Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co naciskamy na kierownicy - szok

Featured Replies

Napisano

Słuchałem ostatnio codziennego magazynu motoryzacyjnego w Toku FMu i rzecz była o Golfie VII. Redaktor Balkan powiedział, że wcale Golf nie jest taki super idealny ponieważ...w nowym modelu, na kierownicy większe guziki są od tempomatu, a mniejsze od głośności radia i z pełnym przekonaniem głosił teorię, że najczęściej przecież w aucie reguluje się głośność radia, a nie jakiś tempomat. yikes.gif

Teraz mam do Was pytanie. Kto tu zwariował? Czy przy nowoczesnych radiach, w których poziom głośności automatycznie się zmienia w funkcji hałasu we wnętrzu ktokolwiek dotyka głośności radia? Po co regulować głośność? Żeby obudzić pasażera? hehe.gifshocked.gif Jestem w mega szoku, że ktoś jeszcze opowiada to w moto audycji...ale może tak robicie? niewiem.gif

BTW jeśli już mam znaleźć sens dla guzików od radia na kółku to chyba najbardziej używa się fadera. Jak jadę z córką to musi być radio bajka oczywiście...więc jak chcę mieć spokój, pogadać przez telefon czy z pasażerem obok to możnaby szybko wyłączyć przednie głośniki. Normalnie trzeba wchodzić do menu...bo z kierownicy tylko głośność i seek. crazy.gif

Czy Wy też używacie częściej głośności niż tempomatu? icon_eek.gif

Zszokowany pozdrawiam.

Napisano

> Słuchałem ostatnio codziennego magazynu motoryzacyjnego w Toku FMu i rzecz była o Golfie VII.

> Redaktor Balkan powiedział, że wcale Golf nie jest taki super idealny ponieważ...w nowym

> modelu, na kierownicy większe guziki są od tempomatu, a mniejsze od głośności radia i z pełnym

> przekonaniem głosił teorię, że najczęściej przecież w aucie reguluje się głośność radia, a nie

> jakiś tempomat.

w moim wypadku ma rację. jakoś będzie z 5-10 razy częściej klikam w radio niz tempomat.

> Teraz mam do Was pytanie. Kto tu zwariował? Czy przy nowoczesnych radiach, w których poziom

> głośności automatycznie się zmienia w funkcji hałasu we wnętrzu ktokolwiek dotyka głośności

> radia? Po co regulować głośność? Żeby obudzić pasażera? Jestem w mega szoku, że ktoś jeszcze

> opowiada to w moto audycji...ale może tak robicie?

a co ma nowoczesnosć i autoregulacja, do tego że czasem dziecko przyśnie, czasem chcesz pogadać, a czasem posłuchać głosniej muzyki?

> BTW jeśli już mam znaleźć sens dla guzików od radia na kółku to chyba najbardziej używa się fadera.

nigdy nie uzywam smile.gif

> Jak jadę z córką to musi być radio bajka oczywiście...więc jak chcę mieć spokój, pogadać przez

> telefon czy z pasażerem obok to możnaby szybko wyłączyć przednie głośniki. Normalnie trzeba

> wchodzić do menu...bo z kierownicy tylko głośność i seek.

no od tego też jest przycisk - wycisz smile.gif

> Czy Wy też używacie częściej głośności niż tempomatu?

> Zszokowany pozdrawiam.

ok.gif

Napisano

> Zszokowany pozdrawiam.

Tak. zlosnik.gif Trasa bardzo rzadko to po co mi tempomat tongue.gif btw. zmieniłem radio i nie mam sterowania buu.gifzlosnik.gif

Napisano

zdecydowanie czesciej glosnosc radia niz tempomat smile.gif

ale tempomat mam troche inaczej sterowany

ustawiam predkosc pedałem gazu i wajcha w góre i dziala zlosnik.gif

Napisano

Głośność potrafię regulować kilkanaście razy w drodze do pracy, która zajmuje mi około 40 minut. A to fajniejsza muzyka więc głośniej, a to dzieciaki o coś pytają więc ciszej, a to reklamy, znowu cisze, a to jadę za wolno a muzyka fajna więc znowu głośniej bo autoregulacja nie sprawdza się. Co do tempomatu to używam go kilka razy w roku na prostych trasach typu autostrada A4, S3 do Szczecina, etc.

