Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini-sonda - światła przez cały rok

Featured Replies

Napisano

Więc tak mi się dzisiaj nasunęła myśl że ciekaw jestem ilu z Nas jeździ przez cały rok na światłach? Jeśli jeździcie lub nie to ciekaw jestem dlaczego (zwłaszcza jeśli chodzi o tych co "są na nie"). Ja jeżdzę cały rok na światłach mijania i powiem wam że uważam że powinni wprowadzić przepis nakazujący takie postępowanie. Myślę że znacznie by to poprawiło bezpieczeństwo na Polskich drogach (o ile możemy to nazwać drogami)

Napisano

oooo zaczyna sie po raz n-ty hehe.gif

czesc jest na tak, czesc jest na nie

ja jestem na nie skromny.gif

Napisano
  • Autor

> oooo zaczyna sie po raz n-ty

> czesc jest na tak, czesc jest na nie

> ja jestem na nie

a dlaczego??

Napisano

... bo uważam że jestem wtedy lepiej widoczny, a więc bezpieczniejszy.

Napisano

> a dlaczego??

zaraz bedzie wojna, napisza Ci ze nie jezdza na swiatlach bo to drastycznie podwyzsza zuzycie paliwa, zwieksza zanieczyszczenie srodowiska, a poza tym jak jadac pod slonce nie widzisz z przeciwka nieoswietlonego auta wyjezdzajacego sposrod drzew to albo nie powinienes prowadzic bo jestes slepy (to mowia ci, ktorzy swiatel nie uzywaja dla zasady), albo jestes pirat drogowy, bo jedziesz za szybko (to mowia ludzie z wolnymi autami)...

Mnie osobiscie rozwlajala tego typu argumenty - jesli mozna poprawic bezpieczenstwo a w dodatku nic to nie kosztuje to czemu tego nie zrobic? sciana.gif

Napisano

> O! Znowu bedzie wojna

Oj będzie, będzie... wink.gif I niektórzy będą niereformowalni wink.gif

A w temacie - ja ŚWIECĘ cały rok, bo widzę różnicę w szybkości dostrzegania auta oświetlonego i zlewającego się z tłem... winner.gif

Napisano

> Oj będzie, będzie... I niektórzy będą niereformowalni

> A w temacie - ja ŚWIECĘ cały rok, bo widzę różnicę w szybkości

> dostrzegania auta oświetlonego i zlewającego się z tłem...

Ten argument nie dziala. Zaraz sie dowiesz, ze jestes slepy, dales w lape lekarzowi na badaniach, masz dysfunkcje mozgu a tak w ogole to nie wsiadaj do auta z taka wada wzroku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ten argument nie dziala. Zaraz sie dowiesz, ze jestes slepy, dales w

> lape lekarzowi na badaniach, masz dysfunkcje mozgu a tak w ogole

> to nie wsiadaj do auta z taka wada wzroku

Ogólnie taka prawda że lepiej widać coś co świeci bo przyciąga uwagę... W przeciwieństwie do samochodu bez włączonych świateł... Mnie np dużo łatwiej ocenia się odległość zbliżającego się auta które ma włączone światła...

Napisano

Znajac polskie prawo wyjdzie przepis aby auta o kolorach slabo widocznych/zlewajacych sie z otoczeniem musialy jezdzic caly rok na swiatlach wink.gif

Napisano

SWIECE caly rok. Jakos tak mi dziwnie bez wlaczonych swiatel, ale nie uwazam tych co nie swieca za glupich.

Denerwuja mnie tylko idioci, ktorzy jezdza podczas deszczu bez swiatel (rozumiem, ze ktos moze sie zapomniec, ale takich kierowcow jest zbyt wielu).

Napisano

Caly rok na swiatlach, bo...

> jadac, kiedy slonce nisko nad horyzontem, a my jedziemy pod slonce lepiej widac samochod, kiedy nadjezdza z naprzeciwka oswietlony. Szybciej go mozna dostrzec.

> ...i latwiej ocenic jego predkosc, co pomaga przy np. wyprzedzaniu.

> ...i jeszcze kilka sytuacji osobistych jakie mailem na drodze

> ...i najmocniejszy argument na koniec - BO TAK wink.gif Bo jak sie napatrzylem na ludzi, ktorzy nawet o zmierzchu, a nawet w nocy jezdza po miescie bez swiatel to chce sie pozytywnie z tlumu wyrozniac. Autentycznie... ludzie jada przez miasto bez swiatel w nocy. Sa lampy, oswietlenie miasta i im sie chyba wydaje, ze wszystko OK, wszystko oni widza, i wszyscy widza ich. Empirycznie: dwa takie przypadki.

