Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o Pasku 2,0TDI 140KM z ogłosz i ogólnie o paskac

Featured Replies

Napisano

> Musisz sprawdzić kody silników, 170'tka była tylko na common-rail (teoretycznie odpada problem

> pompowtrysków), pierwsze 140'tki były na pompowtryskach ale później zaczeli robić je również

> na CR.

icon_eek.gif to jakim cudem u kolegi w a4 CR brak ?

> Generalnie 170'tka uchodzi za bardziej udaną od pierwszych 140'tek

grinser006.gif

Napisano

> Generalnie 170'tka uchodzi za bardziej udaną od pierwszych 140'tek

generalnie musiałbyś pogadac z prezesem naszej firmy, bo akurat ma pasata 170. obecenie jest na etapie wymiany, bo jak stwierdził już nigdy więcej pasata-kilka razy w serwisie z powodu DPFa, 2 razy auto ściągane lawetą kilkaset km od domu...ostatnio ściągane z powodu wtrysków... auto ma ze 3 lata, prezes jeździ dynamicznie i na trasie i oczywiście nie tankuje u pana Henia na tańszej stacji(dojazd do firmy to autostrada i ekspresówka) więc jeśli chodzi o dpfa, to nie wynik mulastej, miejskiej jazdy...

generalnie to dzisiejsze auta chyba loteria, niezależnie od marki...

Napisano

Zgadza się. A wszyscy 2,0 tdi wrzucają do jednego wora mimo że są to czasem zupełnie inne konstrukcje. CR chodzi przyjemnie. Co do DPFa to łatwo sobie można z tym radzić. Niestety nie każdy użytkownik zdaje sobie z tego sprawę.

Napisano

>Co do DPFa to łatwo sobie można z tym radzić. Niestety nie

> każdy użytkownik zdaje sobie z tego sprawę.

Latwo czyli jak?

Bo nie uwierzysz, ale nia kazdego kreci zakup auta i natychmiastowe udanie sie do magikow w celu poprawienia sterownika silnika i wyciecia tego czy tamtego...

Napisano

> No właśnie... tylko co wybrać. Każde auto ma swoje wady większe bądź mniejsze,

> Ręce opadają im więcej się czyta o nowych autach naszpikowanych elektroniką

To jest dobre pytanie. Czytajac rozne fora i sluchajac opinii ludzi to nie ma dobrych aut. Kazde auto jest zle i kazdy silnik sie sypie.... No chyba, ze kupisz silnik benzynowy.

A na marginesie, dlaczego nie kupisz benzynowca? niewiem.gif

Pozniej LPG i powinno byc w miare bezawaryjnie o ile instalacja bedzie zrobiona jak nalezy. Awersja do gazu? hmm.gif

Napisano

> zdajesz sobie sprawę, że akurat na tym forum jedyna słuszną marką jest fiat i pochodne, a ludzie

> tutaj piszący w znacznej większości jak zbyt dlugo wpatrują się w znaczek VW to dostają

> wysypki - nie licz na obiektywne opinie, bo 99% piszących nawet nie siedziała w passie b6, o

> przejażdżce juz nie mówiąc.

Mowisz? Jakos fanow Fiata to ja tu nie widze hehe.gif

> Wstępnie - silników 2.0 TDI było chyba z 5 - każdy inny, w mniejszym lub większym stopniu - silniki

> z lat 2005-2006 były bardziej awaryjne (tutaj znowu trzeba zdefiniować słowo "awaryjne" - bo

> dla posiadacza vw i posiadacza fiata może znaczyć ono coś całkowicie innego).

To znaczy jaka to roznica? Ze niby kierowca Fiata bardziejw yczulony bo przyzwyczajony do bezawaryjnej jazdy czy jak? hehe.gif

>Zasadniczo

> streszczając opinie o passach b6 z forum vw-passat.pl mówi się - kupuj paska od roku 2007 w

> górę - poprawiono niedoróbki silników.

