Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździ ktos na bieżnikowanych oponach

Featured Replies

Napisano

J. w. bo zastanawia mnie sprawa w wyborze pomiędzy oponą: bieżnikowaną, chińską, czy może jednak zainwestować w coś lepszego niewiem.gif

PS 225/45R17

Napisano

Zart jakis? Kupic najtansze ale markowe, ewentualnie uzywki 5,5 -6mm. Chcesz na Chinskich jezdzic, albo na bieznikowanych? To moze 16tki?

Napisano

> J. w. bo zastanawia mnie sprawa w wyborze pomiędzy oponą: bieżnikowaną, chińską, czy może jednak

> zainwestować w coś lepszego

> PS 225/45R17

Nowa, to zawsze nowa. Nawet chińska.

Mój kolega jeździ na Rockstone 225/45/R17 już 2 lata i sobie chwali.

A jeśli chodzi o mnie to...jakoś preferuję wyroby z Dębicy. Ale zawsze nowe.

Napisano

> PS 225/45R17

Tylko nowe...

Dobre chińskie mogą być lepsze od słabej Savy czy Baruma. Tylko trzeba wybrać dobre.

Tutaj jest test AŚ może nie najbardziej miarodajny, ale przynajmniej pokazuje których modeli unikać.

Ja używam Nankangów NS-20 215/50R17 i jak na razie się sprawdzają. Są ciche, idealnie się wyważyły (ciężarki po 5 gramów) waytogo.gif

Edit: Te w teście dobrze wypadły a są tanie... Ale osobiście nie używałem więc głowy nie położę wink.gif

Napisano

Ja od pewnego czasu chyba w każdym aucie jakie mamy w domu, tylko że na zimówkach, złego słowa o nich nie można powiedzieć poza tym że są głośne. O letnich nie mogę nic powiedzieć wink.gif

Napisano

> J. w. bo zastanawia mnie sprawa w wyborze pomiędzy oponą: bieżnikowaną, chińską, czy może jednak

Conajmniej połowa znanych mi padak z poprzedniego stulecia jeździ na starych łysych spękanych oponach, albo właśnie na bieżnikowanych, nalewkach czy jak tam nazywają się te Markgumy? Szczerze mówiąc jak sam miał bym wybierać któreś z tych rozwiązań, to założył bym te regenerowane nalewki, bo chociaż maja kawał porządnego bieżnika zlosnik.gif. Ludzie na tym jeżdżą i nie słyszałem, zeby ktoś narzekał. Ja wybieram nowe, markowe opony z dolnego zakresu cenowego i też nie narzekam.

Napisano

> Tylko nowe...

> Dobre chińskie mogą być lepsze od słabej Savy czy Baruma. Tylko trzeba wybrać dobre.

> Tutaj jest test AŚ może nie najbardziej miarodajny, ale przynajmniej pokazuje których modeli

> unikać.

icon_eek.gif

Różnice na mokrym, przy hamowaniu ze 100km/h, dochodzą do 15 metrów.

Czyli jak jeden już stoi to drugi wali w przeszkodę z prędkością 50km/h crazy.gif.

Napisano

Ojciec jeździł na bieżnikowanych dopóki na autostradzie się odkleił płat bieżnika wink.gif

Napisano

> PS 225/45R17

Rozmiar sugeruje spore i zapewne dość szybkie auto. Bieżnikowane opony byłbym w stanie zaakceptować w małym miejskim aucie - i to wykorzystywanym tylko do jazdy po mieście. Jazda na nadlewce z dużą prędkością może nie stwarzać żadnych problemów - ale też może się ona rozlecieć. Wszystko zależy od jakości materiałów użytych do jej produkcji oraz technologii.

Osobiście nadlewki miałem raz - kilka lat temu w Polonezie - zimówki. Ochota na tego typu oszczędności przeszła mi, gdy rozklejona opona poharatała mi nadkole, błotnik, chlapach i drzwi a następnie urwany bieżnik odleciał w siną dal mijając po drodze o może metr pieszego idącego chodnikiem. A to wszystko przy prędkości rzędu 60 - 65 km/h.

