Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano

Nie narzekam na spryskiwacz kamery.

z przecieraniem trzeba uważać , soczewki plastikowe łatwo porysować.

Napisano
27 minut temu, sdss napisał(a):

Ja właśnie się zastanawiam czy nie dorobić sobie tylnej, a przedniej nie poszukać i nie dokupić bo kiedyś były.
W sumie jak masz spryskiwacz tylnej szyby to łatwo - trójnik, kawałek wężyka, mała dziurka i wio. Oczywiście dobrze wiercić w jakiejś blendzie plastikowej.

Napisano
21 godzin temu, delco napisał(a):

:old:ja pamiętam takie czasy* kiedy w BMW 530d trzeba bylo doplacać za elektrycznie podgrzewane lusterka....

* rok tak mniej więcej 2004 /2005

To dodam jeszcze ze geniusze w BMW wymyślili w i4 ściemniające/fotochromatyczne tylko lewe lusterko. Prawe jest zwykle, nie ściemnia się 🤣

Napisano
32 minuty temu, Kiwal napisał(a):

To dodam jeszcze ze geniusze w BMW wymyślili w i4 ściemniające/fotochromatyczne tylko lewe lusterko. Prawe jest zwykle, nie ściemnia się 🤣

VAG ma podobnie. 

Napisano

Automat bez AutoHold.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Kiwal napisał(a):

To we włoskiej marce(alfa) nad którą pewnie po cichu mają poczucie wyższości fotochromatyczne są oba lusterka

Napisano
21 godzin temu, AstraC napisał(a):

W S-Maxie była, ale już nie ma!

Kolejna rzecz - wyłącznie grzania kierownicy tylko na wyświetlaczu, a to upierdliwe szczególnie czy Android Auto lub Car Play. Wyłączenie grzanych stołków już znów fizyczny przycisk ma.

W moim Jagu grzanie kierownicy ma guzik na kierownicy ale za to grzanie foteli ma co prawda guzik również na desce, nie tylko na wyświetlaczu ale wywołuje on tylko menu foteli na wyświetlaczu i tam dopiero musisz sobie naklikać, co jest upierdliwe. Za to w Jagu mojej żony są pokrętła do regulacji temperatury w kabinie i tam wystarczy takie pokrętło wcisnąć żeby przełączyło się w tryb regulacji foteli i dalej już tylko nim kręcisz. O wiele wygodniejsze.

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 godzin temu, sdss napisał(a):

Ja wycialem sobie ploterem kółko z ppfki i nakleilem na kamerke. Bede teraz wymienial kamerke bo wrzucam kamerki 360 i mysle, czy przy okazji nie pociagnac rurki ze spryskiwacza i nie zamontowac dyszy przy kamerce

Napisano
25 minut temu, Filipfm napisał(a):

Ja wycialem sobie ploterem kółko z ppfki i nakleilem na kamerke. Bede teraz wymienial kamerke bo wrzucam kamerki 360 i mysle, czy przy okazji nie pociagnac rurki ze spryskiwacza i nie zamontowac dyszy przy kamerce

Ja bym tak zrobił. Widziałem gościa co w Galaxym tak zrobił, dyszę chyba z Lady Nivy dobrał.

Napisano
18 godzin temu, sdss napisał(a):

W Audi można uruchomić nie zależnie od spryskiwacza tylnej szyby. Kliknij trzy kropki.

No dobra, przyznaje się że myślałem że ten spryskiwacz działa łącznie z tylną wycieraczką.

Ale faktycznie można to wymusić i nawet nieźle oczyszcza :ok:

Co nie zmienia faktu że trzeba dobrych kilka razy kliknąć w ekran, a w Passacie po prostu zawsze było czyste bo było chowane.

https://www.dropbox.com/scl/fi/680811m5ult7amfwzy3ys/2025-01-03-17.22.31.mp4

Napisano
51 minut temu, Elephant napisał(a):

No dobra, przyznaje się że myślałem że ten spryskiwacz działa łącznie z tylną wycieraczką.

Ale faktycznie można to wymusić i nawet nieźle oczyszcza :ok:

Co nie zmienia faktu że trzeba dobrych kilka razy kliknąć w ekran, a w Passacie po prostu zawsze było czyste bo było chowane.

https://www.dropbox.com/scl/fi/680811m5ult7amfwzy3ys/2025-01-03-17.22.31.mp4

W nowym Passacie już nie jest chowana i nie da się wyczyścić nie uruchamiając wycieraczki tylnej.

