Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o takiej sygnalizacji świetlnej

Featured Replies

Napisano

Spotkałem się z podobną w turcji:

pd2402906.jpg

Czyli licznik pokazuje ile sekund pozostało do zmiany świateł, albo:

Eko-Stoplight-Timer-400x282.jpg

znikające kropki odliczające czas do zmiany światła.

Jak wam się podoba taki pomysł, jak dla mnie rewelacja smile.gif

Czy może jest gdzieś takie skrzyżowanie w naszym kraju ?

I dlaczego nie mogą takich u nas wprowadzić angryfire.gif

Napisano

W Krakowie wprowadzają. Widziałem takie na Rondzie Ofiar Katynia (obecnie remontowane), widziałem też we Wrocławiu.

Napisano

> Spotkałem się z podobną w turcji:

> Czyli licznik pokazuje ile sekund pozostało do zmiany świateł, albo:

> znikające kropki odliczające czas do zmiany światła.

> Jak wam się podoba taki pomysł, jak dla mnie rewelacja

> Czy może jest gdzieś takie skrzyżowanie w naszym kraju ?

> I dlaczego nie mogą takich u nas wprowadzić

Takie jak ta pierwsza mamy w Toruniu ok.gif

Napisano

Też uważam że to świetny pomysł.

Gdzieś słyszałem, że u nas nie mozna bo to by zwiększyło chęć rywalizacji wśród narodu i zaczęły by się wyścigi po ulicach spineyes.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

5 lat temu widzialem takie na litwie

nuda no.gif

uwazacie, ze to jakos pomoze na maruderow?? I tak wiekszosc zamiast wbijac jedynke gapilo by sie glupio na cyferki

Napisano

> 5 lat temu widzialem takie na litwie

> nuda

Znaczy nuda że w sensie nie działa pobudzająco do ścigania ? zlosnik.gif

Napisano

W Szczecinie mamy takie liczniki sekundowe. Bardzo fajna sprawa waytogo.gif

Napisano

mnie się podobają sygnalizatory m.in w Austrii:

jest zielone, potem zielone miga ,następnie żółte, a na końcu czerwone...

Napisano

> 5 lat temu widzialem takie na litwie

> nuda

> uwazacie, zeby to pomoglo?? i tak wiekszosc zamiast wbijac jedynke gapilo by sie glupio na cyferki

Głupi argument, ale nawet jeśli to można zaprogramować w ten sposób, że 3 sekundy przed zmianą, cyferki znikają. Nikt nie przyśnie i co ważniejsze - nikt nie wystartuje przedwcześnie.

W Częstochowie niestety takich nie chcą

Napisano

w Egipcie widziałem takie moim zdaniem bardzo fajna sprawa ok.gif

Napisano

> uwazacie, ze to jakos pomoze na maruderow?? I tak wiekszosc zamiast wbijac jedynke gapilo by sie

> glupio na cyferki

to chyba nie tyle chodzi o maruderów co o angryfire.gif w dłuższym oczekiwaniu na zielone

a tak wiesz ile jeszcze będziesz czekał i że się w ogóle doczekasz grinser006.gif

mnie się już zdarzyło przejechać na czerwonym jak stałem i stałem i stałem, a w około żywego ducha spineyes.gif (środek nocy, skrzyżowanie "w polach" z krajówką)

Napisano

działa już na kilku skrzyżowaniach we Wrocławiu, bardzo pomocne

Napisano

> działa już na kilku skrzyżowaniach we Wrocławiu, bardzo pomocne

Potwierdzam, we Wro też są biglaugh.gifok.gif

Napisano

W KR wprowadzili coś takiego na remontowanym rondzie Ofiar Katynia ok.gif Trochę pomaga ok.gif Natomiast z z tego co czytałem z szerokim wprowadzeniem tego wynalazku w Krakowie np. jest problem bo podobno bardzo ciężko jest podłączyć to do tzw aktywnych świateł, które same dostosowują się do ruchu. Powstawały by sytuacje, że mamy np. 25 sekund, które mogło by się nagle zmienić w 5 sekund.

