Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naklejka rejestracyjna na szybę. Dziwne.

Featured Replies

Napisano

Czy coś się zmieniło odnośnie wydawania wtórników naklejek rejestracyjnych na szybę?

Parę lat temu wymieniałem szybę w mojej Skodzinie i załatwiłem to za 5 minut. Przyszedłem do Wydziału Komunikacji, wypisałem wniosek, a pani mi wydrukowała wtórnik.

Ponieważ we Fiacie żony wymieniałem szybę to oczywiście poszedłem po nową naklejkę, święcie przekonany, że też to będzie trwało 5 minut.

Okazało się, że muszę czekać tydzień, bo drukują w Warszawie. I pani powiedziała mi, że pierwszy raz słyszy, że wydawano od ręki i że nigdy tak nie było.

No to mówię, że jak nie było skoro chyba ze trzy lub cztery lata temu wydano mi od ręki.

No nic, trzeba czekać.

Czy ktoś ostatnio załatwiał nowy wtórnik naklejki? Jak to wreszcie jest?

Napisano

A to warsztat nie przekleił ze starej szyby? 

Napisano
10 minut temu, fred77 napisał:

Parę lat temu wymieniałem szybę w mojej Skodzinie i załatwiłem to za 5 minut. Przyszedłem do Wydziału Komunikacji, wypisałem wniosek, a pani mi wydrukowała wtórnik.

Wydrukowała naklejkę z hologramem? 8]

Napisano
4 minuty temu, tomata napisał:

Jaki warsztat? Fred sam to ogarniał :phi:

Napisano
1 minutę temu, romano11 napisał:

Jaki warsztat? Fred sam to ogarniał :phi:

To warto dowiedzieć się jak odkleić starą. To chyba nieskomplikowane zadanie? ;)

Napisano
  • Autor
16 minut temu, tomata napisał:

Widziałem takie przeklejane naklejki i nie dość, że licho się to trzyma i krawędzie się odklejają to wygląda daremnie. Tym bardziej, że nowa kosztuje 20zł.

Edytowane przez fred77

Napisano
5 minut temu, Pyrekcb napisał:

Jedyne naklejki, jakie panie z WK miały/mają na miejscu, to znaki legalizacyjne i naklejki stanowiące komplet z nowymi tablicami.

Od zawsze na wtórnik naklejki na szybę się czekało, tak, jak się czeka na nowy DR. Fred coś konfabuluje... :hmm:  :phi:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Pyrekcb napisał:

Nie widziałem jak to robiła ale przypuszczalnie wzięła pustą naklejkę i nadrukowała na niej numer. Po prostu przyszedłem i za pięć minut wyszedłem. I nie musiałem czekać tydzień. Wszystko za jednym zamachem.

Edytowane przez fred77

Napisano
5 minut temu, fred77 napisał:

Po prostu przyszedłem i za pięć minut wyszedłem.

Też miałem okazję wyrabiać wtórnik naklejki (oryginalna zgubiłem :facepalm:). Operacja była przeprowadzona "od ręki" w czasie jednej wizyty w WK. Mieli jakąś drukarkę do tego ale było to parę lat temu więc nie wiem jak teraz to wygląda.

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor
25 minut temu, shapyr napisał:

Też miałem okazję wyrabiać wtórnik naklejki (oryginalna zgubiłem :facepalm:). Operacja była przeprowadzona "od ręki" w czasie jednej wizyty w WK. Mieli jakąś drukarkę do tego ale było to parę lat temu więc nie wiem jak teraz to wygląda.

O to to. Widzę, że nie jestem sam.

Widziałem tylko jak pani wzięła pustą naklejkę poszła gdzieś za ścianę i po chwili przyszła z nadrukowanym numerem.

Szast-prast i po sprawie.

Felicję sprzedałem chyba w 2014, a szybę wymieniałem rok wcześniej. Także chyba gdzieś w 2013 roku załatwiałem sprawę z tą naklejką.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał:

Czy coś się zmieniło odnośnie wydawania wtórników naklejek rejestracyjnych na szybę?

Pół roku temu dostałem w 5 minut i pani wydrukowała na miejscu.

Napisano
52 minuty temu, fred77 napisał:

Widziałem takie przeklejane naklejki i nie dość, że licho się to trzyma i krawędzie się odklejają to wygląda daremnie. Tym bardziej, że nowa kosztuje 20zł.

w zeszlym roku wymieniali mi na podwórku szybę w focusie. naklejkę prze kleili i po roku nic nie odlazi, wygląda idealnie. jak to robili to nie wiem bo mnie przy tym w domu nie bylo...

więc nie szukaj problemu gdzie go nie ma.

