Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieduży, nowy samochód do 50tys

Featured Replies

Napisano

Brat powoli dojrzewa do zmiany auta. Jeździ niedużo (pływa i dużą część roku jest na morzu). Od kilku lat jeździ moim byłym Nissanem P12 kombi z 2003r. Ale auto jest dla niego za duże, poza tym starzeje się i pora na zmianę. Szuka czegoś mniejszego. Założenia są następujące:

- samochód nowy z salonu (akurat są wyprzedaże rocznika 2017), ewentualnie z jakiegoś programu typu "Toyota pewne auto" itp. (2-3 letnie auta poleasingowe, zostawiane w rozliczeniu itp. z roczną gwarancją salonu)

- roczne przebiegi malutkie, na poziomie 8tys km. 

- ekonomiczny, ale w miarę żwawy silnik benzynowy (najchętniej bez turbiny), auto nie będzie gazowane

- mały sedan lub 5 drzwiowy HB (wielkości Aurisa, Astry, Fabii itp. ) 

- nie musi mieć alufelg, nawigacji i wodotrysków. Najważniejsza to klimatyzacja i bogate systemy bezpieczeństwa, więc może być droższy model/marka z uboższym wyposażeniem niż jakiś najtańszy z fullwypasem. 

Auto cieszące się mianem bezawaryjnego, niedrogiego w eksploatacji, z cenami przeglądów nie przyprawiającymi o zawał.  

Na razie zastanawia się nad Fabią, Dacią Logan Stepway. A może coś zupełnie innego? Macie doświadczenia z współczesnymi Koreańczykami? Hyundai, Kia? Bo japońca w tym budżecie pewnie nie kupi... 

Edytowane przez tomirek

Napisano
33 minuty temu, tomirek napisał:

Fabią, Dacią Logan Stepway

w obydwu będą małe, doładowane silniki. Nie mam żadnego doświadczenia z Tipo ale może właśnie takie auto spełni założenia

Napisano

Pug 208 z 1.2 82KM. I przy zakupie 2-3 latka nie dać się namówić na wersję 1.4 95KM.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, jacob24 napisał:

w obydwu będą małe, doładowane silniki. Nie mam żadnego doświadczenia z Tipo ale może właśnie takie auto spełni założenia

Tipo wygląda fajnie. Ciekawe jak z trwałością. O Fiacie nawet nie pomyśleliśmy ;] 

37 minut temu, kenickie napisał:

Pug 208 z 1.2 82KM. I przy zakupie 2-3 latka nie dać się namówić na wersję 1.4 95KM.

Kiedyś jeździł 206. Bardzo sobie chwalił. 208 wydaje się fajny, aczkolwiek na zdjęciach na malutkiego wygląda :hmm: 

31 minut temu, rwIcIk napisał:

i20 spokojnie kupi z klimą i niezłym wypasem do 50 kzł.

http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_i20_2017.pdf

No to wiem, ale jak z jakością Koreańczyków? :hmm: 

Napisano

I20 obecna generacja bardzo fajna, i30 przejchealem kilkadziesiąt tyś km i tylko lałem paliwo.

Jak dodasz 10% do budżetu to będzie kompakt astra Leon meganw bida wersji.

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-wyprzedaz-rocznika-megane-life-1-6-115km-opony-zimowe-gratis-ID6zdQ6e.html

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-6-105km-sedan-srebrny-wyprzedaz-rocznika-od-reki-ID6z181T.html

Edytowane przez sdss

Napisano
44 minuty temu, kenickie napisał:

Pug 208 z 1.2 82KM

wydaję mi się, że te 12.2 do 100km/h jest zbyt optymistyczne, bardziej 14 sek. Wielu tu wystarczy ale jeżeli ktoś przesiądzie się z większego i mocniejszego auta może czuć niedosyt. Chyba jest jeszcze wersja 110km ale to z kolei już "T"

Napisano

KIA RIO/HYUNDAI i20. Silnik 1.4 i serwis będzie widział tylko na przeglądach. Wielkość - taka spora klasa B na dzisiejsze czasy, czyli jak kompakt sprzed 10-13 lat.