Napisano

Na wiosne miałem podobny dylemat. Nowe, bieżnikowane czy używki.

Na nowe mnie nie było stać. Myślałem o używkach ale nic sie nie pojawiało w dobrej cenie w poszukiwanym rozmiarze. A za używki to czasem ludzie chore ceny wołają.

No i w końcu kupiłem dwie letnie bieżnikowane Targumy. No na razie opony się kręcą.

Napisano

> No na razie opony się kręcą.

Michau facepalm%5B1%5D.gif

ale ja cie prosze

nie porownuj do 2107 bo to raz ze masz inny indeks predkosci a dwa

ze kolega w pierwszym poscie pyta o 225/45/17

zlosnik.gif

wiesz ja dawno temu w swifcie tez mialem przez chwile nalewki

i tez sie krecily

ale

opony bieznikowane sa robiona ze zuzytych opon

Napisano

> Chcesz na Chinskich jezdzic?

Połowę rzeczy w domu masz made in China (albo przynajmniej do ich produkcji użyto komponentów z Chin) a i w aucie pewnie też skory odsetek części pochodzi z Azji.

Także bez przesady.

Napisano

Ja mam opony bieżnikowane zimowe marki ecoopony kupione stad i złego słowa powiedzieć nie mogę. Wyważyły się dobrze, przyczepność jak najbardziej ok. Nic sie nie odkleja ani nie odpada.

Z letnimi może być trochę gorzej, bo działają na nie wysokie temperatury a i z reguły latem zdarza się szybko pocisnąć, wiec pewnie bym się nie odważył.

A te zimówki kupiłem z czystej ciekawosci i się ie zawiodłem.

zobacz sobie to, w cenie chińczyków a koncern michelin i opinie na necie całkiem dobre

Napisano

> Połowę rzeczy w domu masz made in China (albo przynajmniej do ich produkcji użyto komponentów z

> Chin) a i w aucie pewnie też skory odsetek części pochodzi z Azji.

> Także bez przesady.

Tak ale nie ich mysl techniczna, tylko robione przez ich male raczki. Roznica w hamowaniu 15 metrow strach sie bac. frown.gif

Napisano

Chcesz oszczędzać na życiu i zdrowiu?

Gdyby chodziło tylko o Twoje życie i zdrowie to pół biedy. Ale mnie już dwa razy wyprzedzali ze zblokowanymi kołami. Jednego zniosło na zakręcie i przywalił w auto jadące sąsiednim pasem. Drugi zmieścił się na poboczu i zatrzymał się na wysokości mojego przedniego fotela. A podobno lanos ma badziewne hamulce.

Opony tylko dobre i tylko nowe. Oszczędzaj na benzynie, na płynie do spryskiwaczy, zapachach itp. - ale nigdy na zawieszeniu, hamulcach i oponach.

Napisano

> PS 225/45R17

Oszczędzać na bezpieczeństwie???

Jakby mnie nie było stać na sprawne hamulce czy dobre opony to bym po prostu nie jeździł. Opony tylko dobre i tylko nowe.

Szczególnie że tu rozmiar raczej nie do budżetowego toczydełka po mieście.

Napisano

> PS 225/45R17

Poczytaj opinie o oponie Nankang.

Zadziwiająco dobre trzymanie na mokrym, na suchym również klei jak szalona.

Jedyny minus to problem z wyważeniem może być, ale nie musi.

Tańsze chinole też mają dobre opinie, ale przetestowanego mam tylko Nankang'a.

Napisano

> PS 225/45R17

Czyli lans musi być (duża felga, niski profil), ale za darmo też za drogo.

Załóż 16" lub 15" i kup normalne opony.

Napisano

> PS 225/45R17

To już lepiej kupić Dębica Passio.

