Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

300 nowych fotoradarów ...

Featured Replies

Napisano

... oraz pomiary średniej prędkości spy.gif z jaką przejeżdżamy przez niewielkie miejscowości lizak.gif

mapa

Źródło: Fakty TVN, Google

Może powinni pomyśleć o obowiązkowym GPS-ie + mała drukarka mandatu w każdym aucie icon_eek.gifhehe.gif

HanYs

Napisano

> ... oraz pomiary średniej prędkości z jaką przejeżdżamy przez niewielkie miejscowości

> mapa

> Źródło: Fakty TVN, Google

> Może powinni pomyśleć o obowiązkowym GPS-ie + mała drukarka mandatu w każdym aucie

> HanYs

zamiast drukarki niech GPS łączy sie z naszym kontem bankowym i od razu pobiera kwotę za mandat...to by rozwiazalo kolejny problem nie płacenia mandatow zlosnik.gif

Napisano

wiesz, polski PORD i tabelka z "mandatami za wykroczenia w tymze" jest typowo narzedziem fiskalnym, liczy sie tylko predkosc nic wiecej. ba od 2013 roku bedzie limit przyznawanych punktow jednorazowo oraz pieniazkow. chyba nie bedzie policja mogla przekroczyc 10 pkt i 1000 pln.

ale dla porownania nie zatrzymanie sie przed znakiem STOP - 2 pkt i 100 pln pokuty - o czym my mowimy.

loja kase gdzie najprosciej zapominajac o zwyklej edukacji kierowcow.

ja bym jeszcze proponowal fotopstryki przy znakach STOP, skrzyzowaniach rownorzednych, wyjazdach z wszelkich terenow nie bedacych drogami publicznymi itp. - aby sprawiedliwie bylo zlosnik.gif

ja nie speeduje - ale to panstwo mnie tak irytuje, ze nie umiem tego opisac. milion formacji do strzyzenia klienta - naruszajacych prawo przez te formacje czesto - kiedy co do czego przychodzi to czesto nie chca Tobie pomoc - bo to nie w ich kompetencjach - chory kraj.

Napisano

> ... oraz pomiary średniej prędkości z jaką przejeżdżamy przez niewielkie miejscowości

Jak by nie było, to pomiar prędkości średniej jest, z punktu widzenia bezpieczeństwa ruchu, lepszym narzędziem, niż taki słup.

Oczywiście pomiar na odcinku przemyślanym i odpowiednio oznakowanym.

Ale SM też musi zarabiać facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> mapa

> Może powinni pomyśleć o obowiązkowym GPS-ie + mała drukarka mandatu w każdym aucie

> HanYs

Lokalizacja wszystkich dwóch zlosnik.gif w Toruniu jest jakaś z d...

Napisano

Co jak co ale nie da się ukryć że ludzie jezdzą wolniej, przynajmniej przez wioski ktore się mija

Napisano

> pomiary średniej prędkości z jaką przejeżdżamy przez niewielkie miejscowości

Stylu jazdy nie zmienię zatem trzeba będzie się na takim odcinku na chwilę zatrzymać na siusiu... old.gif

Mam już pomysł na biznes- kalkulatory czasu postoju, żeby nie przejechać danego odcinka za szybko!

Idę z tym do Dragons Den, czy jak tam zwał! spy.gif

P.S. Czy są już przecieki, gdzie zainstalowane będą odcinkowe pomiary prędkości? Byle nie na A-4!

Napisano

Podobno mają to podłączyć do wiekszości kamer na drogach. Również tych na bramownicach Viatool.

Krawiec

Napisano

Będą jaja jak okaże się że na odcinkach objętych takim "monitoringiem" na tyle wzrośnie natężenie ruchu (bo wszyscy pojadą wolniej to i będzie gęściej) że przy okazji wzrośnie liczba wypadków...

I myśle że doczekamy się odcinkowego pomiaru prędkości np. Kraków - Warszawa, albo Warszawa Gdańsk....

A na wszelkich autostradach i S-kach z kamerami to na 100% będzie bo tam najłatwiej ogolić...

Krawiec

Napisano

I w tym miejscu nie mogę nie zadać pytania- Jak żyć...?

Napisano

> I w tym miejscu nie mogę nie zadać pytania- Jak żyć...?

