Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test opon zimowych i całorocznej

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Dobrze, ze moje GY tego nie wiedzialy i bez problemu przejezdzilem 4 sezony ;]

Teraz juz leci 3 komplet na kolejnym aucie...

U mnie blisko 6lat jeździły. Nawet specjalnie jeździłem czasem po śniegu i śliskim. Jak na FWD dawało radę, na moje odczucia w tych samych warunkach radziły sobie jak zimówki które miałem w większym aucie, a może i lepiej, bo raz udało mi się zakopać w śniegu na zimówkach :).

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Opona zimowa z bieżnikiem poniżej 4mm nadaje się na śmietnik.

Stąd wielosezonówki (przynajmniej firm renomowanych) maję 2 TWI - "zimowy" i ten przepisowy.

Napisano
50 minut temu, bielaPL napisał(a):

nawet jak delikatnie ruszałeś? FWD też się na początku świeci lub jak ciśniesz trochę mocniej

Nawet jak delikatnie, tylko mowa o naprawdę trudnych warunkach typu biała droga z wyślizganym śniegiem.

Najgorsze były skręty w lewo ze skrzyżowania ze światłami. Ten przed Tobą rusza normalnie, ja stoję praktycznie w miejscu, za mną o mało mi nie wjeźdża w d.... 

Napisano
6 minut temu, futrzak napisał(a):

Stąd wielosezonówki (przynajmniej firm renomowanych) maję 2 TWI - "zimowy" i ten przepisowy.

A to nie wiedziałem. Sprytne. Z drugiej strony Nokiany, nawet letnie mają wycięte wskaźniki zużycia i na letnich jest kropelka wody (na zimowych jest śnieżynka), która gdy zniknie oznacza żeby opony wyrzucić. Ona też jest dużo wyżej niż TWI.

:ok:

Nokian_Tyres_Hakka_Van_6.webp

Napisano
5 godzin temu, janusz napisał(a):

Wszystko zależy od specyfiki użytkowania, ja od ponad 10 lat jeżdżę na wielosezonowych, ale nie wychodzi to taniej od dwóch kompletów kół (przekładać opon się nie opłaca). U mnie wielosezon wytrzymuje +/- 60 kkm, czyli dwa sezony, dwa komplety średniaków na pewno byłyby tańsze. 

P. S. 

Ostatnio wywaliłem opony, które jeszcze w lecie sezon by spokojnie obskoczyły. 

A ile sezonow jezdzisz na zimowkach? Bo większość zimowek juz po trzecim średnio jedzie, a po czwartym są do wywalenia, mimo ze miesa dużo... 

Jak ktoś malo jeździ, to wielosezon wymieni co trzy lata - akurat bedzie dotarty. 

Opony sezonowe mają sens ekonomiczny tylko wtedy, gdy zdążysz zimowe gumy zedrzeć przez te trzy lata. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

A to nie wiedziałem. Sprytne. Z drugiej strony Nokiany, nawet letnie mają wycięte wskaźniki zużycia i na letnich jest kropelka wody (na zimowych jest śnieżynka), która gdy zniknie oznacza żeby opony wyrzucić. Ona też jest dużo wyżej niż TWI.

Nokian_Tyres_Hakka_Van_6.webp

Tak, coś w tym guście. GY 4S ma takie bardziej typowe (o ile nie pomyliłem) "garbiki" o różnej wysokości. W Hankookach (chyba) za to spotkałem dziurki z różnymi głębokościami, które miały sygnalizować zuzycie/nierówne zuzycie/problemy z zawieszeniem (kiedyś o tym pisałem, nawet jakiś skrót to miało). Mam wrażenie, że Michelin też ma jakieś takie "dziurkowe" wskazniki extra, ale nie zgłębiałem. 

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Lepiej się o to nie zakładaj 😄

A co do tej magicznej granicy kilku lat, ja naprawdę podziwiam kierowców którzy są w stanie wyczuć różnicę przyczepności pomiędzy roczną a 4 letnią oponą o takiej samej wysokości bieżnika. Szkoda żeby takie talenty się marnowały, odezwijcie się na priva to was polecę w branży, Hankook wchodzi do wrc więc będą potrzebowali takich asów do testów.

Ja miałem ostatnio chyba 6 albo 7 letnie zimówki. Poszły na śmietnik gdy głębokość bieżnika spadła poniżej 6mm, wcześniej nie widziałem różnicy...

Ale to wystarczy miernik miękkości przyłożyć... 

