Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy samochód dla "dziadków".

Featured Replies

Napisano

Obecnie poruszają się Corollą z 2005 roku, teraz chcą coś porównywalnej wielkości - koniecznie 4-5 drzwi (chociaż zawsze jeżdżą sami - nie idzie im wytłumaczyć). Warunki konieczne - nowy, klimatyzacja, elektryczne szyby + lusterka, dostępny od ręki. Cena dobrze by było jakby z ubezpieczeniem wyrobić się w 50.000 PLN.

Co można im polecić na najbliższe 7-8 lat - samochód będzie miał wtedy około 100.000 km przebiegu.

Napisano

Samochodu klasy C z klimatyzacją za 50 kzł nie znajdą. Ale za to w segmencie B do wyboru do koloru. A obecny segment B jest wielkości C sprzed 10 lat, więc może namów na coś w stylu Fabii, Corsy...

Napisano

> Samochodu klasy C z klimatyzacją za 50 kzł nie znajdą.

można by poszukać np. jeszcze schodzący model I30, ze 2 tyg temu jeszcze widziałem takie w salonie. Ale imho i tak będzie trochę drożej niż 50 tys.

Napisano

> można by poszukać np. jeszcze schodzący model I30, ze 2 tyg temu jeszcze widziałem takie w salonie.

> Ale imho i tak będzie trochę drożej niż 50 tys.

Można nawet poszukać Lancera 1.6 sedan z klimatyzacją z rocznika 2011 (podobno jeszcze są), ale też kosztuje 54 kzł.

Napisano

> Samochodu klasy C z klimatyzacją za 50 kzł nie znajdą. Ale za to w segmencie B do wyboru do koloru.

> A obecny segment B jest wielkości C sprzed 10 lat, więc może namów na coś w stylu Fabii,

> Corsy...

A ile by kosztował i30 lub cee'd z klimą? Pytam bo nie znam ceny nowych modeli

Napisano

> A ile by kosztował i30 lub cee'd z klimą? Pytam bo nie znam ceny nowych modeli

W przypadku koreańców nie wiem, ale chyba ponad 50 hmm.gif

Napisano

> A ile by kosztował i30 lub cee'd z klimą? Pytam bo nie znam ceny nowych modeli

w cenniku na stronie Hyndaia widzę najtańszy nowy i30 z klimą, czyli 1.4 100KM wersja Classic stoi za 55900. Może są już jakieś promocje. Być może jakby dobrze poszukać i się potargować to dało by się zejść w okolice 50 tys hmm.gif

Napisano

> Obecnie poruszają się Corollą z 2005 roku, teraz chcą coś porównywalnej wielkości - koniecznie 4-5

> drzwi (chociaż zawsze jeżdżą sami - nie idzie im wytłumaczyć). Warunki konieczne - nowy,

> klimatyzacja, elektryczne szyby + lusterka, dostępny od ręki. Cena dobrze by było jakby z

> ubezpieczeniem wyrobić się w 50.000 PLN.

> Co można im polecić na najbliższe 7-8 lat - samochód będzie miał wtedy około 100.000 km przebiegu.

Corolla do sprzedania? hmm.gif

Napisano

NBravo powinno dać się wyrwać w okolicach tej ceny, ciut poniżej tej kwoty zajdziesz a alledrogo demo z przebiegiem 220km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Astra Classic, powinno może dać radę?

Napisano

> Obecnie poruszają się Corollą z 2005 roku, teraz chcą coś porównywalnej wielkości - koniecznie 4-5

> drzwi (chociaż zawsze jeżdżą sami - nie idzie im wytłumaczyć). Warunki konieczne - nowy,

> klimatyzacja, elektryczne szyby + lusterka, dostępny od ręki. Cena dobrze by było jakby z

> Co można im polecić na najbliższe 7-8 lat - samochód będzie miał wtedy około 100.000 km przebiegu.

Najwięcej przyjemnych dodatków za najmniejszą cenę zaoferuje Kia Rio lub Venga. Do tej drugiej wygodnie się też wsiada.

ok.gif

Napisano

Dla dziadkow - Splash, Agila, Venga, IX25, Soul, Duster.

