Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat ciężki mam

Featured Replies

Napisano

Dylemat w stylu @maro_t

Nie mam za dużo kasy ale chcę kupić auto z automatem bo nigdy nie miałem.

Na placu boju pozostał 2 zupełnie różne samochody. Peżot 408 i golf. Peżot w wersji wypasionej pod korek ale ze słynnym PT na łańcuchu i z hybrydą 145KM. Gwarancja do 8 lat.

Golf 1.5 tsi 150KM prawie w podstawie ale ma wszystko co trzeba. Cena w zasadzie identyczna.

Serce za peżotem a mózg za golfem :D

Przykładowe linki z podobnymi wersjami

otomoto.pl
No image preview

Nowy Volkswagen Golf 2026 - 127 500 PLN, 5 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Volkswagen Golf? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
otomoto.pl
No image preview

Nowy Peugeot 408 2026 - 133 500 PLN, 2 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Peugeot 408? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Napisano

Peugeot. Ile można mieć VW....

Napisano

Jak na 8 lat to Peugeot, jak na 4 lata to VW.

Napisano

Pug pewnie już z PT na łańcuszku. Może będzie ok. oki

Poza tym wypasione auto łatwiej będzie opchnąć później niż golasa.

Napisano
7 minut temu, ochkarol napisał:

Pug pewnie już z PT na łańcuszku. Może będzie ok. oki

A moze nie.

Dla milosnikow rosyjskiej ruletki samochod idealny.

Ja bym rozwazal tylko pod warunkiem, ze pelna gwarancja obejmuje tez silnik przez te 8 lat.

Napisano
50 minut temu, Jaruga napisał:

Na placu boju pozostał 2

E tam dwa…

Cupra Leon Sportstourer 2.0 TSI 4Drive DSG

Opcjonalnie w tej cenie będą FWD 1.5Pb - Formentor albo Ateca.

…ale Cupra ma często duże rabaty i myślę, że można polować na powyższe w wersjach 2.0 awd.

Napisano
24 minuty temu, komandos80 napisał:

A moze nie.

Dla milosnikow rosyjskiej ruletki samochod idealny.

Ja bym rozwazal tylko pod warunkiem, ze pelna gwarancja obejmuje tez silnik przez te 8 lat.

Mówisz? Masz...

Pewnie diabeł tkwi w szczegółach :

Twoja gwarancja PEUGEOT CARE obowiązuje do następnego planowego przeglądu oraz przez maksymalnie 8 lat lub 160 tys. km przebiegu, w zależności od tego, co nastąpi najpierw, a także z zastrzeżeniem warunków programu

PEUGEOT CARE nie ma wpływu na prawną gwarancję zgodności lub gwarancję producenta obejmującą Twój samochód.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, camel00 napisał:

E tam dwa…

Cupra Leon Sportstourer 2.0 TSI 4Drive DSG

Opcjonalnie w tej cenie będą FWD 1.5Pb - Formentor albo Ateca.

…ale Cupra ma często duże rabaty i myślę, że można polować na powyższe w wersjach 2.0 awd.

to nie jest dealer. Jakaś firma finansowa z drogim leasingiem i "niższymi cenami zakupu".

Napisano
Teraz, ochkarol napisał:

Pewnie diabeł tkwi w szczegółach :

No i wlasnie o te szczegoly chodzi, zeby sie nie okazalo, ze to jest taka gwarancja tylko z nazwy...

Ale nie chce mi sie szukac, ale autorowi watku bym polecal pogrzebac. :)

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał:

A nie ma 408 z PT 1.6?

1,6 jest obecnie tylko w wersji Plug-in

Napisano
1 godzinę temu, Jaruga napisał:

Dylemat w stylu @maro_t

Na placu boju pozostał 2 zupełnie różne samochody. Peżot 408 i golf. Peżot w wersji wypasionej pod korek ale ze słynnym PT na łańcuchu i z hybrydą 145KM. Gwarancja do 8 lat.

Golf 1.5 tsi 150KM prawie w podstawie ale ma wszystko co trzeba. Cena w zasadzie identyczna.

otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Volkswagen Golf? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Peugeot 408? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Ile planujesz przejechac tym autem? Jak 100-150kkm max, to mysle ze mozna rozwazac Peugota.

Jezeli 200-300kkm, to bralbym VW mimo niecheci do marki.

