Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

T-gdi ,tsi czy t-ce godne polecenia..

Featured Replies

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 20:11, WaWeR napisał(a):

Rozwiniesz? Pisza Ci ze 1.0 Tsi jeat ok. Aut z tym motorem jest zatrzesienie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Znam przypadek kuraka 1.0TSI +LPG z 2018r co dojeżdża do 800 000km. Co 250 000 remont LPG i świece oraz to co wypadnie z interwałów.

A podobno kosiarki miały dojeżdżać do 200kkm 🤣😂 

Napisano
Dobrze, że to tylko Twoje zdanie. Auto z przebiegiem 58 kkm za niemal połowę ceny nowego. Koleżanka pół roku temu kupiła Scalę 1.0 tsi z ciut gorszym wyposażeniem, większym przebiegiem z tego samego rocznika za 65 kzł. Szukała kilka miesięcy w pomorskim.

Widzisz. A ja kupilem z lepszym wyposażeniem za 52.
101kkm
Kolo domu.
A mialem upatrzonego leona z przebiegiem 32kkm za te pieniadze ale poszedl. A stal 3 miesiace i startowal z pulapu 68tysiecy

Napisano

Jazda na trybie sportowym skrzyni biegow moze zuzywac mniej paliwa na 100km niz jazda na zwyklych lub ekologicznnych ustawieniach?

Napisano
8 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Widzisz. A ja kupilem z lepszym wyposażeniem za 52.
101kkm
Kolo domu.
A mialem upatrzonego leona z przebiegiem 32kkm za te pieniadze ale poszedl. A stal 3 miesiace i startowal z pulapu 68tysiecy

To jest kwestia indywidualna. Zauważ, że dzisiaj ludzie bardziej uczciwie podchodzą do ceny względem przebiegu auta, bo coraz mniej jest samochodów z szemranym licznikiem kilometrów. Ty dałeś 52 kzł za przebieg 101 kkm, tu jest 58 kzł za przebieg 68 kkm. Można się spierać, skupiać na wyposażeniu, ale jak ktoś używa tylko klimy w aucie i czasem otworzy szybę elektrycznie, to oczywistym jest, że dołoży te 6 tys do mniejszego przebiegu. 

Na giełdzie AK sprzedaje też człowiek, którego może nie osobiście, ale jednak kojarzysz i można liczyć, że nie oszuka Cię, jak typowy Mirek, bo inaczej tu na forum byłby spalony do końca.

Ja np bym zaufał @paulluck i w ciemno brał od niego auto, bo trochę tego sprzedał, zna rynek i wie co za ile cenić.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

To jest kwestia indywidualna. Zauważ, że dzisiaj ludzie bardziej uczciwie podchodzą do ceny względem przebiegu auta, bo coraz mniej jest samochodów z szemranym licznikiem kilometrów. Ty dałeś 52 kzł za przebieg 101 kkm, tu jest 58 kzł za przebieg 68 kkm. Można się spierać, skupiać na wyposażeniu, ale jak ktoś używa tylko klimy w aucie i czasem otworzy szybę elektrycznie, to oczywistym jest, że dołoży te 6 tys do mniejszego przebiegu. 

Na giełdzie AK sprzedaje też człowiek, którego może nie osobiście, ale jednak kojarzysz i można liczyć, że nie oszuka Cię, jak typowy Mirek, bo inaczej tu na forum byłby spalony do końca.

Ja np bym zaufał @paulluck i w ciemno brał od niego auto, bo trochę tego sprzedał, zna rynek i wie co za ile cenić.

Zauważ że jeszcze lepiej wyposażony leon , z przebiegiem 32kkm poszedł za te lub mniejsze pieniądze.

Dużo lepiej wyposażony, między innymi w virtual cockpit, full led, keyles, spryskiwacze reflektorów.

Zauważ też że startował z ceny 65 lub i 68.

Tak, masz racje. Sprzedawca ma znaczenie. To jasne i oczywiste.

Te auto co kupiłem jest z rąk prywatnych. Służbówka wykupiona z firmy w której poprzedni właściciel pracował.

Zgadniesz za ile brutto on kupił te auto ?

I pewnie większość poleasingów jest w tej cenie sprzedawanych do pośredników .