Napisano

stary ceed 1.4, stary i30 1.4. Cruze 1.6, Octavia tour? Osobiscie polecilbym im cos z segmentu B ale na wypasie. Bo z C to bedzie bida wersja. Moze taka Rio albo Aveo?

jakiś tekst

jakiś tekst

Napisano

> Samochodu klasy C z klimatyzacją za 50 kzł nie znajdą. Ale za to w segmencie B do wyboru do koloru.

> A obecny segment B jest wielkości C sprzed 10 lat, więc może namów na coś w stylu Fabii,

> Corsy...

Znajdą. C4 lub Megane... zlosnik.gif

Napisano

Citroen C4 spokojnie zmieści się w tej kwocie.

Zawieszenie powinno satysfakcjonować osoby starsze ok.gif

Napisano

> http://otomoto.pl/citroen-c3-picasso-1-4-vti-95km-selection-C25443359.html

> http://otomoto.pl/citroen-c3-picasso-1-4-vti-95-attraction-C25492410.html

> http://otomoto.pl/citroen-c4-C25480794.html

> http://otomoto.pl/renault-megane-generation-od-reki-C23483711.html

> http://otomoto.pl/renault-megane-generation-1-6-110-nowy-C23183924.html

Swoją drogą, te ceny są kosmicznie niskie.

W IRL najtańszy, nowy Megane kosztuje koło 17-18k euro (ceny sprzedaży, a nie katalogowe), tak samo jak i C4. Wyposażenie równie biedne jak i w PL, tylko tyle że z podstawowym silnikiem diesla zamiast benzyniaka (te drugie są tutaj nie do kupienia).

Napisano

> C3 picasso powinno się spodobać

moja mama ma i kocha swoje autko grinser006.gif

wysoko się siedzi, łatwo wsiada/wysiada wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tutaj może nastąpić blokada mentalna. Bo "dziadkowie" jeździli Toyotą! Więc gdzie tam do Fiata się

> będą przesiadać.

Jakieś kompleksy wychodzą? Nie mają problemu z przesiadką, wcześniej jeździli Nexią i stwierdzili, że lepszego samochodu niż Nexia nie ma.

Napisano
  • Autor

> Corolla do sprzedania?

Licznik nie kręcony to chyba Ciebie nie interesuje.

Już jest sprzedana - kupiec czeka, aż będzie do odebrania nowy samochód.

Napisano
  • Autor

> http://otomoto.pl/citroen-c3-picasso-1-4-vti-95-attraction-C25492410.html

Ten fajnie wygląda - ciekawe jak z awaryjnością hmm.gif

> http://otomoto.pl/renault-megane-generation-1-6-110-nowy-C23183924.html

I ten też ciekawy.

Wie ktoś jakie mogą być koszty przeglądów?

Napisano

Note

Napisano

> Note

ok.gif Sam takim jeżdżę od roku i daje rade.

Dużo z tego co widzę na drogach jeździ nim osób dojrzałych.

Za cenę 50 - 51 tys. pln z ubezpieczeniem można dostać wersję z silnikiem 1.6, a na to auto ponoć to już całkiem sympatycznie.

Za cenę nawet 45 tys. pln + ubezpieczenie (ok. 1,6 tys. pln przy wszystkich zniżkach) wersja 1.4 - do miasta daje rade, w trasie przy 3 osobach, bagażach i klimie trzeba jechać "strategicznie", no chyba, że autostradą, bez częstych i szybkich przyspieszeń ze stałą prędkością, to wtedy jest lepiej.

Samo auto ma bardzo dobrą relację ceny do tego co oferuje - wersja Acenta+, bo o takiej pisałem powyżej ma w zasadzie wszytko co potrzeba, m.in ESP, KLIMA AUTO, podłokietniki x 2, 4 x el. szyby, tempomat, przesuwaną kanapę tylną i inne gadżety. Generalnie to przyjazne autko, trochę wyższe, przez co wg mnie wygodniejsze.

Pozdrawiam

Napisano

> Note

Zart chyba jak za podobne pieniadze jest megane.

Napisano

może fluence? za 50 pewnie uda się wersję z klimą i elektryką dostać.

Napisano

> Jakieś kompleksy wychodzą? Nie mają problemu z przesiadką, wcześniej jeździli Nexią i stwierdzili,

> że lepszego samochodu niż Nexia nie ma.

Ale zaytaj przyszłych użytkowników, czy aby na pewno nie woleliby wyższego.