Napisano

> PS 225/45R17

jeździłem kiedyś na oponach bieżnikowanych. Była to połowa lat 90-tych i poruszałem się kredensem. Teraz bym się raczej bał - za duże prędkości i za duże obciążenia na oponie. Lepiej nie ryzykować.

Napisano

> Dobre chińskie

to jakaś sprzeczność... zlosnik.gif Tylko nowe, choćby klasy budżetowej, ale nie chińskie...

Napisano

> PS 225/45R17

Ja kupiłem używki mając podobny problem.

O bieżnikowanych pełno opinii krąży, że to może się rozlecieć po prostu w czasie jazdy.

Rok temu nabyłem w tym rozmiarze (2szt) oraz podobne 215/50R17 za 520zł (w lublinie).

W zeszłe wakacje jedna z tych 215 się popsuła (na boku) i musiałem dokupić znów 2. Trafiła mi się okazja i tylko 150 mnie to kosztowało z montażem i wyważaniem.

Napisano

> PS 225/45R17

Z czasów gdy tego się po świecie używało pamiętam dwie rzeczy - po pierwsze nie powinno się na tym jeździć szybciej niż 100-120 km/h i były ogromnie wrażliwe na niedopompowanie, wtedy na skutek przegrzania na zakrętach potrafił się odkleić cały nałożony materiał i spaść w postaci "pierścienia" z gumy. Zresztą u nas na poboczach czasami takie "kadłubki" widać z opon ciężarówek, bo oni chyba dosyć często na takich jeżdżą.

PS. Był jeszcze patent, obecnie chyba zakazany, z pogłębianiem bieżnika. Gumiarze mieli takie specjalne "lutownice" z grotem pozwalającym wycinać głębiej bieżnik. Ale to były lata 60-70.

Napisano

fajny tescik smile.gif

sava lepsza niz nokian zlosnik.gif

bardzo dobry wynik uniroyal ok.gif

teraz na takich rain cos tam jedze zlosnik.gif

troche glosne, ale na wodzie trylion razy lepiej niz na barum;ach wazniak.gif

Napisano

Opona oponie nierówna. Najtańsza bieżnikowana pewnie na nie wiele będzie się zdała, dobra bieżnikowana może być lepsza od najtańszej "markowej". Moje skromne zdanie jest takie że jak kogoś stać było na duże felgi to i na oponki powinno go stać, jak nie to po co kupować takie fele?

Napisano

> Czyli lans musi być (duża felga, niski profil), ale za darmo też za drogo.

> Załóż 16" lub 15" i kup normalne opony.

Jaka jest różnica w cenie między 16 i 17?

Napisano

> Michau

> ale ja cie prosze

> nie porownuj do 2107 bo to raz ze masz inny indeks predkosci a dwa

> ze kolega w pierwszym poscie pyta o 225/45/17

No ale przecie nikt mu nie karze jeżździć szybko palacz.gif

> wiesz ja dawno temu w swifcie tez mialem przez chwile nalewki

> i tez sie krecily

Nie wiem czy wiesz ale jechałes moim samochodem i on miał już wtedy bieżnikowane!

Nie powinienes wsiadać za kierownice mojego samochodu! wink.gif

> ale

> opony bieznikowane sa robiona ze zuzytych opon

Nie robione a regenerowane wink.gif

Napisano

> Zart jakis? Kupic najtansze ale markowe, ewentualnie uzywki 5,5 -6mm. Chcesz na Chinskich jezdzic,

> albo na bieznikowanych? To moze 16tki?

kolego a widzisz mam yokohaMY A 539 i nalewki markguma i jezdze tym w sporcie i wlasnie zamówiłem 2 markgumy na tył bo nalewka sie prowadzi lepiej po mokrym niż super hiper yoko za 300zł/szt

Napisano

> Nie robione a regenerowane

obrazowo rzecz ujmując, to tak jakbyś z kupy chciał z powrotem zrobić pełnowartościowy posiłek. dla przykładu takiego sznycla po wiedeńsku i sałatkę ziemniaczaną.