I nie chcę tu ani nikomu zaglądać do kieszeni, ani podkopywać biznes, więc jak jesteś zainteresowany to na priv. Bo to może zszokować ;)

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Zauważ że jeszcze lepiej wyposażony leon , z przebiegiem 32kkm poszedł za te lub mniejsze pieniądze.

Dużo lepiej wyposażony, między innymi w virtual cockpit, full led, keyles, spryskiwacze reflektorów.

Zauważ też że startował z ceny 65 lub i 68.

Tak, masz racje. Sprzedawca ma znaczenie. To jasne i oczywiste.

Te auto co kupiłem jest z rąk prywatnych. Służbówka wykupiona z firmy w której poprzedni właściciel pracował.

Zgadniesz za ile brutto on kupił te auto ?

I pewnie większość poleasingów jest w tej cenie sprzedawanych do pośredników .

I nie chcę tu ani nikomu zaglądać do kieszeni, ani podkopywać biznes, więc jak jesteś zainteresowany to na priv. Bo to może zszokować ;)

Nic nie szkodzi się targować i podobnie zbić cenę.

Nie wiem czy śledziłeś poprzednie sprzedaże kolegi z AK, ale też schodził z cen.

Chyba jednak je jakoś upłynnia, więc w miarę ogarnia swoją robotę.

Cieszę się, że kupiłeś lepiej, taniej za więcej, bo najważniejsze jest zadowolenie kupującego.

Co mi z informacji za ile sprzedają pośrednikom fury po leasingu, jak dostępu do nich nie mam?

Załatwisz coś swieżego w tej/takiej cenie jak dla pośrednika?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Co mi z informacji za ile sprzedają pośrednikom fury po leasingu, jak dostępu do nich nie mam?

Załatwisz coś swieżego w tej/takiej cenie?

Spoko, a mogę doliczyć taka jak należy prowizję ? :P

Zrozum, Nikogo nie oczerniam, nikogo nie wybielam.

Suche informacje.

Niestety w czasie jak kupowałem, nasz rzeczony kolega nie oferował nic z tego co by mnie interesowało.

Bo pewnie też bym się skusił na pewne auto.

Jedyne co uważam i głośno o tym mówię, że można wiele tematów dużo taniej ogarnąć niż polecane sposoby.

Czy to kwestia fuksa, czy spokojnej obserwacji ?

Napisano
42 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Czy to kwestia fuksa, czy spokojnej obserwacji ?

2 w 1.

Ja np. nie lubię długo szukać i biorę to co uznam za najlepsze w danej chwili, a odrobina spokoju mogłaby pomóc.

Ostatnie auto wziąłem z niewielkim rabatem (w czasach gdy dostępność aut była słaba), a za chyba 3 miesiące w mieście otworzył sie nowy dealer, pojawiły się auta, wróciły wyprzedaże rocznika i można było mieć to samo za -10%.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

2 w 1.

Ja np. nie lubię długo szukać i biorę to co uznam za najlepsze w danej chwili, a odrobina spokoju mogłaby pomóc.

Ostatnie auto wziąłem z niewielkim rabatem (w czasach gdy dostępność aut była słaba), a za chyba 3 miesiące w mieście otworzył sie nowy dealer, pojawiły się auta, wróciły wyprzedaże rocznika i można było mieć to samo za -10%.

Życie 😩 Gdyby człowiek wiedział to by teraz mieszkania nie kupował tylko za pół roku albo za rok, bo ponoć jest trend spadkowy 😇

Edytowane przez Camel

Napisano
1 minutę temu, arek_m napisał(a):

jeszcze sie kopne do mazdy https://mazdapoznan.otomoto.pl/inventory

To jest wg mnie bardzo dobra koncepcja w przypadku uzywki, szczegolnie z silnikiem Skyactive G 150KM :ok:

Tam nie bardzo ma co sie popsuc, poza jakas duperela w postaci mechanizmu skladania lusterek czy akumulatora itp.

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

To jest wg mnie bardzo dobra koncepcja w przypadku uzywki, szczegolnie z silnikiem Skyactive G 150KM :ok:

Tam nie bardzo ma co sie popsuc, poza jakas duperela w postaci mechanizmu skladania lusterek czy akumulatora itp.