Ożeń się z jakąś sędzią (albo chociaż na nią zerejestruj samochód). Wtedy fotoradary nie są straszne.

Napisano

> P.S. Czy są już przecieki, gdzie zainstalowane będą odcinkowe pomiary prędkości? Byle nie na A-4!

Na A2 beda liczyc srednia predkosc pomeidzy bramkami za pomoca tych bilecikow. zlosnik.gif Bede na MOPS na siku stawal grinser006.gif

Napisano

Za pomocą bilecików to oni sobie mogą... na tych bilecikach sie czasoprzestrzeń zagina. Mam taki gdzie są dwie różne godziny podane. Inna godzina wydruku a inna pobrania kasy. Różnica 5 minut...

Krawiec

Napisano

> Za pomocą bilecików to oni sobie mogą... na tych bilecikach sie czasoprzestrzeń zagina. Mam taki

> gdzie są dwie różne godziny podane. Inna godzina wydruku a inna pobrania kasy. Różnica 5

> minut...

> Krawiec

To bardzo wolna kasjerka byla zlosnik.gif

Napisano

> zamiast drukarki niech GPS łączy sie z naszym kontem bankowym i od razu pobiera kwotę za

> mandat...to by rozwiazalo kolejny problem nie płacenia mandatow

A w przypadku przekroczenia dozwolonej ilości punktów karnych unieruchamia silnik na środku drogi i lawetka.

PZDR VEN

Napisano

a to fajne. Wspolczuje ludziom ktorzy mieszkaja w takich wioskach. Jak zwolni w nich co 20 to cud.

Napisano

Na tej mapie zaznaczone są tylko te nowe ? bo w mojej miejscowości są dwa a nie ma ich na mapie.

Napisano

> Stylu jazdy nie zmienię zatem trzeba będzie się na takim odcinku na chwilę zatrzymać na siusiu...

W końcu zmienisz zlosnik.gif bo trudno będzie siusiać co 20 minut zlosnik.gif i o to właśnie w tym chodzi.

Napisano

> Za pomocą bilecików to oni sobie mogą... na tych bilecikach sie czasoprzestrzeń zagina. Mam taki

> gdzie są dwie różne godziny podane. Inna godzina wydruku a inna pobrania kasy. Różnica 5

> minut...

> Krawiec

Ale tu bramek jeszcze nie ma wiec wprowadza dokaldne bileciki zlosnik.gif

Napisano

> W końcu zmienisz bo trudno będzie siusiać co 20 minut i o to właśnie w tym chodzi.

Bedzie jezdzil poza miastem nie wszedzie postawia fotoradary. Osobiscie nie widze nic zlego w jezdzie np 250km/h poza obszarem zabudowanym na pustej drodze przez pola. Jak ktos chce to prosze bardzo. Ruch bedzie odbywal sie po autostradach a jak ktos chce to niech jedzie bokiem.

Napisano

A ja jestem jak najbardziej "ZA". Może w końcu do kierowców dotrze, że nie są sami na drodze.

Przydałyby się jeszcze na sporej ilości skrzyżowań z sygnalizacją świetlną urządzenia do rejestrowania samochodów przejeżdżających w momencie wyświetlania sygnału czerwonego.

Napisano

> Ale tu bramek jeszcze nie ma wiec wprowadza dokaldne bileciki

I opłate podwyzszoną za korzystanie z autostrady w przypadku przekroczenia prędkości... Żyła złota...

A no i jak przjedziesz za wolno to też bulisz za tamowanie ruchu...

Krawiec

Napisano

> mapa

> HanYs

To jakies 100 razy za malo. I jezcze powinna byc stronka z obywatelskimi zgloszeniami miejsc do fotoradarow, na ktora reaguja (sam bym zglosil z 20).

Moze wtedy ten debilny narod by zaczal jezdzic tak jak sie jezdzic powinno. W NL poskutkowalo, w PL tez by dalo rade

Napisano

> a serio to Państwo Policyjne nam się robi

Do Angoli jeszcze nam sporo brakuje, ale jesteśmy na dobrej drodze zlosnik.gif

Napisano

> Do Angoli jeszcze nam sporo brakuje, ale jesteśmy na dobrej drodze

tylko że niestety IMO to sie źle skończy - ludzie w PL na taką restrykcyjność zareagują tak jak my to mamy we krwi - staniem okoniem - i dobrze ok.gif

zresztą już widać - podpalone fotoradary, pomalowane, rozwalone hehe.gif

Napisano

> mapa

Słaba ta mapa frown.gif Stałem na jakimś skrzyżowaniu w wawie i było obstawione słupkami z każdej strony (waliły fleszem jak szalone), Brak zaznaczonego Trczyna na E77. W Radomiu wydaje mi się że dwa miejsca są obstawiane.

