Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie auto

Featured Replies

Napisano

Moi drodzy ostatnio jest spora dyskusja co to znaczy.

Zapraszam do napisania co oznacza stwierdzenie szybkie auto :jem:

10 sekund do setki ? 8 sekund ? Czy moze inna odpowiedz ???

Napisano

W skrócie: myślę, że - na dzień dzisiejszy, dla przeciętnego człowieka - wszystko poniżej 6s.

Nie w skrócie: Moim zdaniem szybkie auto to takie, które potrafi przestraszyć kierowcę prędkością.

Parametry nie zawsze idą w parze z subiektywnym odczuciem + Różni ludzie inaczej odbierają przyśpieszenie i stałą prędkość. 

Przykładowo - internet podaje, że Ateca którą teraz jeżdżę ma 7.1s do 100 i w życiu bym nie powiedział, że jest to szybkie auto.

Moja stara TT'ka ma 5-6s (ciężko powiedzieć ile, bo była dłubana, ale nie wiadomo jak bardzo), ale turbo kopie tak niespodziewanie, że adrenalina spina zwieracze.

Najszybszym autem, które prowadziłem był Mclaren robiący setkę w 3s i… był szybki, ale nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak się spodziewałem.

Co do v-max - kilka sekund przy 200km/h w Jeep WG było nieporównywalnie większym przeżyciem niż kilka godzin przy 250-280 km/h w Audi RS5.

…i nie, nie uważam, że szybkie auto to takie które dojedzie z Warszawy do Wiednia szybciej niż Tesla, którą trzeba po drodze przez tydzień ładować. Pitolenie takich głupot to małostkowy przejaw zazdrości ;)

Napisano
4 godziny temu, camel00 napisał(a):

W skrócie: myślę, że - na dzień dzisiejszy, dla przeciętnego człowieka - wszystko poniżej 6s.

Nie w skrócie: Moim zdaniem szybkie auto to takie, które potrafi przestraszyć kierowcę prędkością.

Parametry nie zawsze idą w parze z subiektywnym odczuciem + Różni ludzie inaczej odbierają przyśpieszenie i stałą prędkość. 

Przykładowo - internet podaje, że Ateca którą teraz jeżdżę ma 7.1s do 100 i w życiu bym nie powiedział, że jest to szybkie auto.

Moja stara TT'ka ma 5-6s (ciężko powiedzieć ile, bo była dłubana, ale nie wiadomo jak bardzo), ale turbo kopie tak niespodziewanie, że adrenalina spina zwieracze.

Najszybszym autem, które prowadziłem był Mclaren robiący setkę w 3s i… był szybki, ale nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak się spodziewałem.

Co do v-max - kilka sekund przy 200km/h w Jeep WG było nieporównywalnie większym przeżyciem niż kilka godzin przy 250-280 km/h w Audi RS5.

…i nie, nie uważam, że szybkie auto to takie które dojedzie z Warszawy do Wiednia szybciej niż Tesla, którą trzeba po drodze przez tydzień ładować. Pitolenie takich głupot to małostkowy przejaw zazdrości ;)

Twingo 2 1.6 133KM jest fajne, gokart. Na początku może przestraszyć, ale i dłubniete V8 w XC90 potrafi być szybkie, 911 turbo gt2 rs jest ciekawe, Mitsu evo5-6-6,5 również. W220 s600 po lifcie jest fajne, slk55 AMG również. Jeep trailhawk również potrafi zaskoczyć. Paleta BMW, czy Alpina, dłubniete RS6 C5 i 317km/h w praktyce również szybkie do wyboru. Pojazdy ngrupa lub WRC, szczególnie na przejażdżce na prawym są szybkie, wrażenia niesamowite, czasem śniadanie ciężko utrzymać. Pytanie, czy szybkie na prostej, czy w zakrętach? W większości wymienionych pojazdów szybsza jest tylko wskazówka poziomu paliwa w opadaniu w pełnym pędzie 

Elektryków nie podaję. Bo nie lubię nimi jeździć. Poziom promieniowania jak w starym et22. Także dziękuję. 

