Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford 1.0 Ecoboost

Featured Replies

Napisano

1.0 Ecoboost 100KM, 109g/km CO2, średnie spalanie na poziomie 5l/100 km

1.0 Ecoboost 125KM, 114g/km CO2, 170 Nm a w trybie overboost nawet do 200 Nm.

Silnik trafi na początku do takich modeli jak Focus, C-MAX i B-MAX.

285478988-ssa.jpg

post-22218-14352514575445_thumb.jpg

Napisano

> 1.0 Ecoboost 100KM, 109g/km CO2, średnie spalanie na poziomie 5l/100 km

> 1.0 Ecoboost 125KM, 114g/km CO2, 170 Nm a w trybie overboost nawet do 200 Nm.

ok.gif

> Silnik trafi na początku do takich modeli jak Focus, C-MAX i B-MAX.

icon_eek.gif to silnik do fiesty spineyes.gif

w c-maxie będzie palił jak smok hmm.gif

teraz już nie ma szans na gaz w fordzie hehe.gif

Napisano

> Brakuje jednego cylindra.

ucieli z uwagi na kryzys w Grecji hahaha.gif

Napisano

Zapomnieli tylko dodać, że przy tych wartościach to silnik raczej będzie częścią zamienną, wymienianą na najpewniej w okolicach 3 przeglądu czyli 75-90kkm

Napisano

> Zapomnieli tylko dodać, że przy tych wartościach to silnik raczej będzie częścią zamienną,

> wymienianą na najpewniej w okolicach 3 przeglądu czyli 75-90kkm

czekałem tylko na jakiegoś "proroka". 100KM z litra? Przecież już od jakiegoś czasu są silniki o większych mocach? I co? Wszystkie padają przy 75 tys. km? Jeśli tak to dawaj przykłady.

Napisano

> Zapomnieli tylko dodać, że przy tych wartościach to silnik raczej będzie częścią zamienną,

Rany, 100 koni z litra i to z doladowaniem...ale osiagniecie shocked.gif

Napisano

> czekałem tylko na jakiegoś "proroka". 100KM z litra? Przecież już od jakiegoś czasu są silniki o

> większych mocach? I co? Wszystkie padają przy 75 tys. km? Jeśli tak to dawaj przykłady.

Dokładnie, w Daihatsu już hektar lat temu był litrowy turbo 100KM i tam też pół silnika było...

Napisano

> Dokładnie, w Daihatsu już hektar lat temu był litrowy turbo 100KM i tam też pół silnika było...

A najlepsze, ze to wlasnie silnik byl najtrwalszym elementem tego samochodu cool.gif

Napisano

> A najlepsze, ze to wlasnie silnik byl najtrwalszym elementem tego samochodu

reszta ulegala biodegradacji hehe.gif

Napisano

Który z ostatnio pojawiających się 3-cylindrowych silników był udany? Bo jak sięgam pamięcią to nie mogę skojarzyć ni sztuki... crazy.gif

Napisano

> Który z ostatnio pojawiających się 3-cylindrowych silników był udany? Bo jak sięgam pamięcią to nie

> mogę skojarzyć ni sztuki...

Co to znaczy ostanio i co to znaczy udany? Ogólnie silnik w matizie przy odrobinie dbania był nie do zajechania. Ale on nie pojawił się tak "ostatnio" zlosnik.gif

Napisano

> I to dosyc ekspresowo

oj tam oj tam.

blachy - progi, tylna klapa, lecialy dosc szybko. Reszta dzialala. zlosnik.gif

Napisano

Ciekawe co jeszcze wymyślą, aby przy dystrybutorze czuć się jak krezus, a u mechanika jak wyżymane prześcieradło.

Napisano

Pocieszna pompka zaraz obok fiatowskiego twin-air. Zastanawiam się obecnie gdzie jest granica downsizing'u?

Napisano

> Pocieszna pompka zaraz obok fiatowskiego twin-air. Zastanawiam się obecnie gdzie jest granica

> downsizing'u?

Poniżej 1 cylindra nie zjdą zlosnik.gif

Ah to i tak będzie cudo .... czasami przejadę się cc 704ccm, tam to jest jazda szczególnie zimnym hehe.gif

Napisano

Jeszcze parę lat i 1,6 to będzie muscle car palacz.gif

Napisano

> Poniżej 1 cylindra nie zjdą

> Ah to i tak będzie cudo .... czasami przejadę się cc 704ccm, tam to jest jazda szczególnie zimnym

Fiat z tego co pamietam popelnil konstrukcje o pojemnosci 0,9 litra, 2 cylindry , turbodoladowanie.

