Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy istnieje samochód, który spałnia następujące wymagania?

Featured Replies

Napisano

> Te wszystkie "różne wersje" to wymysły handlarzy, którzy nie wiedzą co sprzedają...

> A na zdjęcia spojrzał? Bo napisać to można wszystko...

> Jak byk widać pięć biegów na gałce...

> To nie jest 1.4 16v. Te silniki nie występowały w tej (zerowej) wersji wyposażeniowej...

> Kogoś fantazja poniosła, i dopisał koni...

Mnie juz chyba nic nie zdziwi w tej kwestii. Moze galke zmienil, bo stara byla strasznie wytarta. zlosnik.gif

W pewniej ksiazce jest napisane, ze w GP 1.9mj sa skrzynie wylacznie 6-biegowe, a to nie prawda, bo wiele z odmiany 120KM ma 5-tki.

A co do wyposazenia, to mozesz miec co chcesz, nawet zamowic sobie "golasa" z mocniejszym silnikiem. Kilka razy mialem okazje jechac Bravo Sport zarowno t-jet jak i mj, ktore nie mialy ASR i sterowania radiem z kierownicy. Jak widzisz mozna.

Napisano

> Na ekspresówce? Możesz mi wyjaśnić na czym polega "nieciekawość" w takiej sytuacji? Jedynym minusem

> jaki bym widział to hałas.

> pozdrawiam,

> bromsky

Przeoczyłem sam fakt jazdy po drodze ekspresowej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie z takim silnikiem auto na trasy nie jest. Dodaj do tego komplet albo chociaż 2 pasażerów

> + klima i robi się nieciekawie. O komfortowej podróży nie ma mowy.

Tutaj dochodzi jeszcze inny aspekt. Ceny samochodów klasy B z małymi silnikami (które mają być teoretycznie oszczędne) są porównywalne z cenami kompaktów z tego rocznika, które już nie pretendują do bycia oszczędnymi.

Napisano

> Tutaj dochodzi jeszcze inny aspekt. Ceny samochodów klasy B z małymi silnikami (które mają być

> teoretycznie oszczędne) są porównywalne z cenami kompaktów z tego rocznika, które już nie

> pretendują do bycia oszczędnymi.

Pytanie tylko czy ich stan techniczny, tez jest podobny...

Napisano

Przy takich wymaganiach wziąłbym prawdopodobnie nową Fabię 1.4 85 km w wersji Family. Cennikowo 38.000, pewnie jakiś rabat jest.

Brakująca kwotę bym pożyczył, a auto nowe z gwarancja dało by dużą przewidywalność kosztów.

Ten silnik podobno tez mało pali.

Napisano

> Tutaj dochodzi jeszcze inny aspekt. Ceny samochodów klasy B z małymi silnikami (które mają być

> teoretycznie oszczędne) są porównywalne z cenami kompaktów z tego rocznika, które już nie

> pretendują do bycia oszczędnymi.

to bierz auto z sensownym silnikiem i zakładaj gaz grinser006.gif

nie wiem czy miałeś auto z sekwencją, ale to już trochę inna jazda (nic nie strzela, muli itd)

mnie c-max na trasie spala 8-9L (bez klimy, jazda tak do 110km/h)

pomnóż to x2.5zł i masz najtańsze rozwiązanie

ew jakieś nowe auto z LPG jeśli jazda ma być dłużej hmm.gif

Napisano

ja moge polecic auto ktorym jezdze - Lancera 2003-2007. Piekny nie jest, wiem, ale: silnik 1.6, ledwie 98KM ale do bolu prosty (1 walek rozrzadu, bez zmiennych faz) i elastyczny, do tego dosc krotkie przelozenia cool.gif. Efekt: w miescie zbiera sie przyzwoicie, na trasie dramatu nie ma a pali przy tym w trasie realnie ok 6.5, w miescie 8-8.5. Bardzo dobrze sie prowadzi (wielowahacz). Nie psuje sie praktycznie nic (77kkm i pierwsza wymiana - tadam!!! - tylne klocki hamulcowe, przednie pewnie do 100kkm dociagna, mniej niz rozrzad co 90kkm rotfl.gif). Bardzo ciche to auto nie jest ale np. sporo cichsze od Ceeda 1.6. Wyposazenie i komfort przyzwoite.

W zadne wolnossace 1.4 bym sie nie pchal jesli ma byc zachowany cien elastycznosci i dynamiki. Taki Ceed/i30 czy Auris 1.4 (tymi autami jezdzilem) dziala mniej wiecej tak: 2krpm niewiele sie dzieje, 2.5 nadal nic, 3 niewiele sie zmienilo i tak do 5. Wiecej nie probowalem. I to wszystko bez klimy.

