Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o Pasku 2,0TDI 140KM z ogłosz i ogólnie o paskac

Featured Replies

Napisano

Chcę zmienić autko i w sumie nie chciałem kupić Passata, ale to Passat ogłoszenie wygląda atrakcyjnie.. I do tego ten przebieg. Jak uważacie.. warto? podjadę go dzisiaj albo jutro obejrzeć..

Jakie w ogóle są bolączki Passata z tego okresu z tym silnikiem? Słyszałem o pękających głowicach, dwumasach nawalających. Jak z trwałością ogólnie tych aut?

Aaa i jeszcze jedno, one miały wkładany filtr cząstek stałych potocznie zwany DPF-em?

Dzięki.

Napisano

Nie kupuj a będziesz żyć dłużej

Napisano

> Chcę zmienić autko i w sumie nie chciałem kupić Passata, ale to Passat ogłoszenie wygląda

> atrakcyjnie.. I do tego ten przebieg. Jak uważacie.. warto? podjadę go dzisiaj albo jutro

> obejrzeć..

> Jakie w ogóle są bolączki Passata z tego okresu z tym silnikiem? Słyszałem o pękających głowicach,

> dwumasach nawalających. Jak z trwałością ogólnie tych aut?

> Aaa i jeszcze jedno, one miały wkładany filtr cząstek stałych potocznie zwany DPF-em?

> Dzięki.

Kuzyn miał takiego , generalnie szybko się go pozbył. Miał wielki problem z DPF, nie mógł go nigdy dopalić (za krótkie odcinki). Przesiadł się na audi.

Napisano
  • Autor

> Nie kupuj a będziesz żyć dłużej

a czemu? Jakieś doświadczenia?

Napisano

1. 1. Sądzę, że 2.0 TDI z tego okresu produkcji to wadliwa konstrukcja.

2. A co do reszty to możemy sobie gdybać bez oględzin auta, sprawdzić w ASO innym niż było serwisowane itd.

Napisano
  • Autor

> 1. 1. Sądzę, że 2.0 TDI z tego okresu produkcji to wadliwa konstrukcja.

> 2. A co do reszty to możemy sobie gdybać bez oględzin auta, sprawdzić w ASO innym niż było

> serwisowane itd.

Ad. 1 Też właśnie słyszałem różne opinie na temat tego Diesla, ale nie ma niestety bezawaryjnych silników

Ad.2 Dokładnie tak samo chciałem zrobić, pojechać do innego serwisu niż tam gdzie był serwisowany :D

A poza silnikiem, jak inne podzespoły się sprawdzają? Skrzynia biegów, zawieszenie na polskich drogach..

Napisano

> Kuzyn miał takiego , generalnie szybko się go pozbył. Miał wielki problem z DPF, nie mógł go nigdy

> dopalić (za krótkie odcinki). Przesiadł się na audi.

czym się różni audi z dpf od vw z dfp? załóżmy że z tym samym silnikiem 2.0tdi bardzo popularnym w jednym i drugim

oczywiście interesują mnie tylko kwestie napędu (silnik i osprzęt)

Napisano

> Chcę zmienić autko i w sumie nie chciałem kupić Passata, ale to Passat ogłoszenie wygląda

> atrakcyjnie.. I do tego ten przebieg. Jak uważacie.. warto? podjadę go dzisiaj albo jutro

> obejrzeć..

> Jakie w ogóle są bolączki Passata z tego okresu z tym silnikiem? Słyszałem o pękających głowicach,

> Aaa i jeszcze jedno, one miały wkładany filtr cząstek stałych potocznie zwany DPF-em?

> Dzięki.

http://vwszrot.pl/

Napisano

> Ad. 1 Też właśnie słyszałem różne opinie na temat tego Diesla, ale nie ma niestety bezawaryjnych

> silników

2.0 TDI 140KM na pompowtryskach to niestety silnik z kilkoma wadami.

Glowica, dwumas, turbina, problem z napedem pompy olejowej, padajace pompowtryski (okolo 3500zl/szt), czeste problemy z pompa paliwa w zbiorniku.

Sasiad ma z 2006 r, polski salonowka, jest I wlascicielem, obecnie 120kkm przebiegu.

Glowicy i napedu pompy olejowej jeszcze nie robil, ale dwumas do wymiany, turbina na wykonczeniu podobnie jak pompowtryski. Po za silnikiem troche usterek mial, ale jak to w kazdym samochodzie.

Napisano

> 2.0 TDI 140KM na pompowtryskach to niestety silnik z kilkoma wadami.