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dokładnie, w Daihatsu już hektar lat temu był litrowy turbo 100KM i tam też pół silnika było...

City 1.2 turbo 100KM - jakies ćwierć wieku temu. wink.gif

turbo1.jpg

Napisano

Dlaczego im tego nie powiedziałeś, pewni by ci zapłacili za taką wiedzę zlosnik.gif

Napisano

> Wtedy było prościej - nie trzeba było spełniać wyżyłowanych norm emisji spalin.

'94 rok - alto works turbo: 660 ccm i 64KM. grinser006.gif

Napisano

> Który z ostatnio pojawiających się 3-cylindrowych silników był udany? Bo jak sięgam pamięcią to nie

toyoty

Napisano

IMO bardzo dobrze, nie bedzie trzeba wysoko krecic. Choc do takiego cmaxa to IMO ciut malo.

Napisano

Wartburg 1000 zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze parę lat i 1,6 to będzie muscle car

a do tego już powoli szykują się zmiany w naliczaniu podatku drogowego (gdzie występuje) i w cenie benzyny - trend niestety wzrostowy zlosnik.gif

Napisano

> Pocieszna pompka zaraz obok fiatowskiego twin-air . Zastanawiam się obecnie gdzie jest granica

> downsizing'u?

tylko że w/w nie jest wcale oszczędny zlosnik.gif

Napisano

1.0 montowane w suzuki do chyba 2004/2005 roku

Napisano

> Pocieszna pompka zaraz obok fiatowskiego twin-air. Zastanawiam się obecnie gdzie jest granica

> downsizing'u?

daleko

bardzo daleko na wschod

gdzies w japonii zlosnik.gif

w ktorej 50 lat temu modzili motorki CA~600ccm +T

i nadal robia to samo ok.gifhehe.gif

Napisano

> City 1.2 turbo 100KM - jakies ćwierć wieku temu.

tyle ze to bylo pol silnika (wg amerykanskich norm z tych czasow ) zlosnik.gif

Napisano

> '94 rok - alto works turbo: 660 ccm i 64KM.

91 rok suzuki capuccino

R3 0,7 l (657 cm³), 4 zawory na cylinder, DOHC, turbo

Moc maksymalna: 64 KM (47 kW) przy 6500 obr/min

Maksymalny moment obrotowy: 85 Nm przy 4000 obr/min

zlosnik.gif

w alto works byl ten sam motor zlosnik.gif

ale w capuccino naped byl na tyl smile.gif

Napisano

> Co to znaczy ostanio i co to znaczy udany? Ogólnie silnik w matizie przy odrobinie dbania był nie

> do zajechania. Ale on nie pojawił się tak "ostatnio"

przeciez to jeszcze pamietało tico i protoplastę hehe.gif

Napisano

> Jeszcze parę lat i 1,6 to będzie muscle car

Albo zacznąc 1.6 montować w F1... panic.gif

Ups clown.gif

Napisano

> Co to znaczy ostanio i co to znaczy udany?

Sam nie wiem co znaczy "ostatnio"...bo to równie precyzyjne co "zaraz". zlosnik.gif

A "udany" to po prostu dobry. Miałem w głowie tylko litrowego Ecoteca z Corsy i 1.4 TDI.

> Ogólnie silnik w matizie przy odrobinie dbania był nie

> do zajechania. Ale on nie pojawił się tak "ostatnio"

Fakt! Matiz! Czyli da się zrobić dobry silnik na "3". Ktoś wyżej pisze, że Toyota...ale nie zgodzę się tylko dlatego, że ta 3-cylindrówka zastąpiła litrową "czwórkę" VVT-i, która była wiodąca w Yarisie I, a w kolejnych generacjach sens ma tylko 1.3. oslabiony.gif

BTW nie wierzę w ecoboost'a. Nowa generacja kierowców taki silnik roz!@#$%li.

Pozdrawiam.

