Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki nowy diesel do miasta?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakie nowe auto, w cenie do 70 tys zł, z bagażnikiem około 450l lub większym, ma diesla, który najlepiej nadaje się na miasto, czyli taki bez dpfa, no i żeby nie miał turbo dziury przy ruszaniu

Napisano

> Witam

> Jakie nowe auto, w cenie do 70 tys zł, z bagażnikiem około 450l lub większym, ma diesla, który

> najlepiej nadaje się na miasto, czyli taki bez dpfa, no i żeby nie miał turbo dziury przy

> ruszaniu

Dizel do miasta??? Nowy? Dizlami się robi duże przebiegi, ma na siebie zapracować na trasach, a po mieście tylko jeżdżąc to ty zrobisz z 10kkm rocznie i ci się zakup nie opłaci... Nie zwróci ci się.

Kup benzyniaka, podobne spalanie, a zakup i ewentualne naprawy tańsze.

Napisano

a po

> mieście tylko jeżdżąc to ty zrobisz z 10kkm rocznie

wez przestań, ja po wielkim mieście otwock robie więcej samochodem, a niby niegdzie nie jeżdzę

Napisano

Żaden. Współczesny diesel do miasta się nie nadaje. Filtr czastek stałych, dwumasa (najbardziej dostaje przy ruszaniu i jeździe z małymi prędkościami), zimą się nawet nie rozgrzeje, przy przebiegach poniżej 15kkm rocznie nie zwróci się nigdy. Do miasta - nieopłacalne i drogie (w przypadku nowego).

Napisano

> Witam

> Jakie nowe auto, w cenie do 70 tys zł, z bagażnikiem około 450l lub większym, ma diesla, który

> najlepiej nadaje się na miasto, czyli taki bez dpfa, no i żeby nie miał turbo dziury przy

> ruszaniu

wybierz sobie jakiegos bida diesla z kombi klasy C. powinien sie zmiescic w 70 tys...

turbo dziura to przy obecnych silnikach temat mocno obadany i dobrze wyeliminowany.

ale tak jak kolega napisal - policz czy Ci sie oplaca doplacac do diesla "na miasto".

Napisano

> Żaden. Współczesny diesel do miasta się nie nadaje. Filtr czastek stałych, dwumasa (najbardziej

> dostaje przy ruszaniu i jeździe z małymi prędkościami),

filtr ok - kupa. ale nie demonizuj dwumasy... nie tylko diesle ją mają i nie sprawia to urządzenie jakis specjalnych problemow. nie większe niż sprzęgło.

> zimą się nawet nie rozgrzeje, przy

mają nagrzewnice, nie jest to już taki problem.

> przebiegach poniżej 15kkm rocznie nie zwróci się nigdy.

nigdy? na pewno? roznice w cenach nie są zawsze tak radykalne.

>Do miasta - nieopłacalne i drogie (w

> przypadku nowego).

tu sie zgadzam. diesel ogolnie jest bez specjalnego sensu smile.gif

Napisano

> filtr ok - kupa. ale nie demonizuj dwumasy... nie tylko diesle ją mają i nie sprawia to urządzenie

> jakis specjalnych problemow. nie większe niż sprzęgło.

Ale w dieslach dwumasa pada znacznie częściej (taki urok drgań tego silnika). Nie demonizuję, ale to kolejna rzecz, która może się zepsuć, a której większość benzyniaków jest pozbawiona. Na dodatek są problemy z wymianą dwumasy na gwarancji.

> mają nagrzewnice, nie jest to już taki problem.

Nie każdy ma, podejrzewam, że w budżetowym dieslu do 70kzł może nie być i trzeba jechać do roboty w czapce i rękawicach grinser006.gif

> nigdy? na pewno? roznice w cenach nie są zawsze tak radykalne.

Ale diesel zawsze jest droższy. Biorąc pod uwagę krótkie odcinki, wcale nie będzie palił duzo mniej, niż benzyniak, a zwróci się dopiero wtedy, jak trzeba będzie sprzedawać crazy.gif

> tu sie zgadzam. diesel ogolnie jest bez specjalnego sensu

Wiadomo - wygrywa wyłącznie spalaniem, ale w przypadku zakupu nowego, na dodatek do jazdy w mieście, ten argument może być nietrafiony.