> Miej na uwadze, że ten silnik to był taki podstawowy diesel montowany do tego auta - większość z

> nich robiła około 100kkm rocznie. Wnętrze jest trwałe i nie widać za bardzo po nim przebiegu -

> więc handlerzy cofają liczniki na potęgę. Dlatego passaty 2 letnie i 15 letnie wszystkie mają

> po 170kkm nalotu

W Polsce wszystko ma 170tys nalotu. Aut z przebiegami wiekszym nie ma, nie bylo i nie bedzie.

> jeździsz prawie jak

> benzyną(nie czujesz momentu kiedy dmucha turbo, a kiedy nie - płynnie rozwija moc), bardzo

> kulturalna i nigdy nie spalił mi ponad 7/100 (a nogę mam nie lekką). na 6tym biegu i przy

> ustawionym 100km/h na tempomacie w trasie komp pokazuje mi 4.7 z trasy (rzeczywiście 0.2

> wiecej).

Nie obraz sie, ale stwierdzenia: "mam ciezka noge" i "na trasie przy tempomacie na 100 i 6 biegu" wzajemnie sie wykluczaja... wink.gif

> Polecam poczytać forum vw-passat.pl - tam jest wszystko o tym aucie. Jest ziomal co za 5 dych

> sprawdzi ci historię serwisową samochodu (patrząc na to że jest to z najczesciej sprowadzanych

> aut, no i że handlerzy najbardziej z nimi czarują to polecam sprawdzenie).

To w przypadku kazdego samochodu.

A wracajac do temtu- znajomy ma Passata i w sumie problemow brak a jezdzi naprawde duzo, robi jakies 60-70tys rocznie. Drugi znajomy ma A6 z takim samym silnikiem i klnie jak szewc... Ogolnie jakiejs zasady chyba nie ma poza ta o ktorej wspomniales - im mlodsze tym mniejsza szansa na problemy.

Napisano

> Inna sprawa że Passat jest autem klasy czy segmentu wyższego w związku z tym jego utrzymanie

> (części, robocizna) jest proporcjonalnie wyższa, nie stać Cię na utrzymanie to nie kupuj...

Ze niby czym jest Passat? Klasa Premium to moze i jest, ale chyba tylko w zamysle ich szpecow od reklamy. Klasa srednia jak kazda inna i tyle.

Druga sprawa: co to za dziwne podejscie? "Klasa Premium i jak Cie nie stac na naprawy to nie kupuj biedaczku ino zmykaj do jamki". Aha, a jak juz kupisz to bierz na klate kolejne chore awarie jak sie pojawia czy jak`

Ot, dumny wlasciciel Passata, ktore dzielnie i bez placzu idzie zostawiac do ASO zarobioine piueniazki. Nie narzeka, nie skarzy sie - w koncu to klasa premium!

Wynikaloby z tego, ze kupujac BMW serii 7 czy inna S-Klasse to wogole powinno sie njastawic na codzienne wizyty w serwisie i fakt, ze auto nie jedzi tylko sie naprawia icon_rolleyes.gif

> taka powinna być zasada.

Zasada powinna byc taka, ze Premium ma rozwiazania czy wyposazenie, ktore przewyzszaja inne auta swojej klasy. I ma te rozwiazania w standardzie, nie da sie auta kupic bez tych dodatkow Premium. Np Lancia jest w koncernie Fiata czyms co ma byc "Premium" (czy jest to inna sprawa). Auto nawet w podstawie jest wyposazone bardzo bogato i uzywa sie do jego wykonczenia drogich i ponoc luksusowych materialow (na ile sa luksusowe nie mi sie wypowiadac - jako posiadacz starszych Lancii toleruje tylko Alcantare a nie skorke Poltrona...).

W koncernie Toyoty marka Premium jest Lexus. O ile Toyota nie oferuje nic lepszego niz typowa klasa srednia to Lexus ma w ofercie troche wiecej.

Przykladem auta Premium bedzie tez BMW serii 1 - moze nie z powodu wyposazenia, ale z powodu rozwiazan konstrukcyjnych niespotykanych w innych autach tej klasy. Naturalnie marketingowcy BMW dorobili do tego ideologie itd ale fakt jest faktem - auto ma wiele rozwiazan technocznych niespotykanych w innych autach tej klasy.