Bardzo fajne auta , ale do wolno ssaka trzeba się przyzwyczaić do spokojnej jazdy 

Napisano

kupujcie szybciej, nowy cennik pancerwagena +2%

Napisano
9 godzin temu, arek_m napisał(a):

jeszcze sie kopne do mazdy https://mazdapoznan.otomoto.pl/inventory

Dobry kierunek. Też brałem pod uwagę Mazdę CX-30 jako uzywkę. Niestety wersje ze SkyActiv-X 180/186KM z AT są cenowo bliższe nowym autom innych marek. Dodatkowo nie chciałem flagowego koloru czerwonego i wybór się mocno zawężał.

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał(a):

kupujcie szybciej, nowy cennik pancerwagena +2%

Jak dwa razy w roku .

Napisano
W dniu 11.06.2025 o 22:04, ochkarol napisał(a):

Na FB znów wczoraj widziałem reklamę nowych, już zarejestrowanych Corolli za ok. 90 tysi. Pewnie trzeba brać z takim wyposażeniem, jakie jest i zapewne produkcja z ub. roku. 

Jak komuś nie nie przeszkadza  3-cylindrowy silnik i nadwozie sedan to całkiem dobra oferta.

Napisano

ateca z dsg 1.5 jak się nie śpieszę spokojnie schodzę poniżej 5... średnio koło 7-8 przy deptaniu

Napisano
W dniu 13.06.2025 o 08:42, sdss napisał(a):

Jak dwa razy w roku .

W tym roku są bardzo skłonni do rabatów. Na T-Roca dostałem bardzo duży rabat. Chyba 26kzł od cennika...

Edit: cena modelu z wyposażeniem dodatkowym 152kzł rabat: 26kzł    Volkswagen T-Roc Life Plus 1.5 DSG (oferta z 15 maja na auto rocznika 2025).

Edytowane przez pejus1982

Napisano
W dniu 13.06.2025 o 09:21, Tomrad napisał(a):

Jak komuś nie nie przeszkadza  3-cylindrowy silnik i nadwozie sedan to całkiem dobra oferta.

Za 96 900 zł jest jeszcze 1.5 VVT-i 125 KM 6 M/T w wersji Comfort z Pakietem Tech.

Tutaj już więcej cylindrów.

Napisano
5 minut temu, ochkarol napisał(a):

Za 96 900 zł jest jeszcze 1.5 VVT-i 125 KM 6 M/T w wersji Comfort z Pakietem Tech.

Tutaj już więcej cylindrów.

To jest silnik 3-cyl.

Napisano

Gdzieś wyczytałem, że cztero ale faktycznie..

Napisano
  • Autor
W dniu 9.06.2025 o 22:12, sei08 napisał(a):

Kup Mazdę. Nadal mają wolnossące silniki.

Rdza je lubi ponoć

Napisano
14 minut temu, arek_m napisał(a):

Rdza je lubi ponoć

Zabobony 

Tak było w mazdach w starych modelach przed 2012.

Mamy w rodzinie mazde 6 2,5 z 2013 , ma juz 12 lat i od spodu ciagle nic mie ma.

380 tys km a rozrząd ciagle oryginalny, mazda sie upiera pierwsza wymiana kolo 0,5 mln km 

Generalnie nic nie było robione z silnikiem.

Te silniki do 2024 ciągle były bez filtra gpf i dwumasy.

2.0 ten nowy 186 ps ma juz gpf ale 2.0 zwykle 120 i 160 nigdy nie miały, tak samo 2,5 190 i 196 ps

Edytowane przez vanice77

Napisano
51 minut temu, arek_m napisał(a):

Rdza je lubi ponoć

Byleś już w salonie Mazdy? 

Napisano
39 minut temu, vanice77 napisał(a):

Zabobony 

Tak było w mazdach w starych modelach przed 2012.

Zgadza się. U żony Mazda 2 z 2015 i też zero rudej.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Tomrad napisał(a):

Byleś już w salonie Mazdy? 

jeszcze nie .

Napisano
W dniu 12.06.2025 o 11:00, WaWeR napisał(a):

Niestety w czasie jak kupowałem, nasz rzeczony kolega nie oferował nic z tego co by mnie interesowało.

Bo pewnie też bym się skusił na pewne auto.

Zawsze trzeba zapytać kolegi jak się czegoś szuka, może coś być poza tym co jest wystawione :D

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 21:13, arek_m napisał(a):

a te automaty dsg w takich 2,5 latkach  sa dobre? czy pewniejszy manual.

