Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omoda 9 super hybrid

Featured Replies

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Obstawiam, ze ten troll nawet 10km hybryda w trasie nie przejechal :hehe:

Widze ze Ci co jeżdżą hybrydami nie maja pojecia skad bierze energię napęd, dlatego tak im wesoło. No nic, w sumie nikt nie rozumie jak dokładnie działa procesor a wszyscy go używamy i jest ok, czemu wiec tak ma nie być z HEV-ami?

Napisano
Teraz, zenek111 napisał(a):

Widze ze tu z fizyka słabo więc:

Moją fizyką się nie martw bo jest na x razy większym poziomie niż u Ciebie😎. Sam już się tu kilka razy popisałeś totalną niewiedzą.😂

Do tego mam sporą praktykę jeśli chodzi o hybrydy( 4 sztuki) Ty praktyki żądnej.

Fizyka-0

Praktyka-0

Z tego powodu nawet nie czytałem reszty. Zresztą kto by chciał  kolejny raz czytać te bzdury co napisałeś😂

PS pamiętaj że tylko Toyota lub Lexus!!! Żadnych chińskich bubli które tu są prostacko reklamowane😱

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Moją fizyką się nie martw bo jest na x razy większym poziomie niż u Ciebie😎. Sam już się tu kilka razy popisałeś totalną niewiedzą.😂

Skoro Ty się pochwaliłeś ze majac HEV 57% przejechałeś na pradzie to nie masz pojecia ani o fizyce ani o tym nawet jak działa napęd w Twoim samochodzie

3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Sam już się tu kilka razy popisałeś totalną niewiedzą.😂

To sie nigdy nie wydarzyło, co najwyzej nie zrozumiałeś tego co napisałem, w sumie sie nie dziwie ze mozesz czegos po prostu nie rozumieć skoro jesteś jednym z tych co jeżdza "samoładującą hybryda" :P

Edytowane przez zenek111

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

Skoro Ty się pochwaliłeś ze majac HEV 57% przejechałeś na pradzie to nie masz pojecia ani o fizyce ani o tym nawet jak działa 

Już wiem!

Tu jest Twój problem, Ty masz braki w czytaniu na poziomie szkoły podstawowej.

To teraz pokaż gdzie tak napisałem? Jeśli kolejny raz nie odpowiesz na pytanie to faktycznie jesteś tylko śmiesznym trolem🤣

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Już wiem!

Tu jest Twój problem, Ty masz braki w czytaniu na poziomie szkoły podstawowej.

To teraz pokaż gdzie tak napisałem? Jeśli kolejny raz nie odpowiesz na pytanie to faktycznie jesteś tylko śmiesznym trolem🤣

Po prostu tylu was jest ze sie gubie, to Ghost był taki mądry, Ty sie "tylko" pytałeś jak wyliczyłem ze jak sie jedzie w trasie to sie prawie nie ma energii z hamowania. Co ja zrobie ze tyle głupich dziwnych dostaje i próbuje wszystkim na nie odpowiedzieć

Edytowane przez zenek111

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

skoro jesteś jednym z tych co jeżdza "samoładującą hybryda" :P

Najlepszą na świecie😎 Nie to co te chińskie badziewia które tu gamonie prostacko próbują reklamować😱

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Po prostu tylu was jest ze sie gubie,

Ty się już dawno pogubiłeś.

Zmień robotę bo to nie dla Ciebie😱

Napisano
11 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ty się już dawno pogubiłeś.

Zmień robotę bo to nie dla Ciebie😱

A mówiłem- zostaw. 🙂

Wychodzisz z błędnego założenia, ze jakakolwiek logika u niego zadziała.

Nie zadziała. 

Przyznaj mu rację, Omoda ma 500KM i jest najlepsza, Toyota może jej buty czyścić a VAG w ogóle powinien zająć się tylko sprzedażą kiełbasek. 

Chińskie auta nie mają problemu z prawami fizyki, to fizyka ma.problem z nimi. 