A czy Passat jest Premium? Coz, chyba tylko dla tych ktorzy uwazaja, ze Passat to takie tansze A6. Jak mi to wytlumaczyl znajomy: "wiesz, Pasek to takie A6 od VW. Tylko osiol kupi drogie Audi jak za sporo mniej ma prawie to samo...".

wink.gif

Napisano

> Musisz sprawdzić kody silników...

To jest właśnie fascynujące w VW. Żeby kupić dobre auto musisz najpierw przeczytać jakieś forum, wkuć na pamięc jakieś kody silników, bo niby ten sam silnik może mieć kilka skrótów. W jednym padają wtryski, w innym głowica, a trzeci ma szasnę być bezawaryjny. Czyli wnioskuję, że to nie jest samochód dla normalnego człowieka, tylko dla motoryzacyjnego zapaleńca, co będzie się tych skrótów uczył, a potem według nich szukał auta hehe.gif

A żeby być w temacie wątku. Jeśli ma być Passat, to ja bym szukał benzynowca.

Napisano

> Ciekawe czy nie ale nie potrafię inaczej wytłumaczyć że np komplet klocków do Passata jest sporo

> droższy niż komplet klocków do Polo - czy wynika to tylko i wyłącznie z wyższych kosztów

> technologicznych?

Wynika z tego, ze Polo to segment B, a Passat to D. Ot, subtelna roznica dwoch szczebelkow w wielkosci.

> I ma się to z calym szeregiem części.

jak wyzej

> Poza tym nie jest tajemnicą że stawki za roboczogodzinę w profesjonalnych warsztatach oraz

> kasowanie klienta w mniej profesjonalnych są uwarunkowane w zależności "jaką furą przyjechał"

Aha, tylko jakie to ma znaczenie przy zakupie czesci?

Bo jakos nie widze zwoiazku z ceanami robocizny w roznych warsztatach i wspomniane przez Ciebie cena klockow i cena calej masy innych czesci.

> W ASO nazywa się to chyba "klasa Premium" - Passat się do niej raczej nie łapie ale zjawisko

> zaobserwować można.

Owszem, nie lapie. A zjawisko da sie zaobserowac bo jak juz dowiedzielismy sie w tym watku madrzy wlasciciele tych kupuja je tylko wtedy gdy wiesza ze stac ich na wydatki zwiazane z autem tej klasy i o tym prestizu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To jest dobre pytanie. Czytajac rozne fora i sluchajac opinii ludzi to nie ma dobrych aut. Kazde

> auto jest zle i kazdy silnik sie sypie.... No chyba, ze kupisz silnik benzynowy.

> A na marginesie, dlaczego nie kupisz benzynowca?

> Pozniej LPG i powinno byc w miare bezawaryjnie o ile instalacja bedzie zrobiona jak nalezy. Awersja

> do gazu?

Każde auto ma swoje wady i tak już będzie.

O benzynie też myślałem, ale gazu juz nie chcę. Nie mam szczególnej awersji do gazu. Ja po prostu nie lubię tankować za często, a na gazie co ~ 300 km musze zajeżdżać i tankować. W Dieslu może się ten dystans zwiększyć prawie 3 krotnie, więc duży plus :D

Martwią mnie jedynie ewentualne koszty napraw "nowoczesnego" diesla: wtryski, dwumasa, turbina, pompa, głowica, jakieś dziwne akcje z rozrządami i wałami itp. itd. Za dużo tego..

Najlepszym wyjściem chyba byłoby pozostanie przy starym aucie z tanimi częściami i luzem psychicznym o ewentualne awarie i złodziei. Jak się popsuje to tanio naprawię, a jak ukradną (jeśli ktokolwiek zechce :D), to luz.. jest AC i wielkiego płaczu by nie było hehe

Zwlekam i zwlekam z kupnem nowego autka i oby się znowu nie skończyło na przesunięciu decyzji o zakupie na nowy rok smile.gif Bo co mi się coś w miare spodoba, to poczytam i zostaję sprowadzony na ziemię hehe

Napisano
  • Autor

A teraz kolejne pytanie.. skąd właściwie wziąć kody silników? Bo wiem jaki pod maską jest silnik.. np. 2,0 TDI 140 KM. Jakoś po numerze VIN można to rozszyfrować w serwisie jaki jest numer silnika, gdzieś pod maską jest podany?