Napisano
  • Autor

> w moim wypadku ma rację. jakoś będzie z 5-10 razy częściej klikam w radio niz tempomat.

A to przepraszam...czyli ja jestem jakiś "lewy", a nie red. Balkan. blush.gif

> a co ma nowoczesnosć i autoregulacja, do tego że czasem dziecko przyśnie, czasem chcesz pogadać, a

> czasem posłuchać głosniej muzyki?

Mnie się wydawało, że radia słucha się z poziomem cały czas jednakowym. Nie za cicho, a jak za cicho to się sam podgłośni jak będzie szum, nie za głośno, żeby słychać karetkę. Np. w Dacii mam miejski poziom 23 i trasowy poziom 27...brak automatu, ale żeby kręcić gałką w czasie jazdy? crazy.gif

> nigdy nie uzywam

Fadera? hehe.gif Fajnie, że jest jakaś zbyteczna dla Ciebie rzecz...chociaż dlaczego tak praktyczna akurat? hehe.gif

> no od tego też jest przycisk - wycisz

Tatooo! Włącz mi radio Bajka! buu.gifhehe.gif

Ale dzięki, wiem, że to ja jestem screwy.gif i producenci dobrze kombinują.

Napisano

Jak często włączasz tempomat?

Napisano

>

> przekonaniem głosił teorię, że najczęściej przecież w aucie reguluje się głośność radia, a nie

> jakiś tempomat.

Ciezko powiedzieć, bo ja nie liczę ile razy regulowałem tempomat, czy radio niewiem.gif

> Teraz mam do Was pytanie. Kto tu zwariował? Czy przy nowoczesnych radiach, w których poziom

> głośności automatycznie się zmienia w funkcji hałasu we wnętrzu ktokolwiek dotyka głośności

> radia?

Mam to wyłączone, to jest bez sensu.

> Po co regulować głośność? Żeby obudzić pasażera? Jestem w mega szoku, że ktoś jeszcze

Oczywiście, jak reklamy to sciszam, jak głupa muza to tez ściszam, jak cos fajnego to podgłaśniam. Dziwne pytania zadaje osoba, która o obcowaniu z samochodem napisała tu ksiażki grinser006.gif

> BTW jeśli już mam znaleźć sens dla guzików od radia na kółku to chyba najbardziej używa się fadera.

Nigdy nie używam.

> Jak jadę z córką to musi być radio bajka oczywiście...więc jak chcę mieć spokój, pogadać przez

> telefon czy z pasażerem obok to możnaby szybko wyłączyć przednie głośniki. Normalnie trzeba

Nie mam dzieci, nie wożę dzieci sąsiada zlosnik.gif

> Zszokowany pozdrawiam.

Nie wiem, chyba tempomatu częściej

Napisano

> A to przepraszam...czyli ja jestem jakiś "lewy", a nie red. Balkan.

Niestety zlosnik.gif

> Mnie się wydawało, że radia słucha się z poziomem cały czas jednakowym.

Pociesz się, że tylko Ci się

wydawało zlosnik.gif

> Fadera? Fajnie, że jest jakaś zbyteczna dla Ciebie rzecz...chociaż dlaczego tak praktyczna akurat?

Moze 2 razy użyłem, jak kobita siedziała z tyłu i jej za głośno przy rozmowie było.

> Tatooo! Włącz mi radio Bajka!

> Ale dzięki, wiem, że to ja jestem i producenci dobrze kombinują.

Nie lepiej mszę? zlosnik.gif

Napisano

> A to przepraszam...czyli ja jestem jakiś "lewy", a nie red. Balkan.

