Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupowanie opon przez internet ....

Featured Replies

Napisano

Takie kwiatki wychodzą jak się chce kupić opony w sklepie internetowym:

tak samo nazywająca się opona: Nexen Roadian CT8 w 3 różnych sklepach internetowych wygląda tak:

image.jpeg.93588051266464080d88f338d1f1a16e.jpegimage.jpeg.f6b096a76dcb595912b7cf3d5453c169.jpegimage.png.668777a0d43bfe46ab726c1f81878d60.png

we wszystkich sklepach opona jest na zamówienie, więc nie wiadomo co tak naprawdę przyjedzie.

Tak tylko się chciałem wyżalić....

Edytowane przez JacWeg

Napisano

no to ładne kwiatki:hmm:, a jeśli jesteśmy przy oponach to ja od dziś jeżdżę na zimówkach, PIERWSZY:phi:

Napisano

Czasem bieżnik różni się w zależności od rozmiaru, co Ci za różnica jak wygląda bieżnik? Jeszcze na dodatek w oponach dostawczych. 

Napisano

Zdjecie moze byc poglądowe, jaki problem sprawdzić na stronie producenta opony w razie wątpliwości ?

Napisano
9 godzin temu, chojnik napisał:

Zdjecie moze byc poglądowe, jaki problem sprawdzić na stronie producenta opony w razie wątpliwości ?

Tyle tylko, że na tych trzech zdjęciach poglądowych na boku opony jest napis Roadian CT8, czyli model opony upatrzony przez autora.

Swoją drogą niezłe kryterium wyboru opon: kształt bieżnika... :phi:

Napisano
Dnia 23.09.2017 o 14:44, JacWeg napisał:

we wszystkich sklepach opona jest na zamówienie, więc nie wiadomo co tak naprawdę przyjedzie.

Zależy co zamówiłeś.

RoadianCT8HL-tire1.png

Napisano

Zdjęcia są takie jak dostali od producenta i wstawiają to czasem bez pomyślenia.

Bardzo możliwe, że ta pierwsza z tej trójki to wersja przeznaczona głównie do SUVów.

Napisano

tak samo nazywająca się opona: Nexen Roadian CT8 w 3 różnych sklepach internetowych wygląda tak:

http://www.nexentire.com/international/product/ltr/

:ok:

Napisano
5 godzin temu, Manx napisał:

Bardzo możliwe, że ta pierwsza z tej trójki to wersja przeznaczona głównie do SUVów.

Natomiast druga i trzecia to jest ta sama opona tylko w innym rozmiarze i zdjęcie pod nieco innym kątem.

Ale żeby uświadomić założyciela wątku to dodam, że opony tego samego typu w różnych rozmiarach mogą mieć nieco różny układ bieżnika więc zdjęcie w sklepie może być i takie i takie.

image.png.0f85b31bbb7c6d377b8952d7957f7113.pngimage.png.6745589f3eaa0bbb25909d6bf6b1c31e.png

Napisano
Dnia 24.09.2017 o 06:20, romano11 napisał:

Tyle tylko, że na tych trzech zdjęciach poglądowych na boku opony jest napis Roadian CT8, czyli model opony upatrzony przez autora.

Na pierwszym zdjęciu jest wyraźny napis ROADIAN CT8HL:skromny:

Edytowane przez rsad

Napisano
9 godzin temu, rsad napisał:

Na pierwszym zdjęciu jest wyraźny napis ROADIAN CT8HL:skromny:

A na drugim jest CT8 w rozmiarze 235/65/R16C, a na trzecim CT8 w rozmiarze 195R15C. 

Talibów i UFO w Klewkach nie stwierdzono. 

Napisano
  • Autor

Np. czasami trzeba dokupić jedną oponę do kompletu, wtedy kształt bieżnika jest istotny. Moja żona w osobówce w tym roku załatwiła po raz drugi oponę i znowu muszę dokupić pojedynczą sztukę (pozostałe opony mają przebieg 8 000 km)

A ja lubię wiedzieć co kupuję i opony wybieram także ze względu na wygląd bieżnika. Tak mam i już ;)

Napisano

Ja takie kryterium miałem przez wiele lat. A że opona świetnie trzymała na wodzie i w zakrętach, to tylko dodatkowy atut. ;] Za to szybko traciła bieżnik.

goodyear-eagle-f1-gsd2-1114-t-f-l700-sk4

mar00ha

Napisano

Moim skromnym zdaniem kształt bieżnika jest jednym z najważniejszych kryteriów.

