Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lepsze zimówki na tył, szpec z DDTVN

Featured Replies

Napisano

> odpowiadasz na mój post, chyba nie uważasz go za ostry? No i nie używam "Chłopcze"

Wiem wiem, w sumie w Twoim poście był cytat , nie zauważyłem niestety, że gdy ja na niego odpowiadałem to już go nie było. Wiadomo o kogo chodzi smile.gif

Nie gniewaj się ok.gif

Napisano

Moje zdanie jest takie. Dla laika który nie ma pojęcia o poslizgach, który jak jedzie bokiem to juz ma kisiel w majtkach zalecił bym lepsze na tył. Dla kogos kto ogarnia auta i wie co i jak się robi z gazem i hamulcem to lepsze na przód.

Napisano

A ja zawsze lepsze opony zakładam na przód. Bez względu na to czy to zimowe czy letnie.

Napisano

> Tylko, że ta teoria ma się nijak do czterokanałowego ABS, a chyba obecnie większość aut taki układ

> właśnie posiada

chciałeś napisać "większość aut w salonie" wink.gif

Napisano

> chciałeś napisać "większość aut w salonie"

bez przesady, to już 10lat temu było std hmm.gif

Napisano

> bez przesady, to już 10lat temu było std

obrażam się i wychodzę, foch.gif

ja nie mam na ten przykład grinser006.gif

Napisano

> Wiem wiem, w sumie w Twoim poście był cytat , nie zauważyłem niestety, że gdy ja na niego

> odpowiadałem to już go nie było. Wiadomo o kogo chodzi

> Nie gniewaj się

spok ok.gifsmile.gif

Napisano

"... była rozmowa z facetem od bezpiecznej jazdy czy coś

> podobnego, zalecił on zakładanie lepszych zimówek na tył, chciałbym poznać wasze zdanie na ten

> temat..."

Od wielu lat, prywatnie i służbowo jeżdżę autami przednionapędowymi.

Zawsze daję te mniej zużyte na przednią oś. Na początku "sezonu zimowego" różnica między oponami mniej lub bardziej zużytymi wynosi zwykle nie więcej jak ~1-1.5 mm. Przez następnych klika miesięcy opony na przodzie się ścierają bardziej niż te na tylnej osi (to chyba oczywiste). Czasem się zrównają wysokością bieżnika a czasem na wiosnę okazuje się, że przód jest już bardziej zużyty niż tył. W kolejnym sezonie zimowym te z przodu wędrują na tył. I tak przez kilka sezonów, aż "zimówki:" zbliżą się do granicznych - w mojej ocenie - około 4mm. Wtedy wszystkie lądują w koszu i cieszę się nowym nabytkiem.

Myślę, że nie można bezkrytycznie przyjmować - i trzymać się kurczowo tezy - "lepsze zimówki na tył". Gdyby tego się trzymać od momentu zakupu kompletu nowych opon zimowych, to przecież bez przerwy jeździlibyśmy na tym samym ustawieniu opon i ścierały by się wyłącznie gumy z przedniej osi. To by rodziło skrajne sytuacje np. Z przodu 5mm a na tyle ("od nowości") 8-9mm. I co kupować potem tylko

2 sztuki i dojeżdżać te stare?

Napisano

> Od wielu lat, prywatnie i służbowo jeżdżę autami przednionapędowymi.

> Zawsze daję te mniej zużyte na przednią oś. Na początku "sezonu zimowego" różnica między oponami

> mniej lub bardziej zużytymi wynosi zwykle nie więcej jak ~1-1.5 mm.

Myślę, że różnica 1mm między przodem a tyłem jest pomijalna. Tu chodzi o sytuację, gdy z przodu zamontujemy nówki a z tyłu stare i łyse "kartofle".

k.

Napisano

> Myślę, że różnica 1mm między przodem a tyłem jest pomijalna. Tu chodzi o sytuację, gdy z przodu

> zamontujemy nówki a z tyłu stare i łyse "kartofle".

> k.

Jest dokładnie tak jak piszesz, ale jak np. czytam wiszący na ścianie , w zakładzie wulkanizacyjnym plakat "Michelin" a w nim min. taka właśnie sugestia "Lepsze opony na tył", to nikt w nim nie tłumaczy, że nie chodzi o te 1-2 mm różnicy, tylko o jakieś skrajne różnice, których w takiej sytuacji w ogóle nie powinno się rozpatrywać.

Napisano

> ztcw każdy abs jest i był tylo kanałowy ile kół miał pojazd w którym był zamontowany.

> Nie wyobrażam sobie absu który kontrolowałby tylko jedną oś...imo było by to bez sensu.