Napisano
52 minuty temu, Pipper napisał(a):

Elektryków nie podaję. Bo nie lubię nimi jeździć. Poziom promieniowania jak w starym et22. Także dziękuję. 

I tym zabiłeś wątek Teslofila. :P

Ja bym go odciął od piekarnika, płyty indukcyjnej, wszelkich tosterów, grilli i opiekaczy. No i od ognisk. Jedyne czego powinien używać to mikrofalówka. I niech tak sobie pożyje z rok, dwa. Oczywiście z zakazem jedzenia poza domem i zamawiania w dostawie.

Napisano
14 minut temu, kenickie napisał(a):

I tym zabiłeś wątek Teslofila. :P

Ja bym go odciął od piekarnika, płyty indukcyjnej, wszelkich tosterów, grilli i opiekaczy. No i od ognisk. Jedyne czego powinien używać to mikrofalówka. I niech tak sobie pożyje z rok, dwa. Oczywiście z zakazem jedzenia poza domem i zamawiania w dostawie.

Z ciekawostek, przy płycie indukcyjnej z 4 polami na maxa masz mniejsze "sianie" niż w Tesli 3... :phi:

Osoby z większą zawartością żelaza w organizmie będą to szybciej odczuwać... :piwko:

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ciężko zdefiniować.

Seicento robiące 7 sekund do setki da uczucie mega szybkiego auta.

Ale takie 7s w Audi A4 robiło wrażenie lekkiego muła.

Dla mnie osobiście każdy elektryk jakim jeździłem dawał wrażenie szybkiego, a ich zakres to był w zaokrągleniu od 3s do 10s.

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Ciężko zdefiniować.

Seicento robiące 7 sekund do setki da uczucie mega szybkiego auta.

Ale takie 7s w Audi A4 robiło wrażenie lekkiego muła.

Dokładnie tak. Dawno temu, po zakupie Peugeota 306 (1.4 75KM) miałem okazję przejechać się 306 Gti-6 (2.0 167KM i jakieś 7s do 100). To było dla mnie szybkie auto.

A zaraz potem, wsadzono mnie jako pasażera do innej Gti-6 - mocno podłubanej w kierunku rajdowym (wypatroszona ze wszystkiego co niezbędne, silnik podłubany - jakieś ostre wałki, lekki zamach, itp.). Auto miało coś koło 200KM, może i więcej. I dopiero ono pokazało mi co to jest szybkie auto. Pomijam fakt, że było nieużywalne na cywilnych drogach - silnik kompletnie nie miał dołu, a gaz należało traktować 0-1 - taki styl jazdy też potęguje odczucia dupohamowni.

Napisano

Szybkie auto to takie, które da się zatankować <5min

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Przejdź się na motocyklu  :)

Napisano

No dobra,  @PawelWaw, nie chcesz jechać do Wiednia to pościgajmy się na torze. Proponuję Nurnburgring. Lotny start, więc wjeżdżamy na tor, robimy 4 kółka i zjeżdżamy. Mierzymy z lotnego startu czyli od drugiego kółka i wyciągamy średnią z trzech kolejnych. Stoper zatrzymuje się na mecie czwartego kółka. 

;l

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

No dobra,  @PawelWaw, nie chcesz jechać do Wiednia to pościgajmy się na torze. Proponuję Nurnburgring. Lotny start, więc wjeżdżamy na tor, robimy 4 kółka i zjeżdżamy. Mierzymy z lotnego startu czyli od drugiego kółka i wyciągamy średnią z trzech kolejnych. Stoper zatrzymuje się na mecie czwartego kółka. 

;l

Nie ma mowy, nie dojedzie. :P

Napisano
Teraz, kenickie napisał(a):

No nie gadaj, przecież to szybkie auto. To chyba da radę trzy kółka po torze zrobić? Przecież nie namawiam go na Le Mans.

;l

Napisano
6 minut temu, kenickie napisał(a):

To może przynajmniej dojdzie ? 

:)

Napisano

Wszzystko poniżej 10s 100-200. Do setki to bez znaczenia bo w mieście można co najwyżej pieszych zabić.