Napisano
11 minut temu, tomirek napisał:

Tipo wygląda fajnie. Ciekawe jak z trwałością. O Fiacie nawet nie pomyśleliśmy ;] 

Hmm miałem 2 Pandy, tą drugą jeszcze posiadam - Toyota to może nie jest ale z trwałością i "awaryjnością" a raczej bez jest naprawdę dobrze. Po przesiadce z żabojadów była to ulga dla portfela. Ad. Tipo trzeba by poczytać na autocentrum opinie. Co do koreańców kiedyś był problem tzw. "słabej" blachy, która lubiła się zaprzyjaźniać z rudą. Jednakże Lanosa wspominam nader dobrze - szczególnie, że przez kilka lat jeździł na taxi. Ciotka ma i30 1.6 - wydmuchało upg i zaczyna się korozja ale być może egzemplarz powypadkowy i stąd problem. Trzeba by rozeznać temat - tak jak się słyszy;] generalnie koreańce, szczególnie te nowsze nie mają złych opinii

Napisano
20 minut temu, rwIcIk napisał:

5 lat gwarancji bez limitu km :ok:

Kia ma chyba 3 lata

Napisano
2 godziny temu, jacob24 napisał:

wydaję mi się, że te 12.2 do 100km/h jest zbyt optymistyczne, bardziej 14 sek. Wielu tu wystarczy ale jeżeli ktoś przesiądzie się z większego i mocniejszego auta może czuć niedosyt. Chyba jest jeszcze wersja 110km ale to z kolei już "T"

14 to ma mój 307 z 2.0HDi 90KM. 208, zwłaszcza w wersji benzynowej, jest co najmniej 200kg lżejsza.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

KIA RIO/HYUNDAI i20. Silnik 1.4 i serwis będzie widział tylko na przeglądach. Wielkość - taka spora klasa B na dzisiejsze czasy, czyli jak kompakt sprzed 10-13 lat.

akurat mam Kiję Rio 1.4 i ostatnio byłem w serwisie poza przeglądem. Po trzech latach i 60 tys. przebiegu wymiany wymagał sworzeń wahacza ;]

Napisano
3 godziny temu, kenickie napisał:

A bylo w ogole 1,4 noPB w 208?

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał:

A bylo w ogole 1,4 noPB w 208?

Było. Wersja Vti 95KM. Ale chyba tylko przed liftem.

Napisano

Zdecydowanie moge polecić 208mkę. 1.2 82PS daje radę. Na autostradzie oczywiście nie poszaleje ale w końcu to typowy mieszczuch.

Napisano
Godzinę temu, 2Rotor napisał:

Zdecydowanie moge polecić 208mkę. 1.2 82PS daje radę. Na autostradzie oczywiście nie poszaleje ale w końcu to typowy mieszczuch.

Ja jeździłem 1.4hdi 68KM. Niższa moc, ale wyższy moment... nawet dawał radę na górskich drogach południowej Sardynii.

Napisano
5 godzin temu, sdss napisał:

I20 obecna generacja bardzo fajna, i30 przejchealem kilkadziesiąt tyś km i tylko lałem paliwo.

Jak dodasz 10% do budżetu to będzie kompakt astra Leon meganw bida wersji.

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-wyprzedaz-rocznika-megane-life-1-6-115km-opony-zimowe-gratis-ID6zdQ6e.html

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-6-105km-sedan-srebrny-wyprzedaz-rocznika-od-reki-ID6z181T.html

Nie ma chyba bardziej nijakiego i gorszego samochodu od i20. Wiem bo przez rok nim jezdzilem. Ja bym polecal cos z jajem. 

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-ignis-ignis-1-2-2wd-cmf-ID6yIgDN.html#5059990518

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-ignis-nowosc-elegance-2016-rabat-8000-pln-1-2-90-km-led-fv-23-ID6zauTC.html#5059990518

Lub nowa ibize niedoladowana lub nowa fieste niedoladowana. 

Napisano

Nową Kią Rio przejechałem 100 km na testach i jest to bardzo rozsądny wybór za tą kwotę. 1.4 100KM radzi sobie bez problemu z samochodem, zawieszenie jedno z najlepszych w tej klasie. Na minus wnętrze - projekt jest spoko, ale materiały tandetne jak u koreańców, nawet podłokietnik w drzwiach jest twardy bez tkaniny i pianki.

