Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polska Policja

Featured Replies

Napisano

> Mnie tylko dziwi dlaczego nie robia przetargow na caly kraj. Zamiast 200 dla Lodzi 100 dla Warszawy

> + jakies dla UM czy strazy miejskiej. Dalbym przetarg np auto klasy B max 45k na kolach

> calorocznych np 1000 sztuk i wyslac na cala Pl. Nie byloby taniej?

Zapewne masz rację, z tym że za chwilę znalazłby się malkontent który stwierdziłby że to nieelastyczne podejście. Wszak inne auta potrzebne są na północy, a inne w górzystych terenach grinser006.gif

Napisano

> a gość by

> się nawet nie przyznawał że za moje pieniądze kupili auta do wozenia akt

czym maja te akta wozić ? 250KM insigniami ?

dalej

opel-thueringer-polizei-eisenach-maerz-34725.jpg

jak dobrze widze to kogut nie jest na relingach smirk.gif

moge sie założyć ze w miejscu przykrecenia dach ma belke wzmacniajacą

niestety nie ma na alledrogo zdjecia od spodu

masz za szkłem http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/47/73/44/75/4773447577

Napisano

> A co do montażu "kogutów" to większość pojazdów uprzywilejowanych ma tak montowane. Też mnie to

> dziwi, że nie wykorzystuje się fabrycznych mocowań na dachu. Ale tak podobno jest szybciej i

> taniej.

Po wycofaniu ze służby trudno będzie taki samochód z dziurawym dachem odsprzedać, o ile w ogóle będzie jeszcze nadawał się do odsprzedaży.

Napisano

> Po wycofaniu ze służby trudno będzie taki samochód z dziurawym dachem odsprzedać, o ile w ogóle

> będzie jeszcze nadawał się do odsprzedaży.

A kto tam się przejmuje takimi pierdołami.Podatnik płaci,podatnik kupi nowe skromny.gif

Napisano

> Po wycofaniu ze służby trudno będzie taki samochód z dziurawym dachem odsprzedać, o ile w ogóle

Widziałeś stan wyprzedawanych aut z policji ???

Naprawdę taka dziura w dachu będzie niewielkim problemem zlosnik.gif.

Napisano

> Widziałeś stan wyprzedawanych aut z policji ???

> Naprawdę taka dziura w dachu będzie niewielkim problemem .

To byl jeden z komentarzy przy zmianie koloru radiolek z granatowych na srebrne, ze bedzie wiecej chetnych na zakup po wycofaniu z eksploatacji grinser006.gif

Napisano

Dlaczego tak sądzisz? Przeciez auta (po-policyjne itd) z zachodu tez maja dziury w dachu po kogutach i jakos się u nas sprzedają - co za problem zmienić/zaspawać dach ? niewiem.gif

Napisano

I bardzo dobrze. Żaden nieuczciwy handlarz nie kupi na przekręt bo musiałby dziury zaspawać i dach malować.

Tzn. pewnie znajdą się tacy ale opłacalność im spadnie, więc być może będzie ich mniej?

Napisano

> I bardzo dobrze. Żaden nieuczciwy handlarz nie kupi na przekręt bo musiałby dziury zaspawać i dach

> malować.

> Tzn. pewnie znajdą się tacy ale opłacalność im spadnie, więc być może będzie ich mniej?

Chyba zartujesz zlosnik.gif zaspawanie takich dziur i malowanie dachu to najmniejszy problem zlosnik.gif

Aut po-polizei jest w Polsce mnóstwo, zwłaszcza srebrnych Passatów, Mercedesów, Audic zlosnik.gif

Napisano

I białych opli i peugeotów z Francji ok.gif

Napisano

> I białych opli i peugeotów z Francji

Tak jest, i Sceniców waytogo.gif

Napisano

Ostatnio miałem klienta (handlarz) , vectrą c kombi białą po radiowozie nieoznakowanych.. szukał jakiś kołków/spinek żeby dziury w desce zamaskować hehe.gifhehe.gif

Napisano

> A co do montażu "kogutów" to większość pojazdów uprzywilejowanych ma tak montowane. Też mnie to

> dziwi, że nie wykorzystuje się fabrycznych mocowań na dachu. Ale tak podobno jest szybciej i

> taniej.

