Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
34 minuty temu, Koonrad napisał(a):

mnie się podobają amerykańskie auta, np wrangler, tzn że mam sprzedać x3 i go kupić? a do tego zacząć żywić się hamburgerami ;)

Siedzę tu dość długo i nie zauważyłem żebyś w co drugim poście wypisywał jaki Wrangler jest świetny a USA boskie.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

to że korzystam, nie znaczy że mam wyłączoną obiektywną ocenę rzeczywistości, albo własne sumienie

Ale wiesz że to wszystko się kończy, kiedy trzeba z czegoś zrezygnować :) 

I nie przyjmuj tego jako krytykę bo zdecydowana większość tak ma :) 

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Po drugiej stronie masz sztaby ludzi i zarzady firm, inwestujacych grube miliardy od XX lat, wiec raczej wiedza co robia i czy im sie to oplaca.

Z tym wiedzą co robią, to różnie jest.

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Dokladnie-ciezko pracuje i place wyzsze podatki aby Hans mogl miec lepiej ode mnie.

Czasem i Ty masz madre mysli:oki:

Z tego co ja wiem to Hans dopłaca do Ciebie.

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Tu bardziej chodziło o to co by było gdyby nie weszli do Chin.

Sprzedawaliby 35% mniej aut :) 

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nie twierdzę że utrata 1/3 rynku nie jest istotna ale że 1/3 nie decyduje o być albo nie być bo z 2/3 nadal można nieźle żyć.

Mozna żyć niezle. Ale jeszcze lepiej mozna jak sprzedajesz 800k więcej aut. 

Napisano
4 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Siedzę tu dość długo i nie zauważyłem żebyś w co drugim poście wypisywał jaki Wrangler jest świetny a USA boskie.

A jednak :phi: ale wygrał rozsądek i mam vitare 😉

FB_IMG_1752001598197.jpg

Edytowane przez Koonrad

Napisano
4 godziny temu, Koonrad napisał(a):

a dziś wsiadam do Q3 i czuję się nie wiele lepiej jak w taniej daci, wsiadam do cupry i zadziwia mnie moc 1.5TSI z lagującym DSG

kupuję kia i silnik się rozpada po kilkunastu tyś i tak kilka razy :bzik:

nie no,  jak nie widzisz różnicy pomiędzy Dacią a Q3 no to podejrzewam że możesz jeździć wszystkim bo wystarczą Ci 4 kółka. Cuprą trochę kkm zrobiłem i nie bardzo wiem o czym mówisz. Tak jak narzekanie na wycie w eCVT w Toyce. Jak masz samochód to masz też świadomość technicznych różnic i starasz się jechać tak żeby Cię to nie wkurzało o ile tak się da. Czyli lag w DSG jest nie fajny ale źle działający tempomat, soft wrzucjący znienacka język chiński, włączające się samoczynie radio po wyłączeniu auta, walka o kierownicę z kierowcą, braku informacji o średnim zużyciu paliwa, nieoczekiwane hamowanie przy włączonym ACC, wyłączanie radia podczas włączania kierunkowskazów, przedwczesna korozja jest akceptowalna po cena jest ok? No sorry ale nie 🤪 

Napisano
13 minut temu, lucash napisał(a):

nie no,  jak nie widzisz różnicy pomiędzy Dacią a Q3 no to podejrzewam że możesz jeździć wszystkim bo wystarczą Ci 4 kółka.

Trochę tak, dla mnie auto to raczej narzędzie do pracy niż przedmiot kultu

I o ile widzę różnicę pomiędzy Lexusem i RAV4, tak Q3 ws do rav4 niczym się nie wyróżniało, może Q5 jest lepsze :hmm: 

Po Audi spodziewałem się jednak tego premium 

Dacia idzie do przodu i robi coraz lepsze auta, Audi wypuszcza plastikowe Q3 🙄

Cuprą trochę kkm zrobiłem i nie bardzo wiem o czym mówisz. Tak jak narzekanie na wycie w eCVT w Toyce. Jak masz samochód to masz też świadomość technicznych różnic i starasz się jechać tak żeby Cię to nie wkurzało o ile tak się da.