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał:

Zrobisz oczywiście co chcesz, ale skoro zapytałeś to ci powiem, że do jednego wniosku w życiu doszedłem - życie jest mega krótkie, dlatego kupuję auta tylko sercem (no dobra, portfelem też). Rozumem to sobie można kupić lodówkę, telewizor albo szpadel. Żyje się tylko raz i życie trzeba przeżyć z radością i satysfakcją z dokonanego wyboru.

Napisano

Jak zamierzasz mieć dłużej, niż podstawowa gwarancja, to Golf.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał:

To stary model po udawanym liftingu. Dołożyli błyskotek typu felgi i nowe ledy. Z tego samego powodu odpadł focus (środek archaiczny). Za 2 lata będzie wyglądał staro a mam zamiar pojeździć z 5-6 lat.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Ile planujesz przejechac tym autem? Jak 100-150kkm max, to mysle ze mozna rozwazac Peugota.

Jezeli 200-300kkm, to bralbym VW mimo niecheci do marki.

6 lat i pewnie mniej niż 100kkm. Robię rocznie z 15.

Napisano
2 godziny temu, gilbert3 napisał:

Zrobisz oczywiście co chcesz, ale skoro zapytałeś to ci powiem, że do jednego wniosku w życiu doszedłem - życie jest mega krótkie, dlatego kupuję auta tylko sercem (no dobra, portfelem też). Rozumem to sobie można kupić lodówkę, telewizor albo szpadel. Żyje się tylko raz i życie trzeba przeżyć z radością i satysfakcją z dokonanego wyboru.

Wyobrazam sobie jak ide do salonu Pezota i drzacymi rekami kupuje tego szkaradnego pokemona sercem hehe

Napisano
8 godzin temu, Jaruga napisał:

6 lat i pewnie mniej niż 100kkm. Robię rocznie z 15.

Bierz to co ładniejsze👍

Czyli golfa zostaw nudziarzom😂

Napisano

Pug. Rodzice córki koleżanki mają taką 408 w tym kolorze

jak odwożą młodą po zajęciach siatkówki pod mój dom to zawsze przechodzi przez myśl - ładne auto

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
14 godzin temu, Jaruga napisał:

Peugeot 408 jest bardzo ładnym autem, jednym z bardziej udanych ostatnio w tym segmencie, naprawdę przyciąga wzrok. Przy zestawieniu z Golfem to nawet bym się nie zastanawiał, dla mnie nie ma tu żadnego dylematu )

Jeździłem kiedyś w Belgii, dali w wypożyczalni - przyjemne, pakowne i wygodne auto.

Napisano

Jako miłośnik VW i użytkownik kilku sztuk przez 19 lat wziąłbym Puga.

Napisano

Zamieszam trochę w tym garnku... zlosnik

Po mojej ostatniej przejażdżce CH-R kupiłbym corolle. Tak wiem że to stara buda. Że cały bliski wschód tym jeździ. Ale myślę, że mógłbyś być pozytywnie zaskoczony jazdą CVT zanim się spaczysz przez DSG. Także przed podjęciem wyboru polecam oczywiście jazdę testową. Auto spowszedniałe ale na żywo możesz mieć inny odbiór. Do tego po tych 6 latach to każdy to kupi od Ciebie z pocałowaniem ręki i przez kolejne lata na święta będą dzwonić z życzeniami. Albo po tych 6 latach powiesz że auto jest takie fajne że dalej je będziesz wałkował bez myślenia że trzeba silnik remontować (pug) albo dsg (vag)

Napisano
15 godzin temu, Jaruga napisał:

Dylemat w stylu @maro_t

otomoto.pl
No image preview

otomoto.pl
No image preview

Jeździłem oboma, 408 przy Golfie to przynajmniej jedna klasa wyżej. Ja bym wziął Peugeota, bez zastanowienia.