Jestem w stanie przymknąć oko na wszystkie nieuleczalne mankamenty diesla, ale w przypadku, gdy ma to przynieść wymierne korzyści (długie trasy, przebiegi powyżej 30 kkm rocznie). Do jazdy miejskiej nie widzę sensu męczyć się z klekotem.

Napisano

Ja kupiłbym to co mam. i30 cw 1.6 crdi w wersji comfort.

Brak dwumasy, brak dpf.

Kosztował circa 65 tys zł brutto.

Ale: ja robię rocznie ok 35 tyś km. Trasy zdarzają się tak powiedzmy raz w miesiącu (latem częściej)

Do pracy mam ok 16km w jedną stronę. Wierutną bzdurą jest długie nagrzewanie się. W 5 minut po wyjechaniu z osiedla wieje mi ciepłym z nawiewów.

Napisano

> Ja kupiłbym to co mam. i30 cw 1.6 crdi w wersji comfort.

> Brak dwumasy, brak dpf.

Czy taki sprzęt wciąż jest do kupienia po Euro5? hmm.gif

> Do pracy mam ok 16km w jedną stronę. Wierutną bzdurą jest długie nagrzewanie się. W 5 minut po

> wyjechaniu z osiedla wieje mi ciepłym z nawiewów.

A czy silnik osiąga temperaturę roboczą równie szybko?

Napisano

> Czy taki sprzęt wciąż jest do kupienia po Euro5?

teraz chyba te silniki mają już dwumasę i DPF hmm.gif

Napisano

> teraz chyba te silniki mają już dwumasę i DPF

No właśnie crazy.gif

Napisano

> Czy taki sprzęt wciąż jest do kupienia po Euro5?

Tego nie wiem niestety.

> A czy silnik osiąga temperaturę roboczą równie szybko?

Zaskakująco szybko ok.gif

Gdyby nie korki miałbym ciepło i temp. roboczą jeszcze szybciej.

A ja jestem z tych co to zimnego nie pałują, delikatnie, coby się nie zepsuł hehe.gif

Napisano

> No właśnie

Dlatego napisałem w pierwszym poście "ale", a najważniejsze z tych "ale" to 35 tyś km rocznie.

Napisano

> Zaskakująco szybko

No to ma system dogrzewania ok.gif Taki Opel do tej pory nie wie o istnieniu tego wynalazku facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale w dieslach dwumasa pada znacznie częściej (taki urok drgań tego silnika). Nie demonizuję, ale

> to kolejna rzecz, która może się zepsuć, a której większość benzyniaków jest pozbawiona. Na

> dodatek są problemy z wymianą dwumasy na gwarancji.

oj tam oj tam. część zamienna jak każda inna. gorzej z DPF, bo to majątek kosztuje smile.gif

> Ale diesel zawsze jest droższy. Biorąc pod uwagę krótkie odcinki, wcale nie będzie palił duzo

> mniej, niż benzyniak, a zwróci się dopiero wtedy, jak trzeba będzie sprzedawać

to prawda, ale...

1. roznice cen maleją. a czasem nawet juz nie ma wcale np leon FR TDI 170 KM jest tanszy od benzynowego 211 KM (niestety tego wycofali z oferty na MY12). ale ok - przy bidadieslu o mocy 90-130 KM, zwykla 1.6 benzyna bedzie tansza na pewno

2. sprzedawac to pojecie wzgledne. jak ktos jezdzi 10 lat samochodem to diesel sie zwroci bez problemu smile.gif

> Wiadomo - wygrywa wyłącznie spalaniem, ale w przypadku zakupu nowego, na dodatek do jazdy w

> mieście, ten argument może być nietrafiony.

> Jestem w stanie przymknąć oko na wszystkie nieuleczalne mankamenty diesla, ale w przypadku, gdy ma

> to przynieść wymierne korzyści (długie trasy, przebiegi powyżej 30 kkm rocznie). Do jazdy

> miejskiej nie widzę sensu męczyć się z klekotem.

ok.gif

ja rozumiem diesla w BMW (kultura pracy 6 cyl i jakosc wytłumienia), ale w tym budzecie hałasu i wibracji nie unikniesz. wiem ze to dosc niszowo rozpoznawany aspekt, ale mnie to wlasnie najbardziej wkurza w dieslu...

