Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Łada

Featured Replies

Napisano

lada_2116_1.jpg

lada_2116_2.jpg

jak na ruskich to kosmos zlosnik.gif

Napisano

> jak na ruskich to kosmos

nawet ruski mają swoją produkcję pad.gif

Napisano

kto wie czy dziś nie byłoby polonezów itp gdyby rząd wtedy podpidal umowe z VAG a nie z koerańcami z daewoo sick.gif

Napisano

> nawet ruski mają swoją produkcję

Co masz na mysli mowiac "nawet ruski"? no.gif

Bo oni by nas mogli kupic chocby jutro w calosci hehe.gif

Napisano

> kto wie czy dziś nie byłoby polonezów itp gdyby rząd wtedy podpidal umowe z VAG a nie z koerańcami

> z daewoo

często o tym myślę

nasz rynek by był zalany przednionapędowymi polonezami TDI grinser006.gif

Napisano

> często o tym myślę

> nasz rynek by był zalany przednionapędowymi polonezami TDI

ee myśle że polonez by był jak BMW, tylko tylny napęd zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> często o tym myślę

> nasz rynek by był zalany przednionapędowymi polonezami TDI

i prawdopodobnie interes by się kręcił a tak pad.gif

Napisano

> Co masz na mysli mowiac "nawet ruski"?

urąga Ci to w jakiś sposób?? bo nie jarzę smile.gif "nawet ruski" "byle ruski" nic w tym złego

Napisano

siakieś lacetti przypomina, auto całkiem ok.gif

Napisano

> kto wie czy dziś nie byłoby polonezów itp gdyby rząd wtedy podpidal umowe z VAG a nie z koerańcami

> z daewoo

Myślę, że gdyby podpisali to można by zobaczyć dziś np.: np.: Octavię, która nazywałaby się FSO Polonez.

Napisano

> urąga Ci to w jakiś sposób?? bo nie jarzę "nawet ruski" "byle ruski" nic w tym złego

Mysle, ze koledze chodzilo, ze zdarza sie naszym wspolrodakom nie byc swiadomymi, ze te "tylko ruskie" to najwieksze panstwo na swiecie - wieksze dwa razy od nastepnego w kolejce smile.gif

Ale ja tam sie za innych nie wypowiadam smile.gif

Napisano

> urąga Ci to w jakiś sposób?? bo nie jarzę "nawet ruski" "byle ruski" nic w tym złego

Nie ruski, tylko Rosjanie.

A tak, irytuje mnie takie pogardliwe stwierdzenie wyrazone przez kolege.

Bo patzrac przez pryzmat np techniki wojskowej to my mozemy im buty czyscic zlosnik.gif

Napisano

> Myślę, że gdyby podpisali to można by zobaczyć dziś np.: np.: Octavię, która nazywałaby się FSO

> Polonez.

a tak niestety Daewoo kopnęło w kalendarz i nie mamy nic a szkoda, wielka szkoda

Napisano

> Nie ruski, tylko Rosjanie.

ruski 033102bebe_1_prv.gif

> A tak, irytuje mnie takie pogardliwe stwierdzenie wyrazone przez kolege.

> Bo patzrac przez pryzmat np techniki wojskowej to my mozemy im buty czyscic

jak wolisz/lubisz zlosnik.gif

Napisano

Nie kłóćcie się. Prawda jest taka, że FSO na VW nie miało wielkich szans. Można się było cieszyć z Daewoo. Robili całkiem niezłe auta, a że padli - pech, raczej nie do przewidzenia na etapie podpisywania z nimi umowy. Jakby nie patrzeć Skoda to jednak marka dużo lepiej rozpoznawalna i jej wartość dla Niemców była wyższa.

Napisano

> a tak niestety Daewoo kopnęło w kalendarz i nie mamy nic a szkoda, wielka szkoda

daewoo ładnie załatwiło FSO

od osoby tam pracującej wiem, że np. części do lanosa miały być ściągane z koreańskich fabryk tylko 2lata, a później już całkowicie polska produkcja podzespołów, oczywiście było zupełnie inaczej...