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał(a):

No co Ty, nasi anty-chińscy bracia widza ze problem ma Omoda, napędy aut europejskich są doskonałę i niepodlegaja krytyce

Zapomniałeś wspomnieć o PureTechu.

;l

Napisano
9 godzin temu, delco napisał(a):

To może jednak kupię nowe stelvio jak nic nie zepsują

Myślisz, że będzie tylko 1,2 PT w hybrydzie?;]

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Jeśli zaś ktoś ma baterie ładowana przez silnik i mysli ze 57% przejechał na prądzie to niech wie ze te 57% prądu powstało dzieki spaleniu paliwa

Czyli wg ciebie - gdy nie ma rekuperacji z hamowania - to hybryda spali tyle samo co zwykły benzyniak?

Napisano
14 godzin temu, Polarny napisał(a):

Czyli wg ciebie - gdy nie ma rekuperacji z hamowania - to hybryda spali tyle samo co zwykły benzyniak?

Niezależnie od tego ile spali, 100% energii jaką ma do dyspozycji pochodzi ze spalania benzyny.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Niezależnie od tego ile spali, 100% energii jaką ma do dyspozycji pochodzi ze spalania benzyny.

A co z energia odzyskana w ramach rekuperacji?

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Też z paliwa ale to energia która nie uleciała bezpowrotnie w kosmos.

Napisano
55 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jeśli wjedziesz na górkę używając paliwa to zużyjesz X energii. Zjeżdżając z górki w zwykłym aucie nic nie odzyskasz (ściślej to odzyskujesz energię potencjalną zamieniając ją na kinetyczną bo jednak jedziesz z tej górki ale to w obu przypadkach jest takie same więc pomijamy), zmienisz więc część tego X w ciepło podczas hamowania bo droga nie jest idealna. W aucie hybrydowym odzyskasz część tego X w postaci energii Y, która uzupełni akumulator*. Zużycie będzie więc X-Y. Ale nadal 100% wartości X-Y pochodzi ze spalania paliwa, bo to ono dało Ci energię potencjalną na szczycie górki, którą odzyskujesz lub nie, w zależności od rodzaju układu. Nie ma żadnego zewnętrznego źródła energii do wprowadzenia do równania, co najwyżej ograniczenie strat.

:ok:

* Jako ciekawostka, gdyby po drodze w dół nie trzeba było hamować to wynik hybrydy by się nie różnił od auta niehybrydowego bo cała energia potencjalna zostałaby zamieniona na kinetyczną dokładnie tak samo. Nie byłoby strat w postaci ciepła w hamowaniu po stronie auta niehybrydowego.

Edytowane przez Ryb

Napisano
21 godzin temu, Ryb napisał(a):

Jeśli wjedziesz na górkę używając paliwa to zużyjesz X energii. Zjeżdżając z górki w zwykłym aucie nic nie odzyskasz (ściślej to odzyskujesz energię potencjalną zamieniając ją na kinetyczną bo jednak jedziesz z tej górki ale to w obu przypadkach jest takie same więc pomijamy), zmienisz więc część tego X w ciepło podczas hamowania bo droga nie jest idealna. W aucie hybrydowym odzyskasz część tego X w postaci energii Y, która uzupełni akumulator*. Zużycie będzie więc X-Y. Ale nadal 100% wartości X-Y pochodzi ze spalania paliwa, bo to ono dało Ci energię potencjalną na szczycie górki, którą odzyskujesz lub nie, w zależności od rodzaju układu. Nie ma żadnego zewnętrznego źródła energii do wprowadzenia do równania, co najwyżej ograniczenie strat.

* Jako ciekawostka, gdyby po drodze w dół nie trzeba było hamować to wynik hybrydy by się nie różnił od auta niehybrydowego bo cała energia potencjalna zostałaby zamieniona na kinetyczną dokładnie tak samo. Nie byłoby strat w postaci ciepła w hamowaniu po stronie auta niehybrydowego.

generalnie tak, ale hamuje się nie tylko z górki ;) 

Napisano
22 godziny temu, Ryb napisał(a):

Wszystko się zgadza. Cała energia pochodzi ze spalania benzyny. 

