Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najtańszy, nowy?

Featured Replies

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 15:02, Marcinas napisał:

dacia mnie zaskoczyła standardem. nie ma grzanej kierownicy, co w tym roku było uciążliwe ale da się żyć.

Ale ogólnie grzana kierownica w Dacii jest już dostępna.

Napisano
10 minut temu, KYRTAP napisał:

Ale ogólnie grzana kierownica w Dacii jest już dostępna.

Nawet do Sandero mozna dokupic ok

Napisano
20 godzin temu, bizz napisał:

Obstawiam, że gdyby rozdzielili te dwa salony choćby ścianką działową, położyli wykładzinę na stare kafelki i dali ekspres do kawy, to sprzedaż Alfy/Jeepa by im wzrosła.

No nie wiem…

Ja to chyba nie jestem targetem dla Alfy

Wizualnie, podoba mi się bardzo Giulia Q

Jeździ tez super

Ale

Z takim cennikiem?…

Nie wiem, jakie są realne ceny transakcyjne, nie chciało mi się mocno męczyć sprzedawcę, bo wiedziałem ze nie kupie.

Jeśli rabaty sięgają ponad 20%, to można próbować rozważać, przy cenie blisko 500kpln, nawet z czerwoną wykładziną zamiast kafelków, nie wróżyłbym sprzedaży wielkiej.

A może oni i nie maja na celu wielka sprzedaż, może nie maja mocy produkcyjnych i tak im wszystko pasuje…

Napisano
1 godzinę temu, akisel napisał:

No nie wiem…

Ja to chyba nie jestem targetem dla Alfy

Wizualnie, podoba mi się bardzo Giulia Q

Jeździ tez super

Ale

Z takim cennikiem?…

Nie wiem, jakie są realne ceny transakcyjne, nie chciało mi się mocno męczyć sprzedawcę, bo wiedziałem ze nie kupie.

Jeśli rabaty sięgają ponad 20%, to można próbować rozważać, przy cenie blisko 500kpln, nawet z czerwoną wykładziną zamiast kafelków, nie wróżyłbym sprzedaży wielkiej.

A może oni i nie maja na celu wielka sprzedaż, może nie maja mocy produkcyjnych i tak im wszystko pasuje…

Zagadaj z salonami

np

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-giulia-ID6HZ8BH.html

zarejestrowany do odbioru w maju ale wygląda że to nie demo, jest kilka takich ofert

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał:

Zagadaj z salonami

np

zarejestrowany do odbioru w maju ale wygląda że to nie demo, jest kilka takich ofert

Następny zakup 2027, jeśli wszystko ok będzie )

Ale około 400 to już bliżej realności

Edytowane przez akisel

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Zagadaj z salonami

np

Chryste Panie, ostatnio znajomy takim czerwonym podjechał, w życiu nie myślałem, że to prawie pół bańki na włoskich kołach hehe

Teraz się nie dziwie, czy to w sumie rzadki widok na drogach zlosnik

Napisano
5 minut temu, komor napisał:

Chryste Panie, ostatnio znajomy takim czerwonym podjechał, w życiu nie myślałem, że to prawie pół bańki na włoskich kołach hehe

Dobrze widzieć - coś takiego chyba nawet w kolorze z ogłoszenia widziałem pod Auchan. Skomentowałem - ooo, jakaś nowa Alfa i poszedłem dalej hehe

Napisano
13 minut temu, komor napisał:

Chryste Panie, w życiu nie myślałem, że to prawie pół bańki na włoskich kołach hehe

Cennikowo, ponad pół banki )

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

A BMW czy Audi za pół banki to jest cena OK?

Napisano
43 minuty temu, Randar napisał:

Zdecydowanie, bo to nie Alfa zlosnik

Napisano
53 minuty temu, Randar napisał:

A co to teraz jest pół bańki w motoryzacji...

Za superba w dieslu 190KM trzeba wyłożyć 260k

link

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

A co to teraz jest pół bańki w motoryzacji...

Za superba w dieslu 190KM trzeba wyłożyć 260k

link

Nie trzeba, tylko mozna. Da sie kupi Superba w dieslu za 100kPLN mniej.

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie trzeba, tylko mozna. Da sie kupi Superba w dieslu za 100kPLN mniej.

ale zawsze z tyłu głowy masz że czegoś nie dokupiłeś zlosnik odwieczny dylemat czy bierzemy małe z wypasem, czy duże z podstawą. Po drodze oczywiście masa kompromisów.

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał:

ale zawsze z tyłu głowy masz że czegoś nie dokupiłeś zlosnik odwieczny dylemat czy bierzemy małe z wypasem, czy duże z podstawą. Po drodze oczywiście masa kompromisów.

