Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie dnia | Jak oceniasz jakość dróg w Polsce?

Featured Replies

Napisano

Choć przez wiele lat faktycznie z drogami było u nas krucho (i dosłownie, i w przenośni), czasy się zmieniły, a wraz z nimi nasze drogi. Jak oceniacie współczesną infrastrukturę drogową w Polsce?

Wczoraj dowiedzieliśmy się, że najgorzej swoje drogi oceniają mieszkańcy Komorów, zaś tylko 32 proc. Polaków dobrze ocenia swoje drogi.

Zastanawialiśmy się, ile jest prawdy w owym zestawieniu. Wprawdzie jest to boleśnie powolny proces, ale - koniec końców - infrastruktura drogowa w Polsce stale się polepsza. Możemy dojechać z Warszawy do zachodniej granicy autostradą, tzn. drogą bez skrzyżowań, zaś coraz więcej miast doczekało się obwodnic.

Pytanie do Was drodzy użytkownicy brzmi: jak oceniacie drogi w Polsce?

Ten artykuł pojawił się dziś na www.moto.gadu-gadu.pl

Jestem ciekaw też waszej opinii. Zapraszam do dyskusji.

Napisano

1. Link nie działa.

2. Oceniam drogi bardzo dobrze. 90% moich przebiegów to autostrady. Do autostrad nie mam żadnych zastrzeżeń, są duzo lepsze, niż niemieckie (przynajmniej w Dolnej Saksonii i okolicach Berlina). Drogi krajowe też mi się podobają, dziur nie ma. Drogami lokalnymi jeżdżę rzadko, nie zapuszczam się samochodem tam, gdzie nie ma autostrad, więc pewnie moja opinia jest mało miarodajna.

Napisano

Drogi oceniam dobrze, od autostrad przez ekspresowe i DK, aż po gminne. Dużo się buduje, remontuje. Widzę duże postępy na przestrzeni kilku lat ok.gif

Napisano

4- nie jest źle, ale zdążą sie czasem odcinki niezbyt dobre. Szczególnie w miastach i drogach lokalnych.

Napisano

jest duzo do zrobienia ale tez widac ogrom wlozonej pracy. W ostatnich paru latach (a w zasadzie od wejscia Polski do Unii) zrobiono w tym temacie bardzo duzo ok.gif

Napisano

z perspektywy poznaniaka, bo nim jestem:

na północ i na południe - tragedia i wstyd

na zachód i wschód - dobrze, jest duży postęp

Napisano

> Choć przez wiele lat fakty

Bardzo dobrze oceniam ok.gif, sa wspaniale. Moglbym calymi godzinami jezdzic za tirami i stac w korkach na jednopasmowkach. ok.gif

Napisano

> Bardzo dobrze oceniam , sa wspaniale. Moglbym calymi godzinami jezdzic za tirami i stac w korkach

> na jednopasmowkach.

Tam to macie tragedię facepalm%5B1%5D.gif Jak jechałem w tamtym roku na Litwę, to postanowiłem, że nie ruszę na północny wschód od Warszawy, dopóki nie bedzie tam A albo chociażby S. Szkoda nerwów.

Napisano

> Tam to macie tragedię Jak jechałem w tamtym roku na Litwę, to postanowiłem, że nie ruszę na

> północny wschód od Warszawy, dopóki nie bedzie tam A albo chociażby S. Szkoda nerwów.

Ja sie juz przyzwyczailem hehe.gif

Kierowcy z dwoma literkami z przodu maja problemy bo nie ma linii na srodku i swiatel na kazdym skrzyzowaniu. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Stan dróg oceniam na 4, praktycznie całe swoje trasy robie na drodze krajowej 11, jakość nawierzchni może i ok, ale brak obwodnicy np kępna gdzie spotykają się ze sobą DK 11 i DK 8 woła o pomstę do nieba, to samo jest w Jarocinie.... nie mówię już tu o tym jak trzeba wlec się autem za tirem bo tylko jeden pas idzie crazy.gif

Z drugiej strony jak widzę korek bo remontują drogę to czasem aż miło stać szczerze mówiąc, bo chociaż wiem ze dziś stoję to za to "jutro" bedzie tam znacznie lepiej ok.gif

