Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

To chyba najgorszy pomysł w autach

Mi to akurat pasuje. Czasem jak trzeba było coś przewieźć, to w Astrze szło rękę ukręcić. W suzuki ciągnę wajche, sekunda i siedzenie leży. A ustawienie do normalnej jazdy... kwestia przyzwyczajenia, mi tam te pare stopni w tą czy tamtą różnicy nie robi.

Napisano
10 minut temu, Pito napisał(a):

Mi to akurat pasuje. Czasem jak trzeba było coś przewieźć, to w Astrze szło rękę ukręcić. W suzuki ciągnę wajche, sekunda i siedzenie leży. A ustawienie do normalnej jazdy... kwestia przyzwyczajenia, mi tam te pare stopni w tą czy tamtą różnicy nie robi.

Nigdy nie mogę ustawić idealnie oparcia. Oparcie składam moze raz w roku, wiec jednak wolałbym pokrętło.

Napisano
18 minut temu, Pito napisał(a):

Mi to akurat pasuje. Czasem jak trzeba było coś przewieźć, to w Astrze szło rękę ukręcić. W suzuki ciągnę wajche, sekunda i siedzenie leży. 

A weź złóż elektryczne. Wieki trwa, by móc załadować coś dłuższego, np. choinkę 😃 

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

A weź złóż elektryczne. Wieki trwa, by móc załadować coś dłuższego, np. choinkę 😃 

Akurat wczoraj wajha sie przydała jak ładowałem choinkę do Clio;]

Napisano
19 godzin temu, camel00 napisał(a):

Francuskie marki - chyba bez wyjątku - są świetnym przykładem, że wszystko poza projektem nadwozia powinno być zlecane na zewnątrz.

Robią autentycznie ładne samochody a następnie wsadzają w nie wadliwe rozwiązania techniczne, niefunkcjonalne, tandetne wnętrze i całość składają jakby robili to za karę.

Miałem na 5 dni tegorocznego 2008 GT 

Nie wiem czy się liczy, czy nie ale start stop 😁 podjazd pod garaż - stop, odpięcie pasów - start. Po to by wysiąść z auta gasząc silnik znowu. I ten zasysający się dach podczas otwierania drzwi 🤣

Edit

Mój Passat B7 - cupholdery tak ustawione, że w sumie można się zamieniać bez spiny z pasażerem napojem, gdyż kubki i tak się stykają. 

Edytowane przez Guzon87

Napisano
7 minut temu, Guzon87 napisał(a):

start stop 😁 podjazd pod garaż - stop, odpięcie pasów - start.

Start-stop to generalnie jest wynalazek, który każda marka powinna wyłączyć w ramach akcji serwisowej.

Jedyne samochody gdzie czasami jakoś ten system działa to hybrydy. W każdy innym przypadku dochodzi do sytuacji kiedy silnik gaśnie kilka razy podczas parkowania albo odcina zapłon i wspomaganie wszystkiego zanim auto się zatrzyma.

Napisano

Toyota bz4x

brak fizycznej gałki do regulacji głośności radia jest tylko +/- i sterownie na kierownicy

Nie intuicyjny wybór kierunku jazdy na selektorze w oprawo do przodu w lewo do tylu powinno być odpowiednio do przodu do tylu

Kontrolka świateł długich
Pali się non stop w trybie świateł auto co nie oznacza że są włączone tylko że są „w gotowości”

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 18:46, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

np. kiepski zawory i gniazda zaworowe, chciałbym aby głowice były solidniejsz i mozna było montować LPG

Napisano

Opel Meriva 2008, popychacze na pieniążki jak w Zastawie 30 lat temu.

Napisano
6 godzin temu, camel00 napisał(a):

To chyba logiczne, że bieg w dół to wajcha w dół a bieg w górę to wajcha w górę :hmm:

Redukcję w łopatkach za kierownicą też być chciał robić prawą? ;]

Nie. Nie logiczne. Jak przyspieszasz to jestes wgnieciony w fotel i latwiej jest szarpnac do siebie zeby wbic wyzszy bieg. A jak hamujesz i Cie ciagnie do przodu i latwiej jest klikac wlasnie do przodu, zeby redukowac. Stad sie ta logika wziela w motorsporcie. A lopatki tak samo. Do siebie wyzszy bieg. Od siebie redukcja. Tam przeciazenia oczywiscie inne niz w cywilu ;) ale idea ma sens

Edytowane przez Filipfm

Napisano

Dlaczego wybierak w skrzyni automatycznej, do porzodu jest bieg wsteczny, do tylu jest D? Logicznie powinno być na odwrót. 😵‍💫

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Dlaczego wybierak w skrzyni automatycznej, do porzodu jest bieg wsteczny, do tylu jest D? Logicznie powinno być na odwrót. 😵‍💫

W Żuku była 1 do tyłu i R do przodu - jak dobrze pamiętam 😁

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

To teraz wszystko jasne;]

Napisano
3 godziny temu, camel00 napisał(a):

Start-stop to generalnie jest wynalazek, który każda marka powinna wyłączyć w ramach akcji serwisowej.