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 09:19, Maciej__ napisał(a):

Astra K  - sterowanie automatyczna klima +/-1 stopnien, a nie co 0,5 jak we wszystkich innych znanych mi autach.

Biorac pod uwage, ze algorym klimy byl fatalny to caly czas trzeba bylo tym krecic bo albo bylo za zimno, albo za goraco.

To ja nie zauważyłem nawet tego problemu 😁

Natomiast z klimą mam 'problem' w epice: przy ustawieniu na 21 stopni zamarzają mi gile w nosie. Latem muszę ustawiać na 26, żeby sutki nie próbowały przebić koszulki. 

Grzanie foteli w epice ma tylko 1 ustawienie: gotowanie. Trzeba wyłączać po 10 minutach, bo zaczyna parzyć w d... 😆

Edytowane przez iwik

Napisano
27 minut temu, iwik napisał(a):

To ja nie zauważyłem nawet tego problemu 😁

Ja też :skromny:

Napisano

Peugeot 508 II- autohold działa tylko na ACC. Poza tym- świetne auto.

Napisano
4 minuty temu, Jarecki88 napisał(a):

Peugeot 508 II- autohold działa tylko na ACC. Poza tym- świetne auto.

Tam jest w ogóle klasyczny auto hold? 

Bo PSA chyba do tej pory nie wprowadziła tej innowacji ;]

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 18:40, Maciej__ napisał(a):

W CX-5 z inteligentnym ladowaniem, fabryczny aku ma juz ponad 8,5 roku, nigdy nie byl doladowywany prostownikiem.

Co wiecej start/stop nadal sie zalacza jak zapomne deaktywowac, wiec chyba musi byc w calkiem dobrej kondycji.

Akumulatory z pierwszego montażu to inna klasa niż kupowane w sklepie.

Z mojego doświadczenia - pierwszy akumulator wytrzymuje ponad 7 lat, a każdy następny - 3-4 lata.

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 21:42, ZUBERTO napisał(a):

Nie tyle wymyślili, co nie zrobili takiej pierdółki jak dzyndzle pod lusterkami wstecznymi do zmiany ustawienia góra - dół.

Co prawda są fotochromatyczne, ale przy przesiadkach z żoną trzeba całe lusterko przestawiać zamiast se dzyndzlem podnieść tak jak to w dawnych autach się bardzo dobrze sprawdzało.

Fotochromatyka działa słabo - wystarczy, że coś leży przy tylnej szybie i jest "pełna iluminacja". Najlepsze jest ustawianie ręczne, najlepiej 3-stopniowe.

Napisano
41 minut temu, Polarny napisał(a):

Fotochromatyka działa słabo - wystarczy, że coś leży przy tylnej szybie i jest "pełna iluminacja". Najlepsze jest ustawianie ręczne, najlepiej 3-stopniowe.

Faktycznie, argument przeciwko fotochromatyce :hehe:

Co niby miałoby leżec przy tylnej szybie i jak często masz taką sytuację... 

Ja osobiście nigdy ;]

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 10:54, Kiwal napisał(a):

Prawe jest zwykle, nie ściemnia się 🤣

w ogole nie ma takiej opcji czy po prostu trzeba doplacic?

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 12:46, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

U mnie jak we wszystkich produktach VW włożono porządny ekran i komputer a potem zatrudniono programistów z łapanki żeby napisali coś w rodzaju oprogramowania. 

Napisano
15 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

U mnie jak we wszystkich produktach VW włożono porządny ekran i komputer a potem zatrudniono programistów z łapanki żeby napisali coś w rodzaju oprogramowania. 

Wzięli gotowy soft do ekranu z Chin i zmienili logo. Żeby było taniej. Co tu jest do rozumienia?

Napisano
W dniu 7.01.2025 o 15:36, komandos80 napisał(a):

w ogole nie ma takiej opcji czy po prostu trzeba doplacic?

Nie ma takiej opcji.

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 18:46, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

Ja mam 2 francuskie wyroby więc trochę tego jest 😄

Clio 4 FL - mechanizm wycieraczek jest materiałem eksploatacyjnym - co kilka lat się psuje i trzeba wymienić. W żadnym aucie czegoś takiego nie widziałem 😄 A i trzeba co kilka lat rozebrać i nasmarować mechanizm składanych lusterek 😄 O dziwo nic innego wkurzającego nie zauważyłem.

