Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mówią, że "już błyska"...

Featured Replies

Napisano

Jechałem dzisiaj paredziesiąt km "gierkówką". Na cb radio cały czas ostrzegali o "błyskających" co jakiś czas fleszach w przydrożnych stacjonarnych skrzynkach na fotoradary (przez kilka tygodni był względny spokój).

Nie śledziłem dokładnie w mediach wątku o fotoradarach - możliwe, że już przepchnęli ustawę i ITD rozpoczęło żniwa?

Napisano

> Jechałem dzisiaj paredziesiąt km "gierkówką". Na cb radio cały czas ostrzegali o "błyskających" co

> jakiś czas fleszach w przydrożnych stacjonarnych skrzynkach na fotoradary (przez kilka tygodni

> był względny spokój).

> Nie śledziłem dokładnie w mediach wątku o fotoradarach - możliwe, że już przepchnęli ustawę i ITD

> rozpoczęło żniwa?

Tak. Stacjonarne fotoradary przeszły od 1 lipca we władanie ITD...

Napisano

> Tak. Stacjonarne fotoradary przeszły od 1 lipca we władanie ITD...

czyli co to w praktyce oznacza?

ZTCP likwidacja pustych puszek? wiec kazda puszka w teorii ma miec aparat?

Napisano

W teorii tak. Jak będzie w praktyce to się okaże - przewiduję spory "okres przejściowy" wink.gif

Napisano

> W teorii tak. Jak będzie w praktyce to się okaże - przewiduję spory "okres przejściowy"

Nie pamiętam gdzie, ale czytałem kiedyś jakąś interpretację, że maszty przygotowane pod instalację fotoradarów (czyli te z zasilaniem i możliwością ustawienia w nich fotoradarów) będą traktowane jako działające i inie będą ich likwidować.

Likwidacji miały ulec wszelkiej maści puszki, w których fizycznie nigdy nie można było i nie będzie można zainstalować urządzeń rejestrujących prędkość.

Napisano

> Jechałem dzisiaj paredziesiąt km "gierkówką". Na cb radio cały czas ostrzegali o "błyskających" co

> jakiś czas fleszach w przydrożnych stacjonarnych skrzynkach na fotoradary (przez kilka tygodni

> był względny spokój).

> Nie śledziłem dokładnie w mediach wątku o fotoradarach - możliwe, że już przepchnęli ustawę i ITD

> rozpoczęło żniwa?

A bramki z planowanym pomiarem średniej na trasie Wawa-Radom też już działają ? Wczoraj jak jechałem to widziałem nowe auta ITD, przy bramkach, z jakimś badziewiem na dachu...Wyglądało jakby coś "synchronizowali, bo w obydwie strony stali w odległości ok. 200m od bramek i coś tam dłubali przy kompach icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Już wszystko wiem smile.gif

Słuchałem wiadomości porannych w radiowej "Trójce" i krótkiego wywiadu z zastępca Głównego Inspektora TD.

ITD ruszyła dziś na bazie tego sprzętu, który przejęli od Policji. Przez 24 godziny na dobę fotoradary mają być obsługiwane przez automatyczny system. Nie do wszystkich masztów podpieli jeszcze zasilanie. Docelowo działające fotoradary mają być pomalowane na jaskrawożółty kolor i poprzedzone znakiem informującym o pomiarze prędkości D-51?). Tych nowych maszyn mają na razie 75 szt a docelowo ma byc ich 400. Osobiście nie widziałem na razie na drodze innej skrzynki niż te w kolorze szarym.

Bardzo możliwe, że część z tych starych działa po nowemu a nie jest jeszcze przemalowana.

No nic , pozostaje dać nogę z gazu....

