Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie trzeba będzie świecić?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> ogólnie to już na HP wałkują od rana

Mnie tam cały dzień w domu nie ma to nie wiem.

Napisano

Szukają elektoratu wśród przeciwników "świecenia"?

Napisano

> Ogólnie śmiechu warte.

Jakiś czas temu toczyła się dyskusja dżihadystów (zwolenników jazdy na światłach 24/7/365) vs ... powiedzmy mnie :-).

Koledzy... chciałem powiedzieć nawiedzeni :-) ale powiem "gorący zwolennicy" :-) świateł 24/24 "wycierali mi twarz" prognozami, jak to liczba wypadków i ofiar spadnie kolosalnie, o co najmniej 20%, zwłaszcza w miastach, gdzie światła 24/24 oświetlają głównie zderzak poprzedzającego w korku i w ogóle raj na ziemi zapanuje, a ja ze swoimi "chorymi koncepcjami" będę winien dziesiątków ofiar i w ogóle "masz k...wa dzieci?!".

Rok po wdrożeniu przepisów jak dobrze pamiętam odkopałem wątek i dopiąłem statystyki, z których wynikało, że liczba wypadków była +/- constans (chyba nawet minimalnie wzrosła) - znów rzucono mi się do gardła :-), że bydlę, "g.wno wiesz" no i nieśmiertelne "a masz k..wa dzieci?!" i tak dalej - cóż, prawda bywa bolesna :-)

Dziś nawet pomysłodawcy dostrzegają średni poziom koncepcyjny tego przepisu.

Pomijam śmieszność wyliczeń (300 PLN/rok :-), a zwłaszcza te "2x szybciej zużywające się akumulatory" :-) - tzw cywilizowany świat pomału zastanawia się, czy jednak powrót do świateł 24/24 w miesiącach zimowych + światła 24/7/365 poza obszarem zabudowanym i na drogach szybkiego ruchu to jednak nie jest słuszniejsza koncepcja.

Sensowność używania świateł mijania/dziennych w gęstym ruchu miejskim jest żadna i każdy przepis chcący odwrócić ten idiotyzm spotka się z moim poparciem.

Nawet jak go te palanty z pisu będą wdrażać :-)

Napisano

i bardzo dobrze, jazda na światłach IMO jest bardziej niebezpieczna ponieważ OCZEKUJEMY że zobaczymy w np. lusterku auto które świeci, przez co dużo łatwiej przeoczyć i zignorować poruszający się obiekt który zapomniał włączyć świateł zlosnik.gif

a tak to - zawsze trzeba patrzeć uwaznie zlosnik.gif

Napisano

Biorąc pod wzgląd fakt, że większość nowych modeli z wielu firm ma już wbudowane światła "dzienne" (technologia LED) i utrzymuje się ten trend, problem sam się rozwiąże (mam tu na myśli tych którzy zapomnieli włączyć). Potrwa to trochę ale ... Przy stosowaniu LED-ów argumentacja o zwiększonym poborze prądu jest w tym momencie mało przekonywująca..

Napisano

> Biorąc pod wzgląd fakt, że większość nowych modeli z wielu firm ma już wbudowane światła "dzienne"

> (technologia LED) i utrzymuje się ten trend, problem sam się rozwiąże (mam tu na myśli tych

> którzy zapomnieli włączyć). Potrwa to trochę ale ... Przy stosowaniu LED-ów argumentacja o

> zwiększonym poborze prądu jest w tym momencie mało przekonywująca..

Od któregoś-tam roku (2012 ?) będzie kolejne "dobrowolne zobowiązanie" producentów do wdrożenia na terenie UE tzw świateł dziennych/automatów włączania świateł.

Pytanie, czy w międzyczasie legislacja się nie zmieni.

A co do świateł LED - wszystko zależy w jakimi modelu.

W takim dajmy na to ałudi dezajnerskie ledy są praktycznie niewidoczne w ostrym słońcu.

Poza walorami "zdobniczymi" (bardzo chętnie kopiowanymi przez amatorów wieśtuningu - takie zenony bis) nie widzę walorów praktycznych.

Ale np w takiej łoplinie Astrze/Insigni światła LED są znakomicie widoczne - jak widać nie kwestia techniki, ile poświęcenia funkcjonalności (i bezpieczeństwa :-) ) na ołtarzu "dezajna".