Napisano

> To jakies 100 razy za malo. I jezcze powinna byc stronka z obywatelskimi zgloszeniami miejsc do

> fotoradarow, na ktora reaguja (sam bym zglosil z 20).

> Moze wtedy ten debilny narod by zaczal jezdzic tak jak sie jezdzic powinno. W NL poskutkowalo, w PL

> tez by dalo rade

ja proponuję karabiny na fotokomórkę przy drogach

gsz306mt.jpg

hmm.gif

Napisano

> ja proponuję karabiny na fotokomórkę przy drogach

Wycelowane w okolicę chłodnicy. Gorzej gdyby ktoś miał samochód z silnikiem z tyłu i chłodzonym powietrzem. zlosnik.gif

Napisano

> wiesz, polski PORD i tabelka z "mandatami za wykroczenia w tymze" jest typowo narzedziem fiskalnym,

> liczy sie tylko predkosc nic wiecej. ba od 2013 roku bedzie limit przyznawanych punktow

> jednorazowo oraz pieniazkow. chyba nie bedzie policja mogla przekroczyc 10 pkt i 1000 pln.

> ale dla porownania nie zatrzymanie sie przed znakiem STOP - 2 pkt i 100 pln pokuty - o czym my

> mowimy.

> loja kase gdzie najprosciej zapominajac o zwyklej edukacji kierowcow.

> ja bym jeszcze proponowal fotopstryki przy znakach STOP, skrzyzowaniach rownorzednych, wyjazdach z

> wszelkich terenow nie bedacych drogami publicznymi itp. - aby sprawiedliwie bylo

> ja nie speeduje - ale to panstwo mnie tak irytuje, ze nie umiem tego opisac. milion formacji do

> strzyzenia klienta - naruszajacych prawo przez te formacje czesto - kiedy co do czego

> przychodzi to czesto nie chca Tobie pomoc - bo to nie w ich kompetencjach - chory kraj.

proponowałyb, żebyś udał sie do skandynawii... tam zobaczysz co to policyjne państwo i jakie i za co płaci się mandaty... od razu przestałbys te głupoty pisać... nie wposminam nawet o tym, że np. w niektórych stanach USA za przekroczenie rędkości o 30 km/h prawko się traci bez gadania.. ale co tam... my żeśmy "mondrzejsi"

ciekawe tylko dlaczego w skandynawii ginie w wypadkach najmniej ludzi na świecie w przeliczeniu na tysiąc mieszkańców, a aut zapewna maja znacznie więcej niż my na 1000 osób...?

chcialibyście żyć w państwie prawa, bogatym, bezpiecznym, ale z własnej strony żyć i nie godzić się na jakiekolwiek ograniczenia. Ja tam jeźdżę ok. 25 tysi w roku i konfliktów ze smerfami nie mam.

Napisano

> Ożeń się z jakąś sędzią (albo chociaż na nią zerejestruj samochód). Wtedy fotoradary nie są

> straszne.

dlaczego?

a co to daje?

Napisano

> W końcu zmienisz bo trudno będzie siusiać co 20 minut i o to właśnie w tym chodzi.

Zawsze można jeszcze hot-doga wciągnąć!

Napisano

> ciekawe tylko dlaczego w skandynawii ginie w wypadkach najmniej ludzi na świecie

Są 3 powody!

Drogi, drogi i jeszcze raz drogi

Napisano

> Są 3 powody!

> Drogi, drogi i jeszcze raz drogi

A jakież to niby drogi są w Skandynawii jakich nie ma u nas? W PL ludzie giną nawet drogach na nowo wyremontowanych, równych jak stół. W ostatnich latach takich dróg przybyło bardzo wiele. A dlaczego giną? Dlatego że na takiej drodze albo sami rozwijają niebotyczne prędkości licząc na to że inni im ustąpią, albo jadąc przepisowo trafiają na takich wariatów co to nie zmienią stylu jazdy przez jakiś tam pomiar odcinkowy, najwyżej staną na siku spineyes.gif.