Napisano
Godzinę temu, tomata napisał:

To warto dowiedzieć się jak odkleić starą. To chyba nieskomplikowane zadanie? ;)

jeśli pasuje ci wygląd przeklejonej naklejki (jak użyty raz papier toaletowy), to proszę bardzo - ja latam po nową.

Brałem z 4 miesiące temu - wydrukowali na poczekaniu. Może Fred na jakąś durną trafił? W urzędach takich na pęczki.

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

jeśli pasuje ci wygląd przeklejonej naklejki (jak użyty raz papier toaletowy), to proszę bardzo - ja latam po nową.

Brałem z 4 miesiące temu - wydrukowali na poczekaniu. Może Fred na jakąś durną trafił? W urzędach takich na pęczki.

laska w urzędzie powiedziala fredowi żeby się kawalek przejechal a jemu wyszlo że za tydzień...ot nieporozumienie

Napisano
5 minut temu, Vadero napisał:

Ja 3 lata jezdzilem bez tej naklejki bo zapomnialem nakleic I tak sobie lezala w schowku ;]

Napisano
  • Autor
5 minut temu, BOGUS napisał:

w zeszlym roku wymieniali mi na podwórku szybę w focusie. naklejkę prze kleili i po roku nic nie odlazi, wygląda idealnie. jak to robili to nie wiem bo mnie przy tym w domu nie bylo...

Być może mamy inne poczucie estetyki.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Ja 3 lata jezdzilem bez tej naklejki bo zapomnialem nakleic I tak sobie lezala w schowku ;]

A to mi też sie zdarza - czasami po pół roku sprzedaje auta i nie ma roboty z odklejaniem ;)

Napisano
3 minuty temu, fred77 napisał:

Być może mamy inne poczucie estetyki.

a reszta auta mojego jakie zrobila na Tobie wrażenie?

bo rozumiem że widzialeś moje kombi?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, BOGUS napisał:

a reszta auta mojego jakie zrobila na Tobie wrażenie?

bo rozumiem że widzialeś moje kombi?

Mówimy o naklejce. Przeklejana nie nadaje się do niczego i wygląda beznadziejnie. Po tym jak widziałem takie naklejki po prostu tak uważam i tyle. Poza tym nie rozumiem po co się w to bawić skoro za parę złotych można mieć nową.

Napisano
5 minut temu, fred77 napisał:

Mówimy o naklejce. Przeklejana nie nadaje się do niczego i wygląda beznadziejnie. Po tym jak widziałem takie naklejki po prostu tak uważam i tyle. Poza tym nie rozumiem po co się w to bawić skoro za parę złotych można mieć nową.

jak dobrze zrobisz to nic się z naklejką nie dzieje- 3x miałem przekładaną, w tym jedną 2x:skromny:

Napisano

bo mam znacznie fajniejsze rzeczy w życiu do roboty niż chodzenie po urzędach jak nie trzeba...

ja nawet szybę wymieniałem na telefon... zadzwonilem, powiedzialem gdzie auto stoi zostawilem klucze w schowku i pieniądze rodzicom bo akurat zajmowali się wnukami i pojechalem do pracy. jak wrócilem to bylo wszystko jak trzeba. ale znam nawet osobiście takich co muszą się z byle pierdoly doktoryzować...

życie stygnie.

Napisano
33 minuty temu, Vadero napisał:

Przeczytaj post nad Twoim ;)

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał:

U mnie w służbowym fordzie focusie już 3 szyba przednia a naklejka oryginalna i dobrze się trzyma...

Napisano
36 minut temu, fred77 napisał:

Z tym przeklejaniem to tez chyba od naklejki zależy, albo tego kto jak dokładnie ja przycisnal naklejając.

Mi, po kupnie używanego auta, udalo się 2 odkleić bez najmniejszego uszczerbku, bez stosowania zadnych patentow, inne zmasakrowałem mimo ogrzewania, skalpela i innych wynalazkow.

Napisano
2 minuty temu, ArekMiz napisał:

U mnie w służbowym fordzie focusie już 3 szyba przednia a naklejka oryginalna i dobrze się trzyma...

