Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ad blue i zima

Featured Replies

Napisano

Kolejne gówno ekologiczne dołożone do samochodu, które generuje problemy.

Mam Sorento z tyn badziewiastym systemem i przez 135kkm działało to bez problemu ale ostatnio się wzięło i spier#%@

2 dni i przed wyjazdem na ferie coś mnie podkusiło i sprawdziłem pozim adblue, była 1/3 więc wysłałem młodego, żeby dolał z dystrybutora no i dolał na orlenie. Samochód trochę jeździł i nic się nie działo ale parkował w garażu. Przed wyjazdem załozyłem box i zostawiłem na nocna zewnątrz. Rano samochód zapakowany na wyjazd i po zapaleniu info, że system ma błąd. Dobrze, że ruszałem w piątek nie sobotę i ASO były otwarte. Pierwsze próbowało skasować błąd i zapraszali za 3 tygodnie. Ruszyłem i pojawiło się info, że samochód zdechnie za 800km a ja mam trasę 3kkm. Drugie ASO do którego jeżdżę przyjęło mnie o 11.30, ok 15 poddali się. Wszystko działa dobrze a błędu nie można skasować 😅 ale w trasę nie pojadę. No i tak to o 20 ruszyłem w drogę nową piękną octavią kombi.

Napisano

Podobno nie powinno się tankować Ad Blue do pełna, dolać na 3/4 i dolewać jak będzie 1/3. Tak słyszałem i tak robię od 5 lat w dwóch autach i na razie spokój :)

Napisano
5 minut temu, Ecotec napisał:

Podobno nie powinno się tankować Ad Blue do pełna, dolać na 3/4 i dolewać jak będzie 1/3. Tak słyszałem i tak robię od 5 lat w dwóch autach i na razie spokój :)

Zimą?

Napisano

Zawsze tak dolewam, cały rok.

Napisano
28 minut temu, rwIcIk napisał:

Technologia (

Kupiłem adblue, aż się biję dolewać ;]

Może podgrzewanie siadło. Bo to podobno zamarza 8]

Mocznik zamarza przy -11.

Napisano
37 minut temu, Ecotec napisał:

glupoty raczej bo ja zawsze lalem na maksa i uzywalem prawie do pusta i tylko raz przez jakies 6 lat padlo ;]

Napisano
  • Autor
45 minut temu, rwIcIk napisał:

Technologia (

Kupiłem adblue, aż się biję dolewać ;]

Może podgrzewanie siadło. Bo to podobno zamarza 8]

Zawsze lałem z kija przez 6 lat i nie było problemu, ale to lałem w moya a nie w orlenie.

No nic następne sorento będzie hybrid 😁

Napisano

ja też tylko ze słyszenia żeby nie lać na max, aby cały czas się mieszał i przelewał w zbiorniku

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał:

glupoty raczej bo ja zawsze lalem na maksa i uzywalem prawie do pusta i tylko raz przez jakies 6 lat padlo ;]

Ja dolewam z dystrybutora gdy auto napisze żeby dolać. Zawsze do pełna. Nigdy nic nie padło.

🤗

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

ja też tylko ze słyszenia żeby nie lać na max, aby cały czas się mieszał i przelewał w zbiorniku

A jak jest pełny to się nie miesza i nie przelewa?

😁

Napisano

Legenda ?

Nie tankować w zimie z kija, bo krystalizuje i można zapchać ?

Tankować do pełna bo się nie krystalizuje , podobnie jak w zbiorniku paliwa, kiedy pusty łatwiej się woda pojawia z kondensacji, więc zalecają jeździć z pełnym.

Edytowane przez sdss

Napisano
13 godzin temu, Ryb napisał:

Ja dolewam z dystrybutora gdy auto napisze żeby dolać. Zawsze do pełna. Nigdy nic nie padło.

🤗

Ja dolewam do pełna i tak szczerze powiedziawszy dopiero po dolaniu do pełna skończyły się problemy, wcześniej były jakieś zabawy w serwisie. Podobno bardzo awaryjne france z 2.0HDI ;]

Napisano
15 minut temu, futrzak napisał:

Ja dolewam do pełna i tak szczerze powiedziawszy dopiero po dolaniu do pełna skończyły się problemy, wcześniej były jakieś zabawy w serwisie. Podobno bardzo awaryjne france z 2.0HDI ;]

Ze mną jest jak zwykle coś nie tak, bo nigdy nie miałem problemów ani z DPFami ani z adBlue. Nalewam kiedy auto chce, jeżdżę i nie zwracam uwagi. Absolutnie bezobsługowe.

