Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciągnięcie przyczepki autem o mocy 90km?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś z Was ciągnie czasami przyczepkę autkiem powiedzmy coś koło 1.4 90km? chodzi mi o masę +-400-500kg (przyczepka+ładunek)... czy bardzo ciężko uciągnąć taką masę? jak w ogole ze zużyciem auta, czy jakieś części drastycznie skrócą swój żywot, czy raczej normalna eksploatacja?

Mam pewien pomysł i aby go zrealizować musiałbym raz w tygodniu ciągnąc taką przyczepkę przez pół Polski (albo i całą)... i tak się zastanwiam czy moja asterka III da rade w miarę bezproblemowo, czy szukać innego auta, czego chciałbym uniknąć gdyż astra jest w 100% pewna i ma śmieszny przebieg.

Więc miał ktoś podobne doświadczenia?

Napisano

na spokojnie 270751858-jezyk.gif

Tata maluchem i siedemsetką ciągał spore ciężary jednoosiówką i dawało radę

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z Was ciągnie czasami przyczepkę autkiem powiedzmy coś koło 1.4 90km? chodzi mi o masę

> +-400-500kg (przyczepka+ładunek)... czy bardzo ciężko uciągnąć taką masę? jak w ogole ze

> zużyciem auta, czy jakieś części drastycznie skrócą swój żywot, czy raczej normalna

> eksploatacja?

> Mam pewien pomysł i aby go zrealizować musiałbym raz w tygodniu ciągnąc taką przyczepkę przez pół

> Polski (albo i całą)... i tak się zastanwiam czy moja asterka III da rade w miarę

> bezproblemowo, czy szukać innego auta, czego chciałbym uniknąć gdyż astra jest w 100% pewna i

> ma śmieszny przebieg.

> Więc miał ktoś podobne doświadczenia?

ja 90 konnym dieslem w kii ciagam lawete 1200 kilo przez polskę, awaryjnie brałem od swzwagra crodobę benzynę i szkoda gadać nie dawal rady pod górkę

Napisano

Sprzęgło trochę po dupie dostanie. Jeśli masz możliwość to poszukaj jakiegoś klekota (diesla) lepiej to zniesie.

Napisano

Bez przesady - 90KM to wcale nie tak mało. Ciągałem przyczepę Sierrę z zawrotną mocą 75KM - sama Sierra lekka nie była, a z przyczepą z plandeką dochodził jeszcze opór powietrza, ale się jechało. Powoli, ale do przodu. Wiadomo, że królem sprintu nie będziesz z przyczepą nawet z mocą 150KM, ale chyba nie o to chodzi. Nie wiem ile masz lat i czy pamiętasz jak ludzie w 4 osoby w maluchu z campingiem Niewiadów śmigali po Europie zlosnik.gif

Napisano

> Bez przesady - 90KM to wcale nie tak mało. Ciągałem przyczepę Sierrę z zawrotną mocą 75KM - sama

> Sierra lekka nie była, a z przyczepą z plandeką dochodził jeszcze opór powietrza, ale się

> jechało. Powoli, ale do przodu. Wiadomo, że królem sprintu nie będziesz z przyczepą nawet z

> mocą 150KM, ale chyba nie o to chodzi. Nie wiem ile masz lat i czy pamiętasz jak ludzie w 4

> osoby w maluchu z campingiem Niewiadów śmigali po Europie

Wlasnie to chcialem przypomniec. W maluchu przy zawrotnej mocy 24 koni przyczepka N126 i jakos to sie toczylo

Napisano

> ja 90 konnym dieslem w kii ciagam lawete 1200 kilo przez polskę, awaryjnie brałem od swzwagra

> crodobę benzynę i szkoda gadać nie dawal rady pod górkę

Sugerujesz, że 1.5 Tdiesel lepiej ciągnie niż 1.8T 156 KM??? hehe.gif

Napisano

> Bez przesady - 90KM to wcale nie tak mało. Ciągałem przyczepę Sierrę z zawrotną mocą 75KM - sama

