Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tydzień w [k]omodzie

Featured Replies

Napisano

Wczoraj minął tydzień powożenia [k]omodą 5, której będę używał jeszcze do najbliższej niedzieli.

Jest to moja pierwsza styczność z Chinolem, więc bardzo się ucieszyłem, że będę miał szansę sam ocenić w którą stronę to idzie.

1.jpg2.jpg

Minusy/sprawy mnie irytujące:

1. Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - na początku wrzuciłem na luz w trakcie jazdy, bo chciałem wytrzeć szybę hehe

2. Brak termometru - nie wiesz ile stopni jest na zewnątrz oczy

3. Brak informacji o temperaturze w środku i możliwości precyzyjnego ustawienia klimatyzacji - masz dwa suwaki cieplej/zimniej oraz dmuchaj bardziej/mniej. Tyle.

4. Dziwnie zbliżająca kamera cofania, w lusterkach widzę, że do garażu wjeżdzam równo a na kamerze obraz jakby nieco przesunięty i wydaje się, że trzeba korygować tor jazdy.

5. WSZYSTKO DOTYKOWE! Nawet regulacja głośności dzwięku. No, ale to trend, który nie dotknął wyłącznie chińskich aut (i na szczęście już się kończy).

6. Nie ruszysz bez zapięcia pasa! Nosz urwał nać! Chcę przesunąć o pół metra pod domem bo zaparkowałem nieco krzywo - nie, zapnij pas rotfl2 (myślę, że są sytuacje, że może być to niebezpieczne).

7. Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.

8. Przeciętne audio. Aczkolwiek słyszałem podobny poziom w średnich wersjach marek premium.

*podejrzewam, że minusy 2 i 3 to kwestia oprogramowania, ale w moim egzemplarzu tak jest. I nie, nie ma w menu możliwości zmiany.

Plusy:

1. Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - super wygodne, jak się przyzwyczaisz.

2. Bardzo wygodne, skórzane fotele z wentylacją.

3. Bardzo dobrze działająca automatyczna skrzynia biegów.

4. Duże możliwości w zakresie konfiguracji niektórych elementów, np. można sterować głośnością dzwięku kierunkowskazów oczy

5. Nawet się to zbiera (nie wiem jaki silnik, raczej czysta benzyna, chyba 1.5).

6. Wizualnie mi się podoba, szczególnie przód.

7. Bardzo pojemny, klimatyzowany podłokietnik.

8. Sterowanie głosowe - aczkolwiek bardziej jako bajer. Wolę nacisnąć guzik i otworzyć okno niż mówić "hej Omoda" phi

No i wisienka - nie wiem czy wada czy zaleta - tryb sport ze sztucznym dzwiękiem silnika emitowanym przez głośniki i wyświetlaniem stopnia otwarcia przepustnicy na ekranie, istny szał hehe

Podsumowując - dołączam się do opnii tych, którzy twierdzą, że Chińczycy mogą nas zalać motoryzacyjnie, o ile już się to nie zaczęło. Za takie pieniądze to jest naprawdę przyzwoity samochód. Większość wad czy niedoróbek to oprogramowanie do zmiany i jakieś drobiazgi, na które można przymknąc oko. Jeśli sieć serwisowa będzie sensowna a dostęp do części zamiennych bezproblemowy to popyt na te auta dopiero się zacznie. No, ale wtedy wzrosną też ich ceny cfaniak

Napisano

Czyli bez zmian niby klima jest ale nie ma phi to pewnie kosztuje tyle co jakaś Skoda czy Renault no w życiu bym tego nie kupił.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, wujek napisał:

Czyli bez zmian niby klima jest ale nie ma phi to pewnie kosztuje tyle co jakaś Skoda czy Renault no w życiu bym tego nie kupił.

Ja - na razie - też nie phi

Ale czas pokaże czy nie zmienimy zdania old

Napisano
29 minut temu, FrugOs napisał:

Ja - na razie - też nie phi

Ale czas pokaże czy nie zmienimy zdania old

Pewnie w przeciągu 10 lat znajdą się jakieś dobre marki ale większość zniknie.

Napisano

Niedawno jeździłem przez tydzień wypożyczonym DR4. Odczucia, wady i zalety podobne z tym, że tam dla odmiany nie dało się ustawić godziny a silnik 1.5 nie dawał rady. Wnętrze niskiej jakości z odklejającym się po 40tys. km. pokryciem deski i konieczność załączania klimy po każdym uruchomieniu silnika. Prowadzenie trochę jak stare Nissany. Gumowate i rozklekotane. Nie dawało żadnego czucia pojazdu.

Coś jak pierwsze Dacie od Renault a nawet gorzej.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Venganto napisał:

Wnętrze niskiej jakości z odklejającym się po 40tys. km. pokryciem deski

O, o tym zapomniałem. "Moja" ma prawie 55k najechane i jest nieco zmęczona w środku. Może to też być wina tego, że jest z wypożyczalni, więc mało kto szanuje.

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał:
  1. Nie ruszysz bez zapięcia pasa! Nosz urwał nać! Chcę przesunąć o pół metra pod domem bo zaparkowałem nieco krzywo - nie, zapnij pas rotfl2 (myślę, że są sytuacje, że może być to niebezpieczne).

2. Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.

1. w Toyocie masz to samo ) (ręcznie zwolnisz i pojedzie)

2. w Oplu możesz też zapomnieć ) (przetestowana jak szukaliśmy rodzinie i sprawdzaliśmy wszystkie nowe Hopleee)