Napisano

> Czy istnieje samochód, który spałnia następujące wymagania?

Bez zagazowania to se ne da. Myśle że http://otomoto.pl/skoda-octavia-C25458206.html i LPG by było OK. Silnik super znosi gaz , Jak do tego dodasz kumatego gazownika to spokojnie będziesz miał dośc duże dynamiczne auto z niskim kosztem eksploatacji. Ewntualnie Astra lub Corsa 1.4 i też gaz.

Napisano

> -silnik benzynowy (bez tsi, fsi itp.), taki który uciągnie --auto wielkości kompakt, od biedy klasa

> 'B' plus ( liczę 900-1200 kg) --bez zamulania na włączonej klimie, bez bólu ze średnią

> prędkością ~110kmph --dobrą elastycznością na ekspresówce pomiędzy 90-130kmph

> -spalaniem w trasie na poziomie 6L/100km

> Z dodatkowych informacji:

> -najlepiej popularny hatchback, 5D

> -rok 2006-2008, dobrze by z 5lat = 125tys km przelatał

> -klima i ze 4 'jaśki' reszta mi lotto

> Poszukuję auta dla żony. Obecnie jeździ Hyundaiem Atos '00

> ok. 20km dziennie, spala to średnio 6L/100km. Ale przenoszą

> jej zakład i będzie musiała jeździć 100km dziennie. Na

> szczęście 80km ze 100 to droga ekspresowa, gdzie można by zrobić

> dobry wynik na spalanie. Niesty Atos to za mała szkorupa,

> niebezpieczna i niewygodna na takie trasy, nie ma kilmy.

> Byłoby coś takiego w benzynie około 1,4 - 1.6, z min 90KM?

> P.S.

> Przyjmujemy,póki co, że dielse są niefajne i chcemy benzynę.

Honda Civic VIII 1.8. Spalanie w trasie (90-130 km/h) ponizej 6L.

Wlaczenie klimy odczuwalne bo auto ma 140 KM ale ty zaczynasz od 90...

Duzo miejsca w srodku, rowniez na szerokosc, bardzo fajny bagaznik

i rewelacyjna tylna kanapa, ktora mozliwosci bagaznika wyraznie zwieksza.

Napisano

> Nie znasz się.

To oczywiste

> 1.9 TDI ma świetne osiągi i pali 5, a TSI ma jeszcze lepsze osiągi i pali 4

Ponieważ kolega napisał:

Quote:

-silnik benzynowy (bez tsi, fsi itp.),

(...)

Przyjmujemy,póki co, że dielse są niefajne i chcemy benzynę.

... to wybór blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowejblagam.gifzblagam.giftechnologiiblagam.gif odpada.

Gdyby nie to zastrzeżenie, wybór byłby oczywiście oczywisty.

Napisano

Golf V-VI lub Audi A3

z silnikiem 1,6 102KM

Napisano

> wystarczy że te 80km po ekspresówce poleci 110kmph

> Mój Lanobot, znany z dużej paliwożeności bierze na ekspresówce 8L/100, więc

> może jakaś nowocześniejsza jednostka udre miedzy 6 a 7

niestety nie.

Jak chcesz jeżdżąc 110km/h zejść do 6/100 w cyklu mieszanym to możesz sobie kupić Yarisa z tym nowym1.33 101KM - jedzie jakby miał 50km i biegi trzeba zmieniać co 2 sekundy, ale jadąc tak jak ten ekonomizer ci nakazuje to da sie koło 6/100km kręcić w spalaniu.

W kompaktach - zapomnij.

> też sobie życzę powodzenia

> (czepiasz się pytam bo sie nie znam)

Prosta sprawa - w kompakcie ze standardowym silnikiem zakładasz spalanie rzędu 7.5/100.

Chcesz miec cos co daje troche zabawy z jazdy - bierz turbobenzynę - polecam jakies TSI - potrafią naprawdę mało spalić przy delikatnym traktowaniu.

Chcesz mało palic - musisz iść w diesle. Jakiś 1.6 tdci/hdi, 1.9TDI - będzie palił tyle co zakładasz i miał ładne przyspieszenie dzięki turbo.

Po mojemu - kup sobie 1.6 90km/109km focusa mkII - będziesz miał dobre auto, w dobrych pieniądzach, z wystarczającym silnikiem.

Napisano

> ze spalaniem pomiędzy 7L a 8L na trasie, to już nie byłaby zagadka :D

Tyle to pali mi Galaxy ecoboost. zlosnik.gif Realnie spalanie kompakta w trasie o mocy ok 100KM to spalanie ok. 6,5-7 l/100km.