> Glowica, dwumas, turbina, problem z napedem pompy olejowej, padajace pompowtryski (okolo

> 3500zl/szt

Jak dodasz jeszcze jedno zero na końcu to bardziej przerazisz czytających. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

ZTCW to w tej cenie można mieć 4 sztuki i to z wymianą...

Napisano

> Jak dodasz jeszcze jedno zero na końcu to bardziej przerazisz czytających.

> ZTCW to w tej cenie można mieć 4 sztuki i to z wymianą...

Moze do 1.9. ZTCW to w 2.0 wymienia sie pompowtrysk razem z kawalkiem instalacji, a cena podana przeze mnie to za nowke oryginal wlasnie z instalacja elektryczna. Jak ktorys pompowtrysk padnie w 2.0, to samochod gasnie i nie da sie juz go uruchomic, pozostaje laweta.

Napisano

> 2.0 TDI 140KM na pompowtryskach to niestety silnik z kilkoma wadami.

> Glowica, dwumas, turbina, problem z napedem pompy olejowej, padajace pompowtryski (okolo

> 3500zl/szt), czeste problemy z pompa paliwa w zbiorniku.

> Sasiad ma z 2006 r, polski salonowka, jest I wlascicielem, obecnie 120kkm przebiegu.

> Glowicy i napedu pompy olejowej jeszcze nie robil,

Lepiej to zrobic zawczasu,za znim sie to rozsypie, co moze prowadzic do uszkodzenia silnika. Kolega ma My07 z 2.0 170KM, kupil przy przebiegu ok 70kkm (potwierdzony), mowilem mu, zeby pojechal to sprawdzic, pokazalem forum z opisami .. nie zrobil tego. 3 tyg pozniej posypal sie naped pompy tongue.gif. Na szczescie dla niego stal na na swiatlach i od razu zgasil silnik, dlatego uratowal silnik. W seriwsie potwierdzili, mu, ze to praktycznie tylko kwestia czasu kiedy sie to wysypie tongue.gif

Napisano

ja sprzedałem jakies 2 miesiace temu b6 2006 za 22 tys z zastrzezeniem ze nie przyjmuje reklamacji

wiecej o passacie nie chce slyszec

dwumasa, pompa wtryski turbo dpf - oryginalny przebieg 207 000 acha - jeszcze glowica

takie rewelacyjnesa te vw

> obejrzeć..

> Dzięki.

Napisano
  • Autor

A miałeś tego paska od nowości?

Napisano

> Ad. 1 Też właśnie słyszałem różne opinie na temat tego Diesla, ale nie ma niestety bezawaryjnych

> silników

ale są silniki duuuuużo mniej awaryjne o zbliżonej pojemności , np HDi , JTD

Napisano
  • Autor

> ale są silniki duuuuużo mniej awaryjne o zbliżonej pojemności , np HDi , JTD

No właśnie... tylko co wybrać. Każde auto ma swoje wady większe bądź mniejsze,

Ręce opadają im więcej się czyta o nowych autach naszpikowanych elektroniką niewiem.gif

Napisano

> No właśnie... tylko co wybrać. Każde auto ma swoje wady większe bądź mniejsze,

> Ręce opadają im więcej się czyta o nowych autach naszpikowanych elektroniką

A co jest złego w elektronice (pomijając francuskie wynalazki)? hmm.gif Wpadki VW (2.0 TDI, 1.4 TSI, 2.0 FSI) dotyczyły mechaniki, nie elektroniki. Z elektroniką miała problemy Laguna i generalnie Francuzi, ale Japończycy i Niemcy jakoś potrafią zrobić niezawodną elektronikę.

Napisano
  • Autor

Ja mam złe doświadczenia z elektroniką w Peugeocie 407 służbowym. To jest po prostu porażka...

Napisano

> Ja mam złe doświadczenia z elektroniką w Peugeocie 407 służbowym. To jest po prostu porażka...

Omijaj francuskie wynalazki, a zapomnisz, że w ogóle masz elektronikę w aucie wink.gif

Napisano

> A miałeś tego paska od nowości?

mialem go od niemca kupionego z domu z potwierdzona i sprawdzona w aso ksiazka serwisowa- przy przebiegu 55 tys. mial uszkodzone- wgniecione tylne drzwi- m kupilem go drozej niz chodzily w polsce

Napisano

taki paasek dał mi tanszy zakup kii bo koles miał tez nowego paska i miał w aso zostawic kilkanascie tysi bo sie zepsuł.

vwszrot.pl i tyle

Napisano

> taki paasek dał mi tanszy zakup kii bo koles miał tez nowego paska i miał w aso zostawic

> kilkanascie tysi bo sie zepsuł.