> Mnie się wydawało, że radia słucha się z poziomem cały czas jednakowym. Nie za cicho, a jak za

> cicho to się sam podgłośni jak będzie szum, nie za głośno, żeby słychać karetkę. Np. w Dacii

> mam miejski poziom 23 i trasowy poziom 27...brak automatu, ale żeby kręcić gałką w czasie

> jazdy?

a przepraszam bardzo w aucie jest tylko radio? radio faktycznie - jakość mizerna i nie słucha się nawet muzyki głośno, ale przecia jest USB i CD. a tam jest już moc smile.gif

powyzsze nie zmienia oczywiscie potrzeby reagowania na wczesniej wymienione sytuacje.

> Fadera? Fajnie, że jest jakaś zbyteczna dla Ciebie rzecz...chociaż dlaczego tak praktyczna akurat?

nie nie. nie zbyteczna. ustawiam to raz - na początku. potem nie ruszam, czyli jest potrzebna, ale do ustawiania raz na rok powiedzmy smile.gif

Napisano

GDzie ta wspaniała motoryzacja.

Teraz olbrzymim problemem jest wielkość przycisków na kierownicy. Dodam, że przycisków od funkcji, które są zwyczajnie niepotrzebne.

Napisano

> GDzie ta wspaniała motoryzacja.

wszędzie wkoło. przecia mozna kupic obecnie wszystko, z każdej epoki, w każdym stanie.

> Teraz olbrzymim problemem jest wielkość przycisków na kierownicy. Dodam, że przycisków od funkcji,

> które są zwyczajnie niepotrzebne.

skoro są umieszczane na kierownicy, tzn. ze wg badań dot usability, są to elementy uzywane przez kierowców = są potrzebna. inna kwestia to ergonomia w niektórych przypadkach smile.gif

Napisano

> GDzie ta wspaniała motoryzacja.

> Teraz olbrzymim problemem jest wielkość przycisków na kierownicy. Dodam, że przycisków od funkcji,

> które są zwyczajnie niepotrzebne.

U mnie wszystkie są potrzebne, do tego na kierownicy nie mam przycisków, są pod kierownicą grinser006.gif

Napisano

> Słuchałem ostatnio codziennego magazynu motoryzacyjnego w Toku FMu i rzecz była o Golfie VII.

> Redaktor Balkan powiedział, że wcale Golf nie jest taki super idealny ponieważ...w nowym

> modelu, na kierownicy większe guziki są od tempomatu, a mniejsze od głośności radia i z pełnym

> jakiś tempomat.

> radia? Po co regulować głośność? Żeby obudzić pasażera? Jestem w mega szoku, że ktoś jeszcze

> Zszokowany pozdrawiam.

nie nawidze kierownic z pzryciskami

ale mnie idela kierownicy to 3 ramienna kierownica z e46 mpakiet do tego tepomat w manetce od subaru i radio w manetce do renault

540x405_kierownica-m-m-pakie-532944.jpg

how-cruise-control-works-3407_1.jpg

0911_114.jpg

Napisano

> Jak często włączasz tempomat?

codziennnie, bardzo czesto

zawsze na ograniczeniach predkosci

Napisano

> nie nawidze kierownic z pzryciskami

> ale mnie idela kierownicy to 3 ramienna kierownica z e46 mpakiet do tego tepomat w manetce od

> subaru i radio w manetce do renault

strasznie zmarnowane miejsce na kierownicy smile.gif

Napisano

> strasznie zmarnowane miejsce na kierownicy

ta kiera jest idelan, gruba, odpowiednia srednica, dobrej jakosci skora, mona dowolnie dlonie ulozyc bez obawy ze sie cos nacisnie

Napisano

> ta kiera jest idelan, gruba, odpowiednia srednica, dobrej jakosci skora, mona dowolnie dlonie

> ulozyc bez obawy ze sie cos nacisnie

a to że gdzieś tam w razie czego są przyciski, nie ma nic wspólnego z grubością, średnicą i jakością smile.gif

z Twoim krytykowaniem jest tak jak np. dla mnie z opuszczaniem tylnych siedzeń na płasko 1 dzwignią w bagażniku smile.gif nie używam tego, prawie wcale nie składam foteli, ale rozumiem ze jest to coś bardzo wygodnego smile.gif

Napisano

> jakiś tempomat.