Napisano

> W teorii tak. Jak będzie w praktyce to się okaże - przewiduję spory "okres przejściowy"

ITD ma 36mies. na wprowadzenie zmian zlosnik.gif

Większy art. o tym był wczoraj na WP.pl

Napisano

> Jechałem dzisiaj paredziesiąt km "gierkówką".

najgorsze że Policja teraz pewnie zabierze się ostro za suszenie bo niby skąd mają $ brać zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze zasilanie. Docelowo działające fotoradary mają być pomalowane na jaskrawożółty kolor i

> poprzedzone znakiem informującym o pomiarze prędkości D-51?).

Przyznam, że nie do końca rozumiem zasadność takiego afiszowania się z fotoradarami. To jest popadanie z jednej skrajności (szpiedzy z krainy deszczowców z krzakach i za koszami) w drugą (iluminacje i ostrzeżenia przed radarami). zlosnik.gif

Napisano

> Przyznam, że nie do końca rozumiem zasadność takiego afiszowania się z fotoradarami. To jest

> popadanie z jednej skrajności (szpiedzy z krainy deszczowców z krzakach i za koszami) w drugą

> (iluminacje i ostrzeżenia przed radarami).

Bo wreszcie ma być normalnie, czyli wszelkie działania mają służyć poprawie bezpieczeństwa, temu, by kierowcy jednak zwalniali w mniej bezpiecznych miejscach.

Napisano

> Przyznam, że nie do końca rozumiem zasadność takiego afiszowania się z fotoradarami. To jest

> popadanie z jednej skrajności (szpiedzy z krainy deszczowców z krzakach i za koszami) w drugą

Bo radar ma działać prewencyjnie. To urządzenie nie służy do zarabiania pieniędzy tylko do tego żeby np. można było bezpiecznie przejść przez ulicę. Bo ktoś jadąc za szybko, widząc ostrzeżenie przed radarem i wiedząc że ten radar na pewno tam jest zwolni. I o to w tym chodzi.

Napisano

> Bo wreszcie ma być normalnie, czyli wszelkie działania mają służyć poprawie bezpieczeństwa, temu,

> by kierowcy jednak zwalniali w mniej bezpiecznych miejscach.

co prawda sam bez "grzechu" nie jestem i często sobie szybciej jadę , ale czy nie powinno być tak że w każdym miejscu powinno się jeździć normalnie , a nie zwalniać tylko w tych mniej bezpiecznych miejscach?

Napisano

> co prawda sam bez "grzechu" nie jestem i często sobie szybciej jadę , ale czy nie powinno być tak

> że w każdym miejscu powinno się jeździć normalnie , a nie zwalniać tylko w tych mniej

> bezpiecznych miejscach?

Teoretycznie tak.

A praktyka wskazuje na co innego.

Więc, aby wyrobić poprawne nawyki u kierowców wprowadza się działania prewencyjne tam, gdzie jest największe zagrożenie.

Napisano

> Od kiedy na policję idą grzywny z mandatów?

ja nie mówię że na nich to pójdzie tylko że się pewnie liczy do "wyników", tak jak w SM mandaty od psich kup biglaugh.gif

Napisano

I dobrze...

Po ostatnich "wynikach" śmiertelności w czasie długiego weekendu widać, że nasi wspaniali "kierowcy" potrafią jeździć rozsądnie tylko z pistoletem przy głowie. Jak się na chwilę spuści ze smyczy (brak fotoradarów na krajówkach i w mieścinach od SM) to dostają małpiego rozumu. Mówię to na postawie obserwacji własnych - wracałem w niedzielę znad morza. Tego, co niektórzy wyrabiali na "1" nie jestem w stanie opisać nie używając wulgaryzmów.

Napisano

> Nie pamiętam gdzie, ale czytałem kiedyś jakąś interpretację, że maszty przygotowane pod instalację

> fotoradarów (czyli te z zasilaniem i możliwością ustawienia w nich fotoradarów) będą

> traktowane jako działające i inie będą ich likwidować.

Tak, ale jeśli nie będzie w nich "wkładu" to powinny być zasłonięte, znaki informujące o fotopstryku też.

Napisano

> Tak, ale jeśli nie będzie w nich "wkładu" to powinny być zasłonięte, znaki informujące o

> fotopstryku też.