> Sierra lekka nie była, a z przyczepą z plandeką dochodził jeszcze opór powietrza, ale się

> jechało. Powoli, ale do przodu. Wiadomo, że królem sprintu nie będziesz z przyczepą nawet z

> mocą 150KM, ale chyba nie o to chodzi. Nie wiem ile masz lat i czy pamiętasz jak ludzie w 4

> osoby w maluchu z campingiem Niewiadów śmigali po Europie

kolego ale w oplu sprzegło nie polubi takiej zabawy

Napisano

> Sugerujesz, że 1.5 Tdiesel lepiej ciągnie niż 1.8T 156 KM???

nie bo turbo benzyna ma fajny momencik. ale tu był sprawa 1.6 90 koni benzyna vs diesel i diesel sporo lepiej szedl i sprzegło nie capiło pod górke.

Napisano

Felicja 1.3 (ok 75 KM) ciągnie przyczepkę bez problemu.

Napisano

Wszystko zależy od oporów jakie stawiać będzie ta przyczepka.

Ostatnio zrobiłem ok 2,5 tyś km w 2,0 170 KM pojeździe z oplandekowaną przyczepką o wysokości 180 cm od podłoża i to był koszmar zlosnik.gif

Samochodem (duży kompakt kombi) przy V - 110 km/h zaczyna szarpać.

Do spokojnej jazdy wystarczy Ci ta Astra.

Napisano

tiaaaa, a niedawno czytałem jakto światowe zasoby ropy są o wieeeele większe niż dotąd szacowano - co chwilę znajdują nową ropę np. w Ameryce pd.

Napisano

> Witam, czy ktoś z Was ciągnie czasami przyczepkę autkiem powiedzmy coś koło 1.4 90km?

Raz w tygodniu ciągnę przyczepę z agregatem prądotwórczym (600kg) swoim stilo (1.4 95KM) i przy przepisowej prędkości na trasie (70-80km/h) nie ma problemu. Spalanie +2l

W mieście (szczególnie zakorkowanym) jest trochę męka dla sprzęgła, ale to nie ma znaczenia jaki silnik, a raczej jakie umiejętności kierownika. wink.gif

Napisano

2.0 HDI 90 PS 1400kg na haku w terenie górzystym i daje radę.

Napisano

Moja Felicja 1.3 może ciągnąć 900kg i często tyle ciągnie, czasem trochę więcej czasem nawet przez całą Polskę i ciągnie tak już ponad dwa lata. Samochód zrobił u mnie niecałe 100000km i nie zauważyłem żeby trapiły ją jakieś problemy.

Obecnie ma przejechane 167000km.

Napisano

Nie powinno być problemów. 90KM to już sporo.

Znam auto, Astrę I 60KM, które ciągało taką przyczepkę.

Fakt, zbyt wielkich prędkości nie rozwinie, ale też nie warto z przyczepką zbyt szybko jechac, bo czasem ciężko opanować, gdy zacznie myszkować.

Napisano

1.4 12V 80KM z przyczepą >1000kg. Słabiutko. Jedzie się bo się jedzie ale co to za jazda icon_rolleyes.gif Hamowanie- zjawiska brak. Ogólnie w sytuacjach awaryjnych daje radę ale na dłuższy użytek to trochę droga przez mękę palacz.gif

Napisano

Da rade, ja sprinterem 80KM co sam wazy 2.2T ciagałem lawetke z ladunkiem ważącą 1800kg i dalo rade, wolno, ale do przodu, spalanie 150% tego co zwykle, ale sie jechało.

najlepiej miec z hamulcem najazdowym, taka moja rada, a samochod, cóż on dla nas a nie my dla niego

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z Was ciągnie czasami przyczepkę autkiem powiedzmy coś koło 1.4 90km? chodzi mi o masę

> +-400-500kg (przyczepka+ładunek)... czy bardzo ciężko uciągnąć taką masę? jak w ogole ze

> zużyciem auta, czy jakieś części drastycznie skrócą swój żywot, czy raczej normalna

> eksploatacja?