Napisano

> kolego a widzisz mam yokohaMY A 539 i nalewki markguma i jezdze tym w sporcie i wlasnie zamówiłem 2

> markgumy na tył bo nalewka sie prowadzi lepiej po mokrym niż super hiper yoko za 300zł/szt

nie tłumacz. Żaden z nich nie miał nawet nalewki w rękach. Nie mówiąc o jeździe na niej czy na chińczyku.

Do autora posta: kup opony, na które Cię stać i jeździj na nich tak, jak zostały do tego przystosowane przez fabrykę (dbając o ciśnienie i zwracając uwagę na indeks prędkości). Pamiętaj, że warto przetestować oponę na różnych nawierzchniach zaraz po zakupie. Różne opony różnie trzymają. mam teraz jakieśtam pirelki. Na suchym niby ok. Na mokrym dramat. Miałem jakieśtam inne pirelki dwa miesiące temu i bez bieżnika na mokrym lepiej trzymały.

o do porównania Yoko i Markguma to w rozmiarze 195/50/15 nadal lepsza nalewka palacz.gif Dużo lepsza.

Żeby było ciekawiej od Toyo też lepsze smile.gif

Napisano

> PS 225/45R17

Kupiłem ubieglej jesieni bieżnikowane opony do auta żony. Bieżnik Nokian Hakapellita.... W kopnym sniegu, na błocie pośniegowym rewelacja. Na mokrym również. Jeden minus - opony głośne. Świadomie kupiłem takie opony, bo auto żony jeździ po 5-10km dziennie, tylko po mieście, z małymi prędkościami. I przy takim użytkowaniu opony sprawdziły się świetnie. Jednak do drugiego, cieżkiego i dużego naszego auta, które jeździ w trasy, z większymi prędkościami takich opon bym nie założył. W Twoim przypadku, skoro nie masz pieniędzy na opony w podanym rozmiarze - sprzedaj felgi - domyślam się, że aluminiowe - kup stalowe 16 i opony nowe. Wyjdziesz pewnie na zero finansowo, ale będziesz miał nowe, normalne opony.

Napisano

> kolego a widzisz mam yokohaMY A 539 i nalewki markguma i jezdze tym w sporcie i wlasnie zamówiłem 2

> markgumy na tył bo nalewka sie prowadzi lepiej po mokrym niż super hiper yoko za 300zł/szt

Wszystko mozna, jak sie chce ja widzialem jak to sie odkleilo i zrezygnowalem.

Napisano

> Wszystko mozna, jak sie chce ja widzialem jak to sie odkleilo i zrezygnowalem.

Mam podobne doświadczenia i dlatego na tym nie jeżdżę.

Napisano

> PS 225/45R17

przez sezonem letnim kupione 2 nowe

195/50R15 bieznikowane polskiej firmy DOMIN

na suchym zachowuja sie bardzo dobrze jesli nie powiedziec ze swietnie.

auto jedzie jak po sznurku , nawet z przesadzonymu predkosciami przod zaczyna powoli wyjezdzac ale nie ma gwaltownego zerwania przyczepnosci.

na mokrym na poczatku bylo powiedzmy dobrze. czuc bylo ze nie kleja az tak ale nadal dalo sie szybko smigac po zakretach.

teraz po 3 miesiacach na suchym nadal trzymaja

na komrym niestety juz jest o wiele gorzej.

latwo zerwac przyczepnosc. w zakrecie wyraznie puszczaja.

nastepnym razem beda pewnie biezniki Profila

oponysportowe.eu

Napisano

> Tylko nowe...

> Dobre chińskie mogą być lepsze od słabej Savy czy Baruma. Tylko trzeba wybrać dobre.

> Tutaj jest test AŚ może nie najbardziej miarodajny, ale przynajmniej pokazuje których modeli

> unikać.

