Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na zachodnim paliwie pali mniej

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem 3 tyś przez Europę zachodnią i z cała pewnością mogę potwierdzić, że moje auto na ichniejszym dieslu pali 0,5 - 1 litra miej na setkę czyli na skalę ogólnopolską jesteśmy nieźle dymani. Dlaczego tak jest ??

Napisano

Bo na zachodzie nawet współczynnik CX  jest korzystniejszy.

Napisano
26 minut temu, Marcin79 napisał:

Zrobiłem 3 tyś przez Europę zachodnią i z cała pewnością mogę potwierdzić, że moje auto na ichniejszym dieslu pali 0,5 - 1 litra miej na setkę czyli na skalę ogólnopolską jesteśmy nieźle dymani. Dlaczego tak jest ??

Bo jak wracasz to jedziesz zazwyczaj z wiatrem i tyle...

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

w jedną i drugą 

Napisano

Bo wzdłuż autostrad często są drzewa i mniej wieje?

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Marcin79 napisał:

Dlaczego? Dobre pytanie.

Inne pytanie: W takim razie, dlaczego według kontroli UOKiK paliwo na przeważającej większości stacji spełnia normy?

https://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

To jak z proszkami do prania niby te same ale jednak nie...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Cinek napisał:

I powietrze lepsze ;] 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
13 minut temu, gondoljerzy napisał:

dlaczego według kontroli UOKiK paliwo na przeważającej większości stacji spełnia normy?

Nawet największe g... można "przepchnąć", dostosowując odpowiednio normy...

To tak, jak z powietrzem: jest smog, bo normy są wyśrubowane. Zmienisz normy - masz powietrze "krystalicznie czyste" :hehe:

Napisano
23 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

To jak z proszkami do prania niby te same ale jednak nie...

ktoś kiedyś przyznał, że akurat proszki są celowo ''słabsze'' bo mało kto u nas przejmuje się czymś takim jak dozowanie, większość zwyczajnie sypie 'na oko'.

A co do paliw to wcale nie trzeba jechać za granicę, sam znam kilka stacji polskiego koncernu w okolicach granicy DE i CZ gdzie mi auto magicznie pali mniej, testowałem tyle razy i w tak skrajnych warunkach, że nie ma mowy o przypadku.

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał:

mam takie same obserwacje

ale tu tego nie przepchniemy

Napisano

Dlaczego tak jest ??

Bo za granicą jeździsz z przepisowymi prędkościami, czyli średnio -20 km/h, co daje takie właśnie oszczędności :ok:. Spróbuj u nas - też zadziała ;].

Napisano

Z olejem jest podobnie. Poprzedni interwał wymiany oleju miałem na kupionym w hurtowni Mobil1 0W40 z polskiej dystrybucji. Silnik brał 0,3/1000km. Obecnie jeżdżę na tym samym oleju, ale kupionym w 5 litrowych bańkach z dystrybucji niemieckiej. Silnik bierze 0,2/1000km.

Napisano
21 minut temu, amazaque napisał:

Bo za granicą jeździsz z przepisowymi prędkościami, czyli średnio -20 km/h, co daje takie właśnie oszczędności :ok:. Spróbuj u nas - też zadziała ;].

bezedury!!!

Żadnymi faktami nie potwierdzona hipoteza.

robię cyklicznie kółeczko PL- CZ- SK 

po zatankowaniu PL paliwa (premium żeby nie było) przy kółeczku Na PL paliwie w tym samym czasie przejazdu mam wyższe zużycie o około 0,8 litra na 100km

Napisano
1 minutę temu, prebek napisał:

po zatankowaniu PL paliwa (premium żeby nie było) przy kółeczku Na PL paliwie w tym samym czasie przejazdu mam wyższe zużycie o około 0,8 litra na 100km

Ja się za granicę nie wypuszczam. Ale nie mów mi, że średnie spalanie Clio 5,4 przy takim samym trybie jazdy na zagranicznym paliwie spadło by mi do 4,8 :hehe: :facepalm:. Ja znam budowę silnika spalinowego i wiem jak działa! :phi:

Napisano
7 minut temu, prebek napisał:

bezedury!!!