Druga sprawa, fso przygotowało poloneza z przednim napędem i tylną belką od espero, były plany ale daewoo nie zgodziło się na uruchomienie produkcji

a za cały upadek polskiej motoryzacji możemy podziękować rządowi...przecież umowa z vagiem by przyniosła same korzyści

Napisano

Skoda była wtedy tak samo egzotyczna jak FSO.

Napisano

> Nie kłóćcie się. Prawda jest taka, że FSO na VW nie miało wielkich szans.

nie dowiemy sie jak bylo naprawdę, nie mamy wglądu ani w dokumenty uwczesne ani nie znamy szczegolów, wiemy tyle co nam TV i media przedstawiły

Napisano

> Skoda była wtedy tak samo egzotyczna jak FSO.

Tylko dla Niemca czeskie auto brzmiało wtedy inaczej niż polskie auto. Nawet koerańcy sprzedawali wtedy te samochody pod swoją marką, a nie FSO. Dodatkowo Skoda mogła się i może wciąż odnosić się do historii jednej z najstarszy marek samochodowych. IMHo Polska na VW nie miała szans.

Napisano

> od osoby tam pracującej wiem, że np. części do lanosa miały być ściągane z koreańskich fabryk tylko

> 2lata, a później już całkowicie polska produkcja podzespołów, oczywiście było zupełnie inaczej...

I sądzisz, że podyktowane to było wyłącznie tęsknotą zarządzających Koreańczyków za rodzinną Koreą?

Biznesem rządzi głównie rachunek ekonomiczny-widocznie wybitnie nie opłacało się produkować podzespołów na miejscu. A samo FSO zostało zniszczone przez związki zawodowe. Taka jest prawda...

mar00ha

Napisano

> nie dowiemy sie jak bylo naprawdę, nie mamy wglądu ani w dokumenty uwczesne ani nie znamy

> szczegolów, wiemy tyle co nam TV i media przedstawiły

Owszem, ale mając dwie podobne pod względem finansowym oferty tj FSO i Skodę na miejscu VW nawet chwili bym się nad FSO nie zastanawiał. Polska musiałaby dopłacić jakieś gigantyczne pieniądze by przyciągnąć VW tak by z FSO zrobił to co zrobił ze Skodą.

Napisano

tył jak octavia zlosnik.gif

Napisano

> a tu z innym znaczkiem na masce :-)

Dla mnie Łada duuużo ładniejsza waytogo.gif

Napisano

> Co masz na mysli mowiac "nawet ruski"?

> Bo oni by nas mogli kupic chocby jutro w calosci

bo tez nie jesteśmy małym państwem a nawet swojego auta nie mamy sciana.gif

Napisano

wyprowadź mnie z błedu jeśli się myle ale czy łada nie nalezy juz do koncernu renault/nissan ??

Napisano

pierwsze skojarzenie:

2009-Lexus-GS-350-car-pics.jpg

lada_2116_1.jpg

I też "L" na masce grinser006.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> daewoo ładnie załatwiło FSO

> od osoby tam pracującej wiem, że np. części do lanosa miały być ściągane z koreańskich fabryk tylko

> 2lata, a później już całkowicie polska produkcja podzespołów, oczywiście było zupełnie

> inaczej...

> Druga sprawa, fso przygotowało poloneza z przednim napędem i tylną belką od espero, były plany ale

> daewoo nie zgodziło się na uruchomienie produkcji

> a za cały upadek polskiej motoryzacji możemy podziękować rządowi...przecież umowa z vagiem by

> przyniosła same korzyści

Daewoo nie załatwiło FSO tylko przedłużyło jego agonię.

Polonez z przednim napędem i tylną belką od Espero... proszę nie rozśmieszaj mnie... Z czym takie archaiczne auto miałoby konkurować w roku 1998?! Ze skodą Octavią, Golfem IV, Megane? Muzeum Techniki - to było jego miejsce już w połowie lat '80.

A za storpedowanie rozmów z VAGiem możesz w dużej części podziękować nie rządowi, tylko związkom zawodowym w FSO, które upierały się przy pakiecie socjalnym i gwarancjach zatrudnienia - to teraz mają swoje gwarancje.