Napisano

jeżdzę cały rok na światłach, uważam, ze jestem bardziej widoczny, nawet w super słoneczne dni..... zwiekszone zużycie paliwa w moich autach jest niezauważalne.....

żarówki wcale nie wytrzymują mniej... w jednym aucie mam chyba ze 3 lata już , przebieg na nich dość znaczny trudny do określenia teraz... w drugim aucie żarówki mają ponad rok i ok 70 kkm za sobą...

jeżdżąc dużo po Polsce zauważam, że jest dużo sytuacji, w ktorych gosć na światłach byłby wcześniej zauważalny..

niestety u nas kierowcom nie da się wytłumaczyć, ze jeżdżąc na światłach nic nie tracą, moga tylko zyskać....

i dlatego też podczas deszczu, zapadajacego zmroku większość nie używa świateł bo nie ma nakazu....

a i zeby nie było jestem za wprowadzeniem przepisu nakazującego jazde na światłach cały rok...

to tyle ode mnie

pozdro

Napisano

jestem za i staram sie tego przestrzegac 20.GIF

nie ma czego uzasadniac argumenty sa oczywiste i znane wszystkim waytogo.gif20.GIF

Napisano

jezdze cały rok - ale bardziej z lenistwa niz przekonania

a uwazam ze cały rok powinno być , ale tylko poza terenem zabudowanym (w meiscie nie widze sensu wprowadzac takiego przepisu)

Napisano

Zawsze na włączonych 893goodvibes.gif

Kilka razy miałem problemy z autami bez świateł więc cóż mogę więcej dodać wink.gif

Napisano

jak mam majoneza 4,7 roczku to na maksa 7 dni bez światełak tongue.gif.

Napisano

i nie jestem za nakazem.

juz jest przepis o uzywaniu swiatel i tego trzeba przestrzegac.

a jak wejdzie taki przepis to bedzie tylko dla policji.

brak jednej sprawnej zarowki=mandacik.

a mozesz jechac na łysych oponach, bez hamulcow, nawalony w trzy dupy - tego nasza wladza z daleka nie zobaczy.

kiedys bylem za, jezdzilem caly rok, i co? i palant wyjechal mi przed sam przod, dobrze ze pobocze szerokie bylo.

nie chce mi sie wiecej pisac na ten temat, mam dosc nakazow w tym chorym kraju.

a moze by tak w koncu budowac te autostrady....

Napisano

Nie widzę żadnego sensu włączać świateł w lipcu, w pełnym słońcu, stojąc godzinę w korku w centrum miasta. Natomiast zawsze, odkąd mam prawko (14 lat), włączam światła na trasie. Tak że miasto - NIE, poza miastem TAK. Oczywiście przez cały rok.

Napisano

> Nie widzę żadnego sensu włączać świateł w lipcu, w pełnym słońcu,

> stojąc godzinę w korku w centrum miasta. Natomiast zawsze, odkąd

> mam prawko (14 lat), włączam światła na trasie. Tak że miasto -

> NIE, poza miastem TAK. Oczywiście przez cały rok.

w korku pelna racja. poza miastem tez bezdyskusyjnie.

pare razy pisalem jakie mam zdanie na ten temat. od tego czasu zauwazylem tylko, ze w miescie widzac wolno jadacy samochod bez swiatel, w pierwszej chwili nie wiem czy on jedzie czy jednak stoi, a z parkowaniem niektorzy naprawde maja fantazje smile.gif

ale w zasadzie popieram pomysl jedziesz za miastem - swiatla, w miescie brak takiego obowiazku.

pozdro

fosfor

Napisano

a ja proponuje poza terenem zabudowanym tzn tam bo tam sie duze predkosci rozwija....a najlepiej gdy slonce jest nisko i wali po oczach smile.gif

Napisano

> Nie widzę żadnego sensu włączać świateł w lipcu, w pełnym słońcu,

> stojąc godzinę w korku w centrum miasta. Natomiast zawsze, odkąd

> mam prawko (14 lat), włączam światła na trasie. Tak że miasto -

> NIE, poza miastem TAK. Oczywiście przez cały rok.

Ja tak samo ok.gif - w trasie zawsze, w mieście wtedy, gdy ok. połowy innych aut ma włączone światła lub gdy uznam, że widoczność sie pogarsza.

Napisano

> ale w zasadzie popieram pomysl jedziesz za miastem - swiatla, w

> miescie brak takiego obowiazku.