Napisano
12 minut temu, grogi napisał(a):

A ile sezonow jezdzisz na zimowkach? Bo większość zimowek juz po trzecim średnio jedzie, a po czwartym są do wywalenia, mimo ze miesa dużo.

Od około 10 lat używam tylko wielosezonowych. 

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

nie wiedziałem. Sprytne

Tak to wyglądało w moich starych GY cargo (na zdjęciu widać, że na zimę w zasadzie już nic nie zostało) 

Screenshot_20251120-163233.png.c28a98408cf794d7911e0625184eccc9.png

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Kolega był 2 tygodnie temu na przeglądzie. Nie przepuścili bo opony 12 lat a bieżnika pod 5mm. Nawet nie jakoś strasznie spękane były, nie przepuścili i tyle. 

Bardzo ciekawe, bo za sam wiek nie bardzo ma podstawę do tego.

Moze za ich zużycie, stan, ale nie za wiek.

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał(a):

A jakie masz zimówki?

Falken Eurowinter HS502 czy jakoś tak. Paliwozernosc Klasa D :) Ale te vectory maja chyba C, jestem w szoku że aż taka różnica.

Napisano
26 minut temu, grogi napisał(a):

Ale to wystarczy miernik miękkości przyłożyć... 

To co Ci wyszło z takich pomiarów?

Może jeżdżę w warunkach że nowe są za miękkie :oki:

Napisano
8 minut temu, Piotrus napisał(a):

To co Ci wyszło z takich pomiarów?

Może jeżdżę w warunkach że nowe są za miękkie :oki:

Mam dosc state zimowki pirelli, glownie po to, zeby sie wladza nie czepiała. Bo do śniegu mam inne auto.... 

I są w temperaturze 0°C twardsze niz nowe lenie.... 

Napisano

Widocznie Dunlop ma lepszą mieszankę. Ja miałem któreś tam Sp Sporty, tak mi się dobrze na nich jeździło że rok temu kupiłem nowe.

Macałem paluchem i nie było wyczuwalnej różnicy, oczywiście jeździło się dużo lepiej bo miały 9mm bieżnika a nie 5.5.

Napisano
7 minut temu, Piotrus napisał(a):

Widocznie Dunlop ma lepszą mieszankę. Ja miałem któreś tam Sp Sporty, tak mi się dobrze na nich jeździło że rok temu kupiłem nowe.

Macałem paluchem i nie było wyczuwalnej różnicy, oczywiście jeździło się dużo lepiej bo miały 9mm bieżnika a nie 5.5.

Wiesz, macać to kury można.... 

Ale fakt - GY ma imho najbardziej trwale gumy. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Mogę potwierdzić dla zimowych. Obecnie mam 4 letnie GY. A w poprzednim aucie 7 letnie świetnie sprawdzały się zimą 👍

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

O i dobrze, czyli mogę Goodyear 4 season do f10(rwd) założyć i lecieć na ferie w góry z czystym sumieniem?

Tylko nie zapomnij łańcuchów kupić ;] Ewentualnie jedź krajówkami i to tak koło południa jak się z odśnieżaniem ogarną ;]

Napisano
3 minuty temu, cumel napisał(a):

Tylko nie zapomnij łańcuchów kupić ;] Ewentualnie jedź krajówkami i to tak koło południa jak się z odśnieżaniem ogarną ;]

Pamiętam, jak po 4 latach skończyły się zimówki, więc łańcuchy co chwila zakładałem 😁

To były Barum i Nokian. Lata temu.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

2tyg temu wymieniałem opony to koszt był 160-200zł w zależności od zakładu. Tak, czy inaczej to ok 400zł na rok .. jak ma się gdzie trzymać te opony. W aucie miejskim bezsenu, tym bardziej, że zawsze są kolejki i kupę czasu się traci. Ja miałem dwa komplety kół, ale znów mycie, targanie, wymienianie, dokręcanie. W tym roku powiedziałem dość. Wygoda jest bezcenna.

Ja to samo. Miałem 2 komplety całych kół i bawiłem się z tym sam, nawet podnośnik żabę w tym celu kupiłem. Ale moja :piekna: we Fieście od 5 lat ma wielosezonowe i nie narzeka. Więc w tym roku powiedziałem dość - kupiłem opony wielosezonowe do mojego auta. :)   

Napisano

Ja Ci nie zabraniam robić co chcesz. Jest tu jeden co myje koła przed wizytą u wulkanizatora.
default_ok.gif

Miałem 4 letnie goodyear letnie. A wodzie pływały a hamowanie było tragiczne, bieżnika sporo. Poszły na pszok.
Nowy wielosezon trzyma zdecydowanie lepiej a i znacznie ciszej na suchym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Pamiętam, jak po 4 latach skończyły się zimówki, więc łańcuchy co chwila zakładałem 😁

To były Barum i Nokian. Lata temu.