To glownie zalezy od tego czy kupujesz za swoje, czy firma placi zlosnik

Taki co kupia za swoje Superba za cwierc banki, nie bedzie za wielu ;)

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Zdecydowanie, bo to nie Alfa zlosnik

Dla mnie Alfa jest zdecydowanie ciekawszym i atrakcyjniejszym autem niz BMW i Audi, ale gust jest jak dupa 😝Pracuje we włoskiej firmie, mam w domu Fiata 500, lubię Włochy i będę tam w poniedziałek 😉. I będę jeździł przez tydzień Panda (świadomy wybór) 🤣

Może kiedyś kupię sobie taką wypasioną alfę 👍

Edytowane przez Randar

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał:

Tyle, że to co SuperB ma w podstawie w przypadku auta klasę niżej trzeba dopłacać. Pamiętam jak w okolicach 2007 roku kumpel w Szwajcarii skonfigurował Fabię I kombi automat, chyba alcantara i wszystko co było w konfiguracji to cena była absurdalna. Ale to była jedyna taka Fabia w Polsce 🙂

Napisano

W dniu 22.04.2026 o 09:38, el_guapo napisał:

Ale... 90km/h to max, bo potem to już strach w oczy zaglądał

O muj borze jakie to strachliwe hehe

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał:

Ale odpust w środku bzik

Gdzie tam widzisz odpust?

Odpust to jest w każdym nowym mercu z tym pierdylionem święcących ledòw we wszystkich kolorach tęczy.

Edytowane przez iwik

Napisano

Może nie najtańszy, ale …. Taigo

No image preview

Cennik

Edytowane przez stig

Napisano
47 minut temu, stig napisał:

Może nie najtańszy, ale …. Taigo

No image preview

Cennik

Ale że co? Jak to się ma do tematu?

Napisano
Godzinę temu, lukaszek1207 napisał:

Ale że co? Jak to się ma do tematu?

Kompletnie nic jak większość postów wątku.

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 07:05, PawelWaw napisał:

Juz ich haslo na stronie odstrasza…

Najbardziej zaawansowany technologicznie Fiat Pandina w historii.

Przeciez to jest 100 lat za konkurencja

I nazwa taka jakaś dziwna ....Padlinaphi

Napisano
21 minut temu, Łukasz___F napisał:

I nazwa taka jakaś dziwna ....Padlinaphi

Może to nie nazwa tylko krótki opis hmm

Napisano
3 minuty temu, janusz napisał:

Może to nie nazwa tylko krótki opis hmm

Synonim zlosnik

Napisano
18 godzin temu, mrBEAN napisał:

Ale odpust w środku bzik

akurat wiele można alfie zarzucić w kwestii wnętrza, ale na pewno nie, że jest odpust w środku )

Napisano
27 minut temu, iwik napisał:

Gdzie tam widzisz odpust?

Odpust to jest w każdym nowym mercu z tym pierdylionem święcących ledòw we wszystkich kolorach tęczy.

47 minut temu, bergerac napisał:

akurat wiele można alfie zarzucić w kwestii wnętrza, ale na pewno nie, że jest odpust w środku )

Negocjujmy! 😁

To kółeczkarium zabawnie wygląda 😁

Zegary fatalne! Przed liftem były piękne klasyczne.

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 08:02, Maciej__ napisał:

Cross to juz 80kPLN hehe Dla mnie hitem we Fiacie jest ta doplata transportowa za 500PLN facepalm

Musza miec tam tegich specow od marketingu.

image.png

dobrze, że nie zrobili kolejne gwiazdki, że to ceny netto facepalm
Co to w ogóle za pomysł, żeby nazwać auto PADLINA zlosnik

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 09:18, bielaPL napisał:

Nic nie będzie

Podejrzewam że jakby to kosztowało 40 to też by się nic nie ruszyło... ludzie nie chcą tym już jeździć

Byłeś gdzies niedawno we Włoszech? Tam jeździ tego pełno, niemal na każdym rogu da się ją spotkać to jednak ktoś kupuje. A, że nie w Polsce, cóż.

Napisano
36 minut temu, Jarecki88 napisał:

Byłeś gdzies niedawno we Włoszech? Tam jeździ tego pełno, niemal na każdym rogu da się ją spotkać to jednak ktoś kupuje. A, że nie w Polsce, cóż.

Sprzedaje sie dobrze tylko we Wloszech i nigdzie indziej...

Do niedawan swietnie sprzedawala sie tam Lancia Ypsilon.