A tego to już nie pamiętam, ale bardzo możliwe...

Napisano

> co prawda sam bez "grzechu" nie jestem i często sobie szybciej jadę , ale czy nie powinno być tak

> że w każdym miejscu powinno się jeździć normalnie , a nie zwalniać tylko w tych mniej

Tylko że moim zdaniem w Polsce i nie tylko można jeździć normalnie tylko po autostradach lub drogach ekspresowych, a tych mamy jak na lekarstwo i dlatego wiele osób jeździ szybciej niż zezwala kodeks.

Do tego dochodzą kwiatki w stylu obszar zabudowany na kilometr przed wioską czy ograniczenia prędkości nieadekwatne do tego, co jest za nimi (np ograniczenie do 60 przed zakrętem, po którym spokojnie można jechać 90).

O idiotach gnających 150 między domami nie wypowiadam się.

PS. Wytłuszczenie moje, bo głównie do niego i okolicy się wypowiadam.

Napisano

> A tego to już nie pamiętam, ale bardzo możliwe...

Coś takiego obiło mi się o uszy albo oczy hmm.gif

Napisano

> Tylko że moim zdaniem w Polsce i nie tylko można jeździć normalnie tylko po autostradach lub

> drogach ekspresowych, a tych mamy jak na lekarstwo i dlatego wiele osób jeździ szybciej niż

> zezwala kodeks.

> Do tego dochodzą kwiatki w stylu obszar zabudowany na kilometr przed wioską czy ograniczenia

> prędkości nieadekwatne do tego, co jest za nimi (np ograniczenie do 60 przed zakrętem, po

> którym spokojnie można jechać 90).

> O idiotach gnających 150 między domami nie wypowiadam się.

> PS. Wytłuszczenie moje, bo głównie do niego i okolicy się wypowiadam.

I masz 100% racji, 3 dni teamu jechałem z Bielska-Białej do Szczecina - wybrałem drogę przez Niemcy. Po raz kolejny przekonałem się jak można z głową oznaczać wszelkie remonty i inne ograniczenia w ruchu. Stawiają je tak że człowiek zwalnia bo wie że one są uzasadnione, a w dodatku nie przeginają z dopuszczalną prędkością.

Napisano
  • Autor

Jeżdżę głównie "gierkówką" i uważam, że jest to parodia drogi ekspresowej.

Kpię bo na pierwszej lepszej "drodze za miastem" (poza terenem zbudowanym)mogę poruszać się te przepisowe 90km/h, a tu na większości odcinków rządzi "siedemdziesiątka" .

Jest kilka odcinków gdzie wskazana jest wolna i ostrożna jazda i tam uczciwie powinny być umiejscowione i widoczne z daleka fotoradary, ale stawianie tych skrzynek przy wszystkich znakach z ograniczeniem prędkości to lekka przesada.

Pozwolić trochę szybciej poruszać się na ekspresówkach ale surowo i bezwzględnie karać tych zasuwających 140 i więcej.

Napisano

> I masz 100% racji, 3 dni teamu jechałem z Bielska-Białej do Szczecina - wybrałem drogę przez

> Niemcy. Po raz kolejny przekonałem się jak można z głową oznaczać wszelkie remonty i inne

> ograniczenia w ruchu. Stawiają je tak że człowiek zwalnia bo wie że one są uzasadnione, a w

> dodatku nie przeginają z dopuszczalną prędkością.

Ja lubię jeździć po Austrii i rzadko kiedy korci mnie, żeby przekraczać tam prędkość. Na prawdę można jechać plynnie (brak niespodzianek typu - wyjeżdżasz zza zakrętu a zaraz za nim ograniczenie do 40 - a wcześniej było 90 lub 100..)

Poza tym prawie wszyscy jadą tak samo - czyli zgodnie, lub +10. Bardzo rzadko trafia się ktoś kto na ograniczniu do 100 jedzie na przykład 60 zmuszając do wyprzedzania.

