Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wulkanizatorzy - odważniki za dopłatą

Featured Replies

Napisano

Skorzystałem dzisiaj z usługi wulkanizacji gdzie podają cenę montażu opony wraz z wyważaniem, ale przy zapłacie doliczają koszty odważników 20zł/4 gumy o czym nie było mowy (podobnie nie mówili oczekującym klientom). Poza tym wielu wulkanizatorów liczy sobie >5zł za najzwyklejszy, gumowy wentyl. Norma, czy naciągacze ?

Za zdjęcie kół i opon, montaż nowych opon na alu 16", 4 nowe wentyle i montaż kół na aucie zapłaciłbym 140zł (zapłaciłbym, bo dostałem 30zł rabatu).

Poza tym śruby dokręcane tylko pneumatem, a na pytanie z jaką siłą dokręcają usłyszałem jakieś niezrozumiane burknięcie i informację, że mają odpowiednio ustawione klucze i nowe, bo przed każdym sezonem zmieniają na nowe hehe.gif a obsługujący na moje wścibskie zainteresowanie od razu zmniejszył siłę dokręcania śrub.

Napisano

U mnie na wsi:

- założenie opony na felgę (alu 16")

- nowe zawory

- wyważenie (odważniki płaskie, klejone)

Tadam : 17,50 zł / szt

(bez montażu koła na piastę ( za to chyba 2 zł / szt)

Napisano

> Skorzystałem dzisiaj z usługi wulkanizacji gdzie podają cenę montażu opony wraz z wyważaniem, ale

> przy zapłacie doliczają koszty odważników 20zł/4 gumy o czym nie było mowy (podobnie nie

> mówili oczekującym klientom). Poza tym wielu wulkanizatorów liczy sobie

U mnie wulkanizator zażyczył sobie 5 zł za nowe wentyle. Nie uważam tego za cenę wygórowaną, bo strasznie namęczył się z odkręceniem poprzednich a potem i tak musiał je uciąć... czas jaki stracił był warty zdecydowanie więcej niż te 5 zł.

A co do opłaty za ciężarki, skoro zapłaciłeś za wyważanie, to trzeba było powiedzieć, żeby to zrobił bez dodatkowych ciężarków skoro za to jest ekstra opłata zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

za napompowanie płaciłeś również oddzielnie za wykorzystanie kompresora, zużytą energię elektryczną i koszt powietrza?

było pogonić dziada.

Napisano

To, ze biora za wentyle 5zl/szt uwazalem wrecz za standard.

Nigdy nie trafilem wentyli w gratisie i to jest na moja glowe OK, w koncu gumiarz tez musi zarabiac, a nie na przemial robic.

Za odwazniki, slyszalem ze czasem narzekali jak komus musieli duzo naczepiac, ale o doplacie nie bylo mowy.

Napisano

> Skorzystałem dzisiaj z usługi wulkanizacji gdzie podają cenę montażu opony wraz z wyważaniem, ale

> przy zapłacie doliczają koszty odważników 20zł/4 gumy o czym nie było mowy (podobnie nie

> Za zdjęcie kół i opon, montaż nowych opon na alu 16" i montaż kół na auto zapłaciłbym 140zł

> (zapłaciłbym, bo dostałem 30zł rabatu).

Wentyle normalka ale cena za odwazniki i ogolnie calej uslugi to jakas masakra. Pogonic dziada a nie dawac mu zarobic.

Napisano

1. Cennik gdzieś wisiał? Było na nim napisane o dopłacie za te materiały? jeśli nie to 30.GIF

2. napisz gdzie to żeby ktoś więcej się nie naciął. palacz.gif

Napisano

Coraz śmielsze przyzwyczajenia sobie wymyślają gumiarze.

A to za wentyl, a to za odważnik, kompletnie nie pojmuję różnicy w cenie za wyważanie pomiędzy kołami z felgą aluminiową, a stalową.

Dobrze, że mój gumiarz po prostu ma cenę bez względu na to czy koło jest stalowe aluminiowe czy plastikowe, płacę 20zł za koło gdzie wliczony jest w to wentyl odważnik, wyważenie itp.

Niedługo to będą sobie liczyć za wydłubanie kamyczków z bieżnika - 1gr od kamyczka lub za przykręcenie i odkręcenie śrub od kół - 1zł od śruby.