Napisano

> bo tez nie jesteśmy małym państwem a nawet swojego auta nie mamy

No i co z tego, że nie mamy rodzimego auta. I tak okazałoby się, że polskie auto byłoby w cenie konkurencji, więc ludzie wybieraliby auta zagraniczne. Pytanie też kiedy można uznać, że auto jest krajowe. Po marce, która w 100% miałaby obcy kapitał, po miejscu produkcji, po czymś innym?

Napisano

> ruski

> jak wolisz/lubisz

obstawiam, ze w towarzystwie paru takich ruskow, którzy ponimajut po polsku, juz byś tak nie powiedzial

tutaj mozesz ok.gif

Napisano

Ładne auto mi sie tylko nie podoba jedno przetloczenie ktore wolalbym tak jak zaznaczylem na foto.

FSO wielka szkoda ze skonczylo , jak skonczylo

A Polska miala juz 20-30 lat temu takie ladne plany

post-81422-14352507714159_thumb.jpg

Napisano

> bo tez nie jesteśmy małym państwem a nawet swojego auta nie mamy

Ale montujemy chyba tego trochę? niewiem.gif

Strzelam teraz, ale Belgia, Holandia czy Austria też (chyba) nie mają "swoich" aut osobowych - jak się mylę, to mnie poprawcie. Pomijam małe wytwornie typu Donkervoort serduszka.gif, bo my też takowe mamy. ok.gif

Napisano

> obstawiam, ze w towarzystwie paru takich ruskow, którzy ponimajut po polsku, juz byś tak nie

> powiedzial

> tutaj mozesz

mam kilki takich rusków, oni również to zlewają wiec nie widze problemu

Napisano

> Ale montujemy chyba tego trochę?

> Strzelam teraz, ale Belgia, Holandia czy Austria też (chyba) nie mają "swoich" aut osobowych - jak

> się mylę, to mnie poprawcie. Pomijam małe wytwornie typu Donkervoort , bo my też takowe

> mamy.

Cos w stylu tego, co zlinkowales tez mamy (luksusowe auta recznie skladane) - ba! nawet samochody elektryczne produkujemy.

ALE! pragne zwrocic uwage na to, ze NL czy BE to malutkie kraje (NL jeszcze ratuje troche liczba ludnosci, ale polowa to i tak Turcja + rozne kraje arabskie), nie porownoj tych popierdolek do Polski ok.gif

Napisano

> mam kilki takich rusków, oni również to zlewają wiec nie widze problemu

zlewają, ale nie zawsze

wszystko zalezy od sytaucji, intonacji i td i td

tak że nie zdiw się, jesli w któryms momencie zauwazysz, ze juz nie masz kontaktu z nimi wink.gif

jestem ruskim, zeby bylo jasne:)

ale to jest nie na temat, wiec pzdr

Napisano

> zlewają, ale nie zawsze

> wszystko zalezy od sytaucji, intonacji i td i td

> tak że nie zdiw się, jesli w któryms momencie zauwazysz, ze juz nie masz kontaktu z nimi

> jestem ruskim, zeby bylo jasne:)

> ale to jest nie na temat, wiec pzdr

wiesz, zawsze mi sie wydawało że ich to nie drazni, mnie np. zwisa ze ktos mnie nazwie polaczkiem itp smile.gif pozdro

Napisano
  • Autor

> wyprowadź mnie z błedu jeśli się myle ale czy łada nie nalezy juz do koncernu renault/nissan ??

o ile się nie myle to w jakiejś części tak..

Napisano

> z daewoo

związkowca trzeba podziekować

Napisano

> o ile się nie myle to w jakiejś części tak..

25% info z polowy 2009

Napisano

Proszę zwrócić na spasowanie maski z nadwoziem - chyba cała dłoń by tam weszła. I to w egzemplarzu pokazowym :-)

Napisano

> siakieś lacetti przypomina, auto całkiem

Na moj gust to KIA CERATO.

Napisano

> Cos w stylu tego, co zlinkowales tez mamy (luksusowe auta recznie skladane)

Wyżej o tym pisałem. ok.gif

> - ba! nawet samochody

> elektryczne produkujemy.