> vwszrot.pl i tyle

Ładnie budujesz zdania hehe.gif

Napisano

Moi Koledzy w DE latają passatami na służbówkach, od zawsze. 140KM+DSG od kiedy jest dostępna. W firmie lata 20 passatów, a przebiegi sa rzędu 50-100kkm rocznie.

Problemów z autami nie odnotowano. Z reguły auta jeżdżą 2 lata lub ok 180kkm - taki kontrakt z firmą leasingową. Potem są oddawane i brane nowe.

Od 2004 roku w firmie było ok 100 passatów. W żadnym nie wystąpiły problemy o których pisze internet.

I co, i nic. Kilka osób miało mniej szczęścia i trafiło na wadliwe sztuki lub auto było niesprawdzone, wyeksploatowane, i na tym opiera się opinię o aucie. Statystycznie to nie ma znaczenia.

Przy aucie używanym, to zawsze loteria. Więcej zależy od konkretnego stanu danej sztuki niż modelu.

Nie opieraj się na opinii teoreryków z netu którzy czerpią wiedzę z ust szwagrów, znajomych znajomych, sąsiadów. Zwłaszcza sąsiadów tongue.gif

Sprawdź konkretne auto i jeśli jest OK to bierz. Jeśli są jakieś wątpliwości, szukaj dalej. Albo załóż bufor bezpieczeństwa finansowego i bierz auto z zamysłem zrobienia go porządnie.

Osobiście nie szukałbym dobrego używanego Passata b6 bez 60-70kPLN. Jeśli tyle masz znajdziesz coś dobrego.

Napisano

> Przy aucie używanym, to zawsze loteria. Więcej zależy od konkretnego stanu danej sztuki niż modelu.

> Nie opieraj się na opinii teoreryków z netu którzy czerpią wiedzę z ust szwagrów, znajomych

> znajomych, sąsiadów. Zwłaszcza sąsiadów

mądrze prawisz wink.gif

Napisano

> Ładnie budujesz zdania

nie widać pewnie ale z polskiego haczyłem o olimpiady wojewódzkie ale na palmtopie nie idzie tak fajnie pisanie

Napisano

Brata teściu miał B6 z 2007 roku. Zrobił 130 tys km bez najmniejszej usterki. Pierwszą wymianę klocków miał przy 90 tys km. Prawda dbał o samochód bardzo. Najmniejszych problemów z nim nie miał. Patrząc na ten przypadek można powiedzieć: Polecam. Jednak czytając i pytając innych stanowczo mówią: NIE. Tak jak piszą poprzednicy. Zależy kto jak użytkował wcześniej. Ja jeśli miałbym kupować takiego paska to tylko z wiadomego źródła.

Napisano

> Brata teściu miał B6 z 2007 roku. Zrobił 130 tys km bez najmniejszej usterki. Pierwszą wymianę

> klocków miał przy 90 tys km. Prawda dbał o samochód bardzo. Najmniejszych problemów z nim nie

> miał. Patrząc na ten przypadek można powiedzieć: Polecam. Jednak czytając i pytając innych

> stanowczo mówią: NIE. Tak jak piszą poprzednicy. Zależy kto jak użytkował wcześniej. Ja jeśli

> miałbym kupować takiego paska to tylko z wiadomego źródła.

Prawda, teściu miał razem ze swoim wspólnikiem kupili identyczne sztuki. W żadnym nie wystąpiły takie problemy. Najdroższa sprawa to była wymiana żarówki, bo padła w ksenonie. Auto na prawdę było dopieszczone stąd też służyło bez problemów do samego końca.

Napisano

Nie słuchaj wszystkich krzykaczy tutaj. Jak mówisz silnik 2,0tdi to zaraz wszyscy znają diagnozę i usterki nie znając nawet kodu silnika wink.gif

Ogólnie zasada jest taka: nie bierz silnika na pompkach siemensa, to najgorsze gówno jakie trafić można. Jeśli już to pompki boscha. Podaj konkretny kod silnika to można powiedzieć coś więcej.

Wnętrza nie są trwałe. Ale to tyczy się zarówno VW jak i skody i pochodnych. Na prawdę widać w nich przebieg większy niż 200tys km. O zawieszeniach jeszcze nic złego nie słyszałem.

Napisano

To akurat nie świadczy o ,,złym Pasku'', a o niewłaściwej eksploatacji samochodu. Napisałeś ten post tak, że wnioskować można, iż passat na krótkich odcinkach jest BE bo DPF-u nie da się ,,dopalić'', za to Audi jest dobre, ale nie napisałeś czy ma DPF itp.