Dla mnie lag w DSG był nieakceptowalny, zwłaszcza że przesiadłem się z e-cvt

A znowu wycie e-cvt nie było uciążliwe bo przy 220KM rzadko wciska się pedał w podłogę, w Yaris już to zupełnie inaczej wygląda i tam faktycznie przeszkadza 

Czyli lag w DSG jest nie fajny ale źle działający tempomat, soft wrzucjący znienacka język chiński, włączające się samoczynie radio po wyłączeniu auta, walka o kierownicę z kierowcą, braku informacji o średnim zużyciu paliwa, nieoczekiwane hamowanie przy włączonym ACC, wyłączanie radia podczas włączania kierunkowskazów, przedwczesna korozja jest akceptowalna po cena jest ok? No sorry ale nie 🤪 

Nie wiem, nie miałem doczynienia z chińską motoryzacja poza przymiarką w salonie 🤔

Ale oglądając testy nie spotkałem się z aż tak problematycznym modelem, chyba zebrałeś wszystkie problemy chińskiej motoryzacji debiutującej w PL 😉

I żeby nie było, nie uważam że Chińczycy dorównują EU czy JP motoryzacji, bo pewnie nie, jednak bardzo szybko ja gonią 🙄

Korea potrzebowała 20lat :hmm:, zobaczymy gdzie będzie China za 10-15lat 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
9 godzin temu, zenek111 napisał(a):

OD 10 lat Chiny maja wiecej patentów niz USA czy Europa, myślę ze ta "kradzież" to po prostu mit taki sam jak z dopłącaniem do sprzedazy samochodów w Europie.

Mają i to w różnych dziedzinach. Wiele organizacji normalizacyjnych jest od lat obsadzona Chińczykami. To trzeba im przyznać, że zrobili ogromny skok. Tylko, że to nie wszystko, żeby odnieść sukces w sprzedaży złożonych produktów czy usług w skali globalnej. Oni bardzo lubią chodzić na skróty, omijać normy które sami wymyślili, interpretować po swojemu. Poza tym są daleko w tyle z promowaniem produktów i usługami. To pewnie się zmieni, w końcu wyciągną wnioski, pytanie na ile im starczy budżetu na ekspansję globalna jeżeli mowa o motoryzacji. Teraz jest faza rozwoju, inwestowanie, próba przekonania. Za dwa, trzy lata zobaczymy na ile te marki przetrwają. Zobaczymy też czy firmy z EU potrafią wyciągać wnioski. 

Napisano
56 minut temu, Koonrad napisał(a):

Trochę tak, dla mnie auto to raczej narzędzie do pracy niż przedmiot kultu

I o ile widzę różnicę pomiędzy Lexusem i RAV4, tak Q3 ws do rav4 niczym się nie wyróżniało, może Q5 jest lepsze :hmm: 

Po Audi spodziewałem się jednak tego premium 

Dacia idzie do przodu i robi coraz lepsze auta, Audi wypuszcza plastikowe Q3 🙄

Dla mnie lag w DSG był nieakceptowalny, zwłaszcza że przesiadłem się z e-cvt

A znowu wycie e-cvt nie było uciążliwe bo przy 220KM rzadko wciska się pedał w podłogę, w Yaris już to zupełnie inaczej wygląda i tam faktycznie przeszkadza 

Nie wiem, nie miałem doczynienia z chińską motoryzacja poza przymiarką w salonie 🤔

Ale oglądając testy nie spotkałem się z aż tak problematycznym modelem, chyba zebrałeś wszystkie problemy chińskiej motoryzacji debiutującej w PL 😉

I żeby nie było, nie uważam że Chińczycy dorównują EU czy JP motoryzacji, bo pewnie nie, jednak bardzo szybko ja gonią 🙄

Korea potrzebowała 20lat :hmm:, zobaczymy gdzie będzie China za 10-15lat 

siedziałem w Dacii i nawet nie chciałem skorzystać z jazdy próbnej. Toyota - jeździłem i Yaris Cross i Corolla Hybrid. Te drugi poprawny ale bez szału. Cuprami jeździłem i ma ona też swoje wady jak nadmierny hałas i zawieszająca się elektronika czy tam problem z odpaleniem. 

Chiny myślę że jak będą chcieli to przegonią EU szybciej niż w 5 lat. W spaliniaki jeszcze nie umio. Dla nas będzie lepiej bo za kilka lat konkurencja będzie mocna i większy wybór w salonach. Ceny podejrzewam że dogonią bardziej EU. Wolałbym jednak żeby przemysł z EU się nie zwijał ale zobaczymy jak to się potoczy. Chcąc nie chcąc to jesteśmy beneficjentami EU i niech tak zostanie. 

Napisano
10 godzin temu, lucash napisał(a):

siedziałem w Dacii i nawet nie chciałem skorzystać z jazdy próbnej.