W Leonie z 2021 już nie ma nawet przycisku. 

3 godziny temu, camel00 napisał(a):

Jedyne samochody gdzie czasami jakoś ten system działa to hybrydy. W każdy innym przypadku dochodzi do sytuacji kiedy silnik gaśnie kilka razy podczas parkowania albo odcina zapłon i wspomaganie wszystkiego zanim auto się zatrzyma.

O, przypomniałem sobie też vitarę hybrydę 1.6 i rzeczywiście momentami zapominałem, że jest tam S&S. Elektryk rozpędzał spaliniaka do około 500 Obr/min i dopiero w tedy następował miękki zapłon. Trwało to dosłownie ułamek sekundy. 

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Nie. Nie logiczne. Jak przyspieszasz to jestes wgnieciony w fotel i latwiej jest szarpnac do siebie zeby wbic wyzszy bieg. A jak hamujesz i Cie ciagnie do przodu i latwiej jest klikac wlasnie do przodu, zeby redukowac. Stad sie ta logika wziela w motorsporcie. A lopatki tak samo. Do siebie wyzszy bieg. Od siebie redukcja. Tam przeciazenia oczywiscie inne niz w cywilu ;) ale idea ma sens

No i wszystko jasne. Po prostu nie jeździłem jeszcze autem, które miałoby ręczną skrzynię w podłodze i przyśpieszenie takie, żebym nie był w stanie zmienić biegu :)

W mojej TT'ce co ma ~5s, można spokojnie zmienić kasetę w trakcie przyśpieszania, a w takich co miały poniżej 3s, było wystarczająco dramaturgii, żeby zmianę biegów zostawić robotowi.

Z ciekawości - w jakim scenariuszu i samochodzie z automatem, używamy trybu manualnego (bo nie ma łopatek?) tak agresywnie, że dynamika nie pozwala nam wykonać ruchu nadgarstkiem do przodu? To jest poważne pytanie, bez zgryźliwości.

Napisano
52 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

O właśnie, temat jest o wkurzających drobnych rzeczach. W Swifcie projektanci nie przewidzieli solidnej blokady przed wrzuceniem wstecznego, a pechowo jest tam gdzie 6-tka. Wystarczy dac wajche w prawo i pociągnąć. I już ze dwa razy siarczyście zgrzytnąłem wstecznym jadąc koło 100. To się robi tak odruchowo, że jadąc swiftem, cały czas jestem pospinany, żeby przypadkiem tej 6-tki nie zapiąć. 

Napisano
41 minut temu, Guzon87 napisał(a):

przypomniałem sobie też vitarę hybrydę 1.6 i rzeczywiście momentami zapominałem, że jest tam S&S.

Zgadza się,  w Vitarze ten system jest praktycznie niezauważalny. A z 0.5 -1 litr na baku zawsze zaoszczedzi przy moim uzytkowaniu.

Napisano

jeżdźę zbyt prostymi autami żeby narzekać, ale we fiacie mam otwieranie przodu jednym guzikiem i otwieranie bagażnika drugim. często nie mogę wcelować jak mam kluczyki w kieszeni a ładunek na klacie :) gdyby to był bus, to może bym to zrozumiał ale w takiej pchle...

Napisano
59 minut temu, camel00 napisał(a):

No i wszystko jasne. Po prostu nie jeździłem jeszcze autem, które miałoby ręczną skrzynię w podłodze i przyśpieszenie takie, żebym nie był w stanie zmienić biegu :)

W mojej TT'ce co ma ~5s, można spokojnie zmienić kasetę w trakcie przyśpieszania, a w takich co miały poniżej 3s, było wystarczająco dramaturgii, żeby zmianę biegów zostawić robotowi.

Z ciekawości - w jakim scenariuszu i samochodzie z automatem, używamy trybu manualnego (bo nie ma łopatek?) tak agresywnie, że dynamika nie pozwala nam wykonać ruchu nadgarstkiem do przodu? To jest poważne pytanie, bez zgryźliwości.