> W moim zabytkowym fiacie abs działa bardzo sprawnie i nigdy by mi nie przyszło na myśl aby go

> wyłanczać..zwłaszcza w zimie.

tipo tempra - dwukanałowy ABS działający tylko na oś przednią

starsze W124 - 3 kanalowy ABS - dwa czujniki z przodu i jeden na wale napędowym.

to tak na szybko z pamięci....

pozdr

Napisano

> A wszystko to pokazano na jakimś (chyba niemieckim) filmiku. Gość wziął mały model samochodu.

> Zablokował przednie kółka (że niby gorsze przenie opony wpadną w poślizg) i puścił po stole -

> autko jechało prosto. Zablokował tylne kółka (że niby gorsze tylne opony wpadną w poślizg) i

> puścił po stole - autko zatańczyło oberka. I tyle w tym temacie.

Podalem ten przyklad chyba na 8 - mej stronie

wink.gif

Napisano

jak to zwykle bywa jest szkola Falenicka i Otwocka

w FWD:

lepsze z przodu = lepsze hamowanie

lepsze z tylu = mniejsza tendencja do "wyjechania tylu"

ja zawsze zakladam lepsze na przod dlatego, ze zalezy mi bardziej na hamowaniu (w miescie kazdy metr moze miec znaczenie) no i opony wtedy rownomierniej sie zuzywaja i komplet starcza na dluzej

dodatkowo w FWD naprawde trzeba sie starac aby tyl wyjechal, IMO bardziej niebezpieczna jest podsterownosc do ktorej FWD ma spora tendencje

natomiast do RWD zalozylem lepsze na tyl ze wzgledu na docieranie i nadsterownosc

zreszta moje opony maja zwykle do 1mm roznicy pomiedzy tymi lepszymi a gorszymi i zawsze sporo poza znacznik

Napisano

> Dla kogos kto ogarnia auta i wie co i jak się

> robi z gazem i hamulcem to lepsze na przód.

Zapomniales dodac, ze ten ktos musi nazywac sie

HARRY POTTER

biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> A ja zawsze lepsze opony zakładam na przód. Bez względu na to czy to zimowe czy letnie.

O jednego POTTER'a juz mamy biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> to nikt w nim nie tłumaczy, że nie chodzi o te 1-2 mm różnicy, tylko o jakieś skrajne różnice,

> których w takiej sytuacji w ogóle nie powinno się rozpatrywać.

To moze jako expert podaj jaka bedzie roznica w wypieraniu wody opony o 8 mm bieznika a opony o wysokosci 7 mm bieznika ?

JAka bedzie roznica miedzy opona 8 a 6 mm bieznika ?

wink.gif

Napisano

> I co kupować potem tylko

> 2 sztuki i dojeżdżać te stare?

ja kupuję po dwie i zakładam na tył a tył na przód... można też zamieniać co sezon... to nie jest trudne.

Napisano

> ja kupuję po dwie i zakładam na tył a tył na przód... można też zamieniać co sezon... to nie jest

> trudne.

A ja kupuję trzy, dwie zakładam po przekątnej czyli jedna na lewy przód bo częściej w prawo skręcam, a jedna na lewy tył bo najczęściej pod blokiem z lewej strony mam zaspy. Trzecią wkładam na zapas i używam do zjazdów na ,,doopie'' z górki w zimę ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> To moze jako expert podaj jaka bedzie roznica w wypieraniu wody opony o 8 mm bieznika a opony o

> wysokosci 7 mm bieznika ?

> JAka bedzie roznica miedzy opona 8 a 6 mm bieznika ?

Nie jestem ekspertem ale się wypowiem: przy normalnej, cywilnej jeździe nieistotna cool.gif

Napisano

> Jest dokładnie tak jak piszesz, ale jak np. czytam wiszący na ścianie , w zakładzie

> wulkanizacyjnym plakat "Michelin" a w nim min. taka właśnie sugestia "Lepsze opony na tył",

> to nikt w nim nie tłumaczy, że nie chodzi o te 1-2 mm różnicy, tylko o jakieś skrajne różnice,

> których w takiej sytuacji w ogóle nie powinno się rozpatrywać.

Widzisz, społeczeństwo jest coraz głupsze, władza musi myśleć za ludzi, bo sami nie umieją. Więc zasady muszą być proste. Lepsze na tył i kropka. Tak ma być grinser006.gif

Napisano

> Zawsze lepsze opony na tył

Upieram się przy swoim, zawsze lepsze opony po przekątnej ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> O jednego POTTER'a juz mamy

A co dokładniej masz na myśli?

Napisano

> O jednego POTTER'a juz mamy

A nie Snapa?

Napisano

> Poniżej link do krótkiego, ale przekonującego wg mnie artykułu, w temacie "lepsze na tył" .