U mojej żony w pracy mają. Nówkę z tego roku. Taka fajna że jak ktoś ma wybór to woli jechać starą Astrą.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

U mojej żony w pracy mają. Nówkę z tego roku. Taka fajna że jak ktoś ma wybór to woli jechać starą Astrą.

Jaka to dacia model i wersja? Ile lat ma stara astra i jakie wyposażenie? 

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Jaka to dacia model i wersja? Ile lat ma stara astra i jakie wyposażenie? 

Duster. Widoczność jak w czołgu, strach szybciej jeździć. Z LPG je chyba sprzedawali. Astra ma z 10 lat.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Duster. Widoczność jak w czołgu, strach szybciej jeździć. Z LPG je chyba sprzedawali. Astra ma z 10 lat.

Ale Duster 1, 2 czy 3?

Akurat w Dacii, to ma spore znaczenie i kazda kolejna generacja jest sporo lepsza niz poprzednia.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ale Duster 1, 2 czy 3?

Akurat w Dacii, to ma spore znaczenie i kazda kolejna generacja jest sporo lepsza niz poprzednia.

Pisałem. Odebrana w tym roku. Najnowsza.

Napisano

Swoją drogą kolega kupił sobie Komodę. Niech pojeździ parę miesięcy to coś może napiszę. Będzie info z pierwszej ręki nie z Youtube. Czekał trzy miesiące, dwa razy przesuwali odbiór bo coś.

Napisano
37 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Pisałem. Odebrana w tym roku. Najnowsza.

to chyba niemozliwe, nawet ja wyznawca tesli doceniam najnowszego dustera, to juz prawie prawdziwe auto :jem:

Napisano

A to nie jest tak że Franzuci pilnują żeby jakość Dacki zawsze była zauważalnie niższa niż Reanult, żeby materiały na pewno były zauważalnie gorsze (zwlaszcza srodka) ? Coś jak ze VW i SKodą na początku? 
Ja tam nie jestem wielkim znawcą Daci ale zawsze jak nią gdzieś jadę - najcześciej u znajomego albo jakims uberem to mam wrażenie jakbym cofnał się z kulturą jazdy o dobre 10 lat. Nawet takie trzasniecie drzwiami, oparcie sie w fotelu, przejechanie ręką po desce - cały czas mówi że tu się oszczedza na wszystkim. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
1 minutę temu, Truecolor napisał(a):

A to nie jest tak że Franzuci pilnują żeby jakość Dacki zawsze była zauważalnie niższa niż Reanult, żeby materiały na pewno były zauważalnie gorsze (zwlaszcza srodka) ? Coś jak ze VW i SKodą na początku? 
Ja tam nie jestem wielkim znawcą Daci ale zawsze jak nią gdzieś jadę - najcześciej u znajomego albo jakims uberem to mam wrażenie jakbym cofnał się z kulturą jazdy o dobre 10 lat. Nawet takie trzasniecie drzwiami albo oparcie sie w fotelu cały czas mówi że tu się oszczedza na wszystim. 

Chrzanić materiały - to robotnicy. Natomiast kiepską widoczność to sam zauważyłem. A oni jeżdżą często obwodnicą bo szybciej. I mówią że trzeba trzymać mocno kierownicę bo auto jakby chciało uciec z pasa. A to nie są jakieś super prędkości.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Chrzanić materiały - to robotnicy. Natomiast kiepską widoczność to sam zauważyłem. A oni jeżdżą często obwodnicą bo szybciej. I mówią że trzeba trzymać mocno kierownicę bo auto jakby chciało uciec z pasa. A to nie są jakieś super prędkości.

Widoczność? W czym jest problem? W pozycji za kierownicą? Grube słupki?

Uciekanie z pasa - to nie ma funkcji utrzymania na pasie?

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Widoczność? W czym jest problem? W pozycji za kierownicą? Grube słupki?

Uciekanie z pasa - to nie ma funkcji utrzymania na pasie?

Nie jeździłem. Napisałem co usłyszałem. Wszyscy powtarzają to samo więc chyba jednak coś w tym jest. To nie jest opinia jednej osoby.

Co do widoczności to choćby malutka tylna szyba.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie jeździłem. Napisałem co usłyszałem. Wszyscy powtarzają to samo więc chyba jednak coś w tym jest. To nie jest opinia jednej osoby.

tylem po obwodnicy ? 

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie ma kamery?

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Nie ma kamery?

Nie wiem czy ma czy nie ma. Ale praktycznie każdy z nich ma nowoczesne auto. Jeden nawet Komodę odebrał. Więc raczej wiedzą o istnieniu takich rzeczy jak kamera i porównanie mają. A skoro wolą jeździć starą Astrą zamiast nową Dacią to chyba jednak coś w tym jest.