Nie zgodzę się z Tobą, to zależy kto pisze siwz i jaka ma wyobraźnię. są relingi, miejsca na bagażniki dachowe ewentualnie magnesy, takiego mocowania jeszcze nie widziałem, też samo wprowadzenie wiązki do wnętrza "imponujące".

Napisano

Tego typu samochody mają przeważnie dożywocie w służbach mundurowych.

Napisano

> Chyba zartujesz zaspawanie takich dziur i malowanie dachu to najmniejszy problem

No to tym bardziej wszystko gra.

smirk.gif

Napisano

> Tego typu samochody mają przeważnie dożywocie w służbach mundurowych.

A jeśli nawet jakiś idzie na handel to przeważnie biorą je "pracownicy" wink.gif znam jednego pana który pracował na stanowisku cywilnym i kupił poldka po "firmie" zlosnik.gif i straszy po Kielcach tym poldkiem hehe.gifhehe.gif jednak większa część tych samochodów idzie na żylety.. a nowsze to przeważnie tylko i wyłącznie z powodu dzwona hehe.gif

Napisano

> a co podczas gdy trzeba bedzię podjąć pościg?

A to według Ciebie się nadaje ?

kiaw-wek_2.jpg

Napisano

> a co podczas gdy trzeba bedzię podjąć pościg?

> - zero zero do zero trzynaście, słuchajcie, dajce dwa patrole bo zgubiłem gościa

Założę się że jak bym jechał taką 100 konną corsą na sygnale to w mieście nie uciekł byś mi żadnym autem.Nawet jak byś miał z 300koni.

Napisano

> Mnie tylko dziwi dlaczego nie robia przetargow na caly kraj. Zamiast

> 200 dla Lodzi 100 dla Warszawy i wyslac na cala Pl. Nie byloby taniej?

Ale wtedy tylko jedna "ekipa przetargowa" dostała by swoją dolę, a tak - co przetarg jest "smarowanie" grinser006.gif

Zresztą... zawsze zdumiewają mnie warunki zawarte w tych niby przetargach. Niby - bo jak inaczej zinterpretować takie zapisy:

- szerokość: 1997 - 1998mm

- wysokość: 1665 - 1666mm

- długość: 4556 - 4557mm

- rozstaw osi: 3557 - 3558mm

- moc silnika: 108 - 109 KM

- felgi: 16"

Zawsze mam nieodparte wrażenie, że w/w spełnia z góry wybrany jeden model, a cała procedura przetargowa to jedna wielka ściema.

Napisano

> Ale wtedy tylko jedna "ekipa przetargowa" dostała by swoją dolę, a tak - co przetarg jest

> "smarowanie"

> Zresztą... zawsze zdumiewają mnie warunki zawarte w tych niby przetargach. Niby - bo jak inaczej

> zinterpretować takie zapisy:

> - szerokość: 1997 - 1998mm

> - wysokość: 1665 - 1666mm

> - długość: 4556 - 4557mm

> - rozstaw osi: 3557 - 3558mm

> - moc silnika: 108 - 109 KM

> - felgi: 16"

> Zawsze mam nieodparte wrażenie, że w/w spełnia z góry wybrany jeden model, a cała procedura

> przetargowa to jedna wielka ściema.

Nie ma takich przetargów, a jeżeli tkwię w błędzie, to wskaż takowy palacz.gif

Napisano

> nowe samochody w Policji

> Opel Corsa a myslałem że po Fiacie Cinquecento nic mnie już nie zdziwi, a jednak...