Moje 12-letnie DSG (ale to najgorsze - DQ200) miało do tej pory dwie awarie: jako niespełna dwuletnie domagało się wymiany sprzęgieł i niedawno posypała się mechatronika. Jedno naprawiane na gwarancji, drugie za 2 tys. PLN z poprawioną mechatroniką z niższym ciśnieniem oleju. Więc wg mnie tragedii nie ma.

DSG poprawiają od dawna - jeżeli więc ludzie kupują je jako nowe, to wątpię, że będą sprzedawać masowo po 2.5 roku, bo "coś się może zacząć dziać".

Napisano
W dniu 10.06.2025 o 11:03, Pyrekcb napisał(a):

Gumoleon 1.0 tsi  - DK 92 płynna jazda w ciągu aut (jechaliśmy na Wszystkich Świętych, duży ruch, ale bez szarpania, wyprzedzania, etc.)

IMG_0191.jpg.04d9563cc6104111cb256779a7c34a48.jpg.07174198839e9d9db19c5f653a1b54d6.jpg

Trasa nad morze i z powrotem. 

IMG_0183.jpg.07ecd874c0117e2ba8636299acf163f5.jpg.804f77f86364b3d6dceee494c9d1f9b1.jpg

Co ważne - komputer pokazywał spalanie z dokładnością do 0.1 ltr w stosunku do wyliczenia pod dystrybutorem.

Dla porównania, Fabia Kombi 1.0 95KM trasa Kołobrzeg - Wrocław w niedzielę po długim weekendzie więc z dużym ruchem, licznymi zatorami i korkami, prędkość przelotowa raczej z tych wyższych ;) Całość przejechana za 200 zł (tankowane po 5,6). 

Fabia_spalanie.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

1,5 Ecoboost to ponoć jeden z najgorszych silników tej serii, ale może 2023 rok jest już jakoś poprawiony, ja Ecoboosty 1.0 i 1.5 tak samo jak 1.2 PureTech 

Napisano
31 minut temu, paulluck napisał(a):

1,5 Ecoboost to ponoć jeden z najgorszych silników tej serii

Chyba mówisz o poprzednim 1.5 ecoboost R4. 

Ten nowy 1.5 to R3 i na razie nie słychać o większych problemach, ale może za krótko jest na rynku, żeby problemy mialy szanse wystąpić. 

Napisano
Chyba mówisz o poprzednim 1.5 ecoboost R4. 
Ten nowy 1.5 to R3 i na razie nie słychać o większych problemach, ale może za krótko jest na rynku, żeby problemy mialy szanse wystąpić. 
Ale opinia jest taka że ciężko to potem pożenić.
A jak już to wiele się traci. Kolega swoją kuge pół roku sprzedawał.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 12.06.2025 o 06:25, deszczowyRoman napisał(a):

Jazda na trybie sportowym skrzyni biegow moze zuzywac mniej paliwa na 100km niz jazda na zwyklych lub ekologicznnych ustawieniach?

W 1.5TSI moze, bo

1. szybciej się rozgrzewa silnik na wyższych obrotach i dzięki temu szybciej staje sie ekonomiczny, więc zamiast pojechać 10km na rozgrzewanym silniku, mozna pojechać 5km na rozgrzewanym i 5km na juz rozgrzanym silniku

2. wyzszy zakres obrotów, większy moment obrotowy więc czesciej wyłaczaja sie dwa cylindry, szczególnie jak już silnik jest rozgrzany

3. szczybciej zaczyna działac start-stop bo szybciej sie silnik rozgrzał

3. na normalu skrzynia lubi zamulić szczególnie na trójce i pozwolic na obroty rzedu 1100/min gdzie w razie chęci przyśpieszenia i wciśniecia pedału gazu to nabieranie obrotów i predkosci trwa dłuzej z powodu niskiego momentu, a ze "przepustnica" wtedy otwarta szaroko więc chwilowe zużycie jest w tym momencie duze

Napisano
48 minut temu, zenek111 napisał(a):

W 1.5TSI moze, bo

1. szybciej się rozgrzewa silnik na wyższych obrotach i dzięki temu szybciej staje sie ekonomiczny, więc zamiast pojechać 10km na rozgrzewanym silniku, mozna pojechać 5km na rozgrzewanym i 5km na juz rozgrzanym silniku