Napisano

> proponowałyb, żebyś udał sie do skandynawii... tam zobaczysz co to policyjne państwo i jakie i za

> co płaci się mandaty...

Jak rozumiem byłeś i dostałeś?

Napisano

> Są 3 powody!

czytaj: Głupota, głupota i jeszcze raz głupota (kierujących).

Napisano

> będę jeździł tylko Wołgą, ma czarne blachy i gotowe urzadzenie do odchylania blach

> a Czarnej Wołgi bez blach będą bali się szukać:

> http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_wo%C5%82ga

> a serio to Państwo Policyjne nam się robi

Z tym Satanem to pojechali, rabneli sie tylko, bo to Lanos byl, a nie zadne BMW czy Mercedes rotfl.gif

Napisano

> Są 3 powody!

co z nimi ? bo chyba nie chcesz napisac ze maja siec autostrad ? zlosnik.gif

Napisano

> co z nimi ? bo chyba nie chcesz napisac ze maja siec autostrad ?

Np zwykła dwupasmówka ma oddzielone od siebie pasy ruchu barierką także nie ma możliwości wyprzedzania kogokolwiek. Za to masz co kawałek rozszerzenie drogi o dodatkowy pas i wyprzedzanie takiego TIRa to czysta przyjemność. To np eliminuje praktycznie możliwość wystąpienia tzw. czołówki. O jakości nawierzchni i braku kolein nie wspomnę. Natomiast kultura na drodze jest taka że jadąc odpoczywałem. W obcym mieście tam jedzie się łatwiej niż u siebie.

Napisano

> Są 3 powody!

to zobacz ile autostrad majaposzczególne kraje w skandynawii.

Poza tym nie słysząłme, żeby gdzieś w skandynawii ausotrada ktoś jechał pod prąd, chyba że polak po pjanemu... drogi to nie wszystko.

Napisano

> Jak rozumiem byłeś i dostałeś?

a co to ma do rzeczy, że zapytam...

nie nie byłem i nie odstałem co nie oznacza, że nie wiem. w finlandii są mandaty ustalae w stosunku do wysokości zarobków. dlatego prezes nokii parę lat temu dostał prawie 100000 euro mandatu za przekroczenie o kilkadziesią km predkości jadąc na swoim harleyu... wyobrazsz sobie co byłoby u nas jakby takie mandaty wprowadzili, tak obliczane...?

Nie trzeba być mordercą, żeby wiedzieć co zabija człowieka...

Napisano

> a co to ma do rzeczy, że zapytam...

> nie nie byłem i nie odstałem co nie oznacza, że nie wiem. w finlandii są mandaty ustalae w stosunku

> do wysokości zarobków. dlatego prezes nokii parę lat temu dostał prawie 100000 euro mandatu za

> przekroczenie o kilkadziesią km predkości jadąc na swoim harleyu... wyobrazsz sobie co byłoby

> u nas jakby takie mandaty wprowadzili, tak obliczane...?

> Nie trzeba być mordercą, żeby wiedzieć co zabija człowieka...

- Byłeś kiedyś w Stanach?

- Nie.

- No widzisz. A ja... znam kogoś kto był...

Napisano

> Np zwykła dwupasmówka ma oddzielone od siebie pasy ruchu barierką także nie ma możliwości

> wyprzedzania kogokolwiek. Za to masz co kawałek rozszerzenie drogi o dodatkowy pas i

> wyprzedzanie takiego TIRa to czysta przyjemność. To np eliminuje praktycznie możliwość

> wystąpienia tzw. czołówki. O jakości nawierzchni i braku kolein nie wspomnę. Natomiast kultura

> na drodze jest taka że jadąc odpoczywałem. W obcym mieście tam jedzie się łatwiej niż u

> siebie.

i w tym obcym miescie też masz może każdy pas ruchu rozdzielony? poza tym u nas też każda dwupasmówka ma rozdzielone przeciwne pasy jezdni. chyba, że chodzi ci o drogi jednopasmowe w każda stronę. A wyobraższ sobie co u nas stałoby się gdyby ktoś takie cos zaproponwał? od razu byłoby, że to zamach na demokrację i że teraz rzebaby jeździć za zawlidrogami (czytaj tymi, którzy nieprzekraczają dozwolonej prędkosci...).

poza tym u nas też są drogi krajowe przebudwane, rodzielne pasy w miejscowsociąch, wysepki i inne...? i co? notorycznie zdarza się wyprzdzanie poprzednika i branie wysepki z prawej strony. wyobraższ sobie takie chamstwo w szwecji?