Napisano

> Fakt! Matiz! Czyli da się zrobić dobry silnik na "3".

yhym zlosnik.gif da sie

zwlaszcza biorac pod uwage ze sielnik montowany w matizie ma bardzo dlugie korzenie w kraju kwitnacej wisni grinser006.gif

Napisano

Z ostatnio pojawiających się, to żaden, ale ten w Tico sprawuje się rewelacyjnie biglaugh.gif

Napisano

> Albo zacznąc 1.6 montować w F1...

> Ups

wiesz co... BYUO!!!

41-53

61-88 (zależy od teamu, bo były też większe)

I co ciekawe te 1,5l turbo dominowały w stawce. Na kwalifikacje strojono je nieraz pod 1500 koni.

palacz.gif

Napisano

> Wtedy było prościej - nie trzeba było spełniać wyżyłowanych norm emisji spalin.

tak, bo auta konstruowali inżynierowie a księgowi clown.gif

Napisano

> Fiat z tego co pamietam popelnil konstrukcje o pojemnosci 0,9 litra, 2 cylindry , turbodoladowanie.

fiat 500 miał z tym śmigać, czy tak się stanie to nie wiem,

Napisano

> fiat 500 miał z tym śmigać, czy tak się stanie to nie wiem,

śmiga od dawna. KLIK

Napisano

Pewnie tak samo gadali w Stanach gdy zamiast V8 i 7 litrow pojemnosci zaczely sie pojawiac samochody majace 1,6 litra. Z reszta, takie gadanie o straszliwej awaryjnosci nowych silnikow juz staje sie norma - szkoda, ze czesto bez pokrycia w rzeczywistosci.

Padl Ci jakis maly silnik? Masz info z pierwszej reki o tym, ze te silniki sypia sie w oczach? A moze szwagier kolegi siostry kumpla z pracy mowil?

Napisano

> Albo zacznąc 1.6 montować w F1...

> Ups

Kolega sobie poczyta o silniku BMW M-10 montowanym w BMW 2002 zlosnik.gifgrinser006.gif W classic Auto był artykuł na temat tych silników przy okazji monografii BMW 2002. Z 1.5l potrafili wyciągnąć ponad 1400 km. Silnik był tak mocny, że można było do woli podnosić mu moc icon_eek.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

Bardzo ciekawy ok.gif ALE takie silniki powinny siedzieć w małych autach typu Ka ewentualnie fiesta itp a nie w C-max ach czy innych takich vanach. Przecież to dalej szału nie bedzie sick.gif

Napisano

> Bardzo ciekawy ALE takie silniki powinny siedzieć w małych autach typu Ka ewentualnie fiesta itp a

> nie w C-max ach czy innych takich vanach. Przecież to dalej szału nie bedzie

A to dlaczego, czy silnik 125KM, 170 Nm to mało dla C-maxa? Jak dla mnie idealny.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A to dlaczego, czy silnik 125KM, 170 Nm to mało dla C-maxa? Jak dla mnie idealny.

> pozdrawiam,

> bromsky

pod jakim względem idealny ?

jak pisałem wcześniej, ciekaw jestem jak ten silnik poradzi sobie z budą 1500kg, głównie chodzi o spalanie

mnie c-max z 1.8 pali tyle samo co astra z 1.4 spineyes.gif

auto o 200kg cięższe i 60KM więcej

Napisano

> pod jakim względem idealny ?

> jak pisałem wcześniej, ciekaw jestem jak ten silnik poradzi sobie z budą 1500kg, głównie chodzi o

> spalanie

Chcesz powiedzieć, że 125 Km to mało do rodzinnego Vana?

> mnie c-max z 1.8 pali tyle samo co astra z 1.4

> auto o 200kg cięższe i 60KM więcej

Jakie moce mają oba samochody? Z tego co sprawdziłem dane benzyny 1.8 wyglądają tak:

Moc maksymalna (KM-obr/min)

120-6000

Maks. moment obr. (Nm-obr/min)

165-4000

Toż to gorzej, niż ta "popierdółka" 1.0 ecoboost. Dlaczego więc miałby sobie gorzej poradzić? Czasem mam wrażenie, że na małych silnikach (ok 1l z doładowaniem) powinno się dawać naklejki 1.8, 2.0, 2.2, 2.5 itd. (podobnie jak to kiedyś robiono z oznaczeniami procesorów, kiedy okazało się, że częstotliwość pracy nie zawsze przekłada się na osiągi)... to by uspakajało sumienia wyznawców pojemności.

pozdrawiam,

bromsky

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.