Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1,2 TSI 105 KM

Featured Replies

Napisano

> bajki o niskim spalaniu oraz super silnikach 1.0 Turbo palących po 6 litrów Pb są przeznaczone dla

> eurokomuny oraz coraz bardziej biedniejących społeczeństw .

Mam 1.4 turbo w samochodzie ważącym około 1300kg. Nie wiem, nie ważyłem go, może być cięższy. Średnie spalanie z całego okresu eksploatacji mam niecałe 7.5l/100km. Spokojna jazda w trasie to przedział 6-6.5l/100km. Wczoraj przejechałem 160km, w tym 60 autostradą, komp (resetowany rano) pokazał 6.2l/100km.

To nie są bajki, to jest rzeczywistość. Bajki o wysokim spalaniu, to piszą ci, którzy nie umieją jeździć, tylko bezmyślnie wciskać gaz-hamulec gaz-hamulec zlosnik.gif

Napisano

> Mam 1.4 turbo w samochodzie ważącym około 1300kg. Nie wiem, nie ważyłem go, może być cięższy.

> Średnie spalanie z całego okresu eksploatacji mam niecałe 7.5l/100km. Spokojna jazda w trasie

> to przedział 6-6.5l/100km. Wczoraj przejechałem 160km, w tym 60 autostradą, komp (resetowany

> rano) pokazał 6.2l/100km.

> To nie są bajki, to jest rzeczywistość. Bajki o wysokim spalaniu, to piszą ci, którzy nie umieją

> jeździć, tylko bezmyślnie wciskać gaz-hamulec gaz-hamulec

2.0 R4 n/a w budzie er3 compact spala podobne ilości paliwa...

Napisano

> bajki o niskim spalaniu oraz super silnikach 1.0 Turbo palących po 6 litrów Pb są przeznaczone dla

> eurokomuny oraz coraz bardziej biedniejących społeczeństw . ....

Bzdury wypisujesz i tyle. Przestań uogólniać- technologia idzie do przodu.

Przykład mojego ecoboosta cool.gif.

Fakty panocku cool.gif.

Napisano

> To nie są bajki, to jest rzeczywistość. Bajki o wysokim spalaniu, to piszą ci, którzy nie umieją

Ja tam nie wnikam jak robić niskie spalanie. W poprzednim i w tym aucie które obecnie posiadam nie mam żadnego problemu z uzyskiwaniem spalania katalogowego. Może dlatego że kiedyś nie oszukiwali podając spalanie w instrukcji. Poza tym mam LPG więc nie interesuje mnie czy pali 14 czy 16l/100km.

Napisano

> Mam 1.4 turbo w samochodzie ważącym około 1300kg. Nie wiem, nie ważyłem go, może być cięższy.

> Średnie spalanie z całego okresu eksploatacji mam niecałe 7.5l/100km. Spokojna jazda w trasie

> to przedział 6-6.5l/100km. Wczoraj przejechałem 160km, w tym 60 autostradą, komp (resetowany

> rano) pokazał 6.2l/100km.

tak jak moje stilo 1.4 z 2004 ok.gif 1.4 bez turbiny oraz tyle samo co palio 1.2 z 2000 ok.gif

Napisano

> Bzdury wypisujesz i tyle. Przestań uogólniać- technologia idzie do przodu.

> Przykład mojego ecoboosta .

> Fakty panocku .

w przypadku silników spalinowych to już od dawna nie idzie do przodu , tylko coraz bardziej marketing jest kreatywny..a jeżeli już jest coś "nowego" to się zaraz okazuje, że w latach 30 coś już podobnego było wink.gif

Napisano

> Bajki o wysokim spalaniu, to piszą ci, którzy nie umieją jeździć,

To powiedz mi jak "umiejętnie" jechać stałą prędkością na autostradzie ?

Dane z wczoraj Yeti, trasa Murter - Kraków, średnia z licznika 96 km/h, średnie zużycie 8,9 l/100 km - założę się że wolnossącym 1,8 byłoby bardzo podobnie jak nie mniej.

Napisano

> To powiedz mi jak "umiejętnie" jechać stałą prędkością na autostradzie ?

> Dane z wczoraj Yeti, trasa Murter - Kraków, średnia z licznika 96 km/h, średnie zużycie 8,9 l/100

> km - założę się że wolnossącym 1,8 byłoby bardzo podobnie jak nie mniej.