Tak patrzę na tą waszą dyskusję i chyba trochę zazdroszczę ;]  Tych przebiegów powyżej 4lat na zimówkach i wielosezonowych ;] U mnie po pierwszej porażce 2letnie Michelin Alpine poleciały na pszok 8]

Napisano
22 minuty temu, cumel napisał(a):

A po co te łańcuchy? Jak dobrze popada to po prostu nigdzie nie pojedzie i tyle.

;]

Napisano
15 minut temu, cumel napisał(a):

Tak patrzę na tą waszą dyskusję i chyba trochę zazdroszczę ;]  Tych przebiegów powyżej 4lat na zimówkach i wielosezonowych ;] U mnie po pierwszej porażce 2letnie Michelin Alpine poleciały na pszok 8]

Ja jeżdżę mało, więc dwa komplety opon starczają na długo. Bywa, że bieżnika dużo, a opony trzeba wyrzucić ze względu na wiek.

Napisano

Nowiusieńkie opony…..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

No ale ja do tego zmierzam. Z tego co widzę to producenci opon zalecają kontrolę opon starszych niż 5 lat (używanych przez 5 lat), niektórzy zalecaja wymianę po 6 latach (np. Nokian) a prawie wszyscy zalecają wymianę po 10 latach. Zatem po 3-4 latach każda opona jest jeszcze dobra a sam zarzut starzenia opon jest tak mocno eskalowany tylko po to żeby się przy porównywaniu opon sezonowych z całorocznymi nie udało podnieść argumentu, że wystarczą one na 2x dłużej (bo 2 komplety). Natychmiast na to znajduje się głos kogoś, kto stwierdzi że to niemożliwe bo te sezonowe trzeba i tak po 3-4 latach wyrzucić co jest ewidentną bzdurą i dopasowywaniem argumentów do teorii na siłę.

Miechlin crossclimate 2 po trzech latach można uznać za zużyte:(.

Napisano
6 minut temu, irishpiter napisał(a):

Miechlin crossclimate 2 po trzech latach można uznać za zużyte:(.

GY vector4seasons po 2 latach można uznać za zużyte :lizak:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, janusz napisał(a):

GY vector4seasons po 2 latach można uznać za zużyte :lizak:

Kto da mniej, może komuś się zużyły po pół roku ;]

Napisano

Mnie wielosezon wychodzi taniej bo nie musze placic za przekladki i przechowywanie, obecnie to kwoty rzedzu 600-800PLN/rok.
Auto trzymam 4-5 lat, wiec zuzyje 1 komplet opon wielosezonowych (koszt ok 2-2.5kPLN za 17-ki).
Koszt dodatkowych opon zimowych + przekladki w tym samym czasie to 4-5kPLN. Nawet jak uda sie sprzedac letnie za 1kPLN to i tak wychodzi drozej.
Mozna kupic drugi komplet felg i sie z tym szarpac samemu, ale mi sie nie chce.
Przy czym ja nie robie tego ze wzgledu na koszty, a wygode :ok:

Dwie małe uwagi

Wielosezon warto przełożyć raz w roku - tył przód

Jak się mieszka w górach lub dużo jedzi po górach to tylko zimówka premium

Mi czasami AWD mimo premium zimowek nie wystarcza i się łańcuchami muszę wspierać….

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ja jeżdżę mało, więc dwa komplety opon starczają na długo. Bywa, że bieżnika dużo, a opony trzeba wyrzucić ze względu na wiek.

Różnie ludzie jeżdżą. Ja w daily "zarzynam" wielosezonówki często w dwa sezony, przebiegi robią swoje. Wymieniam jak przełysieją za bardzo przed zimą lub zaczyna się problem z trakcją na mokrej, zimnej nawierzchni. Najpierw się rozpisałem, ale skasowałem - używam w daily przynajmniej od kilkunastu lat. Przy samochodzie jeżdzącym ~10kkm rocznie to Michelin CC+ jest ok po 6 latach, choć ciut juz podupadł na zdrowiu. CC2 po tym przebiegu bym wyrzucił 3 razy, bo na śliskim robi się problem. W porównaniu oczywiście. 

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Dwie małe uwagi

Jak każde opony po pewnym przebiegu. 