Można to tylko podpiąć pod światła, które mają stałe fazy - ile w tym prawdy to nie wiem bo elektronikiem nie jestem niewiem.gif

Napisano

> działa już na kilku skrzyżowaniach we Wrocławiu, bardzo pomocne

bardzo mnie sie to widzi claps.gifcool.gif

ciekawe kiedy w innych miastach to to ruszy

Napisano

> Potwierdzam, we Wro też są

W Rzeszowie też wprowadzają. Odlicza czas do zgaśnięcia zarówno czerwonego, jak i zielonego. Bardzo fajna sprawa zarówno przy ruszaniu jak i ochrona przed "wpadaniem" na skrzyżowanie na czerwonym.

Pozdr

Napisano

Wersja II jest dużo lepsza zlosnik.gif Pomysły dobre, ale niestety, nie do zrealizowania w tym kraju sciana.gif Pojedyncze miejscowości wybijają się przed szereg, Opole, Toruń. A co z Wawą, Wrockiem, Poznaniem, Krakowem, Gdańskiem niewiem.gif

Napisano

B.dobre rozwiązanie.

Swego czasu w KR były jeszcze wyświetlacze prędkości z jaką powinno się jechać, żeby utrzymać się w "zielonej fali" - ale chyba zlikwidowali. oslabiony.gif

Napisano

> B.dobre rozwiązanie.

> Swego czasu w KR były jeszcze wyświetlacze prędkości z jaką powinno się jechać, żeby utrzymać się w

> "zielonej fali" - ale chyba zlikwidowali.

Bo to tylko wzmagało frustrację - masz zalecaną prędkość 60, a stoisz w korku i poruszasz się 5 metrów co 10 minut furious.gif

Napisano

Bardzo dobre rozwiązanie, jestem jak najbardziej za ok.gif

Napisano

> Wersja II jest dużo lepsza Pomysły dobre, ale niestety, nie do zrealizowania w tym kraju

> Pojedyncze miejscowości wybijają się przed szereg, Opole, Toruń. A co z Wawą, Wrockiem,

> Poznaniem, Krakowem, Gdańskiem

Kilka postów wyżej masz wypowiedzi kolegów - Wrocław nie zostaje w tyle. zlosnik.gif

Choć i tak niewiele to da, póki ludzie nie zrozumieją, o co chodzi z tymi licznikami.

To dopiero budzi frustrację, kiedy widzisz, że licznik skończył odliczanie, zapala się zielone,

a kierowca w aucie przed Tobą szuka w aucie drążka zmiany biegów.

Napisano

Ten pierwszy wygląda, jak sygnalizator z miejscowości Koper w Słowenii. Odlicza toto zarówno czas czerwonego, jak i zielonego.

Popieram takie patenty.

PZDR

Napisano

> Wersja II jest dużo lepsza Pomysły dobre, ale niestety, nie do zrealizowania w tym kraju

> Pojedyncze miejscowości wybijają się przed szereg, Opole, Toruń. A co z Wawą, Wrockiem,

> Poznaniem, Krakowem, Gdańskiem

We Wrocławiu 30 skrzyżowań do końca roku ma dostać liczniki. Obecnie spotkałem je już na kilku skrzyżowaniach.

Napisano

Dlaczego np. w Holandii masz czerwone, i nagle zielone - bez zoltego? Czyzby na zgnilym zachodzie nie dbali o uplynnienie ruchu?

Jak ktos spi za kierownica, albo na moment odwroci uwage od sygnalizacji, nic liczniki i nne cuda nie dadza. Jak znam moja zone na ten przyklad, mozesz jej postawic tykajaca bombe przed Nia, ale jak jest czym zajeta (np. rozmowa), srednio by ja taki zegarek interesowal biglaugh.gif

Napisano

Nawet w takiej dziurze jak Opole są już liczniki na kilku większych skrzyżowaniach.