Moi rodzice też kiedyś mieli nexię, chwalili ją do czasu jak sobie kupili wyższe auto. Teraz mówią, że nigdy więcej takiego co siedzi się na ziemi hehe.gif

Znajomi rodziców mieli lanosa, a później w ten sam sposób kupili wyższe auto. I już do niskiego nie wrócili. To chyba z wiekiem przychodzi...

Napisano

dla "dziadków" gdyby nie to, że koniecznie uparli się na nówkę brałbym tego i30 z automatem co na giełdzie stoi waytogo.gif

Napisano

> Zawieszenie powinno satysfakcjonować osoby starsze

A to dlaczego? Mam C4 (starszy model) na kołach 16'' i w życiu bym nie powiedział, że jest komfortowo, raczej twardo...

Starsze osoby powinna za to satysfakcjonować wysoka pozycja za kierownicą (i łatwość wsiadania).

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A to dlaczego? Mam C4 (starszy model) na kołach 16'' i w życiu bym nie powiedział, że jest

> komfortowo, raczej twardo...

> Starsze osoby powinna za to satysfakcjonować wysoka pozycja za kierownicą (i łatwość wsiadania).

> pozdrawiam,

> bromsky

Mi się wydało komfortowe, ale wiesz, jak miałem C2 to dla

mnie było normalnie a inni dziwili się jak nie zgubić plomb ...

Xsara też była bardzo miękka dla mnie.

Napisano

> Mi się wydało komfortowe, ale wiesz, jak miałem C2 to dla

> mnie było normalnie a inni dziwili się jak nie zgubić plomb ...

> Xsara też była bardzo miękka dla mnie.

Może to kwestia porównania. Wcześniej jeździłem espero - to dopiero kanapa zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Zart chyba jak za podobne pieniadze jest megane.

Spójrz kolego w cenniki - Megan w wersji podstawowej z silnikiem 1.6 110 Km kosztuje lekko licząc jakieś 6 tys. pln więcej niż Note z silnikiem o tej samej mocy i pojemności w wersji średniej, która już jest bdb wyposażona.

Napisano

tak jak to testowali i stwierdzili w "Top Gear", ze najlepszy samochod dla geriavitow to: HONDA JAZZ ok.gif

Napisano

Honda Jazz (najlepiej 1.4) np demówka. Idealne auto dla takich osób ok.gif

Napisano

> Nissan Note

I to jest dobra opcja - wysoko sie siedzi wiec latwo wsiada i wysiada. Dla seniorow wazne.

Napisano

> Jakieś kompleksy wychodzą? Nie mają problemu z przesiadką, wcześniej jeździli Nexią i stwierdzili,

> że lepszego samochodu niż Nexia nie ma.

No to pogratulować, że się nie dają omamiać reklamom i stereotypom.

Z doświadczeń bliskich znajomych wiem, że z dziadkami to bywa baaardzo różnie.

Napisano

> Fajne, "dziadkowe" okazje od ręki często są w Suzuki. Mam tu na myśli SX4 1.5.

> Np. tutaj, ale ubezpieczenie to chyba tylko w Amber Gold.

Piszesz dziadkowe, w sensie, ze nie jedzie, czy uwazasz, ze z wygladu dla dziadka tylko?

Jezdzilem 1,6 4x4 i calkiem przyjemne auto.

W katalogu 1,6 ma 120KM, a 1,5 112KM, zbyt wielkiej roznicy chyba nie ma?

Szkoda, ze bagaznik maly.

Napisano

> Octavia tour?

To auto jest już niedostępne. Skończyli albo lada chwila skończą produkcję a zamówień mieli na pół roku naprzód. W połowie stycznia już nie chcieli przyjmować zleceń na to auto.

Napisano

IMO auto powinno mieć bogate wyposażenie, ułatwiające prowadzenie osobom, których wzrok i refleks już nie jest taki jak kiedyś. Czujniki parkowania (a a najlepiej także kamery), radar antykolizyjny, ksenony, halogeny itp.

jakiś tekst

Napisano

> To auto jest już niedostępne. Skończyli albo lada chwila skończą produkcję a zamówień mieli na pół

> roku naprzód. W połowie stycznia już nie chcieli przyjmować zleceń na to auto.

Na allegro sa dealerzy, ktorzy twierdza, ze sa dostepne od reki.

Chwyt do sciagniecia klienta, albo ograniczone wersje, ale chyba da sie jeszcze wyrwac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.