Megane 4 FL - cieknące tylne drzwi i klapa bagażnika. Po dużych ulewach jest woda na progu, a z klapy po podniesieniu chwilę kapie woda 😄 Wada występuje od początku i nie poprawili tego nawet po FL 🤣 Półosie które podczas upałów stukają przy ruszaniu. Co ciekawe nie przyznali się do błędu i ASO nie uznawało gwarancji. Aczkolwiek pojawiły się w 2023r półosie z nowym part number i ponoć cisza. No i mistrzostwo świata - zbiornik 40 litrów... :facepalm:  Ale poza tym absolutnie żadnych fochów nie było. Jedyną inwestycją były nowe opony i wycieraczki. 

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 08:44, sdss napisał(a):

Bez przesady. Jeśli nawet się rysuje, to przez 4 lata nie zdążyłem porysować na tyle, by na ekranie było widoczne pogorszenie jakości obrazu. Wycieram paluchem na ogół w mokre dni (bo inaczej się nie brudzi) przy okazji otwierania bagażnika po jeździe.

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał(a):

cieknące tylne drzwi i klapa bagażnika.

Jak tak obserwuję grupy z różnych marek/modeli, to jest to bardzo popularna usterka w autach z ostatniej dekady 😕 

Napisano

Lexus UX - ma elektrycznie składane lusterka, ale ma nigdzie ustawienia, aby składały się wraz z zamknięciem samochodu. Można nimi sterować tylko ręcznie z przełącznika na drzwiach i uwaga - tylko przy włączonym zapłonie. Jeśli zapomnimy ich złożyć i już wysiadamy z samochodu, to trzeba znowu wejść do środka i włączyć zapłon :facepalm:. Przed jazdą trzeba znowu ręcznie przełączyć, aby się rozłożyły.

Ogólnie samochód ma strasznie dużo rozwiązań z lat 90, ale to norma u Japończyków... Np. w deszczu trzeba ręcznie włączyć światła (automat działa tylko na zmrok). Po zgaszeniu samochodu i otwarciu drzwi światła nie wyłączają się same, tylko włącza się brzęczyk.

Edytowane przez kadu

Napisano
12 minut temu, kadu napisał(a):

Lexus UX - ma elektrycznie składane lusterka, ale ma nigdzie ustawienia, aby składały się wraz z zamknięciem samochodu. Można nimi sterować tylko ręcznie z przełącznika na drzwiach i uwaga - tylko przy włączonym zapłonie. Jeśli zapomnimy ich złożyć i już wysiadamy z samochodu, to trzeba znowu wejść do środka i włączyć zapłon :facepalm:. Przed jazdą trzeba znowu ręcznie przełączyć, aby się rozłożyły.

To typowe u Japończyków. W Suzuki to samo. 

Napisano
15 minut temu, kadu napisał(a):

Ogólnie samochód ma strasznie dużo rozwiązań z lat 90, ale to norma u Japończyków...

Może dlatego że ludzie tak chcą. Bo skoro by nie chcieli to dlaczego się tak świetnie sprzedają... :)

Napisano
34 minuty temu, kadu napisał(a):

Ogólnie samochód ma strasznie dużo rozwiązań z lat 90, ale to norma u Japończyków... Np. w deszczu trzeba ręcznie włączyć światła (automat działa tylko na zmrok). Po zgaszeniu samochodu i otwarciu drzwi światła nie wyłączają się same, tylko włącza się brzęczyk.

ja mam w Nissanie mozliwość skonfigurowania kiedy lusterka mają się składać/rozkładać: przy otwarciu/zamknięciu auta, przy włączeniu/wyłączeniu zapłonu lub właśnie ręcznie. Zgadnij którą opcję wybrałem? Nie widzę sensu żeby to za każdym razem się składało i rozkładało jak większość czasu auto parkuje we własnym garażu czy innych "bezpiecznych" miejscach, gdzie nie ma sensu tych lusterek składać

Napisano
32 minuty temu, maro_t napisał(a):

ja mam w Nissanie mozliwość skonfigurowania kiedy lusterka mają się składać/rozkładać: przy otwarciu/zamknięciu auta, przy włączeniu/wyłączeniu zapłonu lub właśnie ręcznie. Zgadnij którą opcję wybrałem? Nie widzę sensu żeby to za każdym razem się składało i rozkładało jak większość czasu auto parkuje we własnym garażu czy innych "bezpiecznych" miejscach, gdzie nie ma sensu tych lusterek składać

No i super, masz możliwość skonfigurowania. Żona używa samochodu inaczej niż Ty i chciałaby, aby się składały przy zamykaniu samochodu i rozkładały po włączeniu zapłonu. I niestety nie da się tego zmienić.