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

Po mojej ostatniej przejażdżce CH-R kupiłbym corolle. Tak wiem że to stara buda. Że cały bliski wschód tym jeździ. Ale myślę, że mógłbyś być pozytywnie zaskoczony jazdą CVT zanim się spaczysz przez DSG. Także przed podjęciem wyboru polecam oczywiście jazdę testową. Auto spowszedniałe ale na żywo możesz mieć inny odbiór. Do tego po tych 6 latach to każdy to kupi od Ciebie z pocałowaniem ręki i przez kolejne lata na święta będą dzwonić z życzeniami. Albo po tych 6 latach powiesz że auto jest takie fajne że dalej je będziesz wałkował bez myślenia że trzeba silnik remontować (pug) albo dsg (vag)

Co Ty w ogóle porównujesz - jakość materiałów, wyciszenia, komfort jazdy, jakakolwiek frajda z jazdy - przecież Toyota w każdym punkcie przegrywa... Można jeszcze niezawodnością tłumaczyć takie decyzje, choć jak trzeci raz odpalasz żonie hybrydę Yarisa na kable, bo producent przyoszczędził na akumulatorze rozruchowym, to też można się wściec.

Napisano
10 minut temu, bielaPL napisał:

Po mojej ostatniej przejażdżce CH-R kupiłbym corolle. Tak wiem że to stara buda.

jedyne ryzyko, ze ludzie mu będą wsiadać mysląc, ze to przewóz osób

Napisano
5 minut temu, bizz napisał:

Co Ty w ogóle porównujesz - jakość materiałów, wyciszenia, komfort jazdy, jakakolwiek frajda z jazdy - przecież Toyota w każdym punkcie przegrywa... Można jeszcze niezawodnością tłumaczyć takie decyzje, choć jak trzeci raz odpalasz żonie hybrydę Yarisa na kable, bo producent przyoszczędził na akumulatorze rozruchowym, to też można się wściec.

408 to chyba też segment wyzej niz Gofer czy Corolla. 308 to kolega z klasy. 408 jednak większe i moze przez to lepiej wykonane nie_wiem

Napisano
8 minut temu, bizz napisał:

Niech pójdzie i zobaczy

Każdy trochę inaczej odbiera auta. Ja jeżdżę F10 i po przejażdżce CHR byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. I wcale bym nie napisał że ta CHR to poo

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał:

408 to chyba też segment wyzej niz Gofer czy Corolla. 308 to kolega z klasy. 408 jednak większe i moze przez to lepiej wykonane nie_wiem

308 tez jest swietnie wykonany w srodku ok

Szkoda, ze maja taka uboga game silnikowa, bo jesli chodzi o design i jakos materialow to naprawde robia wrazenie

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał:

Niech pójdzie i zobaczy

Każdy trochę inaczej odbiera auta. Ja jeżdżę F10 i po przejażdżce CHR byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. I wcale bym nie napisał że ta CHR to poo

Mocno się poprawił. Poprzedni był autem dla ludzi, którzy nie lubią motoryzacji. Obecny jest zupełnie innym autem i sporym krokiem w przód

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

308 tez jest swietnie wykonany w srodku ok

Szkoda, ze maja taka uboga game silnikowa, bo jesli chodzi o design i jakos materialow to naprawde robia wrazenie

ja omijam Stellantisowe pomioty, ale jak miałem 408 na rentalu w UK to jedyne na co narzekałem to pozycja za kółkiem - co do designu i wykonania nie miałem zastrzeżeń

Napisano

@Jaruga no to jeszcze weź od uwagę za ile to auto sprzedasz po 6 latach. Wydaje mi się że francyz aż tak wartości nie trzyma, ale przyznać trzeba że przez 6 lat to na arenie motoryzacyjnej sporo może się wydarzyć jeszcze więc to trochę niewiadoma. Ja bym był za Golfem bo środek Puga to masakra.

Napisano
10 godzin temu, koNik napisał:

Wyobrazam sobie jak ide do salonu Pezota i drzacymi rekami kupuje tego szkaradnego pokemona sercem hehe

Nie każdy ma serce w starej przykrytej kurzem stodole, gdzie zza płachty materiału z dodatkiem azbestu, wyłania się zbita lampa zardzewiałego trupa zlosnik zlosnik

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Niech pójdzie i zobaczy kpl

C-HR tak, ale ona jest dużo lepiej wyciszona niż Corolla. Opisywałem tutaj kiedyś jak wziąłem taką na miesiąc z wypożyczalni, świetne auto, wtedy była za 119 kpln w promce. Dobrze im to wyszło.