Jak się mieszka w górach lub dużo jedzi po górach to tylko zimówka premium 

Co to znaczy "mieszka w górach"? Taki Karpacz to też góry, czy jednak nie? ;]

Mi czasami AWD mimo premium zimowek nie wystarcza i się łańcuchami muszę wspierać….

Ba, czasem trzeba poczekać, aż pług przejdzie ;l

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Wiesz, macać to kury można.... 

Wiadomo, nie każdy ma w domu miernik miekkości.

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Opona zimowa z bieżnikiem poniżej 4mm nadaje się na śmietnik.

Eeee...

Słyszałem opinie, że wtedy staje się letnią i jest dojeżdżana aż do TWI.

Napisano
W dniu 19.11.2025 o 20:37, MarcG napisał(a):

Ciekawy test zrobili Niemcy. Przebadali dobre zimowki i chyba najlepszą całoroczną Goodyear 4 season.

Ciekawe wyniki, całoroczna nie odbiega od zimówek klasy premium, pewnie na tle średniaków byłaby w czołówce.

https://youtu.be/4giZtDO6bhg

To niech zrobią za rok taki sam test i wtedy będzie komplet danych. A najlepiej po 2 latach również.

Całoroczne po sezonie letnim mocno tracą, a w kolejnych latach jest równia pochyła.

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

to juz chyba by to sensu nie mialo :jem:

Napisano
U mnie zimówki najdłużej 9 lat. Ale jazda była w kolo komina wawa także warunki srednio wymagajace

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
19 godzin temu, Ryb napisał(a):

Sądzę, że jak przeleżą 3 lata w magazynie to są nadal fabrycznie nowe. Ale podążając za Twoim tokiem rozumowania po 3 latach na samochodzie następuje starzenie gumy. Jakim zatem cudem guma tych leżących na magazynie jest nadal fabrycznie nowa, a ta na samochodzie stara skoro zostały wyprodukowane tego samego dnia?

można sobie teoretyzować w nieskończoność, ale lepiej jednak wyciągać wnioski z praktyki. A moja praktyka jest taka, że z oponami jest bardzo bardzo różnie. Np. w Astrze przejeździłem 6 sezonów zimowych na Dunlop Wintersport 5, uważam, że to były bardzo dobre zimówki, po tych 6 latach już trochę zaczęły pękać, chociaż bieżnika było jeszcze sporo. Ja nie czułem jakiegoś dramatycznego spadku trakcji, ale jednak je wyrzuciłem i różnicę poczułem dopiero na nowych. Z drugiej strony kiedyś we Fiacie miałem zimówki Sava. Były bardzo dobre na śniegu przez jakieś 2 sezony. Naprawdę, super się kleiły. Potem jakby nagle straciły właściwości i zaczęły się ślizgać. Pomyślałem, że wymienię sobie tylko przednie, kupiłem nowe na przód, na tyle w kolejnym sezonie zostały te Savy i auto zamiatało tyłem na byle zakręcie. I to nie nawet na śniegu. Wystarczy że jest zimno, asfalt nawet nie mokry, tylko taki wilgotny i jedzie się jakby nie na gumie tylko na plastiku. Mimo że bieżnika jeszcze ze 2/3. Po prostu niektóre opony (zwłaszcza te tańsze) szybciej się starzeją, inne wolniej. Może to będzie 2 lata, może 3. Z tymi tańszymi już kilka razy zauważyłem, że spadek osiągów jest skokowy, znaczy w jednym sezonie są jeszcze ok, w kolejnym już beznadziejne. I nie wiem czy jakby leżały na magazynie to też by się tak postarzały, może tak może nie. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

To niech zrobią za rok taki sam test i wtedy będzie komplet danych. A najlepiej po 2 latach również.

Całoroczne po sezonie letnim mocno tracą, a w kolejnych latach jest równia pochyła.

A zimowe nie tracą z czasem swoich właściwości ?

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał(a):

Z drugiej strony kiedyś we Fiacie miałem zimówki Sava. Były bardzo dobre na śniegu przez jakieś 2 sezony. Naprawdę, super się kleiły. Potem jakby nagle straciły właściwości i zaczęły się ślizgać.

Ja mialem chyba Sava Eskimo s3 lub s3+ jednocześnie na dwóch Astrach i spysywaly się dobrze do końca (6 lat).

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja mialem chyba Sava Eskimo s3 lub s3+ jednocześnie na dwóch Astrach i spysywaly się dobrze do końca (6 lat).