Napisano

Rewelacja będzie się wiedzieć za ile się startuje do wyścigu na 1/4 zlosnik.gif

A tak na serio to dla śpiochów idealne będzie ok.gif

Napisano

> a tak wiesz ile jeszcze będziesz czekał i że się w ogóle doczekasz

Na 'zachodzie' gdzie wiekszosc sygnalizatorow sterowana jest komputerowo, wymagaloby takie rozwiazanie rowniez sterowania, bo czasy przejazdu sie zmieniaja z kazda zmiaa swiatel. Plus raczej nic bys nie wiedzial, bo raz sygnalizacja puszcza przez 15 sekund, raz przez 45 sekund biglaugh.gif

Napisano

> Kilka postów wyżej masz wypowiedzi kolegów - Wrocław nie zostaje w tyle.

Doczytałem ok.gif

> Choć i tak niewiele to da, póki ludzie nie zrozumieją, o co chodzi z tymi licznikami.

> To dopiero budzi frustrację, kiedy widzisz, że licznik skończył odliczanie, zapala się zielone,

> a kierowca w aucie przed Tobą szuka w aucie drążka zmiany biegów.

Frustracje budzą ludzie, którzy odpowiadają za "naukę" jazdy. Znam przynajmniej dwóch takich, co kursantom wmawiają, że ze świateł ruszamy powolutku, bez nerwów, nie ma się gdzie śpieszyć... i ludzie tak jeżdżą... sciana.gif

Dla 90% kierowców, rozpędzenie auta dynamicznie do 50 km/h oznacza piractwo, wyścigi, popisywanie się i milion różnych innych powodów. Oni nic nie muszą udowadniać, jak mi jeden taki Pan odpowiedział.

Dodatkowo pokutuje mit, że jedynka służy tylko do ruszania, i tylko do 5km/h sciana.gif

Dla takich kierowców, nic nie zmieni odliczanie i inne wynalazki frown.gif

Napisano

widziałem na skrzyżowaniu w Toruniu, nie ukrywałem pozytywnego zdziwienia takim rozwiązaniem ok.gif

Napisano

Ja jestem za i IMO bardzo dobry pomysł ok.gif

Napisano

> mnie się podobają sygnalizatory m.in w Austrii:

> jest zielone, potem zielone miga ,następnie żółte, a na końcu czerwone...

ależ u nas lata wstecz były właśnie tak działające światła, ale................. były nieprzepisowe screwy.gif a to dlatego, że nigdzie nie jest opisane, co oznacza pulsujący sygnał barwy zielonej. chory, poerdolony kraj screwy.gif

Napisano

Koledze Przeklinakowi dziękujemy. ok.gif

banned.gif

mar00ha

Napisano

bardzo fajna sprawa dla wszelkiej maści cwaniaków vel mistrzów kierownicy... W ułamku sekundy daje się zorientować kiedy ruszyć z pasa nieprzeznaczonego do skrętu przed całą kolejką oczekującą na swoim pasie. Oszczędza czas i benzynę.

bezużyteczne... ale bajer fajny... niby w czym ma to ułatwiać życie?

Napisano

do poznych zoltych dolacza wczesne zielone. Beda sie walic az milo. Nie doroslismy chyba do tego oslabiony.gif

Napisano

W Rzeszowie na kilku skrzyżowaniach zaczynają takie testować grinser006.gif

Kierowcy som zadowoleni... ok.gif

Nocą zapewne miszcze prostej mają niezły starter shhh.gif

Napisano

> W Rumuni od lat takie sa sygnalizatory. Bardzo mi sie to podoba

Po rumunskiej Oradei jezdzilem z takimi sygnalizatorami. Pomimo duzego ruchu na ulicach,jakos nie bylo widac zatorow na swiatlach,jaka kolejka sie ustawila taka przez swiatla przejezdzala. Osobiscie,jezdzac po obcym i nieznanym mi miescie czulem sie bardzo komfortowo widzac czy mam przyspieszyc czy moze zwolnic. Niech za takim rozwiazaniem przemowi tez ekodriving i ochrona srodowiska. Takie rozwiazania uplynniaja jazde, przeez co zmniejsza sie emisja roznych zlych rzeczy do atmosfery.

Napisano

> Doczytałem

wink.gif

> Frustracje budzą ludzie, którzy odpowiadają za "naukę" jazdy. Znam przynajmniej dwóch takich, co

> kursantom wmawiają, że ze świateł ruszamy powolutku, bez nerwów, nie ma się gdzie śpieszyć...

