Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzywane opony

Featured Replies

Napisano

kupilibyście ??? kiedyś jako student jeździłem tylko na używanych i było ok Dzisiaj mam możliwość zakupu rocznych opon z dobrym bieżnikiem za 400 pln , nowe kosztują około 2tysięcy...brać ??

Napisano

> kupilibyście ??? kiedyś jako student jeździłem tylko na używanych i było ok Dzisiaj mam możliwość

> zakupu rocznych opon z dobrym bieżnikiem za 400 pln , nowe kosztują około 2tysięcy...brać ??

Zaraz się dowiesz, że oszczędzasz na swoim bezpieczeństwie i pozabijasz innych.

Jak nie są wyząbkowane, spękane, łatane - brać.

Napisano

> kupilibyście ??? kiedyś jako student jeździłem tylko na używanych i było ok Dzisiaj mam możliwość

> zakupu rocznych opon z dobrym bieżnikiem za 400 pln , nowe kosztują około 2tysięcy...brać ??

Jak nie maja widocznych uszkodzeń, to nie widzę przeciwwskazań. W końcu używane samochody tez kupujesz a one zazwyczaj maja używane opony.

Napisano

nie kupiłbym używek

Napisano

Osobiscie? nie kupilbym uzywanej opony. Brak jakiejkolwiek pewnosci, ze opona nie jest po przejsciach, ilosc pozostalego bieznika nie jest wyznacznikiem jakosci uzywanej opony.

Napisano

Jak dobre to czemu nie? Przecież roczna opona to nie szrot. Sam jeżdżę na używkach które dostałem z felgami alu i jest git a są 4 letnie.

Napisano

> nie kupiłbym używek

A jak kupujesz używany samochód to od razu zmieniasz opony na nowe ?

Napisano

> A jak kupujesz używany samochód to od razu zmieniasz opony na nowe ?

kiedy kupowałem uzywane - tak, od razu były zmienione na nowe

Napisano

> kiedy kupowałem uzywane - tak, od razu były zmienione na nowe

Ale dlatego, że były już zdarte czy ot tak - dla zasady?

Napisano

znowu? pad.gif

To ostatnio jest tak często wałkowane, ze chyba Mod powinien od razu kasować takie wątki.

Chcesz kupić używane? KUPUJ!

chcesz kupić regenerowane? KUPUJ!

Jeśli opony są całe, sprawne i nie mają widocznych uszkodzeń to brać i zakładać. Najwyżej wyrzucisz jak coś będzie nie tak.

Napisano

czemu nie, a wrecz jak najbardziej tak

jesli rocznik profil i stan gumy jest w porzadku to brac

pytanie od kogo kupujesz i czy masz mozliwosc powiedzmy przynajmniej tygodniowej rekojmi - chodzi o powod sprzedazy i sposob w jaki byly przechowywane

znajomy kiedys kupil takie, wydawaly sie rewelacyjne

jak sie pozniej okazalo przechowywane w pione jeszcze cos na nich lezalo i okazalo sie ze sa jajka...

Napisano

Jeżeli są takie jak opisujesz to oczywiście, że bym kupił.

Napisano

> Ale dlatego, że były już zdarte czy ot tak - dla zasady?

dlatego że uznałem że chce nowe dobre opony a nie jakieś niewiadomoco.

oprócz opon wymieniałem sporo innych rzeczy - ot tak jak to określam "profilaktycznie"

Napisano

Tak

Kupilem komplet felg 17 cali już z oponami 3 lata temu. Z założenia miały wytrzymać jeden sezon, jak wytrzymają 2 to będzie super. Wytrzymały 3 pełne sezony.

Teraz znalazłem i kupiłem używki z 2010 r z bieżnikiem 7,5mm za 50-60% nowych i jestem zadowolony.