> http://beta.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-na-tyl

> Powinno się wszystko wyjaśnić...

taa, wyjaśniło się, że nie tylko polskie ośrodki szkolenia to opcja "ziemia jest płaska" ale także producenci opon michelin, goodyear, niemiecki ADAC i inne...

a nagrodę nobla z dziedziny nauk wszelakich otrzymuje .... autokącik... zlosnik.gif

Napisano

> Upieram się przy swoim, zawsze lepsze opony po przekątnej

Żebym ja się przy swoim nie uparł. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Nie jestem ekspertem ale się wypowiem: przy normalnej, cywilnej jeździe nieistotna

No wlasnie, tak jak powiedziales, nie jestes expertem,

Rownanie jest proste, 8 l wody w ciagu jednej sekundy przy 8 mm bieznika. Kazdy milimetr to lit wody.

Teraz przeksztalc soibie to na predkowc, boirac pod uwage, ze srednio przy oponie o szerokosci 185 mm aquaplaning zaczyna sie przy 80 km /h ( im szersza opona tym mniejsza predkosc potrzebna aby wjechac na wodny klin )

Wychodzi wiec, ze kiepski kierowca jestes skoro nie jest to dla Ciebie istotne !

cbdo.

wink.gif

Napisano

> Wychodzi wiec, ze kiepski kierowca jestes skoro nie jest to dla Ciebie istotne !

> cbdo.

często sobie to liczysz w trakcie jazdy?

Napisano

> Poniżej link do krótkiego, ale przekonującego wg mnie artykułu, w temacie "lepsze na tył" .

Nie trudz sie, do niektorych nie dochodzilo, nie dochodzi a no gorsze nigdy nie dojdzie, to taka cecha narodowa !

wink.gif

Napisano

> często sobie to liczysz w trakcie jazdy?

Nie licze po prostu raz, ze wiem a dwa, ze czuje !

wink.gif

Napisano

> Nie trudz sie, do niektorych nie dochodzilo, nie dochodzi a no gorsze nigdy nie dojdzie, to taka

> cecha narodowa !

Którego narodu?

Napisano

> Żebym ja się przy swoim nie uparł.

> mar00ha

Proszę Cię, nie strasz. Jako mod powinieneś wiedzieć, że ,,jaja sobie robę'' bo tych niektórych teorii nie da się na trzeźwo znieść.

Napisano

Quote:

Jazdy odbywały się na na torze, na przyczepnej suchej nawierzchni oraz śliskiej jezdni, w tym opryskiwanej wodą, a przedmiotem testu było porównanie zachowania się pojazdów z napędem na przednią oś
w różnych konfiguracjach ogumienia
: z
nowymi oponami
na przedniej osi i
prawie zużytymi
na tylnej, prawie zużytymi z przodu i nowymi z tyłu, a także z czterema jednakowymi nowymi oponami

Wyjaśniło jak robi się ludziom wodę z mózgów.

Zakłada się opony nadające się do śmieci na jedną oś i nowe na drugą. Potem porównuje, które lepiej się zachowają na której osi. Na jakiej konfiguracji, o ile km/h można jechać szybciej.

Wszystko to bzdura i namawianie do samobójstwa, ewentualnie zabójstwa na drodze. Jak przychodzi jesień, zima i robi się ślisko na drodze wystarczy jechać wolniej. Przed zakrętami powinno się zwalniać a nie liczyć na lepsze opony z tyłu i jechać na granicy przyczepności. Takiego zachowania uczono na kursach nauki jazdy kiedy jeszcze dostępne były tylko opony wielosezonowe.

Przydało by się by każdy przeczytał co napisane jest w instrukcji obsługi jego samochodu na temat opon. W każdej jaką czytałem zaleca się sezonową zamianę opon między osiami w celu zapewnienia ich równomiernego zużycia. W czasach przed wprowadzeniem na rynek opon sezonowych opisana była nawet rotacja wszystkich pięciu kół z zapasowym włącznie.

Napisano

> Tak ale to było odsniezone miasto z pechowo usytuowaną drogą od wschodu z drzewami...... na górce

> świeciło lutowe słońce i topiło snieg - a spływajaca woda zamarzała na spadku...

> Gośc to zobaczył i chyba depnął asekuracyjnie - bo droga była pusta a 50 metrów dalej był czysty

> asfalt..

To faktycznie gość miał pecha. Jednakże różnica przyczepności opon kolcowanych jest tak ogromna, że lepiej jest mieć wszystkie 4 z kolcami albo żadnej.

Napisano

> To faktycznie gość miał pecha. Jednakże różnica przyczepności opon kolcowanych jest tak ogromna, że

> lepiej jest mieć wszystkie 4 z kolcami albo żadnej.

hmm, a jak z łańcuchami w takim razie ?

zakładać na tył ? na przód ? na cztery ?

a może wcale, bo przecież lepiej zostać na parkingu grinser006.gif

Napisano

> hmm, a jak z łańcuchami w takim razie ?

