Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tydzień w [k]omodzie

Featured Replies

Napisano

4 minuty temu, Majkiel napisał:

Ale po 55 tysiącach, to nawet nie szanując, wnętrze nie powinno być zmęczone.

Jeszcze pytanie co znaczy "zmęczone" - jakaś rysa na plastiku, bo ktoś przewoził coś twardego czy ostrego, czy przetarty fotel, odklejające się elementy i wytarte przyciski (jakie przyciski ;) )

Jesli to np 55tys zrobione w wypozyczalni, to wnetrze bedzie wygladac gorzej niz po 200kkm u jednego kierowcy ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Jesli to np 55tys zrobione w wypozyczalni, to wnetrze bedzie wygladac gorzej niz po 200kkm u jednego kierowcy ;)

Aż tak to demolują?
Nie miałem auta z wypożyczalni, bo jakoś nigdy nie potrzebowałem. Jakiś czas temu kolega po stłuczce dostał zastępczą kię, dał się przejechać i to auto choć miało ponad 60 z tego co pamiętam, wyglądało prawie jak nowe.

Napisano
2 minuty temu, Majkiel napisał:

Aż tak to demolują?
Nie miałem auta z wypożyczalni, bo jakoś nigdy nie potrzebowałem. Jakiś czas temu kolega po stłuczce dostał zastępczą kię, dał się przejechać i to auto choć miało ponad 60 z tego co pamiętam, wyglądało prawie jak nowe.

Zalezy pewnie jaka wypozyczalni i gdzie ;) Ja najczesciej biore auta na poludniu EU i tam sa juz mocno zmeczone przy takim przebiegu.

Ale tez rotacja kierowcow dosc duza, szczegolnie w sezonie.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Majkiel napisał:

Ale po 55 tysiącach, to nawet nie szanując, wnętrze nie powinno być zmęczone.

Jeszcze pytanie co znaczy "zmęczone" - jakaś rysa na plastiku, bo ktoś przewoził coś twardego czy ostrego, czy przetarty fotel, odklejające się elementy i wytarte przyciski (jakie przyciski ;) )

Raczej porysowane plastiki i wytarte przyciski. Ale kładę to na karb wypożyczalni.

Napisano
4 godziny temu, FrugOs napisał:

3 lata trenowałem takie odpalanie palacz

Tak, ale to raczej w każdym aucie jest trochę inaczej, w niektórych się wciska kluczyk, w innych jest przycisk a w jeszcze innych pokrętło. Tylko właśnei te pokrętło się pokręca a nie wciska ).

Ostatnio jeździłem kolegi XC60 (MY22), mój jest MY23, wieć powinno być identycznie, ale zmienili kolejność biegów dzięki temu jak chciałem cofnąć wywalałem na luz (z pamięci) ). Także przyzwyczajenie to słaby doradca.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, sherif napisał:

Tak, ale to raczej w każdym aucie jest trochę inaczej, w niektórych się wciska kluczyk, w innych jest przycisk a w jeszcze innych pokrętło. Tylko właśnei te pokrętło się pokręca a nie wciska ).

Ostatnio jeździłem kolegi XC60 (MY22), mój jest MY23, wieć powinno być identycznie, ale zmienili kolejność biegów dzięki temu jak chciałem cofnąć wywalałem na luz (z pamięci) ). Także przyzwyczajenie to słaby doradca.

No przecież napisałem, że 3 lata trenowałem ten wihajster ;) W S90 :)

Napisano
20 godzin temu, sherif napisał:

EE większość ludzi ma problem z odpalaniem )

Spotlight_Carousel_Cabin_3-16x9.jpg?bran

Nowy Ranger ma wewnątrz takie oto klamki:

Na zdjęciach wydawało mi się to głupie, nieintuicyjne i niewygodne. Mało kto po wejściu do auta potrafi z niego wysiąść bez podpowiadania. Ale... Gdy trochę tym pojeździłem to okazało się, że jest to najbardziej intuicyjna i wygodna rzecz na świecie. W każdym aucie się teraz zapominam bo odruchowo właśnie w taki sposób do klamki sięgam. Nie do wiary jak szybko ten ruch stał się naturalny. Może zawsze był naturalny, tylko dotąd robiliśmy to źle?

panic

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 6.06.2026 o 10:05, Polarny napisał:

Biegi jako takie nie są problemem - problem jest przy używaniu spryskiwaczy szyby lewą dźwignią.

Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to byłem zniesmaczony. Ale pojeździłem tydzień i to jest najlepsze rozwiązanie, jakiego używałem.

Napisano
W dniu 8.06.2026 o 16:20, sherif napisał:

EE większość ludzi ma problem z odpalaniem )

Spotlight_Carousel_Cabin_3-16x9.jpg?bran

Mnie zastanawia dlaczego D wlaczamy wajcha do tylu a R do przodu. Na moja logike powinno byc odwrotnie.