Nie przetłumaczysz nikomu. 

Ja jeżdżę autem po Belgii przez kilka miesięcy i czy jeżdżę szybko czy wolno, to wiem ile pali.

Po przyjeździe do PL pali 1L więcej na 100km. 

Napisano
Teraz, amazaque napisał:

Ja się za granicę nie wypuszczam. Ale nie mów mi, że średnie spalanie Clio 5,4 przy takim samym trybie jazdy na zagranicznym paliwie spadło by mi do 4,8 :hehe: :facepalm:. Ja znam budowę silnika spalinowego i wiem jak działa! :phi:

Mocno uśrednione spalanie

volvo (2,4 ccm) PL 7,8 inne 7,0

BMW (2,0 ccm) PL 6,0 inne 5,1

też znam zasady działania silnika 

Napisano
2 minuty temu, Dembu napisał:

Nie przetłumaczysz nikomu. 

No to chociaż mi spróbujcie :phi: - co w tym zagranicznym paliwie jest "lepsze", albo co droższe na czym nasi oszczędzają? I chociaż jeden przykład jakiegoś "zagranicznika" któremu po zatankowaniu w PL jakieś BMW czy Audi pali litr więcej :hehe:.

Napisano

Jezdze i tankuje regularnie Niemcy, Francja, Hiszpania, Włochy, Chorwacja. Nie zauważyłem żadnej różnicy w spalaniu. Jeżeli jest mniejsze spalanie to wynika ono ze spokojnej jazdy (autostrady, równe tempo) bo mandaty za granica są drogie a ja jade na wakacje więc się nie spieszę. A sama benzyna taka sama jak wszędzie.

Napisano
  • Autor

Jazda po autostradach na tempomacie . Prędkość 130-140  ( Polska i  zagranica ) w  Polsce nigdy nie widziałem średniego spalania zaczynającego się od 7.

Rekord niskiego spalanie miałem po tankowaniu w Austrii . Jazda z pakiem na dachu i rowerami na haku 7,5 litra kiedy jadąc do i z Poznania bez paka auto pali mi powyżej 8 litrów. 

Napisano
31 minut temu, Marcin79 napisał:

Jazda po autostradach na tempomacie . Prędkość 130-140  ( Polska i  zagranica ) w  Polsce nigdy nie widziałem średniego spalania zaczynającego się od 7.

Rekord niskiego spalanie miałem po tankowaniu w Austrii . Jazda z pakiem na dachu i rowerami na haku 7,5 litra kiedy jadąc do i z Poznania bez paka auto pali mi powyżej 8 litrów. 

Na A2 w strone Poznania prawie zawsze auto pali mi ok 1ltr wiecej niz jak wracam,  wlasnie ze wzgledu na wiatr...

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

No to chociaż mi spróbujcie :phi: - co w tym zagranicznym paliwie jest "lepsze", albo co droższe na czym nasi oszczędzają? I chociaż jeden przykład jakiegoś "zagranicznika" któremu po zatankowaniu w PL jakieś BMW czy Audi pali litr więcej :hehe:.

Będąc 3 tygodnie temu w DE po lawecie zauważyłem że auto inaczej pracuje i ma więcej mocy... Jak na pusto był problem z podjazdem na szóstce pod górki tak na niemieckim paliwie z Shella ze Scenickiem na pace nie miała problemów no i paliwa starczyło do PL... Z resztą wujek jak przyjeżdża do PL to zawsze mówi że spalanie jest wyższe i silnik inaczej pracuje... Dlaczego DCI na zachodzie jeżdżą, a u nas lecą pompy i wtryskiwacze? Z resztą patrzę na UOKiKu a 98% spełnia wszelakie normy, zaś na "naszym" orlenie wystarczy zatankować i najbardziej było to widać na Galaxy 1.9 TDI 70km mniej na tankowaniu i chmura za autem w porównaniu do stacji gdzie w 80% tankuję. 