Napisano

> A co do świateł LED - wszystko zależy w jakimi modelu.

> W takim dajmy na to ałudi dezajnerskie ledy są praktycznie niewidoczne w ostrym słońcu.

> Ale np w takiej łoplinie Astrze/Insigni światła LED są znakomicie widoczne - jak widać nie kwestia > techniki, ile poświęcenia funkcjonalności (i bezpieczeństwa :-) ) na ołtarzu "dezajna".

Design swoja drogą ale bardziej chyba właściwości techniczne (kąt rozsyłu i jasność) wykorzystanych paneli LED

Napisano

może w A4, bo w A6 to ładnie świecą i sa bardziej widoczne akurat moim zdaniem.

Napisano

> Biorąc pod wzgląd fakt, że większość nowych modeli z wielu firm ma już wbudowane światła "dzienne"

> (technologia LED) i utrzymuje się ten trend, problem sam się rozwiąże

w 2030 roku?

Napisano

> Co tam będę pisał, sami przeczytajcie.

> Przecież nikomu nie karzą jeździć na światłach mijania, teraz można sobie założyć dzienne i tylko

> nimi świecić bez całego innego zbędnego oświetlenia.

> Ogólnie śmiechu warte.

A moim zdaniem bardzo dobrze...cale to obowiazkowe swiecenie w lecie to jedna wielka bzdura. No i zdecydowanie szkoda odpalac ksenonow na krotkie przejazdzki do/z pracy...tylko sie palniki niepotrzebnie zuzywa.

Napisano

> Nawet jak go te palanty z pisu będą wdrażać :-)

Bez kitu, chyba nawet zaczne ich troche lubic wink.gif

Ale zeby nie bylo - masz k... dzieci?? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Pomijam śmieszność wyliczeń (300 PLN/rok :-),

Wszystko zależy od tego jak podejść do wyliczeń. Wystarczy, że autor wyliczeń ma fiata stilo i dwa razy w roku spaliła mu się żarówka świateł mijania od strony kierowcy. Pojedzie do ASO na wymianę żarówki i spokojnie zostawi 300zł w serwisie.

Napisano

biorąc pod uwagę ogólną głupotę społeczeństwa w interpretowaniu mgły, deszczu, zmroku ect jestem osobiście za permanentnym obowiązkiem 24/7/365 skromny.gif

Napisano

> może w A4, bo w A6 to ładnie świecą i sa bardziej widoczne akurat moim zdaniem.

Z ryja podobne, a jak już pojadą to mnie światła dzienne średnio intere :-)

Napisano

> Pomijam śmieszność wyliczeń (300 PLN/rok :-), a zwłaszcza te "2x szybciej zużywające się

> akumulatory" :-) - tzw cywilizowany świat pomału zastanawia się, czy jednak powrót do świateł

> 24/24 w miesiącach zimowych + światła 24/7/365 poza obszarem zabudowanym i na drogach

> szybkiego ruchu to jednak nie jest słuszniejsza koncepcja.

> Sensowność używania świateł mijania/dziennych w gęstym ruchu miejskim jest żadna i każdy przepis

> chcący odwrócić ten idiotyzm spotka się z moim poparciem.

tu się zgadzam w całej rozciągłości, ale jest jedno ale zlosnik.gif w pl jadąc krajówkami czy bardziej lokalnymi drogami co chwilę masz jakiś teren zabudowany, często przejeżdżasz z wioski w wioskę, a często masa większych czy mniejszych zakrętów, podjazdów/ zjazdów przez światła daje Ci szanse zauważenia w tym ułamku sekundy widoczności, że z przeciwka coś jedzie.

Efekt takie podejścia u nas będzie się równał zgaszeniu świateł przez gro tej 'inteligentnej inaczej' części kierowców.

Takie podejście ma sens zakładając, że wyjeżdżając z miasta 'w trasę' będziesz pomykał czymś więcej niż gierkówka.

Napisano

> Co tam będę pisał, sami przeczytajcie.

> Przecież nikomu nie karzą jeździć na światłach mijania, teraz można sobie założyć dzienne i tylko

> nimi świecić bez całego innego zbędnego oświetlenia.