Napisano

> Na poziomie 6 litrów bez zabawy w techniki oszczędnościowe bez dizla nie zejdziesz inaczej niż

> zupełnym i jednorazowym przypadkiem.

nieprawda ja swoim coltem w trasie robie 5,8 z predkosciami 90-100

przy ostrym palowaniu wyprzedzanie i 140na budziku spalanie wyszlo mi kolo 7 litrow.

wiec moge powiedziec smialo ze colt spelnia wszystkie wymagane warunki, no moze nie jest szczegolnie za elastyczny 90-130.

za to jest przestronny dobrze wyposarzony i nawet ladny.

Napisano

> No świetnie.

> Ale Ty oczekujesz czegoś, czego nawet w Erze nie ma.

> Albo niskie spalanie, albo osiągi.

Myślę, że te nowe silniki t.benzyna pojemności ok. 1l to potrafią ok.gif Mam konkretnie na myśli Fiata i Forda, być może inne podobnie. Tylko żaden z samochodów z tymi silnikami nie spełni pozostałych wymagań zlosnik.gif

Napisano

> mazda 3 1,6 spalanie mysle wyjdzie max ok 7 litrow , a bardzo przyjemne auto

Jak będzie z hałasem w tym aucie przy prędkościach 100-130 km/h ? Jeśli tak jak w focusie II 1.6, to nieco za głośno hmm.gif

Napisano

> nieprawda ja swoim coltem w trasie robie 5,8 z predkosciami 90-100

> przy ostrym palowaniu wyprzedzanie i 140na budziku spalanie wyszlo mi kolo 7 litrow.

> wiec moge powiedziec smialo ze colt spelnia wszystkie wymagane warunki, no moze nie jest

> szczegolnie za elastyczny 90-130.

> za to jest przestronny dobrze wyposarzony i nawet ladny.

Chłopie...

Ogarnij się, przeczytaj co piszesz, ogarnij się raz jeszcze i...

Echhh...

No i fajno, a ja benzyną 230 (dwieście trzydzieści) KM zrobiłem po mieście 6,5 - licytujesz się dalej?

Napisano

> Myślę, że te nowe silniki t.benzyna pojemności ok. 1l to potrafią Mam konkretnie na myśli Fiata i

> Forda, być może inne podobnie. Tylko żaden z samochodów z tymi silnikami nie spełni

> pozostałych wymagań

Quote:

-silnik benzynowy (bez tsi, fsi itp.),

(...)

Przyjmujemy,póki co, że dielse są niefajne i chcemy benzynę.

Więc o czym tu gadugadu?

Napisano

> Chłopie...

> Ogarnij się, przeczytaj co piszesz, ogarnij się raz jeszcze i...

> Echhh...

> No i fajno, a ja benzyną 230 (dwieście trzydzieści) KM zrobiłem po mieście 6,5 - licytujesz się

> dalej?

to wspolczuje innym jadacym za toba

oczywiscie wolnossaca benzyna o jakiej jest tu mowa? hehe.gif

wiesz ja moge napisac ze mi spalil 1l co, sam sie ogarnij i bredni nie wypisuj

Napisano

Mój tata miał Xsarę II 1.6 16v 110KM. Jechałem tym na wakacje

nad PL morze, 500 km i średnie spalanie wyszło 6l. Byłem wtedy

młody i gdzie się dało zapitalałem jak zły zlosnik.gif

Jak jechaliśmy na zachód niemiec to średnia z trasy wyszła 6.5l.

Czyli po PL wiadomo łykanie TIR (nie było jeszcze A2),

a w niemczech 150-160 przelotowa. Auto bardzo komfortowe w trasie ok.gif

Myślę, że niskie spalanie wynikało z dość małej masy auta,

afair 1120 kg ?! oraz dość długiego 5 biegu.

Edit:

Zapomniałem dodać, szukaj auta z tempomatem. Bo tak smile.gif

Edit2:

Szukaj samochodów niskich, lekkich, najlepiej sedanów (najlepszy cx)

Napisano

> Golf V-VI lub Audi A3

> z silnikiem 1,6 102KM

Na temat golfa V z silnikiem 1,6 102KM mogę powiedzieć dużo. Średnie spalanie w trybie mieszanym ok. 9-10l/100km zlosnik.gif On się chyba tylko go gazu nadaje, ale u mnie jako służbowy jest nie do zajechania ok.gif

Napisano

> Na temat golfa V z silnikiem 1,6 102KM mogę powiedzieć dużo. Średnie spalanie w trybie mieszanym

> ok. 9-10l/100km On się chyba tylko go gazu nadaje, ale u mnie jako służbowy jest nie do

> zajechania

najlepsze rajdówka to służbówka...

auta które podałem są popularne, stary i sprawdzony silnik o prostej konstrukcji, b.dobrze tolerują LPG, auta solidne, trwale i bezpieczne, ciche, mało tracą na wartości, części i serwis łatwo dostępny,

jeżeli będzie jeździła tym kobieta na trasach to i spalanie będzie w normie...