208 ma IMO najlepiej wykonane wnętrze w tej klasie i spoko się prowadzi - nie jest bynajmniej poduszkowcem jak bliźniacze C3. Z silnikiem 1.2 82KM przejechałem parę km na testach i wrażeń specjalnych nie było ani na plus ani na minus - ot wózek na zakupy.

Wspomniane wyżej C3, ten sam motor, zawieszenie jak w pontonie, zero informacji o drodze, podpiera się lusterkami, brak poczucia kontroli - w zamian niezrównany w tej klasie komfort. Wnętrze - kwestia gustu, wykonanie i materiały spoko. Klima auto w tym modelu sterowna panelem dotykowym razem z całym infotainment - do bani. Klima manualna ma pokrętła.

Mój typ w tym budżecie to Rio, choć ja wybrałem 208, ale miałem inne założenia.

Napisano

Swift?.... Może za mały. Ile facet ma wzrostu?

...

Napisano
1 godzinę temu, zejk napisał:

Klima auto w tym modelu sterowna panelem dotykowym razem z całym infotainment - do bani. Klima manualna ma pokrętła.

W przedlifcie był jeszcze normalny panel...

Napisano

Niech zobaczy nowa Micre, to co zrobili z wnetrzem.. wow! 8]

Napisano

Ja wyrwałem fiestę z 2017  1.25 82 KM. Co prawda demo, ale w ogóle nie jeżdżona 5 km było na liczniku. Dałem za to 42 tyś. Teraz wyszły nowe fiesty więc te można wyrwać za dobre pieniądze.

Napisano
8 godzin temu, czacha napisał:

Niech zobaczy nowa Micre, to co zrobili z wnetrzem.. wow! 8]

Z silnikiem 73KM, czy tragiczną skrzynią w 0.9?

Napisano
17 minut temu, bartekm napisał:

Właśnie dlatego micre sobie odpuściłem. Ale na zewnątrz i wewnątrz - świetna robota.

Napisano
17 minut temu, bartekm napisał:

Fakt, oferta silnikowa jest nie do pobicia :hehe:

Napisano
41 minut temu, bartekm napisał:

Nie wnikalem w silniki, ale siedzialem w salonie w srodku - wow! Pod tym wzgledem konkurencja nie ma czego szukac.

Napisano
Dnia 17.12.2017 o 17:01, kenickie napisał:

14 to ma mój 307 z 2.0HDi 90KM. 208, zwłaszcza w wersji benzynowej, jest co najmniej 200kg lżejsza.

Zdecydowanie wolałbym to Twoje 14sekund do setki z silnika 2.0, niż to 12,2 z 1.2.

Ważniejsza jest elastyczność i komfort z tym związany, szczególnie podczas wyprzedzania.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, Fili_P napisał:

Swift?.... Może za mały. Ile facet ma wzrostu?

...

175 więc luz

23 godziny temu, wujekcybul napisał:

Nie ma chyba bardziej nijakiego i gorszego samochodu od i20. Wiem bo przez rok nim jezdzilem. Ja bym polecal cos z jajem. 

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-ignis-ignis-1-2-2wd-cmf-ID6yIgDN.html#5059990518

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-ignis-nowosc-elegance-2016-rabat-8000-pln-1-2-90-km-led-fv-23-ID6zauTC.html#5059990518

Lub nowa ibize niedoladowana lub nowa fieste niedoladowana. 

Fajne ;] 

3 godziny temu, AstraC napisał:

Tyż fajny

2 godziny temu, kenickie napisał:

Ale tu jest pytanie o nieduże auto. Astra już takim nie bardzo jest.

Ale jest i tak mniejsze od P12

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Przekażę brackiemu, niech duma, odwiedza salony, przymierza się

Napisano
18 godzin temu, czacha napisał:

Nie wnikalem w silniki, ale siedzialem w salonie w srodku - wow! Pod tym wzgledem konkurencja nie ma czego szukac.

to jest ładne auto i faktycznie bardzo przyjemne w środku. Też mi się spodobało w salonie. A potem obejrzałem sobie test:

Napisano

Mozliwe ze to auto do posiedzenia, a nie jezdzenia :P Chociaz warto pewnie obejrzec test Zachara ... zrobie to jak juz skoncze sluchac AstroFaze ;)

Napisano
7 minut temu, czacha napisał:

Mozliwe ze to auto do posiedzenia, a nie jezdzenia :P Chociaz warto pewnie obejrzec test Zachara ... zrobie to jak juz skoncze sluchac AstroFaze ;)

zobacz sobie jeszcze jak ten samochód się zachowuje w slalomie ( i przy jakich prędkościach):

i porównaj to sibie chociażby z fiestą:

Napisano

Szkoda mojego czasu, nie planuje tego kupowac :phi: Zaproponowalem zeby zwrocic uwage na Micre bo wyglada zarąbiscie... wygląda :phi: Dobrze ze sa czujni AKowicze bo bym wpedzil kolege w tomirka w kałabałe :hehe:

Edytowane przez czacha

Napisano
25 minut temu, czacha napisał:

Szkoda mojego czasu, nie planuje tego kupowac :phi: Zaproponowalem zeby zwrocic uwage na Micre bo wyglada zarąbiscie... wygląda :phi: Dobrze ze sa czujni AKowicze bo bym wpedzil kolege w tomirka w kałabałe :hehe:

ja się jeszcze niedawno przymierzałem do zakupu nowego auta klasy B i rozkminiałem temat. ;) Na razie sprawę odłożyłem kupując używanego swifta, ale wiedza została :skromny:

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

to jest ładne auto i faktycznie bardzo przyjemne w środku. Też mi się spodobało w salonie. A potem obejrzałem sobie test:

No bez jaj - testuje auto typowo miejskie z silnikiem 0,9 na autostradzie i dziwi się, że jest hałas i wysokie spalanie :hehe:

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

No bez jaj - testuje auto typowo miejskie z silnikiem 0,9 na autostradzie i dziwi się, że jest hałas i wysokie spalanie :hehe:

ten gość akurat ma porównanie, bo testuje dużo aut, w tym chyba wszystkie klasy B. Jak mówi że jest głośniej niż w innych, to myślę, że można mu wierzyć

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał:

ten gość akurat ma porównanie, bo testuje dużo aut, w tym chyba wszystkie klasy B. Jak mówi że jest głośniej niż w innych, to myślę, że można mu wierzyć

Ale to test w nieodpowiednich warunkach. Auto miejskie trzeba testować w mieście, terenowe w terenie i tak dalej. Micra nie jest przeznaczona do jazdy autostradowej i nikt normalny tak tego auta nie eksploatuje. 

Można wziąć BMW 7 do testów, jeździć po mieście i narzekać, że za duże i ciężko się parkuje :hehe:

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

Ale to test w nieodpowiednich warunkach. Auto miejskie trzeba testować w mieście, terenowe w terenie i tak dalej. Micra nie jest przeznaczona do jazdy autostradowej i nikt normalny tak tego auta nie eksploatuje. 

zgadza się z jednej strony. Z drugiej strony są auta tej samej klasy wyraźnie cichsze w jeździe po autostradzie. Ja moze nie jestem normalny,  ale zdarza mi się jeździć autem klasy B w trasy autostradą po 1000km. I wolę wtedy mieć cichsze auto niż głośniejsze. A robię to z dwóch powodów:

- bo mnie nie stać na większe

- bo nawet jakby mnie było stać na większe to długie trasy robię na tyle rzadko, że bym większego nie kupił, bo na codzień mniejsze jest bardziej praktyczne, łatwiejsze i przyjemniejsze w użytkowaniu

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

zgadza się z jednej strony. Z drugiej strony są auta tej samej klasy wyraźnie cichsze w jeździe po autostradzie. Ja moze nie jestem normalny,  ale zdarza mi się jeździć autem klasy B w trasy autostradą po 1000km. I wolę wtedy mieć cichsze auto niż głośniejsze. A robię to z dwóch powodów:

- bo mnie nie stać na większe

- bo nawet jakby mnie było stać na większe to długie trasy robię na tyle rzadko, że bym większego nie kupił, bo na codzień mniejsze jest bardziej praktyczne, łatwiejsze i przyjemniejsze w użytkowaniu

Micra to chyba nawet nie B, tylko A. I mimo wszystko, jazda autostradą 1000 km takim autem to ekstremum, bo nie do tego zostało zaprojektowane. Kiedyś Tico było samochodem rodzinnym albo CC i jeździło się wszędzie, owszem, ale przyznaj, że to nawet nie kompromis, to jest wymuszona konieczność. I nie można mieć o to pretensji do auta. Test samochodu miejskiego powinien odbywać się w mieście i tak powinno być oceniane. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Micra to chyba nawet nie B, tylko A. I mimo wszystko, jazda autostradą 1000 km takim autem to ekstremum, bo nie do tego zostało zaprojektowane. Kiedyś Tico było samochodem rodzinnym albo CC i jeździło się wszędzie, owszem, ale przyznaj, że to nawet nie kompromis, to jest wymuszona konieczność. I nie można mieć o to pretensji do auta. Test samochodu miejskiego powinien odbywać się w mieście i tak powinno być oceniane. 