Przy czym oszczędność hybryd wynika jeszcze z jednej rzeczy - optymializacji warunków pracy silnika..

Taka sytuacja - wjazd na górkę a potem kawałek po płaskim. Górka jest taka, że potrzeba 1kWh energii. Żeby wykonać tą pracę, silnik spalinowy będzie pracował z wydatkiem mocy 50kW i efektywnością 20%. Zużyje zatem paliwa, które zawiera 5kWh energii - 4kWh poszło w chłodnicę. Potem już się toczy przy 10kW i zużyje jakieś śladowe ilości paliwa. 

Ten sam silnik, ale zestawiony z hybrydą... Wjeżdżająć na górkę zostanie wysterowany na 25kW - gdzie pracuje z efektywnością 40%, a drugie 25kW przyjdzie z silnika elektrycznego akumulatorów. Wjeżdzając na tą górkę zuzył zatem tylko paliwa na 1.25kWh - 0.5kWh poszło w górkę, a 0.75 poszło w ciepło. Teraz a jadąc po płaskim doładowuje baterię też działając w tym optymalnym punkcie pracy 25kW, i kosztem 1.25kWh paliwa doładuje 0.5kWh baterii...  Efekt ten sam osiągnięty tak samo szybko, a dużo mniej zużytego paliwa... 

Przykład jest oczywiście wyolbrzymiony, ale mam nadzieję ze pomysł czujecie... Hybryda może palić mniej nie tylko bo odzyskuje energię która poszłaby w hamulace, ale może też efektywniej sterować samym silnikiem... 

Edytowane przez grogi

Napisano
26 minut temu, fosfor napisał(a):

generalnie tak, ale hamuje się nie tylko z górki ;) 

Owszem, ale nic to nie zmienia w rachunku energii. To był tylko obrazowy przykład. 

Napisano
17 minut temu, grogi napisał(a):

Wszystko się zgadza. Cała energia pochodzi ze spalania benzyny. 

Przy czym oszczędność hybryd wynika jeszcze z jednej rzeczy - optymializacji warunków pracy silnika..

Taka sytuacja - wjazd na górkę a potem kawałek po płaskim. Górka jest taka, że potrzeba 1kWh energii. Żeby wykonać tą pracę, silnik spalinowy będzie pracował z wydatkiem mocy 50kW i efektywnością 20%. Zużyje zatem paliwa, które zawiera 5kWh energii - 4kWh poszło w chłodnicę. Potem już się toczy przy 10kW i zużyje jakieś śladowe ilości paliwa. 

Ten sam silnik, ale zestawiony z hybrydą... Wjeżdżająć na górkę zostanie wysterowany na 25kW - gdzie pracuje z efektywnością 40%, a drugie 25kW przyjdzie z silnika elektrycznego akumulatorów. Wjeżdzając na tą górkę zuzył zatem tylko paliwa na 1.25kWh - 0.5kWh poszło w górkę, a 0.75 poszło w ciepło. Teraz a jadąc po płaskim doładowuje baterię też działając w tym optymalnym punkcie pracy 25kW, i kosztem 1.25kWh paliwa doładuje 0.5kWh baterii...  Efekt ten sam osiągnięty tak samo szybko, a dużo mniej zużytego paliwa... 

Przykład jest oczywiście wyolbrzymiony, ale mam nadzieję ze pomysł czujecie... Hybryda może palić mniej nie tylko bo odzyskuje energię która poszłaby w hamulace, ale może też efektywniej sterować samym silnikiem... 

Może oczywiście. Może też mieć wyższą sprawność i wiele innych sztuczek. 

Ale jeśli chodzi o meritum to nadal nie ma tu żadnej energii z zewnątrz, co najwyżej zużyje jej jeszcze mniej.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Może oczywiście. Może też mieć wyższą sprawność i wiele innych sztuczek. 