2. wyzszy zakres obrotów, większy moment obrotowy więc czesciej wyłaczaja sie dwa cylindry, szczególnie jak już silnik jest rozgrzany

3. szczybciej zaczyna działac start-stop bo szybciej sie silnik rozgrzał

3. na normalu skrzynia lubi zamulić szczególnie na trójce i pozwolic na obroty rzedu 1100/min gdzie w razie chęci przyśpieszenia i wciśniecia pedału gazu to nabieranie obrotów i predkosci trwa dłuzej z powodu niskiego momentu, a ze "przepustnica" wtedy otwarta szaroko więc chwilowe zużycie jest w tym momencie duze

Współczesne silniki raczej mimo wszystko rozgrzewają się szybko, by pracować w optymalnej temperaturze i dojść do ekologicznych parametrów spalania.

Inna sprawa, że tym silnikiem bez trybu sport trudno się jeździ. Baaardzooo wolno reaguje na pedał gazu, co utrudnia manewry, wyjazd z podporządkowanej.

Napisano
42 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Współczesne silniki raczej mimo wszystko rozgrzewają się szybko, by pracować w optymalnej temperaturze i dojść do ekologicznych parametrów spalania.

Czyli kiedyś moze rozgrzewał się 20km, teraz niech bedzie ze tylko 10km, ale to nie zmienia faktu ze w trybie sport zawsze rozgrzeje sie szybciej, kiedyś moze po 10km, a teraz po 5km. 

42 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Inna sprawa, że tym silnikiem bez trybu sport trudno się jeździ. Baaardzooo wolno reaguje na pedał gazu, co utrudnia manewry, wyjazd z podporządkowanej.

Ta wolna reakcja wynika min z tego ze przy niskich obrotach (nawet 1100) mamy niski moment obrotowy, a w trybie sport latamy bez cisniecia w zakresie 2000-3000 gdzie ten moment juz jest spory, no i jak wciskamy pedał gazu a silnik jest na tych 1100 to pojawia się lekka  wibracja bo za mało mocy, oprogramowanie wtedy "myśli" a przemecze sie te 3-5sekund i w tym czasie bardzo wolno sie rozpędza a ilość przelatującego paliwa jest większa niż gdy jesteśmy w trybie sport bo wtedy rozpędzanie jest natychmiastowe przez 2-3 sekundy, efekt większy a i tylko przez ten czas mamy podwyższone zużycie.

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 18:27, kaczorek79 napisał(a):

Tyle razy było pisane. 1.0 EB padają dość często, 1.0 tgdi Hyundai/Kia za mało danych, tych aut zwyczajnie jest za mało, żeby porównywać np z 1.0 tsi. Tce 1.0 jak dla mnie jest przereklamowane, słabo jedzie, dużo pali, a awarie też się zdarzają i części do nich za wiele nie ma, bo to trochę Reno, trochę Mercedes. Natomiast pewniakiem jest 1.0 tsi, robi duże przebiegi, mało pali, jest nabardziej dynamiczny spośród wyżej wymienionych.

Z jednej strony nie neguję tego co piszesz i wiedzy, ale z drugiej od kiedy patrzę na twoje posty to wszystko co nie VW ma wady, a VW nawet jak miał to przecież poprawili. Z całym szacunkiem, twoja opinia wydaje się mocno stronnicza i mało wiarygodna. :hmm:

Napisano
26 minut temu, zenek111 napisał(a):

Czyli kiedyś moze rozgrzewał się 20km, teraz niech bedzie ze tylko 10km, ale to nie zmienia faktu ze w trybie sport zawsze rozgrzeje sie szybciej, kiedyś moze po 10km, a teraz po 5km. 

Ta wolna reakcja wynika min z tego ze przy niskich obrotach (nawet 1100) mamy niski moment obrotowy, a w trybie sport latamy bez cisniecia w zakresie 2000-3000 gdzie ten moment juz jest spory, no i jak wciskamy pedał gazu a silnik jest na tych 1100 to pojawia się lekka  wibracja bo za mało mocy, oprogramowanie wtedy "myśli" a przemecze sie te 3-5sekund i w tym czasie bardzo wolno sie rozpędza a ilość przelatującego paliwa jest większa niż gdy jesteśmy w trybie sport bo wtedy rozpędzanie jest natychmiastowe przez 2-3 sekundy, efekt większy a i tylko przez ten czas mamy podwyższone zużycie.