Micra to klasa B. Dzisiaj auta klasy B są wielkości kompaktów sprzed kilku lat. To że auto miejskie jest zaprojektowane głównie do jazdy po mieście nie zmienia faktu, że jedno auto miejskie radzi sobie na autostradzie lepiej, a inne gorzej. I jak średnio 3 razy w roku potrzebuję przejechać dłuższą trasę, to nie będę kupował na tę okoliczność wielkiej, ociężałej i klocowatej insigni czy innego passata, tylko pojadę tym, co mam do jazdy na codzień. A auto do jazdy na codzień wybiorę takie, które jednak na tej autostradzie będzie cichsze niż głośniejsze.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

Micra to klasa B. Dzisiaj auta klasy B są wielkości kompaktów sprzed kilku lat. To że auto miejskie jest zaprojektowane głównie do jazdy po mieście nie zmienia faktu, że jedno auto miejskie radzi sobie na autostradzie lepiej, a inne gorzej. I jak średnio 3 razy w roku potrzebuję przejechać dłuższą trasę, to nie będę kupował na tę okoliczność wielkiej, ociężałej i klocowatej insigni czy innego passata, tylko pojadę tym, co mam do jazdy na codzień. A auto do jazdy na codzień wybiorę takie, które jednak na tej autostradzie będzie cichsze niż głośniejsze.

No to masz po prostu nietypowe wymagania w stosunku do auta miejskiego, podobnie jak autor testu :ok:

Napisano
19 minut temu, wladmar napisał:

No to masz po prostu nietypowe wymagania w stosunku do auta miejskiego, podobnie jak autor testu :ok:

Przejazd kilkunastu km autostradową obwodnica miasta to nie jest nietypowe wymaganie.

Jeśli producent dał wyciszenia mniej niż w dacii a chce kasować za nie 30% więcej $ to nie ma o czym gadać, tylko odwrócić się na pięcie i wybrać inny samochód.

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał:

Przejazd kilkunastu km autostradową obwodnica miasta to nie jest nietypowe wymaganie.

Jeśli producent dał wyciszenia mniej niż w dacii a chce kasować za nie 30% więcej $ to nie ma o czym gadać, tylko odwrócić się na pięcie i wybrać inny samochód.

Wiadomo, odkąd Nissan to Renault, trzeba to omijać szerokim łukiem. Ja po prostu uczepiłem się tego "testu". 

Napisano
47 minut temu, wladmar napisał:

Wiadomo, odkąd Nissan to Renault, trzeba to omijać szerokim łukiem. Ja po prostu uczepiłem się tego "testu". 

Ano uczepiłeś się. W ogóle go obejrzałeś? Chociaż początek? Jakie wrażenie podczas uruchamiania silnika? Itd.

Też rozważałem zakup tego auta, ale m.in. ten test mi wystarczył- zdecydowałem się na fiestę MK8 w wersji Vignale. Tanio nie jest, ale auto mi pasuje.

Napisano
Dnia 17.12.2017 o 13:28, tomirek napisał:

ewentualnie z jakiegoś programu typu "Toyota pewne auto" itp. (2-3 letnie auta poleasingowe, zostawiane w rozliczeniu itp. z roczną gwarancją salonu)

Tu radzę uważać, bezwypadkowe kilka razy złapało salony Tojki na sprzedawaniu strucli, topielców itp pod tym brandem.

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał:

Tutaj fajnie pokazali jak sie nie prowadzi.

Napisano
4 godziny temu, wladmar napisał:

Można wziąć BMW 7 do testów, jeździć po mieście i narzekać, że za duże i ciężko się parkuje :hehe:

Nie. Ja na codzien jezdze po miescie jak od czasu do czasu wyskocze na autostrade to wole wiedziec, ze Micra jest glosniejsza od innych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.