Napisano

Co do Polski jako całości nie wypowiem się, bo mało jeżdżę po kraju, natomiast sytuacja drogowa w województwie lubelskim jest dość kiepska, szczególnie na drogach lokalnych. Miło popatrzeć, że buduje się S17, powstaje obwodnica miasta i sporo robót jest w samym mieście Lublinie. Natomiast drogi, które mnie również interesują (lokalne) są w dużym stopniu w fatalnym stanie, w niektórych miejscach muszę jechać z prędkością pieszego, żeby czegoś nie urwać w samochodzie. Są miejsca, gdzie wyjeżdżona jest trawa przy drodze, bo jest równiej niż na asfalcie. sick.gif

Ale najgorsze jest to, że nie widać szansy na lepsze "jutro". pad.gif

Żeby nie było, że tylko narzekam, są odcinki dróg lokalnych, że jedzie się jak po maśle, ale to niestety znikomy %.

Napisano

Coraz lepiej, wyraźnie lepiej ok.gif

Aczkolwiek w mojej okolicy jest źle, a miejscami fatalnie, choć mała część nowych asfaltów też jest.

Mowa o trójkącie: Kłodzko-Dzierżoniów-Wałbrzych

Napisano

> Co do Polski jako całości nie wypowiem się, bo mało jeżdżę po kraju, natomiast sytuacja drogowa w

> województwie lubelskim jest dość kiepska, szczególnie na drogach lokalnych. Miło popatrzeć, że

> buduje się S17, powstaje obwodnica miasta i sporo robót jest w samym mieście Lublinie.

> Natomiast drogi, które mnie również interesują (lokalne) są w dużym stopniu w fatalnym stanie,

> w niektórych miejscach muszę jechać z prędkością pieszego, żeby czegoś nie urwać w

> samochodzie. Są miejsca, gdzie wyjeżdżona jest trawa przy drodze, bo jest równiej niż na

> asfalcie.

> Ale najgorsze jest to, że nie widać szansy na lepsze "jutro".

> Żeby nie było, że tylko narzekam, są odcinki dróg lokalnych, że jedzie się jak po maśle, ale to

> niestety znikomy %.

hmm.gif

te lokalne to jakie ? gminne ? powiatowe ?

bo troszke tu ostatnio pojeździłem i IMO dramatu nie ma

nawet ostatnio widzę że zabrali się ostro za drogę na kraśnik i robią nakładki ok.gif

sam Lublin też nie odstępuje jakością od Krk, są odcinki połatane i nierówne, ale są i nowe

Napisano

Tam gdzie jeżdżę najczęściej czyli Łódź i Zgierz jest źle. Chociaż w Łodzi jest nawet bardzo źle.

Ale jak jechałem nad morze to bardzo miło mi się jechało przez różne wsie. Autostrada na Berlin byłaby świetna gdyby nie bramki w okolicy Poznania bo spowalniaja ruch. Jadąc na zachód Europy najbardzniej lubię właśnie jazdę po polskiej autostradzi. Ruch mały, nawierzchnia dobra, brak bezsensownych ograniczeń prędkości jak w Niemczech.

Napisano

Drogi bardzo dobre, średnią krajową ma każdy byle niewykwalifikowany robol a najniższa emerytura to 2k PLN - to tak jakby tylko czytać AK i nic więcej. zlosnik.gif

Napisano

> te lokalne to jakie ? gminne ? powiatowe ?

> bo troszke tu ostatnio pojeździłem i IMO dramatu nie ma

Głównie gminne, powiatowe też.

> nawet ostatnio widzę że zabrali się ostro za drogę na kraśnik i robią nakładki

No, ale to DK. ok.gif

> sam Lublin też nie odstępuje jakością od Krk, są odcinki połatane i nierówne, ale są i nowe

Może idealnie nie jest, ale też nie ma co narzekać, sporo już zrobiono, a wiele robót jest w trakcie. ok.gif

Napisano

Jadąc Lacetti oceniam bardzo dobrze - bo ten wóz ładnie wybiera nierówności, których nie czuć wewnątrz ok.gif

Za to jadąc Yarisem, oceniam nasze drogi fatalnie - ten wózek podskakuje nawet najmniejszej nierówności, co ujemnie odbija się na komforcie jazdy po naszych drogach zlosnik.gif

Napisano

Moim zdaniem drogi w Polsce są jak moneta - mamy orła - świeżo wyremontowane i/lub zbudowane drogi i autostrady ale mamy tez reszkę - drogi które ostatni remont miały za Edwarda G. Jak ktoś w okolicy ma wiecej orłów niz reszek, to uważa ze drogi w PL są dobre. Moim zdaniem jest coraz lepiej, ale żeby osiągnąć przyzwoity, europejski standard wszędzie to jeszcze dużo euro w Wiśle musi popłynąć.