> Ja używam Nankangów NS-20 215/50R17 i jak na razie się sprawdzają. Są ciche, idealnie się wyważyły

> (ciężarki po 5 gramów)

> Edit: Te w teście dobrze wypadły a są tanie... Ale osobiście nie używałem więc głowy nie położę

Firma Nankang zajumje się produkcją opon od 1959 roku, robią opony UHP więc to akurat całkiem niezłe opony ok.gif

Napisano

> Firma Nankang zajumje się produkcją opon od 1959 roku, robią opony UHP więc to akurat całkiem

> niezłe opony

Teraz co druga firma robi UHP, więc na to bym nie patrzył. Tym bardziej że jedno UHP nie musi być równe drugiemu wink.gif

Napisano

> PS 225/45R17

Tylko nowe markowe opony, nawet z segmentu budżetowego. Jak nie masz gotówy to lepiej wziąć nowe na raty niż jakieś chinole czy bieżniki. Ewentualnie przesiądź się na mniejszy cal.

Napisano

Imo kolega yogicc zle zaczal rozmowe

Ja jestem w podobnej sytuacji, musze dojezdzac do pracy zeby utrzymac rodzine i splacac kredyty, nie mam kasy na top range opony.

Co lepsze/gorsze nalewki czy chinszczyzna??

I tu powinna pasc odpowiedz - te lub te a nie sprzedaj auto lub kup mniejsze felgi sciana.gif

Lingoln L688 lub nankang ten co byl wyzej wymieniony - szalu nie ma ale da sie na nich jezdzic po suchym a mokrym trzeba zwolnic.

Napisano

> I tu powinna pasc odpowiedz - te lub te a nie sprzedaj auto lub kup mniejsze felgi

ale sprzedaż felg np 18" ... takiego c-max'a miałem na oku ... to czasem rozsądne wyjście

teraz mam 15" i średnia opona (uniroyal rainexpert) kosztowała 170zł a nie 400zł za chińczyka czy bieżnik grinser006.gif

pytanie czy się da icon_rolleyes.gif

Napisano

> I tu powinna pasc odpowiedz - te lub te a nie sprzedaj auto lub kup mniejsze felgi

Powinna pasc odpowiedz - znajdz uzywke. 225/45/17 to niesamowicie popularny rozmiar i przy odrobinie checi da sie znalezc opony najwyzej 2-3 letnie, z bieznikiem nawet ponad 6mm za smieszne pieniadze.

Napisano

> Imo kolega yogicc zle zaczal rozmowe

> Ja jestem w podobnej sytuacji, musze dojezdzac do pracy zeby utrzymac rodzine i splacac kredyty,

> nie mam kasy na top range opony.

To dlaczego w takiej sytuacji jeździsz autem na 17" felgach? Na dojazdy do pracy, żeby spłacać kredyty wystarczy małe auto na czternastkach, gdzie komplet opon kupisz w cenie jednej przyzwoitej 17".

Napisano

Tez mi kurde ten Profil po glowie chodzi smile.gif

Tyle tylko, ze ja bym chcial cos sportowawo-drogowego, o ile cos takiego istnieje.

Doswiadczenia z Markgmem 205/55/15 Pilot Sport sa nienajlepsze: glosne, kiepsko trzymaja, na mokrym walka. Do tego sa bardzo miekkie i latwo obetrzec bieznik na boku o kraweznik. Najwiekszy plus to wyglad, ale nie o to chodzi w oponach. Przynajmiej w moim przypadku.

Napisano

> to jakaś sprzeczność... Tylko nowe, choćby klasy budżetowej, ale nie chińskie...

Hankooki mam chińskie. Mam je wyrzucić choć są dobre, tylko dlatego, że są produkowane w Chinach? GoodYeary coraz częściej robią w Chinach - też badziew?

Dużo chińskich firm oponiarskich robi produkcję dla znanych koncernów, oraz sprzedaje "obok" pod swoimi markami.