Napisano

> Na temat golfa V z silnikiem 1,6 102KM mogę powiedzieć dużo. Średnie spalanie w trybie mieszanym

> ok. 9-10l/100km

Ale "tryb mieszany" jest pojęciem względnym. Golf V z takim silnikiem przy założonych warunkach jest w stanie osiągnąć powtarzalne 6,5 l / 100 km (a pewnie nawet i nieco mniej), co nie znaczy, że nie da się spalić więcej.

EDIT:

oczywiście przy założeniu, że 110 km/h to oczekiwana prędkość podróżna, a nie średnia z odcinka.

Napisano

> Jak będzie z hałasem w tym aucie przy prędkościach 100-130 km/h ? Jeśli tak jak w focusie II 1.6,

> to nieco za głośno

nie wiem jak jest w fokusie tu masz 4 tys obr. przy 130 i zaczyna bys slycahc silnik ale radio na 8 i sprawa zalatwiona , mam wrazenie ze jest treoszke ciszej niz w 6 , do 100 sisza spokuj lekko slychac szum opon

Napisano

> może civic ufo?

> 1,8 to baaardzo oszczędna jednostka - IMO na trasie bez problemu da się zrobić 6l/100km

Tylko pod warunkiem robienia średniej 110kmh na autostradzie. W każdym razie średnie spalanie 6, średnia prędkość 110 są w UFO bez problemu do zrobienia.

Napisano

> myśleliśmy swifta 1,3benz. bo wujek robi tym 6,5L

> ale drogi jak japoniec i mały.

Mały i trzeszczy, a do tego nie przyspiesza na czwartym i piątym biegu. Jego ogromnym plusem jest bezawaryjność i fajne prowadzenie waytogo.gif.

Napisano

> Fiat NB 1,4 tjet 150 KM rocznik 2007. Jeśli za mocny to 1,4 90 KM.

150 koni daje radę, ale nie ma opcji zmieszczenia się w założonym spalaniu. Z tego co wiem (nie było mi dane powozić) 1,4 95hp jest naprawdę wolny frown.gif.

Napisano

> tjet na pewno da radę, ale wolałbym bez turbo.

Nie ma się czym martwić - ten silnik nie ma "typowych", kosztownych przypadłości.

> ciekawe czy tym 90KM by zszedł na te 6L/100. Auto piękne, tylko kurde pod 30 kPLN,

> trochę boli. wszystkie te autka mają skrzynię 6 speed?

Myślę, że 6l jest wykonalne. Wszystkie 95 konne Bravo mają skrzynię "szóstkę".

Napisano

> Możesz poszukać Ceeda 1,4 109KM

Bardzo sensowne wyjście, na spółę z Hyundaiem i30 waytogo.gif.

, a z mniejszych europejczyków np Clio 2 1.2 16V. W osiągach szału

> może nie ma, ale na pewno spali poniżej 6l i jednej osobie da się nim swobodnie przemieszczać

> Sprawdzone w praktyce

Clio Mk3 z tym silnikiem pochłania potężne ilości paliwa przy prędkościach autostradowych - w przybliżeniu tyle ile Bravo z dwukrotnie mocniejszym T-Jet'em przy tych samych prędkościach (120km/h i więcej).

Napisano
  • Autor

Och jeden wieczór mnie nie było, a tu tyle nowych opinii.

Bardzo dziękuję za Wasze zaangażowanie. Z uwagą śledzę i ważę

wszystkie komentarze.

Napisano

> 150 koni daje radę, ale nie ma opcji zmieszczenia się w założonym spalaniu. Z tego co wiem (nie

> było mi dane powozić) 1,4 95hp jest naprawdę wolny .

Uwierz mi, ze sie da. Wprzypadku tego auta bardzo wiele zależy od nogi kierowcy. 6 w trasie jest jak najbardziej realne.

