Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ankieta - czy w zimie należy unikać zaciągania ręcznego.

Featured Replies

Napisano

Metody są dwie - falenicka i otwocka.

Jedna głosi, że w zimie ręcznego zaciągać nie należy, bo grozi to przymarznięciem linki w pancerzu i co najmniej grzaniem się tylnego koła lub kół.

Druga głosi, że ręczny jest po to, żeby go używać i nie ma się co przejmować, bo nic nie zamarznie.

Napiszcie proszę, której teorii jesteście orędownikami.

Wystarczy napisać JEDEN lub DWA.

Napisano

Jak zaciągnę w starym nissanie to rano bez włażenia pod samochód nie ruszę.

Jak nie będę zaciągał w fiacie palio to też będą problemy.

W clio bez różnicy.

To chyba zależy od konkretnego samochodu.

Napisano

sprawne auto ze sprawnymi wszystkimi elementami nie powinno robić żadnych problemów.

Napisano

Gdy parkuję na pochylonej powierzchni zawsze ręczny zaciągam (+bieg).

Gdy na równym - albo zaciągam, albo tylko na biegu... zlosnik.gif Gdy zostawiam na kilka dni to raczej nie zaciągam.

Nigdy w żadnym aucie problemów z ręcznym nie miałem, poza rozciągającą się linką w niektórych.

Napisano

2 !

sprawny hamulec działa zawsze, jak przymarza to trzeba go naprawić a nie nie używać hehe.gif

Napisano

> 2 !

> sprawny hamulec działa zawsze, jak przymarza to trzeba go naprawić a nie nie używać

Problem w tym, że czasem możesz się zbyt późno dowiedzieć o tym, że działa źle... zlosnik.gif Stąd różne strategie zapobiegania "wpadkom"...

Napisano

> sprawne auto ze sprawnymi wszystkimi elementami nie powinno robić żadnych problemów.

a co ma sprawność do tego ?

chwycić może też sam bęben, zwłaszcza po jeździe w mokre dni

w każdym razie ja na dłuższy postój ręcznego nie zaciągam, nie zależnie czy zima czy lato

raz mi tak chwyciło koło w lecie, wjechałem po myciu do garażu i był problem wyjechać

czyli JEDEN grinser006.gif

Napisano

> Metody są dwie - falenicka i otwocka.

Jeszcze jest metoda podstawiania cegły pod koło, lub max. skręcenia kół w kierunku krawężnika. Obie skuteczne.

Hamulec ręczny traktuje jako awaryjny, często korzystam z niego, na dojeździe do czerwonego światła.

Napisano

> Jedna głosi, że w zimie ręcznego zaciągać nie należy, bo grozi to przymarznięciem linki w pancerzu

> i co najmniej grzaniem się tylnego koła lub kół.

> Druga głosi, że ręczny jest po to, żeby go używać i nie ma się co przejmować, bo nic nie zamarznie.

> Napiszcie proszę, której teorii jesteście orędownikami.

> Wystarczy napisać JEDEN lub DWA.

DWA

regularnie uzywany nie zatnie sie

Napisano

Prawie nigdy nie używam. Z wyjątkiem parkowania na jakichś stromych podjazdach, a że takich u mnie niewiele....

Napisano

Witam serdecznie.

Zawsze zaciągam. Jeśli przymarznie, to znaczy, że linka jest do wymiany.

Można nie zaciągać, ale w takim razie, będąc konsekwentnym nie powinno się też np. hamować kiedy zużyją klocki, bo przecież można silnikiem.

Takie druciarstwo do potęgi, bo stosowane bez drutu.

Pozdrawiam.

Napisano

jak miałem niesprawny to nie zaciągałem, sprawne w obu autach zaciągam i raz jeden zdarzyło się, że nie puścił (przez chwilę bo przez chwilę ale nie puścił)

Napisano

Trzy. U mnie nie ma linki i nie ma jak zamarznąć.

Napisano

Nie zaciągam w duże mrozy lub wtedy kiedy auto ma stać dłużej nie ruszane. Chociaż tak naprawdę to zależy od sprawności poszczególnych elementów imo.