Aha i jeszcze do tego będzie można napompować powietrzem o aromacie wiejskiego obejścia za jedyne 5zł.

Napisano

u mnie na wsi założenie ( a właściwie naciągnięcie zlosnik.gif ) opon na aluminiowe 14" + wyważenie ( z niemałą ilością ciężarków ), kosztowało mnie 10zł za sztukę

a dodatkowo, wulkanizator był na tyle konkretny, że pooznaczał mi (od wewnętrznej strony opony cfaniaczek.gif ) które koło lepiej dać na tył, a które na przód żeby nie było czuć żadnych drgań

Napisano

(...)

> Aha i jeszcze do tego będzie można napompować powietrzem o aromacie wiejskiego obejścia za jedyne

> 5zł.

W cenniku pewnego zakładu widziałem cenę za mycie koła smile.gif

Napisano

Ceny jak w Irlandii, w zeszlym tygodniu za wywazenie dwoch opon i naprawe jednej po tym jak okazalo sie, ze jest wbita srubka zaplacilem 15 euro blush.gif

Napisano

> (...)

> W cenniku pewnego zakładu widziałem cenę za mycie koła

wg Ciebie to nienormalne? hmm.gif

Napisano

> wg Ciebie to nienormalne?

A to nie jest oczywiste że koło się myje przed wyważeniem? Czy trzeba za to specjalnie zapłacić?

Napisano

> A to nie jest oczywiste że koło się myje przed wyważeniem? Czy trzeba za to specjalnie zapłacić?

w oponiarni Ci wywazą kolo ok.gif ale chyba nie sadzisz ze ci je jeszcze umyją hahaha.gif

Napisano

> A to nie jest oczywiste że koło się myje przed wyważeniem?

W sumie to chyba nie jest. Znam wiele zakładów, które w ogóle nie myją i nie mają takiej opcji nawet za dopłatą.

Napisano

> A to za wentyl, a to za odważnik, kompletnie nie pojmuję różnicy w cenie za wyważanie pomiędzy

> kołami z felgą aluminiową, a stalową.

> Dobrze, że mój gumiarz po prostu ma cenę bez względu na to czy koło jest stalowe aluminiowe czy

> plastikowe, płacę 20zł za koło gdzie wliczony jest w to wentyl odważnik, wyważenie itp.

do aluminiowego masz naklejane odważniki a nie nabijane(możliwe,ze sa droższe).

wracając do sedna chciałby zobaczyć jak można wyważyć koło beż odwazników????

Napisano

> w oponiarni Ci wywazą kolo ale chyba nie sadzisz ze ci je jeszcze umyją

No tam gdzie ja zmieniam to zawsze myją. A jak można poprawnie wyważyć koło na którym jest błoto?

Napisano

Raz musiałem skorzystać z innego wulka niż zwykle.

5zł za wentyl ale gdy po montażu opony okaże sie że stary nie trzyma to 15zł ekstra za powtórzenie czynności.

Do tego nie dokręcał koła kluczem dynamometrycznym bo mówił, że się zbytnio zmęczy przy takiej ilosci kół. smile.gif

Napisano

> No tam gdzie ja zmieniam to zawsze myją.

i pewnie jeszcze za to nie placisz ? hehe.gif

> A jak można poprawnie wyważyć koło na którym jest błoto?

nie mam pojecia zlosnik.gif ale w oponiarni z ktorej korzystam nie ma opcji umycia kola, wlasciciel mial co najmniej 3 miesiace aby to zrobic hehe.gif

a jak nie zrobil

wywazone zalozone za tydzien ( lub wiecej ) przyjedzie ponownie ok.gif bo mu bić bedzie hehe.gif

i znoow zaplaci ok.gif

Napisano

> W sumie to chyba nie jest. Znam wiele zakładów, które w ogóle nie myją i nie mają takiej opcji

> nawet za dopłatą.

Płacę dosyć dużo za wymianę (w sumie to taniej niż autor) ale chyba już wiem za co. I czytając to po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że warto.

Napisano

> i pewnie jeszcze za to nie placisz ?

Jest stała stawka za wymianę + wyważenie. Nie jest tanio ale wszystko co potrzeba zawsze jest robione.

Napisano

No, wyważą brudne, z przylepioną ziemią,a jak sie to obsuszy i odkruszy to wyważą jeszcze raz, odpłatnie oczywiście.