👍

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Nalewam kiedy auto chce, jeżdżę i nie zwracam uwagi. Absolutnie bezobsługowe.

Chyba bezproblemowe 😁

Napisano
W dniu 25.01.2026 o 20:16, MarcG napisał:

Kolejne gówno ekologiczne dołożone do samochodu, które generuje problemy.

Mam Sorento z tyn badziewiastym systemem i przez 135kkm działało to bez problemu ale ostatnio się wzięło i spier#%@

2 dni i przed wyjazdem na ferie coś mnie podkusiło i sprawdziłem pozim adblue, była 1/3 więc wysłałem młodego, żeby dolał z dystrybutora no i dolał na orlenie. Samochód trochę jeździł i nic się nie działo ale parkował w garażu. Przed wyjazdem załozyłem box i zostawiłem na nocna zewnątrz. Rano samochód zapakowany na wyjazd i po zapaleniu info, że system ma błąd. Dobrze, że ruszałem w piątek nie sobotę i ASO były otwarte. Pierwsze próbowało skasować błąd i zapraszali za 3 tygodnie. Ruszyłem i pojawiło się info, że samochód zdechnie za 800km a ja mam trasę 3kkm. Drugie ASO do którego jeżdżę przyjęło mnie o 11.30, ok 15 poddali się. Wszystko działa dobrze a błędu nie można skasować 😅 ale w trasę nie pojadę. No i tak to o 20 ruszyłem w drogę nową piękną octavią kombi.

Magia używanego diesla. Kolega miał to samo w Q7, tylko przy 20kkm. Wywaliło błąd i ograniczony zasięg. Dodatkowo wszystkie ASO w promieniu 400km terminy za dwa tygodnie. Pojechał do większego ASO i zostawił im auto, mówiąc że dalej już nie pojedzie. Ogarneli w dzień, ale sporo rozbierania było jakiś podgrzewacz przy baku od adblue wymieniali.

Przy okazji miał boxa założonego, więc dodatkowy problem to uproszenie tjuningowców na szybkie usunięcie tego przed wizytą w ASO . 2 dni z głowy.

Napisano
9 godzin temu, janusz napisał:

Chyba bezproblemowe 😁

Fred, nie przelogowałeś się!

}

Napisano
  • Autor

Samochód naprawiony. Instalacja rozebrana, styki przeczyszczenie i działa.

Napisano

Przerabiałem temat w zeszłym roku. Ogarnął koleś z Jaworzna BlueFix. Naprawa 1500zł w dwie godzinki na miejscu. Opinie ma 5,0. Warto podjechać, zamiast męczyć się z ASO.

Napisano
4 minuty temu, Bartolomeo napisał:

Przerabiałem temat w zeszłym roku. Ogarnął koleś z Jaworzna BlueFix. Naprawa 1500zł w dwie godzinki na miejscu. Opinie ma 5,0. Warto podjechać, zamiast męczyć się z ASO.

Wywaliles w cholere? ;] To chyba jedyna skuteczna metoda naprawy Adblue w HDI ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Wywaliles w cholere? ;] To chyba jedyna skuteczna metoda naprawy Adblue w HDI ;]

Nie. Zostało naprawione. Koleś demontuje, czyści, wymienia co trzeba i daje 2 lata gwarancji.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Bartolomeo napisał:

Nie. Zostało naprawione. Koleś demontuje, czyści, wymienia co trzeba i daje 2 lata gwarancji.

Mam płacić jak mam jeszcze gwarancję ?

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

Mam płacić jak mam jeszcze gwarancję ?

Nie no, tak to nie zlosnik

Napisano
2 godziny temu, Bartolomeo napisał:

Naprawa 1500zł

Najważniejsze że mało pali i zaoszczędziłeś na paliwie ;]

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał:

Citroen Jumper z noPB to raczej niezbyt popularna opcja ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

Niestety nie znalazłem jumpera w benzynie.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

No i raczej na paliwie zaoszczędził wielokrotność tej kwoty.