> Ogólnie śmiechu warte.

brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Jeszcze by się przydało kilku mądrych w tym trybunale żeby cofnęli ten bzdurny przepis jazdy na światłach w dzień. W miejskich korkach światła są BARDZOOOOOO przydatne żeby lepiej widzieć jak ktoś za mną stoi

Napisano

> biorąc pod uwagę ogólną głupotę społeczeństwa w interpretowaniu mgły, deszczu, zmroku ect jestem

> osobiście za permanentnym obowiązkiem 24/7/365

I mamy bez sensu stać na światłach godzinami w korkach w pełnym słońcu bo w społeczeństwie jest jakiś % debili ?

Wybacz ale zbiorowa odpowiedzialność to nie dla mnie.

Napisano

> Jakiś czas temu toczyła się dyskusja dżihadystów (zwolenników jazdy na światłach 24/7/365) vs ...

> powiedzmy mnie :-).

> Koledzy... chciałem powiedzieć nawiedzeni :-) ale powiem "gorący zwolennicy" :-) świateł 24/24

> "wycierali mi twarz" prognozami, jak to liczba wypadków i ofiar spadnie kolosalnie, o co

> najmniej 20%, zwłaszcza w miastach, gdzie światła 24/24 oświetlają głównie zderzak

> poprzedzającego w korku i w ogóle raj na ziemi zapanuje, a ja ze swoimi "chorymi koncepcjami"

> będę winien dziesiątków ofiar i w ogóle "masz k...wa dzieci?!".

> Rok po wdrożeniu przepisów jak dobrze pamiętam odkopałem wątek i dopiąłem statystyki, z których

> wynikało, że liczba wypadków była +/- constans (chyba nawet minimalnie wzrosła) - znów rzucono

> mi się do gardła :-), że bydlę, "g.wno wiesz" no i nieśmiertelne "a masz k..wa dzieci?!" i tak

> dalej - cóż, prawda bywa bolesna :-)

> Dziś nawet pomysłodawcy dostrzegają średni poziom koncepcyjny tego przepisu.

> Pomijam śmieszność wyliczeń (300 PLN/rok :-), a zwłaszcza te "2x szybciej zużywające się

> akumulatory" :-) - tzw cywilizowany świat pomału zastanawia się, czy jednak powrót do świateł

> 24/24 w miesiącach zimowych + światła 24/7/365 poza obszarem zabudowanym i na drogach

> Sensowność używania świateł mijania/dziennych w gęstym ruchu miejskim jest żadna i każdy przepis

> chcący odwrócić ten idiotyzm spotka się z moim poparciem.

nic dodac nic ująć claps.gif

Napisano

> I mamy bez sensu stać na światłach godzinami w korkach w pełnym słońcu bo w społeczeństwie jest

> jakiś % debili ?

> Wybacz ale zbiorowa odpowiedzialność to nie dla mnie.

Dla mnie to jest wybór mniejszego zła.

Jak sam doskonale wiesz, w tak 'gorących' tematach wybór nie polega na dobre czy złe.

Napisano

Co do zasady jest słuszniejsza, bo po co świecić w mieście. Jednak jeżeli mamy zapalać i gasić światła przy każdym znaku terenu zabudowanego to chyba jednak lepiej je mieć włączone cały czas ze względu na zużycie żarówek które zwykle spalają się właśnie przy zapalaniu.

A że przy okazji dzięki temu może jakiś niedowidzący nie wyskoczy mi przed maske (nawet w mieście) to tylko plus.

Napisano

> I mamy bez sensu stać na światłach godzinami w korkach w pełnym słońcu bo w społeczeństwie jest

> jakiś % debili ?

To może spójrz na to w inny sposób - to Ty jesteś tą paroprocentową grupą społeczeństwa stojącą codziennie w korkach. Polska nie ogranicza się do Warszawy.

Poza tym, jak przypomnę sobie czasy kiedy na światłach trzeba było jeździć tylko w zimie i przychodził moment, gdy już nie trzeba było, to całe stado "kierowców" jeździło bez świateł nawet jak było czarno jak u murzyna w... pod pachą, "bo-już-nie-trzeba"

Napisano

Nie wiem ile masz lat i czy będziesz to pamiętać ale z 3-cim stop-em było podobnie.

A jak wygląda to dzisiaj?