Miał chyba rację koleś zlosnik.gif

Ja nie lubie guzików na kierownicy uzywać, tylko reguluję pokrętłem na radiu grinser006.gif

I rzeczywiście uzywam tego znacznie częściej niz guzików do tempomatu.

Zawsze jak jadę i leci akurat piosenka którą lubię szczególnie, to robię głośniej. Zaraz po niej ściszam radio (najczęściej leci reklama hehe.gif)

Kilka razy na dzień.

Tempomat tylko w czasie jazdy po trasie i tylko wtedy jak nie jestem gdzies spóźniony i muszę jechać szybciej, bo wtedy w ogóle tempomatu nie używam.

Napisano

> a to że gdzieś tam w razie czego są przyciski, nie ma nic wspólnego z grubością, średnicą i

> jakością

ale z ulozeniem dloni juz tak

sprobuj na torze pojedzic kierownica z przciskami i bez

zobaczysz roznice

te przyciski w niczym nie pomagaja a wrecz przeszkadzaja

duzo lepszym rowiazaniem dla dodatkowych funkcji (tempomat, radio, itp) sa manetki

Napisano

> ale z ulozeniem dloni juz tak

a guzik. to zalezy od kierownicy, nie od przycisków. chyba ze ktos lubi jezdzic na "pieska" wisząc na klaksonie.

> sprobuj na torze pojedzic kierownica z przciskami i bez

> zobaczysz roznice

na tor to są naby, a do cywilnych aut są cywilne kierownice

btw. Mabz nie narzeka na meganę i jej przyciski ? smile.gif

kierownicę się trzyma na torze oburącz, nie wiem jak wtedy przez przypadek naciśniesz przycisk, a nawet jesli - to co Ci to przeszkodzi?

> te przyciski w niczym nie pomagaja a wrecz przeszkadzaja

pomagają. we wszystkich funkcjach które oferują

> duzo lepszym rowiazaniem dla dodatkowych funkcji (tempomat, radio, itp) sa manetki

ale dorabiasz. jakos w manetkach nie przeszkadza Ci omyłkowe muśnięcie przy włączaniu kierunkowskazu, lub przy innej czynności. ale na kierownicy omyłkowo przyciskasz i przeszkadza smile.gif

Napisano

To zależy od auta bardzo.

W Mitsubishi przycisków do radia nie uzywam, bo sa jakieś niewygodne. Może zbyt małe? Nie wiem co jest z nimi źle, ale coś źle jest na pewno zlosnik.gif

Natomiast ostatnio jechałem zastępczym Hyundaiem i30. Nowy model. Tam zaraz zacząłem guzików uzywać. Bardzo wygodnie umieszczone o idealnej wielkości ok.gif

Napisano

W moim przypadku wg. częstotliwości używania:

- głośność radia grinser006.gif,

- odbieranie telefonu,

- zmiana informacji na wyświetlaczu pod zegarami,

[...]

- tempomat - chyba najrzadziej przeze mnie używana funkcja z tych dostępnych na kierownicy. grinser006.gif

Napisano

> a guzik. to zalezy od kierownicy, nie od przycisków. chyba ze ktos lubi jezdzic na "pieska" wisząc

> na klaksonie.

> na tor to są naby, a do cywilnych aut są cywilne kierownice

> btw. Mabz nie narzeka na meganę i jej przyciski ?

nie wiem trzeba sie jego zapytac

mi pzreszkadza

> kierownicę się trzyma na torze oburącz, nie wiem jak wtedy przez przypadek naciśniesz przycisk, a

> nawet jesli - to co Ci to przeszkodzi?

glopio tak wlaczyc nagle radio na beczce, lub zapiac tempomat napodczas boku

> ale dorabiasz. jakos w manetkach nie przeszkadza Ci omyłkowe muśnięcie przy włączaniu

> kierunkowskazu, lub przy innej czynności.

nie zdazylo mi sie

a na kierownicy z przyciskami (mam doswiadczenie tylko z BMW i SUBARU i VOLVO i SKODA) tak

Napisano

Często używam przycisków do ustawiania głośności audio ze względu na cholernie irytujące reklamy, Chociaż gdybym się zastanowił to chyba częściej przełączam stacje (też na kierownicy oczywiście). Tempomat mi wisi, bo teraz bardzo rzadko jeżdżę w trasy.