Napisano

> -silnik benzynowy (bez tsi, fsi itp.), taki który uciągnie --auto wielkości kompakt, od biedy klasa

> 'B' plus ( liczę 900-1200 kg) --bez zamulania na włączonej klimie, bez bólu ze średnią

> prędkością ~110kmph --dobrą elastycznością na ekspresówce pomiędzy 90-130kmph

> -spalaniem w trasie na poziomie 6L/100km

> Z dodatkowych informacji:

> -najlepiej popularny hatchback, 5D

> -rok 2006-2008, dobrze by z 5lat = 125tys km przelatał

> -klima i ze 4 'jaśki' reszta mi lotto

> Poszukuję auta dla żony. Obecnie jeździ Hyundaiem Atos '00

> ok. 20km dziennie, spala to średnio 6L/100km. Ale przenoszą

> jej zakład i będzie musiała jeździć 100km dziennie. Na

> szczęście 80km ze 100 to droga ekspresowa, gdzie można by zrobić

> dobry wynik na spalanie. Niesty Atos to za mała szkorupa,

> niebezpieczna i niewygodna na takie trasy, nie ma kilmy.

> Byłoby coś takiego w benzynie około 1,4 - 1.6, z min 90KM?

> P.S.

> Przyjmujemy,póki co, że dielse są niefajne i chcemy benzynę.

Nie wiem czy aby trafie w Twoje kryteria, ale mojej żonie kupiłem Renault Twingo 1,5 DCi z rocznika 2010 za 19 tys zł . Przebieg 22 tys km, samochód jeszcze na gwarancji fabrycznej.

Spalanie w mieście to 4,5-5 l max, na trasie schodzisz spokojnie poniżej 4 więc oszczędność na maxa. Prędkości które podałeś spokojnie osiąga, max co jechałem prawie 170 km/h, ale oczywiście prędkość podróżna 90-120.

W środku dość wygodnie, wcale nie ciasno itp.

Owszem nie jest to żadne wow, ale na takie dojazdy nie widzę lepszego samochodu.

Napisano
  • Autor

Troszkę malutkie, bo zdarza się jednak, że 2x w miesiącu jedziemy gdzies dalej

z czterema osobami na pokładzie. Co do silnika nie mam zastrzeżeń, poza tym,

że ropniok.

PS. Oglądaliśmy parę Crom, (to Twoje ogłoszenie też). Ale za cholere się jej ten samochód nie podoba wizualnie. Więc jak to z babą, umarł w butach.

A wczoraj zaś mi siedzi o ogląda Sceniki 1.9. Ja już nie mogę .

> Nie wiem czy aby trafie w Twoje kryteria, ale mojej żonie kupiłem Renault Twingo 1,5 DCi z rocznika

> 2010 za 19 tys zł . Przebieg 22 tys km, samochód jeszcze na gwarancji fabrycznej.

> Spalanie w mieście to 4,5-5 l max, na trasie schodzisz spokojnie poniżej 4 więc oszczędność na

> maxa. Prędkości które podałeś spokojnie osiąga, max co jechałem prawie 170 km/h, ale

> oczywiście prędkość podróżna 90-120.

> W środku dość wygodnie, wcale nie ciasno itp.

> Owszem nie jest to żadne wow, ale na takie dojazdy nie widzę lepszego samochodu.

Napisano

> Troszkę malutkie, bo zdarza się jednak, że 2x w miesiącu jedziemy gdzies dalej

> z czterema osobami na pokładzie. Co do silnika nie mam zastrzeżeń, poza tym,

> że ropniok.

> PS. Oglądaliśmy parę Crom, (to Twoje ogłoszenie też). Ale za cholere się jej ten samochód nie

> podoba wizualnie. Więc jak to z babą, umarł w butach.

> A wczoraj zaś mi siedzi o ogląda Sceniki 1.9. Ja już nie mogę .

> > Owszem nie jest to żadne wow, ale na takie dojazdy nie widzę lepszego samochodu.

Uwierz mi, że Twingo spokojnie wystarczy nawet dla 4 osób na jakieś tam przejazdy raz na jakiś czas. Oczywiście szanuję wasze zdanie, jesli Wam za małe to za małe i już, ale to na prawdę fajny i nie doceniany samochód. Spalanie śmieszne, lejesz ropy za 200 zł i jeździsz, jeździsz, jeździsz..... i co najważniejsze jak poszukasz to kupisz praktycznie nowy samochód, a nie 8 życie kurczaka ok.gif

Napisano

> Bardzo sensowne wyjście, na spółę z Hyundaiem i30 .

Nie do końca spełnia oczekiwania...

W mieście (Łódź) z klima wychodzi średnie okolo 9.

W trasie przy prędkościach przelotowych 90-120 spalił mi ok 7.5.

Ma niestety bardzo krótkie przełożenia i przy 80 ma już 2500obr.

I podstawowe pytanie czy w założonym budżecie znajdzie nawet pierwsze egzemplarze...