Napisano

Jak oceniam... Cóż, z perspektywy czasu bardzo dobrze grinser006.gif

Niezależnie od lokalizacji - patrzę po całości, a nie na podstawie 3 kilometrów do "roboty".

Jeszcze ładniej to widać, jak człowiek przy okazji regularnie przekracza granice i ma porównanie.

Napisano

> Drogi bardzo dobre, średnią krajową ma każdy

Zapomniałeś dodać, że dwie średnie krajowe to wysoki poziom życia 4 osobowej rodziny.

Napisano

> Choć przez wiele lat faktycznie z drogami było u nas krucho (i dosłownie, i w przenośni), czasy się

> zmieniły, a wraz z nimi nasze drogi. Jak oceniacie współczesną infrastrukturę drogową w

> Polsce?

Główne drogi idą w dobrym kierunku ale setki kilometrów zwężeń z dużymi ograniczeniami prędkości i garstką robotników to bullshit sick.gif

> Zastanawialiśmy się, ile jest prawdy w owym zestawieniu. Wprawdzie jest to boleśnie powolny proces,

> ale - koniec końców - infrastruktura drogowa w Polsce stale się polepsza.

W tym tempie może nasze dzieci doczekają normalnych połączeń między dużymi miastami.

> Pytanie do Was drodzy użytkownicy brzmi: jak oceniacie drogi w Polsce?

Z pewnością jest mniej dziur niż parę lat temu. Nadal drogi w Polsce pozostawiają wiele do życzenia sick.gif

HanYs

Napisano

> Główne drogi idą w dobrym kierunku ale setki kilometrów zwężeń z dużymi ograniczeniami prędkości i

> garstką robotników to bullshit

Wszystkie drogi idą w dobrym kierunku. Systematycznie. Te garstki robotników to pewnie można miejscami spotkać, ale w większości to robota idzie w niezłym tempie.

> W tym tempie może nasze dzieci doczekają normalnych połączeń między dużymi miastami.

Moi synowie je prawie mają - ja już mam całkiem dobre połączenia nie tylko między dużymi miastami - owszem, można ponarzekać na pewne fragmenty, ale ogólnie jest całkiem nieźle.

> Z pewnością jest mniej dziur niż parę lat temu.

Parę lat temu? A co powiesz na porównanie z tym, co było 30-20 lat temu? A może 10?

> Nadal drogi w Polsce pozostawiają wiele do życzenia

To można powiedzieć zawsze, wszędzie i o dowolnych drogach.

Napisano

> Wszystkie drogi idą w dobrym kierunku.

Nieprawda. Niestety są drogi w bardzo złym stanie, gdzie nie widać szans na poprawę.

Napisano

> Wszystkie drogi idą w dobrym kierunku. Systematycznie.

Widziałem na własne oczy więc z tym się nie zgodzę.

> Te garstki robotników to pewnie można

> miejscami spotkać, ale w większości to robota idzie w niezłym tempie.

Wygląda na to ,że nie widziałeś chyba niezłego tempa. zlosnik.gif

> Moi synowie je prawie mają - ja już mam całkiem dobre połączenia nie tylko między dużymi miastami -

Np. Katowice - Warszawa 278 km czas normalnej jazdy 4:30 panic.gif

> Parę lat temu? A co powiesz na porównanie z tym, co było 30-20 lat temu? A może 10?

Stan dróg nie był zły , był dużo mniejszy ruch i prędkośc poróżowania była dużo lepsza. ok.gif

> To można powiedzieć zawsze, wszędzie i o dowolnych drogach.

ta.. zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Widziałem na własne oczy więc z tym się nie zgodzę.