Napisano

> - Byłeś kiedyś w Stanach?

> - Nie.

> - No widzisz. A ja... znam kogoś kto był...

hahahah ty sobie jaja robisz czy ci słońce za bardzo mózgoczaszkę ogrzało...?

a ja zna sułtana brunei... i mam słonia w karafce na telewizorze...

Napisano

> Stylu jazdy nie zmienię zatem trzeba będzie się na takim odcinku na chwilę zatrzymać na siusiu...

Zgadzam sie. Stylu jazdy sie nie zmieni, po prostu trzeba bedzie kombinowac.

Napisano

> Bedzie jezdzil poza miastem nie wszedzie postawia fotoradary. Osobiscie nie widze nic zlego w

> jezdzie np 250km/h poza obszarem zabudowanym na pustej drodze przez pola. Jak ktos chce to

> prosze bardzo. Ruch bedzie odbywal sie po autostradach a jak ktos chce to niech jedzie bokiem.

ok.gif

Napisano

[...]

Przeciez to dla poprawy bezpieczenstwafoch.gif[...] Mam dowodwazniak.gif[...]

ikonka_photo2.gif ponizejlizak.gif

speedcameradevilcopfw5.jpg

A powazniejhmm.gif, "Average Speed Cameras" to pad.gif[...] Naroslo tego u mnie jak cholera w ostatnich latachbuu.gif[...]

701047-speed-cameras.jpg

Zeby bylo to dokladne sa zazwyczaj porozkaldane w odleglosci ok 20-40 km, jeden odcinek ok 80km ma ich trzy, oczywiscie sa zanki, ale trick jest taki, ze naprawde nie wiesz jak nie znasz drogi czy nie bedzie czwartejzlosnik.gif[...] (u mnie w stanie info jest w internecie jakie sa dlugie).

average_speed_camera.gif

Druga sprawa to tolerancja, jesli jest na poziomie 3 kmzlosnik.gif

to beda mieli klopotyzlosnik.gif poniewaz de facto musisz jechac ponizej limitu, bo inczej tamprade nie wiesz czy nie zalapiesz sie na $$$ dotacje dla rzaduwink.gif

1356023.jpg

903806.jpg

Trzecia sprawa, ze zazwyczaj po Avg. Speed. ikonka_photo2.gif czai sie HWY Patrolzlosnik.gif, i nie sadze, zeby w PL bylo inaczejsmirk.gif

351924-speed-camera.jpg

vespa%20holiday%20002.jpg

[..] a wszystko to w imie bezpieczenstwa, czyli wyciagania $$$ z naszych portfelowpalacz.gif[...]

Z reszta zawsze mozna takzlosnik.gif

Speed%20Camera%20conversion%20warran%20cartoon%202.jpg

I powstanie Mobile Speed Camerazlosnik.gif

Napisano

> dwupasmówka ma rozdzielone przeciwne pasy jezdni. chyba, że chodzi ci o drogi jednopasmowe w

> każda stronę

o takie w właśnie mi chodziło

. A wyobraższ sobie co u nas stałoby się gdyby ktoś takie cos zaproponwał? od razu

> byłoby, że to zamach na demokrację i że teraz rzebaby jeździć za zawlidrogami (czytaj tymi,

> którzy nieprzekraczają dozwolonej prędkosci...).

Ja też myślałem że będzie męka a się okazało odwrotnie, zero stresu, pośpiechu a średnia prędkośći tak większa niż w PL.

> poza tym u nas też są drogi krajowe przebudwane, rodzielne pasy w miejscowsociąch, wysepki i

> inne...? i co? notorycznie zdarza się wyprzdzanie poprzednika i branie wysepki z prawej

> strony. wyobraższ sobie takie chamstwo w szwecji?

Nie spotkałem się z chamstwem, wręcz kulturą do przesady.

Napisano

> mapa

Pamiętamy: "Tylko człowiek bez prawa jazdy może stawiać radary".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.