Napisano

9 godzin temu, Maciej__ napisał:

Sprzedaje sie dobrze tylko we Wloszech i nigdzie indziej...

Dokładnie - już wrzucałem konkretne liczby, ile tego sie sprzedało w Europie. Kto już wrzucił w zachwycie, że ponad 100k we Włoszech sprzedali - tymczasem w całej Europie 20k hehe

Napisano

12 godzin temu, Jarecki88 napisał:

Tylko tam niektóre regiony dawały dopłatę i po promocjach można było kupić taka pandę za około 35k. Teraz we Włoskim cenniku też jest jakaś wzmianka o 9950e. Wydaje mi się, że jakby u nas kosztowała podobne pieniądze to wiele ludzi by wymieniło swoje chrupki dzięki doplatom.

Edytowane przez czachabrava

Napisano
47 minut temu, czachabrava napisał:

Tylko tam niektóre regiony dawały dopłatę i po promocjach można było kupić taka pandę za około 35k. Teraz we Włoskim cenniku też jest jakaś wzmianka o 9950e. Wydaje mi się, że jakby u nas kosztowała podobne pieniądze to wiele ludzi by wymieniło swoje chrupki dzięki doplatom.

Inna mentalnośc niestety. Wola pełnoletnie Audi.

Napisano
47 minut temu, czachabrava napisał:

we Włoskim cenniku też jest jakaś wzmianka o 9950e. Wydaje mi się, że jakby u nas kosztowała podobne pieniądze to wiele ludzi by wymieniło swoje chrupki dzięki doplatom.

Oczywiście że tak. Skoro pokupowali nawet takie wynalazki jak t03, to pandę też by kupili. hehe

Napisano
1 minutę temu, czachabrava napisał:

Wydaje mi się, że jakby u nas kosztowała podobne pieniądze to wiele ludzi by wymieniło swoje chrupki dzięki doplatom.

Dopłaty to chyba najgorsze co można zrobić rynkowi. Potem nie ma się co dziwić, że tak wygląda włoska motoryzacja i w sumie nie tylko włoska ale i Europejska

Napisano
6 godzin temu, czachabrava napisał:

OT - czy zakup w IT, a użytkowanie w PL powoduje konieczność jakichś dopłat? VAT mają chyba 22%, u nas 1% więcej.

Napisano

25 minut temu, Pyrekcb napisał:

OT - czy zakup w IT, a użytkowanie w PL powoduje konieczność jakichś dopłat? VAT mają chyba 22%, u nas 1% więcej.

Musisz doliczyc akcyze, w zaleznosci od pojemnosci 3,1% lub 18,6%.

Jak nowe-nowe to kupujesz netto i VAT oplacasz w PL.

Ewentualnie trzeba pewnie wyrownac roznice w VAT...

Przy czym nowe na potrzeby VAT to do 6msc i 6kkm przebiegu.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Musisz doliczyc akcyze, w zaleznosci od pojemnosci 3,1% lub 18,6%.

Jak nowe-nowe to kupujesz netto i VAT oplacasz w PL.

Ewentualnie trzeba pewnie wyrownac roznice w VAT...

Przy czym nowe na potrzeby VAT to do 6msc i 6kkm przebiegu.

Czyli 9.950 E : 1,22 = 8.156 E netto

8.156 x 4,3 = 35.071 zł

35.071 + (23+3,1%) = 44.224 zł

Dobrze liczę, czy coś jeszcze pominąłem?

Trochę za piękne, żeby było prawdziwe... zlosnik

Napisano
13 godzin temu, futrzak napisał:

Dokładnie - już wrzucałem konkretne liczby, ile tego sie sprzedało w Europie. Kto już wrzucił w zachwycie, że ponad 100k we Włoszech sprzedali - tymczasem w całej Europie 20k hehe

Ale co Ty tak się ekscytujesz odkryciem godnym Chata GPT? Co za różnica gdzie sprzedali, jeśli w sumie sprzedali tego tyle, co Skody Fabii w całej Europie, w 2025 roku? 🤷‍♂️

I z Pandy się śmiejemy, a Skoda to super auto? Skoro się sprzedaje to ją produkują.

Napisano
9 minut temu, Pyrekcb napisał:

8.156 x 4,3 = 35.071 zł

Obstawiam, że ta cena to była jakaś promocja/dotacja dla tubulcow, po spełnieniu dodatkowych warunkow.

Ale nie znam tematu w szczegółach.