Pozdrawiam

Napisano

> Nie do końca spełnia oczekiwania...

> W mieście (Łódź) z klima wychodzi średnie okolo 9.

> W trasie przy prędkościach przelotowych 90-120 spalił mi ok 7.5.

To masz chyba jakiś zepsuty. Jak ostatnio wsiadłem do I30 mojego taty (1.4 benzyna), to średnie spalanie nieresetowane od kilku tys. km było wyświetlone 6.2 l/100km. Zresetowałem, przejechałem ze 100km przez 2 dni, w duże upały, non stop z klimą, trochę po autostradzie, trochę po mieście, trochę po swojej wsi, więc typowo mieszana jazda. Pokazał 6.8l/100km na koniec. Wskazania raczej zgadzają się z faktycznym spalaniem

> Ma niestety bardzo krótkie przełożenia i przy 80 ma już 2500obr.

Racja, ale przy prędkościach powyżej 100km/h obroty mają małe znaczenie. Tutaj już główną rolę w spalaniu zaczynają grać opory. Obroty, obecność lub brak 6 biegu, to kwestia głównie doznań akustycznych zlosnik.gif Fakt, że I30 jest tutaj dosyć kiepski. Od 120km/h silnik zaczyna wyć niemiłosiernie.

> I podstawowe pytanie czy w założonym budżecie znajdzie nawet pierwsze egzemplarze...

> Pozdrawiam

Napisano

> Nie do końca spełnia oczekiwania...

> W mieście (Łódź) z klima wychodzi średnie okolo 9.

Tego nie miałem okazji sprawdzić niestety frown.gif.

> W trasie przy prędkościach przelotowych 90-120 spalił mi ok 7.5.

Mnie się udało zejść poniżej 7l przy podobnych prędkościach (z 6kkm nim zrobiłem), ale to wciąż w sumie więcej niż autor wątku zakłada ok.gif.

> Ma niestety bardzo krótkie przełożenia i przy 80 ma już 2500obr.

Taki niestety jest urok małego silnika frown.gif.

> I podstawowe pytanie czy w założonym budżecie znajdzie nawet pierwsze egzemplarze...

Tego niestety nie wiem, nie znam cen z rynku używek w PL.

> Pozdrawiam

Ja również zlosnik.gif.

Napisano

> nieprawda ja swoim coltem w trasie robie 5,8 z predkosciami 90-100

> przy ostrym palowaniu wyprzedzanie i 140na budziku spalanie wyszlo mi kolo 7 litrow.

> wiec moge powiedziec smialo ze colt spelnia wszystkie wymagane warunki, no moze nie jest

> szczegolnie za elastyczny 90-130.

> za to jest przestronny dobrze wyposarzony i nawet ladny.

era fajnych Coltow skonczyla sie na CJ0.

z tych nowych, jedynie CZT 3d ma wyglad.

wg mnie

Napisano

> Uwierz mi, ze sie da. Wprzypadku tego auta bardzo wiele zależy od nogi kierowcy. 6 w trasie jest

> jak najbardziej realne.

Próbuję i próbuję i nie mogę zejść swoim T-Jetem tak nisko zlosnik.gif. Gdzieś tam, kiedyś mocno przymulając udawało mi się zrobić z 6,5l z kompa i to na niedługim dystansie tocząc się z prędkościami rzędu 80-90km/h.

Napisano

> To masz chyba jakiś zepsuty. Jak ostatnio wsiadłem do I30 mojego taty (1.4 benzyna), to średnie

> spalanie nieresetowane od kilku tys. km było wyświetlone 6.2 l/100km.

To sprawdź jaką ojciec miał prędkość średnią.

Bo ja jeżdżąc po mieście nie jestem w stanie przekroczyć 40km/h (łącznie z kilkoma szybszymi przejazdami po obwodnicy). To jest średnia prędkość z ostatnich okolo 1500km.

I druga zasadnicza sprawa z jakimi prędkościami jeździ twój ojciec i po jakim mieście. Jeśli trzyma sie ściśle przepisów, to przy jeździe 50 km/h na 4. biegu może osiągać takie spalanie.

Ja niestety, ale głównie jeżdżę 2-3 pasmówkami z prędkościami +20 i niestety, ale bywa ze swiatla sa co 400-500m.

I pytanie czy z dystrybutora wychodzą mu podobne wyniki. Na zbiorniku robię ok 550-580km.