> ALE! pragne zwrocic uwage na to, ze NL czy BE to malutkie kraje (NL jeszcze ratuje troche liczba

> ludnosci, ale polowa to i tak Turcja + rozne kraje arabskie), nie porownoj tych popierdolek do

> Polski

A to kilometrami kwadratowymi chcesz te samochody tworzyć? grinser006.gif

Napisano

> Daewoo nie załatwiło FSO tylko przedłużyło jego agonię.

> Polonez z przednim napędem i tylną belką od Espero... proszę nie rozśmieszaj mnie... Z czym takie

> archaiczne auto miałoby konkurować w roku 1998?! Ze skodą Octavią, Golfem IV, Megane?

przy cenie 22-25kzł sprzedaż jeszcze mogła się utrzymać na przyzwoitym poziomie

w tym modelu testowym był jeszcze silnik 1.8 z espero

osobie która to mi opowiadała raczej wierze ale nie mogę sobie wyobrazić jak oni przerobili płytę z poloneza na mocowanie zupełnie innego zawieszenia

racja z tymi gwarancjami zatrudnienia, znajomy też mi o tym mówił, wspominał o restrukturyzacji zakładu, bo przecież tam jedną rzecz robiło zbyt wiele osób

tylko, że z biegiem czasu zatrudnienie w VAG mogło wzrosnąć po rozwinięciu się zakładu

Napisano

> przy cenie 22-25kzł sprzedaż jeszcze mogła się utrzymać na przyzwoitym poziomie

> w tym modelu testowym był jeszcze silnik 1.8 z espero

Nie rozumiem tej nostalgii za polonezem. Nawet na początku lat 90-tych jak tylko otworzył się rynek na auta z zachodu ludzie woleli kupować składaki niż rodzimego poloneza. Jakieś rozmarzanie się co by nie było, gdyby modernizowano poloneza jest śmieszne.

Napisano

> Wyżej o tym pisałem.

Ot, umiejetnosc czytania w narodzie zanika... smile.gif

> A to kilometrami kwadratowymi chcesz te samochody tworzyć?

Nie no... ale oni przynajmniej maja wymowke - "Jestesmy tak mali, ze za mali na wlasny automotive"

A my? Ogromny, piekny kraj w samym srodku europy, wiec strategicznie. I co?????????????

Napisano

> się co by nie było, gdyby modernizowano poloneza jest śmieszne.

Nie jest - mówimy o zupełnie innym aucie niż Poldki jakie znamy.

Zobacz jak kiedyś wyglądała Skoda Octavia. Teraz tylko nazwa jest w użyciu. Reszta to VW.

Mając Poloneza z nowoczesnym wyglądem , silnikiem i zawieszeniem mielibyśmy konkurencje na rodzimym rynku. Teraz jedyne co mamy to zazdrość w stosunku do Czechów.

Napisano

> A my? Ogromny, piekny kraj w samym srodku europy, wiec strategicznie. I co?????????????

my mamy duże zakłady które produkcją wcale nie ustępują

robimy pande, 500, zafire, astre ...

sporo

a że nie mamy poldka z bebechami np GM, czy VAGa

ja wiem czy to taka strata hmm.gif

robili lanosa i matiza ze znaczkiem FSO, jakoś dziwnie wyglądały hehe.gif

Napisano

Koncept był taki:

u3s_NC_Wmw.jpg

A tu pierwowzór - Daewoo robiąc Lanosa z Kadeta poszło jednak znacznie dalej...

800px-Opel_Astra_E_titan_vr.jpg

lada_2116_1.jpg

Napisano

> Koncept był taki:

> A tu pierwowzór - Daewoo robiąc Lanosa z Kadeta poszło jednak znacznie dalej...

Z kadeta to oni zrobili Nexie, tylko 10 lat pozniej zlosnik.gif

I raczej za wiele to sie nie roznila zlosnik.gif

Napisano

> Z kadeta to oni zrobili Nexie, tylko 10 lat pozniej

Lanos był oparty konstrukcyjnie na Kadecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.