W mieście - jak do tej pory - przy ograniczonej widoczności oraz od 1.10 do końca marca. Tylko niech policja pilnuje tego, bo pełno jest artystów, jeżdżących w deszcz bez świateł.

Napisano

> Więc tak mi się dzisiaj nasunęła myśl że ciekaw jestem ilu z Nas

> jeździ przez cały rok na światłach? Jeśli jeździcie lub nie to

> ciekaw jestem dlaczego (zwłaszcza jeśli chodzi o tych co "są na

> nie"). Ja jeżdzę cały rok na światłach mijania i powiem wam że

> uważam że powinni wprowadzić przepis nakazujący takie

> postępowanie. Myślę że znacznie by to poprawiło bezpieczeństwo

> na Polskich drogach (o ile możemy to nazwać drogami)

Jeżdzę od jakiegoś ćwierćwiecza na światłach - zawsze.

Napisano

Jestem za podaje dwa powody :

-pierwszy bo jesli jest wybór to 80% kierowców o tej porze roku co teraz włacza światał prawie ,ze dopiero gdy oni mało widza .Zapominajac ,ze one słuza też po ty by i ch widziano .To samo dzieje sie w deszcz

-drugi jestesmy lepiej widoczni nawet w słoneczny dzien a jeszcze niedawno uwazałem że przez cały rok nie ma sensu

Napisano

moje auto ma nawet taki bajer ze jak je odpalam to się swiatła zapalają .... raz w roku sie żarowy przepalaja to wymianiema i tyle palacz.gif ..... mam szwagra co ma fajnego accorda ale nie stac go na ogromne ilości paliwa jakie żra żarówki no i wymiane zarówek ...... stac go za to się wałęsac jak ćwok autem po nocy po miescie bez celu screwy.gif

Napisano

> ...... stac go za to się wałęsac jak ćwok autem po nocy po

> miescie bez celu

Jak to bez celu. No przeciez trzeba sie jakos lansowac...

grinser006.gif

Napisano

Nie,

Światła mijania włącza się przy ograniczonej widoczności.

W obecnych samochodach robi to za kierowcę automatyka.

Najpierw należy wybudować autostrady i wyremontować drogi a nie p...... o światłach cały dzień. Stan/brak porządnych dróg jest przyczyną tak wielu wypadków a nie brak włączonych przy dobrej widoczności świateł.

Napisano

Jezdze cały rok na swiatłach i uważam, ze powinni wprowadzic tak nakaz. a robie to aby byc lepiej widocznym dla innych. Poprawia to bezpieczeństwo i argumenty o zuzyciu paliwa i zarówek do mnie nie docierają. Jak kogos nie stać na wymianę raz w roku zarówek to moze dla dobraa innych powinien przesiąśc sie do komunikacji miejskiej.

Napisano

> Nie,

> Światła mijania włącza się przy ograniczonej widoczności.

> W obecnych samochodach robi to za kierowcę automatyka.

> Najpierw należy wybudować autostrady i wyremontować drogi a nie

> p...... o światłach cały dzień. Stan/brak porządnych dróg jest

> przyczyną tak wielu wypadków a nie brak włączonych przy dobrej

> widoczności świateł.

dróg tak szybko nie naprawią i autostrad tez nie wybudują, a właczenie swiateł nie wymaga takich nakładów palacz.gif

Napisano

od min 5 lat zawsze na światłach

Bezpieczenstów przede wszystkim nawet jak by miało auto wiecej paliło LPG lub PB

i nawet moge wymieniac żarówki co sezon

Uważam ,że nie ma Ceny za Życie ludzkie... wink.gif

Jestem ZA tym aby na światłach jezdzic CAŁY rok brawo.gifbrawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Napisano

Jako motocyklista jestem zobowiązany używać świateł mijania cały rok, a nawet gdyby tak nie było, to i tak jeździłbym na światłach na okrągło. W słoneczne dni załączam nawet długie. W dzień nie oślepiam nikogo, a jako kierowca samochodu (też takim pojazdem jeżdżę) wiem, że motocyklistę na światłach mijania widać gorzej, a co po niektórym zdarza się nawet taki motocykl przeoczyć.

Napisano

> widoczności świateł.

Jasne stary smirk.gif Moze wiec poki nie bedzie porzadnych drog bedziemy jezdzic po pijaku, za szybko, na lysych oponach i oleju opalowym?

Podaj mi jeden argument przemawiajacy za tym, zeby nie jezdzic. A nie neguj sam pomysl.