Napisano
4 godziny temu, Bartolomeo napisał:

do pierwszych mrozów ;)

u nas proace HDI już drugi raz w serwisie jak tylko spada w okolice -15/-20' to auto odmawia współpracy phi

co ciekawe drugie identyczne działa normalnie

proace podobno nie ma podgrzewanego adblue nie_wiem

Napisano
2 minuty temu, Koonrad napisał:

do pierwszych mrozów ;)

u nas proace HDI już drugi raz w serwisie jak tylko spada w okolice -15/-20' to auto odmawia współpracy phi

co ciekawe drugie identyczne działa normalnie

proace podobno nie ma podgrzewanego adblue nie_wiem

Od listopada były już kilkukrotnie spore mrozy. Nie widzę problemu.

W służbowym proace miałem ten sam problem. Jechałem nim do włoch i co chwilę debilne komunikaty. Kupiłem baniak adblue na stacji zalałem do pełna i po 300km znowu to samo. Kilka razy była w serwisie toyoty.

Edytowane przez Bartolomeo

Napisano
10 minut temu, Bartolomeo napisał:

W służbowym proace miałem ten sam problem. Jechałem nim do włoch i co chwilę debilne komunikaty. Kupiłem baniak adblue na stacji zalałem do pełna i po 300km znowu to samo. Kilka razy była w serwisie toyoty.

Czyli potwierdza się, że Toyota to złom. phi

Na szczęście szybko zardzewieje i problem się sam rozwiąże.

Napisano

12 minut temu, Bartolomeo napisał:

Tesc przerobil w DG juz 4 czy 5 nowych dostawczakow z HDI i w kazdym jednym AdBlue padalo...

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, Bartolomeo napisał:

znajomy z tego co pamiętam miał podobnie w proace, też potrafił wyżłopać kilkanaście litrów na 2-3tyś km oczy

do Cro jechał dolewał i modlił się żeby wrócić phi

finalnie wywalił dyskotekę na masce i pojechał do ASO, teraz od pół roku jest OK, auto ma 2-3lata max

z adblue w duster też mieliśmy problemu, też ludzie jeździli co chwilę na serwis bo sypały błędami

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Czy wycięcie systemu Adblue po gwarancji wpływa jakoś negatywnie na silnik lub przegląd auta? hmm

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał:

Czy wycięcie systemu Adblue po gwarancji wpływa jakoś negatywnie na silnik lub przegląd auta? hmm

Na silnik nie ma negatywnego wplywu, w teorii jest za to mandat do 5tys PLN + zatrzymanie DR.

Aczkolwiek jak programowo wytniesz, to nie wiem czy to jest do zweryfikowania...

W PL chyba nikt nie bada emisji tlenkow azotu, na chwile obecna.

Napisano
52 minuty temu, KYRTAP napisał:

W DE lub w Austrii są w stanie to zweryfikować. Auto wraca na lawecie i jakiś mandacik wpada. AdBlue mam w kamperze, nie chcę kombinować bo troszkę jeżdżę za granicą.

Napisano
Godzinę temu, Koonrad napisał:

znajomy z tego co pamiętam miał podobnie w proace, też potrafił wyżłopać kilkanaście litrów na 2-3tyś km oczy

do Cro jechał dolewał i modlił się żeby wrócić phi

finalnie wywalił dyskotekę na masce i pojechał do ASO, teraz od pół roku jest OK, auto ma 2-3lata max

z adblue w duster też mieliśmy problemu, też ludzie jeździli co chwilę na serwis bo sypały błędami

U nas też toyota teraz już trzy letnia. Niestety większość warsztatów grzebie w adblue po omacku. Koleś u którego byłem ogarnął stanowisko do sprawdzania. Demontuje zbiornik i sprawdza/czyści kompleksowo wszystko.

Napisano
3 godziny temu, Bartolomeo napisał:

Niestety nie znalazłem jumpera w benzynie.

3.6 V6👍

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał:

Podobno czesciej sie DPF wypala.

Napisano
23 minuty temu, Danielpoz. napisał:

3.6 V6👍

Tylko weź i znajdź za 3 dychy hehe

Napisano
23 minuty temu, Bartolomeo napisał:

Tylko weź i znajdź za 3 dychy hehe

No tak to nie.😅