> Mam pewien pomysł i aby go zrealizować musiałbym raz w tygodniu ciągnąc taką przyczepkę przez pół

> Polski (albo i całą)... i tak się zastanwiam czy moja asterka III da rade w miarę

> bezproblemowo, czy szukać innego auta, czego chciałbym uniknąć gdyż astra jest w 100% pewna i

> ma śmieszny przebieg.

spokojnie da radę

kiedyś Wartburgiem 1,0 o mocy 50km ciągnęło się przyczepkę jednoosiową z tona cementu ( + przyczepa 160kg ) i jakoś dawało radę

tym samym autkiem jazda w 5 osób + pełen bagażnik + przyczepka polska campingowa z najazdowym hamulcem ( pewnie z 500kg miała ) i się pół kraju naszego przejechało , oczywiście o przekroczeniu dozwolonej prędkości ni było mocy

te 90km spokojnie da radę

Napisano

> Witam,

3 razy byłem w Niemczech vectrą 2,0 D (80KM) z przyczepą ca. 1400 kg

no problem póki nie jedziesz w góry ok.gif

Napisano
  • Autor

no to w takim razie zakładam hak i mam nadzieje że bez szaleńst, ale da radę smile.gif

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> +-400-500kg (przyczepka+ładunek)... czy bardzo ciężko uciągnąć taką masę?

Spokojnie dasz rade, jesli ja swoja asterka 70-konna zaciagnalem na lawecie malucha na Slowacje bez problemu, to i ty swoja dasz rade:

Resize%20of%20Zdj%eacie021.jpg

Resize%20of%20Zdj%eacie022.jpg

Napisano

> kolego ale w oplu sprzegło nie polubi takiej zabawy

bo ???

a do autora, pojeździłem trochę z kempingiem ok 600kg

DSC_3480.JPG

i to astrą 60KM, cudów nie ma, ale spokojnie auto dawało radę

z przyczepą Vmax to i tak 70km/h i 80km/h, a tyle to Twoja asterka spokojnie pociągnie ok.gif

ja teraz czasem jeżdżę vitarą (1.6 97KM) z przyczepą ok 1000kg i też daje radę

a przy kempingu to już raczej opory powietrza sprawiają problemy

co do zużycia, pewnie trochę sprzęgło i hamulce, zwłaszcza jak przyczepka nie ma swojego hamulca

taka 500-600kg to już strasznie pcha oslabiony.gif

Napisano

> Witam,

> eksploatacja?

> ma śmieszny przebieg.

spokojnie

ojciec wielbiciel caravaningu maluchem ciagnal przyczepe niewiadow n126 do zakopanego...

ja tez duzo jedzilem FSO 1500 z przyczepa caraverair 450 (masa 740kg)

Napisano

> tiaaaa, a niedawno czytałem jakto światowe zasoby ropy są o wieeeele większe niż dotąd szacowano -

> co chwilę znajdują nową ropę np. w Ameryce pd.

ten post to chyba w złym wątku wylądował hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Priva nie mogłem wysłać, więc poszedł @ na adres z profilu. Dostałeś? Odpowiesz?

Bartek

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z Was ciągnie czasami przyczepkę autkiem powiedzmy coś koło 1.4 90km?

> chodzi mi o masę

Ciągałem teściową brutto tak z 500 kilo fiatem seicento 1,1 (powyżej homologacji masa była).

Szału nie było, problemem większym było to, że przyczepa jak żagiel działała (wysoka, tak ze 2+ metrów, na pace mogłem stanąć i się wyprostować i do dachu łeb nie sięgał).

Najwygodniej jechało mi się drogą szybkiego ruchu bezpośrednio za ciężarówką, ale cholernie męczące, bo trzeba było mieć mały odstęp, żeby się schować w cieniu aerodynamicznym.