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

Po samym ksztalcie bieznika jestes w stanie ocenic parametry opony? ;]

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

W moim samochodzie zmieniłem taki:

85880.jpg

na taki:

005521_a_01_michelin_latitude-cross.jpg

Założę się, że też jesteś w stanie ocenić jak bardzo różnią się parametrami.

:oki:

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

parametrów czy osiągów konkretnego modelu nie ocenisz, ale przeznaczenie i ogólne zdolności opony naturalnie.

Napisano
Teraz, Ozarek napisał:

parametrów czy osiągów konkretnego modelu nie ocenisz, ale przeznaczenie i ogólne zdolności opony naturalnie.

Jasne, ale gdyby mial wybrac z 5 opon zimowych najlepsza po samym biezniku, to jednak bym sie nie podjal ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Jasne, ale gdyby mial wybrac z 5 opon zimowych najlepsza po samym biezniku, to jednak bym sie nie podjal ;)

jeżeli będą to opony o tym samym przeznaczeniu to wiele nie ocenisz, ale różnice pomiędzy oponą śniegową vs miejską wyłapiesz bez problemu.

Napisano
Dnia 28.09.2017 o 19:21, mar00ha_ napisał:

Ja takie kryterium miałem przez wiele lat. A że opona świetnie trzymała na wodzie i w zakrętach, to tylko dodatkowy atut.0ha

I co wpisywałeś do wyszukiwarki: bieżnik w jodełkę? :nie_wiem:

Napisano
11 godzin temu, Ryb napisał:

Na prawdę onanizujesz się kształtem bieżnika w kategorii:zimowe/letnie/całoroczne?

Napisano
no to ładne kwiatki:hmm:, a jeśli jesteśmy przy oponach to ja od dziś jeżdżę na zimówkach, PIERWSZY:phi:

D00pa nie pierwszy, ja mam jeszcze z poprzedniej zimy [emoji12]

Wysłane z telefonu

Napisano
58 minut temu, chris_666 napisał:

ja mam jeszcze z poprzedniej zimy emoji12.png

Czyli ostatni jesteś, a nie pierwszy :phi:

Napisano
1 godzinę temu, romano11 napisał:

Na prawdę onanizujesz się kształtem bieżnika w kategorii:zimowe/letnie/całoroczne?

Wydawało mi się, że kształt bieżnika jest w różnych oponach różny właśnie dlatego, żeby różne opony miały różne parametry.

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał:

Wydawało mi się, że kształt bieżnika jest w różnych oponach różny właśnie dlatego, żeby różne opony miały różne parametry.

To chyba nie jest takie proste. Nalewka z takim samym bieżnikiem jak oryginał ma jednak nieco inne parametry :)

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

To chyba nie jest takie proste. Nalewka z takim samym bieżnikiem jak oryginał ma jednak nieco inne parametry :)

Ja przecież nie zakładam że to jedyny parametr. Ale kształt bieżnika jest jednak istotny. Ot, prosty przykład - w autach ząbkujących lepiej brać asymetryczne zamiast kierunkowych.

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Wydawało mi się, że zrozumiałem, ale chyba jednak nie...

kształt bieżnika jest jednym z najważniejszych kryteriów.

Założyłem (może błędnie), że porównujesz kształty bieżnika z jednej kategorii opon, czyli liczysz, ile lamelek na mm.kw. :phi: ma ta opona, a ile tamta i na podstawie kształtu dokonujesz wyboru, ale nie wybierasz między letnimi, całorocznymi i zimowymi jednocześnie.

Napisano
Dnia 29.09.2017 o 20:17, romano11 napisał:

I co wpisywałeś do wyszukiwarki: bieżnik w jodełkę? :nie_wiem:

Byłem bardziej wyrafinowany! Wpisywałem swój rozmiar i oglądałem obrazki. :idea:

mar00ha

Napisano
Dnia 9/23/2017 o 14:44, JacWeg napisał:

image.jpeg.93588051266464080d88f338d1f1a16e.jpegimage.jpeg.f6b096a76dcb595912b7cf3d5453c169.jpegimage.png.668777a0d43bfe46ab726c1f81878d60.png

Do niedawna kupowalem tez przez net.