Ale jeśli chodzi o meritum to nadal nie ma tu żadnej energii z zewnątrz, co najwyżej zużyje jej jeszcze mniej.

Z tego też powodu do absolutnego szału doprowadza mnie, że dziennikarze w każdym teście ciągle narzekają, jak mało zwykła hybryda może przejechać na samym prądzie. Czemu Was tak to obchodzi?! To wciąż auto spalinowe, tyle że ze sporymi usprawnieniami - i jeźdżenie na prądzie dostajecie w bonusie, żeby np. przestawić auto na drugi koniec podwórką jak trzeba trawę pod spodem skosić. 

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Z tego też powodu do absolutnego szału doprowadza mnie, że dziennikarze w każdym teście ciągle narzekają, jak mało zwykła hybryda może przejechać na samym prądzie. Czemu Was tak to obchodzi?! To wciąż auto spalinowe, tyle że ze sporymi usprawnieniami - i jeźdżenie na prądzie dostajecie w bonusie, żeby np. przestawić auto na drugi koniec podwórką jak trzeba trawę pod spodem skosić. 

Może dlatego, że niektóre z nich w trybie spalinowym generują uciążliwy hałas, będący tym bardziej dokuczliwy, że w trybie elektrycznym jest ogromny kontrast. I chodzi tylko o dyskomfort. 

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Może dlatego, że niektóre z nich w trybie spalinowym generują uciążliwy hałas, będący tym bardziej dokuczliwy, że w trybie elektrycznym jest ogromny kontrast. I chodzi tylko o dyskomfort. 

To dlaczego nie marudzą, że zwykłym spalinowcem mogą na prądzie przejechać tyle, co rozrusznik zakręci ?!

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Może, ale nie musi :phi::

Zapominacie, że to PHEV, więc nie tylko z noPb idzie EN ale też z naładowanych wcześniej baterii.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

To dlaczego nie marudzą, że zwykłym spalinowcem mogą na prądzie przejechać tyle, co rozrusznik zakręci ?!

A nie wiem, kto by tam zrozumiał dziennikarzy...

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Owszem, ale nic to nie zmienia w rachunku energii. To był tylko obrazowy przykład. 

Nie zmienia nic w tym, że cała jest ze spalonego paliwa.

Napisano
W dniu 1.08.2025 o 11:26, Ryb napisał(a):

I co z tego, skoro lepiej tę energię wykorzysta? A chyba to się finalnie liczy - że uzyska ten sam efekt zużywając MNIEJ benzyny. Nawet jeżeli nadal zużywa tylko ową benzynę i nic więcej.

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał(a):

I co z tego, skoro lepiej tę energię wykorzysta? A chyba to się finalnie liczy - że uzyska ten sam efekt zużywając MNIEJ benzyny. Nawet jeżeli nadal zużywa tylko ową benzynę i nic więcej.

No i cudownie ale ja nie piszę o tym lecz przedstawiam dowody na postawioną tutaj teorię o tym skąd się bierze energia w hybrydzie. 

Tylko tyle.

Napisano
W dniu 31.07.2025 o 12:18, Ryb napisał(a):

Lubię. Ale jednocześnie nie kupiłbym auta tylko dlatego, że ma na papierze 500KM. Zwłaszcza chińskiego, które ma te konie prawdopodobnie wyłącznie na papierze. Więc fajnie mieć coś, z czego się i tak nie korzysta ale jednocześnie warunkiem jest żeby to działało jeśli akurat zechcę skorzystać.

Ale na marginesie, wyjaśnia się gdzie Chińczycy robią oszczędności. Okazuje się, że umieją robić tanie układy elektryczne ale nie umieją robić silników spalinowych. Dlatego ich pomysł na biznes to wsadzanie jednego silnika spalinowego do wszystkich możliwych aut bez oglądania się czy to ma sens czy nie i uzupełnianie tej mikstury tanią technologią elektryczną oraz marketingiem (stąd te oszałamiające ilości koni). To jak dodawanie zboża do parówek i pisanie na opakowaniu "90% mięsa z szynki", mając na myśli, że w tych 50% mięsa które w ogóle dodali do zboża akurat 90% pochodziło z szynki a pozostałe 10% to zmielone kły i pazury. Ktoś to nieźle przemyślał.