> zakładać na tył ? na przód ? na cztery ?

> a może wcale, bo przecież lepiej zostać na parkingu

hahaha.gif

Dobre pytanie. hmm.gif

Łańcuchy najlepiej na koło zapasowe zakładać i drive.gif

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

Z jaką prędkością jeździsz z założonymi łańcuchami?

Napisano

> Z jaką prędkością jeździsz z założonymi łańcuchami?

A jest jakoś odgórnie ograniczona? icon_eek.gif Pewnie są i tacy, którzy jeżdżą 140 km/h, no bo czemu nie?

Napisano

> A jest jakoś odgórnie ograniczona? Pewnie są i tacy, którzy jeżdżą 140 km/h, no bo czemu nie?

Właśnie chciałem napisać, że latałem powyżej 100, w ramach testów przyczepności hehe.gif

Ale z kolcami mniejszy problem grinser006.gif

Napisano

> A jest jakoś odgórnie ograniczona? Pewnie są i tacy, którzy jeżdżą 140 km/h, no bo czemu nie?

Miałeś kiedyś w ręce instrukcję obsługi samochodu? Polecam lekturę.

Napisano

> No wlasnie, tak jak powiedziales, nie jestes expertem,

> Rownanie jest proste, 8 l wody w ciagu jednej sekundy przy 8 mm bieznika. Kazdy milimetr to lit

> wody.

> Teraz przeksztalc soibie to na predkowc, boirac pod uwage, ze srednio przy oponie o szerokosci 185

> mm aquaplaning zaczyna sie przy 80 km /h ( im szersza opona tym mniejsza predkosc potrzebna

> aby wjechac na wodny klin )

> Wychodzi wiec, ze kiepski kierowca jestes skoro nie jest to dla Ciebie istotne !

> cbdo.

Jasne. Poza tym na tym forum są sami mistrzowie. Ciekawe jaki procent z nich pilnuje prawidłowego ciśnienia i geometrii. Zapewne w niejednym samochodzie jest więcej niż 1 mm różnicy między bieżnikiem lewej i prawej strony tej samej osi, albo między środkiem a brzegiem tej samej opony. Jak jest ślisko, zwalniam. Proste :-)

K.

Napisano

Masz racje, zostan na parkingu wink.gif

Napisano

> Którego narodu?

Tego jedynego wybranego - czytaj z AK biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Miałeś kiedyś w ręce instrukcję obsługi samochodu? Polecam lekturę.

Dawid, chyba tym razem nie wylapales ironi.

Potwierdzenie mas w wypowiedzi kolegi mrBEAN biglaugh.gif

mrBean a zapiecia Ci przy tej stowie trzymaja ?

wink.gif

wink.gif

Napisano

> Miałeś kiedyś w ręce instrukcję obsługi samochodu? Polecam lekturę.

W instrukcji o łańcuchach nie mam ani słowa crazy.gif

Napisano

> W instrukcji o łańcuchach nie mam ani słowa

Jest tylko musisz miec niemieckojezyczna, Polacy nie porzykladaja do drobnostek uwagi biglaugh.gif Dlatego moze nie byc.

Pomijam juz, ze w niemieckie przrepisy podaja dozwolona predkosc opon uzbrojonych w lancuchy.

wink.gif

Napisano

ja tam jestem ze starej szkoły jazdy i zakładam lesze na przód. Wolę latać bokami i mieć kontrolę nad autem niż jechać jak po sznurku ale prosto bo słabszy przód nie skręcił old.gif

Napisano

> Z jaką prędkością jeździsz z założonymi łańcuchami?

w sumie z podobnymi jak na ośnieżonej jezdni jadąc bez hmm.gif

było 60, 40 ... zależy od warunków icon_rolleyes.gif

ale prawa fizyki działają takie same hmm.gif

hamując na łuku przy 60km/h wywinę lepszego pirueta niż robiąc to samo przy 80km/h na mokrym ?

Napisano

> Wyjaśniło jak robi się ludziom wodę z mózgów.

> Zakłada się opony nadające się do śmieci na jedną oś i nowe na drugą. Potem porównuje, które lepiej

> się zachowają na której osi. Na jakiej konfiguracji, o ile km/h można jechać szybciej.

> Wszystko to bzdura i namawianie do samobójstwa, ewentualnie zabójstwa na drodze. Jak przychodzi

> jesień, zima i robi się ślisko na drodze wystarczy jechać wolniej. Przed zakrętami powinno się

> zwalniać a nie liczyć na lepsze opony z tyłu i jechać na granicy przyczepności.

Brawo. Wreszcie trzeźwe podejście do tematu. Bo zakładanie opon o drastycznie różnej przyczepności to proszenie się o kłopoty. Niezależnie od konfiguracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.