Napisano

> No, wyważą brudne, z przylepioną ziemią,a jak sie to obsuszy i odkruszy to wyważą jeszcze raz,

> odpłatnie oczywiście.

mi tego nie musisz tlumaczyc hehe.gif

Napisano

> mi tego nie musisz tlumaczyc

I uważasz że to jest OK ?

Takie zachowanie gumiarza.

Napisano

> I uważasz że to jest OK ?

> Takie zachowanie gumiarza.

swietny zakład.

tak samo jak dopierdzielanie kół pneumatem a pózniej trzeba krzyżak złamać wrazie kapcia.

Napisano

Moje są zawsze myte. To takie dziwne?

mar00ha

Napisano

U mnie wyważenie jesienią (bo teraz jeszcze na zimówkach śmigamy) kosztowało 40zł (a może 50 grinser006.gif) (stalówki) +5zł za 4 wentyle. Mycie chyba gratis- doliczyli sobie w cene.

U Ciebie strasznie drogo zwłaszcza za odważniki.

Napisano

> Za zdjęcie kół i opon, montaż nowych opon na alu 16" i montaż kół na auto zapłaciłbym 140zł

> (zapłaciłbym, bo dostałem 30zł rabatu).

Otwieraj konkurencyjny po drugiej stronie ulicy.

Napisano

> (...)

> W cenniku pewnego zakładu widziałem cenę za mycie koła

A co w tym dziwnego?

Napisano

> Ceny jak w Irlandii, w zeszlym tygodniu za wywazenie dwoch opon i naprawe jednej po tym jak okazalo

> sie, ze jest wbita srubka zaplacilem 15 euro

2 lata temu w Niemczech płaciłem za zdjęcie opon, założenie opon wyważenie nabijanymi ciezarkami 86 euro.

Z drugiej strony jeszcze nigdy nie płaciłem za to kupując nowe opony.

Napisano

> A to nie jest oczywiste że koło się myje przed wyważeniem? Czy trzeba za to specjalnie zapłacić?

Nie, nie jest. Z grubsza ogarnia się z błota i tyle.

Napisano

Ja to sie dziwie ze wy wogóle płacicie u wulkanizatora hmm.gif

niewiem.gif ja nigdy nie płace za zmiane i wyważenie grinser006.gif

Napisano

> No tam gdzie ja zmieniam to zawsze myją. A jak można poprawnie wyważyć koło na którym jest błoto?

To znaczy myją czy tylko pozbywają się błota?

Napisano

> Ja to sie dziwie ze wy wogóle płacicie u wulkanizatora

> ja nigdy nie płace za zmiane i wyważenie

A za co płacisz?

Napisano

> A za co płacisz?

za kominek 2zł zlosnik.gif za dentyste ( ale u niego nie marudze że drogo bo sie boje) itd zlosnik.gif

Napisano

Skoro wulkanizacja to taki super interes czemu niektórzy nie otworzą własnej??

Ja spróbowałem, na nowe maszyny poszło 30.000 zł - dziesięć lat temu to była kupa szmalu, do tego duperszwance typu odważniki w trzech rodzajach na start (nabijane zwykłe, alu i klejone), drobiazgi do obsługi i naprawy ogumienia, jakieś wentylki itd. Łącznie niezły pieniądz.

I co powiem po tylu latach? To był jeden z najgorszych pomysłów jakie miałem. Ruch tylko sezonowy, nie licząc łatania jakiś zjechanych gum za grosze. Klienci wiecznie niezadowoleni bo robiłem wszystko sam, więc zmiana kół trwała dłużej niż w dużym warsztacie. Za to ceny miałem przyzwoite.

Jedno powiem, jeśli ten interes ma być opłacalny to trzeba się cenić...bo poza sezonem prawie nic się nie dzieje, a pracowników (jeśli się ma) opłacić trzeba.

Napisano

> To, ze biora za wentyle 5zl/szt uwazalem wrecz za standard.

> Nigdy nie trafilem wentyli w gratisie i to jest na moja glowe OK, w koncu gumiarz tez musi

> zarabiac, a nie na przemial robic.

Obecnie korzystam z usług wulkanizatora, gdzie za przełożenie 4 opon na stalówkach biorą 48 zł, w cenie są nowe wentyle. Za alu 60 pln. Przechowanie kompletu opon 25 zł za sezon, więc imo cena dobra.

