Szkoda żeby skończył jak kiedyś słynny Lanos 16v made by Grabowski po dołożeniu T czy fabia 1.4.16v

> Szybko ale krótko

Kwestia wielu czynników, przede wszystkim odpowiedniego wysterowania, a nie stosowania FMU...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.