Napisano
18 godzin temu, Jaruga napisał:

Dylemat w stylu @maro_t

otomoto.pl
No image preview

otomoto.pl
No image preview

Poszedłbym w Golfa. Miałem Golfa gen. 7,5. Chyba najbardziej optymalny wóz jaki miałem. W sumie sprzedałem bo nie miał automatu a chciałem. Nie wykluczam w przyszłości powrotu do Golfa. No coś w nim było, że tak poprawnego auta jak Golf nie miałem. W sumie nie było elementu w tym aucie do którego można było się przyczepić, że coś nie działa tak jak powinno, że mało optymalnie, etc..

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, spad napisał:

Poszedłbym w Golfa. Miałem Golfa gen. 7,5. Chyba najbardziej optymalny wóz jaki miałem. W sumie sprzedałem bo nie miał automatu a chciałem. Nie wykluczam w przyszłości powrotu do Golfa. No coś w nim było, że tak poprawnego auta jak Golf nie miałem. W sumie nie było elementu w tym aucie do którego można było się przyczepić, że coś nie działa tak jak powinno, że mało optymalnie, etc..

ja tak miałem ze skodą. Też nie było się do czego przyczepić.

Przed chwilą popełniłem błąd i przejechałem się właśnie skodą sąsiada z 1.5 i dsg i niestety wyraźnie lepiej to jeździ od 408...

Więc francuz odpada jednak chociaż bardzo mi się podoba. Dynamika jest jednak dla mnie bardzo ważna.

Więc chyba będzie auto z grupy VW. Czyli zaczynamy zabawę od początku :D

Napisano
  • Autor

Mam nową listę kandydatów:

• Cupra leon 1.5 DSG

• golf kombi jak w pierwszym wątku

Na liście rezerwowej

• nieco archaiczna Ateca Style 1.5 DSG

• tańsza o 20k arkana z automatem i 1.3 Tce na pełnym wypasie (Bose, kamery fotele elektryczne)

• nowy T-roc w podstawie 1.5 DSG 150KM (ma wszystko co trzeba)

Napisano
26 minut temu, Jaruga napisał:

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

• tańsza o 20k arkana z automatem i 1.3 Tce na pełnym wypasie (Bose, kamery fotele elektryczne)

Mają rozmach skur... zlosnik
Prócz automatu czego wymagasz od auta? Co jest takie must have? Eksploatacja? Marka? Jakość? Bajery? Wielkość? Uniwersalność? Komfort?

Napisano

Przejedz sie jeszcze Civicem - mocna hybryda, liftback.

Jeszcze jakies pojedyncze sztuku rocznika 2025 widzę na otomoto - 2026 niestety nieco drozej bo mniejszy rabat dawali.

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

Czyli kombiaki a w odwodzie crossovery.

Też od tego rodzaju rozkmin na uzywkami zaczynałem, a skończyłem na nowym Qashqaiu. Planowałem budżet na 60-70 tys zł a skonczylo się x2zlosnik

Napisano

Zdroworozsądkowo można poszukac wersji 116KM i wyjdzie kilkanascie tysiecy taniej

Jest sensowna teoria ze problemy DQ200 min. wynikaja z tego ze pracuje na granicy mozliwości (czyli maksymalny przenoszony moment 250Nm) no a ze 1.5TSI tak naprawde zawsze ma kilka koni i niutów wiecej to sie te sprzegła dlatego szybciej zużywaja. No to jak się weźmie te 116KM to wtedy tam jest 220Nm i skrzynia nie pracuje juz na granicy wytrzymałości.

Napisano

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

Z wyminienionych: T-Roc

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Tomrad napisał:

Czyli kombiaki a w odwodzie crossovery.

Też od tego rodzaju rozkmin na uzywkami zaczynałem, a skończyłem na nowym Qashqaiu. Planowałem budżet na 60-70 tys zł a skonczylo się x2zlosnik

Zawsze tak jest ;)

Napisano
3 godziny temu, Jaruga napisał:

Przed chwilą popełniłem błąd i przejechałem się właśnie skodą sąsiada z 1.5 i dsg i niestety wyraźnie lepiej to jeździ od 408...

Więc francuz odpada jednak chociaż bardzo mi się podoba. Dynamika jest jednak dla mnie bardzo ważna.

szwagier ma 408 i faktycznie z tym automatem 8b jeździ tak se, na trasie pali jak smok - ale też nie zamula.