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał:

Mnie zastanawia dlaczego D wlaczamy wajcha do tylu a R do przodu. Na moja logike powinno byc odwrotnie.

Logika taka, że wsiadam i wbijam i jadę nie zastanawiam się w którą stronę ). Standard to PRND, i tu tak jest niby, bo startujesz z P nie N.

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał:

to proste, wsiadasz, plecy lecą do tyłu na oparcie, łapiesz się w między czasie dźwigni i naturalną siłą ciągniesz drążek do tyłu, wciskasz gaz i plecy jeszcze bardziej się dociskają

przy cofaniu przesuwasz plecy do przodu żeby się rozejrzeć i naturalnym jest wtedy odpychanie drążka

Napisano
12 minut temu, tomecki napisał:

mnie wkurza B 'na końcu' w Toyocie...

tak często używasz?

Napisano
7 minut temu, tomecki napisał:

no właśnie nigdy, wolałbym, żeby B było przed D ...

Skoro nigdy nie uzywasz, to po co Ci to B przed D? zlosnik

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Skoro nigdy nie uzywasz, to po co Ci to B przed D? zlosnik

żeby ebnąć wajchą na maxa, a nie "celować" w D....

Napisano
25 minut temu, tomecki napisał:

żeby ebnąć wajchą na maxa, a nie "celować" w D....

mam jeszcze więcej poniżej D. Fakt, trzeba się pilnować. Ostatnio piekna wracała i mówi, coś tępo jedzie. Musieliśmy się zatrzymać bo nie wiedziałem czy wrzuciła 2 czy D phi
image.png

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał:

mnie wkurza B 'na końcu' w Toyocie...

Czemu ?

W Wieśwagenie, jest też po D i najczęściej jeźdzę w B, bo w inteligentnym D nie da się jeździć.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Logika taka, że wsiadam i wbijam i jadę nie zastanawiam się w którą stronę ). Standard to PRND, i tu tak jest niby, bo startujesz z P nie N.

Ok, ale jak sie zastanowisz, to logoczne nie jest. Standard tak, ale nie tu. Wajcha jest zawsze w tej samej pozycji, nie wędruje po PRND, wiec jezeli to tylko taki przycisk wyboru, logiczniej jest by chcac jechac do przodu klikasz do przodu, chcesz do tylu klikasz do tylu.

Napisano
54 minuty temu, sherif napisał:

Czemu ?

pisałem wyżej- jeżdżę na D i muszę "być skupionym", żeby nie przestrzelić i zatrzymać się na D, a nie na B... Wolałbym pociągnąć na maxa do tyłu i być na D.

Napisano
Godzinę temu, tomecki napisał:

pisałem wyżej- jeżdżę na D i muszę "być skupionym", żeby nie przestrzelić i zatrzymać się na D, a nie na B... Wolałbym pociągnąć na maxa do tyłu i być na D.

Przez 3 lata jeden raz zdarzyło mi się niechcący wrzucić B. Jak pierwszy raz wsiadłem za kierownicę. Potem już nigdy więcej.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, tomecki napisał:

A do czego jest B?

Wiele aut z AT miałem, ale B nie kojarzę oczy

Napisano
1 minutę temu, FrugOs napisał:

A do czego jest B?

Rekuperacja lub hamowanie silnikiem spalinowym. W zależności od auta. Występuje w hybrydach.

Napisano
2 minuty temu, FrugOs napisał:

A do czego jest B?

W hybrydowej Toyocie sluzy do hamowania silnikiem na zjazdach.

Napisano
6 minut temu, ghost2255 napisał:

Rekuperacja lub hamowanie silnikiem spalinowym. W zależności od auta. Występuje w hybrydach.

Czyli jak w normalnym automacie?

Edit:

Nie wiem, jak jeździ Toyota, ale generator jest mechanicznym obciążeniem, więc co do zasady nie powinno być różnicy, czy hamuje silnikiem czy generatorem.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
  • Autor
9 minut temu, ghost2255 napisał:

2 minuty temu, Maciej__ napisał:

W hybrydowej Toyocie sluzy do hamowania silnikiem na zjazdach.

Wyjaśnijcie proszę jak dziecku po cholerę to?

W moich dotychczasowych automatach auta same trzymały prędkość na zjazdach.

Czy czegoś nie rozumiem?

Napisano
8 minut temu, FrugOs napisał:

Czy czegoś nie rozumiem?

Hybrydy nie hamują silnikiem, tylko odzyskują energię kręcąc generatorem. Dla bezpieczeństwa jest możliwość włączenia B i hamowania silnikiem aby odciążyć hamulce na długich zjazdach. Tak jest w Toyotach.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał:

Hybrydy nie hamują silnikiem, tylko odzyskują energię kręcąc generatorem. Dla bezpieczeństwa jest możliwość włączenia B i hamowania silnikiem aby odciążyć hamulce na długich zjazdach. Tak jest w Toyotach.