Edytowane przez wujek

Napisano

Zamiast szybkiego wolałbym takie, które przy 140km/h oferuje względną ciszę. Elektryk nie wchodzi w rachubę - na razie ;)

Napisano
8 minut temu, bochumil napisał(a):

Zamiast szybkiego wolałbym takie, które przy 140km/h oferuje względną ciszę. Elektryk nie wchodzi w rachubę - na razie ;)

W140 albo VelSatis Initiale Paris powinny Cię zadowolić. :P

Napisano
4 minuty temu, kenickie napisał(a):

VelSatis Initiale Paris

Jaki dokładnie silnik i czy nadaje się pod LPG? No i czy występuje z bezproblemowym automatem? Nie ukrywam, że wygląda podle ;)

Edytowane przez bochumil

Napisano
57 minut temu, bochumil napisał(a):

Jaki dokładnie silnik i czy nadaje się pod LPG? No i czy występuje z bezproblemowym automatem? Nie ukrywam, że wygląda podle ;)

2.0T... ale - daj sobie odrobinę prestiżu i weź 3.5 V6 . :P

Napisano

Dla mnie szybkie auto to, auto które nie tylko przyspiesza sprawnie, ale dobrze skręca, hamuje i słucha się kierowcy, chętnie zmienia kierunek jazdy. Dla mnie auto z milionem koni które ryje przodem, albo zachowuje się jak kloc nie jest szybkie tylko co najwyżej mocne i prędkie (prędkości na prostej)......na pewno nie szybkie.

Napisano
Dla mnie szybkie auto to, auto które nie tylko przyspiesza sprawnie, ale dobrze skręca, hamuje i słucha się kierowcy, chętnie zmienia kierunek jazdy. Dla mnie auto z milionem koni które ryje przodem, albo zachowuje się jak kloc nie jest szybkie tylko co najwyżej mocne i prędkie (prędkości na prostej)......na pewno nie szybkie.
Otóż to, nie takie, które waży blisko 2 tony, ciężko go wyhamować, trzeba się trzymać kierownicy, bo środek ciężkości jest w połowie wysokości i prowadzi się jak wóz drabinisty jak konie poniosą, albo przeskoczy barierkę jak antylopa.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
13 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Po 1 to już @bizz zadał takie pytanie, tyle że nie w oddzielnym wątku.

Ja wymagający nie jestem i <10s styknie.

Ścigać się z nikim nie muszę, a spod świateł i przy sporo >10s jestem przeważnie jednym z pierwszych.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

No nie gadaj, przecież to szybkie auto. To chyba da radę trzy kółka po torze zrobić? Przecież nie namawiam go na Le Mans.

;l

Dementuje.

Dojechalem ostatnio aż do Wrocławia i zostało jeszcze 80km zasięgu.

Jechalem zgodnie z przepisami, czyli 140 na A i 120 na S ;)

Pare kółek na ringu bym zrobił ;)

Napisano
16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Poniżej 8śmiu to się mój 32letni fiat rozpędzał fabrycznie.
Teraz jest nieco szybciej... Uważam po prostu że nie tamuje ruchu. I tyle.

Szybki to może być kierowca.  I mam namyśli i refleks i przewidywanie co na drodze się wydarzy.
To coś na zasadzie: To nie siła a technika zrobi z Ciebie zawodnika.

Napisano

Jedno z szybszych aut jakim jeździłem było BMW f10 550xd

Jeździłem wtedy często na trasie Wro-Bern i miałem takie auto do dyspozycji

spokojnie zamykałem cały dystan w 9h
Kompletnie nie bylo nie czuć czy się leci 140, 180 czy 230

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Auta wydaja sie szybkie dopuki ktos nieprzesiadzie sie na motocykl. Zupelnie inna bajka i zupelnie ine przyspieszenia.

Moim robie w 8,6 sek

200 km/h  :phi:

.