Napisano

> Jasne stary Moze wiec poki nie bedzie porzadnych drog bedziemy

> jezdzic po pijaku, za szybko, na lysych oponach i oleju

> opalowym?

> Podaj mi jeden argument przemawiajacy za tym, zeby nie jezdzic. A nie

> neguj sam pomysl.

Czytaj tekst uważnie i ze zrozumieniem .

Napisałem:

Quote:

(...) Stan/brak porządnych dróg jest

przyczyną tak wielu wypadków a nie brak włączonych przy dobrej widoczności(...)

Teraz jasne?

Napisano

> dróg tak szybko nie naprawią i autostrad tez nie wybudują, a

> właczenie swiateł nie wymaga takich nakładów

Poza kosztem (dodatkowym) palowa, ale jest on pomijalnie mały.

Kraje o wile bardziej cywilizowane/zmotoryzowane EU, jak Francja czy Niemcy nie posiadają nakazu jazdy na światłach mijania.

Napisano

> Nie,

> Światła mijania włącza się przy ograniczonej widoczności.

> W obecnych samochodach robi to za kierowcę automatyka.

> widoczności świateł.

A co ma piernik do wiatraka? niewiem.gifscrewy.gifhmm.gif

Napisano

> A co ma piernik do wiatraka?

Jaka jest wartość dodana jazdy na włączonych światłach mijania? Zapewne prawdopodobny spadek wypadków drogowych.

Wybudowanie porządnych dróg zmniejszy ich ilość o rząd wielkości więcej vs jazda na światłach mijania przy dobrej widoczności.

Napisano

> Jasne stary Moze wiec poki nie bedzie porzadnych drog bedziemy

> jezdzic po pijaku, za szybko, na lysych oponach i oleju

> opalowym?

> Podaj mi jeden argument przemawiajacy za tym, zeby nie jezdzic. A nie

> neguj sam pomysl.

Jazdę po pijaku równasz z jazdą w dobrą pogodę bez świateł? faint.gif na razie w Polsce nie ma nakazu włączania świateł 24h przez cały rok więc zrozum, że ktoś może jeździć bez świateł i nie musi mieć ku temu powodu.

Zresztą, tyle razu tu już była o tym dyskusja... mlotek.gif

Napisano

> Jaka jest wartość dodana jazdy na włączonych światłach mijania?

> Zapewne prawdopodobny spadek wypadków drogowych.

> Wybudowanie porządnych dróg zmniejszy ich ilość o rząd wielkości

> więcej vs jazda na światłach mijania przy dobrej widoczności.

dobrze ktos tu napisał ze bedzie"wojna"

szkoda że masz takie negatwne myslenie ktore dotyczy Twojego Bezpieczeństwa frown.gif

Napisano

Powiem Ci jedno jestem za.......jazda na swiatlach,budowa autostrad,remontem drog,wychowaniem komunikacyjnym dla mlodzierzy,tanim paliwem itp itd

Tak ze jedno drugiemu nie przeszkadza a moze nawet pomagac 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> dobrze ktos tu napisał ze bedzie"wojna"

Zadna wojna poprostu wymiana pogladow hehe.gifi tak powinno byc ale widze ze coraz wiecej ludzi zaczyna do tego dojrzewac ze wlaczenie swiatel to niewielki koszt finansowy ale o wiele wieksze bezpieczenstwo na drodze ok.gif20.GIF

Napisano

....nieraz.

Napisano

> Powiem Ci jedno jestem za.......jazda na swiatlach,budowa

> autostrad,remontem drog,wychowaniem komunikacyjnym dla

> mlodzierzy,tanim paliwem itp itd

> Tak ze jedno drugiemu nie przeszkadza a moze nawet pomagac

Tylko należy zacząć od głównej przyczyny wypadków w Polsce, jaką jest stan/brak europejskiej klasy dróg.

P.S.

Uprzedzając wypowiedzi typu "skąd wziąć na to pieniądze" informuję, iż: z akcyzy oraz podatku drogowego - obecnie ok 50% ceny 1l paliwa. A więc ok. 1,5 PLN. (bez VAT)

Liczba samochodów osobowych w Polsce na koniec 2005 roku to 12 000 000. Każdy z nich niech spala średnio 7l/100km. Przy przebiegu rocznym 15 kkm.

Tak więc, mamy kwotę w wysokości 18 900 000 000 PLN.

Koszt 1km autostrady to 1 000 000 EUR a więc 4 000 000 PLN.