Zresetowałem,

> przejechałem ze 100km przez 2 dni, w duże upały, non stop z klimą, trochę po autostradzie,

> trochę po mieście, trochę po swojej wsi, więc typowo mieszana jazda. Pokazał 6.8l/100km na

> koniec. Wskazania raczej zgadzają się z faktycznym spalaniem

Przez 2 dni też non-stop z klimą przejechałem 250km i poza miastem i na autostradzie. Wiekszosc trasy 90-120, po autostradzie i pod 160-170 chwilami. Srednią miałem w granicach 66km/h. Spalanie pokazal 7.5l. Byc moze kombi jest ciezsze wink.gif

> Racja, ale przy prędkościach powyżej 100km/h obroty mają małe znaczenie. Tutaj już główną rolę w

> spalaniu zaczynają grać opory. Obroty, obecność lub brak 6 biegu, to kwestia głównie doznań

> akustycznych Fakt, że I30 jest tutaj dosyć kiepski. Od 120km/h silnik zaczyna wyć

> niemiłosiernie.

> > Pozdrawiam

6. biegu napewno brakuje w tej wersji. A jeśli chodzi o głośność, to rzeczywiście od 120 robi się głośniej, ale nie jest to dla mnie jakoś uciążliwe.

Napisano

> Przez 2 dni też non-stop z klimą przejechałem 250km i poza miastem i na autostradzie. Wiekszosc

> trasy 90-120, po autostradzie i pod 160-170 chwilami. Srednią miałem w granicach 66km/h.

> Spalanie pokazal 7.5l. Byc moze kombi jest ciezsze

na pewno kombi jest cięższe. Przejechałem kiedyś tym i30 na południe Europy w sumie między 3 a 4 tys. km w cztery osoby, z pełnym bagażem, oczywiście z klimą, głównie po autostradach. Prędkości były utrzymywane około 140km/h, w porywach do 160km/h, ale dla mnie przy tej prędkości w tym aucie jest zdecydowanie za głośno. Srednie z całej trasy pokazał 6.4l/100km. Mniej więcej zgadzało się to z tankowaniami. Te silniki 1.4/1.6 są imho całkiem oszczędne

Napisano

> na pewno kombi jest cięższe. Przejechałem kiedyś tym i30 na południe Europy w sumie między 3 a 4

> tys. km w cztery osoby, z pełnym bagażem, oczywiście z klimą, głównie po autostradach.

> Prędkości były utrzymywane około 140km/h, w porywach do 160km/h, ale dla mnie przy tej

> prędkości w tym aucie jest zdecydowanie za głośno. Srednie z całej trasy pokazał 6.4l/100km.

> Mniej więcej zgadzało się to z tankowaniami. Te silniki 1.4/1.6 są imho całkiem oszczędne

Wybacz, ale ten wynik jest nierealny, albo predkosci byly sporo nizsze hehe.gif

Napisano

Mam ów 1,4 16V - taki tatowóz.

Przyśpiesza zadowalająco, ale do 3 biegu... zlosnik.gif

Na szczęście na tej trójce da radę bez problemu do 120 km/h podciagnąć.

W trasie aby mieć te 6 litrów na 100 km to trzeba by cały czas 110 jechać po prostym a najlepiej z górki. zlosnik.gif

6,5l / 100 km jest do zrobienia.

Moje trasy opiewają w zużycie ok 6,7l / 100 km

Prędkości do 130 km/h (licznikowe)

Z ostatnich 20 tyś km średnie zużycie dla cyklu mieszanego to 7,3 l/100

aha - taki fajny dinks - klima co prawda zamula auto, ale jak wciśniemy pedał do dechy, to komp wyłącza sprężarkę - mała rzecz a cieszy.... zlosnik.gif

@bastek83 - wpadnij kiedyś na Wolę koło Pszczyny/Międzyrzecza - pooglądasz, pojadymy na autostradę...

Napisano

> Wybacz, ale ten wynik jest nierealny, albo predkosci byly sporo nizsze

dlaczego? W Bravo mam turbodoładowany 1.4 i pali około litra więcej, średnio mieszczę się w 7.5l/100km. Wolnossący 1.4 w I30 pali około litr mniej i to jest imho jak najbardziej normalne. Co w tym dziwnego? Prędkości były takie jak napisałem. Jak ja kierowałem, raczej nie przekraczałem 140km/h. Jak jechała żona to czasem się zapomniała i było 160km/h

Napisano

> dlaczego? W Bravo mam turbodoładowany 1.4 i pali około litra więcej, średnio mieszczę się w

> 7.5l/100km. Wolnossący 1.4 w I30 pali około litr mniej i to jest imho jak najbardziej

> normalne. Co w tym dziwnego? Prędkości były takie jak napisałem. Jak ja kierowałem, raczej nie

> przekraczałem 140km/h. Jak jechała żona to czasem się zapomniała i było 160km/h

O ile moge sobie wyobrazic 6,5 przy spokojnej jezdzie w trasie, o tyle przy przelotach autostrada 140km/h i wiecej to juz raczej nie grinser006.gif

Bylby to calkiem niezly wynik nawet dla diesla wink.gif

Focus 2 kombi 1.4 w takich warunkach spalal 8-8,5/100...