> p.s. popatrzcie na montaż "kogutów"

Quote:

Pojawi się także 149 tanich w eksploatacji pojazdów małolitrażowych z segmentu A oraz B. Mają być przeznaczone nie tylko dla dzielnicowych, ale także dla policjantów, którzy będą je wykorzystywali je do wykonywania zadań administracyjnych i pomocniczych, czyli np. do przewożenia akt do prokuratur lub sądów. Będą przydatne szczególnie w miastach, gdzie jest duży ruch i trudno znaleźć miejsce do parkowania.

Widzę, że zdanie zbyt złożone by byle polski Dariusz mógł to ogarnąć rozumkiem.

Napisano

> Naprawdę jako podatnik chciałbyś płacić za paliwo do 250 KM Opla, który przywiózł dzielnicowego z

> wezwaniem?

A ja mogę się założyć, że i te Ople będą stały z laserami. Zobaczycie grinser006.gif

Napisano

Polska policja powinna mieć następujące radiowozy:

Fiat 500.

Opel Astra J kombi.

VW Caddy.

VW Transporter.

Napisano

> Polska policja powinna mieć następujące radiowozy:

> Fiat 500.

> Opel Astra J kombi.

> VW Caddy.

> VW Transporter.

Niestety nikt o tym nie mysli. Skoro Kila wybrala Slowacje na lokalizacje fabryki powinni jezdzic Astrami. Malo tego ja bym dal zapis, ze samochody panstwowe moga byc tylko takie, ktore zostaly wyprodukowane w PL.

Napisano

> Niestety nikt o tym nie mysli. Skoro Kila wybrala Slowacje na lokalizacje fabryki powinni jezdzic

> Astrami. Malo tego ja bym dal zapis, ze samochody panstwowe moga byc tylko takie, ktore

> zostaly wyprodukowane w PL.

Powinni. Zwłaszcza że Astry są bardzo przyzwoite.

Napisano

> a do czego ma służyć takowy pojazd? do zamówień jedzenia np?

W artykule napisane.

.

Napisano

>

> Widzę, że zdanie zbyt złożone by byle polski Dariusz mógł to ogarnąć rozumkiem.

uuuuuu koleguniu własnie wkroczyłeś na wojenna scieżke zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Pojawi się także 149 tanich w eksploatacji pojazdów małolitrażowych z segmentu A oraz B. Mają być

> przeznaczone nie tylko dla dzielnicowych, ale także dla policjantów, którzy będą je

> wykorzystywali je do wykonywania zadań administracyjnych i pomocniczych, czyli np. do

> przewożenia akt do prokuratur lub sądów. Będą przydatne szczególnie w miastach, gdzie jest

> duży ruch i trudno znaleźć miejsce do parkowania.

> Widzę, że zdanie zbyt złożone by byle polski Dariusz mógł to ogarnąć rozumkiem.

jaki jest sens kupowania oznakowanych pojazdów do wożenia papierów. Klasa pojazdu adekwatna do zadań ale po co oznakowanie ?

Napisano

> jaki jest sens kupowania oznakowanych pojazdów do wożenia papierów. Klasa pojazdu adekwatna do

> zadań ale po co oznakowanie ?

im więcej oznakowanej Policji na drogach , tym lepiej, nawet jak tego nie wykorzystują i wiozą papiery a kierujący akurat je kanapke i nie skupia się na pracy, to i tak poprawiają bezpieczeństwo tym ze ich widać ok.gif

Napisano

> Quote:

> Pojawi się także 149 tanich w eksploatacji pojazdów małolitrażowych z segmentu A oraz B. Mają być

> przeznaczone nie tylko dla dzielnicowych, ale także dla policjantów, którzy będą je

> wykorzystywali je do wykonywania zadań administracyjnych i pomocniczych, czyli np. do

> przewożenia akt do prokuratur lub sądów. Będą przydatne szczególnie w miastach, gdzie jest

> duży ruch i trudno znaleźć miejsce do parkowania.

nie mozna tego zlecic firmie zewnętrznej albo ochroniarskiej ?

w obrębie jednego miasta ekologicznie Policjant moglby to przewieźć np. rowerem ok.gif

po co generowac takie koszty?