Napisano

Bardzo względna sprawa, niedawno przez miesiac jeździłem na zmianę Kia rio 1.2 manual (84 koniki) i Karoq 1.5DSG (150 koni), pierwszy robi ponad 12 do setki, drugi robi ponizej 9 sekund. Obiektywnie wiec nie ma porównania, ale odczucia mówia co innego: Rio miało natychmiastową reakcję na gaz w odróżnieniu od tego TSI z DSG, wciska sie pedał płynnie i płynnie rosnie predkosc obrotowa, do tego było bardzo zwrotne, siedzi sie nisko, blisko ziemi i to tez przekłada się na poczucie większej dynamiki przynajmniej w miescie i pod miastem, wyprzedzanie po wewnętrznej na rondach wychodziło świetnie. Jest też wrażenie większej prędkości niż rzeczywista przez gorszy komfort niż w wiekszych samochodach

Przy  drogowych prędkościach Rio nie rozpędza sie wcale, ale 1.5TSI tez przecież nie wcisnie juz w fotel, a w Rio wciaz pozostaje wrażenie większej prędkosci wynikajace z gorszego wyciszenia, wyczuwania wszelkich nierównosci, bo sie jedzie tuż przy ziemi prawie tyłkiem po asfalcie i dlatego 120km/h w Rio czuje sie jak 150 w Karoqu. No a do 120 to sie Rio rozpędzi chyba tak szybko jak Karoq do 150.

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 25.08.2024 o 00:52, PawelWaw napisał(a):

To ja wybieram opcje "inna odpowiedź" bo pytanie jest nieprecyzyjne.

Chodzi o "szybkie auto" (osiągające wysoką prędkość maksymalną) czy zrywne (mające mocne przyspieszenie) ?

Potwierdzam to co było napisane powyżej. Zrywne to w moim odczuciu takie które wgniecie w fotel przy przyspieszaniu, szybkie to takie jak nie nadąrzasz wzrokiem za mijającym Ciebie światem. Ze swojej perspektywy szalone prędkości już mi przeminęły i trzymam się granic limitów co najwyżej z dokładką VAT ale przyspieszenia mnie cieszą.

I tak samo jak wspomniane zostało powyżej, wrażenia są nieporównywalne przy prowadzeniu 4 a 2 kółek.

VW R (przyspieszenie od 20tej sekundy)

GTR1400 , a tu GTR widać jak przy 170 gość delikatnie się wystraszył jak zaczęło go wynosić, odpuścił i potem dalej dodał do pieca

Napisano
W dniu 25.08.2024 o 09:27, Marcin79 napisał(a):

Przejdź się na motocyklu  :)

Ponoć najlepiej na motocyklu żużlowym ;] Słyszałem, że po takiej przejażdżce to w zasadzie nic innego już "nie jedzie".

Napisano

Odpowiedź z wujka gogla nie pozostawia złudzeń ;]

obraz.png.5433a9012202362d8fdb8978842f5dc2.png

Napisano

Kiedyś, kiedy rejestrowałem się na AK, przeciętne auto miało około 100 koni, do setki jechało 10-11 s i rozpędzało się do circa 180 km/h - wtedy szybkim autem było wszystko co miało lepsze osiągi. 

Przy dzisiejszej inflacji osiągów, dziś szybkim nazywam auto, które łącznie spełnia 3 warunki:

- 0-100 km/h poniżej 6 s,

- 100-200 km/h poniżej 15s (bo na autostradzie też czasem trzeba sprawnie wyprzedzić i zjechać na prawy)

- v-max ≥ 250 km/h

Napisano

Szybkie to takie co tankuje sie do pełna  w około 10 minut z siku i FV. Jak się uda zjeść hotdogs to mega szybkę 😂😈🤣😂

Edytowane przez sdss

Napisano

szybkie auto to takie które korci do szybkiej jazdy

z moich doświadczeń był to

Citroen c2 VTS 1.6

Opel Corsa 1.4T

Miałem też jeepa zj 5.9 około 7s do 100 ale on był tylko szybki ze świateł, żadne zakręty ani skakanie po pasach nie wchodziły w grę. Wręcz zakręty robiłem wolniej niż obecną kią która ma 11 z kawałkiem do 100.

Najwolniejszego co miałem osobiście to MB G 2.9D 90KM. Chyba katalogowo ze 34s do 100. Jeden z bepieczniejszych samochodów co miałem. Bardzo dużo czasu na analizę sytuacji na drodze ;]