Nie wiem co widziałeś, więc brak twojej zgody jest raczej średnim argumentem grinser006.gif

> Wygląda na to ,że nie widziałeś chyba niezłego tempa.

Widziałem.

> Np. Katowice - Warszawa 278 km czas normalnej jazdy 4:30

Gorzej chyba strzelić nie mogłeś - do Piotrkowa za moment będzie ekspresówka

od W-wy., a dalej się leci.

> Stan dróg nie był zły , był dużo mniejszy ruch i prędkośc poróżowania była dużo lepsza.

Taaa.

Napisano

> Nieprawda. Niestety są drogi w bardzo złym stanie, gdzie nie widać szans na poprawę.

Pewnie, że zawsze coś tam można wynaleźć, co niby miałoby być zaprzeczeniem tezy ogólnej.

Dróg w bardzo złym stanie pewnie można trochę znaleźć, ale gorzej będzie z tym udowodnieniem, że "nie widać szans na poprawę". Trzeba o swoje walczyć, władze lokalne angażować itd. Daje wyniki.

Napisano

> Nie wiem co widziałeś, więc brak twojej zgody jest raczej średnim argumentem

zapomniałem ,że twój jest jedyny słuszny hehe.gifok.gif

> Widziałem.

Jak widać marnie.

> Gorzej chyba strzelić nie mogłeś - do Piotrkowa za moment będzie ekspresówka

> od W-wy., a dalej się leci.

Strasznie. Skoro tak się lata w Polsce to wypas zlosnik.gif

> Taaa.

no, niestety zlosnik.gif

HanYs

Napisano

czy "drogi" to dla Ciebie sam asflat czy to, co obok też?

bo obok to - nadal drzewa przy nowej drodze, kiepsko oznaczone nowe trasy, nadal w nowych drogach studzienki, 100 metrów drogi - 20 znaków przy drodze etc. etc.

pewnie że są fajne odcinki do spokojnej długiej jazdy, ale tempo budowy jest masakryczne. ponieważ są to inwetsycje ważne dla wszystkich uważam, że praca powinna być 24h.

Napisano

Drogi gdzie zdarto i na nowo położono asfalt, albo zbudowano od zera są ok.Gorzej te łatane.Jakość tych "placków" jest delikatnie mówiac słaba...wystarczy byle przymrozek i wywala jeszcze większe dziury... ooniee.gif

Napisano

> Główne drogi idą w dobrym kierunku ale setki kilometrów zwężeń z dużymi ograniczeniami prędkości i

> garstką robotników to bullshit

> W tym tempie może nasze dzieci doczekają normalnych połączeń między dużymi miastami.

> Z pewnością jest mniej dziur niż parę lat temu. Nadal drogi w Polsce pozostawiają wiele do życzenia

> HanYs

A to prawda. Wracalem dzis z Yosemite do San Francisco i 354 km zrobiłem w niecałe 4 godziny. Bez łamania przepisów. Ponad połowa trasy przebiegała nie autostradami. Spróbuj zrobić to samo w PL...

Napisano

> A to prawda. Wracalem dzis z Yosemite do San Francisco i 354 km zrobiłem w niecałe 4 godziny. Bez

> łamania przepisów. Ponad połowa trasy przebiegała nie autostradami. Spróbuj zrobić to samo w

> PL...

a widziałeś gdzie koleiny ?

w Polsce praktycznie wszędzie na prawym pasie są wyjechane "rowy" sick.gif

HanYs

Napisano

W porownaniu do CZ wygladaja srednio...

Napisano

> Choć przez wiele lat faktycznie z drogami było u nas krucho (i dosłownie, i w przenośni), czasy się

> zmieniły, a wraz z nimi nasze drogi. Jak oceniacie współczesną infrastrukturę drogową w

> Polsce?

> Wczoraj dowiedzieliśmy się, że najgorzej swoje drogi oceniają mieszkańcy Komorów, zaś tylko 32

> proc. Polaków dobrze ocenia swoje drogi.

> Zastanawialiśmy się, ile jest prawdy w owym zestawieniu. Wprawdzie jest to boleśnie powolny proces,

> ale - koniec końców - infrastruktura drogowa w Polsce stale się polepsza. Możemy dojechać z

> Warszawy do zachodniej granicy autostradą, tzn. drogą bez skrzyżowań, zaś coraz więcej miast

> doczekało się obwodnic.