Napisano

> O ile moge sobie wyobrazic 6,5 przy spokojnej jezdzie w trasie, o tyle przy przelotach autostrada

> 140km/h i wiecej to juz raczej nie

cała trasa nie była autostradą. Jechaliśmy na południe Chorwacji przez Budapeszt. Spalanie było zresetowane przed wyjazdem. W Budapeszcie pokazał poniżej 6l/100km (spokojna jazda przez Słowację po zwykłych drogach). Potem podczas jazdy autostradowej średnie spalanie stopniowo rosło i było 6.4. W drodze powrotnej prawie się nie zmieniło. Można więc przyjąć że przy jeździe autostrdadowej palił około 7l/100km. I to włączając w to jeden mega korek.

> Bylby to calkiem niezly wynik nawet dla diesla

> Focus 2 kombi 1.4 w takich warunkach spalal 8-8,5/100...

Napisano

Corolla E12 1.4VVTI przy spokojnej jeździe w trasie z prędkościami 100-110km/h spalała w granicach 6l/100km (dane z komputera, pod dystrybutorem wychodziło podobnie).

Astra 2 1.4 16V przy permanentnym but.gif spalała w trasie ~6,5l/100km, gdyby jechać normalnie ze wszystkimi bez kręcenia do czerwonego myślę że 6l/100km będzie łatwe do osiagnięcia.

Szukałbym samochodu w miarę popularnego, ewentualnie z instalacją LPG zamontowaną u rozgarniętego mechanika.

Koszty paliwa to jedno, pozostałe koszty eksploatacji to drugie, a trzecie to konieczność bojowej gotowości 5 dni w tygodniu.

Napisano

Z "B plus" dobrym pomysłem, który jest ciężki w realizacji będzie Honda Jazz. Mały silnik, mocny, a nadwozie większe w środku niż na zewnątrz. Jak się ma czas na poszukiwania to może się coś trafi.

Tylko nie od dziadka z Wehrmachtu bo ten już głuchy i pewnie jeździł 90 km/h na drugim biegu. wink.gif

W klasie C wszystko jest do pogodzenia, ale to już silnie zależy od kierowcy, a nie od auta. Jednak Corolla/Auris od niepalącego lekarza z VVT-i (nawet 1.6) będzie pomysłem nie do wyśmiania. zlosnik.gif

Z pakietu europejskiego trzeba brać pod uwagę najlepsze auto z beznadziejnych czyli Astrę G. Odpada tu problem wyboru silnika. Jaki by nie był, każdy będzie dobry jak pomidorowa w wigilię. Wybór Opla raczej się nie zemści.

Z "B plus" europejskiego można wspomnieć o Fusionie. Auto było często kupowane u nas do dojazdów na działkę więc filtr powietrza oddychał świeżym luftem. Jednak polecam go tylko dlatego, że to nie ja będę siedział w środku. zlosnik.gif Auto na wskroś uniwersalne.

Trzeba jednak pamiętać, że wymagania bardziej pasują do lżejszego japończyka z 16v niż do auta z UE.

Powodzenia.

P.S. I tak najlepsze jest nowe Aveo z tempomatem. wink.gif

Napisano

> Z "B plus" dobrym pomysłem, który jest ciężki w realizacji będzie Honda Jazz. Mały silnik, mocny, a

> nadwozie większe w środku niż na zewnątrz.

o ile z ostatnia czescia moge sie zgodzic bo auto jest sensownie pakowne etc. to nazywanie tego silnika "mocnym" to ponury zart. Bylem na jezdzie testowej (wiadomo, praktycznie nowka, niedotarta) i szalu nie bylo delikatnie mowiac. Ale dostalem tez kiedys zastepczaka (ok 100kkm) i niestety bylo tak samo. Chcialem sie dynamicznie wlaczyc do ruchu i sie nielicho spocilem ze mi w zad wjada. 1ka, opor a tu prawie nic sie nie dzieje a auto w lusterku rosnie podejrzanie szybko yikes.gif. Jezdzilem wtedy Swiftem (nieelastyczne 92KM vs 76 Jazza) wiec niewiadomo czego sie nie spodziewalem, ale dynamika Jazza to jest naprawde dramat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.