> i ludzie tak jeżdżą...

Pewnie to instruktorzy "starej daty", którzy nie nadążają za zmianami przepisów i innymi nowinkami.

> Dla 90% kierowców, rozpędzenie auta dynamicznie do 50 km/h oznacza piractwo, wyścigi, popisywanie

> się i milion różnych innych powodów. Oni nic nie muszą udowadniać, jak mi jeden taki Pan

> odpowiedział.

Dlatego ecodriving, a raczej jedna z jego zasad nigdy do nich nie trafi.

> Dodatkowo pokutuje mit, że jedynka służy tylko do ruszania, i tylko do 5km/h

> Dla takich kierowców, nic nie zmieni odliczanie i inne wynalazki

Jak ktoś im zadudni w uszach klaksonem, albo co bardziej nerwowy wytłumaczy im twarzą w twarz, to migiem się nauczą, jak się jeździ w mieście.

Napisano

> ależ u nas lata wstecz były właśnie tak działające światła, ale................. były nieprzepisowe

> a to dlatego, że nigdzie nie jest opisane, co oznacza pulsujący sygnał barwy zielonej.

> chory, poerdolony kraj

Wtedy kiedy migały światła w Polsce to było przepisowe ... niestety zmieniły się przepisy, a dzisiejsze nie przewidują sygnału zielonego migowego dla grup kołowych.

Napisano

> Na 'zachodzie' gdzie wiekszosc sygnalizatorow sterowana jest komputerowo, wymagaloby takie

> rozwiazanie rowniez sterowania, bo czasy przejazdu sie zmieniaja z kazda zmiaa swiatel. Plus

> raczej nic bys nie wiedzial, bo raz sygnalizacja puszcza przez 15 sekund, raz przez 45 sekund

Samo sterowanie "komputerowe" nie wyklucza użycia wyświetlaczy czasu sygnału czerwonego/zielonego. Problem jest uzależniony od sposobu sterownia, w/w wyświetlacze mają zastosowanie tylko w sygnalizacjach stałocyklicznych. Niemniej można je zastosować nawet w sygnalizacji acyklicznej która np. w godzinach szczytu idzie po czasach maksymalnych dla każdego wlotu, kwesta tylko pomyślenia i chęci.

Napisano

np:w opolu sa zlosnik.gif

Napisano

> Też widziałem we Wrocławiu, bardzo przydatne

w czym? serio pytam...

Napisano

W Warszawie nie widzialem i chyba nie ma .

Kiedys juz o tym czytalem , jak dla mnie swietny pomysl - mysle ze poprawiloby to przepustowsci ulic , bo juz chyba nikt by sie nie zagapil czekajac na zielone

ok.gif

Napisano

> W Krakowie wprowadzają. Widziałem takie na Rondzie Ofiar Katynia (obecnie remontowane)

Raczej wprowadzili tylko na okres remontu. Ale pomysł bardzo dobry.

Napisano

> w czym? serio pytam...

Nie musisz siedzieć wpatrzony w sygnalizator i nerwowo trzymać nogę na sprzęgle, jeżeli do zielonego jest jeszcze 45 sekund. Można w tym czasie zmienić płytę, podłubać w nosie czy obmacać koleżankę obok. Przy zielonym też się przydaje, bo jeżeli do końca zielonego zostało parę sekund, to nie ma sensu pchać się na skrzyżowanie, którego ze względu na duży ruch nie będziesz w stanie opuścić. Mniej prawdopodobne są również sytuacje, gdy zielone nagle zmienia się na żółte, wjeżdżasz na skrzyżowanie, bo nie sensu hamować ze względu na idiotę siedzącego na ogonie, a potem płacisz mandat, bo jednak wjechało się na żółtym. Dojeżdzasz do skrzyżowania, widzisz że zostały 3 sekundy do końca zielonego, więc powoli zwalniasz i elegancko hamujesz już na żółtym. Poprawia płynność ruchu i bezpieczeństwo ok.gif

Napisano

> Raczej wprowadzili tylko na okres remontu. Ale pomysł bardzo dobry.

Podobno w najbliższym czasie mają wprowadzić na Alejach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.