Napisano

I co to da, że już błyska?

Ludzie się nauczą gdzie stoją fotoradary i obok nich będą zwalniać, a zaraz potem przyspieszać.

A jak jeszcze je odpowiednio pomalują i oznakują to efekt będzie taki, że głupi polski kierowca tylko koło fotoradaru będzie jechał grzecznie, a przed i za nim będzie dalej jechał po swojemu.

Cały czas jestem zdania, że fotoradary powinny być przenośne i nieoznakowane.

wówczas taki głupi polski kierowca wiedziałby, że jadąc przez pół polski może stracić uprawnienia za swoje wyczyny.

A tak dalej będzie tak jak jest. Czyli jaśnie pan kierowca od siedmiu boleści będzie grzał 80km/h przez wieś "szybko ale bezpiecznie", zwolni przed fotoradarem, a za nim znów przyspieszy.

Napisano

> Tak, ale jeśli nie będzie w nich "wkładu" to powinny być zasłonięte, znaki informujące o

> fotopstryku też.

tak miało być ale juz nie jest zlosnik.gif

Napisano

> I co to da, że już błyska?

> Ludzie się nauczą gdzie stoją fotoradary i obok nich będą zwalniać, a zaraz potem przyspieszać.

Dokładnie o to w tym chodzi żeby zwalniali tam gdzie stoją. Bo stoją w miejscach potencjalnie niebezpiecznych.

> A jak jeszcze je odpowiednio pomalują i oznakują to efekt będzie taki, że głupi polski kierowca

> tylko koło fotoradaru będzie jechał grzecznie, a przed i za nim będzie dalej jechał po

> swojemu.

A to nieoznakowane radiowozy zlikwidują? Bo wiesz - one rejestrują trochę więcej więcej wykroczeń, często dużo bardziej niebezpiecznych niż tylko przekroczenie prędkości.

Napisano

> Tak. Stacjonarne fotoradary przeszły od 1 lipca we władanie ITD...

A co w wypadku, gdy maszt za swoje pieniądze zakupiła i postawiła gmina?

Napisano

> czyli co to w praktyce oznacza?

> ZTCP likwidacja pustych puszek? wiec kazda puszka w teorii ma miec aparat?

Nie, puszki na fotoradary mogą być puste. Ma nie być ATRAP zlosnik.gifhehe.gif.

Napisano

> A co w wypadku, gdy maszt za swoje pieniądze zakupiła i postawiła gmina?

No to przecież dalej spełnia rolę do jakiej go kupiono - PREWENCYJNĄ. Prawda?

Napisano

> No to przecież dalej spełnia rolę do jakiej go kupiono - PREWENCYJNĄ. Prawda?

Akurat jeden nie, bo go powiatowy zarządca drogi szczelnie obudował znakami tak, że miałby zasięg 10 metrów, przy którym nie jest w stanie dokonać pomiaru i wykonać zdjęcia. Tak że na razie spełnia rolę wyłącznie rozweselającą (zarządca od dwóch lat obiecuje przestawić znaki).

Napisano

> Akurat jeden nie, bo go powiatowy zarządca drogi szczelnie obudował znakami tak, że miałby zasięg

> 10 metrów, przy którym nie jest w stanie dokonać pomiaru i wykonać zdjęcia. Tak że na razie

> spełnia rolę wyłącznie rozweselającą (zarządca od dwóch lat obiecuje przestawić znaki).

Ale ITD zarządza fotoradarami instalowanymi przy DK (generalnie - administrowanymi przez Gdakę).

Napisano

> I co to da, że już błyska?

> Ludzie się nauczą gdzie stoją fotoradary i obok nich będą zwalniać, a zaraz potem przyspieszać.

> A jak jeszcze je odpowiednio pomalują i oznakują to efekt będzie taki, że głupi polski kierowca

> tylko koło fotoradaru będzie jechał grzecznie, a przed i za nim będzie dalej jechał po

> swojemu.