9l na 100km spali w takich warunkach BMW E34 540i

Napisano

> Dane z wczoraj Yeti, trasa Murter - Kraków, średnia z licznika 96 km/h, średnie zużycie 8,9 l/100

1. Yeti = kiosk

2. 4x4 ?

2. był box na dachu ?

Napisano

> że tak wtrącę odnośnie tego zdania - nie da się jeździć "tym samym stylem" autem N/A i turbo jak

> dla mnie - bo to dwa zupełnie różne światy, zupełnie różne reakcje na gaz itd

A to uświadom mnie miły człowieku grinser006.gif, czym się różni oszczędna jazda 1.8 130KM, ot 1.2T 100KM smile.gif

Co kierowca ma robić inaczej?

Napisano

> A to uświadom mnie miły człowieku , czym się różni oszczędna jazda 1.8 130KM,

fiatowskim VVT?

zakres 2,5-3,5 krpm w mieście i lekko powyżej zmiany faz na trasie czyli ~3,6krpm na trasie

> ot 1.2T 100KM

> Co kierowca ma robić inaczej?

pewnie unikać wyższych obrotów, czyli nie używać suszarki - bez sens w aucie, w którym suszarka robi całą moc

Napisano

> A to uświadom mnie miły człowieku , czym się różni oszczędna jazda 1.8 130KM, ot 1.2T 100KM

> Co kierowca ma robić inaczej?

wszystko, "ecodrajwing" silnikiem N/A nie polega na unikaniu wysokich obrotów, mówimy o przyspieszaniu, ruszaniu itd. Pomijam już fakt zupełnie innej reakcji na gaz przy jeździe szybkiej. Nie chodziło mi tylko o tzw jazdę ekonomiczną, dla mnie charakterystyka takiego silnika wymaga innego podejścia, podobnie jak np w sadzomiotaczu zlosnik.gif

Napisano

> Minął pierwszy miesiąc jazdy Skadą rapid 1.2 TSI 105 KM. I mam takie spostrzeżenia. Chociaż silnik

> jest zaskakująco żwawy, to jednak po przebiegu 2,5 tys km średnie zużycie wyszło 9,3 l/100.

> Koledze, który korzysta z identycznego auta zużycie wyszło 9,2 l/100.

Trzeba się nauczyć jeździć. U mnie średnie spalanie z ~12kkm to 6.82l/100km. motostat

PS. Przy czym parę osób może tutaj potwierdzić, że ja przemieszczam się raczej bardzo dynamicznie.

Napisano

ja focusem kombi 1.6 TiVCT 115KM spaliłem 5,5/100 w trasie jadąc przeletową wg prędkościomierza ok. 95-100km/h...

też wiele osób nie wierzy...ale się udało spalić tak mało...

wystarczy po rozpędzeniu się delikatnie odpuścić gaz ale tak, aby starczyło na utrzymywanie prędkości...dobrze to widać po chwilowym spalaniu na komputerze...

Napisano

> 2.5 tys i nadal sie uklada?

> ja rozumiem, praktycznie kazde nowe auto ktore znam, przez pierwszy bak/dwa paliło nieco wiecej.

> komp uczy sie paliwa. ale nie brały oleju (bo nowoczesne silniki są ciasno spasowane

> (zwlaszcza TSI)) i nie trwało to

> takze, jest tylko jedno wyjasnienie.

> wszystkie wymienione tu spalania 1.2 TSI wynikają z ich fabrycznego popsucia. całe AK wie, że TSI

> pali 4l przy 160 km/h. czyli w mieście góra 5.

Co to znaczy ze komp uczy się paliwa?

Napisano

> wystarczy po rozpędzeniu się delikatnie odpuścić gaz ale tak, aby starczyło na utrzymywanie

> prędkości...dobrze to widać po chwilowym spalaniu na komputerze...

Myślę że życie jest zbyt krótkie i jest wiele bardziej fascynujących rzeczy do roboty niż lampienie się w komputerek który pokazuje spalanie facepalm%5B1%5D.gif Jak miałbym się zastanawiać pod jakim kątem wciskać gaz żeby mniej spalił to bym chyba ocipiał. sick.gif

Napisano

> Minął pierwszy miesiąc jazdy Skadą rapid 1.2 TSI 105 KM. I mam takie spostrzeżenia. Chociaż silnik

> jest zaskakująco żwawy, to jednak po przebiegu 2,5 tys km średnie zużycie wyszło 9,3 l/100.