Napisano

> No to ma system dogrzewania Taki Opel do tej pory nie wie o istnieniu tego wynalazku

Taki Opel z powodzeniem od 2007 roku montuje to w budżetowych Chevroletach.

wink.gif

Napisano

> Taki Opel z powodzeniem od 2007 roku montuje to w budżetowych Chevroletach.

Ale nie w Oplach Combo sciana.gif

Napisano

> Wierutną bzdurą jest długie nagrzewanie się. W 5 minut po

> wyjechaniu z osiedla wieje mi ciepłym z nawiewów.

Gdyż najprawdopodobniej masz dogrzewacz.

Napisano

> No to ma system dogrzewania Taki Opel do tej pory nie wie o istnieniu tego wynalazku

Eee tam, świetnym patentem jest przełożenie tablicy na środkową kratkę zderzaka.

W lecie silnik się nie przegrzewa, a zimą po kilku minutach wieje ciepłym z nawiewów. zlosnik.gif

Napisano

> Taki Opel z powodzeniem od 2007 roku montuje to w budżetowych Chevroletach.

I działa tak jakby go nie było hahaha.gif

Napisano

> Witam

> najlepiej nadaje się na miasto, czyli taki bez dpfa

Jak bym celował w Vengę lub Ceed Kombi, ewentualnie i30 (są jeszcze dostępne gdzieniegdzie bez DPF)

Napisano

> Jak bym celował w Vengę lub Ceed Kombi, ewentualnie i30 (są jeszcze dostępne bez gdzieniegdzie

> DPF)

Jak venge to 1.6crdi , jechalem tym 1.4 imho lipa no.gif

Napisano

masz 2 wykluczajace się rczeczy diesel + miasto albo z czegoś zrezygnujesz albo szukaj jakiegoś wolnossącego

Napisano

> Witam

> ruszaniu

ZTCW to już nie ma diesli bez dpf. W każdym, razie nie ma w produkcji. Może jakieś niedobitki z zeszłego roku. Z wielu powodów diesel do miasta to zły pomysł, ale już Ci o tym pisali powyżej.

Napisano

sprawdz

Napisano

> Gdyż najprawdopodobniej masz dogrzewacz.

Jest to wielce prawdopodobne. Acz u Maużonki w 307 też chyba występuje.

Napisano

> Witam

> ruszaniu

Nie ma takiego auta.

A stosowanie diesla do miasta IMO nie ma wiekszego sensu.

Napisano

> Witam

> ruszaniu

Automat ok.gif

Napisano

> masz 2 wykluczajace się rczeczy diesel + miasto albo z czegoś zrezygnujesz albo szukaj jakiegoś

> wolnossącego

Moim autem jeżdżę bardzo często po mieście. W lecie nie ma problemu,

po 1-2 km jest zagrzany, pali wówczas około 6,2-6,7 ON/100. Akceptowalne.

Nie mam DPF, problem odpada. W zimie nieco gorzej, ale nie grzeję

od razu, tylko trochę marznę, a potem grzanie na maxa i też jest ok.

Spalanie wówczas to ok. 6,8-7,4 i też da się żyć. Na liczniku 125 tys.

Dwumasa fabryczna, sprzęgło fabryczne, rozrząd zmieniany 1 raz,

przy 80 tys. I wszystko w tym Fiacie, poza bojami z zawieszeniem,

działa jak trzeba ok.gif

Napisano

co do diesla... jeżdzę fabią w TDIku w zasadzie tylko po mieście i ostatnio mierzyłem jak szybko się nagrzeje do temp roboczej: przy 15 stopniach na zewnątrz silnik osiągnął temp roboczą po 8km, całe 500m przed końcem podróży hahaha.gifspalanie w takich warunkach policzone z kilku tys km wychodzi 7,2L/100km. W zimie silnik nigdy mi się nie nagrzewa do temp roboczej. Przy mrozach -15 stopni wskaźnik temp nawet nie drgnął

Napisano

> co do diesla... jeżdzę fabią w TDIku w zasadzie tylko po mieście i ostatnio mierzyłem jak szybko

> się nagrzeje do temp roboczej: przy 15 stopniach na zewnątrz silnik osiągnął temp roboczą po