3 godziny temu, Jaruga napisał:

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

T_ROC miałem teraz jak mi wgrywali nowe oprogramowanie, jakoś tak jak lodówką mi się jeździło - wydaje mi się węższy w środku od golfa.

37 minut temu, zenek111 napisał:

Zdroworozsądkowo można poszukac wersji 116KM i wyjdzie kilkanascie tysiecy taniej

Jest sensowna teoria ze problemy DQ200 min. wynikaja z tego ze pracuje na granicy mozliwości (czyli maksymalny przenoszony moment 250Nm) no a ze 1.5TSI tak naprawde zawsze ma kilka koni i niutów wiecej to sie te sprzegła dlatego szybciej zużywaja. No to jak się weźmie te 116KM to wtedy tam jest 220Nm i skrzynia nie pracuje juz na granicy wytrzymałości.

te nowe dq200 mają jakieś modyfikacje porobione i znajomi mają programy po 180km i po 330 nitów. Jeden już zrobił ponad 70kkm i wszystko żyje.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Camel napisał:

szwagier ma 408 i faktycznie z tym automatem 8b jeździ tak se, na trasie pali jak smok - ale też nie zamula.

T_ROC miałem teraz jak mi wgrywali nowe oprogramowanie, jakoś tak jak lodówką mi się jeździło - wydaje mi się węższy w środku od golfa.

te nowe dq200 mają jakieś modyfikacje porobione i znajomi mają programy po 180km i po 330 nitów. Jeden już zrobił ponad 70kkm i wszystko żyje.

W ogóle słyszałem że od kilku lat DQ200 sprawują się już całkiem dobrze i potrafią na prawdę spore przebiegi robić. No i są ogarnięte przez warsztaty - z zamkniętymi oczami je robią i za rozsądne pieniądze jak coś.

Napisano

Mazda 3 z silnikiem 2.5 / 140KM (ten silnik dopiero niedawno wszedł do oferty w Polsce, bo wcześniej Mazda sądziła się o akcyzę na niego).

Wg cennika 112k.

Napisano
4 godziny temu, Jaruga napisał:

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

A moze Formentor?

Tu przykładowa lista w promo cenach

https://krakow-centrum.cupra.pl/cp-od-reki?pelna_cena=true&page=1&model=CUPRA_Formentor&utm_source=google&utm_medium=pmax&utm_campaign=formentor&source_id=123122886&gad_source=1&gad_campaignid=23647297377&gbraid=0AAAAApplVq9N_TDYaAQ8EZ5AmpGXFLwhI&gclid=CjwKCAjwt7XQBhBkEiwAtStpp-TP5kQz3gDTWa9RJMgHOKpQNbQ_DMWkwsbw1izeVy6JW8TN1UmXuxoC3L4QAvD_BwE

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

W ogóle słyszałem że od kilku lat DQ200 sprawują się już całkiem dobrze i potrafią na prawdę spore przebiegi robić. No i są ogarnięte przez warsztaty - z zamkniętymi oczami je robią i za rozsądne pieniądze jak coś.

Mialem Atece z ta skrzynia, 6lat/100kkm, zero problemów, potem nie wiem, bo sprzedalem.

A propos Ateca, vs Leon/Formentor, to mimo podobnych wymiarów zewn aut, w Atece jest sporo wiecej miejsca w srodku. Tzn porównywałem z Formentorem przed liftem, ale nie sądzę, zeby cos sie zmieniło w tej kwestii.

Edytowane przez zinger

Napisano

• Cupra leon 1.5 DSG

Na liście rezerwowej

dalej z tej listy Pug jest klasę wyżej niż pozostałe ok Natomiast pod kątem przyspieszenia musisz zdecydować czy te 9,4 s do setki jest dla Ciebie OK. Jeździłeś tymi autami?

Napisano

Żadnego VAGa. Jest tyle pięknych aut, że nie sposób wybrać, który ładniejszy, który mniej będzie stał w serwisie, który ma więcej miejsca w środku, za którym się sąsiedzi oglądają. Bez sensu kupować VAGa, jeszcze takiego nudnego Golfa, co to każdy może mieć w służbówce, a na koniec będziesz miał spaczony umysł, bo stwierdzisz, że nic innego tak dobrze nie jeździ po bułki do sklepu i w trasy zarazem. Zastanów się, ja bym brał Peżooo.