Napisano

> Nie wiem ile masz lat i czy będziesz to pamiętać ale z 3-cim stop-em było podobnie.

> A jak wygląda to dzisiaj?

Ale 3-go stopu nikt Ci na sile nie kazal zakladac. Zakladali je domorosli tunerzy jak teraz LEDy.

Uwazam ze gdy wszyscy jezdza na swiatlach to jedno auto bez swiatel stwarza wieksze zagrozenie niz jak by wszyscy jezdzili bez swiatel.

Pierwszy raz zgadzam sie z PiS (nawet nie smilo mi sie ze to kiedys powiem).

Napisano

> Nie wiem ile masz lat i czy będziesz to pamiętać ale z 3-cim stop-em było podobnie.

> A jak wygląda to dzisiaj?

3stop był opcją w 99roku w biedniejszych autach - bp astra classic, dopłata 200-300zł

dzisiaj spokojnie znajdziesz auta bez 3 stopu

mimo że od 15lat ma je większość aut

światła dzienne mają dzisiaj ledwie kilka model, opcja ?

są to w większości auta z górnej półki

sporo "dziennych" to zwykłe mijania, tylko zapalane automatycznie

to ten 2030 wydaje się realny grinser006.gif

Napisano

> zdecydowanie szkoda odpalac ksenonow na krotkie przejazdzki do/z pracy...tylko sie palniki

> niepotrzebnie zuzywa.

Zastaw sie a pokaz sie smile.gif Kupiłc auto kazdy możne.Utrzymać juz nie smile.gif

Napisano

> i bardzo dobrze, jazda na światłach IMO jest bardziej niebezpieczna ponieważ OCZEKUJEMY że

> zobaczymy w np. lusterku auto które świeci, przez co dużo łatwiej przeoczyć i zignorować

> poruszający się obiekt który zapomniał włączyć świateł

> a tak to - zawsze trzeba patrzeć uwaznie

Bardzo dobry wniosek.Raz podczas wyprzedzania się naciąłem.Już miałem wyprzedzać kiedy to w ostatniej chwili dostrzegłem pojazd z przeciwka bez świateł .Było to w lesie ,wtedy dotarło do mnie , że tak na prawdę to podczas wyprzedzania szukam w oddali dwóch światełek , których ktoś zapomniał włączyć.

Napisano

> To może spójrz na to w inny sposób - to Ty jesteś tą paroprocentową grupą społeczeństwa stojącą

> codziennie w korkach. Polska nie ogranicza się do Warszawy.

> Poza tym, jak przypomnę sobie czasy kiedy na światłach trzeba było jeździć tylko w zimie i

> przychodził moment, gdy już nie trzeba było, to całe stado "kierowców" jeździło bez świateł

> nawet jak było czarno jak u murzyna w... pod pachą, "bo-już-nie-trzeba"

Z ta tylko różnicą że ja nie mówię "macie wyłączyć światła mimo że u Was nie ma korków" a mi się mówi "masz włączyć światła i świecić na rejestrację poprzedzającego pojazdu"

Napisano

> Z ta tylko różnicą że ja nie mówię "macie wyłączyć światła mimo że u Was nie ma korków" a mi się

> mówi "masz włączyć światła i świecić na rejestrację poprzedzającego pojazdu"

no i w czym Ci to przeszkadza?

jakas ujma na honorze?

Napisano

Nie spodziewalem sie, ze to napisze ale zgadzam sie z Toba grinser006.gif

Po co komu swiatla w korku? IMHO narod glupi wiec w okresie zimowym neich jezdzi na swiatlach ale w lato?

A jak ktos samochodu nei widzi to neich autobusem jezdziok.gif

Napisano

> Zastaw sie a pokaz sie Kupiłc auto kazdy możne.Utrzymać juz nie

Hahahaha...blagam..."troszke" nie trafiles.

W d... mam czy sie zuzyja bo zawsze moge kupic nowe, ale wymiana wiaze sie ze zdjeciem zderzaka i strata czasu (warsztat itp.).

Napisano

> no i w czym Ci to przeszkadza?

> jakas ujma na honorze?

Honor tu nie ma nic do rzeczy, bardziej bezsens działania jest irytujący.

To coś jak świecenie w dzień w mieszkaniu mimo że Ci słońce po oknach wali i masz jasno. Oczywiście można - tylko po co.