BTW - redaktor się mylił. Golf VII jest idealny admin.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja słucham często Jedynki PR, a to nadają dużo ciszej od pozostałych, więc zaraz po przełączeniu podgłaszam, i ściszam, gdy przełączam na inną stację zlosnik.gif

Tempomatu natomiast używam z rzadka - tylko wtedy, gdy wyjeżdżam poza miasto.

Podsumowując - najczęściej używam najmniejszych przycisków od głośności mamba.gif

Napisano

> nie wiem trzeba sie jego zapytac

> mi pzreszkadza

> glopio tak wlaczyc nagle radio na beczce, lub zapiac tempomat napodczas boku

nie spotkałem się jezcze z tempomatem, który można zapiąć 1 przyciskiem. przeważnie najpierw trzeba go "uzbroić"/aktywować, a dopiero potem odpalić. a radio? radio to dodatkowa waga - usunąć trzeba.

> nie zdazylo mi sie

> a na kierownicy z przyciskami (mam doswiadczenie tylko z BMW i SUBARU i VOLVO i SKODA) tak

a mi w Meganie wiele razy zdarzyło się ruszyć nie tak jak chciałem sterowanie radiem za kierownicą. to samo w focusie... czyli oba rozwiązania moze i nie są doskonałe, ale więcej dają niż zabierają na pewno smile.gif

Napisano

w temacie przycisków na kierownicy...

po ponad roku nie mogę się przyzwyczaić do sterowania radiem z prawie strony kierownicy frown.gif

z lewej jak miałem BMW korzystałem bardzo często, z prawej... co za różnica czy wezmę łapę na kierownicę czy do radia niewiem.gif

najchętniej i tempomat i sterowanie radiem miałbym z lewej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> codziennnie, bardzo czesto

> zawsze na ograniczeniach predkosci

A ja nigdy

Za to radio codziennie

Napisano

> Zszokowany pozdrawiam.

Zdecydowanie częściej używam głośności niż tempomatu i to nawet w samochodach, które tempomat mają wink.gif

Co do wygody używania przycisków na kierownicy, to zależy od ich wielkości i ułożenia. Dla mnie idealne są proste rozwiązania i np. dużo wygodniej (na tyle wygodnie, że praktycznie nie dotykam radia w ogóle) używa mi się takich przycisków jak w Astrze G

3681961554e9bfe828cc4f.jpg

Niż ułożonych w ten sposób w służbowym VW.

kierownica.jpg

Napisano

> ale z ulozeniem dloni juz tak

> sprobuj na torze pojedzic kierownica z przciskami i bez

> zobaczysz roznice

> duzo lepszym rowiazaniem dla dodatkowych funkcji (tempomat, radio, itp) sa manetki

A jeśli ktoś nie jeździ na torze?

Napisano

> Redaktor Balkan powiedział,

Robię tak jak on mówił.

Tempomat włączam jak wjeżdżam na autostradę a radiem ciągle manipuluję, zwłaszcza jak jadę z mulher.gif bo ona musi mieć głośniej a ja chcę ciszy w piątek wieczorem, po całym tygodniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A jeśli ktoś nie jeździ na torze?

to i tak wole manetki ew. rozwiazanie pokazane powyzej z opla

Napisano

> to i tak wole manetki ew. rozwiazanie pokazane powyzej z opla

A ja nie o co?

Mam na kierownicy przyciski od radia i od kompa i jakoś nie zdarzyło się, żebym przypadkiem coś nacisnął.

Napisano

To straszne, nie mam na kierownicy guzików do temptomatu. Mam płakać????

Napisano
  • Autor

> Jak często włączasz tempomat?

Bardzo często? Nie tylko, że włączam, ale przyspieszam i hamuję ręką, a nie pedałami. Więc się sporo klika...ale w tym czasie jakoś nie mam powodu, żeby dać głośniej radio.