Napisano

> Opel Corsa a myslałem że po Fiacie Cinquecento nic mnie już nie zdziwi, a jednak...

Typowy "bul" dupy, jakby kupili co innego też byś narzekał. Ja też myślałem, że po policyjnym Seicento widzianym w Krakowie nic mnie nie zdziwi, a widziałem policyjne Tico zlosnik.gif

Napisano

> im więcej oznakowanej Policji na drogach , tym lepiej, nawet jak tego nie wykorzystują i wiozą

> papiery a kierujący akurat je kanapke i nie skupia się na pracy, to i tak poprawiają bezpieczeństwo tym ze ich widać

widzisz środki publiczne wydatkuje się w sposób celowy, racjonalny i oszczędny. jak ktoś mi powie że oznakowanie pojazdu za ca. 10 kpln do samochodu do rozwożenia poczty jest celowe i racjonalne ...

A montaż jest po prostu po taniości bo pewnie nie było wskazania w SIWZ jak ma byc belka zamontowana.

Napisano

> widzisz środki publiczne wydatkuje się w sposób celowy, racjonalny i oszczędny. jak ktoś mi powie

> że oznakowanie pojazdu za ca. 10 kpln do samochodu do rozwożenia poczty jest celowe i

> racjonalne ...

> A montaż jest po prostu po taniości bo pewnie nie było wskazania w SIWZ jak ma byc belka

> zamontowana.

Przeciez to sklecil jakis nie majacy pojecia co te samochody beda robic. Zauwaz, ze to nie sa wersje policyjne tylko zwykle. Jak wlacza te swoje kompy to musza stac z wlaczonym silnikiem to samo SM i wtedy znajdzie sie Emil co bedzie z tvn turbo latal. Poufne akta nie moga byc wozone przez jakiegos DHL to raz. Dwa czesc z nich beda latac kryminalni a reszta pewnie technicy, dzielnicowi, moze i drogowka z laserem. Mialo byc tanio jest tanio. Dziura w dachu tez tania.

Tu by trzeba bylo zmienic system. Np. dzwonie do fabryki w Gliwicach i mowie w 2015 potrzebne 1k Astr kombi za cene np 55k maja miec dwa akumulatory, ladowanie jak w karetkach na kablu + wzmocnione zawieszenie. I wtedy i Policja zadowolona i Opel i pracownicy i kasa niejako wraca do Panstwa.

A takto kupili Corsy bo tanio dorzucili zimowki wywiercili dziury i git. A co z Alfami i kolami stalowymi?

IMO dobrze, ze nowe dobrze, ze male ale narod i tak narzeka.

Napisano

> Przeciez to sklecil jakis nie majacy pojecia co te samochody beda robic. Zauwaz, ze to nie sa

> wersje policyjne tylko zwykle. Jak wlacza te swoje kompy to musza stac z wlaczonym silnikiem

> to samo SM i wtedy znajdzie sie Emil co bedzie z tvn turbo latal. Poufne akta nie moga byc

> wozone przez jakiegos DHL to raz. Dwa czesc z nich beda latac kryminalni a reszta pewnie

> technicy, dzielnicowi, moze i drogowka z laserem. Mialo byc tanio jest tanio. Dziura w dachu

> tez tania.

> Tu by trzeba bylo zmienic system. Np. dzwonie do fabryki w Gliwicach i mowie w 2015 potrzebne 1k

> Astr kombi za cene np 55k maja miec dwa akumulatory, ladowanie jak w karetkach na kablu +

> wzmocnione zawieszenie. I wtedy i Policja zadowolona i Opel i pracownicy i kasa niejako wraca

> do Panstwa.

> A takto kupili Corsy bo tanio dorzucili zimowki wywiercili dziury i git. A co z Alfami i kolami

> stalowymi?

> IMO dobrze, ze nowe dobrze, ze male ale narod i tak narzeka.