No tak, wszystko jasne. Z hybrydami nie mam doświadczenia (poza mild hybrid, ale to się nie liczy).

Dzięki.

Napisano
41 minut temu, ghost2255 napisał:

aby odciążyć hamulce na długich zjazdach. Tak jest w Toyotach.

Standardowe hamulce czasem nie są używane dopiero od niskich prędkości lub przy awaryjnym?

Napisano
58 minut temu, kiziuk napisał:

Czyli jak w normalnym automacie?

Edit:

Nie wiem, jak jeździ Toyota, ale generator jest mechanicznym obciążeniem, więc co do zasady nie powinno być różnicy, czy hamuje silnikiem czy generatorem.

Roznica polega na tym ze aby generator byl dobrym obciazeniem dla auta to sam musi miec obciazenie -czyli mowiac prosto oddawac energie do akumulatora.W zwyklej hybrydzie jest mala bateria wiec bez problemu mozna ja doladowac do pelna co powoduje ze generator wtedy nie ma obciazenia a przez to opor jego gwaltownie maleje bo pracuje wtedy tak naprawde w trybie jalowym.Takim prostym przykladem jak to dziala jest zuzyty pasek alternatora w zwyklym samochodzie-jesli wylaczymy odbiorniki energii to pasek zwykle przestaje piszczec bo ma mniej mocy do przeniesienia.

Napisano
1 godzinę temu, stig napisał:

Standardowe hamulce czasem nie są używane dopiero od niskich prędkości lub przy awaryjnym?

Hamulce są używane wtedy kiedy kierowca naciśnie pedał ) Ale ogólnie np dojeżdżając do korka (w mieście), w 95% nie używa się hamulca, auto hamuje samo, BEZ włączonego tempomatu.

No trzeba się nauczyć tym jeździć.

Napisano
45 minut temu, rwIcIk napisał:

W Żuku 1 była do tyłu, a wsteczny do przodu 💪

Żuk to niedościgniony ideał. Tam wszystko było najlepsze

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał:

W Żuku 1 była do tyłu, a wsteczny do przodu 💪

To już zależy jaką ten Żuk miał skrzynię, ale masz rację, była i taka.

@fred77 może Ci zaraz roztołkuje.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

9 godzin temu, tomecki napisał:

Hamulce są używane wtedy kiedy kierowca naciśnie pedał )

Tez chyba nie od razu, o ile nie depniesz mocniej w pedal...

Tak dlugo jak wystarcza hamowanie rekuperacja, to nie uzywa hamulcow.

Napisano
55 minut temu, Maciej__ napisał:

Tez chyba nie od razu, o ile nie depniesz mocniej w pedal...

Tak dlugo jak wystarcza hamowanie rekuperacja, to nie uzywa hamulcow.

Tego nie wiedziałem zlosnik

Napisano
14 godzin temu, FrugOs napisał:

Czy czegoś nie rozumiem?

W słabych górach byłeś ).

15 godzin temu, ghost2255 napisał:

W EV także, pozwala jeździć bez użycia hamulca. Co prawda reku działa też w trybie D, ale wB daje jego max wydajność.

Napisano
18 godzin temu, wlad napisał:

W zwyklej hybrydzie jest mala bateria wiec bez problemu mozna ja doladowac do pelna co powoduje ze generator wtedy nie ma obciazenia a przez to opor jego gwaltownie maleje bo pracuje wtedy tak naprawde w trybie jalowym.

Dlatego też zapytałem, czy tak jak w zwykłym automacie. Czyli nie i - jak mniemam - ten wynalazek zachowuje się po prostu nieprzewidywalnie. Albo zwalnia, albo nie. To ja wolę zwykły automat.

Napisano
9 minut temu, kiziuk napisał:

Dlatego też zapytałem, czy tak jak w zwykłym automacie. Czyli nie i - jak mniemam - ten wynalazek zachowuje się po prostu nieprzewidywalnie. Albo zwalnia, albo nie. To ja wolę zwykły automat.

To tez nie tak-zawsze zwalnia,tylko rozni sie sila.Ale i tak w w porownaniu z hybryda taki zwykly automat nie stawia zadnego oporu.ja jezdze naprzemiennie elektrykiem i benzyniakiem z manualem-i gdy hamuje manualem(zbijam o 1 bieg w dol) to przezywam traume ze hamulce nawalily-tak ze nie ma co porownywac .

Napisano
11 minut temu, kiziuk napisał:

Przejedź się. Jeżdżę hybrydą i hamuje bardzo dobrze i przewidywalnie. Nie ma czegoś takiego jak w X3 mildhybrid, że czasem czuć jak hamowanie słabnie i trzeba przycisnąć trochę mocniej.