To nie chodzi o wygenerowanie takiego G, zebyś nie mógł wyciągnąć ręki do przodu w trakcie przyspieszania ale o sam fakt, w którym kierunku działają siły.

W necie jest mnostwo dyskusji o wyższości jednego rozwiązania nad drugim i każde ma swoich zwolenników i przeciwników

Ale zasadniczo im bardziej sportowe auto (lub jego charakter) tym wieksze prawdopodobienstwo, ze bedzie + do tyłu, - do przodu. W dupowozach na ogól na odwrot.

Porsche PDK

image.png.11b831a56ca77fb57c4e4c9666da8fa9.png

BMW M

BMW_M_Carbon_Fiber_Shift_Trim-_Monaco_Mo

Edytowane przez Filipfm

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

Porsche PDK

BMW M

Ok, jest to jakiś wyznacznik ;)

Napisano

Największe guano to były impulsowe kierunkowskazy bez wyraźnego punktu ich załączenia z Opla Vectry C. Miałem wrażenie, że zawsze to nie działało losowo - czyli jak chciałeś włączyć na stałe to mrygnął 3 razy, a jak chciałeś mrugnąć trzy razy, to mrygał na stałe i wtedy następowała kumulacja - jak jeździsz też innymi autami to masz odruch, żeby wajchę machnąć w stronę przeciwną od tej w którą świeci się kierunek, a on oczywiście mrugał wtedy wesoło w drugą stronę, mimo iż chciałeś wyłączyć tylko mruganie na stałe w stronę przeciwną. :sciana: Wiem, że byli ludzie, którym to pasowało - podziwiam koordynację ruchową, ja przez kilka lat jeżdżenia nie dałem rady się do tego przyzwyczaić może dlatego że jeździłem na zmianę normalnym autem z normalną wajchą. 

Ja myślałem że tam jest coś zeebane z tymi kierunkami, też do dziś nie wiem jak to działa, myślisz że to jest losowo, że raz miga 3 razy, a raz ciągle?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

To się wydaje najbardziej chorym pomysłem i najbardziej krótkowzrocznym w całej historii motoryzacji, bo nie wierzę w to, że nikt nie wziął pod uwagę zyżycia akumulatora i rozrusznika, a potem ich utylizacji. W Rapidzie tak miałem, że zanim zaskoczył, to ciężko mi czasem było wystartować ze skrzyżowania, albo gasło wszystko zanim się zatrzymałem.

Napisano
W Żuku była 1 do tyłu i R do przodu - jak dobrze pamiętam [emoji16]
W sumie 4 biegi, w tym jeden do tyłu.[emoji3]

Napisano
7 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ja myślałem że tam jest coś zeebane z tymi kierunkami, też do dziś nie wiem jak to działa, myślisz że to jest losowo, że raz miga 3 razy, a raz ciągle?

Losowo to może przesadziłem, bo jak machnąć mocno to zawsze świecił "na stałe"  ale brak było tego wyraźnego i wyczuwalnego punktu po przejściu którego byłoby wiadomo jak będzie to działać. 

Napisano

W tesli to wielki filtr hepa w przednim bagażniku. Zamiast tego mogli zwiększyć przestrzeń bagażową o tę powierzchnię. 

Niby ten filtr powoduje że brzydkie zapachy nie przenoszą się do auta ale teraz stare kopcące graty to już rzadkość. 

Napisano

Subaru Forester

Mały zbiornik paliwa

Brak koła zapasowego

Brak sensownego podłokietnika, ja sobie radzę, ale moja ma chyba za krótkie ręce

Napisano
Godzinę temu, Raku napisał(a):

Subaru Forester

Mały zbiornik paliwa

Brak koła zapasowego

Brak sensownego podłokietnika, ja sobie radzę, ale moja ma chyba za krótkie ręce

Brak zapasu mozna przezyc -bo mozna zakupic.

Ale do Mini kupilem dojazdowke a ona nie miesci sie na plasko w bagazniku:facepalm:

Wiec swietnie spelnia swa role jako dekoracja garazu.

Napisano
16 godzin temu, Pito napisał(a):

O właśnie, temat jest o wkurzających drobnych rzeczach. W Swifcie projektanci nie przewidzieli solidnej blokady przed wrzuceniem wstecznego, a pechowo jest tam gdzie 6-tka. Wystarczy dac wajche w prawo i pociągnąć. I już ze dwa razy siarczyście zgrzytnąłem wstecznym jadąc koło 100. To się robi tak odruchowo, że jadąc swiftem, cały czas jestem pospinany, żeby przypadkiem tej 6-tki nie zapiąć. 