;]

Na tym etapie motoryzacji nie ma najmniejszego sensu pchać się w rozwój spalinowych. 
Po taniości na licencji zapchają dziury popytu, a EV zaraz się oswoją na rynku w końcu i będą schodzić jak ciepłe bułeczki. 

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Na tym etapie motoryzacji nie ma najmniejszego sensu pchać się w rozwój spalinowych. 
Po taniości na licencji zapchają dziury popytu, a EV zaraz się oswoją na rynku w końcu i będą schodzić jak ciepłe bułeczki. 

Dokladnie, dodatkowo maja w ofercir sporo PHEV-ow, ktorymi zbiajaja srednia emisje i kary za CO2.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dokladnie, dodatkowo maja w ofercir sporo PHEV-ow, ktorymi zbiajaja srednia emisje i kary za CO2.

A po kupnie PHEVa wielu po czasie dojdzie do wniosku, że w zasadzie to sami nie kumają, po co wożą ten cały spalinowy szpej w tym aucie, i następne wybiorą EV. 

Napisano
34 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Owszem, może tak być. Co nie zmienia faktu, że dziś oferują rozwiązania kulawe, które już w momencie premiery są w kolejce do wymarcia. Z mojego punktu widzenia nie warto się w coś takiego pchać, w kolejce do wymarcia są też lepsze konstrukcje, którym ktoś kiedyś poświęcił może więcej czasu.

Edytowane przez Ryb

Napisano
21 minut temu, mrBEAN napisał(a):

A po kupnie PHEVa wielu po czasie dojdzie do wniosku, że w zasadzie to sami nie kumają, po co wożą ten cały spalinowy szpej w tym aucie, i następne wybiorą EV. 

Im bardziej się przyglądam PHEVom tym bardziej jestem przekonany, że łączą wady aut elektrycznych i spalinowych. Chociaż niektóre wyglądają całkiem ok to jednak jakoś nie czuję się przekonany. Wygląda na to, że w moim przypadku będzie przesiadka z diesla prosto na elektryczny (gdy już nie będzie wyboru lub stanie się on nieopłacalny).

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Owszem, może tak być. Co nie zmienia faktu, że dziś oferują rozwiązania kulawe, które już w momencie premiery są w kolejce do wymarcia. Z mojego punktu widzenia nie warto się w coś takiego pchać, w kolejce dowymarcia są też lepsze konstrukcje.

Od dawna z ciekawości jestem na grupach fb chińskich marek i większość jest zachwycona.

Na ten moment z tego co obserwuję klientami są emeryci i/lub osoby, które do tej pory kupowały kilkuletnie perełki z Niemiec.

O ile nie jest się rozkapryszonym użytkownikiem z Wilanowa, to w tej cenie i wyposażeniu, naprawdę sporo można wybaczyć tym konstrukcjom. 

Napisano

Im bardziej się przyglądam PHEVom tym bardziej jestem przekonany, że łączą wady aut elektrycznych i spalinowych. Chociaż niektóre wyglądają całkiem ok to jednak jakoś nie czuję się przekonany. Wygląda na to, że w moim przypadku będzie przesiadka z diesla prosto na elektryczny (gdy już nie będzie wyboru lub stanie się on nieopłacalny).

;]

Wiele odkryć jeszcze przed Tobą :oki:;]

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Od dawna z ciekawości jestem na grupach fb chińskich marek i większość jest zachwycona.

Na ten moment z tego co obserwuję klientami są emeryci i/lub osoby, które do tej pory kupowały kilkuletnie perełki z Niemiec.

O ile nie jest się rozkapryszonym użytkownikiem z Wilanowa, to w tej cenie i wyposażeniu, naprawdę sporo można wybaczyć tym konstrukcjom. 