Napisano

nie no przeciez kol. amazaque sie zna na silnikach i na spalaniu  

a nam to się wydaje i gusła uprawiamy

Napisano
7 minut temu, prebek napisał:

nie no przeciez kol. amazaque sie zna na silnikach i na spalaniu  

a nam to się wydaje i gusła uprawiamy

No dobra, niech Wam będzie :phi: - tam cukier też mają słodszy, proszki piorą lepiej i w czekoladzie jest więcej orzechów :oki:

Napisano
1 minutę temu, amazaque napisał:

No dobra, niech Wam będzie :phi: - tam cukier też mają słodszy, proszki piorą lepiej i w czekoladzie jest więcej orzechów :oki:

co do cukru

(nie oczekiwana zmiana tematu) 

cukier kupuję do pracy w 4 sklepach

zawsze przesypuję do tego samego pojemnika 

waga jest zawsze podobna ( w ciągu 3 lat "badań" tylko raz miał ponad 1 kg) 

ale do meritum

z 3 sklepów się do tego pojemnika nie mieści i jest jeszcze do cukiernicy

a z czwartego sklepu wchodzi tylko do pojemnika do cukiernicy już nie nasypie bo "nawet Salomon z pustego nie nasypie"

Napisano
28 minut temu, amazaque napisał:

Tylko że akurat to prawda w 100%

Edytowane przez mich89

Napisano
30 minut temu, amazaque napisał:

Cukru nie używałem, ale ile razy ciotka przysle jakieś słodycze z Niemiec to nie możemy ich się najeść bo są znacznie lepsze niż nasze. Proszek niemiecki najtańszy pierze lepiej niż nasz markowy, ostatnio mam nawet zamówienie od koleżanki z pracy. A kawa czy z Niemiec czy Anglii ma całkowicie inny smak... Jeżeli chodzi o jedzenie, typową zywnosciowke to akurat fakt naszej nic naszej Polskiej nie przebije.

Napisano
44 minuty temu, mich89 napisał:

Tylko że akurat to prawda w 100%

Cukier niemiecki jest slodszy i ma grubsze krysztalki, w domu nie wierzyli to przywiozłem 5 kg i na tym niemieckim cukrze matka placka przeslodzila bo proporcje cukru w cukrze były inne a ona wsypala po staremu.

Napisano

w piątek robiłem trasę Łódź - Chemnitz - Łódź 

po drodze tankowanie 6 razy, prędkość non stop 140km/h

Na LPG na zbiorniku robiłem niemal równo 200km - jak nawet na stację zajechałem jeszcze na oparach, to z tankowania wychodziło, że w zbiorniku mam miałem ok 1-1,5 litra LPG.

W Chemnitz na Aralu nabiłem pod korek i na pełnym zbiorniku dojechałem niemal do Legnicy (do samej granicy jest 177km) - zabrakło mi może z 15-20km. czyli na zbiorniku 230km.

Prędkość przelotowa taka sama. 

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

Dziś akurat wieje ze wschodu...

Walą w rogi w PL, diesel/benzyna/lpg, 

Ciekawe czemu filtr paliwa w dieslu wygląda po 2-3kkm jeżdżenia w PL jak po 60kkm na zachodzie Europy?

W PL tankowane tylko na "dobrych" stacjach.

Napisano

Trzeba by sprawdzić karty charakterystyki paliwa u nas i na zachodzie i zobaczyć jaką mają wartość kaloryczną. 

Krawiec

Napisano

Płynność jazdy na zachodzie jest dużo lepsza, nie ma tylu hamowań i przyspieszeń, kultura jazdy wyższa więc auta palą mniej. 

Napisano

A ja dosyć często tankuję na stacjach niemieckich a nawet holenderskich i nie potwierdzam zauważalnych zmian w spalaniu.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Maciej__ napisał:

Na A2 w strone Poznania prawie zawsze auto pali mi ok 1ltr wiecej niz jak wracam,  wlasnie ze wzgledu na wiatr...

to napisałem w jedną i drugą stronę to samo zresztą dotyczy Wawy..zawsze powyżej 8 litrów. 

Napisano
11 godzin temu, prebek napisał:

volvo (2,4 ccm)

BMW (2,0 ccm)

To jakieś modele RC, że mają takie miniaturowe silniczki? :phi:;)

Napisano
12 godzin temu, amazaque napisał:

Ja jeżdżę wszędzie z tempomatem ustawionym na 130 a też zaobserwowałem różnicę.