> 8km, całe 500m przed końcem podróży spalanie w takich warunkach policzone z kilku tys km

> wychodzi 7,2L/100km. W zimie silnik nigdy mi się nie nagrzewa do temp roboczej. Przy mrozach

> -15 stopni wskaźnik temp nawet nie drgnął

Jak mogłeś! hehe.gifczerwona.gif Przecież TDI pali w mieście 4,5 i rozgrzewa się po 5 minutach jazdy grinser006.gif Zaraz Cię zlinczują wink.gif

Napisano

> Przy mrozach -15 stopni wskaźnik temp nawet nie drgnął

Rozwiązanie jest proste: do pracy jadę na niższym o jeden biegu.

Mam 10 km, po 5 jest wskazówka w pionie grinser006.gif Do tego jeszcze jedno

rozwiązanie: nie jadę DK86 tylko przez miasto, wtedy jest 17 km i też

mam ciepło, nawet przy -20 cool.gif

Napisano

> Jak mogłeś! Przecież TDI pali w mieście 4,5 i rozgrzewa się po 5 minutach jazdy Zaraz Cię

> zlinczują

Nie zlinczują, bo wszyscy wiedzą, że to niemożliwe - chyba że ma się Webasto grinser006.gif

Napisano

> co do diesla... jeżdzę fabią w TDIku w zasadzie tylko po mieście i ostatnio mierzyłem jak szybko

> się nagrzeje do temp roboczej: przy 15 stopniach na zewnątrz silnik osiągnął temp roboczą po

> 8km, całe 500m przed końcem podróży spalanie w takich warunkach policzone z kilku tys km

> wychodzi 7,2L/100km. W zimie silnik nigdy mi się nie nagrzewa do temp roboczej. Przy mrozach

> -15 stopni wskaźnik temp nawet nie drgnął

W Loganie mam silnik 1,5 dCi i teraz muszę zrobić 10 km żeby wskaźnik temperatury osiągnął odpowiednią pozycję. W jeepie mam odpowiednią temperaturę po 2 km, nawet zimą. Ale to benzyna

Logan ma 2 miesiące, jeep 15 lat...

Napisano

masz naprawde dobrego diesla , a kolega sie pyta o nowe auta ktore posiadaja dpfy i bardziej wrazliwe dwumasy, niestety jezeli jezdzi sie tak ze dpf nie moze sie wypalic nie kupuje sie nowego diesla

Napisano

> masz naprawde dobrego diesla , a kolega sie pyta o nowe auta ktore posiadaja dpfy i bardziej

> wrazliwe dwumasy, niestety jezeli jezdzi sie tak ze dpf nie moze sie wypalic nie kupuje sie

> nowego diesla

W sumie wystarczyłoby zmodyfikować tytuł wątku i już mamy o wiele

większe możliwości.

Więc nie nowy, a używany. Bez DPF na miasto, bez dwumasy, a jak

z dwumasą to z taką co nie pada zbyt często. Z Webasto, albo jakimś

pakietem zimowym (w Fiatach taki bywał) i myślę że warunek jest spełniony ok.gifok.gif

Napisano

> Nie zlinczują, bo wszyscy wiedzą, że to niemożliwe - chyba że ma się Webasto

Ale mnie się moje ceerdei naprawdę rozgrzewa w 5 minut zlosnik.gif

Napisano

> W sumie wystarczyłoby zmodyfikować tytuł wątku i już mamy o wiele

> większe możliwości.

> Więc nie nowy, a używany. Bez DPF na miasto, bez dwumasy, a jak

> z dwumasą to z taką co nie pada zbyt często. Z Webasto, albo jakimś

> pakietem zimowym (w Fiatach taki bywał) i myślę że warunek jest spełniony

O to to Twini, Bez dwumasy, bez DPF i z dogrzewaniem. A jak jeszcze sporo się w trasy jeździ to się diesel uśmiechnie zlosnik.gif

Napisano

> Jak mogłeś! Przecież TDI pali w mieście 4,5 i rozgrzewa się po 5 minutach jazdy Zaraz Cię

> zlinczują

pokaz mi takiego co tak twierdzi... cfaniaczek.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Rozwiązanie jest proste: do pracy jadę na niższym o jeden biegu.