Napisano
  • Autor

> a przepraszam bardzo w aucie jest tylko radio?

W Toyocie mam jeszcze telewizor, ale co to ma do rzeczy? hehe.gif

> radio faktycznie - jakość mizerna i nie słucha się

> nawet muzyki głośno, ale przecia jest USB i CD. a tam jest już moc

Oczywiście, ale czy się klika co chwilę USB/radio/USB/CD...?

> nie nie. nie zbyteczna. ustawiam to raz - na początku. potem nie ruszam, czyli jest potrzebna, ale

> do ustawiania raz na rok powiedzmy

Jeśli mam bardzo wygodny dostęp do pokrętła na radiu i bardzo wygodny wink.gif dostęp do guzików na kierownicy, a dostęp do fadera jest ukryty w menu to jaki to ma sens?

Napisano
  • Autor

> ale mnie idela kierownicy to 3 ramienna kierownica z e46 mpakiet do tego tepomat w manetce od

> subaru i radio w manetce do renault

claps.gif Ppmarian na ministra! Prawda nas wyzwoli...od guzików na kierownicy. ok.gif

Napisano

też mam czystą trójramienną w helmucie i wolę ją czystą niż upstrzoną przyciskami

przy innej upstrzonej przyciskami i tak się okazuje, że do radia sięgam, a nie steruję z kierownicy zlosnik.gif

Napisano

> W Toyocie mam jeszcze telewizor, ale co to ma do rzeczy?

to że jak słuchasz USB, to poza głośnością jeszcze nawigujesz po katalogach z kierownicy.

> Oczywiście, ale czy się klika co chwilę USB/radio/USB/CD...?

raz na jakiś czas. jak w radiu nic nie ma, albo Antyradio zasięg traci, to sie zapodaje USB.

> Jeśli mam bardzo wygodny dostęp do pokrętła na radiu i bardzo wygodny dostęp do guzików na

> kierownicy, a dostęp do fadera jest ukryty w menu to jaki to ma sens?

no jest w menu bo uzywa sie go raz na ruski rok. a inne przyciski częściej. Jak tak sie zastanawiam to generalnie używam praktycznie wszystkich u siebie w Pugu. w bmw brakuje mi przycisku "wycisz". I nie używam tych od telefonu bo karty sim nie mam frown.gif

Napisano
  • Autor

> To straszne, nie mam na kierownicy guzików do temptomatu. Mam płakać????

Ja w Dacii nie mam nawet guzików do klaksonu na kierownicy, a jestem twardy, chłopaki nie płaczą. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Mam to wyłączone, to jest bez sensu.

Myślę, że to zależy...w jakim aucie. W aucie wyższej klasy, które jest ciche przez większy zakres normalnych prędkości tak, ale w aucie niższej klasy szum wdziera się do kabiny i fajnie jak radio się podgłośni. W Suzuki np. jest 3-stopniowy regulator intensywności. Może się podgłaśniać delikatnie lub hard rockowo. wink.gif

> Oczywiście, jak reklamy to sciszam, jak głupa muza to tez ściszam, jak cos fajnego to podgłaśniam.

W dobie mp3 można mieć tylko fajne...a dziwne, że słuchasz radia z głupią muzą. crazy.gif

> Dziwne pytania zadaje osoba, która o obcowaniu z samochodem napisała tu ksiażki

hehe.gif Chciałem skonfrontować może zaskoczenie.

> Nie wiem, chyba tempomatu częściej

Wydaje mi się też, że ważniejsza jest precyzja i wygoda, która powoduje, że auto przyspiesza/zwalnia niż "wolumen". Stąd większe guziki do tempomatu i mniejsze od głosu. Zgadzam się z VW.

Napisano

> Ja w Dacii nie mam nawet guzików do klaksonu na kierownicy, a jestem twardy, chłopaki nie płaczą.

Pocieszyłeś mnie!

Napisano

W czasie jazdy prawie ciagle używam regulacji glosnosci + ogolnie sterowanie audio.