> Pytanie do Was drodzy użytkownicy brzmi: jak oceniacie drogi w Polsce?

> Ten artykuł pojawił się dziś na www.moto.gadu-gadu.pl

> Jestem ciekaw też waszej opinii. Zapraszam do dyskusji.

Drogi w Polsce to tragedia i patologia. Autostrad jest jak na lekarstwo a ich ceny są niebotyczne i kompletnie oderwane od zarobków. Skale przekrętu bardzo dobrze ilustruje prawodawstwo unijne, które zmusiło rząd do obniżki opłat za przejazd, do wysokości maksymalnych kosztów utrzymania - i raptem mamy 10 groszy za km, zamiast 20! Gdyby te koszty zoptymalizować, wyszłoby w okolicach 5 groszy, co jest wartością realną. Sprawy bankructw, upadłości i braku zapłaty dla podwykonawców nie ma sensu komentować - każdy kto ma głowę na karku sam wyciągnie wnioski. Argument o najtańszej cenie w przetargu i w związku z tym, bylejakości można wsadzić miedzy bajki - wystarczy porównać cenę kilometra autostrady w Niemczech, czy nawet Chorwacji, gdzie budują w górach i wychodzi taniej. Drogi ekspresowe - śmiech i płach - takich dróg nie ma, są tylko stare ekspresówki, które co chwila mają kolizyjne skrzyżowania i przejścia dla pieszych, co z kolei generuje wysyp absurdalnych ograniczeń prędkości. Drogi krajowe to nadal w ogromnej części koleiny i korowód terenów zabudowanych z ograniczeniami do 40 km/h - gdzie są obwodnice? Kolejna patologia to w przypadku zbudowania obwodnicy, budowa w jej wzdłuż domów i firm, co za kilka lat doprowadzi do budowy wielu kolizyjnych skrzyżowań, przejść dla pieszych, wjazdów do firm i na posesje - ograniczenia prędkości! Drogi gminne to loteria i w dużej części są w stanie makabrycznym, pełni degradacji dopełnia Via-toll, który masowo kieruje przeciążone ciężarówki, an kiepskiej jakości i nośności drogi gminne i powiatowe. Na koniec wspomnę tylko o typowo polskim umieszczaniu stada studzienek kanalizacyjnych i innych w pasie nowo budowanej drogi, co prowadzi do jej degeneracji w ciągu kilkunastu miesięcy, oraz kratek odpływowych montowanych na skrajni drogi, zamiast w krawężnikach - jak to się robi w całym cywilizowanym świecie. O problemie kolein się nawet nie wypowiadam - jesteśmy chyba jedynym krajem na świecie, który ma z tym problem.

Napisano

> Drogi ekspresowe - śmiech i płach - takich dróg nie ma, są

> tylko stare ekspresówki, które co chwila mają kolizyjne skrzyżowania i przejścia dla pieszych,

> co z kolei generuje wysyp absurdalnych ograniczeń prędkości.

U mnie jest nowiutka ekspresówka wybudowana od podstaw, która niczym nie różni się od autostrady i zwie się S3... Także takie drogi z całą pewnością istnieją.

Napisano

Taki dystans autostradą bez korków jedzie się 2:45. 4:30 nie jest ideałem, ale tragedią też nie... LOTem wiele szybciej też nie dolecisz...

Napisano

> Taki dystans autostradą bez korków jedzie się 2:45.

zgadza się ok.gif z postojem na "siku" wink.gif

> 4:30 nie jest ideałem, ale tragedią też nie...

mówisz ,że średnio ok. 60 km/h to nie jest tragedia ?

> LOTem wiele szybciej też nie dolecisz...

ale pociągiem InterCity już tak zlosnik.gif

HanYs

Napisano

Nie tak dawno temu 2:08, to o czymś świadczy? Tak, jeden dojdzie do wniosku, że remont to dramat, inny, że za chwil kilka zejdzie poniżej 2h :-)

Napisano

> Nie tak dawno temu 2:08, to o czymś świadczy?

o dawaniu w palnik old.gif

>Tak, jeden dojdzie do wniosku, że remont to dramat,

niestety, moim zdaniem w chwili obecnej to nieprzyjemny odcinek jazdy sick.gif

> inny, że za chwil kilka zejdzie poniżej 2h :-)

Myślisz ,że planowany odcinkowy pomiar prędkości na to pozwoli ?