Ostatnie 3 komplety kupilem w sklepie stacjonarnym, a roznica byla w najgorszym przypadku rzedu kilkunastu zl na komplecie.

Odpadlo mi zmartwienie czekaniem na kuriera albo umawianiem sie w zaprzyjaznionym serwisie, ze przyjda gumy. 

I z odsylaniem, reklamowaniem i calym tym nieprzyjemnym procesem, jesli cos pojdzie nie tak.

Napisano
Dnia 9/23/2017 o 14:48, Waldek40 napisał:

Zmienilem 22.09. Gdyby nie to, ze pozniej bedzie panika, kolejki albo nocne czuwanie pod wulkanizacja, to zrobilismy bez sensu. ;]

Napisano
Teraz, maagog napisał:

Zmienilem 22.09. Gdyby nie to, ze pozniej bedzie panika, kolejki albo nocne czuwanie pod wulkanizacja, to zrobilismy bez sensu. ;]

ja najechałem bokiem opony na pręt i rozerwało oponę i dlatego zmieniłem na zimówki, teraz mam czas i dylemat czy kupić 2 opony letnie Michelin czy Dunlop ale więcej dobrych opinii maja Michelinki

Napisano
5 minut temu, Waldek40 napisał:

ja najechałem bokiem opony na pręt i rozerwało oponę i dlatego zmieniłem na zimówki, teraz mam czas i dylemat czy kupić 2 opony letnie Michelin czy Dunlop ale więcej dobrych opinii maja Michelinki

Ja bym kupil takie same jak pozostale albo o podobnych parametrach/ksztalcie bieznika.

Napisano

też tak myślałem a i zarazem była by to najtańsza opcja aleee mam małe ale do tych opon, a mianowicie uślizgi opon w zakrętach przy mokrej jezdni przy nawet małych predkościach, obecne zimówki 15 letnie;] Michelin lepiej zachowują się na mokrej nawierzchni na tym samym zakręcie, więc widać że kiedyś to chyba robili te opony jednak z lepszego materiału, opony mają 6,5 mm i nadal mięciutką gumę a nie jak teraz 3-4 lata i opona jest jakby z plastiku zrobiona

Napisano
Dnia 1.10.2017 o 16:30, Waldek40 napisał:

też tak myślałem a i zarazem była by to najtańsza opcja aleee mam małe ale do tych opon, a mianowicie uślizgi opon w zakrętach przy mokrej jezdni przy nawet małych predkościach, obecne zimówki 15 letnie;] Michelin lepiej zachowują się na mokrej nawierzchni na tym samym zakręcie, więc widać że kiedyś to chyba robili te opony jednak z lepszego materiału, opony mają 6,5 mm i nadal mięciutką gumę a nie jak teraz 3-4 lata i opona jest jakby z plastiku zrobiona

Co to za opona?

Zostawisz ja na przodzie - nadal nie bedzie na mokrym skrecac.

Zostawisz na tyle, przod skreci a tyl bedzie uciekal na mokrym na zewnetrzna. Fatalne rozwiazanie.

Napisano

mała errata, opony zimowe nie 15 a 13letnie;],a opony które maja uślizgi boczne to barum brawuris 2 w rozmiarze 215/65R15

Napisano
21 godzin temu, Waldek40 napisał:

mała errata, opony zimowe nie 15 a 13letnie;],a opony które maja uślizgi boczne to barum brawuris 2 w rozmiarze 215/65R15

Kupilem w tym sezonie komplet nowych Barumow 3hm. Na tyle mam 255 w malym i lekkim wozie, wiec przyczepnosci na suchym powinno byc mnostwo. Ale nie ma. ;]

Na pewno znajdzie sie na allegro ktos, kto odkupi od ciebie 2 sztuki i bedzie zadowolony. Jesli chcesz lepsza gume, kup komplet. Zakup na jedna os jest bez sensu.

Napisano

celuje w danlop lub michelin czyli opony premium z najwyżej pułki cenowej ;], i tak czym więcej czytam opinii o tych oponach tym mam większe rozterki, o danlopach piszą ze opony nowe a mają już bicia  (kiedyś  trafiłem na fuldy ekokontrol które miały bicia) a znowuż  miszelin kumpel mi odradza że znika bieżnik momentalnie, i weź tu i bądź mądry:hmm:

Napisano

Nie wiem skąd opinia o szybkim znikaniu bieżnika... Micheliny są dość drogie, ale bardzo wolno się ścierają. To jedyna w tej chwili firma, która umie połączyć trwałość z przyczepnością... 