Napisano

> Od któregoś-tam roku (2012 ?) będzie kolejne "dobrowolne zobowiązanie" producentów do wdrożenia na

> terenie UE tzw świateł dziennych/automatów włączania świateł.

> (...)

Coraz więcej aut tak ma już teraz. I bardzo dobrze - niech się robi samo i będzie święty spokój.

Napisano

> Honor tu nie ma nic do rzeczy, bardziej bezsens działania jest irytujący.

Dodaj, ze dla Ciebie jest to bez sensu

bo dla kogos innego moze to juz miec sens

> To coś jak świecenie w dzień w mieszkaniu mimo że Ci słońce po oknach wali i masz jasno. Oczywiście

> można - tylko po co.

w korku zgadzam sie, ze moze to byc bez sensu

natomiast nie w korku w miescie dla niektorych moze byc przydatne

ja mam slaby wzrok i akurat swiatla w dzien duzo mi daja zwlaszcza na drogach dwukierunkowych poza miastem

a w miescie jesli pieszy ma mnie dzieki swiatlom zobaczyc to tez jest jak najbardziej za

Napisano

> Nie spodziewalem sie, ze to napisze ale zgadzam sie z Toba

> Po co komu swiatla w korku? IMHO narod glupi wiec w okresie zimowym neich jezdzi na swiatlach ale w

> lato?

> A jak ktos samochodu nei widzi to neich autobusem jezdzi

to po co stac w korkach, niech wszyscy autobusami jezdza!

akurat jesli mowimy o miescie to swiatla w samochodach sa glownie dla pieszych i oni wlasnie jezdza autobusami

Napisano

> to po co stac w korkach, niech wszyscy autobusami jezdza!

Ja nie mam zamiaru.

> akurat jesli mowimy o miescie to swiatla w samochodach sa glownie dla pieszych i oni wlasnie jezdza

> autobusami

To okulary kupic.

Napisano

> Ja nie mam zamiaru.

to niestety musisz swiatla palic

w korku!

> To okulary kupic.

czekam na sponsora

Napisano

> Hahahaha...blagam..."troszke" nie trafiles.

> W d... mam czy sie zuzyja bo zawsze moge kupic nowe, ale wymiana wiaze sie ze zdjeciem zderzaka i

> strata czasu (warsztat itp.).

Hahahaha...blagam.. a co tydzien sie wymienia zarniki smile.gif

Napisano

> ja mam slaby wzrok

z calym szacunkiem, nic do Ciebie nie mam, ale jesli masz słaby wzrok to nie wsiadaj za kólko, życzę Ci bezkolizyjnej jazdy, obys nie zrobil sobie i innym krzywdy jak w pore czegoś lub kogoś nie zauważysz

Napisano

> Hahahaha...blagam.. a co tydzien sie wymienia zarniki

Nie co tydzien ale jest to problem - jechac do warsztatu i tracic czas z glupiego powodu albo nie. Ja tam wole nie...

Napisano

> z calym szacunkiem, nic do Ciebie nie mam, ale jesli masz słaby wzrok to nie wsiadaj za kólko,

> życzę Ci bezkolizyjnej jazdy, obys nie zrobil sobie i innym krzywdy jak w pore czegoś lub

> kogoś nie zauważysz

O tak bo drogi to tylko dla tych młodych, zdrowych co to 500 bokiem na zakrętach latają no.gif

Co komu bo zdrowych oczach jak w głowie pusto?

Osobiście wolę na drodze spotykać osoby takie jak Mariusz, które są świadome swoich ograniczeń i dostosowują się do nich.

Napisano

Wg mnie te światełka to bardzo dobry pomysł, rozumiem ze jak ktoś jeździ tylko do pracy i z powrotem łącznie 5 km to może nie zauważa potrzeby korzystania ale jak ktoś lata dużo autkiem to widzi korzyści. Jedziesz pod słonce samochód jadący z naprzeciwka stapia się w tle a światełka pozwalają go wcześniej zauważyć, jedziesz w porze kiedy zaczyna zapadać zmrok jeden włączy światełka drugi nie a tak wszyscy jadą i jest ok. Mówicie oszczędności sory ale jakie , klima, radio na ful, ładujesz telefon, lecisz na navi to też podnosi spalanie wink.gif. Ktoś jak mówi ze co tydzień wymienia żarówki- kolego sprawdź instalacje bo w tym problem. Te światełka dużo dają pozytywnego.