Napisano
10 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tylem po obwodnicy ? 

To tylko Teslunią ;] 

Napisano
5 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Może tak być, a może muszą tak robić by było taniej.

Fakt, że będąc na serwisie Renuara wdepnąłem do Bigstera i Australa.

Różnicy w cenie praktycznie nie było, a różnica wnętrza kolosalna.

Od razu piszę uczciwie, że Bigster "na wypasie" i jako nowość, Austral też nie bieda, ale schodzący model z 2024.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 7.07.2025 o 16:05, Maciej__ napisał(a):

Kupiles juz?

Nikt nic nie kupuje. Statystyki wystrzeliły przez wynajem chińskich elektryków. Trochę rzucili się na MG zamiast europejskich konkurentów i to by było na tyle w PL. Fizol zagłosuje portfelem i jak nie chce prawie nowego używanego to kupi chinola. 

Napisano
51 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Może tak być, a może muszą tak robić by było taniej.

Fakt, że będąc na serwisie Renuara wdepnąłem do Bigstera i Australa.

Od razu piszę uczciwie, że Bigster "na wypasie" i jako nowość, Austral też nie bieda, ale schodzący model z 2024.

Plus Bigster ma strasznie bujające się zawieszenie. Zrobili u mnie na zakładzie dzień otwarty Renault i Daci. I tak jak te suvy plugin Renault są znośne i moglbym jeździć za te 2k miesięcznie to jednak Dacia choć taniej to nie. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Plus Bigster ma strasznie bujające się zawieszenie.

Ale chociaż wybiera wszystko dobrze? Bo jeśli tak to dla mnie na plus ;] 

56 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Zgadza się tam nowa daczka w środku jest masakrycznie plastikowa

Napisano
23 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Nie no wcale ;] 

No gdzie napisałem ze chiny mi sie podobaja? Jedyne co to staje okoniem jak ktoś pisze bzdury o chinach, tak samo jak stawałem okoniem całe życie wobec "a Janek jest głupi" bo czesto zarzuty wobec Chin ten rodzaj argumentacji przyjmują

23 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Korzystasz z dobrodziejstw UE czy Ci się to podoba czy nie. Między innymi z taniego internetu dzięki któremu możesz wypisywać te wszystkie pierdoły. I oglądać Youtuba, z którego czerpiesz całą wiedzę

No tak, w Rosji i w Chinach taniego internetu nie maja, internet jest tylko w UE: P 

Mam być za to UE wdzieczny i pisac pierdoły o chińczykach, tak jak UE oczekuje - w podziekowaniu znaczy, tak jak Pani Krysia w podziekowaniu za bombonierkę przesuwa znajomych w kolejce do lekarza na lepsze terminy. Niestety to kolejny rodzaj mentalnosci który mi nie odpowiada, liczy się prawda i fakty a nie sympatie, w tym przypadku wobec UE

Edytowane przez zenek111

Napisano
37 minut temu, wujek napisał(a):

Plus Bigster ma strasznie bujające się zawieszenie.

Może chłopakom o to chodziło że buja strasznie jak jadą po autostradzie.

Napisano
18 godzin temu, sherif napisał(a):

Mają i to w różnych dziedzinach. Wiele organizacji normalizacyjnych jest od lat obsadzona Chińczykami. To trzeba im przyznać, że zrobili ogromny skok. Tylko, że to nie wszystko, żeby odnieść sukces w sprzedaży złożonych produktów czy usług w skali globalnej. Oni bardzo lubią chodzić na skróty, omijać normy które sami wymyślili, interpretować po swojemu. 

Chińczyki to cwaniaki i naciągacze, bez dwóch zdań, ale są w tym nacigactwie prosci jak dzieciaki, nie to co USA czy Europa zachodnia, dla któych cwaniactwo i kombinacje to zaaawansowana inżyniera (diesel gate)

18 godzin temu, sherif napisał(a):

To pewnie się zmieni, w końcu wyciągną wnioski, pytanie na ile im starczy budżetu na ekspansję globalna jeżeli mowa o motoryzacji. Teraz jest faza rozwoju, inwestowanie, próba przekonania. Za dwa, trzy lata zobaczymy na ile te marki przetrwają. Zobaczymy też czy firmy z EU potrafią wyciągać wnioski. 

Budżetu im nie braknie,  główna nadzieja UE to obrabianie chinczykom tyłka w mediach, plus sankcje typu cła.