W Lexie w zasadzie hamowanie oceniam najwyżej z aut którymi jeździłem - jest bardzo efektywne.

Napisano
55 minut temu, kiziuk napisał:

Czyli nie i - jak mniemam - ten wynalazek zachowuje się po prostu nieprzewidywalnie. Albo zwalnia, albo nie. To ja wolę zwykły automat.

O ile nie mieszkasz w Alpach i nie zjezdzasz codziennie z przeleczy, to obstawiam ze nawet nigdy nie uzyjesz tego trybu, bo nie ma takiej potrzeby...

NIe ma sensu wymyslac absurdalnych problemow, tam gdzie ich nie ma.

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał:

Zwalnia skutecznie. Jest przewidywalnie.

Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś na to narzekał kiedykolwiek.

Napisano
5 godzin temu, wlad napisał:

To tez nie tak-zawsze zwalnia,tylko rozni sie sila.Ale i tak w w porownaniu z hybryda taki zwykly automat nie stawia zadnego oporu.ja jezdze naprzemiennie elektrykiem i benzyniakiem z manualem-i gdy hamuje manualem(zbijam o 1 bieg w dol) to przezywam traume ze hamulce nawalily-tak ze nie ma co porownywac .

Automat też stawia opór jeśli jest możliwość wymuszenia ręcznie biegu. Wtedy działa identycznie jak w manualu.

Napisano
Godzinę temu, bbromsky napisał:

Automat też stawia opór jeśli jest możliwość wymuszenia ręcznie biegu. Wtedy działa identycznie jak w manualu.

Ale trzeba to wymusic recznie zlosnik.W hybrydzie dzieje sie to automatycznie.

Napisano

W dniu 12.06.2026 o 17:37, sherif napisał:

W Wieśwagenie, jest też po D i najczęściej jeźdzę w B, bo w inteligentnym D nie da się jeździć.

No co Ty opowiadasz hmm

Ja w Elroq praktycznie zawsze jeżdżę na D, przyzwyczaiłem się do automatycznej reku bardzo szybko.

Tylko w górach dałem na tryb Sport bo tam reku jest domyślnie cały czas po puszczeniu hamulca, choć dużo słabsza niż w trybie B.

Napisano
W dniu 9.06.2026 o 13:48, kiziuk napisał:

Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to byłem zniesmaczony. Ale pojeździłem tydzień i to jest najlepsze rozwiązanie, jakiego używałem.

Zdarza się niestety lżej nacisnąć i wtedy jest machnięcie wycieraczkami po suchej szybie. Ja jednak wolę tradycyjny układ.

Napisano
30 minut temu, Polarny napisał:

Zdarza się niestety lżej nacisnąć i wtedy jest machnięcie wycieraczkami po suchej szybie. Ja jednak wolę tradycyjny układ.

Trzeba pamiętać, by przycisk mocniej nadusic.

Napisano
1 godzinę temu, sowik85 napisał:

No co Ty opowiadasz hmm

Ja w Elroq praktycznie zawsze jeżdżę na D, przyzwyczaiłem się do automatycznej reku bardzo szybko.

Tylko w górach dałem na tryb Sport bo tam reku jest domyślnie cały czas po puszczeniu hamulca, choć dużo słabsza niż w trybie B.

W D masz reku "inteligentny", czyli hamuje jak radary wykryją zwalniające auto przed tobą. Na trasie ok, w mieście to się nie sprawdza gdzie hamuje się przed światłami, przejściem czy garbem. W B działa to ok, tak jak powinno puszczam gaz i auto hamuje do zatrzymania (jazda jednym pedałem).

W Citigo nie było inteligentnego D, tylko regulowane manualnie i tam można było jeździć na D.

W nowych VAGach EV ma to być poprawione i ma być jazda bez użycia hamulca na D.

Napisano
W dniu 12.06.2026 o 17:53, Rado_ napisał:

Ok, ale jak sie zastanowisz, to logoczne nie jest. Standard tak, ale nie tu. Wajcha jest zawsze w tej samej pozycji, nie wędruje po PRND, wiec jezeli to tylko taki przycisk wyboru, logiczniej jest by chcac jechac do przodu klikasz do przodu, chcesz do tylu klikasz do tylu.

Sprawdziłem i wsteczny jest do przodu, D do tyłu. Jak widzisz musiałem przetestować w aucie, bo nawet nie wiedziałem jak, bo prosto przyzwyczajenie wsiadam i wbijam bieg nie zastanawiając się, także zupełnie to nie wadzi. Zapewne chcieli zachować RND a nie robić DNR (dobrze że nie NRD ) ).

Szybsze to niż jechanie wajchą przez wszystkie przełożenia, jak mam w Mustangu PRND12