To że dokumenty nie wożą kurierzy to wiem z autopsji. Rzadko które auta są specjalnie w fabryce produkowane dla np. policji czy innych służb, przeważnie są to cywilne dostosowane do jakiś tam wymagań. Wynika to z min. przetargów. Jak chcesz zamówic samochody jak nie masz przetargu rozstrzygniętego ? Poza tym zwróć uwagę że oferty skadają sprzedawcy a nie producenci. Jak ktoś rozgarnięty pisze wymagania to wytnie ich i pozostają firmy które profesjonalnie buduja samochody specjalne od podstaw np. biatel, szybicki

Napisano

taki powinni kupić

tylko ta belka

Dubai-Police-Bugatti-Veyron-Front-View.jpg

albo taki

_76439423_z14.jpg

Napisano

> Typowy "bul" dupy, jakby kupili co innego też byś narzekał. Ja też myślałem, że po policyjnym

> Seicento widzianym w Krakowie nic mnie nie zdziwi, a widziałem policyjne Tico

W Warszawie w okolicach Politechniki często widywałem malucha z bombami zlosnik.gif

Napisano

> Rzadko które auta są specjalnie w fabryce

> produkowane dla np. policji czy innych służb, przeważnie są to cywilne dostosowane do jakiś

> tam wymagań.

Nie wiem jak dziś, ale VW/Audi miało od dawien dawna w ofercie wersję Taxi/Polizei.

> Wynika to z min. przetargów. Jak chcesz zamówic

> rozstrzygniętego ?

Może wtedy nie było przetargów, a per saldo (TCO) wychodziło to względnie taniej, niż dziś.

Napisano

> Nie wiem jak dziś, ale VW/Audi miało od dawien dawna w ofercie wersję Taxi/Polizei.

> Może wtedy nie było przetargów, a per saldo (TCO) wychodziło to względnie taniej, niż dziś.

W '93 do policji trafiły Golfy, Vento, Passaty i T4 benzyniaki z umowy z Kulczykiem, wtedy nie było przetargu (albo ich nie było w ogóle).

Napisano

> Przeciez to sklecil jakis nie majacy pojecia co te samochody beda robic. Zauwaz, ze to nie sa

> wersje policyjne tylko zwykle. Jak wlacza te swoje kompy to musza stac z wlaczonym silnikiem

Auto wykonujące czynności służbowe może być na włączonym silniku.

> Tu by trzeba bylo zmienic system. Np. dzwonie do fabryki w Gliwicach i mowie w 2015 potrzebne 1k

> Astr kombi za cene np 55k maja miec dwa akumulatory, ladowanie jak w karetkach na kablu +

> wzmocnione zawieszenie. I wtedy i Policja zadowolona i Opel i pracownicy i kasa niejako wraca

> do Panstwa.

Ale tak się nie da.

> A takto kupili Corsy bo tanio dorzucili zimowki wywiercili dziury i git. A co z Alfami i kolami

> stalowymi?

Nic, zimą jeżdżą na alusach zlosnik.gif

Napisano

> W '93 do policji trafiły Golfy, Vento, Passaty i T4 benzyniaki z umowy z Kulczykiem, wtedy nie było

> przetargu (albo ich nie było w ogóle).

W dzisiejszym sensie ich nie było.

Napisano

> Nie wiem jak dziś, ale VW/Audi miało od dawien dawna w ofercie wersję Taxi/Polizei.

W naszych warunkach cenowo nie maja szans z konkurencją

> Może wtedy nie było przetargów, a per saldo (TCO) wychodziło to względnie taniej, niż dziś.

Ale u nas jest UZP i dlatego jest jak jest. Do tego dodaj z jednej strony cwaniakujących sprzedawców szukających kruczków w SIWZ a z drugiej urzędasów bez fantazji co musza wydać kasę w danym roku i masz takie kwiatki jak tak Corsa, Aro i inne

Napisano

> nie mozna tego zlecic firmie zewnętrznej albo ochroniarskiej ?