Napisano

> A teraz kolejne pytanie.. skąd właściwie wziąć kody silników? Bo wiem jaki pod maską jest silnik..

> np. 2,0 TDI 140 KM. Jakoś po numerze VIN można to rozszyfrować w serwisie jaki jest numer

> silnika, gdzieś pod maską jest podany?

Po Vinie i po wlepce w bagazniku na przykład.

Napisano

Passatów B6/7 zaliczyłem kilka, więc parę słów ode mnie.

2,0 TDI z tego rocznika będzie na pompowtryskach, w związku z czym jest głośny i ma stosunkowo dużą turbodziurę. Przynajmniej w porównaniu z późniejszym Common Rail'em. Poza tym spalanie ok. Jak oddawałem swojego to miał 50 kkm i nic mu nie dolegało. Jak się auta sprawowały przy wyższych przebiegach to nie powiem, bo większość aut od nas miało w momencie sprzedaży bardzo niskie przebiegi.

O tych powszechnie trapiących usterkach w silnikach 2,0 TDI to też głównie z internetu słyszałem. Co nie zmienia faktu, że warto być czujnym.

> Chcę zmienić autko i w sumie nie chciałem kupić Passata, ale to Passat ogłoszenie wygląda

> atrakcyjnie.. I do tego ten przebieg. Jak uważacie.. warto?

Napisano

> Każde auto ma swoje wady i tak już będzie.

> O benzynie też myślałem, ale gazu juz nie chcę. Nie mam szczególnej awersji do gazu. Ja po prostu

> nie lubię tankować za często, a na gazie co ~ 300 km musze zajeżdżać i tankować.

Dokladnie to samo + zmniejszona przestrzen bagazowa powstrzymuja mnie od LPG.

>W Dieslu może

> się ten dystans zwiększyć prawie 3 krotnie, więc duży plus :D

> Martwią mnie jedynie ewentualne koszty napraw "nowoczesnego" diesla: wtryski, dwumasa, turbina,

> pompa, głowica, jakieś dziwne akcje z rozrządami i wałami itp. itd. Za dużo tego..

Ano silniki Diesla zrobily sie diablo skomplikowane i wysilone a co za tym coraz wiecej z nich wymaga czestej wymiany "czesci eksploatacyjnych".

> Najlepszym wyjściem chyba byłoby pozostanie przy starym aucie z tanimi częściami i luzem

> psychicznym o ewentualne awarie i złodziei. Jak się popsuje to tanio naprawię, a jak ukradną

> (jeśli ktokolwiek zechce :D), to luz.. jest AC i wielkiego płaczu by nie było hehe

Ewentualnie duza benzyna i gaz. Wiem, wiem, juz mowiles, ale z drugiej strony do takiej serii 7 czy innej A8 bez problemu wlozysz do bagaznika dosc duza butle i zasieg zrobi sie sensowny wink.gif

> Zwlekam i zwlekam z kupnem nowego autka i oby się znowu nie skończyło na przesunięciu decyzji o

> zakupie na nowy rok Bo co mi się coś w miare spodoba, to poczytam i zostaję sprowadzony na

> ziemię hehe

Coz, zycie jest sztuka kompromisu. Ja tez kilka dni temu swiadomie zakupilem auto z konca lat '90, tyle ze u mnie priorytety byly inne wink.gif

Napisano

> to jakim cudem u kolegi w a4 CR brak ?

Faktycznie mój błąd, były 170'tki na pompkach piezolektrycznych.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie to samo + zmniejszona przestrzen bagazowa powstrzymuja mnie od LPG.

> Ano silniki Diesla zrobily sie diablo skomplikowane i wysilone a co za tym coraz wiecej z nich

> wymaga czestej wymiany "czesci eksploatacyjnych".