Napisano
Godzinę temu, OPAL napisał:

Ale co Ty tak się ekscytujesz odkryciem godnym Chata GPT? Co za różnica gdzie sprzedali, jeśli w sumie sprzedali tego tyle, co Skody Fabii w całej Europie, w 2025 roku? 🤷‍♂️

Jeżeli już się ktoś ekscytuje, to jesteś to Ty, dodatkowo podałeś dane tendencyjnie - przypomnę:

Chciałem tylko zauważyć, że w zeszłym roku tylko we Włoszech sprzedano 102 000 szt. tego wozidła. Dla porównania, najlepiej sprzedającym się modelem w całej Europie była Dacia Sandero, z wynikiem 244 000 szt, z czego 50 000 sztuk sprzedano we Włoszech (drugie najlepiej sprzedające się auto, po Pandzie).

Dziwnym trafem nie wspomnialeś, że w Europie sprzedali raptem 20 tysięcy, ale pozwoliłeś sobie na pewne nainterpretacje:

W Polsce jednak mamy inne podejście do samochodu, niż traktowanie go jak taczki, czy pralki.

Mamy takie samo podejście jak w innych krajach europejskich (lub podobne), a jednak takie fiaciory się u nas nie sprzedają - podobnie jak w większości Europy.

Godzinę temu, OPAL napisał:

I z Pandy się śmiejemy, a Skoda to super auto? Skoro się sprzedaje to ją produkują.

Nie z Pandy, a Pandiny. Sprzedają się we Włoszech.

Napisano
W dniu 24.04.2026 o 16:59, Randar napisał:

Tak jak by klienci odpowiadają portfelem, dla których samochodów cena pół banki jest OK a dla których NIE OK ;)

Napisano
12 godzin temu, Pyrekcb napisał:

8.156 x 4,3 = 35.071 zł

44 474 zł wazniak akcyza zwiększa podstawę opodatkowania vat.

Ale zapewne jest tak jak napisał

11 godzin temu, Maciej__ napisał:

Obstawiam, że ta cena to była jakaś promocja/dotacja dla tubulcow, po spełnieniu dodatkowych warunkow.

Ale nie znam tematu w szczegółach.

Napisano
6 minut temu, DamU napisał:

44 474 zł wazniak akcyza zwiększa podstawę opodatkowania vat.

Ale zapewne jest tak jak napisał

Cos takiego znalazlem, warunki promocji z 2025:

image.png

Napisano
12 godzin temu, Pyrekcb napisał:

8.156 x 4,3 = 35.071 zł

Jezeli dobrze pamietam to VAT dodajesz do kwoty netto powiększonej o akcyzę, więc kilka stówek więcej, ale nadal ponizej 45k

Napisano
20 minut temu, Filipfm napisał:

Jezeli dobrze pamietam to VAT dodajesz do kwoty netto powiększonej o akcyzę, więc kilka stówek więcej, ale nadal ponizej 45k

Tak, ale wyżej @Maciej__ już rozszyfrował zagadkę... ok

Napisano
2 minuty temu, Pyrekcb napisał:

Tak, ale wyżej @Maciej__ już rozszyfrował zagadkę... ok

images?q=tbn:ANd9GcQTD8jCFw_hppnuwn1yGUO

Napisano
21 godzin temu, futrzak napisał:

Jeżeli już się ktoś ekscytuje, to jesteś to Ty, dodatkowo podałeś dane tendencyjnie - przypomnę:

Dziwnym trafem nie wspomnialeś, że w Europie sprzedali raptem 20 tysięcy, ale pozwoliłeś sobie na pewne nainterpretacje:

Mamy takie samo podejście jak w innych krajach europejskich (lub podobne), a jednak takie fiaciory się u nas nie sprzedają - podobnie jak w większości Europy.

Nie z Pandy, a Pandiny. Sprzedają się we Włoszech.

Dziwny masz ton rozmowy. Próbujesz nim wykazać swoją wyższość nade mną, mądrość czy o co Ci chodzi?

Podałem fakty. Równie dobrze mogę napisać, że jednak Ty także podałeś tendencyjne dane, bo nie napisałeś, że w Australii i na Antarktydzie nie sprzedali ani jednej PANDINY.

Miłego wieczoru...

Napisano
1 godzinę temu, OPAL napisał:

Dziwny masz ton rozmowy.

Nie, trzymam się faktów, których nie podałeś hehe

1 godzinę temu, OPAL napisał:

Próbujesz nim wykazać swoją wyższość nade mną, mądrość czy o co Ci chodzi?

Podałem fakty.

Przykro mi, podałes tylko część faktów, pomijając te, które świądczą o tym, że poza Włochami sprzedaż padliny jest bardzo mała - podobnie jak w PL.

Na drugi raz postaraj się lepiej oki