Używki ok ale jeden warunek - muszą być prawie nowe

Napisano

Zawsze kupuje wylacznie uzywane. Tylko raz w zyciu kupilem nowe - jak bylem mlody i mialem moj pierwszy samochod , to nie wiedzialem ze mozna kupic dobre uzywane, nie znalem sie, to kupilem nowe za ogromne pieniadze oslabiony.gif

Napisano

To podobnie jak z używanymi samochodami. Kupują je ci, których nie stać na nowe i nie ma w tym nic złego. Z oponami jest podobnie - jak kogoś nie stać na nowe, to kupuje używki. Oczywiście, używana opona jest potencjalnie bardziej niebezpieczna, niż nowa, ale z samochodami jest tak samo.

Napisano

> To podobnie jak z używanymi samochodami. Kupują je ci, których nie stać na nowe i nie ma w tym nic

> złego. Z oponami jest podobnie - jak kogoś nie stać na nowe, to kupuje używki. Oczywiście,

> używana opona jest potencjalnie bardziej niebezpieczna, niż nowa, ale z samochodami jest tak

> samo.

i tyle w temacie - lepiej bym tego nie ujął. I nie ma tutaj potrzeby przekonywac kogoś na siłe do swoich racji. Jeden kupuje nowe - inny używane.

Dla mnie to nawet dobrze że jest rynek używanych bo ostatnio kiedy chciałem wywalić moje stare opony na śmietnik (195/65/15), kolega doradził mi myśl, która nie przyszłaby mi do głowy - wystawić je na allegro. I okazało się że znalazł się szybko kupiec po 60 zł za sztukę. Więc za coś co miałem przeznaczone na śmietnik dostałem 240 zł cool.gif

Napisano

Ja już nie. Kupiłem ze 2 razy i zawsze to był błąd.

Zakup bym rozważał tylko jeśli bym musiał auto sprzedać, a opony na których to auto stoi byłyby łyse lub w inny sposób nienadające się do jazdy

Napisano

ja ostatnio zakupiłem

komplet 225/45/17 dunlop rocznik 2009 bieżnik 5 mm oraz 7 mm = 300 zł kpl

narazie jestem zadowolony

Napisano

> kupilibyście ???

Tylko z pewnego źródła - np. od kogoś mi znanego.

Ale staram się kupowac nowe.

Napisano

Nie, kiedys podobnie jak bylem studentem, mialem prosty samochod to jezdzilem na uzywkach, pozniej przejechalem sie ze dwa razy, bo zawsze problem byl: albo maja guzy, albo sa wyzabkowane.

Z czasem doszedlem do wniosku, ze nie bede oszczedzal na bezpieczenstwie swoim i swojej rodziny. a takze cenie swoj czas i spokoj, mimo, ze kpl opon kosztuje min 1,8kzl.

Staram sie jedynie kupowac opony nie w szczycie sezonu.

Napisano

Sprawdź ich stan, sprawdź czy nie ma bąbli, czy nie były naprawiane, sprawdź rok produkcji i opinie użytkowników. Opinię skonfrontuj ze swoimi potrzebami. Jak się zdecydujesz - załóż na felgi i przejedź się rozpędzając auto do prędkości autostradowej - jak będzie wsio ok - tylko brać jak cena dobra.

Napisano

Jak używane to na felgach najlepiej napompowane wtedy widać czy ma guzy czy jakieś naprawy były. Lepiej kupić najtańsze nowe niż używane.

Napisano

> Jak nie maja widocznych uszkodzeń, to nie widzę przeciwwskazań. W końcu używane samochody tez

> kupujesz a one zazwyczaj maja używane opony.

Jest zdecydowana różnica. Na używanym samochodzie możesz przetestować używane opony.

Opon bez samochodu nie przetestujesz, a co najwyżej ocenisz wzrokowo. Po napompowaniu może wyjść purchel, mogą huczeć, może się okazać że są popękane na bokach, albo może się okazać że są zwyczajnie dziurawe zlosnik.gif

Napisano

Używane opony to dla mnie loteria. Kilka razy kupowałem losy na tej loterii i praktycznie zawsze miałem kłopoty. Tylko raz udąło mi się kupić dwie zimówki GY UltraGrip+ do capri - równe, wyważalne, bezproblemowe.