> Ewentualnie duza benzyna i gaz. Wiem, wiem, juz mowiles, ale z drugiej strony do takiej serii 7 czy

> innej A8 bez problemu wlozysz do bagaznika dosc duza butle i zasieg zrobi sie sensowny

> Coz, zycie jest sztuka kompromisu. Ja tez kilka dni temu swiadomie zakupilem auto z konca lat '90,

> tyle ze u mnie priorytety byly inne

Nie no daj spokój... w BMW 7 czy Audi A8 nie będę sie pakował. Burzujem nie jestem, a i nie potrzebuję tego typu auta. Chcę zwykłe wozidełko, ale aby było trochę miejsca w środku. Zatem autko klasy średniej jak najbardziej mi odpowiada.

Napisano

> Francuzi, ale Japończycy i Niemcy jakoś potrafią zrobić niezawodną elektronikę.

Ta, jasne hahaha.gif Szczególnie Bosch potrafi zrobic dobrze elektronikę do Fiata tongue.gif

Napisano

Generalnie mój rodzony teść zlosnik.gif, również prezes pewnej małej firmy zlosnik.gif, ma dokładnie takie same problemy ze swoim Passatem 170 KM, o jakich właśnie piszesz. Szwankujący DPF i laweta nie są mu obce, a hitem była awaria pompy wysokiego ciśnienia w zeszłym roku skutkująca jej wymianą za okrągłą kwotę 1000 euro. Żeby było śmieszniej zaledwie 2-letni Passacik z przebiegiem niecałe 100 tys.km rozkraczył się w środku Chorwacji i to tam dokonano naprawy (ASO VW Szybenik) więc teść wakacje miał udane. crazy.gif Jeżdżę czasem tym autem i do kultury pracy silnika i osiągów nie mam zastrzeżeń, ale bezawaryjny, to on nie jest i mówiąc szczerze większe zaufanie mam do mojego starego auta na "F".

Napisano

> A teraz kolejne pytanie.. skąd właściwie wziąć kody silników? Bo wiem jaki pod maską jest silnik..

> np. 2,0 TDI 140 KM. Jakoś po numerze VIN można to rozszyfrować w serwisie jaki jest numer

> silnika, gdzieś pod maską jest podany?

nie wiem jak w pasku ale u mnie zdaje się na osłonce rozrządu jest naklejka z kodem silnika...

generalnie omijaj te pierwsze 2.0TDI szczególnie z oznaczeniem BLB grinser006.gif

Napisano

> Ta, jasne Szczególnie Bosch potrafi zrobic dobrze elektronikę do Fiata

Bosch to firma która miała coś wspólnego z jakością... jakieś 20-30 lat temu biglaugh.gif

Napisano

> To jest właśnie fascynujące w VW. Żeby kupić dobre auto musisz najpierw przeczytać jakieś forum,

> wkuć na pamięc jakieś kody silników, bo niby ten sam silnik może mieć kilka skrótów. W jednym

> padają wtryski, w innym głowica, a trzeci ma szasnę być bezawaryjny. Czyli wnioskuję, że to

> nie jest samochód dla normalnego człowieka, tylko dla motoryzacyjnego zapaleńca, co będzie

> się tych skrótów uczył, a potem według nich szukał auta

> A żeby być w temacie wątku. Jeśli ma być Passat, to ja bym szukał benzynowca.

Powiedział użytkownik Fiata który w jednym modelu z jednego rocznika potrafi zastosować kilkanaście różnych typów zacisków hamulców czy innych amortyzatorów tak że dobór części zamiennej jest wieczną loterią z reguły się nie trafia w 10kę grinser006.gif

Napisano

> Powiedział użytkownik Fiata który w jednym modelu z jednego rocznika potrafi zastosować kilkanaście

> różnych typów zacisków hamulców czy innych amortyzatorów tak że dobór części zamiennej jest

> wieczną loterią z reguły się nie trafia w 10kę

nie wiem, albo jadę do serwisu gdzie wkładają to co trzeba, albo kupuję części u kolegi z AK, podając mu model i rocznik. A jakie mam oznaczenia silników w obu Fiatach, to nawet nie wiem zlosnik.gif

Napisano

> Ta, jasne Szczególnie Bosch potrafi zrobic dobrze elektronikę do Fiata

Jedyne co mi się sypało w poprzenim fiacie w silniku to elektronika Boscha.... Czujnik rozrządu, przepływka.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A jak w porównaniu do 2,0 TDI wypada pasek z benzynowym silnikiem 1,8 TSI?