Oczywiście, jako finalny argument zawsze wjedzie cena i będzie koniec dyskusji. Chyba że ktoś jest skłonny zapłacić więcej żeby mieć lepiej ale taki ktoś i tak raczej nie jest targetem chińskich producentów.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Wiele odkryć jeszcze przed Tobą :oki:;]

Będę jak Fred, w każdym odcinku coś nowego. Jeździłem w życiu jedną dobrą hybrydą, ciąglę czekam na jazdę próbną czymś, co w mojej ocenie ma szansę być drugą.

:jem:

Napisano

Oczywiście, jako finalny argument zawsze wjedzie cena i będzie koniec dyskusji. Chyba że ktoś jest skłonny zapłacić więcej żeby mieć lepiej ale taki ktoś i tak raczej nie jest targetem chińskich producentów.

Jasna sprawa i dlatego nawet nie celują tam, gdzie byłoby im trudno zawojować.

Przyjdzie era EV za kilka lat i tu będą mocni. 

Napisano
14 godzin temu, Ryb napisał(a):

Chyba że ktoś jest skłonny zapłacić więcej żeby mieć lepiej ale taki ktoś i tak raczej nie jest targetem chińskich producentów.

Ale ale... Nie wrzucaj wszystkich chińskich aut do jednego worka. 

Chiny to nie tylko podstawowe MG, ale tez wypasione Xpengi, Nio i pewnie kilka marek, których nawet nie znamy. 

Trzy dni temu na ładowarce w Niemczech widziałem Nio EL8. Wielka, wypasiona i komfortowa bryka.

Nie wiem, czy siedzący tam "target chińskich producentów" był w stanie znaleźć coś lepszego. Zapłacić więcej pewnie mógł, bo EL8 tanie nie jest. 

1754250972318344471580154346256.jpg.1709f6ef6f30e47e620c280c3847d2c5.jpg

17542510278104276080895864422431.jpg.90f127e98889ea76dd79553cc162fb9c.jpg

17542502417511713074188977750553.jpg.7e3c0f842234f8aafc159bbe1d76f186.jpg

Edytowane przez HelixSv

Napisano
5 minut temu, HelixSv napisał(a):

Trzy dni temu na ładowarce w Niemczech widziałem Nio EL8. Wielka, wypasiona i komfortowa bryka.

Jakiś czas temu próbowałem to kupić. Nie dało się - tylko leasing/wynajem itd... A w wynajmie to można próbować różne wynalazki :)

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Nie wiem, jak czy siedzący tam "target chińskich producentów" był w stanie znaleźć coś lepszego. Zapłacić więcej pewnie mógł, bo EL8 tanie nie jest

Pewnie jakiś idiota który jest tak głupi że nie zdaje sobie sprawy że potrzebny jest mu pickup z dieselkiem.

Napisano
15 minut temu, grogi napisał(a):

Jakiś czas temu próbowałem to kupić. Nie dało się - tylko leasing/wynajem itd... A w wynajmie to można próbować różne wynalazki :)

W Polsce jeszcze niedostępne. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Pewnie jakiś idiota który jest tak głupi że nie zdaje sobie sprawy że potrzebny jest mu pickup z dieselkiem.

Kurczę, o tym nie pomyślałem.

Na swoją obronę napiszę, że cieżko się myśli chodząc dookoła jakiegoś auta szurając szczęką po asfalcie. ;]

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Ale ale... Nie wrzucaj wszystkich chińskich aut do jednego worka. 

Chiny to nie tylko podstawowe MG, ale tez wypasione Xpengi, Nio i pewnie kilka marek, których nawet nie znamy. 

Nie wiem, jak czy siedzący tam "target chińskich producentów" był w stanie znaleźć coś lepszego. Zapłacić więcej pewnie mógł, bo EL8 tanie nie jest. 

1754250972318344471580154346256.jpg.1709f6ef6f30e47e620c280c3847d2c5.jpg

17542510278104276080895864422431.jpg.90f127e98889ea76dd79553cc162fb9c.jpg

17542502417511713074188977750553.jpg.7e3c0f842234f8aafc159bbe1d76f186.jpg

Miałem na myśli europejski target chińskich producentów. U siebie mają pewnie inaczej ale tam też panują inne realia.