Dawno temu Barumy, Nokiany były super zimą max 3 lata. Potem w górach ślizgały się. Trzeba było zakładać łańcuchy. Ale kiedyś to były zimy.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

To jest tez kwestia mocno subiektywna ;]

Jak czytam AK to wychodzi na to, ze tu wiekszosc moglaby spokojnie dobierac gumy ekipom w rajdzie Monte Carlo ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jak czytam AK to wychodzi na to, ze tu wiekszosc moglaby spokojnie dobierac gumy ekipom w rajdzie Monte Carlo ;)

Oczywiście.

Sporo zależy też od rozmiaru gum i auta na którym są założone, nie mówiąc już o łączniku kierownica-siedzenie.

Co do AK, to czasem aż śmiać się chce.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
22 minuty temu, MarcG napisał(a):

A zimowe nie tracą z czasem swoich właściwości ?

Tracą, ale nie jeżdżą w wysokich temperaturach i suchym asfalcie przez kilka miesięcy. A to robi różnicę. 

Ogólnie temat jest złożony mocno i dlatego dyskusje będą wieczne w tej tematyce 😁

Ja przetestowałem całoroczne specjalnie i dla mnie to nie działa jak bym oczekiwał, ale też warunki użytkowania są jakie są. 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Po prostu niektóre opony (zwłaszcza te tańsze) szybciej się starzeją, inne wolniej. Może to będzie 2 lata, może 3. Z tymi tańszymi już kilka razy zauważyłem, że spadek osiągów jest skokowy, znaczy w jednym sezonie są jeszcze ok, w kolejnym już beznadziejne. I nie wiem czy jakby leżały na magazynie to też by się tak postarzały, może tak może nie. 

Teraz to już chyba  wszystkie starzeją się szybko... Mieszanki są optymalizowane pod to, żeby były och-ach jak są nowe i w testach - niekoniecznie miały identyczne właściwości po iluśtam sezonach... 

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Dawno temu Barumy, Nokiany były super zimą max 3 lata. Potem w górach ślizgały się. Trzeba było zakładać łańcuchy. Ale kiedyś to były zimy.

Były ;]  Ale ja zapraszam dziś w moje okolice ;]  10cm nawet nie spadło a na drogach jakiś armagedon 8]

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

mnie wystarczy wyjazd spod domu na drogę powiatową. Najpierw 80 metrów własnej drogi której jak nie odśnieżę ja albo sąsiad to jest tyle śniegu ile napada, a potem wyjazd pod takim kątem, że niektórzy zawadzają podwoziem. I z rozpędu nie można, bo do samego końca nie ma widoczności na chodnik i ulicę. Każda niedoskonałość każdej zimówki od razu wychodzi ;]

Napisano
49 minut temu, grogi napisał(a):

Teraz to już chyba  wszystkie starzeją się szybko... Mieszanki są optymalizowane pod to, żeby były och-ach jak są nowe i w testach - niekoniecznie miały identyczne właściwości po iluśtam sezonach... 

moi oponiarze też tak uważają.

Napisano

Ja też potwierdzam. Dzisiaj u mnie totalny armagedon. Spadło może nieco poniżej 10cm śniegu, mokry śniej i do tego to zaczęło mrozić.

Wszystko w okolicy świeci się na pomarańczowo i czerwono w google maps

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście.

Sporo zależy też od rozmiaru gum i auta na którym są założone, 

Powiedzmy. 

nie mówiąc już o łączniku kierownica-siedzenie. 

Ten łącznik nie ma wpływu na właściwości opon i ich trakcję. 

Co do AK, to czasem aż śmiać się chce.

No właśnie :hehe:

Napisano
5 godzin temu, bengamin napisał(a):

Ja też potwierdzam. Dzisiaj u mnie totalny armagedon. Spadło może nieco poniżej 10cm śniegu, mokry śniej i do tego to zaczęło mrozić.

Wszystko w okolicy świeci się na pomarańczowo i czerwono w google maps

Tak jest zawsze, że pierwsze ataki zimy powodują armagedon. Cześć kierowców na letnich, część na łysych, część się boi itd. Dochodzą problemy z utrzymaniem dróg, ciężarówki, autobusy itd.  

Jak co roku ;]

Napisano
W dniu 20.11.2025 o 20:32, MarcG napisał(a):

Kto da mniej, może komuś się zużyły po pół roku ;]

Moje zaczęły zachowywać się na mokrym w temperaturach poniżej 10 stopni C zupełnie nieprzewidywalnie(bieżnika to tam było może 1mm mniej niż na nowych).

Można powiedzieć że strach było jeździć. Wywaliłem je z auta, założyłem nowe też wielosezonowe i teraz wiem jak źle bylo.

Edytowane przez irishpiter