Jak awaryjność tego benzynowego silnika, co się najczęściej psuje, ile pali itp itd.

Napisano

> nie wiem, albo jadę do serwisu gdzie wkładają to co trzeba, albo kupuję części u kolegi z AK,

> podając mu model i rocznik. A jakie mam oznaczenia silników w obu Fiatach, to nawet nie wiem

nie wiesz bo fiat nie unowoczesnia swoich silnikow na bieżąco. czesci z reszta tez. jak sie sypalo wspomaganie w pII tak sie sypalo w pIIfl i w GP... alternatory i masa innych rzeczy tak samo. te same usterki z ta sama czwstotliwoscia...

Napisano

> nie wiesz bo fiat nie unowoczesnia swoich silnikow na bieżąco. czesci z reszta tez. jak sie sypalo

> wspomaganie w pII tak sie sypalo w pIIfl i w GP... alternatory i masa innych rzeczy tak samo.

> te same usterki z ta sama czwstotliwoscia...

Odnośnie wspomagania to pierdoły opowiadasz, bo wspomaganie w FL psuje się o rząd wielkości rzadziej.

Co do alternatora to jego budowa jest dokładnie taka sama jak w innych markach i wystarczy założyć dolną osłonę, żeby go nie zalewała woda i będzie spokój.

Napisano

> Bosch to firma która miała coś wspólnego z jakością... jakieś 20-30 lat temu

Tez to slyszalem od paru osob i sam sie przekonalem na wlasnej skorze screwy.gif

Jest nawet takie haslo : "Co od Boscha to do kosha" rotfl.gif

Napisano

> Polecam poczytać forum vw-passat.pl - tam jest wszystko o tym aucie.

Zwłaszcza wątki typu 'never ending sory' zatytuowane:

"Pompa oleju - zawodny mechanizm napędu" oraz "migajaca czerwona kontrolka oleju"

zlosnik.gif

Napisano

> nie wiesz bo fiat nie unowoczesnia swoich silnikow na bieżąco.

Nie wiem co rozumiesz poprzez unowocześnianie, ale jak popatrzę np. na oba Fiaty, które mam czyli Stilo i Bravo to widzę o epokę nowocześniejsze silniki benzynowe. W Stilo same wolnossące, np. taki 1.6 który mam - powolny, mułowaty, a palący sporo. T-Jet w Bravo mimo niewiele większej mocy oferuje znacząco lepsze osiągi, bardzo podobne, a nawet trochę mniejsze spalanie i w przeciwieństwie do 1.6 nie bierze grama oleju. Do tego zajmuje o połowę mniej miejsca pod maską. To nie jest unowocześnienie? A teraz można już kupić Bravo z MultiAirem - kolejne unowocześnienie.

Jeżeli to nie o to chodzi, to zdefiniuj proszę co to jest unowocześnienie

Napisano

> Jeżeli to nie o to chodzi, to zdefiniuj proszę co to jest unowocześnienie

To znaczy, ze wypuszczasz silnik -złom rozpadający się w oczach, a za 2 lata poprawiasz błędy i mówisz, że jak coś złego to nie my.

Większość zapatrzonych w magiczny znaczek VW będzie powtarzać jak mantrę - trzeba znać te kody silników...trzeba znać te kody silników hehe.gif i dalej...a w fiatach to sie alternatory sypią zlosnik.gif

Własciwie to wole wymienić alternator, niz cały silnik hehe.gif

Napisano

> Większość zapatrzonych w magiczny znaczek VW będzie powtarzać jak mantrę - trzeba znać te kody

> silników...trzeba znać te kody silników

no jak nie trzeba jak trzeba. TUTAJ widać że do wkucia jest sporo hehe.gif

Napisano
  • Autor

Który silnik benzynowy będzie dobrym zamiennikiem dla Diesla 2,0 TDI?