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Chińczyki to cwaniaki i naciągacze, bez dwóch zdań, ale są w tym nacigactwie prosci jak dzieciaki, nie to co USA czy Europa zachodnia, dla któych cwaniactwo i kombinacje to zaaawansowana inżyniera (diesel gate)

Poprostu EU i US mają w tym większe doświadczenie ;). To co przechodziło kilkadziesiąt lat temu teraz już nie przejdzie, a Chińczycy próbują.

Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Budżetu im nie braknie,  główna nadzieja UE to obrabianie chinczykom tyłka w mediach, plus sankcje typu cła.

Każda firma w końcu musi zacząć zarabiać, nawet w CHRL. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Plus Bigster ma strasznie bujające się zawieszenie

Dacia tak się już buja od Dustera 2. 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Dacia tak się już buja od Dustera 2. 

:panic: to trochę tak średnio. 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Jeżeli mowa o duster to jemu bliżej do terenówki nic auta na autostradę 

Pojeździe dusterem po dziurach to docenisz skok i miękkość zawieszenia 

Jeździłem rok/30kkm jakoś dramatu nie było, 140km/h jedzie znośnie, do 120 nawet całkiem OK 

Dla mnie taka polityka reno jest OK, mają tanią i prosta dacie i mają lepsze reno 

Zupełnie nie rozumiem dlaczego VW nie zrobił tego samego ze skodą lub seatem 🤔 zwłaszcza że tak było na początku 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

W lesie nie musze za bardzo zwalniać więc dla mnie ok. 150 kkm już zrobiłem Dusterem 2 więc coś tam więcej mogę powiedzieć. 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

W lesie nie musze za bardzo zwalniać więc dla mnie ok. 150 kkm już zrobiłem Dusterem 2 więc coś tam więcej mogę powiedzieć. 

A jak sie przeklada taka jazda na trwalosc zawieszenia w Dusterze?

Napisano
8 godzin temu, wlad napisał(a):

A jak sie przeklada taka jazda na trwalosc zawieszenia w Dusterze?

Nadal fabryczne i sprawne. Nic nie puka. Mam nadzieję że w Bigsterze i Dusterze 3 jest podobnie bo się powoli przemierzam. 

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

No ale są chociaż tanie, c'nie? Ja nie widziałem żeby ktoś polecał chińskie auta ze względu na trwałość wahaczy. Wszyscy tylko o cenie, a tu przecież Chińczycy dotrzymali słowa. 

:skromny:

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

No ale są chociaż tanie, c'nie? Ja nie widziałem żeby ktoś polecał chińskie auta ze względu na trwałość wahaczy. Wszyscy tylko o cenie, a tu przecież Chińczycy dotrzymali słowa. 

:skromny:

Na pewno tanie, naprawiają na gwarancji i są dostępne od ręki:old: 

Napisano
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Moja żona dzisiaj jechała Boltem X7 BAIC. Czuła się bardzo komfortowo 👍

bo to podobno bardziej komfortowe niz jaguar :totalszok:

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Niedługo strach będzie jeździć po drogach. Nigdy nie wiadomo kiedy na czołowe wyskoczy jakiś chiński wynalazek z pękniętym wahaczem. Zwłaszcza, że w Polsce jest kult taniości, więc będzie tu tego zdecydowanie więcej niż w innych krajach.

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Moja żona dzisiaj jechała Boltem X7 BAIC. Czuła się bardzo komfortowo 👍

a mojej siostrze właśnie rozpadł się mechanizm wybierania biegów w fordzie z przebiegiem 40 kilku tys km. ;] 

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

Niedługo strach będzie jeździć po drogach. Nigdy nie wiadomo kiedy na czołowe wyskoczy jakiś chiński wynalazek z pękniętym wahaczem. Zwłaszcza, że w Polsce jest kult taniości, więc będzie tu tego zdecydowanie więcej niż w innych krajach.

Ja bym sie bardziej martwil o te wszystkie szroty ktore juz sa naszych drogach i przechodza przeglady za flaszke ;]

Napisano
36 minut temu, maro_t napisał(a):

a mojej siostrze właśnie rozpadł się mechanizm wybierania biegów w fordzie z przebiegiem 40 kilku tys km. ;] 

z plastikowym power shiftem :) ?

Były linki co to Omoda poległą w trasie w EU. U kolegi SQ8 podobnie poległ, padł system hybrydowy. Poprostu zgasł we Włoszech w górach :(. Nie pojechał już dalej i nie potrafili go naprawić. Wrócił samolotem na koszt Audi.