Pisz proszę rzeczowo.

Pozdrawiam.

> Kuzyn miał takiego , generalnie szybko się go pozbył. Miał wielki problem z DPF, nie mógł go nigdy

> dopalić (za krótkie odcinki). Przesiadł się na audi.

Napisano

> Nie słuchaj wszystkich krzykaczy tutaj. Jak mówisz silnik 2,0tdi to zaraz wszyscy znają diagnozę i

> usterki nie znając nawet kodu silnika

Potwierdzam, podobnie było z 1,9 w "TEDEJU" - tych magnicznych jednostek na przełomie ostatnich kilku lat było z 15 różniących się mniej lub bardziej - a wszystkie na forach wrzucane są do jednego wora.

Faktycznie początek produkcji tych Passatów bywał kłopotliwy, nasuwają się oznaczenia silnika np. BKP których warto unikać i tu zagwozdka, znajomy właśnie wstawiał Passata B6 do komisu, piękny stan, bardzo zadbany, przebieg 136tys km zero problemów, jeździłem nim przez jeden dzień - super jeździ, sprawdzam oznaczenie BKP... więc cóż myśleć?

Jeździ tego masa więc i różnych przypadków jest więcej.

Silnik 2.0 był modyfikowany, miał różne oznaczenia i patrząc na przebiegi rzędu 60-100 tys rocznie jakie kręcą firmy daje rade...

Napisano

> nie widać pewnie ale z polskiego haczyłem o olimpiady wojewódzkie ale na palmtopie nie idzie tak fajnie pisanie

To przestań pisać z palmtopa, bo nie wiadomo o co Ci chodzi-wychodzi bełkot. Jeżeli będziesz to powtarzał, to mam środki przymusu bezpośredniego do zmuszenia Cię do zaprzestania pisania. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> kilka postów wyżej pojawił się ten link

za wklejanie tego linka, co powtarza się chyba w każdym wątku o VW, powinien być ban! Ile można facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

zdajesz sobie sprawę, że akurat na tym forum jedyna słuszną marką jest fiat i pochodne, a ludzie tutaj piszący w znacznej większości jak zbyt dlugo wpatrują się w znaczek VW to dostają wysypki - nie licz na obiektywne opinie, bo 99% piszących nawet nie siedziała w passie b6, o przejażdżce juz nie mówiąc.

Wstępnie - silników 2.0 TDI było chyba z 5 - każdy inny, w mniejszym lub większym stopniu - silniki z lat 2005-2006 były bardziej awaryjne (tutaj znowu trzeba zdefiniować słowo "awaryjne" - bo dla posiadacza vw i posiadacza fiata może znaczyć ono coś całkowicie innego). Zasadniczo streszczając opinie o passach b6 z forum vw-passat.pl mówi się - kupuj paska od roku 2007 w górę - poprawiono niedoróbki silników.

Miej na uwadze, że ten silnik to był taki podstawowy diesel montowany do tego auta - większość z nich robiła około 100kkm rocznie. Wnętrze jest trwałe i nie widać za bardzo po nim przebiegu - więc handlerzy cofają liczniki na potęgę. Dlatego passaty 2 letnie i 15 letnie wszystkie mają po 170kkm nalotu wink.gif

Ja posiadam passa b6 2.0 140KM z silnikiem CBAB - czyli z common railem - wszedł on w 2008 roku do produkcji. Jeśli masz kasę na mlodsze auto to gorąco polecam tą jednostkę. jeździsz prawie jak benzyną(nie czujesz momentu kiedy dmucha turbo, a kiedy nie - płynnie rozwija moc), bardzo kulturalna i nigdy nie spalił mi ponad 7/100 (a nogę mam nie lekką). na 6tym biegu i przy ustawionym 100km/h na tempomacie w trasie komp pokazuje mi 4.7 z trasy (rzeczywiście 0.2 wiecej).

Polecam poczytać forum vw-passat.pl - tam jest wszystko o tym aucie. Jest ziomal co za 5 dych sprawdzi ci historię serwisową samochodu (patrząc na to że jest to z najczesciej sprowadzanych aut, no i że handlerzy najbardziej z nimi czarują to polecam sprawdzenie).

Napisano

> zdajesz sobie sprawę, że akurat na tym forum jedyna słuszną marką jest fiat i pochodne, a ludzie tutaj piszący w znacznej większości jak zbyt dlugo wpatrują się w znaczek VW to dostają

> wysypki - nie licz na obiektywne opinie, bo 99% piszących nawet nie siedziała w passie b6, o przejażdżce juz nie mówiąc.