> Cały czas jestem zdania, że fotoradary powinny być przenośne i nieoznakowane.

> wówczas taki głupi polski kierowca wiedziałby, że jadąc przez pół polski może stracić uprawnienia

> za swoje wyczyny.

> A tak dalej będzie tak jak jest. Czyli jaśnie pan kierowca od siedmiu boleści będzie grzał 80km/h

> przez wieś "szybko ale bezpiecznie", zwolni przed fotoradarem, a za nim znów przyspieszy.

popieram w calej rozciaglosci.

oznakowanie kazdego radaru poskutkuje totalnym olewaniem pozostalych ograniczen predkosci.

Napisano

> Ale ITD zarządza fotoradarami instalowanymi przy DK (generalnie - administrowanymi przez Gdakę).

OK. Ciekaw jestem, jak im się to uda, bo znam nieźle system, na którym się wzorowali zlosnik.gif

Napisano

> OK. Ciekaw jestem, jak im się to uda, bo znam nieźle system, na którym się wzorowali

Pożyjemy-zobaczymy.

Mnie tylko dziwi kolejne mnożenie służb mundurowych...

Napisano

> Pożyjemy-zobaczymy.

> Mnie tylko dziwi kolejne mnożenie służb mundurowych...

a to jakas nowa służba powstała?

Napisano

>Jeżdżę głównie "gierkówką" i uważam, że jest to parodia drogi ekspresowej.

Ciekawe czy po remoncie odcinka Mszczonów-Piotrków i dostosowania go do drogi ekspresowej zniknie kilka "siedemdziesiątek" i fotoradarów?

Napisano

> Pożyjemy-zobaczymy.

> Mnie tylko dziwi kolejne mnożenie służb mundurowych...

We Francuskim systemie, na którym się wzorują, całość od strony "mandatowania" obsługuje zaledwie 8 policjantów na zmianę, pracują na trzy. Praktyczne to oni są od przystawiania pieczątek na mandatach. A całą robotę z obróbką zdjęć, wstępną selekcją nie nadających się do wykorzystania, robi prywatna firma siedząca pod nimi w piwnicy zlosnik.gif

Napisano

> popieram w calej rozciaglosci.

> oznakowanie kazdego radaru poskutkuje totalnym olewaniem pozostalych ograniczen predkosci.

Również popieram.

Polski kierowca jadąc - dajmy na to przez obszar zabudowany - uważa tylko i wyłącznie na fotoradary i Policję, na nic więcej.

Napisano

> Ciekawe czy po remoncie odcinka Mszczonów-Piotrków i dostosowania go do drogi ekspresowej zniknie

> kilka "siedemdziesiątek" i fotoradarów?

Nie przesadzaj... Siedemdziesiątki są głównie przed skrzyżowaniami, a jak dostosują tą drogę do drogi ekspresowej, to nie będzie na niej skrzyżowań jednopoziomowych.

• 1 miesiąc później...
Napisano

u mnie w okolicy zaczely znikac 'straszace' puszki, na pewno nie ma 3, ktore jeszcze niedawno staly

Napisano

> Jeżdżę głównie "gierkówką" i uważam, że jest to parodia drogi ekspresowej.

> Kpię bo na pierwszej lepszej "drodze za miastem" (poza terenem zbudowanym)mogę poruszać się te

> przepisowe 90km/h, a tu na większości odcinków rządzi "siedemdziesiątka" .

> Jest kilka odcinków gdzie wskazana jest wolna i ostrożna jazda i tam uczciwie powinny być

> umiejscowione i widoczne z daleka fotoradary, ale stawianie tych skrzynek przy wszystkich

> znakach z ograniczeniem prędkości to lekka przesada.

> Pozwolić trochę szybciej poruszać się na ekspresówkach ale surowo i bezwzględnie karać tych

> zasuwających 140 i więcej.