Tej zimy w 16letniej fieście żony ręczny został zaciągnięty na jakieś 1,5 tygodnia - auto po prostu stało i nikt do niego nie zaglądał - po tym czasie po prostu ręczny został zwolniony i autko normalnie pojechało ok.gif

Napisano

Ja nigdy, niezależnie od pory roku nie zostawiam samochodu na zaciągniętym ręcznym. Używam najwyżej na chwilę, gdy np. wysiadam z samochodu otworzyć bramę bez gaszenia silnika. Nigdy nie zostawiam samochodu na ręcznym.

Napisano
  • Autor

> Opcja trzecia. W zimie zaciągać tylko w trakcie jazdy

ok.gif

Napisano

DWA.

Jeździłem już kilkoma samochodami (szczegóły w profilu, sporadycznie także inne modele), od zawsze zaciągam ręczny i nigdy nic się nie zablokowało.

Pomijam sytuację gdy zostawiłem samochód na 3 miesiące na ręcznym, wtedy się zablokowały, ale to już inne przyczyny.

Napisano

> a co ma sprawność do tego ?

dziwne pytanie - jak nie zatarta linka, nie ma w niej wilgoci ani rdzy. Hamulce czyszczone i smarowane to nie złapią.

Napisano

W Megance faktycznie zamarzał. Raz nawet przypaliłem tarcze (tarczo-piasty).

Odkąd mam normalny samochód nic nie zamarza.

zlosnik.gif

Napisano

W żadnym z posiadanych przeze mnie samochodów linka nie zamarzla w recznym zimą. recznego uzywam niezaleznie od pory roku, pogody itd. Autka stoją na polu nie są garażowane.

Sprawnemu nie zaszkodzi zaciaganie rąchy na postoju. smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Jakieś 9 lat temu miałem sytuację, gdzie auto odjechało z parkingu, a było tylko na 1 biegu bez ręcznego (zwarcie przekaźnika i uruchomiony rozrusznik). Od tamtej pory zawsze ręczny i na w miarę płaskich powierzchniach na luzie. W Suzuki, Fiacie i BMW nigdy nic nie zamarzało i nie było problemów. Pewnie gdybym zimą zostawiał auto na tydzień, to bez hamulca, ale nie miałem nigdy takich przestojów.

Napisano

zdecydowanie jestem za uzywaniem wajchy recznego, z zasady zaciagam, niewazne lato zima czy slota. Nie ma zadnych problemow - te czesto sa gdy czegos uzywa sie zbyt rzadko lub wcale

Napisano

> dziwne pytanie - jak nie zatarta linka, nie ma w niej wilgoci ani rdzy. Hamulce czyszczone i

> smarowane to nie złapią.

ale łapie okładzina do bębna i tu sprawność żadnego wpływu

w lince chyba mi nigdy woda nie zamarzła hmm.gif

Napisano

kiedyś mi przymarzła w CC, potem w Corolli więc generalnie nie zaciągam i tak uczę żonę

Napisano

> JEDEN, tym bardziej przy automacie, nie da się zostawić samochodu na luzie

Ale coś pokręciłeś...

Quote:

Jedna głosi, że
w zimie ręcznego zaciągać nie należy,

Druga głosi, że
ręczny jest po to, żeby go używać
.

napisać JEDEN lub DWA.

Napisano

Ja używam i w zimie ale jak jeżdżę, natomiast jak ma stać kilka dni lub na noc to nie zaciągam bo nawet sprawny ręczny może "przyłapać"

Napisano

> JEDEN

> od zawsze, tym bardziej przy automacie, nie da się zostawić samochodu na luzie

Jak Ci się blokada zatnie na P albo uszkodzi to będziesz wiedział że a automacie też się zaciąga mimo tejże blokady zlosnik.gif

Napisano

Na dłuższym postoju nie zaciągam, chyba że stromo jest.

Używam za to podczas czekania na zielone np. albo przy staniu w korku zamiast ciśnięcia nożnego, więc ręczny jest bardziej rozruszany niż w przypadku tych co tylko przy parkowaniu go używają.

Czyli JEDEN, nawet w lecie.