Napisano
  • Autor

Ok, na jesień się do Ciebie uśmiechnę wink.gif

Napisano

ja rowniez dzisiaj _prawie_ skorzystalem z oponiarza , ale juz wiem ze jutro do niego wroce. Z glupiej ciekawosci i ludzkiego lenistwa wracajac z pracy zawinalem o jednego fachure ktorego mam pod domem. Zapytalem o komplet kapci na lato. Zwykle 15'' z klebera , rozmiar tradycyjny - bez szalenstw. Rzucil cena . Dobra dzieki, nara. Wchodze do domu, odpalam centrum dowodzenia wszechswiatem i co.. ano te opony co on mi zaproponowal to ja tez mam w takiej cenie. Knif polega na tym ze ja jeszcze musze doliczyc transport i potem montaz. A u chlopiny mam wszystko w cenie.

Jutro jade i niech sciaga z plastiku uzgodniona kwote zanim sie rozmysli hehe.gifok.gif

Napisano

Rozumiem, że wulkanizator dostaje za darmo wentyle i ciężarki... screwy.gif Z dmuchania frajerów azotem też nie wyżyje-ale i są ludzie i ludziska, za wyważenie czterech kółek dałem 20zł - mało czy zdarł ze mnie ostatnią koszulę?

Napisano

> do aluminiowego masz naklejane odważniki a nie nabijane(możliwe,ze sa droższe).

> wracając do sedna chciałby zobaczyć jak można wyważyć koło beż odwazników????

Wiem, że są i nabijane i naklejane ale czemu gumiarze tak się rozdrabniają na wentyle, ciężarki, rodzaje felg i nie wiadomo jeszcze co.

Mój wulkanizator ma stałą cenę, w którą wliczone jest wszystko i już.

Czy tak nie jest prościej?

Napisano

> Skoro wulkanizacja to taki super interes czemu niektórzy nie otworzą własnej??

> Ja spróbowałem, na nowe maszyny poszło 30.000 zł - dziesięć lat temu to była kupa szmalu, do tego

> duperszwance typu odważniki w trzech rodzajach na start (nabijane zwykłe, alu i klejone),

> drobiazgi do obsługi i naprawy ogumienia, jakieś wentylki itd. Łącznie niezły pieniądz.

> I co powiem po tylu latach? To był jeden z najgorszych pomysłów jakie miałem. Ruch tylko sezonowy,

> nie licząc łatania jakiś zjechanych gum za grosze. Klienci wiecznie niezadowoleni bo robiłem

> wszystko sam, więc zmiana kół trwała dłużej niż w dużym warsztacie. Za to ceny miałem

> przyzwoite.

> Jedno powiem, jeśli ten interes ma być opłacalny to trzeba się cenić...bo poza sezonem prawie nic

> się nie dzieje, a pracowników (jeśli się ma) opłacić trzeba.

No to witam w "Klubie byłych wulkanizatorów" doszedłem do tego samego wniosku co TY jakieś 3 lata temu. Interes popierniczył się przez sklepy internetowe które sprzedawały opony w detalu prawie w cenach hurtowych.

Napisano

> No to witam w "Klubie byłych wulkanizatorów" doszedłem do tego samego wniosku co TY jakieś 3 lata

> temu. Interes popierniczył się przez sklepy internetowe które sprzedawały opony w detalu

> prawie w cenach hurtowych.

Ja zbastowałem gdzieś w podobnym czasie co Ty, obecnie wymieniam opony tylko stałym klientom, którzy naprawiają u nas swoje samochody. Maszyny stoją obecnie na najmniej używanej hali, już ich nie sprzedam bo straciły na wartości masakrycznie...a są w bdb stanie.

Dobra nie ma co rozpaczać, chciałem napisać coniektórym że wulkanizacja to nie jest taki złoty interes jak się wydaje a wręcz przeciwnie, gdy sypnie pierwszy śnieg człowiek nie ma kiedy się wy...ć i po pracy jest uwalony jak kominiarz.

Napisano

> wracając do sedna chciałby zobaczyć jak można wyważyć koło beż odwazników????

Kiedyś mi się tak trafiło iż opona (nowa) po założeniu na felgę nie wymagała odważników, wulkanizator aż sam się zdziwił i 2 razy maszynę uruchamiał.