Napisano

Opel Astra IV z LPG dla krajów: Polska i Turcja ma serwis gazowy co 15 kkm, w pozostałych krajach Europy co 30 kkm. Wina to niskie normy paliwa w naszym kraju.

Napisano
12 godzin temu, prebek napisał:

bezedury!!!

Wiele razy jezdzilem do Szwecji i zazwyczaj tankowalem jeszcze w Gdyni/Gdansku

Spalanie na tym paliwie mialem tak samo niskie jak pozniej na szwedzkim paliwie. Sprawdzilem to zarowno w przypadku benzyny jak i oleju napedowego.

Podobnie bylo przy powrotach, zero roznicy miedzy szwedzkim, a polskim

Takie same obserwacje mialem przy podrozy do Chorwacji. Brak roznicy w spalaniu na polskim, austriackim i chorwackim paliwie.

Napisano

Potwierdzam obserwację odnośnie spalania LPG. Na gazie zatankowanym w Czechach zasięg jest większy.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Ja jeżdżę wszędzie z tempomatem ustawionym na 130 a też zaobserwowałem różnicę.

Jak ktoś okazjonalnie jeździ w trasy, to różnicy nie zauważy, bo nie ma powtarzalnego stylu jazdy. Ja jeżdżę w trasy non stop, 95% drogi na tempomacie z reguły ustawionym na 130, czasem 120 zależnie jaki mam nastrój, z rzadka 140. Zawsze na austriackim paliwie przejeżdżam więcej. 

Moją poprzednią 530d przejeżdżałem zwykle w trasie 900-950 km do zaświecenia się rezerwy, jedyny raz kiedy zrobiłem więcej był na austriackim paliwie - 1080 km. 

Nie wypowiem się co do zrywności czy lepszej pracy, bo auta mam mocne i ciche, ale zasięg zawsze był większy jak tankowałem w Austrii. 

Ostatnio zacząłem jeździć autem z LPG, tak samo - na niemieckim gazie przejeżdżam więcej kilometrów. Nie da się z tym dyskutować, to fakt. 

A i w Polsce i za granicą jeżdżę tak samo jeśli jadę w trasę z rodziną. Tempomat i jedna prędkość.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał:

Jak ktoś okazjonalnie jeździ w trasy, to różnicy nie zauważy, bo nie ma powtarzalnego stylu jazdy. Ja jeżdżę w trasy non stop, 95% drogi na tempomacie z reguły ustawionym na 130, czasem 120 zależnie jaki mam nastrój, z rzadka 140. Zawsze na austriackim paliwie przejeżdżam więcej. 

Moją poprzednią 530d przejeżdżałem zwykle w trasie 900-950 km do zaświecenia się rezerwy, jedyny raz kiedy zrobiłem więcej był na austriackim paliwie - 1080 km. 

Nie wypowiem się co do zrywności czy lepszej pracy, bo auta mam mocne i ciche, ale zasięg zawsze był większy jak tankowałem w Austrii. 

Ostatnio zacząłem jeździć autem z LPG, tak samo - na niemieckim gazie przejeżdżam więcej kilometrów. Nie da się z tym dyskutować, to fakt. 

A i w Polsce i za granicą jeżdżę tak samo jeśli jadę w trasę z rodziną. Tempomat i jedna prędkość.

No to ja jeżdżę podobnie. Też trudno mi się wypowiedzieć odnośnie pracy samego silnika (przy prędkości przelotowej na autostradzie różnicy nie da się poczuć, zwłaszcza jeśli steruje tempomat) ale średnie spalanie komputer pokazuje trochę mniejsze. Raczej nie są to dramatyczne różnice ale nigdy nie zdarzyło się żeby spalanie było wyższe.

Samą Austrię czy Szwajcarię staram się pomijać w obliczeniach bo tam mniej więcej pół kraju jest pod górkę a pół z górki i jak się zatankuje akurat na tej górce to wynik jest zafałszowany ale np. takie Niemcy już dają dość powtarzalne wyniki.