> Koledze, który korzysta z identycznego auta zużycie wyszło 9,2 l/100. To jest tyle ile pali mi

> przy podobnej jezdzie znacznie wieksza Laguna z opluwanym za rzekomo wysokie spalanie z

> silnikiem 2.0 140 KM.

Nie znam tego silnika, ale poznałem mój fordowski 1,6. Spalanie w Galaxy po mieście jest od 10 do 11l, w trasie ok 7l na drogach lokalnych i ok 9-10l na autostradzie przy prędkości 140km/h. W porównaniu z wolnossącym silnikiem w oplu astra IV 1,6: opel pali mniej o ok 1l, ale jest mniejszy i lżejszy. Dynamika w astrze porównując do Galaxy z turbo jest słabiutka.

Ja plusów wolnossącego poza trwałością nie widzę. No, chyba że będzie to silnik właściwej pojemności, ew. nowa dwulitrówka mazdy zlosnik.gif

Napisano

tyle, że to jest kwestia przyzwyczajenia i cały czas tego nie robisz a raczej na początku...

ja zrobiłem taki "eksperyment" bo byłem ciekawy czy i co z tego wyjdzie...teraz tak jadę w zasadzie nie myśląc o tym...efekty jakieś tam są...

samochód jaki mam nie służy do zapitalania...miałem T4 ponad 200KM to się bawiłem...wkurzałem się, że nie mogę zejść poniżej 10l/100km...teraz nie ma czym za bardzo więc bawię się inaczej wink.gif

i droga szybciej leci wink.gif

ale z drugiej strony szukam zabawki... smile.gif

Napisano
  • Autor

Czuje się wywołany do tablicy. Nie jeżdże gaz-hamulec ale jak jechać oszczędnie na Zakopiance, gdzie masz non stop pod góre-z góry? Ale żeby nie było-laguną tez tam jeżdże i zużycie na tej samej trasie jest podobne.i

Napisano
  • Autor

> Zgłoś to jako awarię. Mi 1.4 tsi w mieście i jeździe na trasie ok. 120-140 spalił 6,8.

Nie zgłoszę bo:

1. identyczne auto kolegi pali podobnie (pod jego butem)

2. Auto jest służbowe-za paliwo nie płace.

Napisano

> Nie zgłoszę bo:

> 1. identyczne auto kolegi pali podobnie (pod jego butem)

> 2. Auto jest służbowe-za paliwo nie płace.

Punkt 2 wyjaśnia wszystko. Sam się dziwię, że 20 nie pali.

Napisano

Wybraliśmy się dzisiaj na przejażdżkę z rodzinką. Ja swoim Bravo 1,9 MJ, rodzice Golfem VII 1,2 TSI DSG. Traska 350km drogami słabej klasy (Kazimierz Dolny i tego typu mieściny). Spalanie w golfie wyszło 5,2L, 3 osoby na pokładzie i pełny bagażnik. Mój bravo, 2 osoby na pokładzie, bagażnik pełny spalił ~6.

Napisano

> Wybraliśmy się dzisiaj na przejażdżkę z rodzinką. Ja swoim Bravo 1,9 MJ, rodzice Golfem VII 1,2 TSI

> DSG. Traska 350km drogami słabej klasy (Kazimierz Dolny i tego typu mieściny). Spalanie w

> golfie wyszło 5,2L, 3 osoby na pokładzie i pełny bagażnik. Mój bravo, 2 osoby na pokładzie,

> bagażnik pełny spalił ~6.

Konstrukcyjnie te silniki dzieli ladnych pare lat, to tez ma jakies znaczenie. Inna sprawa, ze taki Golf 1.2 nie mialby szans z Bravo jesli chodzi o przyspieszenia i predkosc.

Napisano

> Konstrukcyjnie te silniki dzieli ladnych pare lat, to tez ma jakies znaczenie. Inna sprawa, ze taki

> Golf 1.2 nie mialby szans z Bravo jesli chodzi o przyspieszenia i predkosc.