Ogólnie - się dało, ale bardziej jako przygoda jednorazowa niż źródło utrzymania.

jak w ogole ze

> eksploatacja?

Zależy jak eksploatujesz.

Jak tylko w trasie to zasadniczo nic konkretnego dziać się nie będzie.

Jak ciężka przyczepa i po mieście, to sprzegło szybciej się podda.

> ma śmieszny przebieg.

Jeżeli stale będziesz jeździł, to IMO lepiej byłoby kupić busa dostawczego.

Napisano

> Jeżeli stale będziesz jeździł, to IMO lepiej byłoby kupić busa dostawczego.

wiadomo że dostawczak lepszy, są tylko pewne ale - koszty utrzymania dodatkowego auta, albo jazda na codzień taczką

kupno samego auta, jak kupi starego rupiecia, to jazda będzie "nieco" mniej komfortowa jak astrą wink.gif

miałem "przyjemność" pojeździć MB207, to już wolę targać ogon grinser006.gif

Napisano

to żadna masa przyczepy biglaugh.gif mozesz śmiało ciągnąć 400 kg to już jest jak masz komplet pasażerów w aucie

Napisano

Doświadczenia z przyczepką z Fiatem Uno 1.0ie 45KM...

Da się, ale fajnie nie jest.

Napisano

Pol tony to naprawde mala masa do ciagniecia. Chociaz fakt, ze 1.4 w samej, ciezkiej Astrze III nie ma latwego zycia, ale jazda przez Polske (rozumiem, ze nie tylko poludnie i gory) po plaskim to zaden problem.

Powinienes sie martwic od 750 kg w gore...

Napisano

ja ciągnołem nie raz partnerem 1,6 hdi 75km zlosnik.gif

nie wiem jaka masa bywala przyczepki ale raz wiozlem około 40mb siatki plus do tego slupki i 3m brama zlosnik.gif (płot wysokości 3m) Powiem tak - dało się nawet wyprzedzać maruderów hehe.gif chociaż trzeba było przeciągać praktycznie od drugiego biegu pod czerwone pole zlosnik.gif Czy cos sie zużywało hmm.gif nie wiem hehe.gif ale do 160kkm nic nie stukało i nie pukało, potem został sprzedany smile.gif

Napisano

do bułgarii - wlekłem naszą polską N. Zaladowaną po dach. (wakacje musiały się zwrócić hehe.gif)

Łada się lekko wyciągneła a błotniki tylne 'wessały' do wnetrza rotfl.gif

Ale szła dzielnie!

Napisano

spokojnie dasz radę, w zeszłym roku unem 1.0 ciągnąłem przyczepkę 350 kg plus pełno ludzi w aucie (masa zespołu pojazdów ponad 1,5 tony)... tylko na światłach tir miał lepsze kopyto...

Napisano

> Witam,

Ciaagam od czasu do czasz 450 kg 190 D w 2l Diesel 73 KM, 75 kg tez daje rade ale to troche inna bajka. Kumpel na nauce jazdy ciaga Polo 1,2 w LPG 850 kg i tez daje rade.

wink.gif

Napisano

> Witam,

> eksploatacja?

policz, że 500kg to jest 5 osób plus pełny bak i niewiele bagażu.

Nie przesadzajmy. Moja panda 1.1 ma w papierach 505 kg ładowności. Przyczepka jeszcze mniej obciąża bo działa tylko na silnik (w mniejszym stopniu na zawieszenie).

Napisano

Tak mi się przypomniało, w dawnych czasach jechałem (jako jeden z 4 dorosłych pasażerów w tym kierowca) maluchem (23KM) z przyczepką N410 załadowaną 14 workami cementu (700kg, wtedy cement był pakowany po 50kg)

Maluszek ledwo to ciągnął, najwyższy sensowny bieg to była 3, ale dał radę przez kilkanaście kilometrów i dojechaliśmy szczęśliwie do celu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.