W moim swifcie byl pierścień, ktory trzeba bylo podciagnac. Nigdy przez 6 lat jazdy (choc przyznam sporadycznej jazdy to auto :piekna: bylo) nic mi nigdy nie zgrzytnelo

W Hondzie nie ma nic ale powyzej jakiejs predkosci uruchamia sie blokada i nie da sie wbic wsteka. 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 19:08, el_guapo napisał(a):

Akumulator w nadkolu, podczas gdy w komorze wiatr hulał. 

Może AGM, który nie lubi wysokich temperatur i dlatego pod maskę go nie włożyli?

W dniu 19.12.2024 o 22:31, lucash napisał(a):

Kolejne dla Cupry a może i VW: jak wjeżdżam do garażu to na lusterkach się para osadza. Ale mogę wybrać albo automatyczne skierowanie lusterka prawego na dół albo ogrzewanie. 

To włacz grzanie na kilka minut przed wyjazdem do garażu, a przy parkowaniu przelacz na "R".

Ogólnie to rozwiązanie faktycznie jest głupie.

W dniu 20.12.2024 o 07:18, Pito napisał(a):

W focusie - brak automatu domykania szyb - trzeba trzymać przycisk, aż szyba wyjedzie do samej góry.

Który focusie? U mnie w II wszystkie przyciski były dwustopniowe, więc można było automatycznie zamknąć szybę, nie trzeba było trzymać.

W dniu 20.12.2024 o 09:35, Maciej__ napisał(a):

+/- 10 km/h to jakis absurd, jestes pewien ze nie ma mniejszej?

W lexusie jest co 5km/h, ale przy tempomacie adaptacyjnym to nie przeszkadza. Być może 10 tez jest ok.

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 18:46, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

Bezapelacyjnie wysuwane elektrycznie pokrętło do wybierania biegów. Zrobione tylko po to żeby się mogło zepsuć, nie wysunąć i unieruchomić poza tym sprawny samochód, czego osobiście doświadczyłem.

;l

Za to zarówno ogrzewanie kierownicy jak i wszystkie czujniki działają u mnie perfekcyjnie.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
14 minut temu, komandos80 napisał(a):

Może AGM, który nie lubi wysokich temperatur i dlatego pod maskę go nie włożyli?

Żelowa Optima fabrycznie, ale jak pokazuje historia doskonale sprawdzał sie także orydynarny, ukraiński akumulator ołowiowy, bo na pokładzie nie było start-stop.

Auto to Journey aka Freemont.  

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Bezapelacyjnie wysuwane elektrycznie pokrętło do wybierania biegów. Zrobione tylko po to żeby się mogło zepsuć, nie wysunąć i unieruchomić poza tym sprawny samochód, czego osobiście doświadczyłem.

;l

Ale laski kisiel w majtkach miały, co? :]

Edytowane przez el_guapo

Napisano
3 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Ale laski kisiel w majtkach miały, co? :]

Ono jest jeszcze podświetlane (jak wszystko inne w aucie, łącznie z różnymi napisami i logo) a kolor można skonfigurować. Gdyby mnie było stać na takie auto zanim się ożeniłem to dziś zapewne byłbym Charlim Sheenem.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
12 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

To się wydaje najbardziej chorym pomysłem i najbardziej krótkowzrocznym w całej historii motoryzacji, bo nie wierzę w to, że nikt nie wziął pod uwagę zyżycia akumulatora i rozrusznika,

Idea dyskusyjna. Ale aku i rozrusznik są mocniejsze w tym systemie. Sama wymiana aku ma chyba inna procedure - adaptacja przy wymianie (u mnie w vag) 

12 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

a potem ich utylizacji. W Rapidzie tak miałem, że zanim zaskoczył, to ciężko mi czasem było wystartować ze skrzyżowania, albo gasło wszystko zanim się zatrzymałem.

We wspomnianej vitarze zamiast rozrusznika i altka jest dość spory silnik dający rzekomo 14 KM

Napisano

Brak możliwości wyłączenia samego wyświetlacza w tabletach podczas nocnej jazdy

Napisano

Koniecznosc demontażu reflektorow do wymiany zarowki. Zeby zdjac reflektor trzeba zdjac zderzak
Bezpieczniki do gory nogami pod body komputerem. Do grzebania tam trzeba wyjac akumulator, ECU i dopiero jest jakotaki dostep

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, Guzon87 napisał(a):

Brak możliwości wyłączenia samego wyświetlacza w tabletach podczas nocnej jazdy

U mnie można niby wyłączyć, ale tylko to co na nim się wyświetla, a podświetlenie zostaje - to jest dopiero głupie oglądać podświetlony prostokąt. :facepalm:

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W którym tak?