oslabiony.gif

szkoda ze nie ciśniesz na dwójce zimnego silnika przy mrozie -15 -20 st.

moje rozwiązanie jest duużo prostrze - WEBASTO!

wsiadam do ciepłego auta, nie skrobie szyb, wskazówka temp. w połowie zakresu rozgrzania smile.gif

słowem wsiadasz i jedziesz?

koszt grzania? praktycznie żaden... przy cenie ON 5 zł WEBASTO TT EVO 20 min grzaniem zuzywa paliwa za 50 - 60 gr

ok.gif

Napisano

> a po

> wez przestań, ja po wielkim mieście otwock robie więcej samochodem, a niby niegdzie nie jeżdzę

Ok 50tyś mieszkańców icon_eek.gif (WIELKIE MIASTO) hahaha.gifhahaha.gifzlosnik.gif

Napisano

> się nagrzeje do temp roboczej: przy 15 stopniach na zewnątrz

Tak podpytam poza tematem z ciekawości bo akurat w Fabi SDI mojej siostry (dość bogato wyposażona) jest jakiś patent że zimą dosłownie po 2-4min, zanim odśnieżę na uruchomionym silniku, to przednia szyba już płynie odmrożona. Czy jest możliwe że jest tam jakieś elektryczne dogrzewanie nawiewu?

Kiedyś miałem Jette kilka dni i też po przekręceniu na max ogrzewania słychać było cyknięcie przekaźnika i po chwili ciepełko - była to jesień więc ciężko oszacować.

u Mnie w Gulfie już tak różowo nie jest zimą, wersja dość goła, pamiętam że na -30 po zatrzymaniu na światłach po chwili wskazówka wręcz opadała lekko - niektórzy twierdzili że termostat do wymiany ale tak działo się tylko w ekstremalnych temperaturach przy dłuższym postoju z mocnym nawiewem...

Diesel do miasta? Ja jestem raczej na nie...

Napisano

> Ok 50tyś mieszkańców (WIELKIE MIASTO)

hmm.gif To raczej było ironicznie

Napisano

Ja bym proponował jednak przestawić się na używane i kupić w tej cenie alfe 159, bo jak już masz stać w tym korku to czemu by nie czuć się wygodnie biglaugh.gif

Napisano

> Ale diesel zawsze jest droższy.

Polecam przestudiowac cenniki Audi - mozesz sie zdziwic ok.gif

Napisano

> Polecam przestudiowac cenniki Audi - mozesz sie zdziwic

Szczególnie jak będzie szukał sensownie wyposażonego do 70.000zł i z dieslem grinser006.gif

Z ciekawości przejrzałem.

A1, A3, A4 ---> diesel o porównywalnej mocy droższy od benzyny, czasami niewiele ale zawsze droższy.

Napisano

Jak czytam co niektorych miszczow to normalnie w kryzys bierze, diesel nie nadaje sie na miasto rotfl.gif

Powiedzcie to niemieckim taxiarzom w Berlinie, Monachium czy Hamburgu.

Co do fury to - na ile osob i czy ma byc oszczedna ?

wink.gif

Napisano

> Jak czytam co niektorych miszczow to normalnie w kryzys bierze, diesel nie nadaje sie na miasto

> Powiedzcie to niemieckim taxiarzom w Berlinie, Monachium czy Hamburgu.

> Co do fury to - na ile osob i czy ma byc oszczedna ?

Wiesz , ze taksowki sa praktycznie caly czas na chodzie?

Napisano

> Wiesz , ze taksowki sa praktycznie caly czas na chodzie ?

Wiem, ze nie sa, przynajmniej gdy przejezdzam kolo dworcow, lotniska czy innych centrach zgromadzen, pozatym to tylko przyklad. Diesel jest rntowny dopiero od przebiegu X ktory w przypadku kazdego modelu bedzie inny, pasjonatow diesel'a - takich jak ja to nie interesuje,

wink.gif

Napisano

> Ja bym proponował jednak przestawić się na używane i kupić w tej cenie alfe 159, bo jak już masz

> stać w tym korku to czemu by nie czuć się wygodnie

Ja właśnie z tego powodu sprzedałem Omegę.

Bo jak mam stać wkorku to dlaczego innych to może kosztować 6l/100km a mnie 15-20 zlosnik.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.