> w obrębie jednego miasta ekologicznie Policjant moglby to przewieźć np. rowerem

> po co generowac takie koszty?

Pizze tez bys mogl na rolkach albo hulajnoga dostarczac, niewiem.gif po co Ci takie koszty jak paliwo hehe.gif

Napisano

> Ale wtedy tylko jedna "ekipa przetargowa" dostała by swoją dolę, a tak - co przetarg jest

> "smarowanie"

Nie do końca...

Otóż każda komenda może mieć inne potrzeby transportowe, zarówno pod względem wielkości modeli jak i celowości ich działań. Jedno chcą terenówek, inni coś pokroju Corsy. Dodatkowo każda komenda dysponuje funduszem celowym (może nie każdego roku) na zakup pojazdów. Dochodzą do tego darowizny, współfinansowane zakupy, itd.

> Zresztą... zawsze zdumiewają mnie warunki zawarte w tych niby przetargach. Niby - bo jak inaczej

> zinterpretować takie zapisy:

> - szerokość: 1997 - 1998mm

> - wysokość: 1665 - 1666mm

> - długość: 4556 - 4557mm

> - rozstaw osi: 3557 - 3558mm

> - moc silnika: 108 - 109 KM

> - felgi: 16"

> Zawsze mam nieodparte wrażenie, że w/w spełnia z góry wybrany jeden model, a cała procedura

> przetargowa to jedna wielka ściema.

Powyższe ewidentnie wskazuje, że chcą, by wybrany został konkretny model. Pamiętasz artykuły, że w przetargu, gdy wygrała alfa to była tańsza o - nie pamiętam - 200 zł na samochodzie od Vectry/Insigni? A dlaczego? Bo tak był SIWZ napisany, że jeden głupi włącznik wyeliminował kilku konkurentów... I tak dalej, i tak dalej... Choć tajemnicą poliszynela było to, że przetarg miał być własnie pod Opla. Dlatego kolejny na nieoznakowane wygrał już Opelek wink.gif

Napisano

> W dzisiejszym sensie ich nie było.

ZTCW, Kulczyk nie zarobił na tych autach, ale na ich późniejszym serwisowaniu, gdyż nie od razu na polskim rynku dostępne były zamienniki smile.gif

Napisano

> Niestety nikt o tym nie mysli. Skoro Kila wybrala Slowacje na lokalizacje fabryki powinni jezdzic

> Astrami. Malo tego ja bym dal zapis, ze samochody panstwowe moga byc tylko takie, ktore

> zostaly wyprodukowane w PL.

To zaraz by NIK czy inny wydział wewnętrzny się doczepił, że podpada to pod ustawę o nieuczciwej konkurencji.

Na szczęście teraz nie ma już jedynego wyznacznika, jakim była cena.

Napisano

> To zaraz by NIK czy inny wydział wewnętrzny się doczepił, że podpada to pod ustawę o nieuczciwej

> konkurencji.

> Na szczęście teraz nie ma już jedynego wyznacznika, jakim była cena.

Taaa ... masz emisję spalin

Napisano

> To że dokumenty nie wożą kurierzy to wiem z autopsji. Rzadko które auta są specjalnie w fabryce

> produkowane dla np. policji czy innych służb, przeważnie są to cywilne dostosowane do jakiś

> tam wymagań. Wynika to z min. przetargów. Jak chcesz zamówic samochody jak nie masz przetargu

> rozstrzygniętego ? Poza tym zwróć uwagę że oferty skadają sprzedawcy a nie producenci. Jak

> ktoś rozgarnięty pisze wymagania to wytnie ich i pozostają firmy które profesjonalnie buduja

> samochody specjalne od podstaw np. biatel, szybicki

Ale przecież Opel posiada (a na 100% posiadał) pakiet dla policji choćby w Omegach. ok.gif

Napisano

> Pizze tez bys mogl na rolkach albo hulajnoga dostarczac, po co Ci takie koszty jak paliwo

ale pizza wystygnie a Policjant moze wyjsc/wyjechac godzine wczesniej