To najważniejsze żeby były intuicyjne przyciski do tego, broń Boże dotykowe (to tak poza tematem).

Napisano

Zadac pytanie, otrzymac odpowiedz, a potem wysmiac hmm.gif

PS. Tez w kolko bawie sie glosnoscia, mam wene to czegos poslucham se bardzo glosno, a jak nie podoba sie to scisze i owe ustawienia sa na tyle rozbiezne, ze automat zmiany glosnosci wraz ze zmiana predkosci mi nie dopasuje.

Wspomniales o Dacii, wiec w nawiazaniu do redaktora, w nowym Dusterze jest beznadziejne radio, spore pokretlo do strojenia i male guziczki do zmiany glosnosci.

Tylko pewnie zaraz napiszesz, ze czesciej latasz po eterze w poszukiwaniu fal niz glosnosci uzywasz yikes.gif

Napisano

> A ja nie o co?

> Mam na kierownicy przyciski od radia i od kompa i jakoś nie zdarzyło się, żebym przypadkiem coś

> nacisnął.

Ja w Astrze czesto niechcacy naciskam, wole sterowanie podwieszone pod kiera niz na.

Napisano
  • Autor

> to że jak słuchasz USB, to poza głośnością jeszcze nawigujesz po katalogach z kierownicy.

Bardzo słuszna uwaga. Czyli na kierownicy mogłoby w ogóle nie być głośności, a tylko strzałki do menu.

Mimo, że czytam tu wypowiedzi...i w większości macie tak jak pan redaktor to wciąż nie czuję po co klikać głośno/cicho, ale OK. Bo ja to tak porównuję do TV. Można skakać po kanałach. Można skakać po stacjach, ale od głośno/cicho idzie zwariować. Nie widziałem nikogo na kanapie przed TV, który by "jeździł" głośnością wte i wewte.

Natomiast korekty tempomatu w trasie to raczej norma. I zgadzam się z ppmarianem, że dźwignia pod lepsza niż guziki na.

> raz na jakiś czas. jak w radiu nic nie ma, albo Antyradio zasięg traci, to sie zapodaje USB.

Zdałem sobie sprawę, że nie mam nośnika muzyki na USB... hahaha.gif

> no jest w menu bo uzywa sie go raz na ruski rok.

Za co mnie pokarało, że baba z tyłu woła włącz, a baba z boku woła wyłącz? pad.gif

Fader ucisza obie...to taki MUTE dla bab. biglaugh.gif

Czy w Peugeocie są jakieś konfigurowalne guziki czy sztywno przypisane?

> a inne przyciski częściej.

Dlaczego nie ma wyłącznika radia na kierownicy?

pzdr

Napisano

> ale mnie idela kierownicy to 3 ramienna kierownica z e46

Mówisz, że BMW?

d09mal253.jpg

Napisano

A ja nic nie naciskam, bo nie mam przycisków na kierownicy.

Przypuszczam też, że nieprędko bym się przyzwyczaił nie sięgać

do miejsca gdzie zwykle są wszystkie guziki hmm.gif

Napisano

> Zadac pytanie, otrzymac odpowiedz, a potem wysmiac

> PS. Tez w kolko bawie sie glosnoscia, mam wene to czegos poslucham se bardzo glosno, a jak nie

> podoba sie to scisze i owe ustawienia sa na tyle rozbiezne, ze automat zmiany glosnosci wraz

> ze zmiana predkosci mi nie dopasuje.

w sumie to automat dopasowania głośności do prędkości to dobre case study smile.gif w renault megane 2009 - działał idiotycznie. przy 100km/h robiło się głośniej - ot płynna regulacja. jak zdarzyło się jechać w kolumnie w okolicach tej prędkosci, to mozna bylo dostac zajoba, bo skakała głośność.

To samo mam w p508 (2011).

w bmw natomiast - działa idealnie.

to samo w kwestii automatycznych wycieraczek (20 letnie bmw vs współczesne francuzy) i klimatronika (w tym wypadku megane leżała).

ot. kolejny ficzer u francózów który jest w katalogu, ale tylko z nazwy, bo nie działa dobrze smile.gif