Napisano

> Ale coś pokręciłeś... Quote:

> Jedna głosi, że w zimie ręcznego zaciągać nie należy,

> Druga głosi, że ręczny jest po to, żeby go używać.

> napisać JEDEN lub DWA.

ja czegoś nie rozumiem czy Ty? hmm.gif Wg mnie wszystko się zgadza zlosnik.gif

Napisano

> Opcja trzecia. W zimie zaciągać tylko w trakcie jazdy

U mnie to samo.

Do parkowania używam zaś rzadko, właściwie nigdy w zimie. ok.gif

Napisano

> Wystarczy napisać JEDEN lub DWA.

DWA. Ręczny jest po to, by go używać a jak zamarza to trzeba naprawić to co konieczne.

I pytanie do nieużywających ręcznego w zimie a mających zamykanie samochodu "z kluczyka", zimą nie zamykacie samochodu bo może zamek zamarznąć? zlosnik.gif

Napisano

> DWA. Ręczny jest po to, by go używać a jak zamarza to trzeba naprawić to co konieczne.

> I pytanie do nieużywających ręcznego w zimie a mających zamykanie samochodu "z kluczyka", zimą nie

> zamykacie samochodu bo może zamek zamarznąć?

otwieramy z pilota 270751858-jezyk.gif

a poza tym widzisz różnicę w położeniu zamka a elementów hamulca ?

odwracając pytanie, myjesz auto w mrozy ? bo ja też staram się unikać

Napisano

DWA.

Jak ręczny używany non stop, to nic sie nie dzieje.

Napisano

> Jak Ci się blokada zatnie na P albo uszkodzi to będziesz wiedział że a automacie też się zaciąga

> mimo tejże blokady

Nawet, jak zatrzymuję się na równym, wybieram P, to zawsze zaciągnę ręczny. Od tego on jest.

Napisano

> Problem w tym, że czasem możesz się zbyt późno dowiedzieć o tym, że działa źle... Stąd różne

> strategie zapobiegania "wpadkom"...

jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mieć problem z ruszeniem. Przecież to czuć, że ni odpuszcza do końca albo od razu. I wtedy jest czas na serwis a nie na kombinowanie grinser006.gif

Napisano

> Ale coś pokręciłeś... Quote:

> Jedna głosi, że w zimie ręcznego zaciągać nie należy,

> Druga głosi, że ręczny jest po to, żeby go używać.

> napisać JEDEN lub DWA.

Wszystko w porządku smile.gif

Nie zaciąga ręcznego, bo w automacie nie zostawi auta na N. Zawsze na P, żeby zgasić i wyjąć kluczyk ze stacyjki.

A skoro jest na P, to nie używa ręcznego smile.gif

Mam automat i pomimo tego, że na P się nie stoczy, to i tak zawsze zaciągam ręczny.

Napisano

W autach młodych - zaciągam.

W autach starszych - nie zaciągam.

Gdy nie ma mrozów zaciągam zawsze we wszystkich autach.

Napisano

Jeden...Ci, co twierdzą inaczej, czyli dwa, prędzej czy później przekonują się, że jednak jeden zlosnik.gif

Napisano

> otwieramy z pilota

więc pytanie nie do Ciebie wpysk.gif

> a poza tym widzisz różnicę w położeniu zamka a elementów hamulca ?

> odwracając pytanie, myjesz auto w mrozy ? bo ja też staram się unikać

Myślę, że zamarznięcie linki ręcznego czy wkładki zamka jest równie prawdopodobne, oba rodzaje niespodzianek mogą się przytrafić w kilkuletnim aucie. I zauważ, że jeśli mamy zamykanie zdalne to najwięcej problemów jest gdy coś nawali zimą, trzeba wyjąć akumulator i zamknąć samochód z dano nie używanego kluczyka. To samo z ręcznym, używany jest przewidywalny. Nieużywany może sprawić przykrość gdy zajdzie konieczność jego użycia 270751858-jezyk.gif

Samochodu nie myję, gdy jest poniżej zera ale mój samochód zimą nie ma obowiązku być czysty, w przeciwieństwie do ręcznego- ten sprawność ma zachować cały rok ok.gif