Ale ciekawa jest nagonka na VW natomiast nikt słowem nie wspomina jakie to szroty są ze SKODY, SEATA i podobnych aut z grupy - przecież są to często gęsto identyczne rozwiązania...

Jestem przeciwnikiem skrajności - zarówno pozytywnych jak i negatywnych.

Inna sprawa że Passat jest autem klasy czy segmentu wyższego w związku z tym jego utrzymanie (części, robocizna) jest proporcjonalnie wyższa, nie stać Cię na utrzymanie to nie kupuj... taka powinna być zasada.

Ale skoro diesle 2,0 są ryzykowane z początku produkcji to może warto zastanowić się nad B6 z 1,9TDI?

Napisano

> to chyba silnik tego samego typu

szkoda gadać frown.gif

swoja droga ciekawe, skad takie drgania... confused.gif

Napisano

> Inna sprawa że Passat jest autem klasy czy segmentu wyższego w związku z tym jego utrzymanie

> (części, robocizna) jest proporcjonalnie wyższa, nie stać Cię na utrzymanie to nie kupuj...

ciekawe chipsy.gifzlosnik.gif

Napisano

ale większość Skód i Seatów w PL to są benzynowe jednostki no i ich jest nieporównywalnie mniej niz VW

no ale problemy tez są

jakiś tekst

Napisano

to moze lepiej AR 159 z JTD?

a jak musi być VAG to A4 B7 z 1.9 TDI smile.gif

Napisano

> ciekawe

Z tego wynika że Golf to klasa średnia zlosnik.gif

Napisano

> Z tego wynika że Golf to klasa średnia

Ciekawe czy nie ale nie potrafię inaczej wytłumaczyć że np komplet klocków do Passata jest sporo droższy niż komplet klocków do Polo - czy wynika to tylko i wyłącznie z wyższych kosztów technologicznych?

I ma się to z calym szeregiem części.

Poza tym nie jest tajemnicą że stawki za roboczogodzinę w profesjonalnych warsztatach oraz kasowanie klienta w mniej profesjonalnych są uwarunkowane w zależności "jaką furą przyjechał" smile.gif

W ASO nazywa się to chyba "klasa Premium" - Passat się do niej raczej nie łapie ale zjawisko zaobserwować można.

Napisano

To się wszystko zgadza, tak samo jest np w Hondzie. Co nie zmienia zupełnie faktu że Passat (jak i analogicznie Accord) jest autem klasy średniej (nie wyższej) i oba NIE należą do aut klasy premium. Za auta klasy premium w VAG odpowiada marka Audi, a auto klasy wyższej w jej wydaniu do A6. Nawet Passat CC pomimo że jest droższy, nie jest autem klasy premium.

Napisano
  • Autor

> to moze lepiej AR 159 z JTD?

> a jak musi być VAG to A4 B7 z 1.9 TDI

oglądałem AR 159 i trochę mało miejsca w środku..

Nie musi być autko z VAG, szczerze, to nie planowałem kupować auta z tego koncernu.. Tak zacząłem się zastanawiać ostatnio, że może.. Ale bez napalanie się.

Napisano

> Poza tym nie jest tajemnicą że stawki za roboczogodzinę w profesjonalnych warsztatach oraz

> kasowanie klienta w mniej profesjonalnych są uwarunkowane w zależności "jaką furą przyjechał"

> W ASO nazywa się to chyba "klasa Premium" - Passat się do niej raczej nie łapie ale zjawisko

> zaobserwować można.

pierwszy przegląd passata - olej, filtr oleju, filtr kabinowy, smarowanie zamków, jakichs innych podzespołów, trzepanie na scieżce diagnostycznej - 540zł.

za to samo bez sciezki diagnostycznej we fieście zabuliłem grubo ponad 600.

Napisano
  • Autor

A jaka jest różnica między silnikami 2,0 TDI 140 KM oraz 170 KM? Większa moc realizowana jest poprzez zastosowanie wydajniejszej turbiny i innego oprogramowania, czy idą za tym głębsze modyfikacje? Mocniejsza jest skrzynia, sprzęgło, półosie itp? Orientujecie się?

Awaryjność mocniejszej wersji jest podobna jak słabszej?

Napisano

> A jaka jest różnica między silnikami 2,0 TDI 140 KM oraz 170 KM?

Musisz sprawdzić kody silników, 170'tka była tylko na common-rail (teoretycznie odpada problem pompowtrysków), pierwsze 140'tki były na pompowtryskach ale później zaczeli robić je również na CR.

Generalnie 170'tka uchodzi za bardziej udaną od pierwszych 140'tek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.