U nas na razie muszą walczyć ceną. 

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Jak na razie chińskie pikapy bez dieselków nie nadają się do tego, do czego służą pikapy. Akurat w tym segmencie coś ta elektryfikacja nie idzie.

Jak na razie tylko Tesli udało się odnieść sukces z elektrycznym pikapem. Oh, wait...

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
Golas kosztuje tyle cennikowo to zgadzam się... Ale pewnie przy samochodzie za 500000 zl cena przy kasie pewnie jest z 15% niższa...
Co oczywiście nie zmienia zasadniczego faktu że Omoda kosztuje 40% tego co konkurent.
Oglądając opis samochodu na yt zwróciłem tylko uwagę na to że Omoda nie ma reflektorów matrycowych a tylko zwykłe ledy... Nie wiem na ile to oświetlenie jest gorsze od matrycowego.... Ale z drugiej strony cena wynosi 40% ceny konkurenta....
Zastanawiam się co sam bym zrobił w takim porównaniu(zakładając że miałbym zbędne 500000 zł)
- no i nie wiem czy nie wybrałbym jednak tańszej alternatywy...

Tak w ogóle zastanawiam się(choć to już raczej na poziomie dyskusji filozoficznych) ile musiałbym zarabiać miesięcznie - żeby nie bolało mnie kupienie samochodu za 500000 zł - na pewno sporo więcej niż w tej chwili...
Ale wiesz że w leasingu go nie kupujesz?
Zarabiać byś musiał pewnie od 4 do 10 x więcej niż teraz bo ratka to znając życie koło 1000eur- (akurat minimalna ;-)). Zawsze mnie to fascynuje bo ten stosunek to tak już że 20 lat się utrzymuje...podobnie jak cenam^2 zreszta
Napisano
Ja tam się chińczykom nie dziwię.
Nie daliby klapy Filipowi, to mieliby 2 niezadowolonych klientów  a tak jest tylko jeden.
To, że czeka pół roku, to już szczegół, bo i tak jest niezadowolony, jak poczeka kolejne pół roku to i tak nic to nie zmieni. ;]
Żadnej klapy nie dostałem - żeby było jasne! ;-)))
Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał(a):

Im bardziej się przyglądam PHEVom tym bardziej jestem przekonany, że łączą wady aut elektrycznych i spalinowych

No nie. Brak choćby alternatora to nie wada 🙃

Napisano
50 minut temu, stig napisał(a):

No nie. Brak choćby alternatora to nie wada 🙃

Stellantis stanął na wysokości zadania i wdrażając elektromobilność godnie zastąpił brak alternatora inymi awaryjnymi elementami.

;]

Napisano
W dniu 31.07.2025 o 09:38, marcindzieg napisał(a):

Szwagier wymienił A3 na Formentora, jeździ 5 miesięcy i nie narzeka. Poprzednie A3 miał 4 lata i też się nic nie popsuło. Więc chyba nie jest tak źle.

pierwszy post jaki mi się pokazał dzisiaj na fb:

obraz.png.a722669d6e4a1c358b5fd898640ca1dc.png

naprawdę, jeśli ktoś boi się awaryjności Chińczyków to polecam lektury forów VW. A jeśli ktoś się boi dostępności części to polecam grupę najnowszej Toyoty Camry i posta o oczekiwaniu na tylny zderzak po stłuczce, którego po prostu nie ma i już

Napisano
6 minut temu, maro_t napisał(a):

naprawdę, jeśli ktoś boi się awaryjności Chińczyków to polecam lektury forów VW. A jeśli ktoś się boi dostępności części to polecam grupę najnowszej Toyoty Camry i posta o oczekiwaniu na tylny zderzak po stłuczce, którego po prostu nie ma i już

Nie czytaj forów. Będziesz zdrowszy :)