Napisano

ja tam nie wiem ale widzę na boczku drzwiowym, na panelu sterowania lusterkami przełącznik do składania lusterek i widzę tam 3 ustawienia (rozłożone, złożone, auto)

nawet w corolli jest to standard od trzeciej z pięciu wersji wyposażenia (w drugiej dostępne z dodatkowym pakietem comfort) ;) 
https://www.wyborkierowcow.pl/wp-content/uploads/2021/09/lexus-ux-300e-cennik-2023-kokpit.jpg

wydaje mi się, że skoro ma elektryczne składanie lusterek to i powinien mieć te 3 ustawienia...

a w cenniku UXa na dzisiaj wszystkie wersje mają składane elektrycznie lusterka...

ok, widzę na zdjęciach, że te tańsze mają przełącznik z dwiema opcjami...

ale to na maxa dziwne, taka głupia oszczędność...

Edytowane przez muzz

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Może dlatego że ludzie tak chcą. Bo skoro by nie chcieli to dlaczego się tak świetnie sprzedają... :)

W ubiegłym roku sprzedaż jednego tylko modelu Maruti Baleno była kilkaset razy wyższa niż wszystkich razem wziętych modeli Rolls-Royce'a.

Prosty stąd wniosek, że ludzie chcą mieć w aucie tak jak w Maruti, nie jak w Rollsie.

Przy okazji wolą też osiągi Maruti od osiągów Lambo bo to ostatnie też przegrywa z kretesem statystyki sprzedaży.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

W ubiegłym roku sprzedaż jednego tylko modelu Maruti Baleno była kilkaset razy wyższa niż wszystkich razem wziętych modeli Rolls-Royce'a.

Prosty stąd wniosek, że ludzie chcą mieć w aucie tak jak w Maruti, nie jak w Rollsie.

Przy okazji wolą też osiągi Maruti od osiągów Lambo bo to ostatnie też przegrywa z kretesem statystyki sprzedaży.

:ok:

Trochę ta Twoja logika się kupy nie trzyma bo cena wybajerowanych aut francuskich jest najczęściej niższa niż Toyoty. Jakoś ich się nie sprzedaje więcej. Tata też się jakoś poza 3 światem nie przyjął...

Aż tak Ci ciężko przyjąć do wiadomości że ktoś woli prosty licznik ze wskazówkami od wybajerowanego wyświetlacza? Nie dlatego że go nie stać tylko dlatego że woli?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
59 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Trochę ta Twoja logika się kupy nie trzyma bo cena wybajerowanych aut francuskich jest najczęściej niższa niż Toyoty. Jakoś ich się nie sprzedaje więcej. Tata też się jakoś poza 3 światem nie przyjął...

Aż tak Ci ciężko przyjąć do wiadomości że ktoś woli prosty licznik ze wskazówkami od wybajerowanego wyświetlacza? Nie dlatego że go nie stać tylko dlatego że woli?

Tej teorii dla odmiany szkodzą wszyscy ci, którzy jednak kupili auta droższe niż Toyota.

No i gdyby ludziom chodziło o to żeby jeździć antykiem to wg tej teorii Lexus by się sprzedawał lepiej niż BMW. 

Edytowane przez Ryb

Napisano

W Macanie nie ma możliwości ustawienia języka polskiego w menu zegarów, nawet jeśli auto pochodzi z polskiego salonu. Na wyświetlaczu centralnym, nawigacja, ustawienia itp. bez problemu. Mi osobiście nie przeszkadza, ale auto jednak nie najtańsze a w fabryce nie przewidzieli. Nie wiem jak w innych Porsche.

Napisano
8 godzin temu, kadu napisał(a):

Lexus UX - ma elektrycznie składane lusterka, ale ma nigdzie ustawienia, aby składały się wraz z zamknięciem samochodu.

Ma, ale w wyzszych wersjach wyposazenia.

Np. w deszczu trzeba ręcznie włączyć światła (automat działa tylko na zmrok).

Tak, to jest mocno denerwujace. Jakby tak trudno bylo powiazac swiatla z czujnikiem deszczu.

Po zgaszeniu samochodu i otwarciu drzwi światła nie wyłączają się same, tylko włącza się brzęczyk.