"gierkówka" nie jest drogą ekspresową - jest to zwykła droga ze skrzyżowaniami - gdzie przeważnie jest ograniczenie "70"

Napisano

> "gierkówka" nie jest drogą ekspresową - jest to zwykła droga ze skrzyżowaniami - gdzie przeważnie

> jest ograniczenie "70"

ano, a wystarczyło by zbudować kilka obiektów oslabiony.gif

podobno parametry (łuki, spadki) ma jak autostrada ok.gif

teraz i tak jest lepiej, bo początkowo były tam 50, jak postawili foto to podniesiono do 70km/h

Napisano

> ano, a wystarczyło by zbudować kilka obiektów

> podobno parametry (łuki, spadki) ma jak autostrada

> teraz i tak jest lepiej, bo początkowo były tam 50, jak postawili foto to podniesiono do 70km/h

hmm przeciez ta trasa jest w rozbudowie do drogi expresowej niewiem.gif

Napisano

> A bramki z planowanym pomiarem średniej na trasie Wawa-Radom też już działają ? Wczoraj jak

> jechałem to widziałem nowe auta ITD, przy bramkach, z jakimś badziewiem na dachu...Wyglądało

> jakby coś "synchronizowali, bo w obydwie strony stali w odległości ok. 200m od bramek i coś

> tam dłubali przy kompach

to Viatoll, cały czas przy tym dłubią ok.gif

Napisano

> hmm przeciez ta trasa jest w rozbudowie do drogi expresowej

na którym odcinku hmm.gif

bo docelowo do piotrkowa ma być A1 - upadł plan budowy niezależnej A1 hmm.gif

Napisano

> na którym odcinku

> bo docelowo do piotrkowa ma być A1 - upadł plan budowy niezależnej A1

od Piotrkowa + mazowieckie. Co na dalszych odcinkach nie wiem.

Piotrkow - Radziejowice juz robia. Odcinek od Radziejowic do Wawy po euro. Dalszymi odcinkami sie nie interesowalem bo mnie nie dotycza

Napisano

> od Piotrkowa + mazowieckie. Co na dalszych odcinkach nie wiem.

> Piotrkow - Radziejowice juz robia. Odcinek od Radziejowic do Wawy po euro. Dalszymi odcinkami sie

> nie interesowalem bo mnie nie dotycza

ano, mnie od Piotrkowa "w dół" interesuje grinser006.gif

wkurza mnie właśnie takie obniżanie parametrów dróg,

np http://maps.google.pl/maps?ll=50.297249,...=16&vpsrc=0

takie cuś ostatnio przez przypadek wypatrzyłem (DK94)

jadąc od prawej na dole ekranu jest skrzyżowanie ze światłami screwy.gif

przez przypadek przejechał i ... niecały km dalej mamy węzeł z bezkolizyjnym przejazdem icon_eek.gif (u góry ekranu po lewej)

więc jaki sens ma to skrzyżowanie niewiem.gif

Napisano

Swieta racja. ok.gif

Cala idea oznaczania radarow to jakas paranoja.

Sa przepisy i znaki ograniczenia predkosci, do nich nalezy sie stosowac, jak ktos nie potrafi, to niech sie nie wsiada za kierownice. Nic nam (kierowcom) do tego, czy radary sa oznakowane. Prawo to prawo.

Oznakowanie radarow skutkuje olewaniem ograniczen wszedzie tam, gdzie radarow nie ma.

Teraz mamy taka sytuacje, ze jest organiczenie do 50 "takie sobie" i ograniczenie do 50 "takie na powaznie" bo z oznakowanym radarem.

Po co takie szopki? Jak tamte "takie sobie" jest niepotrzebne to je zlikwidowac, albo zmienic na "60" i je egzekwowac z taka sama surowoscia.

Najgorsze jest to, ze takie praktyki stosuje sie prawie w calej Europie. Dla mnie to czysty populizm politykow pragnacych przypodobac sie spoleczenstwu. (My wam powiemy, gdzie naprawde trzeba przestrzegac prawa, a wy bedziecie nas troche mniej nie lubic...).

pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.