"czecia" kwestia jak sie ma komouterowe wskazanie spalania do realnego. Mi bravolot o jakies 0.2 0.3 l/100km zanizal na komputerze. A jak mistrz propagandy VW G7 w tej materii sobie radzi? grinser006.gif

Napisano

> Czuje się wywołany do tablicy. Nie jeżdże gaz-hamulec ale jak jechać oszczędnie na Zakopiance,

> gdzie masz non stop pod góre-z góry? Ale żeby nie było-laguną tez tam jeżdże i zużycie na tej

> samej trasie jest podobne.i

Na trasie z Krakowa do Zakopanego i nazad zlosnik.gif

Octavia II 1.4 tsi w jedna strone mi pokazala 6l a w druga 5,5l

Srednią z tygodniowego uzywania pokazywal komp 7,5l

Napisano

> Wybraliśmy się dzisiaj na przejażdżkę z rodzinką. Ja swoim Bravo 1,9 MJ, rodzice Golfem VII 1,2 TSI

> DSG. Traska 350km drogami słabej klasy (Kazimierz Dolny i tego typu mieściny). Spalanie w

> golfie wyszło 5,2L, 3 osoby na pokładzie i pełny bagażnik. Mój bravo, 2 osoby na pokładzie,

> bagażnik pełny spalił ~6.

I to jest test prawie idealny ok.gif

Dużo DSG pomaga w niskim zużyciu.

Jakbyście gonili autostradą 140-180 km/h to u Ciebie by było mniej.

Ale do normalnej jazdy jest cicho i ekonomicznie w takim TSI ok.gif

Napisano

> 1. Yeti = kiosk

Co nie zmienia faktu, że producent podaje żartobliwe 5,9 l.

> 2. 4x4 ?

Nie, nie występuje z tym silnikiem.

> 2. był box na dachu ?

Nie, przecież to nie pora ani miejsce na narty ....

Z boxem w zeszłym roku majowy wypad na narty - średnią 10,6 mam na zdjęciu z austriackiej autostrady.

Napisano

> ja focusem kombi 1.6 TiVCT 115KM spaliłem 5,5/100 w trasie jadąc przeletową wg prędkościomierza ok.

> 95-100km/h...

> też wiele osób nie wierzy...ale się udało spalić tak mało...

> wystarczy po rozpędzeniu się delikatnie odpuścić gaz ale tak, aby starczyło na utrzymywanie

> prędkości...dobrze to widać po chwilowym spalaniu na komputerze...

Poczciwy lanowoz 1.5 16V 100KM przy jezdzie na biedaka 90-100 w austrii (wlochy-czechy) spalil ok 6 l NoPb , na pokladzie 2+1 i zapakowany urlopowo.

Wracajaz z zakopanego Krakow - wroclaw, predkosc na A4 ok 90-110 LPG 7,5l (i to najnizszy wynik jaki uzyskalem)

Napisano

> "czecia" kwestia jak sie ma komouterowe wskazanie spalania do realnego. Mi bravolot o jakies 0.2

> 0.3 l/100km zanizal na komputerze. A jak mistrz propagandy VW G7 w tej materii sobie radzi?

Pewnie gorzej, mi komputer dość znacznie zaniża spalanie (~0.5l/100)

Napisano

> wszystko, "ecodrajwing" silnikiem N/A nie polega na unikaniu wysokich obrotów, mówimy o

> przyspieszaniu, ruszaniu itd.

Oczywiście że polega smile.gif

Wyższe obroty, to wyższe spalanie

W Punto staram się w mieście nie przekraczac 2.5tyś obr i spalanko mam poniżej dyszki.

To auto świetnie uczy jazdy o kropelce. Pojeździsz na wyższych obrotach, a zanotujesz spalanie V8 zlosnik.gif

Napisano

> fiatowskim VVT?

> zakres 2,5-3,5 krpm w mieście i lekko powyżej zmiany faz na trasie czyli ~3,6krpm na trasie

Będę tak jeździć, jak mi za paliwo dopłacisz zlosnik.gifok.gif

Napisano

nowka A3

jadac sobie spokojnie 90-110

51483823803710386072.jpg

5.1l/100

powtarzalne

Napisano

> Będę tak jeździć, jak mi za paliwo dopłacisz

jeździj jak chcesz, ale <2,5krpm w tym silniku to katowanie motoru na własne życzenie ok.gif

Napisano

> 9l na 100km spali w takich warunkach BMW E34 540i

Z różnicą w granicach 0,5 l w górę (aczkolwiek po zastanowieniu twierdzę, że jednak niekoniecznie w górę grinser006.gif) wyżłopie BMW E39 M5 hehe.gif

Napisano

Mój Rapid: 3 miesiące, 4 kkm przbiegu, średnie spalanie 7,4 l/100 km (80% miasto, 20% poza miastem), zużycie oleju na bagnecie niezauważalne.

Napisano

U mnie jazda autostradowa z prędkością średnią 96 km/h (czyli jazda w okolicach 120 km/h) skutkuje spalaniem 8-9 l/100. Samochód o 200 kg cięższy i ma o 40 KM więcej. Wolnossący 1.8 MIVEC. Wychodzi na to, że 1.2 TSI w aucie typu Roomster po prostu nei ma sensu, jest za słaby i dlatego żre. Podejrzewam, że wolnossący 1.6 o podobnych osiągach na takiej trasie spaliłby zdecydowanie mniej.

Napisano

> Podejrzewam, że wolnossący 1.6 o podobnych osiągach na takiej trasie spaliłby zdecydowanie mniej.

Być może. Sęk w tym że takiej opcji nie ma - miałem do wyboru albo 1,2 albo 1,8 (dużo więcej $$) - oba TSI, albo 2,0 TDi - również dużo więcej $$.

Wydaje mi się że optymalne do tego auta jest 1,4 TSi, albo jakby było wolnossące 1,8.

Napisano

> Być może. Sęk w tym że takiej opcji nie ma - miałem do wyboru albo 1,2 albo 1,8 (dużo więcej $$) -

> oba TSI, albo 2,0 TDi - również dużo więcej $$.

> Wydaje mi się że optymalne do tego auta jest 1,4 TSi, albo jakby było wolnossące 1,8.

no dobra, a jakie obroty ma Twój silnik przy tych 100km/h ?

Napisano

> U mnie jazda autostradowa z prędkością średnią 96 km/h (czyli jazda w okolicach 120 km/h) skutkuje

> spalaniem 8-9 l/100. Samochód o 200 kg cięższy i ma o 40 KM więcej. Wolnossący 1.8 MIVEC.

> Wychodzi na to, że 1.2 TSI w aucie typu Roomster po prostu nei ma sensu, jest za słaby i

> dlatego żre. Podejrzewam, że wolnossący 1.6 o podobnych osiągach na takiej trasie spaliłby

> zdecydowanie mniej.

W audi jak wyzej, gdy zaczynam "upalac - jazda 140-180" zlosnik.gif spalanie wychodzi w okolicach 12/100.

Napisano

> nowka A3

> jadac sobie spokojnie 90-110

> 5.1l/100

> powtarzalne

Spalanie określa się za podstawie ilości spalonego paliwa na danym dystansie, nie na podstawie wskazania komputera. W moim Galaxy wskazanie komputera zaniża o 10%, więc już na nie nie patrzę wink.gif

Napisano

> Spalanie określa się za podstawie ilości spalonego paliwa na danym dystansie, nie na podstawie

> wskazania komputera. W moim Galaxy wskazanie komputera zaniża o 10%, więc już na nie nie

> patrzę

Aha dzieki, nie wiedzialem, ze tak tez mozna ok.gif

Napisano

Miałem na tydzień jettę z tym silnikiem. Spalanie w wawie powyżej 11l. Jazda dynamiczna ale bez większych korków i bez specjalnego pałowania, czasem nawet słuchałem ekonomizera 270751858-jezyk.gif. Jak na osiągi, które oferuje to "coś" to spalanie jest o kilka litrów za wysokie. Do tego brzmi jak polonez.

Downsizing to zabobon palacz.gif

Napisano

> G..... prawda, te silnik są bardzo ekonomiczne, wystarczy poczytać jakie średnie spalanie notują

> ludzie na autocentrum czy podobnych portalach. Średnia w samochodach takich jak Golf, Fabia,

> Octavia itp wychodzi zwykle w okolicy 6,5 l/100 w cyklu mieszanym, a nie 8-9 jak podaje autor

> wątku. Zawsze znajdzie się fascynat który ma albo pecha, albo zwyczajnie nie jeździ

> ekonomicznie i każe wyrabiać innym pogląd na spalanie modelu poprzez własne doświadczenia.

Nie spinaj się tylko pomyśl co się dzieje w głowach Twoich dyskusyjnych adwersarzy.

Argument, że turbobenzynki nie jeżdżą sam się obalił.

Argument, że silniki wytrzymują 20kkm i wybuchają z czasem również się obalił, wiadomo w tsi były problemy z osprzętem, jak zresztą w każdym nowym silniku VAG. 1.2tsi i 1.6tdi zostało ogłoszone w maju 2009 roku. Od końca tamtego roku są wkładane do samochodów, często służbówek, no i kręcą, trzy i pół roku. Coś tam się dzieje prócz dwóch akcji serwisowych (podkładka pod turbawką i rozrząd)?

Pozostał argument, że to pali jak smok, cóż, wkleiłem swój motostat, jakoś nikt się nie odniósł. Wszyscy natomiast jak dziki na żołędzie rzucili się na teorię o 9.3l/100km. Cóż, pozostaje się smirknąć, o tak: smirk.gif

Jedni wiedzą swoje, inni wiedzą swoje.

I żeby nie było, 1.2tsi to nie jest silnik bez wad, i mnie po boksie od 800 do 1400rpm kompletnie nic się nie dzieje. Można wpaść w niezłą pułapkę lądując na takich obrotach na dwójce, czy trójce przed nadjeżdżającym samochodem. Ponadto to jest benzyna i w trasie pali więcej niż w mieście. Natomiast... w historyjki o 9.3l/100km nie wierze. Trzeba albo jeździć w BMW-M3-1.6-style (operować pedałami gazu i hamulca na poziomie binarnym, czyli but ze świateł, gazowanie do samego końca, a później hamowanie z ABSem przed następnymi światłami) albo mieć wyciek paliwa.

Napisano

> 2.0 R4 n/a w budzie er3 compact spala podobne ilości paliwa...

fajnie. I też kosztuje nowy 55 tys. pln jak mój Fiat? zlosnik.gif

Napisano

> Ja tam nie wnikam jak robić niskie spalanie. W poprzednim i w tym aucie które obecnie posiadam nie

> mam żadnego problemu z uzyskiwaniem spalania katalogowego. Może dlatego że kiedyś nie

> oszukiwali podając spalanie w instrukcji. Poza tym mam LPG więc nie interesuje mnie czy pali

> 14 czy 16l/100km.

Teraz też nie oszukują. Chyba każdym współczesnym samochodem da się osiągnąć spalanie katalogowe

Napisano

> tak jak moje stilo 1.4 z 2004 1.4 bez turbiny oraz tyle samo co palio 1.2 z 2000

no właśnie. A różnica w osiągach i komforcie jazdy dzięki max. momentowi przy 1700 rpm jest w porównaniu z takim 1.4 w stilo kolosalna.

Napisano

> Czuje się wywołany do tablicy. Nie jeżdże gaz-hamulec ale jak jechać oszczędnie na Zakopiance,

> gdzie masz non stop pod góre-z góry? Ale żeby nie było-laguną tez tam jeżdże i zużycie na tej

> samej trasie jest podobne.i

wiadomo, że podczas jazdy po górach spalanie zawsze będzie większe. Jedyne co można, to nie przyspieszać pod górę, a nawet nie starać się utrzymywać na siłę stałej prędkości, tylko pozwolić autu trochę zwolnić, a jadąc z góry jak najwięcej hamować silnikiem, a jak najmniej hamulcem

Napisano

> Teraz też nie oszukują. Chyba każdym współczesnym samochodem da się osiągnąć spalanie katalogowe

W laboratorium smile.gif

W rzeczywistości będzie to trudne, bo na czas badań producent wykonuje sporo zabiegów przy aucie, by osiągnąć jak najniższe spalanie.

Napisano

> Teraz też nie oszukują. Chyba każdym współczesnym samochodem da się osiągnąć spalanie katalogowe

Pytanie tylko, jak mocno trzeba się starać wink.gif Ja mam swój styl jazdy i nie mam zamiaru go zmieniać i są samochody, gdzie bezproblemowo osiągam dane producenta, a są takie, gdzie trzeba drastycznie zmienić styl jazdy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.