Nie napisałem, że wszystkie są dobre, ale w/w test pokazuje, że wśród wielu produktów made in China bardzo marnej jakości jest też ok 10-15% modeli porównywalnych lub nawet lepszych od europejskiej i japońskiej "klasy budżetowej".

Nankanga sam przetestowałem i mogę polecić (koncern z Tajwanu), oprócz tego dobre opinie słyszałem o Duro, czy koreańskich markach robionych w Chinach - Nexen/Roadstone, Syron. Ten LingLong L688 też ciekawie wygląda... choć nie gwarantuję że inne modele tego producenta będą równie dobre.

Proponujecie jako zamiennik opony używane... z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że 4 letni GoodYear NCT5 (5-6 mm bieżnika) jeździ duuuużo gorzej niż nowy Nankang. Ale nikt nie robi testów opon używanych vs nowe, prawda? cfaniaczek.gif

Napisano

> Hankooki mam chińskie. Mam je wyrzucić choć są dobre, tylko dlatego, że są produkowane w Chinach?

Nie chodzi o produkcję tylko o markę ok.gif.

Napisano

> PS 225/45R17

We wszystkich moich samochodach używam/używałem bieżnikowanych zimówek. W zimie świetnie się sprawdzają, zwłaszcza na śniegu. Dwa lata temu kupiłem używane (Michelin), ale w zeszłym roku wróciłem do bieżnikowanych (używki w śniegu się nie sprawdziły - parking pod pracą mam nieodśnieżany i często się zakopywałem - na bieżnikowanych tego problemu nigdy nie miałem). No ale to co Ty wybierzesz, to IMO indywidualna decyzja. Letnich bieżnikowanych bym nie kupił. No i na nalewkach prędkościami autostradowymi też bym nie ryzykował jazdy.

Napisano

> Nie napisałem, że wszystkie są dobre, ale w/w test pokazuje, że wśród wielu produktów made in China

> bardzo marnej jakości jest też ok 10-15% modeli porównywalnych lub nawet lepszych od

> europejskiej i japońskiej "klasy budżetowej".

No właśnie. Z tego co widzę w tym teście to opony Chińskie wypadają różnie - jedne lepsze, inne gorsze. Powiedzenie więc że chińskie to badziew to tak jakby napisać, że opony "europejskie" są dobre/złe. A europejskie to może być Dębica Passio, a może być najwyższy model Bridgestone'a. Nie można uogólniać, chociaż na pewno marketingowcom znanych firm bardzo zależy, żeby całą "Chińszczyznę" wrzucać do jednego worka.

Co do mojego doświadczenia, to miałem kiedyś w matizie opony GoodRide (z takimi go kupiłem). Na początku nawet dawało się na nich jeździć, ale po jakis 2 latach tak jakby nagle straciły wszelkie właściwości - na mokrym ślizgały się jakby były łyse, na suchym piszczały nawet przy delikatnym hamowaniu. Żona mało by wypadku nie miała - nie wierzyłem jej że to wina opon, przejechałem się po mokrym i faktycznie - była masakra. I to naprawdę się stało tak nagle. Oczywiście beżnika jeszcze było dużo.

Napisano

> Teraz bym się raczej bał - za duże prędkości i za duże obciążenia na oponie.

Jakie za duże prędkości? Tylko na autostradzie jest szybciej, bo się pojawiły rotfl.gif Tutaj i tak passe jest zapytać o bieżnikowane opony, bo wszyscy wymieniają opony na nowe po jednym sezonie hehe.gif

Napisano

ja jeżdżę w Wołdze na chińskich Goodride - co prawda raczej nie przekraczam 100km/h i są to opony wzmocnione "do busa - 14C" ale muszę przyznać że mam już je rok i nie narzekam. Nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych zachowań, wyważyły się dobrze, na śliskim jeżdżą ok... czego chcieć więcej... może do auta którym osiąga się 200km/h bym się zastanawiał, ale do spokojnej jazdy IMO można zaryzykować smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.