Tyle jest negatywnych opinii o dieslu 2,0 TDI i zacząłem się zastanawiać nad benzyną? Jaki silnik benzynowy zapewnia dobre osiągi i w miarę ekonomiczne koszty eksploatacji związane ze spalaniem? Dużo droższa jest eksploatacja benzyny od diesla w Pasku?

Napisano

> Który silnik benzynowy będzie dobrym zamiennikiem dla Diesla 2,0 TDI?

> Tyle jest negatywnych opinii o dieslu 2,0 TDI i zacząłem się zastanawiać nad benzyną? Jaki silnik

> benzynowy zapewnia dobre osiągi i w miarę ekonomiczne koszty eksploatacji związane ze

> spalaniem? Dużo droższa jest eksploatacja benzyny od diesla w Pasku?

1,2 TSI 105KM cfaniaczek.gif

Napisano

> nie wiem jak w pasku ale u mnie zdaje się na osłonce rozrządu jest naklejka z kodem silnika...

> generalnie omijaj te pierwsze 2.0TDI szczególnie z oznaczeniem BLB

I jeszcze BKD zlosnik.gif Slyszalem, ze podobno te sa najgorsze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 1,2 TSI 105KM

eeeee taki to chyba trochę za mułowaty do takiego auta... przecież to by się jechać tym nie dało

Napisano

> eeeee taki to chyba trochę za mułowaty do takiego auta... przecież to by się jechać tym nie dało

W serii są gifty, ok. 118KM więc jakoś będzie jechać będzie, a teraz zależy kto, co i jakie ma potrzeby.

Napisano

> Chcę zmienić autko i w sumie nie chciałem kupić Passata, ale to Passat ogłoszenie wygląda

> atrakcyjnie.. I do tego ten przebieg. Jak uważacie.. warto? podjadę go dzisiaj albo jutro

> obejrzeć..

> Jakie w ogóle są bolączki Passata z tego okresu z tym silnikiem? Słyszałem o pękających głowicach,

> dwumasach nawalających. Jak z trwałością ogólnie tych aut?

> Aaa i jeszcze jedno, one miały wkładany filtr cząstek stałych potocznie zwany DPF-em?

> Dzięki.

Ten samochodo podobny twór to jedna wielka porażka i bezdenna skarbonka. Zastanawia mnie dlaczego są ludzie, którzy chcą to gówno kupić i nim jeździć? Nie ma to żadnych racjonalnych przesłanek. Po pierwsze jest brzydkie i kiepsko wyposażone w stosunku do ceny. Po drugie jest to VW, który jest chętnie kradziony, ma zwyżki na ubezpieczenie i jest popularny na wsi! Silnik 2.0 ma całą litanie wad i to bardzo kosztownych. Miejsca w tym aucie jest tyle, co w wielu kompaktach innych firm. Trzeba być chyba fascynatem i entuzjastą marki, żeby to kupić. Reasumując, ani ładne, ani funkcjonalne, strasznie zawodne i do tego drogie!

Napisano
  • Autor

Do końca się nie zgodzę. Też kiedyś byłem przeciwnikiem Passatów. Ale miałem ostatnio okazję pojeździć trochę B6 i stwierdziłem, że całkiem fajne to jest autko. Dobrze się prowadzi, miejsca w środku jest sporo wbrew temu co piszesz, bagażnik również nie najmniejszy. A że ma wady... każde autko ma, Twoja Croma również. A że drogi.. to fakt jest trochę droższy od rywali z klasy średniej.

A dla Ciebie drogi, bo Ty z Poznania rotfl.gif żarcik 270751858-jezyk.gif bez urazy

Znam ludzi, którzy jeżdżą i sobie chwalą, na forum jest sporo opinii negatywnych. Autko ma jakieś tam swoje plusy i minusy. Ale jednak więcej osób obstaje przy tym, aby plusy nie przesłoniły minusów paska :D

Napisano

> Do końca się nie zgodzę. Też kiedyś byłem przeciwnikiem Passatów. Ale miałem ostatnio okazję

> pojeździć trochę B6 i stwierdziłem, że całkiem fajne to jest autko. Dobrze się prowadzi,

> miejsca w środku jest sporo wbrew temu co piszesz, bagażnik również nie najmniejszy. A że ma

> wady...