Natomiast w przypadku opon dla Mondeo więcej straciłem w sumie czasu i kasy na paliwo, żeby wreszcie wyrwać od gumiarza jako-takie używki, że od tej pory stwierdziłem, że będę kupował wyłącznie nowe. Do Mazdy kupiłem nowe i letnie, i zimówki. Jeżdżę niemało, około 30-35tys km rocznie - i na razie zużycie opon jest na przyzwoitym poziomie. A kłopotów z nimi nie miałem, nie licząc przebicia po najechaniu na kawał wkręta.

Ja używkom mówię nie, nawet do tak sporadycznie używanego samochodu, jak capri.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

A skąd się biorą używane opony?

Ktoś pisał że to to samo co opony na używanym samochodzie, ale to nie jest to samo. Nie znam nikogo kto zdejmowałby nadal dobre opony z samochodu którego nadal używa. A w to że Niemcy się nie liczą z pieniędzmi i zmieniają opony co rok na nowe nie bardzo chce mi się wierzyć...

Napisano

> A skąd się biorą używane opony?

> Ktoś pisał że to to samo co opony na używanym samochodzie, ale to nie jest to samo. Nie znam nikogo

> kto zdejmowałby nadal dobre opony z samochodu którego nadal używa. A w to że Niemcy się nie

> liczą z pieniędzmi i zmieniają opony co rok na nowe nie bardzo chce mi się wierzyć...

jest niewielka ilosć powypadkowego towaru z rozbiórek, ale to promil smile.gif reszta nófki nieśmigane, bo sie "wzorek na bieżniku znudził Helmutowi".

Napisano

> brać ??

nie. I jak to sa moze 225/45/17 - daj namiary zlosnik.gif

M.

Napisano

Ja kiedyś zająłem zupełnie przyzwoite bo były owalne i jechało się stale jak na wybojach.

Napisano

Kupuję i będę kupował. Ostatnio komplet dwuletnich, letnich bridgestone 195/60/15 z bieżnikiem około 7 mm (gruuubo) za 300 zł... To jest około 30% ceny nowego kompletu...

Napisano

Oczywiście,

> używana opona jest potencjalnie bardziej niebezpieczna, niż nowa, ale z samochodami jest tak

> samo.

hmm.gif Twierdzisz że nowy Fiat panda jest bardziej bezpieczny od np Bmw seri5 z ok 2008r

Napisano

Z rozbitych aut waytogo.gif

Napisano

ok.gif Oczywiście ,ja na przykład kupuję tylko używane w warsztacie wulkanizacyjnym i nigdy mi się nie zdarzyło żeby był jakiś problem , a najlepsze jest to że sami dają gwarancje na 30 dni pisemną smile.gif

Napisano

> Oczywiście,

> Twierdzisz że nowy Fiat panda jest bardziej bezpieczny od np Bmw seri5 z ok 2008r

szkoda klawiatury naprawdę smile.gif

Napisano

> szkoda klawiatury naprawdę

smile.gif Dlaczego kolega twierdzi że jest tak samo z używanymi oponami co samochodami ,więc w czym problem zlosnik.gif

Napisano

> Ktoś pisał że to to samo co opony na używanym samochodzie, ale to nie jest to samo. Nie znam nikogo

> kto zdejmowałby nadal dobre opony z samochodu którego nadal używa. A w to że Niemcy się nie

> liczą z pieniędzmi i zmieniają opony co rok na nowe nie bardzo chce mi się wierzyć...

Nie jestem Niemcem. Dla mnie bezpieczeństwo jest wazniejsze. Zimówki sprzedaje jak maja 6mm letnie jak maja 5mm i kupuje nowe. Aktualnie mam do sprzedania 2 sztuki zimowek conti ts 830P z 6mm bieznika 17 cali 205mm /45 lub 50 ( nie pamietam dokładnie) i jakby sie znalazł chętny to komplet letnich conti 5 na których aktualnie jeżdżę z ok 5mm bieznika w tym samym rozmiarze. Nie naprawiane, bez babli itp.