Trzeba jezdzic na "auto", wtedy wszystko gasnie jak trzeba.

Napisano
8 godzin temu, maro_t napisał(a):

Ale Ty też klimatyzacji raz ustawionej nie ruszasz. Ja też mogę wybierac i zawsze się składają. Po tym widać ze auto zamknięte.

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał(a):

Trzeba jezdzic na "auto", wtedy wszystko gasnie jak trzeba.

Jak mam jechać w deszczu na „auto”, skoro wtedy światła się nie włączają?

Napisano
3 minuty temu, kadu napisał(a):

Faktycznie. Myslalem, ze zawsze jezdzisz na wlaczonych swiatlach mijania.

Napisano
1 minutę temu, kadu napisał(a):

Sprawdź czy nie ruszają po piątym lub entym machnięciu, u mnie kilka razy pykną i światła działają, obie funkcje na auto.

Napisano
34 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Sprawdź czy nie ruszają po piątym lub entym machnięciu, u mnie kilka razy pykną i światła działają, obie funkcje na auto.

Japonia i Korea jeszcze na to nie wpadła niestety. 

Napisano
50 minut temu, kadu napisał(a):

Włączaj , pewnie masz nie ustawione. 

Napisano
53 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Japonia i Korea jeszcze na to nie wpadła niestety. 

Ktos tu ostatnio pisal, ze w Corolli z 2024 (chyba) w koncu to ogarneli. :)

43 minuty temu, sdss napisał(a):

Włączaj , pewnie masz nie ustawione. 

Na pewno to Kopernik nie zyje. 😛

w UXie tego nie ma i juz.

Napisano
31 minut temu, komandos80 napisał(a):

Ktos tu ostatnio pisal, ze w Corolli z 2024 (chyba) w koncu to ogarneli. :)

Na pewno to Kopernik nie zyje. 😛

w UXie tego nie ma i juz.

W Vagach jest , a kolega Kadu w podpisie ma C8 

Napisano
32 minuty temu, sdss napisał(a):

W Vagach jest , a kolega Kadu w podpisie ma C8 

Zgadza się, ale mowa o Lexusie UX.

Napisano
7 godzin temu, Tilok napisał(a):

W Macanie nie ma możliwości ustawienia języka polskiego w menu zegarów, nawet jeśli auto pochodzi z polskiego salonu. Na wyświetlaczu centralnym, nawigacja, ustawienia itp. bez problemu. Mi osobiście nie przeszkadza, ale auto jednak nie najtańsze a w fabryce nie przewidzieli. Nie wiem jak w innych Porsche.

O, przypomniałeś mi. W Jagu język polski wszędzie jest ale pogadasz z nim tylko po angielsku. Co ciekawe, wybieranie głosowe polskich nazwisk z książki telefonicznej nadal się udaje całkiem sprawnie, można powiedzieć "Call Krzysztof Brzęczyszczykiewicz" I wybierze prawidłowo.

;l

Dodatkowo, gdy przyjdzie SMS to nie da się go odczytać na ekranie, da się go tylko odsłuchać ale system przeczyta Ci go po angielsku, co brzmi dość zabawnie w przypadku wiadomości pisanych po polsku. 

:hehe:

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Ale Ty też klimatyzacji raz ustawionej nie ruszasz. Ja też mogę wybierac i zawsze się składają. Po tym widać ze auto zamknięte.

jak nie jestem pewny że zamknąłem samochód, to sobie mogę sprawdzić w aplikacji. Taka nowoczesność ;]

Napisano
15 godzin temu, Tilok napisał(a):

Tak jest i w innych , co mnie irytuje to że trzeba się dobrze skupić żeby tylną wycieraczkę włączyć bez jednoczesnego spryskiwacza mimo że ten równocześnie spryskuje kamerę nad tablicą rejestracyjną.

Start/Stop jest nie aktywny tylko w trybie Sport a to już jest niebezpieczne jak lecisz ileś tam kilometrów ponad 200km/h i robisz zjazd zatankować albo zjazd z autostrady i się zatrzymujesz na pierwszym skrzyżowaniu.

Tak , jest wyłącznik na desce ,ja sobie zaprogramowałem ten ◊ „przycisk funkcyjny” do wyłączania tego.

Odnośnie jeszcze Start/Stop to najwygodniejszy z jakim się spotkałem to w Mazda 6 GJ , tam możesz sobie go kontrolować siłą nacisku na podał Stop.