W Tucsonie i w GLC można wyłączyć ekran.

RNS w vagach 🤣 

W Actros też można wyłączyć 

W moim zmieniłem na chińskiego androida i też mogę wyłączyć, lub włączyć delikatny zegar i też fajny jest 

Napisano
7 minut temu, Guzon87 napisał(a):

RNS w vagach 🤣 

W Actros też można wyłączyć 

W moim zmieniłem na chińskiego androida i też mogę wyłączyć, lub włączyć delikatny zegar i też fajny jest 

W Tucsonie też można było włączyć sam zegar :ok:

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Zrobione tylko po to żeby się mogło zepsuć, nie wysunąć i unieruchomić poza tym sprawny samochód, czego osobiście doświadczyłem.

Na gwarancji to bylo?

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 22:36, kravitz napisał(a):

To co do VW, to jest jeszcze taka głupota ze sterowaniem głośności przyciskami na kierownicy.

Po wyłączeniu silnika przyciski nie działają, chociaż nadal są podświetlone. Mozna sterować głośnością tylko przyciskami z radia lub pokrętłem (jak jest pokrętło) ;]

Nie wiem kto na to wpadł i jaki był powód. Nie wygląda na oszczędność tylko jakąś łupią logikę.

To kwestia programowania. Można włączyć żeby działało. 

Napisano
14 minut temu, delco napisał(a):

Na gwarancji to bylo?

Oczywiście było, nacisnąłem przycisk na suficie, przysłali lawetę, zabrali auto, w zamian dali Range Rovera, naprawili i przysłali naprawione do domu ale niesmak pozostał.

;]

Napisano
22 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

he he. Ostatnio dosyć często wożę jakieś deski, panele czy inne listwy i bardzo doceniam swoje kombi. Ale też chwilę przeklinam jak muszę nakręcić się tym kółkiem żeby złożyć fotel pasażera.

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W Żuku wszystko było lepsze ;]

A żeby było na temat-brak światła w tylnej części kabiny

No i już nieaktualne, ale w dwóch rodzinach trojaczków-brak przycisku regulacji szyby pasażera po stronie kierowcy(1 gen Aygo i reszta oraz Citigo i reszta przed FL).

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Ryb napisał(a):

Oczywiście było, nacisnąłem przycisk na suficie, przysłali lawetę, zabrali auto, w zamian dali Range Rovera, naprawili i przysłali naprawione do domu ale niesmak pozostał.

;]

Patrz cos musialo pojsc nie tak.... powinno sie zepsuc 2-3 miesiace po gwarancji

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 07:41, dyniek000 napisał(a):

Nissan QQ demontaż pedalow do wymiany filtra kabinowego 😂, Fiat uno ciepłe powietrze tylko z środkowych kratek nawiewu,Mazda cx7 aby dolać adblue rozkręcanie połowy bagażnika , 

to tak na szybko co mi się przypomniało 

Z tym uno to dokładnie na odwrót - może ktoś już sprostował - wtedy olej posta,

Napisano
6 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Który focusie? U mnie w II wszystkie przyciski były dwustopniowe, więc można było automatycznie zamknąć szybę, nie trzeba było trzymać

Domykanie to ja też miałem w Astrze G z 2006 i jeszcze starszej Corsie. A to był Focus rocznik 2017, właśnie to boli,  że koszt tego domykania to pewnie ułamek centa, a mimo tego ogolocili z tego auto.

Napisano
7 godzin temu, Filipfm napisał(a):

W moim swifcie byl pierścień, ktory trzeba bylo podciagnac. Nigdy przez 6 lat jazdy (choc przyznam sporadycznej jazdy to auto :piekna: bylo) nic mi nigdy nie zgrzytnelo

W Hondzie nie ma nic ale powyzej jakiejs predkosci uruchamia sie blokada i nie da sie wbic wsteka. 

Tu nie ma pierścienia. Miałem w Oplach, mimo,  że tam wsteczny był za jedynką, więc ryzyko wrzucenie przypadkiem minimalne. A w Swifcie 2023 jest w miejscu 6tki i słabo zabezpieczony. Powinni zrobić akcję naprawczą.  Ciekawe ile skrzyń padło z tego powodu.

Napisano

Corolla e21 '22 e-reczny nie rozłącza się samoczynnie przy próbie ruszenia. A w VAGach to działa rewelacyjnie