Napisano

> Oczywiście,

> Twierdzisz że nowy Fiat panda jest bardziej bezpieczny od np Bmw seri5 z ok 2008r

W sensie potencjalnych kosztów - na pewno. Zresztą nie kupisz nowej Pandy w cenie BMW 5 z 2008 roku hehe.gif

Napisano

> W sensie potencjalnych kosztów - na pewno. Zresztą nie kupisz nowej Pandy w cenie BMW 5 z 2008 roku

no chyba nie kupisz BMW w cenie nowej pandy ...

co nie zmienia faktu że kupisz nieco starsze w cenie nowej pandy podobnie wyposażonej

Napisano

> W sensie potencjalnych kosztów - na pewno. Zresztą nie kupisz nowej Pandy w cenie BMW 5 z 2008 roku

hmm.gif No masz rację znalazłem tylko takie

Fiat http://otomoto.pl/fiat-panda-1-2-pop-2012-C23995753.html

Bmw http://otomoto.pl/bmw-520-naviprof-xenon-pdc-leder-C24021127.html

To tak pierwsze z brzegu zlosnik.gif

Napisano

> Nie jestem Niemcem. Dla mnie bezpieczeństwo jest wazniejsze. Zimówki sprzedaje jak maja 6mm

Jeździsz tylko 1 mm na oponach? Bo nowe mają 7 mm yikes.gif

Napisano

> Jeździsz tylko 1 mm na oponach? Bo nowe mają 7 mm

2mm. Letnie Nowe maja 7mm zimowe 8mm. Oczywiście plus/minus. Wymieniam zwykle przy okazji końca sezonu. Jeśli na koniec sezonu zimowka ma 6 lub mniej mm to wymieniam. Przy letnich nie jestem aż tak restrykcyjny, bardziej zwracam uwagę na zachowanie auta na mokrym, ale poniżej 4mm staram się nie schodzić.

Zimówki starczyly mi na dwa sezony tył i 3 sezony przód. Letnie na 2 sezony starczą, chyba ze przypadkiem trafię na chętnego na zakup.

Napisano

> Ja jeżdżę aż wylezą druty

Jak jest sucho to bieznik nie ma prawie znaczenia.

Napisano

Ja bym nie kupił. Jednak cieszę się, że są ludzie, którzy kupują. Nie potępiam ich, ale i nie za bardzo rozumiem.

Sam, swoje 205/55R16 (trzy 3-letnie, dwie roczne) sprzedałem za ponad 60% ceny nówek. Sprzedawałem Bridgestone ER300 (kiepścizna na mokrym, a i na suchym szału nie ma), a nówki wsadziłem Toyo T1R (na razie rewelka na mokrym i suchym, w porównaniu do ER300). ER300 wystawiłem na Allegro bez ceny minimalnej i ludzie się o nie prawie zabijali. pad.gif Poszły za 860 zł. icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

Nigdy nie kupowalem uzywanych opon ani innych uzywanych czesci eksploatacyjnych - nawet gdy mialem malucha zlosnik.gifsmirk.gif

Mimo tego byc moze w pewnych okolicznosciach ma to jakies uzasadnienie - jak ze wszystkimi rzeczami uzywanymi wazne jest pochodzenie i sposob eksploatacji. Jesli takowe sa nam znane wtedy przy odpowiedniej cenie mozna sprobowac szczescia, natomiast IMHO kupno w ciemno przez Allegro to proszenie sie o klopoty but.gif

Napisano

a jaki przebieg ktoś zrobił przez rok?

Napisano

> OT - co to za wałek?

Jaki wałek, to

Quote:

Zalecana Sprzedawca

100% Pozytywnych Komentarzy * * * * * * * * * * * * * * * * *

biglaugh.gif

To okazja taka beta za dwie dyszki palacz.gif

... a że przebieg pewnie pod koniec drugiej ćwiartki oslabiony.gif

Napisano

> Jeździsz tylko 1 mm na oponach? Bo nowe mają 7 mm

9 mm

Napisano

ja kupuje tylko uzywane,ale to dlatego ze zazwyczaj zmieniam auta co rok i szkoda komus robic prezenty.Kupuje uzywki po okolo 70zl za sztuke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.