Średnia była by ok. 140 km/h

HanYs

Napisano

> o dawaniu w palnik

Nie szanuję ludzi którzy piją alkohol! :-)

> niestety, moim zdaniem w chwili obecnej to nieprzyjemny odcinek jazdy

> Myślisz ,że planowany odcinkowy pomiar prędkości na to pozwoli ?

> Średnia była by ok. 140 km/h

Tylko, że średnia dopuszczalna podniesie się z jakichś 75km/h na okolice 110.

Napisano

> Nie szanuję ludzi którzy piją alkohol! :-)

Trudno, mówi się cóż hehe.gif

> Tylko, że średnia dopuszczalna podniesie się z jakichś 75km/h na okolice 110.

i to da Nam 2:30 na takim dystansie ok.gif

dla mnie to już jest akceptowalne zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> a widziałeś gdzie koleiny ?

> w Polsce praktycznie wszędzie na prawym pasie są wyjechane "rowy"

> HanYs

Właśnie nie - nie wiem jak to robią, ale kolein nie ma.

Napisano

> z perspektywy poznaniaka, bo nim jestem:

> na północ i na południe - tragedia i wstyd

> na zachód i wschód - dobrze, jest duży postęp

a daleko od PO sie zapuszczasz ? zlosnik.gif

z perspektywy ślązaka jeżdzącego po polsce zlosnik.gif

slask miasta to dramat pad.gif ale to nie dziwi tak jest wszedzie ( dla malkontentow, tak tak w niemczech tez zlosnik.gif )

oczywoscie mamy w miare dobrze rozbudowane polaczenia A4 A1 i DTŚ wiec jest ok

a dalej malopolska i podkarpacie całkiem dobrze ok.gif

zamojszczyzna i lubelszczyzna poza dk 19 (dramat) calkiem dobrze

mazowieckie i swietokrzyskie calkiem dobrze

oczywiscie brakuje autostrad ale da sie w miare normalnie jechac po krajowkach a i lokalne sa w calkiem niezlym stanie

na polnocny zachod sie nie wypuszczam a o polnocy oraz warmii i podlasiu sie nie wypowiadam

zlosnik.gif

oczywiscie chodzi mi o drogi po ktorych sie poruszam - w punktach docelowych to takze drogi lokalne skromny.gif

Napisano

> W porownaniu do CZ wygladaja srednio...

tyle ze CZ autostrady wygladaja w porownianu blado wink.gif

Napisano

> Właśnie nie - nie wiem jak to robią, ale kolein nie ma.

w usa ?

a klada asfalt czy po niemiecku betonuja ? zlosnik.gif

Napisano

> Jak widać marnie.

Bardzo dobrze.

> Strasznie. Skoro tak się lata w Polsce to wypas

Bardzo przyzwoite rozwiązanie.

Napisano

> W porownaniu do CZ wygladaja srednio...

W porównaniu do CZ to się bardzo poprawiło - owszem 5 lat temu to porównanie wyglądało bardzo źle, ale teraz nie ma się czego wstydzić.

Napisano

> Drogi ekspresowe - śmiech i płach - takich dróg nie ma, są

> tylko stare ekspresówki, które co chwila mają kolizyjne skrzyżowania i przejścia dla pieszych,

> co z kolei generuje wysyp absurdalnych ograniczeń prędkości.

Tym zdaniem tylko udowodniłeś, że zupełnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Jeżeli nie wiesz co to jest droga ekspresowa, to wątpię również żebyś miał jakieś pojęcie o kosztach i technologii budowy dróg na górzystych terenach w Chorwacji hehe.gif

Napisano

Oj tam, oj tam.

Za tydzień będę miał metalową płytę pod silnik i będzie RE-WE-LA-CYJNIE spineyes.gif

A tak ogólnie - drogi wąskie i dziurawe - powoli budują się autostrady i ekspresówki -> idzie ku lepszemu ale szału nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.