Ale tego raczej nikt nie kwestionuje, że to fajne auto, że fajnie sie prowadzi...

Problem dotyczy silników jakie koncern VW montuje i ich niedopracowania lub nawet bubli .... i czy to jest 2.0 ; 2,5 ; 1,4 to raczej nie ma znaczenia ....

Po prostu coś co było zawsze atutem WV czyli niezawodność... a znam Pasaty z wczesnyhch lat 80 które mają obecnie pod 1 milion km i nadal brykaja na pierwszym silniku.... przestało istnieć....

Napisano
  • Autor

Nie bronię Passata, ale czy jest auto, które mniej się psuje, które ma mniej problemów z osprzętem?

Które auto klasy średniej w cenie do 45 TPLN i rocznikowo ~ 2005-6 jest godne polecenia, ma dobre, trwałe silniki, nie nawalającą elektronikę i elektrykę, trwałe zawieszenie i ogólnie jest godne polecenia.. Jest takie w ogóle?

Napisano

> Jest takie w ogóle?

Obawiam się że nie smile.gif Wybiera się między takimi które psują się mniej. Ale i tu nie ma gwarancji że będzie OK. Nie bronie ani nie krytykuję Passata bo zwyczajnie nie wiem jaki jest. Natomiast odnoszę wrażenie że najbardziej jadą po nim posiadacze Fiatów. Ciekawi mnie czy to tylko moje wrażenie.

Napisano

> jest popularny na wsi!

Hmmm... Poznań w porównaniu do np. takiego Paryża też jest zapyziałą wiochą. Czy to oznacza że obciachem jest jeździć tym co jest tam popularne?

Napisano

> ale Japończycy i Niemcy jakoś potrafią zrobić niezawodną elektronikę.

Miałem auto z elektroniką boscha i elektroniką magneti-marelli. Nawet nie ma porównania zlosnik.gif Niemcy nie potrafią zrobić nic niezawodnego...

Napisano

> Które auto klasy średniej w cenie do 45 TPLN i rocznikowo ~ 2005-6 jest godne polecenia, ma dobre,

> trwałe silniki, nie nawalającą elektronikę i elektrykę, trwałe zawieszenie i ogólnie jest

> godne polecenia.. Jest takie w ogóle?

sa takie auta, ale niekoniecznie diesle

Napisano

> ...Natomiast

> odnoszę wrażenie że najbardziej jadą po nim posiadacze Fiatów. Ciekawi mnie czy to tylko moje

> wrażenie.

Tylko Twoje zlosnik.gif

Napisano

> Tylko Twoje

Tyle tylko, że ja naprawdę chciałbym mieć Paska B5/B6 w "tedeiku" smile.gif

I to 100x wolałbym go od mojego Stilo. Tyle tylko, że:

1. nie stać mnie

2. kradną

Co do reszty, to psucie jest na poziomie statystycznego auta, czyli

jak się dba, tak się ma smile.gif

Napisano
  • Autor

> sa takie auta, ale niekoniecznie diesle

może być i benzyna. Tylko aby nie wciągała po 12 litrów na trasie. Jakaś fajna benzynka co to i ma kopa i sie nie psuje i nie jest kosmicznie droga w utrzymaniu.

Jakieś przykłady?

Napisano

> Tyle tylko, że ja naprawdę chciałbym mieć Paska B5/B6 w "tedeiku"

To sprzedaj to Stilo i ciesz się Paskiem, ale Ty chcesz tego nienowoczesnego zlosnik.gif

Napisano

> może być i benzyna. Tylko aby nie wciągała po 12 litrów na trasie. Jakaś fajna benzynka co to i ma

> kopa i sie nie psuje i nie jest kosmicznie droga w utrzymaniu.

> Jakieś przykłady?

t-jet zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.