U mnie była przeklejana i ciężko było poznać 

a co do naklejek, to wydaje mi się ze w zestawie są dwie szt

mnie pani jak drukowała to potem coś odrywa i nie poszło jak należy

i drukowała drugi raz 

naklejka ma chyba nr seryjny ten sam co naklejki w DR i na tablicy ?

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał:

dziwne bo ja nie widzę różnicy. Moze po prostu znajdź pozadny warsztat a nie Zdzicha za stodola

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

ja w sumie 8. dwoma autami jeździłem bez ;] X kontroli i przeglądów aż na rutynówce w weekend o poranku się gość spytał czy szybę wymieniałem ;)

Przykleiłem kilka dni później. Niemniej kumpel za to samo zapłacił chyba 100,- także reguły nie ma.

Napisano

Witam

W zeszłym tygodniu wyrobiłem nową naklejkę w 15min. 17 sierpnia złożyłem też wniosek o nowy dowód rejestracyjny bo w starym zabrakło miejsc na nowe pieczątki. 20 sierpnia dostałem sms-a, iż nowy jest do odebrania. Tak działają na Ursynowie.

Pozdrawiam MK

Napisano
4 godziny temu, fred77 napisał:

Wszystko za jednym zamachem.

W Smoleńsku się nie udało załatwić wszystkiego za jednym zamachem, a Tobie się udało...

Napisano
9 godzin temu, romano11 napisał:

Od zawsze na wtórnik naklejki na szybę się czekało, tak, jak się czeka na nowy DR.

W Gliwicach naklejkę dostaje się od ręki po wypełnieniu wniosku na kartce A4. Jest drukowana na miejscu, na czystej naklejce sam numer drukarką laserową :oki:.

Napisano

Moja z pełna premedytacja mieszka w schowku ;) a na szybie jest z poprzednim numerem rejestracyjnym ;)
Napisano
28 minut temu, mokrii napisał:

Moja z pełna premedytacja mieszka w schowku ;) a na szybie jest z poprzednim numerem rejestracyjnym ;)

Do pierwszej kontroli i upierdliwego :czujnik:. W zeszłym roku jak mi w lipcu ukradli blachy, to też nie zmieniłem i leżała w schowku. W grudniu ktoś stuknął w auto jak młoda była w pracy i uciekł, ale widział to jakiś gostek i zostawił kartkę z namiarami na siebie i nr rej sprawcy. Pojechalismy zglosic, wyszedł oglądać jakiś gbur wieśniak(serio z takim niedowartościowanym policjantem to jeszcze nie miałem okazji się spotkać, a przeróżnych spotkań z nimi w swoim życiu już trochę miałem), co to dostał za dużo władzy i mówi że albo zrywam i naklejam nową, albo zabiera DR. No i drapałem na mrozie, kluczem od domu bo nic innego nie miałem przy sobie, a młoda poszła zgłaszać. 

Także nie mów hop ;]

Napisano

Moja z pełna premedytacja mieszka w schowku [emoji6] a na szybie jest z poprzednim numerem rejestracyjnym [emoji6]

Wiesz że jest to co najmniej wykroczenie ?

A wiesz co się robi z osobami, które z premedytacją chwalą się, że łamią przepisy ?

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
27 minut temu, Raku napisał:

Wiesz że jest to co najmniej wykroczenie ?

A wiesz co się robi z osobami, które z premedytacją chwalą się, że łamią przepisy ?

tylko wiesz problem jest taki, że na te naklejki prawie nikt nie zwraca uwagi.

Ja sobie założyłem, że przykleję zaraz po tym jak ktoś zwróci uwagę, a że trwało to 8. lat... cóż...

Zdecydowanie więcej aut jeździ z dwoma/trzema czytelnymi naklejkami niż bez.

Napisano
Wiesz że jest to co najmniej wykroczenie ?A wiesz co się robi z osobami, które z premedytacją chwalą się, że łamią przepisy ?

Wysłane z mojego telefonu

Ehe mam w planie wymienić szybę
Jakos nie widzę powodu marnować dobra naklejkę ;]
Napisano
17 godzin temu, BOGUS napisał:

Kiedyś miałem taką samą akcję...do kontroli policyjnej. Policjantka zobaczyła że naklejka przeklejana, co prawda mnie puściła ale powiedziała że to nie jest zgodne z prawem i lepiej postarać się o nową. I tak zrobiłem. 

Napisano
18 godzin temu, fred77 napisał:

Ponieważ we Fiacie żony wymieniałem szybę to oczywiście poszedłem po nową naklejkę, święcie przekonany, że też to będzie trwało 5 minut.