No i tam chyba są odłączane 2 cylindry.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, jak  kończy sie przyśpieszanie, silnik jest głośniejszy, przy tych większych obrotach zamiast powiedzmy 1400 ma 2800 i tak trzyma, z tym ze przy tych 2800 ma pełny moment i sobie odłącza dwa cylindry które w efekcie biorą w przybliżeniu tyle co 4 cylindry przy tych obrotach 1400. 

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

I można znaleźć opinie użytkowników 1.5 że przy niskich obrotach - gdy pracują tylko 2 cylindry - silnik potrafi dostawać sporych wibracji. 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

I można znaleźć opinie użytkowników 1.5 że przy niskich obrotach - gdy pracują tylko 2 cylindry - silnik potrafi dostawać sporych wibracji. 

Nie stwierdziłem.

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał(a):

Z jednej strony nie neguję tego co piszesz i wiedzy, ale z drugiej od kiedy patrzę na twoje posty to wszystko co nie VW ma wady, a VW nawet jak miał to przecież poprawili. Z całym szacunkiem, twoja opinia wydaje się mocno stronnicza i mało wiarygodna. :hmm:

Trochę tak jest, ale już tłumaczę dlaczego. Nie chwalę VW za jakość, bo nim jeżdżę, tylko odwrotnie. Jeżdżę VW, bo w mojej ocenie ma dobrą jakość. Od 2013 do 2020r jeździłem trzema autami marki BMW, wówczas VW dla mnie nie miał nic wartego uwagi, jako że stać mnie było tylko na używane auta. Bo co wtedy było, pieruńsko drogi Golf V i później Golf VI z silnikami dość wątpliwymi. Ostatnim BMW się sparzyłem, bo z silnikami poszli nie tam gdzie trzeba, czyli do PSA i tym sposobem pożegnałem markę, choć uważam, że robią świetne, wręcz najlepsze auta poza jednostkami napędowymi. Pojawił się Golf VII i nowe jednostki ea211, nadszarpnąłem swój budżet i takiego kupiłem. Po zrobieniu nim 115 kkm kompletnie bezawaryjnie, gdzie pierwszy właściciel zrobił dodatkowe 86 kkm (auto ma 201 k) nadal twierdzę, że jest to perfekcyjny samochód na moje potrzeby, czyli oszczędny, bezawaryjny, szybki, dobrze się prowadzący po małych modyfikacjach i mieści całą moją rodzinę na wakacyjne wypady. Do tego stopnia, że 4 m-ce temu postanowiłem zostawić go sobie na kolejne kilka lat i nakręcić może nawet do 300 kkm, bo wiem, że tyle zrobi bez awarii. Cały internet też doskonale wie, że silniki serii ea211 należą do udanych poza kilkoma wyjątkami, o których też internet wie.

Warunki się zmieniły, dostałem ofertę marzeń na nowego Golfa Clubsport i podjąłem decyzję, by zamówić takiego. Dlaczego? Bo to nadal VW, nadal Golf, ale układ jezdny i napędowy raczej topowy w tej marce, a cena jak za wypasionego 1.5 tsi.

Rozważałem powrót do BMW, nawet chciałem pójść w prawie nową 1er z dwulitrowym B48, ale okazuje się to daleko za Golfem pod względem napędowym, bo i silnik i skrzynia odstaje od VW, a cena sporo wyższa. 

Wracając do 1.0tsi, tu naprawdę nie ma się czego spodziewać przez 300 kkm oprócz serwisu i lania paliwa, a samego VAGa cenię za prostotę, możliwość konfiguracji i personalizacji, której brakuje w innych markach. Oczywiście znajdą się kwiatki, jak wszędzie, tylko pamiętajmy, że tego jeździ u nas na drogach najwięcej, przez co skala jest inna.

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

no i jak wciskamy pedał gazu a silnik jest na tych 1100 to pojawia się lekka  wibracja bo za mało mocy, oprogramowanie wtedy "myśli" a przemecze sie te 3-5sekund i w tym czasie bardzo wolno sie rozpędza

Dlatego TSI najlepiej chodzi z DSG, w opisywanym przypadku automat zrzuca w milisekundzie na niższy bieg i od razu jest moc...