Napisano

> Wg mnie te światełka to bardzo dobry pomysł,

dobry - nie dobry - sam nie jestem ich zwolennikiem. Ale nie mając wyboru założyłem do auta diodowe dzienne. Szkoda tylko, że poronione przepisy nie pozwalają na montaż świateł dziennych w motocyklu

A cała dyskusja o wyższości świecenia nad zaciemnieniem i tak niczego nie wniesie, bowiem ilość pojazdów wyposażonych w światła dzienne wzrośnie w sposób naturalny od 7 lutego 2011 roku 30.GIF

Napisano

Zreasumujmy.

Nie ma rzadnych przekonujących statystyk potwierdzających, korzyści z jazdy na światłach w dzień.Nie ma też badań potwierdzających ich szkodliwość. W każdej normalnej sytuacji dotyczącej czegokolwiek, traktowanoby to jako kwestię marginalną, niegodną uwagii... Ale ponieważ Polska to kraj zabobonów, kołtuństwa i dyktatury wszelakiej, nikomu z polityków nie przyszło do głowy 1 jedyne genialne rozwiązanie tego problemu. Wszyscy byliby zadowoleni...Mianowicie uchwalić ustawę wykluczającą kwestię jazdy na światłach w dzień z kodeksu drogowego! Kto będzie chciał będzie dalej jeździł na światłach w dzień, kto nie chce nie będzie jeździł...Wszyscy będą usatysfakcjonowani(oprucz kretynów-terrorystów).NALEŻY WRESZCIE PRZYZNAĆ, ŻE JEDYNĄ PEWNĄ PRAWDĄ NA TEMAT JADY NA ŚWIATŁACH W DZIEŃ - TO BZDETY BEZ JAKIEGOKOLWIEK ZNACZENIA DLA BEZPIECZEŃSTWA NA DRODZE. Zapewne z 10000 razy bardziej niebezpieczne, statystycznie rzecz biorąc, jest samo wejście do samochodu w celu jazdy nim z punktu A do puntu B niezaleznie od warunków tej jazdy...(chodzi mi o kalectwo lub śmierć).

Wszystko opiera się na kwestii wiary, że jest tak albo siak, a jest srak... sick.gif

Napisano

> biorąc pod uwagę ogólną głupotę społeczeństwa w interpretowaniu mgły, deszczu, zmroku ect jestem

ok.gif

Napisano

> jakiś % debili ?

a bolą cie te światła jakoś? nie rozumiem o co tyle hałasu, ani nie musisz pedałować zeby sie świeciły ani nosić kapelusza wstydu hahaha.gif

cała zadyma ze swiatlami to moim zdaniem takie czysto polskie - nie bo nie i juz hahaha.gif

Napisano

Czyli od przybytku głowa nie boli?

To teraz powiedz to tym, co prowadzą świętą wojnę ze światłami przeciwmgłowymi. Przecież lepiej świecić niż nie świecić, prawda?

Napisano

> Czyli od przybytku głowa nie boli?

> To teraz powiedz to tym, co prowadzą świętą wojnę ze światłami przeciwmgłowymi. Przecież lepiej

> świecić niż nie świecić, prawda?

kolego nie wyskakuj z populistycznymi tekstami...

Masz wyraźnie określone warunki używania świateł i tego się należy trzymać.

Tą samą plagę i głupotę, nieumiejętność oceny warunków użycia świateł należy stosować zarówno do świateł głównych (dziennych/mijania) co do p.mgielnych.

Jak ktoś nie umie ocenić czy już wystarczająco pada, lub jest wystarczająco ciemno aby włączyć mijania to nie będzie umiał ocenić czy jest widoczność poniżej 50m dla tylnego p.mgielnego.

Napisano

> O tak bo drogi to tylko dla tych młodych, zdrowych co to 500 bokiem na zakrętach latają

> Co komu bo zdrowych oczach jak w głowie pusto?

> Osobiście wolę na drodze spotykać osoby takie jak Mariusz, które są świadome swoich ograniczeń i

> dostosowują się do nich.

popadasz w paranoje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.