Tak więc, 18 900 000 000 / 4 000 000 = 4 725 km autostrad/rok.

Dalsze komentarze zbędne.

Pominięto samochody ciężarowe oraz VAT.

Napisano

Masz calkowita racje tez mnie wk******* te palanty marudzace ze nie ma kasy brak mocy itp itd waytogo.gif

Ale co mamy sie przez to pozabijac ku ich uciesze ?

Wlaczjac swiatla toTY jestes lepiej widoczny na przyklad dla mnie szarego kierowcy waytogo.gif a nie dla nich hehe.gif oni jak przejezdzaja to sie ruch wstrzymuje albo lataja samolotami 20.GIFtak ze sie zastanow komu zrobisz na zlosc im czy sobie 20.GIFwaytogo.gif30.GIF

Napisano

> Tak więc, mamy kwotę w wysokości 18 900 000 000 PLN.

> Koszt 1km autostrady to 1 000 000 EUR a więc 4 000 000 PLN.

> Tak więc, 18 900 000 000 / 4 000 000 = 4 725 km autostrad/rok.

> Dalsze komentarze zbędne.

> Pominięto samochody ciężarowe oraz VAT.

To jeszcze trza odjąć kasę przeznaczoną na wieczne remonty tych spier...ych jezdni sick.gif

Ja tam mykam cały rok na światłach. W obecnym autku nie muszę pamiętać, żeby je włączyć bo na szczęście po wyjęciu kluczyka ze stacyjki same gasną.

Ale nawet w malczaku włączałem.

I powiem szczerze. Mam w d... argumenty tych co to bez świateł jeżdżą.

Jeżdżę na światłach ze względu na ewentualne podwyższenie "widzialności" mnie na drodze.

I jeszcze taki jeden argument z czapki wzięty.

Dzięki włączonym światłom kumpel wybronił się od mandatu zlosnik.gif

Lato, słoneczko świeci, a koleś przekroczył prędkość o jakieś 20 kmph. Pan policmajster docenił jazdę "na światłach" zlosnik.gif

Napisano

> Czytaj tekst uważnie i ze zrozumieniem .

Celowo odnioslem stan drog do jazdy po pijaku, bo zwiazek jest podobny jak wlaczonych swiatel do tego pierwszego.

> Teraz jasne?

To zdefiniuj mi jeszcze prosze pojecie dobrej widocznosci.

Poza tym nie odniosles sie do drugiej czesci mojej wypowiedzi. Podaj prosze jeden argument zeby nie jezdzic. Bo IMHO jezeli takiego nie ma, to jezeli zapalone swiatla uratuja zycie JEDNEJ osoby w roku to i tak warto.

Napisano

> Jazdę po pijaku równasz z jazdą w dobrą pogodę bez świateł?

Nie zrozumiales co mialem na mysli, ale to nie ma akurat znaczenia.

> na

> razie w Polsce nie ma nakazu włączania świateł 24h przez cały

> rok więc zrozum, że ktoś może jeździć bez świateł i nie musi

> mieć ku temu powodu.

Ale czy ja kogos bije, ba czy nawet mam pretensje, ze jezdzi bez swiatel? Nie ma ustawowego obowiazku to nie ma przymusu.

Pytam jedynie o argumenty przemawiajace za takim postepowaniem. Bo te o oszczednosci paliwa czy oszczedzaniu na zarowkach sa dla mnie smieszne.

> Zresztą, tyle razu tu już była o tym dyskusja...

A to inna sprawa zlosnik.gif

Napisano

> Poza kosztem (dodatkowym) palowa, ale jest on pomijalnie mały.

> Kraje o wile bardziej cywilizowane/zmotoryzowane EU, jak Francja czy

> Niemcy nie posiadają nakazu jazdy na światłach mijania.

I to jest trafne okreslenie, aby byc cywilizowanym najpierw trzeba do tego dorosnąć. Niestety polskie społeczeństwo trzeba wychowywac na siłę, bo na głupote to i tak nie ma rady.

Napisano

> Tylko należy zacząć od głównej przyczyny wypadków w Polsce, jaką jest

> stan/brak europejskiej klasy dróg.

Dlaczego chcesz wyeliminować jedna z przyczyn wypadków? Zły stan dróg to znikomy % wypadków, wiekszy wpływ na to ma brawurowa jazda, przekraczanie predkości. zacznijmy najpierw od naprawiania tego co jest w zasiegu reki. jaki to jest problem jeździć na swiatłach cały rok? To tylko jeden ruch reką. drogi w ten sposób nie wybudujesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.