Edytowane przez tommy__

Napisano
58 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Trochę tak jest, ale już tłumaczę dlaczego. Nie chwalę VW za jakość, bo nim jeżdżę, tylko odwrotnie. Jeżdżę VW, bo w mojej ocenie ma dobrą jakość. Od 2013 do 2020r jeździłem trzema autami marki BMW, wówczas VW dla mnie nie miał nic wartego uwagi, jako że stać mnie było tylko na używane auta. Bo co wtedy było, pieruńsko drogi Golf V i później Golf VI z silnikami dość wątpliwymi. Ostatnim BMW się sparzyłem, bo z silnikami poszli nie tam gdzie trzeba, czyli do PSA i tym sposobem pożegnałem markę, choć uważam, że robią świetne, wręcz najlepsze auta poza jednostkami napędowymi. Pojawił się Golf VII i nowe jednostki ea211, nadszarpnąłem swój budżet i takiego kupiłem. Po zrobieniu nim 115 kkm kompletnie bezawaryjnie, gdzie pierwszy właściciel zrobił dodatkowe 86 kkm (auto ma 201 k) nadal twierdzę, że jest to perfekcyjny samochód na moje potrzeby, czyli oszczędny, bezawaryjny, szybki, dobrze się prowadzący po małych modyfikacjach i mieści całą moją rodzinę na wakacyjne wypady. Do tego stopnia, że 4 m-ce temu postanowiłem zostawić go sobie na kolejne kilka lat i nakręcić może nawet do 300 kkm, bo wiem, że tyle zrobi bez awarii. Cały internet też doskonale wie, że silniki serii ea211 należą do udanych poza kilkoma wyjątkami, o których też internet wie.

Warunki się zmieniły, dostałem ofertę marzeń na nowego Golfa Clubsport i podjąłem decyzję, by zamówić takiego. Dlaczego? Bo to nadal VW, nadal Golf, ale układ jezdny i napędowy raczej topowy w tej marce, a cena jak za wypasionego 1.5 tsi.

Rozważałem powrót do BMW, nawet chciałem pójść w prawie nową 1er z dwulitrowym B48, ale okazuje się to daleko za Golfem pod względem napędowym, bo i silnik i skrzynia odstaje od VW, a cena sporo wyższa. 

Wracając do 1.0tsi, tu naprawdę nie ma się czego spodziewać przez 300 kkm oprócz serwisu i lania paliwa, a samego VAGa cenię za prostotę, możliwość konfiguracji i personalizacji, której brakuje w innych markach. Oczywiście znajdą się kwiatki, jak wszędzie, tylko pamiętajmy, że tego jeździ u nas na drogach najwięcej, przez co skala jest inna.

Super, że dyskutujemy rzeczowo.

Żeby nie było, nie mam zdania o 1.0TSI. Z silników 1.0 to Ford i Suzuki, Ford jak poprawił jest podobno już dobrze, a Suzuki 1.0 też nie słyszę żeby się coś działo.

Napisano
9 minut temu, tommy__ napisał(a):

Dlatego TSI najlepiej chodzi z DSG, w opisywanym przypadku automat zrzuca w milisekundzie na niższy bieg i od razu jest moc...

no ale tylko w trybie sport ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

no ale tylko w trybie sport ;]

Nie, zawsze zrzuci jak mu się da odpowiednio gazu ;]

Napisano
1 minutę temu, tommy__ napisał(a):

Nie, zawsze zrzuci jak mu się da odpowiednio gazu ;]

Tak jest z każdym automatem. Trzeba cisnąć pedał gazu z wyprzedzeniem, przed manewrem.

W trybie sport trochę szybciej się to dzieje, trochę ;]

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak jest z każdym automatem. Trzeba cisnąć pedał gazu z wyprzedzeniem, przed manewrem.

W trybie sport trochę szybciej się to dzieje, trochę ;]

Dlatego używa się manetki w takich sytuacjach. W innych nie ruszam 🙃

Napisano
15 minut temu, stig napisał(a):

Dlatego używa się manetki w takich sytuacjach. W innych nie ruszam 🙃

Gdy wiem, że chcę działać szybciej na drodze, włączam tryb sport, a czasem właśnie redukuję manetką :ok: