Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie auta Ludwikiem (do naczyń)

Featured Replies

Napisano

Mam dziś lenia i nie chce mi się jechać na stację po szampon samochodowy, a stary się skończył.

Poczciwego Ludwika mam za to do wyboru do koloru, chyba z 5 butelek.

Czy można tym umyć samochód - w drodze wyjątku?

Mył ktoś?

Lakier metalik.

Napisano

> Mam dziś lenia i nie chce mi się jechać na stację po szampon samochodowy, a stary się skończył.

> Poczciwego Ludwika mam za to do wyboru do koloru, chyba z 5 butelek.

> Czy można tym umyć samochód - w drodze wyjątku?

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Zmyjesz brud i wszystko co masz na lakierze-wosk.

Napisano

...

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Nawet nie raz. Mycie jak to mycie. Nie widzę różnicy, ale mam -0,5di to może dlatego?

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zmyjesz brud i wszystko co masz na lakierze-wosk.

tak, z woskiem to oczywiście się domyślam, że zmyję, więc nawoskuję ręcznie po myciu, bo mam duży garaż i mogę w cieple podłubać sobie.

Bardziej pytam pod kątem uszkodzeń lakieru, przebarwień itp.

Napisano

> tak, z woskiem to oczywiście się domyślam, że zmyję, więc nawoskuję ręcznie po myciu, bo mam duży

> garaż i mogę w cieple podłubać sobie.

> Bardziej pytam pod kątem uszkodzeń lakieru, przebarwień itp.

nic sie nie stanie

Napisano

Kupuję najtańsze mydło w płynie i myję. Ludwik to luksus ale jak masz i nie wiesz co z tym zrobić to myj. Co miałoby się niby stać?

Napisano

> Mam dziś lenia i nie chce mi się jechać na stację po szampon samochodowy, a stary się skończył.

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

zmyjesz wosk, beda zacieki jak cholera

Napisano

Nie rób tego błędu który ja zrobiłem mycie ludwikiem i innymi do naczyń powoduje matowienie lakieru może po jednym myciu tego nie zauważysz.Prędzej bym umył samochód rozpuszczonym szarym mydłem.

Napisano

> Kupuję najtańsze mydło w płynie i myję. Ludwik to luksus ale jak masz i nie wiesz co z tym zrobić

> to myj. Co miałoby się niby stać?

no tak producenci kosmetykow samochodowych nas oszukuja

Napisano
  • Autor

> zmyjesz wosk, beda zacieki jak cholera

tego właśnie się boję/bałem. Nie sugerowałem odpowiedzi ale jeśli już ona padła to nie ryzykuję i jadę kupić szampon samochodowy ok.gif

Napisano

> Zmyjesz brud i wszystko co masz na lakierze-wosk.

Rdzę też zmywa? grinser006.gif

Napisano

> no tak producenci kosmetykow samochodowych nas oszukuja

Aś argument strzelił... grinser006.gif

Jak myślisz - producenci kosmetyków samochodowych chcą je sprzedawać, czy nie?

Napisano

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Sprawdź czy płyn nie ma w składzie octu.

Jeśli nie, to można myć.

Napisano

> Nie sugerowałem odpowiedzi ale jeśli już ona padła to nie ryzykuję i

> jadę kupić szampon samochodowy

I dostaniesz w butelce dokładnie to samo, co jest w tej z płynem do mycia naczyń, kibla czy włosów, ale będzie niebieskie i z innym środkiem zapachowym. Może na butelce będzie też inny numer atestu PZH grinser006.gif. Możesz spokojnie umyć samochód płynem do naczyń ok.gif.

Napisano

> Sprawdź czy płyn nie ma w składzie octu.

o ile pamiętam, to Ludwik ma w składzie ocet - żeby lepiej usuwać tłuszcz z naczyń.

> Jeśli nie, to można myć.

Napisano

> Aś argument strzelił...

> Jak myślisz - producenci kosmetyków samochodowych chcą je sprzedawać, czy nie?

myślę, że ten ludwik jest mniej agresywny niż szampon, w końcu ma kontakt z ludzką skórą, a nie blachą zlosnik.gifA żeby zacieków nie było to trzeba dobrze spłukać zlosnik.gif

Napisano

co tam wosk, zmyje lakier! a jak dobrze poszoruje to i blachę na wylot! A zacieki będą tak wielkie, że po 15 minutach zamienią się w stalaktyty.

A tak poważnie nic się nie stanie. Nic a nic. Oprócz tego, że auto będzie czyste.

Napisano

A jak nie bylo wosku? hehe.gif

Napisano

Ludwik przed woskowaniem super sprawa, sam tak robię

Napisano

> Myłem latami i nic się nie stało.

Wujek też, piękny mat zrobił

Napisano

> Wujek też, piękny mat zrobił

To nie musiała być koniecznie wina ludwika zlosnik.gif. Też mi się po kilku latach piękny mat na aucie zrobił, ale kolega poratował polerką. Bardziej na matowienie wpływa rodzaj lakieru (u mnie bardzo miękki), to czy zmywamy najpierw brud bezdotykiem, czy od razu szorujemy, jaka gąbka/rękawica, jak często myjemy itp.

Np. dwa identyczne auta, identyczne lakiery, podobne przebiegi, te same roczniki - u mnie maska to sito - odpryski od kamyczków, u kolegi - prawie żadnych odprysków... zlosnik.gif

Napisano

> Nie rób tego błędu który ja zrobiłem mycie ludwikiem i innymi do naczyń powoduje matowienie lakieru

> może po jednym myciu tego nie zauważysz.Prędzej bym umył samochód rozpuszczonym szarym mydłem.

A deszcz to pada wodą destylowaną zlosnik.gif

Napisano

> Wujek też, piękny mat zrobił

Lakier zwykły czy metalic?

Napisano

> co tam wosk, zmyje lakier! a jak dobrze poszoruje to i blachę na wylot! A zacieki będą tak wielkie,

> że po 15 minutach zamienią się w stalaktyty.

> A tak poważnie nic się nie stanie. Nic a nic. Oprócz tego, że auto będzie czyste.

"czyste", a czyste to jest roznica smile.gif

Napisano

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

mozna

tyle ze licz sie ze sporo iloscia piany

Napisano

> Zwykły

A czym mył samochód: szmatą, gąbką, szczotką czy innym wynalazkiem?

Napisano

> A czym mył samochód: szmatą, gąbką, szczotką czy innym wynalazkiem?

obstawiam szczotkę, ew. gąbkę zlosnik.gif

Napisano

> obstawiam szczotkę, ew. gąbkę

Znam przypadki mycia samochodu szmatą czy też brudną gąbką - bardzo dobry sposób na zmatowienie lakieru.

Napisano

> Znam przypadki mycia samochodu szmatą czy też brudną gąbką - bardzo dobry sposób na zmatowienie

> lakieru.

Mam Astrę G z 2003 roku i Audi A6 z 2006 roku. Astra czarna już pólmatowa, Audi tak samo. Może bardziej matowe i też czarne. Myję wodą z węża i do tego miotła na drewnianym trzonku. Auto to nie ołtarz.

Dodkładnie taką

4_021_00_1061_509cb169e8941.jpg

Napisano

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Myj, nic się nie stanie. Większość aut tym myłem.

Napisano

> "czyste", a czyste to jest roznica

nie, nie ma. po prostu czyste.

Napisano

> nie, nie ma. po prostu czyste.

Umyj Ludwikiem a potem dobrym szamponem do samochodu i zobaczysz różnice już podczas samego mycia i efekt końcowy będzie lepszy niż w przypadku detergentu. Różnica jest taka że szampon do auta rozpuszcza brud drogowy a Ludwik tłuszcz z talerza. Oczywiście płyn do naczyń jest jakimś rozwiązaniem ale to nie jest to samo. Pozdrawiam

Napisano

> Umyj Ludwikiem a potem dobrym szamponem do samochodu

myłem Ludwikiem, Meguiarsem, Autolandem i cholera wie czym jeszcze. Auto zawsze wyglądało tak samo.

Cud normalnie. Chwalmy Pana.

Napisano

> I dostaniesz w butelce dokładnie to samo, co jest w tej z płynem do mycia naczyń, kibla czy włosów,

> ale będzie niebieskie i z innym środkiem zapachowym. Może na butelce będzie też inny numer

> atestu PZH . Możesz spokojnie umyć samochód płynem do naczyń .

oczywiscie skonczyles chemie i zrobiles tysiace testow ok.gif

bo ja nawet widze roznice pomiedzy plynami do mycia naczyn, gdzie niektore daja rade w zimnej wodzie a inne nie

Napisano

> Mam Astrę G z 2003 roku i Audi A6 z 2006 roku. Astra czarna już pólmatowa, Audi tak samo. Może

> bardziej matowe i też czarne. Myję wodą z węża i do tego miotła na drewnianym trzonku. Auto to

> nie ołtarz.

> Dodkładnie taką

i wygodnie z takim kijem myć...? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> i wygodnie z takim kijem myć...?

Tak, przynajmniej się nie pobrudziłem nigdy przy myciu. smile.gif

Napisano

> Tak, przynajmniej się nie pobrudziłem nigdy przy myciu.

To pokaż efekty tego mycia 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Tak, ja myłem z ojcem, kilkanaście lat temu. Po 3 auto było już tak megamatowe (metalik z domieszką perły), że wymagało polerki tongue.gif Wtedy się dowiedzieliśmy, że to podstawowy błąd.

Napisano

> Mył ktoś?

> Lakier metalik.

Od zawsze myję samochody płynem do mycia naczyń i nie widzę żadnych minusów.

Napisano

Jedyne, co ja obserwowałem u siebie po myciu płynem do naczyń, to szybsze brudzenie się auta. Po szamponie brud się tak nie ima.

Napisano

> Tak, ja myłem z ojcem, kilkanaście lat temu. Po 3 auto było już tak megamatowe (metalik z domieszką

> perły), że wymagało polerki Wtedy się dowiedzieliśmy, że to podstawowy błąd.

to mi wytłumacz jak płyn do mycia naczyń może cokolwiek zmatowić. Tam gdzie lakierowałem oba śmietniki goście zwykłym płynem do naczyń czy czymkolwiek najtańśzym co w pobliskim lidlu czy biedzie jest. Myją tak od lat swoje i klientów auta. Generalnie środek ma zmniejszyć napięcie powierzchniowe wody.

Największy bład wedle magików to jest mycie bezdotykowe, a raz na ruski rok gąbką. Syf pozostały z mycia bezdotykowego wtedy gąbką się rozciera po całym aucie niczym papier ścierny.