Testowałem na Energy Saver Plus... 

Napisano

Ogólnie Michały są chyba najwolniej ścierającymi się oponami...

Napisano
32 minuty temu, Waldek40 napisał:

celuje w danlop lub michelin czyli opony premium z najwyżej pułki cenowej ;], i tak czym więcej czytam opinii o tych oponach tym mam większe rozterki, o danlopach piszą ze opony nowe a mają już bicia  (kiedyś  trafiłem na fuldy ekokontrol które miały bicia) a znowuż  miszelin kumpel mi odradza że znika bieżnik momentalnie, i weź tu i bądź mądry:hmm:

Zawsze znajdzie sie jakis malkontent, ktory wystawi zla opinie, ale...

Ja kupuje budzetowki i ostatnio sprawdzilem

- wspomniane Barum Bravuris 225/40/18 i 255/35/18

- Firestone Firehawk 205/55/16

- Dayton DW510 (zima) 205/55/16

- General Snowgraber (zima) 235/60/18

i z zadnym problemow nie mam. Te ostatnie jezdza juz 3 lata, nawet w sezonie letnim, i wszystko jest OK. Przod naturalnie ulegl szybszemu zuzyciu, ale to nie jest zaskoczenie.

Opona premium Pirelli w samochodzie brata ma prawdopodobnie wady od nowosci (bicie). Dystrybutor przerzuca wine na felgi, ale bicia nie bylo zarowno na starych letnich jak i na zimowych.

To by bylo na tyle z moich doswiadczen budzet/premium. Moze nie sa bardzo miarodajne, ale jesli z drogimi oponami moga pojawic sie takie same problemy, to ja nie przeplacam.

Edytowane przez maagog

Napisano

no to szukam dalej opon asymetrycznych (bo są ciche ) i z lepszym trzymaniem na mokrym asfalcie, a że jeżdżę vanem więc i auto wysokie i ciężkie i przydały by sie opony jakieś dobre

Edytowane przez Waldek40

Napisano

Kupiłem asymetryczne Sava Intensa UHP 2 i nie narzekam. Ciche i dobrze trzymają się drogi. Kupowałem przez net - tak żeby być bardziej w temacie ;)  

Napisano
2 godziny temu, maagog napisał:

Ja kupuje budzetowki i ostatnio sprawdzilem

- wspomniane Barum Bravuris 225/40/18 i 255/35/18

- Firestone Firehawk 205/55/16

- Dayton DW510 (zima) 205/55/16

- General Snowgraber (zima) 235/60/18

i z zadnym problemow nie mam.

A chwilę wcześniej pisałeś, że: 

5 godzin temu, maagog napisał:

Kupilem w tym sezonie komplet nowych Barumow 3hm. Na tyle mam 255 w malym i lekkim wozie, wiec przyczepnosci na suchym powinno byc mnostwo. Ale nie ma. ;]

No to jak z tymi Barumami? 8];] 

Ja tam Barum raczej już nie kupię (różne złe doświadczenie, szczególnie z trzymaniem na mokrym w zasadzie w nowych Bravuris), podobnie jak Firehawków, które po jednym sezonie zrobiły się śliskie - głośnie były od początku (głośniejsze od zimówek Kleber HP3). Dayton DW510 - kupiłem na szybko, ponieważ nie miałem wyboru (wigilia BN - rozerwało mi jedną oponę na autostradzie porą nocną dnia poprzedniego) i niestety nie zachwyciły, na suchym czy mokrym. Zmieniłem chwilę później na Apollo ALNAC 4G ALL Season i zaczęło się jeździć bardzo miło i przyjemnie. Różnica była bardzo widoczna szczególnie w mokrych zakrętach czy przy gwałtowniejszym hamowaniu. Tak to tania wielosezonówka wygrała w pięknym stylu z tanimi, nowymi zimówkami :)  Dołożę jeszcze chwalone Fuldy - ostatnio Ecocontrol. Kolejna próba zakupu opon tej marki. Dziękuję. 