Natomiast jeśli chodzi o dopłacanie za stare odważniki, to bym zawarł umowę sprzedaży tych zdjętych z koła.

Napisano

> No to witam w "Klubie byłych wulkanizatorów" doszedłem do tego samego wniosku co TY jakieś 3 lata

> temu. Interes popierniczył się przez sklepy internetowe które sprzedawały opony w detalu

> prawie w cenach hurtowych.

A teraz w internetowych jest drożej niż na mieście zeby.GIF

Napisano

> Skoro wulkanizacja to taki super interes czemu niektórzy nie otworzą własnej??

> Ja spróbowałem, na nowe maszyny poszło 30.000 zł - dziesięć lat temu to była kupa szmalu, do tego

> duperszwance typu odważniki w trzech rodzajach na start (nabijane zwykłe, alu i klejone),

> drobiazgi do obsługi i naprawy ogumienia, jakieś wentylki itd. Łącznie niezły pieniądz.

> I co powiem po tylu latach? To był jeden z najgorszych pomysłów jakie miałem. Ruch tylko sezonowy,

> nie licząc łatania jakiś zjechanych gum za grosze.

Żeby zacząć z tym interesem, trzeba najpierw mieć w głowie, a jeśli zaczynałeś zielony, to nie dziwię się, że wtopiłeś. Ja kupowałem wszystkie urządzenia i maszyny w sierpniu, a w listopadzie się zwróciły. Mówisz, że klienci byli źli, bo robiłeś wolno..... ja samemu zmienię opony na stalowych felgach w trzech autach na godzinę z dokręceniem kluczem dynamometrycznym, ale mam 10 lat doświadczenia w tej branży. Zaczynałem jako zwykły pracownik w serwisie oponiarskim, gdzie w ciągu dnia zmieniało się opony w 120 autach na dwóch stanowiskach.

Napisano

> Raz musiałem skorzystać z innego wulka niż zwykle.

> 5zł za wentyl ale gdy po montażu opony okaże sie że stary nie trzyma to 15zł ekstra za powtórzenie

> czynności.

> Do tego nie dokręcał koła kluczem dynamometrycznym bo mówił, że się zbytnio zmęczy przy takiej

> ilosci kół.

Czyli wymiana wentyli obowiązkowa, bo jak gumiarz będzie chciał to przy demontażu lub montażu opony na felgę poderwie Ci zaworek i nawet nie będziesz wiedział kiedy... i nie będzie trzymał na bank!

Napisano

> Żeby zacząć z tym interesem, trzeba najpierw mieć w głowie, a jeśli zaczynałeś zielony, to nie

> dziwię się, że wtopiłeś. Ja kupowałem wszystkie urządzenia i maszyny w sierpniu, a w

> listopadzie się zwróciły. Mówisz, że klienci byli źli, bo robiłeś wolno..... ja samemu zmienię

> opony na stalowych felgach w trzech autach na godzinę z dokręceniem kluczem dynamometrycznym,

> ale mam 10 lat doświadczenia w tej branży. Zaczynałem jako zwykły pracownik w serwisie

> oponiarskim, gdzie w ciągu dnia zmieniało się opony w 120 autach na dwóch stanowiskach.

icon_eek.gif 120 aut w dzień na dwóch stanowiskach??? To ile ten dzień miał godzin. No sory ale chyba troszkę czarujesz wink.gif

Prawda taka że z samej wulkanizacji za bardzo nie pożyjesz. Trzeba mieć pełno opon i felg najlepiej używanych. No niestety takie realia że najlepiej się to sprzedaje. Na nowych oponach to zarabiają sklepy internetowe.

Wiadomo samo doświadczenie też ma znaczenie. Ale trening czyni mistrza wink.gif

Napisano

> Wiem, że są i nabijane i naklejane ale czemu gumiarze tak się rozdrabniają na wentyle, ciężarki,

> rodzaje felg i nie wiadomo jeszcze co.

> Mój wulkanizator ma stałą cenę, w którą wliczone jest wszystko i już.

> Czy tak nie jest prościej?

Ok jak tak bardzo ciężko zrozumieć to podam przykład:

Przekładka opon na stalówkach 13 cali w starym peżocie a przekłądka opon na aluskach 20 cali w powiedzmy audi q7. Dalej weźmiesz tyle samo??? No ja przepraszam ale raczysz kpić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.