:ok:

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Samą Austrię czy Szwajcarię staram się pomijać w obliczeniach bo tam mniej więcej pół kraju jest pod górkę a pół z górki i jak się zatankuje akurat na tej górce to wynik jest zafałszowany ale np. takie Niemcy już dają dość powtarzalne wyniki.

:ok:

No wlasnie nie do konca, bo jak jedziesz do Niemiec to zazwyczaj jedziesz pod wiatr, a wracasz z wiatrem :)

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał:

No wlasnie nie do konca, bo jak jedziesz do Niemiec to zazwyczaj jedziesz pod wiatr, a wracasz z wiatrem :)

Możliwe, ale zdarza się mi w tych Niemczech więcej niż jeden bak skończyć w różnych kierunkach jeżdżąc. I średnie z tych baków są i tak często niższe niż średnie z Polski na trasach w podobnych warunkach.

Napisano
51 minut temu, Ryb napisał:

Możliwe, ale zdarza się mi w tych Niemczech więcej niż jeden bak skończyć w różnych kierunkach jeżdżąc. I średnie z tych baków są i tak często niższe niż średnie z Polski na trasach w podobnych warunkach.

co to znaczy w podobnych warunkach?

Opisywalem juz kiedys moj skrajny przypadek jazdy w miescie:

- Sztokholm - godziny szczytu, srednia predkosc 20km/h - spalanie ~6l/100km (ale niezaleznie czy na polskim czy szwedzkim paliwie)

- Lodz - godziny szczytu, srednia predkosc troche powyzej 30km/h - spalanie 7l/100km

Na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie w pierwszym wypadku spalanie powinno byc wyzsze, ale okazalo sie cos zupelnie odwrotnego.

Wiec moim zdaniem ciezko porownywac spalanie, bo jest wiele zmiennych, ktore trzeba by wziac pod uwage.

W kazdym razie moje samochody nie potwierdzaja, ze na "zachodnim" paliwie pala mniej, ale na pewno za granica pala mniej :P

Z tym, ze ja bym sie raczej sklanial ku teorii, ze plynnosc jazdy jest tam duzo wieksza.

Napisano
Teraz, komandos80 napisał:

co to znaczy w podobnych warunkach?

Opisywalem juz kiedys moj skrajny przypadek jazdy w miescie:

- Sztokholm - godziny szczytu, srednia predkosc 20km/h - spalanie ~6l/100km (ale niezaleznie czy na polskim czy szwedzkim paliwie)

- Lodz - godziny szczytu, srednia predkosc troche powyzej 30km/h - spalanie 7l/100km

Na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie w pierwszym wypadku spalanie powinno byc wyzsze, ale okazalo sie cos zupelnie odwrotnego.

Wiec moim zdaniem ciezko porownywac spalanie, bo jest wiele zmiennych, ktore trzeba by wziac pod uwage.

W kazdym razie moje samochody nie potwierdzaja, ze na "zachodnim" paliwie pala mniej, ale na pewno za granica pala mniej :P

Z tym, ze ja bym sie raczej sklanial ku teorii, ze plynnosc jazdy jest tam duzo wieksza.

Podobne warunki to u mnie autostrada i tempomat ustawiony na 130. Zdarza się że za granicą pali w takich trasach mniej.

Napisano

dlaczego zakladacie ze nizsze spalanie jest kwestia paliwa? Ja uwazam ze - oprocz wiatru - moze byc to kwestia mniejszych oporow toczenia, wynikajacego z innych nawierzchni. Gatunkow asfaltu jest sporo.

Napisano
20 godzin temu, Marcin79 napisał:

Nie zauważyłem... Ani na LPG ani na ON - oczywiscie mam na mysli porównywalne warunki...

Napisano
Dnia 9.04.2017 o 20:44, amazaque napisał:

Musi byc gorsza berbelucha z nizsza liczba oktanowa i wtedy moze i mniej spalic.... Czyli jakosc paliwa mamy u nas lepsza stad wyzsze spalanie tak jak wyzsze spalanie jest na 98 niz 95

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.