Żeby nie było - z tymi oponami nie było żadnych problemów usterkowych i są dalej eksploatowane (w tym np. przez teściów, za free :) ). O sprzedaży na alle czy olx nawet nie wspomnę - wszyscy z radością za grosze kupowali opony w doskonałym stanie.  Jeżdżę generalnie bardzo spokojnie, ale to nie znaczy wolno. Sporo jazd po autostradach/ekspresówkach z prędkościami  stosownymi, o jazdach w górach nie wspomnę. 

Jeżeli chodzi o miejsce zakupu - kupuję tam gdzie taniej/lepiej/wygodniej. Z ostatnich zakupów internetowych to Vredestein Quatrac 3, Vredestein Quatrac 5, Vredestein Ultrac Cento, Nokian WR D3, Nokian WR D4, Apollo Alnac 4G All Season, Goodyear Vector 4Seasons. Zero problemów. Ultrac Cento tylko przysłali z wyższym indeksem, ale głośniejsze (na etykiecie). No i nie są najcichsze. 

Napisano

Roadian CT8, czyli model opony upatrzony przez autora.
... :phi:

Na 2 i 3

Na pierwszym jest Ct8hl

Napisano

Ja raz zamówiłem opony Yokohama.

Po ich założeniu samochód skręcał w jedną stronę.

Wróciłem do gumiarza celem złożenia reklamacji na uszkodzenie samochodu. Byłem pewny, że użyli jakiegoś młota do odkręcania śrub czy coś i tam się im jakis element pogiął w zawieszeniu, czy drążkach kierowniczych. Jak zwał tak zwał.

Gumiarze do mnie z mordą, że odkręciło się wszystko lekko i nie używali żadnych pomocników i że mogą zrobić eksperyment i przełożą opony lewa/prawa

Tak też zrobili i samochód zaczął skręcać w druga stronę ;]

Kuźwa jak????

Po zdjęciu kół z przodu, zaczęliśmy porównywać opony. Jedna była niższa od drugiej. Ten sam model, te samy daty produkcji.

I jak to wytłumaczyć? Różnica była tak z 1cm wysokości, jakby powiedzmy jedna była 205/50, a druga 205/55, ale obie były jednak 205/50 z tego co było napisane na ich boku ;]

Szczerze mówiąc sprawę olałem. Tą różniącą się wysokością, kazałem wrzucić na tył, bo tam to mi w niczym nie przeszkadzało. Na oko na aucie też nie dało się różnicy zauważyć.

Takie kwiatki też sie trafiają ;)

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Ja raz zamówiłem opony Yokohama. Po ich założeniu samochód skręcał w jedną stronę.

zaczęliśmy porównywać opony. Jedna była niższa od drugiej. Ten sam model, te samy daty produkcji.

I jak to wytłumaczyć? Różnica była tak z 1cm wysokości, jakby powiedzmy jedna była 205/50, a druga 205/55, ale obie były jednak 205/50 z tego co było napisane na ich boku ;] Szczerze mówiąc sprawę olałem. Tą różniącą się wysokością, kazałem wrzucić na tył, bo tam to mi w niczym nie przeszkadzało.

A wystarczyło ciśnienia wyrównać... :phi:  ;)

Napisano
Dnia 10/4/2017 o 20:36, futrzak napisał:

A chwilę wcześniej pisałeś, że: 

No to jak z tymi Barumami? 8];] 

Ja tam Barum raczej już nie kupię (różne złe doświadczenie, szczególnie z trzymaniem na mokrym w zasadzie w nowych Bravuris), podobnie jak Firehawków, które po jednym sezonie zrobiły się śliskie - głośnie były od początku (głośniejsze od zimówek Kleber HP3). Dayton DW510 - kupiłem na szybko, ponieważ nie miałem wyboru (wigilia BN - rozerwało mi jedną oponę na autostradzie porą nocną dnia poprzedniego) i niestety nie zachwyciły, na suchym czy mokrym.

Jesli rozroznisz parametry opony od wady produkcyjnej to wszystko bedzie juz jasne. ;] 

Wad nie maja. Stad wniosek, ze problemow nie mam.

Parametry sa slabe, ale to nie wada. Poza tym zgadza sie z etykieta a cena to odzwierciedla. Nie oczekuje, ze tania opona bedzie miala rewelacyjne wlasciwosci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.