Okazało się, że muszę czekać tydzień, bo drukują w Warszawie. I pani powiedziała mi, że pierwszy raz słyszy, że wydawano od ręki i że nigdy tak nie było.

No to mówię, że jak nie było skoro chyba ze trzy lub cztery lata temu wydano mi od ręki.

No nic, trzeba czekać.

Zajarzyłem po pół roku od wymiany szyby, że jej nie mam. Tak, czekałem tydzień.

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał:

Policjantka zobaczyła że naklejka przeklejana, co prawda mnie puściła ale powiedziała że to nie jest zgodne z prawem i lepiej postarać się o nową.

Mogła podać podstawę prawną :phi: przepis stanowi, że naklejkę umieszcza się w prawym, dolnym rogu szyby, ale nie ma ani słowa, że możesz ją nakleić tylko raz... :hehe:

Napisano
10 godzin temu, sebaso napisał:

Pojechalismy zglosic, wyszedł oglądać jakiś gbur wieśniak(serio z takim niedowartościowanym policjantem to jeszcze nie miałem okazji się spotkać, a przeróżnych spotkań z nimi w swoim życiu już trochę miałem), co to dostał za dużo władzy i mówi że albo zrywam i naklejam nową, albo zabiera DR. No i drapałem na mrozie,

Panie władzo, nie mam przy sobie DR... szach i mat :phi:

Napisano
10 godzin temu, Ozarek napisał:

Bo taka jest prawda: chyba nawet ustawodawca nie wie, czemu one mają służyć...

Napisano
19 minut temu, romano11 napisał:

One służą naklejaniu na szybie ;)

Napisano
Dnia 21.08.2017 o 19:54, tomata napisał:

Wybacz, ale jak mi przekleili to wyglądało to jakby ktoś coś zjadł i zwrócił. Udałem się po wtórnik.

Napisano
Dnia 21.08.2017 o 20:07, romano11 napisał:

Jedyne naklejki, jakie panie z WK miały/mają na miejscu, to znaki legalizacyjne i naklejki stanowiące komplet z nowymi tablicami.

Od zawsze na wtórnik naklejki na szybę się czekało, tak, jak się czeka na nowy DR. Fred coś konfabuluje... :hmm:  :phi:

Półtora roku temu poszedłem do WK po wtórnik. Byłem przygotowany na odbiór za tydzień lub dwa. Nic z tego - pani mnie zagięła i trwało to max 10 minut z pisaniem wniosku itd...

Napisano
Dnia 21.08.2017 o 19:58, Pyrekcb napisał:

Naklejkę mają w urzędzie gotową, a drukują tylko nr rej.

Bylem zdziwiony i mile zaskoczony że załatwiłem to za jedną wizytą.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, romano11 napisał:

One powstały po to by utrudnić trochę kradzieże i kombinowanie z wprowadzaniem do ruchu lewych samochodów czy też jakieś zminimalizowanie przestępstw z użyciem kradzionych tablic lub pojazdów.

Napisano
Dnia 21.08.2017 o 20:02, tomata napisał:

Jak się pomyśli zawczasu, to trudno nie jest. Ja nową naklejkę naklejam na folię i dopiero folię do szyby cienkimi paskami taśmy klejącej po obwodzie. Odkleić żaden problem.

Napisano

U siebie wymieniałem szybę w maju 2013 i przeklejona naklejka nawet ładnie się trzymała. Niestety, jestem bardzo drobiazgowy i i tak było widać, że jest przeklejana (była jakby "cieńsza"; jakby jedna warstwa sreberka została na starej szybie). Gdy przyszły chłodne poranki, jeden róg zaczął się delikatnje odklejać. Poszedłem do WK i... czekałem na nią dwa tygodnie :D

Napisano
Dnia 22.08.2017 o 07:56, Ozarek napisał:

Prawie robi wielką różnicę.

Miałem ze dwie rutynowe kontrole na przestrzeni jakichś 5 lat i policjant po wzięciu dowodu przechodził do przodu pojazdu i sprawdzał numer na szybie (wyraźnie to pamiętam bo właśnie zaciekawiło mnie dlaczego tam szedł).

Natomiast mój wujek o mało nie dostał mandatu za brak naklejki. Na szczęście miał ją w schowku, więc skończyło się na naklejaniu na miejscu i pouczeniu. 

Kara potencjalnie może być surowa, szkoda ryzykować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.